Μια που ο καιρός είναι σήμερα άσχημος, με διαρκή χιονόπτωση όλη την ημέρα, έχουμε μια θαυμάσια ευκαιρία να γράψουμε μια ακόμη ανάρτηση, και να θυμηθώ εγώ έναν, όχι και τόσο, κόκκινο τρύγο, αλλά και να σας δώσω και εσάς μια γεύση από αυτόν.
Γουστάρετε διπλή σειρά στα μελίσσια? Φέτος τα έφερα όλα στο ίδιο μελισσοκομείο για να τρυγηθούν (τα μελίσσια ήρθανε από την Χαλκιδική ατρύγητα!) όλα μαζί, και μετά να ξεχειμωνιάσουν επίσης όλα στο ίδιο μέρος, μια που το δεύτερο μέρος που έχω για ξεχειμώνιασμα δεν μπορεί να δώσει στα μελίσσια τίποτα πλέον, γιατί τα μελίσσια πρόλαβαν την ανθοφορία της σουσούρας πριν κατέβουν στην Χαλκιδική, και δεν προβλέπεται σε αυτή την τοποθεσία να δώσουν ανθοφορίες μέχρι το παλιούρι!
Οπότε ήρθανε όλα σε αυτό το σημείο που υπάρχουν ανθοφορίες και μελιτωφορίες που μπορούν να τα προσφέρουν αρκετά μέχρι τις κύριες ανθοφορίες της άνοιξης.
Ατρύγητα τα μελίσσια από τα πεύκα στην Χαλκιδική ήρθαν, και είχαν πάει επίσης ατρύγητα από την σουσούρα στα πεύκα στην Χαλκιδική η δεύτερη παρτίδα των μελισσιών που είχα κατεβάσει στην Χαλκιδική ( 108 μελίσσια είχα κατεβάσει για το πρώτο χέρι του πεύκου, και άλλα 104 μελίσσια κατέβασα για το δεύτερο χέρι του πεύκου). Και αυτό γιατί το κάθε δρομολόγιο στην Χαλκιδική μου έβγαινε από 70-72 ευρώ, και ένας τρύγος των μελισσιών στην Χαλκιδική θα μου έπαιρνε το ελάχιστο 7 δρομολόγια εάν όλα πήγαιναν σωστά (να μην πέσει καμία ξαφνική βροχή, να μην χτυπιούνται τα μελίσσια καθώς τα τρυγάς εσύ, ή τρυγάει κάποιος άλλος στην περιοχή, να μην χαλάσει κανένα φορτηγό κ.α.).
7 δρομολόγια με αυτές τις τιμές ήταν 490-500 ευρώ όμως! Οπότε κάνεις την ψυχή σου πέτρα, και την ντροπή φιλότιμο, και λες θα τα φέρω ατρύγητα πίσω να τα τρυγήσω εδώ που είναι κοντά μου, να γλυτώσω 500 ευρώ σε καύσιμα, να γλυτώνω και 6 ώρες οδήγηση σε κάθε μέρα τρύγου (3 για να πας στην Χαλκιδική, και 3 για να γυρίσεις).
Σωστή η θεωρία, η πράξη όμως διαφέρει. 7 δρομολόγια για να έρθουν πίσω (δηλαδή 500 ευρώ φύγανε μόνο για να γυρίσουν έτσι και αλλιώς) αλλά τα μελίσσια να έρχονται με μέλια, και μάλιστα αριθμός από αυτά να είναι διπλά (είχα βάλει πλήρεις ορόφους στα σουσουρίσια μελίσσια στην σουσούρα, αντί να βάλω στα σουσουρίσια μελίσσια ορόφους όταν θα ήταν στα πεύκα -γιατί? Είπαμε! Κάθε δρομολόγιο και 70 ευρώ! Δυο φορές να πήγαινες στην Χαλκιδική για να βάλεις ορόφους τσουπππππ μείον 140-150 ευρώ!-) επιλογή που ήταν εν μέρη σωστή.
Τα μελίσσια που είχαν από 9 γόνους στην σουσούρα έδωσαν έναν καθαρό όροφο με μέλι, συν τα 3-4 πλαίσια που έπαιρνα από την γονοφωλιά, τα μελίσσια που ήταν στους 6-7 γόνους έδωσαν από 3-4 πλαίσια στον όροφο, συν 3-4 πλαίσια στην γονοφωλιά, τα σουσουρίσια μελίσσια που πήγαν μονά έδωσαν από 4-5 πλαίσια, ενώ τα πευκίσια μελίσσια που είχαν παραμείνει και για τα δύο χέρια του πεύκου έδωσαν από 2-4 πλαίσια μέλι!
Στην πραγματικότητα τα Σουσουρίσια μελίσσια έσωσαν την παρτίδα στο δεύτερο χέρι (στην πραγματικότητα από τα πευκίσια μελίσσια έπαιρνες τα πλαίσια με τα στεφανώματα που δεν μπορούσες να τα πάρεις στο πρώτο χέρι λόγο του ότι είχαν γόνο). Φυσικά ο τρύγος που έγινε δεν ήταν ληστρικός με τίποτα, και σε όλα τα μελίσσια άφησα από 5-6 πλαίσια με μέλι. Αλλά το να υπάρχουν δεκάρια σουσουρίσια μελίσσια ταυτόχρονα στο ίδιο μέρος με εξαντλημένα 4-5 πευκίσια μελίσσια οδήγησε και σε απώλειες από λεηλασίες (συν το ότι όλα τα σουσουρίσια μελίσσια ήταν από φετινές παραφυάδες, ενώ τα πευκίσια μελίσσια ήταν τα παραγωγικά μελίσσια με τουλάχιστον περσινές μάνες! Και όσο να είναι, οι μάνες τους ήταν πολύ πιο "κουρασμένες" από τις νέες, και αυτό έχει συνέπειες και στον ρυθμό γέννας τους, και το μέγεθος του κάθε μελισσιού) !
Λογικό! Στενάχωρο από την μια πλευρά γιατί θα πρέπει μέρος της δυναμικότητας των μελισσιών να σπαταληθεί για να ξαναγίνουν αυτοί οι αριθμοί μελισσιών που υπήρχαν φέτος, αλλά με κοντά στα 80 μελίσσια δεκάρια αυτή την εποχή (και άλλα 90 σε μικρότερους αριθμούς) δεν αποτελεί τόσο μεγάλη έγνοια αυτό για τον μελισσοκόμο. Γλυτώνεις και λίγα χρήματα για τροφές μέσα στον χειμώνα.
Εκείνο που δεν γλύτωσε είναι η μέση που φέτος με "δάγκασε" καλά! Λογικό και αυτό! Πλέον τον Νοέμβριο είχα πέσει στα 78 κιλά, αλλά οι κυψέλες που κουβαλούσα έφταναν μερικές και στα 50-55 κιλά! Δέκα μήνες ακατάπαυστης μελισσοκομίας και οι αντοχές στα όρια τους. Ε! Η γκέλα έγινε! Ελπίζω να μπορέσει να θεραπευτεί (μόνη της) πριν αρχίσουν τα ζόρια της νέας μελισσοκομικής χρονιάς!
Για να πάμε να ρίξουμε και μερικές ματιές στον τρύγο τώρα χωρίς πολλά, πολλά, λόγια, γιατί έχω υποσχεθεί να μην είναι καμιά τυραννόσαυρος Rex αυτή η ανάρτηση, και να την περιορίσω στις δύο σελίδες μέγιστο!
Χα χα χα.
Και μια φωτο από την άλλη πλευρά του μελισσοκομείου! Μέγλα κατάστασης! Και κάπου εκεί ξεκουράζονται και δύο μελισσοκομικές ζυγαριούλες που θα έλεγε και ο Μπόμπ Ρος! Κάποια στιγμή όταν θα τις έχω δουλέψει για πολύ περισσότερο καιρό θα σας ετοιμάσω μια ανάρτηση και για αυτές. Αλλά μέχρι τώρα απλώς σας λέω ότι είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος με αυτές, μου φαίνεται αδιανόητο επαγγελματίας μελισσοκόμος να μην έχει δυο - τρεις τουλάχιστον από αυτές, και να δουλεύει με τα δεδομένα τους!
Ακόμη πιο εντυπωσιασμένος είμαι με το πόσο αξιόπιστες στην λειτουργία τους είναι! Τις δούλεψα για 6 μήνες και δεν υπήρξε μέρα που να μην έστειλαν μήνυμα και οι δύο (εκτός από μια μέρα που ξέχασα να ανανεώσω τις κάρτες τους!)! Νόμιζα ότι οι μελισσοκομικές ζυγαριές είναι παντελώς αναξιόπιστες γιατί ο μελισσοκόμος που συνεργαζόμουν, και είχε δεδομένα από τις μελισσοκομικές ζυγαριές του αδερφού του, μου έλεγε διαρκώς κάτι "Ααααα σήμερα δεν έστειλε" ή "Αααα δεν έχει σήμα στο σημείο που τις έχει, θα τις αλλάξει μέρος σε κανένα δεκαήμερο" ή "Ααααα έμειναν από μπαταρία" ή "Ααααα δεν έβγαλε τα δεδομένα στο Ίντερνετ" και άλλα μπαρμπούτσαλα!
Φυσικά όταν πήρε ο ίδιος μελισσοκομικές ζυγαριές δεν έδωσε ούτε μια φορά δεδομένα τους, και όταν τον ρώτησα "Γιατί δεν είπες ότι έδινε το πεύκο, και μου το λες τώρα, που σταμάτησε, ότι έδινε για κανένα δεκαήμερο?" μου απάντησε "Γιατί μου το έπαιζες έξυπνος!!!" και αυτό σε ένα άτομο που του έδινα πλήρες αναφορά για τα μέρη που είχα τα μελίσσια μου, και έφερνε και αυτός τα δικά του, για μια δεκαετία, πηγαίνοντας καθημερινά σε αυτά, καίγοντας χρόνο και χρήμα!
Δεν πειράζει, έκαψα φέτος μερικές εκατοντάδες ευρώ και πήρα δυο μελισσοκομικές ζυγαριές, οι οποίες προφανέστατα μου δίνουν αξιόπιστα αυτό που δεν μου πρόσφερε αυτός εδώ και μια δεκαετία (σε αντίθεση με όσα του πρόσφερα εγώ, σε πληροφορίες, κουβαλήματα, αγορές σε υλικό και ζωικό κεφάλαιο, βοήθεια στα μελισσοκομεία του, και στο μελισσοκομικό του εργαστήρι!!!). Μικρό το κόστος μπρος στο τελευταίο μάθημα που πήρα από αυτόν. Το να μην τον εμπιστεύομαι! Ευχαριστώ και για αυτό!
Για εκείνο που δεν σε ευχαριστώ είναι που έκαψες ένα κομμάτι της καρδιάς μου που σε εμπιστευόταν, σε σεβόταν, και σε εκτιμούσε! Και περισσότερο γιατί έκανες πολύ πιο δύσκολο να εμπιστευτώ κάποιον άλλον στο μέλλον!!! Για την δική σου την καφρίλα δηλαδή θα την πληρώσει οποιοδήποτε άτομο θα συναντήσω στο μέλλον με τελείως αρνητική προδιάθεση! Μπράβο σου! Και έτσι πεθαίνει το φιλότιμο στις καρδιές των μελισσοκόμων που θέλουν να βοηθούν, και μετατρέπονται και αυτοί σε παλιούς, και μασόνους μελισσοκόμους!
Μπράβο! Καλή δουλειά! Εύγε!
Και εδώ η πρώτη μέρα τρύγου (μάλλον τα αποτελέσματα της!) σε διπλά μελίσσια. Τα οποία τρυγηθήκανε πρώτα οι όροφοι τους, και μετά από μέρες τρυγήθηκαν και οι γονοφωλιές τους. Γιατί ο έξτρα κόπος? Γιατί τα διπλά μελίσσια ήταν σουσουρίσια, και ο τρύγος έγινε σε μέρος που δεν έδινε, με αυτές τις συνθήκες δεν είσαι για μαγκιές και τσακαλίκια! Καλύτερα διπλός ο κόπος παρά μια καραμπινάτη λεηλασία!
Δεύτερη μέρα τρύγου, και τέλος με τις διπλές, και πήρα λίγο και από τις μονές. Καρότσι οικοδομικό, μεγάλη βοήθεια στον τρύγο, εάν και ενοχλεί λίγο ο κάδος του (έχω προγραμματίσει φέτος επένδυση και πάνω σε αυτό, στο μέλλον σχετική ανάρτηση), τα πέλετ για το καπνιστίρι καλή φάση και αυτά, λίγη περισσότερη προσοχή με την χρήση τους, αλλά προσφέρουν καλή βοήθεια.
Τρίτη μέρα τρύγου, και πλέον όλες οι κυψέλες που τρυγούνται είναι μονές, και για αυτό και η αλλαγή στον φόρτο της καρότσας, πριν υπήρχαν κυψέλες και πατώματα γεμάτα με πλαίσια τρυγημένα (και μερικά πατώματα άδεια) επειδή τρυγούσα διπλές κυψέλες (πήγαινα με άδειες κυψέλες), ενώ πλέον υπάρχουν μόνο μονές κυψέλες γεμάτες με τρυγημένα πλαίσια.
Και καθώς προχωρώ τον τρύγο στην επόμενη μέρα, αλλάζει και η τοποθέτηση του φορτηγού για να το φορτώνω. Και ναι, ο τρύγος ο κοντινός δεν έχει καμία σχέση με τον μακρινό, η κούραση που γλυτώνεις με το να μην οδηγείς για 6 ώρες μέχρι την Χαλκιδική σε βοηθά να βγάζεις συνεχόμενες μέρες τρύγου, στην πραγματικότητα οι 7 μέρες τρύγου έγιναν μέσα σε 10 μέρες! Αυτό θα ήταν αδύνατο εάν τρυγούσα τα μελίσσια στην Χαλκιδική!
Και πέμπτη μέρα τρύγου, και με δεμένο το καρότσι με τα χταπόδια για να μην είμαστε ένας κινούμενος κίνδυνος για κάθε έναν στον δρόμο, παρόλο που η απόσταση δεν είναι μακρινή, ωστόσο δεν υπάρχει περίπτωση να μην τηρηθούν όλα τα μέτρα ασφαλείας.
Έκτη μέρα τρύγου. Εκείνο το κόκκινο στην καρότσα το βλέπετε? Σας ετοιμάζω σχετική ανάρτηση και για αυτό! Υπομονή!
Και έβδομη και τελευταία μέρα τρύγου, με τον Δεκέμβρη να έχει πλησιάσει πολύ, βγήκε όμως χωρίς να μας προλάβουν τα χιόνια ( τα οποία ήρθαν τελικά σήμερα στις 26/1/2023! Τζάμπα έτρεχα σαν τρελός για να τα προλάβω!!! Χα χα χα).
Και μια αποθήκη γεμάτη με κυψέλες και ορόφους τιγκαρισμένους με πλαίσια με μέλι που περιμένουν να απομελιθούν πριν μας προλάβουν τα χιόνια (που να ήξερα το πόσο θα αργούσαν! Χα χα χα). Πρόλαβα και τα έβγαλα και αυτά σε μια εβδομάδα εντατικού απολεπίσματος!
Και τελευταία εικόνα από αυτόν τον, όχι και τόσο, κόκκινο τρύγο, η παραγωγή της πευκοσουσούρας, παραταγμένη στον κήπο για την αντίστοιχη φωτογραφία που βγάζω για κάθε παραγωγή.
Υποδεέστερη η τελευταία παραγωγή της χρονιάς από αυτό που περιμέναμε, και είχαν δυναμικότητα τα μελίσσια να βγάλουν, αλλά και πάλι μια αξιοπρεπή παραγωγή δεδομένου των συνθηκών (στην πραγματικότητα το πεύκο έδωσε καλά μόνο για δύο μέρες στο δεύτερο χέρι, τουλάχιστον αυτό έδειξαν οι ζυγαριές που είχαν επάνω τους πευκίσια μελίσσια, και που μπήκαν στα πεύκα από τον Αύγουστο, εάν έβαζα τις ζυγαριές στα σουσουρίσια μελίσσια θα έβλεπα σίγουρα πολύ καλύτερους αριθμούς, και περισσότερες μέρες καλής αύξησης).
Μια παράξενη χρονιά που είχε όλες τις προοπτικές λόγου δυναμικότητας, και αριθμού, μελισσιών να δώσει πολύ μεγάλες ποσότητες μελιού, αλλά οι καιρικές συνθήκες σε κάθε παραγωγική τοποθέτηση μας στο τέλος έκοβαν τις νεκταροεκκρίσεις και μελιτωεκκρίσεις που σκοπεύαμε να εκμεταλλευτούμε.
Πάλι καλή ήταν και η φετινή παραγωγή μας, υπό αυτό το πρίσμα, μια χρονιά με τεράστιες δυνατότητες που στο τέλος δεν.......!
Δεν πειράζει, μελισσοκόμος είσαι, του χρόνου θα............!
Adios Amigos Locos
Λάζαρος Μότσανος
Σοχός 26/1/2023