UA-50457385-1

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023

Εννέα χρόνια Μελισσοιστορίες και άλλα, και το ταξίδι συνεχίζει

 


 Γενέθλια σήμερα, το πνευματικό μου παιδί γίνεται 9 ετών!

 !......................!

 Εννέα χρόνια! Ποιος θα το περίμενε! Ποιος θα περίμενε ότι ο τρελός που δημιούργησε ένα blog στα τέλη του Γενάρη του 2014 για να παρουσιάσει τον κόσμο του, την εργασία του, τα ενδιαφέροντα του, τις ιδέες του και τις απόψεις του, την ζωή του, θα πήγαινε για το long way, θα ήταν ικανός να μπορεί να τρέξει σε μαραθώνιο, και όχι απλώς σε ένα βιαστικό και σύντομο κατοστάρι!

 Εννέα χρόνια, να γράφω τα παραληρήματα μου, σελίδες επί σελίδων, να σας παρουσιάζω κάθε εβδομάδα και κάτι νέο, κάτι που με απασχόλησε, και το βρήκα αρκετά ενδιαφέρον για να το μοιραστώ μαζί σας, τους καθημερινούς κόπους και αγώνες της ζωής μου, τις αγωνίες μου και τις σκέψεις μου για την πραγματικότητα που ρέει γύρω μου, και γύρω σας.

 Εννέα χρόνια, να διαβάζετε όλα τα παραπάνω, με νέο κόσμο να έρχεται διαρκώς στην συντροφιά μας γιατί τους κίνησε το ενδιαφέρον όλη αυτή η προσπάθεια, να ενθουσιάζεται και από την ευρύτατη θεματολογία του blog, αλλά και τον άμεσο και ευθύ τρόπο γραφής μου. Αλλά φυσικά και με λιγότερους αναγνώστες αυτού του blog που κάποια στιγμή δεν άντεξαν το ασυμβίβαστο του χαρακτήρα μου, την χωρίς στρογγυλέψεις και χαδέματος αυτιών γραφής μου, των ισχυρών απόψεων μου που συνήθως δεν πάνε με το ρεύμα των απόψεων της πλειονότητας των ατόμων στην κοινωνία μας, και που άφησαν το blog και την ανάγνωση του, ελπίζω έχοντας κερδίσει κάτι από αυτό. 

 Ασυμβίβαστος χαρακτήρας, καυστική γραφή, ενδιαφέροντα πέρα από αυτά που ενδιαφέρουν το σύνολο της κοινωνίας, ειλικρινή (και με πραγματικά στοιχεία) παρουσίασης της ζωής μου και της δουλειάς μου, είναι αυτά που θα πρέπει να περιμένετε από μένα και στα επόμενα χρόνια αυτού του μαραθωνίου, εάν εξακολουθήσετε να μείνετε στην συντροφιά μας. Ιστορίες (μελένιες ή μη) που θα λέει ο παλαβός σαμάνος της φυλής γύρω από μια θερμή και γλυκιά φωτιά. 

 Μια υπόσχεση που την έχω δώσει εδώ και πολλά χρόνια, και την ανανεώνω από χρονιά σε χρονιά, κάθε τέλη Γενάρη που γιορτάζω τα γενέθλια του πνευματικού μου παιδιού. Ενός παιδιού που στην φαντασία μου έχει μια κόκκινη θημωνιά για μαλλιά, και ένα άκρως διαπεραστικό πράσινο βλέμμα. Μια κόκκινη κόρη που διαρκώς μιλάει για τις άλλες κιτρινόμαυρες κόρες μου, αλλά και για όλα τα τρελά που απασχολούν τον παλαβό πατέρα της.

 Μια κόκκινη κόρη ανάμεσα σε κίτρινες κόρες.

 Η αγαπημένη και πολύτιμη μου κόρη.

 Ο μαραθώνιος συνεχίζεται, όσοι πιστοί προσέλθετε, έχουμε πολύ ταξίδι ακόμη μπρος μας.

 Συνεχίζουμε!



Adios Amigos Locos



 Λάζαρος Μότσανος

 Σοχός 30/1/2023 


 

 

   

 

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2023

Αναμνήσεις από έναν όχι και τόσο κόκκινο τρύγο

 


 Μια που ο καιρός είναι σήμερα άσχημος, με διαρκή χιονόπτωση όλη την ημέρα, έχουμε μια θαυμάσια ευκαιρία να γράψουμε μια ακόμη ανάρτηση, και να θυμηθώ εγώ έναν, όχι και τόσο, κόκκινο τρύγο, αλλά και να σας δώσω και εσάς μια γεύση από αυτόν.

 Γουστάρετε διπλή σειρά στα μελίσσια? Φέτος τα έφερα όλα στο ίδιο μελισσοκομείο για να τρυγηθούν (τα μελίσσια ήρθανε από την Χαλκιδική ατρύγητα!) όλα μαζί, και μετά να ξεχειμωνιάσουν επίσης όλα στο ίδιο μέρος, μια που το δεύτερο μέρος που έχω για ξεχειμώνιασμα δεν μπορεί να δώσει στα μελίσσια τίποτα πλέον, γιατί τα μελίσσια πρόλαβαν την ανθοφορία της σουσούρας πριν κατέβουν στην Χαλκιδική, και δεν προβλέπεται σε αυτή την τοποθεσία να δώσουν ανθοφορίες μέχρι το παλιούρι!

 Οπότε ήρθανε όλα σε αυτό το σημείο που υπάρχουν ανθοφορίες και μελιτωφορίες που μπορούν να τα προσφέρουν αρκετά μέχρι τις κύριες ανθοφορίες της άνοιξης.

 Ατρύγητα τα μελίσσια από τα πεύκα στην Χαλκιδική ήρθαν, και είχαν πάει επίσης ατρύγητα από την σουσούρα στα πεύκα στην Χαλκιδική η δεύτερη παρτίδα των μελισσιών που είχα κατεβάσει στην Χαλκιδική ( 108 μελίσσια είχα κατεβάσει για το πρώτο χέρι του πεύκου, και άλλα 104 μελίσσια κατέβασα για το δεύτερο χέρι του πεύκου). Και αυτό γιατί το κάθε δρομολόγιο στην Χαλκιδική μου έβγαινε από 70-72 ευρώ, και ένας τρύγος των μελισσιών στην Χαλκιδική θα μου έπαιρνε το ελάχιστο 7 δρομολόγια εάν όλα πήγαιναν σωστά (να μην πέσει καμία ξαφνική βροχή, να μην χτυπιούνται τα μελίσσια καθώς τα τρυγάς εσύ, ή τρυγάει κάποιος άλλος στην περιοχή, να μην χαλάσει κανένα φορτηγό κ.α.). 

 7 δρομολόγια με αυτές τις τιμές ήταν 490-500 ευρώ όμως! Οπότε κάνεις την ψυχή σου πέτρα, και την ντροπή φιλότιμο, και λες θα τα φέρω ατρύγητα πίσω να τα τρυγήσω εδώ που είναι κοντά μου,  να γλυτώσω 500 ευρώ σε καύσιμα, να γλυτώνω και 6 ώρες οδήγηση σε κάθε μέρα τρύγου (3 για να πας στην Χαλκιδική, και 3 για να γυρίσεις). 

 Σωστή η θεωρία, η πράξη όμως διαφέρει. 7 δρομολόγια για να έρθουν πίσω (δηλαδή 500 ευρώ φύγανε μόνο για να γυρίσουν έτσι και αλλιώς) αλλά τα μελίσσια να έρχονται με μέλια, και μάλιστα αριθμός από αυτά να είναι διπλά (είχα βάλει πλήρεις ορόφους στα σουσουρίσια μελίσσια στην σουσούρα, αντί να βάλω στα σουσουρίσια μελίσσια ορόφους όταν θα ήταν στα πεύκα -γιατί? Είπαμε! Κάθε δρομολόγιο και 70 ευρώ! Δυο φορές να πήγαινες στην Χαλκιδική για να βάλεις ορόφους τσουπππππ μείον 140-150 ευρώ!-) επιλογή που ήταν εν μέρη σωστή. 

 Τα μελίσσια  που είχαν από 9 γόνους στην σουσούρα έδωσαν έναν καθαρό όροφο με μέλι, συν τα 3-4 πλαίσια που έπαιρνα από την γονοφωλιά, τα μελίσσια που ήταν στους 6-7 γόνους έδωσαν από 3-4 πλαίσια στον όροφο, συν 3-4 πλαίσια στην γονοφωλιά, τα σουσουρίσια μελίσσια που πήγαν μονά έδωσαν από 4-5 πλαίσια, ενώ τα πευκίσια μελίσσια που είχαν παραμείνει και για τα δύο χέρια του πεύκου έδωσαν από 2-4 πλαίσια μέλι!

 Στην πραγματικότητα τα Σουσουρίσια μελίσσια έσωσαν την παρτίδα στο δεύτερο χέρι (στην πραγματικότητα από τα πευκίσια μελίσσια έπαιρνες τα πλαίσια με τα στεφανώματα που δεν μπορούσες να τα πάρεις στο πρώτο χέρι λόγο του ότι είχαν γόνο). Φυσικά ο τρύγος που έγινε δεν ήταν ληστρικός με τίποτα, και σε όλα τα μελίσσια άφησα από 5-6 πλαίσια με μέλι. Αλλά το να υπάρχουν δεκάρια σουσουρίσια μελίσσια ταυτόχρονα στο ίδιο μέρος με εξαντλημένα 4-5 πευκίσια μελίσσια οδήγησε και σε απώλειες από λεηλασίες (συν το ότι όλα τα σουσουρίσια μελίσσια ήταν από φετινές παραφυάδες, ενώ τα πευκίσια μελίσσια ήταν τα παραγωγικά μελίσσια με τουλάχιστον περσινές μάνες! Και όσο να είναι, οι μάνες τους ήταν πολύ πιο "κουρασμένες" από τις νέες, και αυτό έχει συνέπειες και στον ρυθμό γέννας τους, και το μέγεθος του κάθε μελισσιού) !

 Λογικό! Στενάχωρο από την μια πλευρά γιατί θα πρέπει μέρος της δυναμικότητας των μελισσιών να σπαταληθεί για να ξαναγίνουν αυτοί οι αριθμοί μελισσιών που υπήρχαν φέτος, αλλά με κοντά στα 80 μελίσσια δεκάρια αυτή την εποχή (και άλλα 90 σε μικρότερους αριθμούς) δεν αποτελεί τόσο μεγάλη έγνοια αυτό για τον μελισσοκόμο. Γλυτώνεις και λίγα χρήματα για τροφές μέσα στον χειμώνα.

 Εκείνο που δεν γλύτωσε είναι η μέση που φέτος με "δάγκασε" καλά! Λογικό και αυτό! Πλέον τον Νοέμβριο είχα πέσει στα 78 κιλά, αλλά οι κυψέλες που κουβαλούσα έφταναν μερικές και στα 50-55 κιλά! Δέκα μήνες ακατάπαυστης μελισσοκομίας και οι αντοχές στα όρια τους. Ε! Η γκέλα έγινε! Ελπίζω να μπορέσει να θεραπευτεί (μόνη της) πριν αρχίσουν τα ζόρια της νέας μελισσοκομικής χρονιάς!

 Για να πάμε να ρίξουμε και μερικές ματιές στον τρύγο τώρα χωρίς πολλά, πολλά, λόγια, γιατί έχω υποσχεθεί να μην είναι καμιά τυραννόσαυρος Rex αυτή η ανάρτηση, και να την περιορίσω στις δύο σελίδες μέγιστο!

 Χα χα  χα. 


 Και μια φωτο από την άλλη πλευρά του μελισσοκομείου! Μέγλα κατάστασης! Και κάπου εκεί ξεκουράζονται και δύο μελισσοκομικές ζυγαριούλες που θα έλεγε και ο Μπόμπ Ρος! Κάποια στιγμή όταν θα τις έχω δουλέψει για πολύ περισσότερο καιρό θα σας ετοιμάσω μια ανάρτηση και για αυτές. Αλλά μέχρι τώρα απλώς σας λέω ότι είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος με αυτές, μου φαίνεται αδιανόητο επαγγελματίας μελισσοκόμος να μην έχει δυο - τρεις τουλάχιστον από αυτές, και να δουλεύει με τα δεδομένα τους!

 Ακόμη πιο εντυπωσιασμένος είμαι με το πόσο αξιόπιστες στην λειτουργία τους είναι! Τις δούλεψα για 6 μήνες και δεν υπήρξε μέρα που  να μην έστειλαν μήνυμα και οι δύο (εκτός από μια μέρα που ξέχασα να ανανεώσω τις κάρτες τους!)! Νόμιζα ότι οι μελισσοκομικές ζυγαριές είναι παντελώς αναξιόπιστες γιατί ο μελισσοκόμος που συνεργαζόμουν, και είχε δεδομένα από τις μελισσοκομικές ζυγαριές του αδερφού του, μου έλεγε διαρκώς κάτι "Ααααα σήμερα δεν έστειλε" ή "Αααα δεν έχει σήμα στο σημείο που τις έχει, θα τις αλλάξει μέρος σε κανένα δεκαήμερο" ή "Ααααα έμειναν από μπαταρία" ή "Ααααα δεν έβγαλε τα δεδομένα στο Ίντερνετ" και άλλα μπαρμπούτσαλα! 

 Φυσικά όταν πήρε ο ίδιος μελισσοκομικές ζυγαριές δεν έδωσε ούτε μια φορά δεδομένα τους, και όταν τον ρώτησα "Γιατί δεν είπες ότι έδινε το πεύκο, και μου το λες τώρα, που σταμάτησε, ότι έδινε για κανένα δεκαήμερο?" μου απάντησε "Γιατί μου το έπαιζες έξυπνος!!!" και αυτό σε ένα άτομο που του έδινα πλήρες αναφορά για τα μέρη που είχα τα μελίσσια μου, και έφερνε και αυτός τα δικά του, για μια δεκαετία, πηγαίνοντας καθημερινά σε αυτά, καίγοντας χρόνο και χρήμα!

 Δεν πειράζει, έκαψα φέτος μερικές εκατοντάδες ευρώ και πήρα δυο μελισσοκομικές ζυγαριές, οι οποίες προφανέστατα μου δίνουν αξιόπιστα αυτό που δεν μου πρόσφερε αυτός εδώ και μια δεκαετία (σε αντίθεση με όσα του πρόσφερα εγώ, σε πληροφορίες, κουβαλήματα, αγορές σε υλικό και ζωικό κεφάλαιο, βοήθεια στα μελισσοκομεία του, και στο μελισσοκομικό του εργαστήρι!!!). Μικρό το κόστος μπρος στο τελευταίο μάθημα που πήρα από αυτόν. Το να μην τον εμπιστεύομαι! Ευχαριστώ και για αυτό!

 Για εκείνο που δεν σε ευχαριστώ είναι που έκαψες ένα κομμάτι της καρδιάς μου που σε εμπιστευόταν, σε σεβόταν, και σε εκτιμούσε! Και περισσότερο γιατί έκανες πολύ πιο δύσκολο να εμπιστευτώ κάποιον άλλον στο μέλλον!!! Για την δική σου την καφρίλα δηλαδή θα την πληρώσει οποιοδήποτε άτομο θα συναντήσω στο μέλλον με τελείως αρνητική προδιάθεση! Μπράβο σου! Και έτσι πεθαίνει το φιλότιμο στις καρδιές των μελισσοκόμων που θέλουν να βοηθούν, και μετατρέπονται και αυτοί σε παλιούς, και μασόνους μελισσοκόμους!

 Μπράβο! Καλή δουλειά! Εύγε!


 Και εδώ η πρώτη μέρα τρύγου (μάλλον τα αποτελέσματα της!) σε διπλά μελίσσια. Τα οποία τρυγηθήκανε πρώτα οι όροφοι τους, και μετά από μέρες τρυγήθηκαν και οι γονοφωλιές τους. Γιατί ο έξτρα κόπος? Γιατί τα διπλά μελίσσια ήταν σουσουρίσια, και ο τρύγος έγινε σε μέρος που δεν έδινε, με αυτές τις συνθήκες δεν είσαι για μαγκιές και τσακαλίκια! Καλύτερα διπλός ο κόπος παρά μια καραμπινάτη λεηλασία!


 Δεύτερη μέρα τρύγου, και τέλος με τις διπλές, και πήρα λίγο και από τις μονές. Καρότσι οικοδομικό, μεγάλη βοήθεια στον τρύγο, εάν και ενοχλεί λίγο ο κάδος του (έχω προγραμματίσει φέτος επένδυση και πάνω σε αυτό, στο μέλλον σχετική ανάρτηση), τα πέλετ για το καπνιστίρι καλή φάση και αυτά, λίγη περισσότερη προσοχή με την χρήση τους, αλλά προσφέρουν καλή βοήθεια.


 Τρίτη μέρα τρύγου, και πλέον όλες οι κυψέλες που τρυγούνται είναι μονές, και για αυτό και η αλλαγή στον φόρτο της καρότσας, πριν υπήρχαν κυψέλες  και πατώματα γεμάτα με πλαίσια τρυγημένα (και μερικά πατώματα άδεια) επειδή τρυγούσα διπλές κυψέλες (πήγαινα με άδειες κυψέλες), ενώ πλέον υπάρχουν μόνο μονές κυψέλες γεμάτες με τρυγημένα πλαίσια.


 Και καθώς προχωρώ τον τρύγο στην επόμενη μέρα, αλλάζει και η τοποθέτηση του φορτηγού για να το φορτώνω. Και ναι, ο τρύγος ο κοντινός δεν έχει καμία σχέση με τον μακρινό, η κούραση που γλυτώνεις με το να μην οδηγείς για 6 ώρες μέχρι την Χαλκιδική σε βοηθά να βγάζεις συνεχόμενες μέρες τρύγου, στην πραγματικότητα οι 7 μέρες τρύγου έγιναν μέσα σε 10 μέρες! Αυτό θα ήταν αδύνατο εάν τρυγούσα τα μελίσσια στην Χαλκιδική! 



 Και πέμπτη μέρα τρύγου, και με δεμένο το καρότσι με τα χταπόδια για να μην είμαστε ένας κινούμενος κίνδυνος για κάθε έναν στον δρόμο, παρόλο που η απόσταση δεν είναι μακρινή, ωστόσο δεν υπάρχει περίπτωση να μην τηρηθούν όλα τα μέτρα ασφαλείας. 



 Έκτη μέρα τρύγου. Εκείνο το κόκκινο στην καρότσα το βλέπετε? Σας ετοιμάζω σχετική ανάρτηση και για αυτό! Υπομονή!



 Και έβδομη και τελευταία μέρα τρύγου, με τον Δεκέμβρη να έχει πλησιάσει πολύ, βγήκε όμως χωρίς να μας προλάβουν τα χιόνια ( τα οποία ήρθαν τελικά σήμερα στις 26/1/2023! Τζάμπα έτρεχα σαν τρελός για να τα προλάβω!!! Χα χα χα).


 Και μια αποθήκη γεμάτη με κυψέλες και ορόφους τιγκαρισμένους με πλαίσια με μέλι που περιμένουν να απομελιθούν πριν μας προλάβουν τα χιόνια (που να ήξερα το πόσο θα αργούσαν! Χα χα χα). Πρόλαβα και τα έβγαλα και αυτά σε μια εβδομάδα εντατικού απολεπίσματος! 


 
 Και τελευταία εικόνα από αυτόν τον, όχι και τόσο, κόκκινο τρύγο, η παραγωγή της πευκοσουσούρας, παραταγμένη στον κήπο για την αντίστοιχη φωτογραφία που βγάζω για κάθε παραγωγή. 

 Υποδεέστερη η τελευταία παραγωγή της χρονιάς από αυτό που περιμέναμε, και είχαν δυναμικότητα τα μελίσσια να βγάλουν, αλλά και πάλι μια αξιοπρεπή παραγωγή δεδομένου των συνθηκών (στην πραγματικότητα το πεύκο έδωσε καλά μόνο για δύο μέρες στο δεύτερο χέρι, τουλάχιστον αυτό έδειξαν οι ζυγαριές που είχαν επάνω τους πευκίσια μελίσσια, και που μπήκαν στα πεύκα από τον Αύγουστο, εάν έβαζα τις ζυγαριές στα σουσουρίσια μελίσσια θα έβλεπα σίγουρα πολύ καλύτερους αριθμούς, και περισσότερες μέρες καλής αύξησης). 

 Μια παράξενη χρονιά που είχε όλες τις προοπτικές λόγου δυναμικότητας, και αριθμού, μελισσιών να δώσει πολύ μεγάλες ποσότητες μελιού, αλλά οι καιρικές συνθήκες σε κάθε παραγωγική τοποθέτηση μας στο τέλος έκοβαν τις νεκταροεκκρίσεις και μελιτωεκκρίσεις που σκοπεύαμε να εκμεταλλευτούμε.

 Πάλι καλή ήταν και η φετινή παραγωγή μας, υπό αυτό το πρίσμα, μια χρονιά με τεράστιες δυνατότητες που στο τέλος δεν.......!

 Δεν πειράζει, μελισσοκόμος είσαι, του χρόνου θα............!


 


 Adios Amigos Locos








 Λάζαρος Μότσανος

 Σοχός 26/1/2023







  

Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2023

Άντε, ώρα να ξυπνάμε σιγά, σιγά

 


 Και ήρθε η ώρα να αρχίσουν σιγά, σιγά οι μελισσοκομικές  εργασίες της νέας μελισσοκομικής χρονιάς που μας έρχεται. Τροφοδοσία των μελισσιών (με τροφή με Νοζεβιτ για πρόληψη από την Νοζεμίαση) αλλά ταυτόχρονα και να βάλω τους τροφοδότες οροφής στα μελίσσια μου που είναι περισσότερο εκτεθειμένα στους βόρειους ανέμους, μια που φέτος τα ξεχειμωνιάζω όλα στο ίδιο μελισσοκομείο, και τα έχω σε διπλή γραμμή, με τα πίσω μελίσσια να προστατεύονται πλήρως από τους ανέμους λόγου εμποδίων που έχουν από πίσω τους (πουρνάρια, αλλά και εδαφική ανύψωση) αλλά αυτή η κάλυψη να μην είναι τόσο πλήρης και στην μπροστά γραμμή.

 Οπότε φέτος θα κάνω και το "extra mile", που λένε οι Αμερικάνοι, και θα προσθέσω και τροφοδότες οροφής στα μελίσσια, ως ένα μέσο για να αυξήσω την εσωτερική θερμοκρασία των μελισσιών, περιορίζοντας τον χώρο ανάμεσα στο καπάκι και τα πλαίσια (έχω και κερόπανο πάνω από τα πλαίσια, όλο τον χρόνο!), αλλά ταυτόχρονα αφήνοντας και δίοδο για μέρος του εξωτερικού ανέμου για να αφαιρείται και η υγρασία μέσα από την κυψέλη. 

 Ότι μπορείς να κερδίσεις είναι κέρδος, βασικός νόμος στην μελισσοκομία αυτός. Τι κέρδος μπορεί να έχει? Μικρό! Μια που θα μείνουν οι τροφοδότες οροφής μόνο μέχρι τις αρχές Μαρτίου. Από αυτό το χρονικό σημείο και μετά θα αρχίζω να τροφοδοτώ με σιρόπι, που θα γίνει με μέλι και νερό συν την προσθήκη θυμόλης μέσα, για να μπορέσω να κρατήσω χαμηλά τα φετινά κόστη, που έχουν εκτοξευθεί κοντά στο 60%, και δεν παίζει καν να τροφοδοτηθούν για τόσο καιρό τα μελίσσια με τιμές και τροφές εμπορίου! 

 Έχω κοντά στο μισό τόνο μέλι που έχω βγάλει από τα απολεπίσματα, που δεν θα πουληθεί στους πελάτες μου (γιατί έχει υπερθερμανθεί!), και είναι ευκαιρία να δοθεί στα μελίσσια με μια αναλόγια 1 προς 3, ή 1 προς 2. Καλύτερα 1 προς 3, για να είναι ακόμη πιο χαμηλό το HMF του. Ναι γνωρίζω ότι τροφές με HMF περιορίζουν την διάρκεια ζωής των μελισσιών (και όσο πιο ψιλό τόσο μεγαλύτερος ο περιορισμός της ζωής τους) αλλά η άλλη εναλλακτική είναι να μην τροφοδοτηθούν καθόλου!! Και το να μην τροφοδοτήσεις καθόλου τον Μάρτιο να δείτε πόσο δραματικά περιορίζει την ζωή των μελισσιών!

 Τρομερή χρονιά η φετινή, η τροφή με το Νοζεβίτ έχει πάει στα 1,50 ευρώ όταν πριν από μερικούς μήνες ήταν στα 80-85 λεπτά. Αντίστοιχα οι απλές τροφές είναι στα 30-40 λεπτά κάτω. Το δε πετρέλαιο από 1,20-1,30 έχει πάει στα 2,15, στα ανώτερα του, και τώρα είναι στα 1,75-1,80 (κατά την διάρκεια της πανδημίας είχε φτάσει και στο 1,06!!!!). Οπότε μια που δεν έχω ανεβάσει με τίποτα τις τιμές μου σε αυτόν τον βαθμό (από 7 κιλά στο μονόκιλο έχω πάει στα 8 στην λιανική μου, στην χονδρική μου όμως δεν έχω αυξήσει καθόλου τις τιμές μου, οπότε αντιλαμβάνεστε το πόσο τεράστια επιβάρυνση είναι τα αυξημένα κόστη μας που έχουν ανέβει στο 50-60% σε όλες τις κατηγορίες! Προσπαθούμε με νύχια και δόντια να κρατήσουμε τις αυξήσεις μας στον χαμηλότερο επίπεδο, και πάλι βλέπεις μια ολοκάθαρη πτώση των τζίρων μας!). 

 Θα μου πείτε τώρα "Σαν να άργησες λίγο να τοποθετήσεις τους τροφοδότες οροφής? Πόσο να είναι το κέρδος σου τώρα που τους έβαλες? Μισό κιλό τροφή στους 2 πες μήνες? Γιατί δεν τους έβαζες νωρίτερα?".

 Η απάντηση είναι απλή. Ο μελισσοκόμος στην πραγματικότητα έχει 3 αφεντικά. Πρώτα από όλα, τις μέλισσες του, αυτές αποφασίζουν εάν θα εργαστείς επάνω τους κάποια συγκεκριμένη μέρα ή όχι. Τέτοιο πρόβλημα δεν είχα αυτόν τον καιρό που παρόλο που έχουμε χειμώνα οι θερμοκρασίες και ο καιρός είναι σχεδόν ανοιξιάτικος.

 Δεύτερο αφεντικό είναι η μέση του! Και εδώ υπήρχε ολοκάθαρο πρόβλημα, το να μεταφέρεις ατρύγιτα μελίσσια σε αριθμό μερικών εκατοντάδων κυψελών, μόνος σου, ενώ είσαι μισός αιώνας άνθρωπος έχει το κόστος του. Ιδίως εάν είσαι από τους μελισσοκόμους που ξεκινούν την μελισσοκομική χρονιά στα 98 κιλά και την τελειώνουν μετά από 10 μήνες στα 78 κιλά! Όταν χάνεις κιλά δεν χάνεις μόνο λίπος, χάνεις και μυς, δύναμη και αντοχή. Οπότε άλλο πράγμα είναι μια κυψέλη στα 50 κιλά  όταν είσαι εσύ 98 κιλά, και τελείως διαφορετικό μια κυψέλη στα 50 κιλά όταν εσύ είσαι στα 78! Και κυρίως όταν αυτή την κυψέλη την πηγαίνεις πέρα δώθε για δέκα συνεχόμενους μήνες χωρίς ξεκούραση! Η μέση φέτος ζήτησε άδεια αρκετών ημέρων, και τις πήρε, δεν έγινε τελείως καλά και την φοβάμαι μην μου ξαναβγάλει κάποιο πρόβλημα στην νέα μελισσοκομική χρονιά που ήρθε!

 Τρίτο αφεντικό φυσικά είναι η τσέπη σου! Η τροφή έπρεπε να αγοραστεί, και τα λεφτά για αυτή να μαζευτούν! Και φέτος ο Δεκέμβριος μόνο "μήνας του μελιού" δεν ήταν. 

 Οπότε όταν αυτά τα τρία αφεντικά (μέλισσες, μέση, τσέπη) συμφωνήσανε ότι είναι η ώρα να πάω στα μελίσσια μου αμέσως το προγραμμάτισα!

 Και όλο αυτό το "extra mile"  έχει κόστος χρονικό και σε κόπο. Τροφοδοσία που θα έπαιρνε μια μέρα για να γίνει χρειάσθηκε 2 μέρες (πλέον οι μέρες είναι μικρές, δεν μπορείς να τροφοδοτείς για 7-8 ώρες σε μια μέρα, τα μελίσσια είναι σε μελισσόσφαιρα και δεν είναι για ενόχληση από μια ώρα και μετά -ή μια ώρα και πριν!-). Την πρώτη μέρα τροφοδοτήθηκαν τα μελίσσια της μπροστά σειράς βάζοντας ταυτόχρονα και έναν τροφοδότη οροφής στο κάθε ένα (εκτός από τις κυψέλες παλιού τύπου που έχουν εσωτερικό - εξωτερικό καπάκι και δεν χρειάζονται τροφοδότη οροφής - ο οποίος δεν χωράει και σε αυτές!-), και την δεύτερη μέρα απλώς τροφοδοτήθηκαν τα υπόλοιπα μελίσσια στην πίσω γραμμή (που ήταν και τα περισσότερα!) χωρίς τοποθέτηση τροφοδοτών.

 Προβληματική διαδικασία που την πρώτη μέρα πήρε 3,5 ώρες (τροφοδότης οροφής συν προσθήκη τροφής), ενώ την δεύτερη μέρα μόνο 1,5 ώρα (μόνο προσθήκη τροφής) παρόλο που τα μελίσσια της δεύτερης μέρας ήταν περισσότερα από αυτά της πρώτης μέρας! 

 Και αυτό γιατί για να προσθέσεις τον τροφοδότη οροφής πρέπει να ανοίξεις το καπάκι, βάζεις μέσα του τον τροφοδότη οροφής (το κάνεις όσο ακόμη το κερόπανο είναι πάνω στα πλαίσια, για να μην πάνε μέλισσες στο καπάκι και καθώς βάλεις εσύ τον τροφοδότη οροφής τις εγκλωβίσεις εκεί και πεθάνουν από το κρύο, ο τροφοδότης αυτός εφαρμόζει απόλυτα με τα όρια του καπακιού με αποτέλεσμα να δημιουργεί εάν "κλειστό" χώρο ακριβώς επάνω του, περνά αέρας μεν από τους αεραγωγούς πάλι στην κυψέλη (πολύ μειωμένος φυσικά) αλλά όχι μέλισσες!), σηκώνεις το κερόπανο, ρίχνεις καπνό για να φύγουν οι μέλισσες (καλύτερα όμως είναι να προσθέσεις αμέσως την τροφή χωρίς να χάσεις χρόνο για καπνό -έχεις ήδη καπνίσει την είσοδο ε? Δεν ανοίγεις απλώς καπάκια και πετάς τροφή μέσα!!!!!- δεν προλαβαίνουν να ανέβουν στα καπάκια οι μέλισσες σε περίπτωση που δεν είναι ήδη πάνω σε αυτά), βάζεις τροφή προσπαθώντας να μην σκοτώσεις (πολλές) μέλισσες, προσπαθείς να είναι η τροφή όσο το δυνατόν πιο κοντά στο κέντρο της κυψέλης, γιατί ο τροφοδότης οροφής έχει λίγο μεγαλύτερο κενό προς το κέντρο του (και σχεδόν ελάχιστο στις άκρες του έτσι ώστε το σιρόπι να ρέει προς σε αυτές για να το παίρνουν οι μέλισσες), βάζεις στην θέση του το καπάκι με τον τροφοδότη οροφής, ανεβαίνεις επάνω στο καπάκι πιέζοντας με το γόνατο του ενός ποδιού σου (το άλλο είναι στο έδαφος) βάζοντας όλο το βάρος σου επάνω στο καπάκι γιατί η τροφή είναι σκληρή (ζαχαροζύμαρο και όχι βανίλια) και πρέπει να πιεστεί πάνω στα πλαίσια, και ρυθμίζεις τα κλειδιά της κυψέλης ανεβάζοντας τα γιατί πλέον έχεις και τον τροφοδότη της οροφής κάτω από το καπάκι, και τα όρια του είναι όσο και τα εξωτερικά όρια του καπακιού (έχει "αυτιά" περιμετρικά που εφάπτονται με την περίμετρο του καπακιού).

 Και φυσικά όσο τα κάνεις αυτά το ένα σου πόδι είναι πλήρως εκτεθειμένο στις μέλισσες που αντιλαμβάνονται ότι κάτι πάει στραβά και οργίζονται, και επειδή ορισμένα από τα μελίσσια είναι δεκάρια σε πληθυσμό (η Άγια Σουσούρα η Θαυματουργή!!!!) σου δίνουν να καταλάβεις ότι δεν εκτιμούν το "extra mile" σου! Την επόμενη μέρα απλώς καπνίζεις είσοδο, ανοίγεις καπάκι, τραβάς κερόπανο, βάζεις τροφή, βάζεις κερόπανο, κλείνεις καπάκι. Ψεκάστε σκουπίστε τελειώσατε!

 Και φυσικά δεν αναφέρω τα εξής εδώ: 

 Πρώτη μέρα, δύο καρότσια, στο ένα έχεις 2 εικοσάκιλα κιβώτια με τροφή, στο άλλο έχεις 10 τροφοδότες οροφής (το οικοδομικό καρότσι), και τα μετακινείς παράλληλα με την σειρά των κυψελών. Το οικοδομικό καρότσι θα πρέπει να πάει 7 φορές στο φορτηγό για αναχορηγία τροφοδοτών (70 τροφοδότες οροφής), το άλλο καρότσι μόνο 2 (80 κιλά τροφής για 70 μελίσσια που θα έχουν και τροφοδότες οροφής, συν 6 μελίσσια παλιού τύπου, και τις υπόλοιπες 4 κυψέλες νέου τύπου που δεν υπήρχαν για αυτές τροφοδότες οροφής αλλά ήταν στην μπροστά σειρά). Την δεύτερη ημέρα έχεις απλώς ένα καρότσι (το οικοδομικό) όπου έχεις μέσα από 3 εικοσάκιλα κιβώτια τροφής, και κάνεις μόνο 2 δρομολόγια στο φορτηγό για αναχορηγία.

 Επίσης δεν αναφέρω ότι την πρώτη μέρα χρειάζεται μια έξτρα ώρα για να φορτωθεί με τροφοδότες οροφής η καρότσα του φορτηγού, σε ύψος τέτοιο που δεν θα φεύγουν από την καρότσα όταν θα βρίσκεις σε λακκούβες στους χωματόδρομους μέχρι το μελισσοκομείο σου, να φορτωθούν και τα δύο καρότσια σε αυτή και πευκοβελόνες, πέλετ, και καπνιστίρι. 

 Οι τροφές που είναι? Στην καμπίνα! Δεν χωρούσαν και μερικές εκατοντάδες κιλά τροφής στην καρότσα (χωρούσαν! Αλλά θα έσπερνα όλη την διαδρομή με τροφοδότες εάν τους ντάνιαζα πιο ψιλά! Χα χα χα). Φυσικά το φόρτωμα των τροφών στην καμπίνα είναι για δύο μέρες, και όχι μόνο για μία!

 Επίσης δεν αναφέρω εδώ ότι θα πρέπει να χαθεί μια μέρα τον Μάρτιο για να βγουν οι τροφοδότες οροφής, μια που θα πρέπει να τροφοδοτήσω το μελοσίροπο με μπουκάλι μέσα στην κυψέλη και όχι με τον τροφοδότη οροφής (είναι τροφοδοσία με μέλι αυτή!!! Δεν είναι να το ρισκάρεις να μυρίζει όλη αυτή η ποσότητα μελιού πάνω στους τροφοδότες! Τεράστιος ο κίνδυνος για λεηλασίες!). 

 Ούτε φυσικά δεν αναφέρω την μια μέρα χαμένη για να καθαριστούν οι τροφοδότες οροφής με νερό και σκούπα για να τοποθετηθούν (στεγνοί!) στις κυψέλες!

 Ένα "extra mile" που θέλει πολύ κόπο, και χρόνο. (και πόνο! Την πρώτη μέρα σου πονάει το γόνατο που το χρησιμοποιείς ως έμβολο επάνω στο καπάκι, αλλά και το άλλο γόνατο από το πόδι που είναι εκτεθειμένο στα κεντριά των μελισσών! χα χα χα), και που δεν θα προσφέρει συνολικά και τόσο μεγάλο κέρδος (και το μισό κιλό ανά κυψέλη ίσως και να είναι υπερβολική εκτίμηση!), αλλά το κάνεις για να προσφέρεις όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αβάντζο στις μικρές κιτρινόμαυρες κυρές σου στην αρχή της μελισσοκομικής χρονιάς , τις κόρες του μελισσοκόμου, την χαρά του, και την περηφάνεια του.

 Το αίμα του!










 Adios Amigos Locos


 Λαζαρος Μότσανος
 Σοχός 21/1/2023

Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2023

Καλή χρονιά Μόρτες

 


 Είθε η νέα χρονιά που μας ήρθε μόρτες μου να είναι καλύτερη από αυτή που μας έφυγε. 

 Και κάτι τέτοιο δεν είναι και ιδιαίτερα δύσκολο, αλλά δυστυχώς δεν είναι και ιδιαίτερα πιθανό.

 Μια χρονιά που μας έφυγε που σημαδεύτηκε από την απληστία, τον παραλογισμό, και την μισαλλοδοξία, ατόμων με εξουσία που προσπάθησαν να υφαρπάξουν χώρες ολόκληρες, αρνήθηκαν σε ολόκληρα έθνη την ταυτότητα τους, αλλά και το δικαίωμα ύπαρξης τους. 

 Αλλά και μια χρονιά αντίστασης των Λαών απέναντι στις βλέψεις κάθε εξουσίας, στην ακόρεστη δίψα της για πλούτη και αίμα, στην απάνθρωπη τάση της να καταστρέφει ανθρώπινες υπάρξεις προκειμένου να εκπληρώσει τους στόχους της, και τις επιδιώξεις της.

 Οι Λαοί της Ουκρανίας, του Ιράν, ακόμη και της Κίνας, αντισταθήκανε σε όσους έχουν σχεδιασμούς και πλάνα για αυτούς χωρίς να έχουν την σύμφωνη γνώμη αυτών των Λαών. Πόλεμο και εξέγερση είχε αυτή η χρονιά που μας πέρασε.

 Πόλεμο και εξέγερση θα έχει και η χρονιά που θα μας έρθει. Με μεγάλες πιθανότητες φέτος να είναι η χρονιά που θα δοκιμαστεί και ο δικός μας Λαός. Οι συνθήκες και οι επιδιώξεις των ατόμων με εξουσία στην γειτονιά μας είναι ακριβώς οι ίδιες με αυτές που υπήρχανε στις αρχές της προηγούμενης χρονιάς και στην γειτονιά της Ουκρανίας. 

 Οπότε φέτος μπορεί να είναι η χρονιά που θα πρέπει να πιούμε και εμείς το πικρό ποτήρι της Ιστορίας. Φέτος μπορεί να είναι η χρονιά που θα πρέπει να μετρηθούμε με τους αρχαίους μας προγόνους για να δούμε εάν είμαστε ίσοι με αυτούς σε όσο αφορά την ικανότητα μας να αμφισβητούμε τους σχεδιασμούς, και τις σκοτεινές επιβουλεύσεις όσων σχεδιάζουν ένα μέλλον για εμάς, ερήμην μας!

 Δυστυχώς δεν πάμε για έναν τέτοιο αγώνα ενωμένοι και μονιασμένοι. Πολλές πληγές από τα προηγούμενα έτη. Τα καταραμένα έτη της οικονομικής κρίσης και της μετέπειτα ύφεσης, της πανδημίας, της ενεργειακής, και επισιτιστικής κρίσης που ακολούθησαν. 

 Ούτε και όλοι από εμάς θεωρούν ότι είναι ιδανικό το να αντιστέκεσαι στους τύραννους που επιβουλεύονται την ελευθερία σου, την ανεξαρτησία σου, ακόμη και το δικαίωμα της ύπαρξης σου. Το δείξανε με πολλούς τρόπους την προηγούμενη χρονιά! 

 Τόσο έντονα μάλιστα που τρομάζεις με την ιδέα και μόνο ότι σε παρόμοιες συνθήκες για το έθνος μας θα πρέπει να είσαι αναγκασμένος να βρίσκεσαι στο ίδιο χαράκωμα με αυτούς! Για λίγο φυσικά. Γιατί το μόνο που θα δεις στην πραγματικότητα από αυτούς θα είναι η πλάτη τους, καθώς θα τρέχουν να σώσουν μόνο τον εαυτό τους, αφήνοντας πίσω όλους τους άλλους.

 Μια χρονιά που θα δοκιμαστούν όλα τα έθνη. Άλλα λίγο, πληρώνοντας το κόστος της ενεργειακής κρίσης και την καλπάζουσας προς τα εμάς οικονομικής ύφεσης που φέρνει η ενεργειακή κρίση. Αλλά και άλλα έθνη που θα δοκιμαστούν πάρα πολύ, υπερασπιζόμενα Θερμοπύλες, πολεμώντας υπέρ βωμών και εστιών.

 Μια χρονιά που θα δοκιμαστούμε όλοι μας, και θα φανερώσουμε το ατσάλι, ή το τσίγκο που κρύβουμε μέσα μας, μια χρονιά που θα ακουστεί για ορισμένους από εμάς το "Hannibal ante portas", μια χρονιά που θα φανεί εάν είμαστε πραγματικοί απόγονοι των προγόνων μας, ή κάτι άλλο. 

 Μια δύσκολη χρονιά ξημέρωσε σήμερα, ανασκουμπωθείτε, δεν είναι η πρώτη, δεν θα είναι η τελευταία.

 Μια δεκαετία στερήσεων και θυσιών μας έκανε μαχητές, δεν φοβόμαστε την μάχη, δεν δειλιάζουμε  σε τίποτα που μπορεί να μας ρίξει πλέον η ζωή στις ρότες μας. 

 Θα πολεμήσουμε σε οποιοδήποτε μετερίζι και να μας ρίξει η Ιστορία, Είτε πόλεμος, είτε μια ακόμη οικονομική ύφεση, εμείς θα νικήσουμε! Δεν έχουμε καμία άλλη επιλογή! Θα νικήσουμε! 

 Εμπρός!



Adios Amigos Locos





Λάζαρος Μότσανος

Σοχός 1/1/2023