UA-50457385-1

Κυριακή 11 Αυγούστου 2024

Η καθαριότητα είναι η μισή αρχοντιά - Επενδύοντας σε πλυστικό

  Και συνεχίζουμε τις αναρτήσεις παρουσίασης των επενδύσεων μας σε κεφάλαιο που υποκαθιστούν εργασία, και αυξάνουν την παραγωγικότητα της. 

 Εδώ θα παρουσιαστεί ακόμη ένα Power Tool, και συγκεκριμένα ένα πλυστικό που αγόρασα τον προηγούμενο Νοέμβρη (με κόστος 90 ευρώ, Χμμμμμ! Άντε καλά κόστος 45 ευρώ, γιατί περίμενα να το αγοράσω στην black Friday με την μισή τιμή -Νοέμβριος είπαμε! Αυτό θα έπρεπε να σας είχε χτυπήσει καμπανάκια σχετικά σχεδόν άμεσα! Χα χα χα-). Ένα μηχάνημα που ήθελα να το πάρω εδώ και καιρό για τις μελισσοκομικές μου, και μη, εργασίες, και ανέβαλα διαρκώς την αγορά του.

 Μέχρι που πλέον έφτασε ο κόμπος στο χτένι με την αγορά των δύο έξτρα δοχείων ωρίμανσης πέρσι (βλέπετε προηγούμενη ανάρτηση του blog Κοίτα τι μας έφερε η γάτα! - Επενδύοντας σε ακόμη περισσότερα δοχεία ωρίμανσης), που είχε ως αποτέλεσμα να φτάσει ο αριθμός των δοχείων ωρίμανσης της επιχείρησης μου στα 4 (συν ένα ακόμη που το έχω μετατρέψει σε δοσομετρητή μελιού με την προσθήκη κάνουλας ακριβείας και θερμοκουβέρτας -βλέπετε προηγούμενη ανάρτηση του blog Ούτε μια σταγόνα μέλι χαμένη - Επενδύοντας σε βαλβίδα ακριβείας, δοχείο ωρίμανσης,  και θερμοκουβέρτα) και πλέον ο όγκος εργασίας για να καθαριστούν από υπολείμματα μελιού (και μάλιστα κρυσταλλωμένου) από την (προσωρινή) αποθήκευση του μελιού σε αυτά έχει αυξηθεί κατακόρυφα (και φυσικά εκτός από τον καθαρισμό των δοχείων ωρίμανσης θα πρέπει να καθαρίζεται αντίστοιχος αριθμός φίλτρων μελιού, και μάλιστα για κάθε μια μέρα απομελίσματος! Όπως και ο πάγκος απολεπισμού αλλά και η πρέσα απολεπισμάτων! Ο όγκος από ανοξείδωτο ατσάλι που πρέπει να καθαρίζεται στο απομέλισμα έχει εκτοξευθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια! Δυστυχώς κάποιες επενδύσεις σε πάγιο εξοπλισμό απαιτούν και συμπληρωματικές επενδύσεις για την ορθή λειτουργία τους και συντήρησης του! Στα υπόψη και αυτό).

 Πολύ μπλα, μπλα ξανά, και είπαμε ότι αυτές οι αναρτήσεις παρουσιάσεως εξοπλισμού θα είναι συντομότερες, και ελαφρότερες, από σχολιασμό, θα αφήνουμε κυρίως τις εικόνες να μιλούν από μόνες τους.  


 Και τα τέσσερα δοχεία ωρίμανσης περιμένουν στην σειρά για να καθαριστούν από το κρυσταλλωμένο μέλι που έχει μείνει μέσα τους, για να υποδεχθούν το νέο μέλι στους φετινούς τρύγους. 


 Το κρυσταλλωμένο μέλι στο πάτο του δοχείου ωριμάνσεως, μέχρι τώρα η διαδικασία καθαρισμού τους ήταν να ρίχνω καυτό νερό (κουβάδες!) μέσα τους να αφήνω αρκετή ώρα για να κάνει την δουλειά του το καυτό νερό, να ανακατεύω ταυτόχρονα με τον ανοξείδωτο αναδευτήρα που έχω, να ξεπλένω με νερό το δοχείο ωρίμανσης και να το αφήνω για αρκετή ώρα αναποδογυρισμένο για να στραγγίζει και να στεγνώσει όλο το υπόλειμμά νερού που είχε μείνει μέσα του. Εργασία χρονοβόρα και επίπονη. 

 Πλέον χρησιμοποιώ το πλυστικό το οποίο με την πολύ υψηλή πίεση του τεμαχίζει το κρυσταλλωμένο μέλι, και το διαλύει κυριολεκτικά σε ελάχιστο χρόνο, και το μετατρέπει σε μελόνερο που το αδειάζω και αφήνει ένα πεντακάθαρο δοχείο ωρίμανσης εσωτερικά (και εξωτερικά) που απλώς θα πρέπει να στραγγίζει και να στεγνώσει από τα υπολείμματα του νερού. Δουλειά που γίνεται κλάσεις ταχύτερα, και ευκολότερα, από την προηγούμενη διαδικασία (φυσικά είναι αναγκαία τα μέτρα/μέσα ασφαλείας, όπως γυαλιά προστασίας για τα μάτια, γάντια, λαστιχένιες γαλότσες γιατί μια λάθος ριπή νερού υπό πίεση που θα γυρίζει τον μεγαλύτερο όγκο νερού υπό πίεση προς τα μάτια σου θα έχει ολέθριες επιπτώσεις για σένα!). 

 Μπορεί επίσης να βοηθήσει και η χρήση ατμοποιητή (μεγάλου σαν ηλεκτρική σκούπα, και όχι από τους μικρούς φορητούς σαν τσαγιέρες) αφού πρώτα έχει "σπάσει"  και τεμαχίσει το κρυσταλλωμένο μέλι το πλυστικό με την πίεση του νερού του, και αμέσως μετά πολύ γρηγορότερα ο ατμοποιητής να διαλύσει το μέλι σε μελόνερο με τον καυτό ατμό υπό πίεση που διοχετεύει).    



 Δεύτερο δοχείο ωρίμανσης με λιγότερο  κρυσταλλωμένο μέλι στον πάτο του αυτό.



 Αντίθετα το τρίτο δοχείο ωρίμανσης έχει μια σχετικά μεγάλη ποσότητα κρυσταλλωμένου μελιού σε αυτό.


Όχι όμως και το τέταρτο.



 Και εδώ το αποτέλεσμα της χρήσης του πλυστικού στο πρώτο δοχείο ωρίμανσης.


 Στο δεύτερο.


 Στο τρίτο.


 Και για το τέλος στο τέταρτο. Πολύ καλή, και πολύ γρήγορη δουλειά, και το κυριότερο πολύ πιο ξεκούραστη! Αποτελεσματικότητα στο έπακρο, άκρως ικανοποιημένος για αυτή την αγορά μου, και επένδυση μου!


 Και εδώ έχουμε τον πάγκο απολεπισμού που έχει καθαριστεί από το μέλι μέσα του (κρυσταλλωμένο ή μη, από τους 27κιλούς κουβάδες μελιού που αποστραγγίζονται μέσα του από τα υπολείμματα μελιού στα τοιχώματα τους, καθώς χρησιμοποιείται το μέλι τους για συσκευασία των τρίκιλων και των μονόκιλων βάζων μελιού) με την χρήση ξέστρου (ανοξείδωτού, και μόνο για την συγκεκριμένη χρήση) και σπάτουλας ζαχαροπλαστικής. Ο πάγκος απολεπισμού είχε καθαριστεί από τα υπολείμματα μελιού και κεριού από το απομέλισμα έπειτα από τον τελευταίο περσινό τρύγο.


 Και όταν λέμε καθαρισμός με ανοξείδωτο ξέστρο και σπάτουλα ζαχαροπλαστικής εννοούμε μέχρι το σημείο του γλυψίματος! Χα χα χα. 


 Και οι σίτες του πάγκου απολεπισμού που θέλουν και αυτές καθάρισμα αλλά στην δική τους περίπτωση ο καθαρισμός τους ήταν μαρτύριο πραγματικό με τον παλιό τρόπο καθαρισμού τους!


 Και εδώ το πλυστικό έχει κάνει το θαύμα του και έχει παραδώσει έργο γρήγορα, εύκολα, αποτελεσματικά!


 Σαν να το "περνάς" με λέιζερ μοιάζει!


 Και ο πάγκος του πλήρες με τις σίτες του, και την βάση απολεπίσματος του, πεντακάθαρος να περιμένει τον επόμενο τρύγο και τα πλαίσια του για να γίνει του απολεπισμού το κάγκελο! Χα χα χα. 

 Πλήρως ικανοποιημένος με αυτή την επένδυση στο συγκεκριμένο Power Tool που πρόσθεσε μια πολύ χρήσιμη προσθήκη στο μελισσοκομικό μου εργαστήρι (και όχι μόνο. Με το πλυστικό καθαρίζεις τα καλντερίμια στους διαδρόμους του κήπου, πλακάκια, και πατώματα, το φορτηγό, τοίχους, και οτιδήποτε μπορείς να φανταστείς-εκτός από ζωντανούς οργανισμούς και πλάσματα, μην το σκεφτεί κανείς να πλύνει σκυλί ή γάτα με αυτό! Θα το γδάρει ζωντανό και θα το τυφλώσει για πάντα!!!-), μια κατακόρυφη αύξηση της παραγωγικότητας μου όσο αφορά τον καθαρισμό του μελισσοκομικού εξοπλισμού μου (όχι όλος ο μελισσοκομικός εξοπλισμός! Δεν κάνει για τον μελιτωεξαγωγέα αυτή η μέθοδος! Μια ριπή από το πλυστικό στον πίνακα του μελιτωεξαγωγέα και καπούτ ο αυτόματος προγραμματισμός! Χα χα χα). 

 Μια ακόμη μικρή νίκη μου, μια ακόμη μικρή νίκη για να την υιοθετήσετε και εσείς στις μελισσοκομικές επιχειρήσεις σας. Κερασμένο και αυτό από μένα μάγκες μου!

Σειρά Αντικαθιστώντας εργασία με κεφάλαιο - Επενδύοντας σε μια μελισσοκομική επιχείρηση





 Adios Amigos Locos


Λάζαρος Μότσανος

Σοχός 11/08/2024




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου