UA-50457385-1

Παρασκευή, 26 Ιουνίου 2015

Μελισσοκομία, αξίζει αυτή η μαλακία τελικά?


 Γουστάρετε τον τίτλο της ανάρτησης? 

Πιασάρικος ε?

Χα χα χα.

 Για να αρχίσουμε τις εξηγήσεις, την τελευταία εβδομάδα νέοι μελισσοκόμοι ζήτησαν την συμβουλή μου σχετικά με το αν αξίζει η μελισσοκομία. Φυσικά και τους την έδωσα, και σαν μαλακισμένο που είμαι αποφάσισα να εκθέσω τα ερωτήματα τους και τις απαντήσεις μου σε όλους σας παρόλο που μου τα κάνανε στα προσωπικά μου μηνύματα.. Δυστυχώς από βλάβη που έχω στον εγκέφαλο θεωρώ ότι η διάχυση των πληροφοριών και η βοήθεια προς τους νέους μελισσοκόμους υπερτερούν στην ιεράρχηση των αξιών από αξίες όπως το προσωπικό απόρρητο και η εμπιστευτικότητα. 

 Φυσικά και δεν υπάρχει περίπτωση να εκθέσω τα προσωπικά στοιχεία των ατόμων που με ρωτούν, νοητική βλάβη μπορεί να έχω, μαλακισμένο μπορεί να είμαι, αλλά παπάρας δεν είμαι χα χα χα. Γιατί δεν εκθέτω αυτές τις ερωτήσεις στην σειρά απαντώ εκεί που δεν με σπέρνουν? Γιατί απλούστατα αυτές οι απορίες αντανακλούν την αγωνία των νέων μελισσοκόμων σχετικά με το μέλλον των προσπαθειών τους και της επένδυσης τους και θεωρώ ότι ένα τόσο σοβαρό ζήτημα αξίζει να έχει μια δική της ανάρτηση. 

 Πριν από όλα οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις μου (ή μέρος από τις ερωτήσεις και απαντήσεις μου) και μετά μερικές διευκρινήσεις και ανάπτυξη ορισμένων θεμάτων πάνω σε αυτές. 

 Παρακολούθησα 2 σεμινάρια στο ΙΓΕ (ερασιτεχνικό και μετά επαγγελματικό ) Άκουσα διάφορα . Για μικρό κόστος , για μεγάλο κόστος , για όμορφη ζωή , για άσχημη ζωή , για κύριο επάγγελμα , για έξτρα εισόδημα κτλ κτλ κτλ 

 Η εμπειρία μου ...

 Εδώ και 2 μήνες έχω 8 μελίσσια . Η άποψη του πρώτου μου καθηγητή , ότι δηλαδή σε 2 χρόνια θα τα έχω κάνει 150 και θα μπορώ πλέον να ζω μόνο από αυτό κυνηγώντας ανθοφορίες  , μου φαίνεται όνειρο απατηλό. Το μεγάλο μου πρόβλημα είναι το κόστος  ... Έχω λίγες χιλιάδες ευρώ στην άκρη . Η μέλισσα με γοητεύει.

 1) Εσύ τι πιστεύεις ? Στέκει αυτό το πλάνο διετίας  ?

 2) Τα 150 μελίσσια (Δυνατά) είναι αριθμός ικανός για να σου αποφέρει κέρδος ?

 3) Μπορείς να ζήσεις ΜΟΝΟ από αυτή τη δουλειά  ?


 Φίλε μου ξέρω ότι τώρα μπορεί και να γελάς, αλλά πραγματικά στο λέω έχω μπερδευτεί με όλα αυτά που έχω διαβάσει και ακούσει ( και το έχω ψάξει αρκετά ...) Όλοι οι μελισσοκόμοι με έχουν απογοητεύσει μιλώντας μου για κόστη 150 - 200 χιλιάδων ευρώ και για χρονιές όπου μπαίνουν μέσα . Αυτό με έχει ρίξει . όχι η δυσκολία και ο κόπος της δουλειάς .  και επειδή μόνο εσένα θεωρώ ειλικρινή θα ήθελα την γνώμη σου σε αυτές τις 3 ερωτήσεις . 

 Είμαι έτοιμος να τα παρατήσω ,αλλά όποτε μπαίνω στο μπλοκ σου , πάντα παίρνω δύναμη και λέω ας συνεχίσω λίγο ακόμα . Σε παρακαλώ μπες στον κόπο να μου απαντήσεις . 

 Απάντηση από το μαλακισμένο που τα βγάζει όλα στην φόρα: Γεια σου ********* και καλώς όρισες στον κόσμο της μελισσοκομίας.

 Θα σε αρχίσω από τα βαθιά με το πρώτο και θα σου πω το βασικότερο πράγμα στην Μελισσοκομία: ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ!!!

 Δεν θα αφήνεις ποτέ κανένα να σε ενθουσιάζει σχετικά με αυτή, δεν θα αφήνεις ποτέ κανένα να σε απογοητεύει σχετικά με αυτή!

 Τα πράγματα δεν είναι τόσο δύσκολα όσο τα παρουσιάζουν μερικοί, αλλά δεν είναι επίσης τόσο εύκολα επίσης.

 Οι αναλύσεις που μιλάνε για 150-200 χιλιάδες ευρώ κόστος είναι υπερβολικές για μελισσοκομικές επιχειρήσεις των 150-300 κυψελών (για μελισσοκομικές επιχειρήσεις των 1000-1500 κυψελών δεν είναι!) και υπολογίζουν μέσα και το κόστος οικημάτων (για αποθήκες, μελισσοκομικά εργαστήρια) και οχήματα μαζί με το μελισσοκομικό πάγιο εξοπλισμό καθώς και το ζωικό κεφάλαιο (ακόμα και αν δεν έχεις τους ιδιόκτητους χώρους για τα παραπάνω μπορείς να επιμερίσεις το κόστος στα λειτουργικά έξοδα σου απλώς ενοικιάζοντας τους αντίστοιχους χώρους και όχι κατασκευάζοντας τους από την αρχή, φυσικά έτσι αυξάνει το λειτουργικό σου κόστος κάθε χρονιά αλλά το αρχικό κεφάλαιο για επένδυση δεν χρειάζεται να είναι τόσο υψηλό).

 Επίσης όμως και το να κάνεις εσύ τα 8 μελίσσια μέσα σε 2 χρόνια 150 είναι επίσης πολύ μεγάλη υπερβολή από τον δάσκαλο σου! Ναι υπάρχουν μελισσοκόμοι που μπορούν να το κάνουν αυτό (φυσικά έχουν δεκαετίες στο κουρμπέτι και το γνωστικό τους κεφάλαιο στην μελισσοκομία είναι πολύ πολύ μεγάλο) αλλά εσύ ακόμα δεν ανήκεις δυστυχώς σε αυτή την κατηγορία.

 Επίσης μια λεπτομέρεια πάνω σε αυτή την πρόταση που δεν αναφέρεται είναι ότι ναι μεν από ορισμένους μελισσοκόμους τα 8 μελίσσια μπορεί να γίνουν 150 μέσα σε 2 χρόνια αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα γίνουν 150 παραγωγικά μελίσσια σε 2 χρόνια! Δυστυχώς με μια τέτοια τεράστια αύξηση του ζωικού σου κεφαλαίου οι τρύγοι σου θα είναι ακριβώς αυτή η αύξηση και μόνο! Δεν μπορείς να τα έχεις όλα, και να αυξηθεί το ζωικό σου κεφάλαιο σε τέτοιο βαθμό σε τόσο λίγο διάστημα και ταυτόχρονα να πάρεις παραγωγές μέσα σε αυτό το διάστημα. Όποιος σου πει κάτι διαφορετικό δύσκολα θα μπορέσει να αποδείξει ότι αυτός ο ισχυρισμός του αληθεύει.

 Το βασικότερο πρόβλημα όμως σε αυτό τον σχεδιασμό είναι το εξής: Μέσα σε 2 χρόνια δυστυχώς δεν θα είσαι εσύ έτοιμος για να λειτουργείς αποτελεσματικά ένα μελισσοκομείο με 150 κυψέλες. Ούτε θα έχεις σχηματοποιήσει τον χάρτη ανθοφοριών που είναι απαραίτητος για να μπορείς να παίρνεις τα κατάλληλα ρίσκα που θα σου αποδώσουν ικανοποιητικές παραγωγές. Ούτε θα έχεις σχηματοποιήσει εναλλακτικές τοποθετήσεις για κάθε κύρια τοποθέτηση σου που δεν θα αποδίδει αυτό που προσδοκάς. Δεν θα μπορείς να παρακολουθήσεις εύκολα τα σημάδια που φανερώνουν τις ανάγκες κάθε κυψέλης. Δεν θα μπορείς να κάνεις μια ορθή εκτίμηση του ρίσκου κάθε τοποθέτησης και το τι μπορεί να επηρεάσει την απόδοση της κάθε τοποθέτησης (πχ. καιρικές συνθήκες). Θα έχεις πρόβλημα στο να αποφασίζεις ποιοι είναι οι ορθοί μελισσοκομικοί χειρισμοί για κάθε περίπτωση και πρόβλημα που θα συναντάς (δεν θα έχεις καν σχηματοποιήσει την εργαλειοθήκη των μελισσοκομικών χειρισμών που ταιριάζουν σε σένα και στην μελισσοκομική σου επιχείρηση!). Δεν θα έχεις καν την ορθή κρίση να ξεχωρίσεις την ήρα μέσα από το σιτάρι όσο αφορά τις μελισσοκομικές γνώσεις, πληροφορίες, και εμπειρίες που θα σου παρουσιαστούν μπροστά σου έτσι ώστε να ακολουθήσεις τις ορθότερες από αυτές.

 Ο σχεδιασμός για 150 μελίσσια μέσα σε 2 χρόνια (και κυρίως για 150 παραγωγικά μελίσσια) για το
γνωστικό σου επίπεδο στην μελισσοκομία είναι δυστυχώς υπερβολικά φιλόδοξος.

 Μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση είναι να πετύχεις τον παραπάνω στόχο σταδιακά μέσα σε πλάνο πενταετίας - εξαετίας με κόστος ανάμεσα στις 15,000 ευρώ με 25,000 ευρώ (με δεδομένο ότι έχεις τα οικήματα για μελισσοκομικές αποθήκες ή εργαστήρια, και ένα αμάξι, είτε αγροτικό είτε να μπορεί να πάρει ένα τρέιλερ τουλάχιστο), και το κυριότερο να έχεις αποκτήσει μέχρι τότε το γνωστικό κεφάλαιο για να μπορείς να λειτουργείς αποτελεσματικά μια μελισσοκομική επιχείρηση σε αυτό το μέγεθος (και αυτό προϋποθέτει ότι θα διαβάζεις διαρκώς-βιβλία-, αν μπορείς να δουλέψεις και με ένα έμπειρο μελισσοκόμο για να σου δείξει αρκετά από την τέχνη –και ταυτόχρονα να τον βοηθάς και εσύ στις δουλειές του-, να δουλέψεις αρκετά με τα μελίσσια σου –αν το δεις σαν κύρια εργασία θα είναι πιο γρήγορη η προσαρμογή σου στην μελισσοκομία από αν την δεις σαν συμπληρωματική εργασία. Είναι τρομερό κίνητρο να γίνεις καλός σε κάτι η επιβίωση! Αντίθετα δεν θα σου συνιστούσα το να διαβάζεις ιδιαίτερα τα χαζά που λέμε εμείς οι bloggers ή οι διαχειριστές μελισσοκομικών σελίδων και ομάδων –Εδώ συμφωνώ απόλυτα με την άποψη του Ανδρέα Θρασύβουλου, αν θέλεις να μάθεις μελισσοκομία μην βασίζεσαι ιδιαίτερα στο Internet χα χα χα-).

 Πάμε στο δεύτερο ερώτημα σου.

 Ναι τα 150 μελίσσια μπορούν να σε ζήσουν (εσένα! Μια ολόκληρη οικογένεια δυσκολότερα!) αρκεί να μάθεις να δουλεύεις όλα τα προϊόντα της μέλισσας (μέλι, γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη, κερί, παραφυάδες, βασίλισσες) και το κυριότερο να τα πουλάς εσύ στην λιανική (αν είσαι στον Νότο που οι τιμές του μελιού είναι υψηλότερες από τον Βορρά αυτό είναι πολύ ευκολότερο!). Υπάρχουν οικονομικό-τεχνικές μελέτες* με ανάλυση νεκρού σημείου που ορίζουν τις 150 κυψέλες (144 στην πραγματικότητα) ως το όριο που μια μελισσοκομική επιχείρηση μπορεί να ζήσει τα άτομα που την διαχειρίζονται.

 Αλλά δεδομένου ότι υπάρχει μια έντονη διακύμανση στις αποδόσεις χρονιά με την χρονιά για να μπορεί να είναι αποδοτική μακροπρόθεσμα μια μελισσοκομική επιχείρηση (αυθαίρετα υποθέτουν οι μελέτες ότι οι πιθανότητες για καλές και κακές χρονιές είναι ισάξιες στο 50% έκαστη) ο ελάχιστος αριθμός κυψελών θα πρέπει να είναι διπλάσιος από αυτόν που είναι ικανός να δώσει ένα ικανοποιητικό εισόδημα (150 κυψέλες μπορούν να δώσουν ένα ικανοποιητικό εισόδημα σε μια καλή χρονιά και δεδομένου ότι οι καλές χρονιές έχουν πιθανότητα 50% για να εμφανισθούν τότε για να εξασφαλίσουμε ένα ικανοποιητικό εισόδημα από την μελισσοκομία θα πρέπει το ζωικό κεφάλαιο να είναι 300 κυψέλες Χ 50% πιθανότητα για καλή μελισσοκομική χρονιά = 150 κυψέλες Χ 100% πιθανότητα για καλή μελισσοκομική χρονιά).

 Φυσικά το παραπάνω θεωρητικό μοντέλο δεν μπορεί να προβλέψει σερί κακών μελισσοκομικών ετών που υπερβαίνουν τις 2 συνεχόμενες κακές μελισσοκομικές χρονιές. Σερί που έχουν εμφανισθεί όμως για αρκετούς μελισσοκόμους τις τελευταίες χρονιές!

 Οπότε οι απαντήσεις των δύο παραπάνω ερωτημάτων απαντούν αυτομάτως και την τρίτη σου ερώτηση. Ναι η μελισσοκομία μπορεί να σε ζήσει από μόνη της (και αυτό είναι αυταπόδεικτο, αφού υπάρχουν μελισσοκόμοι που ασκούν μόνο την μελισσοκομία ως επάγγελμα!) αλλά με προϋποθέσεις: Το ότι θα πρέπει να είσαι γνώστης του αντικειμένου (οπότε ο σχεδιασμός για 150 μελίσσια σε 2 χρόνια είναι υπερβολικός επάνω σε αυτόν κυρίως τον τομέα) σε όλες τις πτυχές του (μελισσοκομία, βασιλοτροφία), να κάνεις μόνος σου τις πωλήσεις των προϊόντων σου στην λιανική (οπότε θα χρειασθείς και γνώσεις διοίκησης επιχειρήσεων, καθώς και μεθόδων προώθησης προϊόντων), και να έχεις ένα ελάχιστο αριθμό κυψελών για να αντιμετωπίσεις την πιθανότητα για κακές χρονιές (δυστυχώς για παρατεταμένα σερί κακών ετών δεν υπάρχει καμία λύση εκτός από την αναπόφευκτη έξοδο από το επάγγελμα αν δεν έχεις συμπληρωματικά εισοδήματα ή επαρκή χρηματικά αποθέματα για να αντιμετωπίσεις αυτόν τον κίνδυνο).

 Χμμμμ!

 Τα παρουσιάζω λίγο απαισιόδοξα?

 Όχι ακριβώς!

 Μια λεπτομέρεια εδώ που δεν την έχουμε θέσει στην αντίληψη αυτού που θα διαβάσει όλα τα παραπάνω. Μια μελισσοκομική επιχείρηση δεν παύει να είναι μια επιχείρηση και η έννοια του ρίσκου είναι συνυφασμένη με κάθε επιχείρηση! Όπως επίσης και η έννοια της επένδυσης σε αυτή (είτε σε πάγιο ή μη εξοπλισμό είτε σε γνωστικό κεφάλαιο -εκπαίδευση- στο προσωπικό που την στελεχώνει). Όπως και η αύξηση της αποτελεσματικότητας της καθώς θα αυξάνουν τα αποθέματα της σε γνωστικό κεφάλαιο καθώς και σε υλικό ή μη κεφάλαιο.

 Αυτή την παράμετρο μην την ξεχάσεις ποτέ!

 Κάθε επιχείρηση έχει ρίσκο μέσα της, κάθε επιχείρηση θέλει επένδυση μέσα της, κάθε επιχείρηση θέλει χρόνο για να αποδώσει, δεν είναι αυτά γνωρίσματα μόνο των μελισσοκομικών επιχειρήσεων!

 Οπότε έχοντας τα παραπάνω υπόψη θα κάτσεις και θα δημιουργήσεις ένα μελισσοκομικό σχεδιασμό πολύ ρεαλιστικότερο από αυτό που ανάφερε ο πρώτος δάσκαλος σου. Αν θέλεις διάβασε όλες τις μελισσοκομικές αναρτήσεις μου που έχουν την ετικέτα μελισσοκομία και μετά κάνε ένα μελισσοκομικό σχεδιασμό και συζητάμε μαζί που είναι ρεαλιστικός και που όχι, που μπορείς να κερδίσεις χρόνο και που να αλλάξεις τις προτεραιότητες σου, που να στοχεύσεις και που να αγνοήσεις τις διάφορες σειρήνες.

 Είσαι το δεύτερο άτομο που μου κάνει ερωτήματα αυτής της φύσης μέσα σε μια εβδομάδα και με βάζει σε σκέψεις μήπως πρέπει να δημιουργήσω μια ανάρτηση (όταν θα έχω τον απαραίτητο χρόνο) που να απαντά σε αντίστοιχα ερωτήματα που μπορεί να βασανίζουν την πλειονότητα των νέων μελισσοκόμων.

 Σε αυτή την περίπτωση θα χρησιμοποιήσω τις απαντήσεις που σας έδωσα (χωρίς φυσικά να αναφέρομαι σε ονόματα! Αυτό είναι δεδομένο!) ως οδηγό για τις αντίστοιχες απορίες που μπορεί να έχει η σιωπηλή πλειοψηφία των νέων μελισσοκόμων που τους πάνε από την Σκύλα στην Χάρυβδη.

 Δυστυχώς ευτυχώς θεωρώ ότι η διάχυση των γνώσεων καθώς και η προστασία των νέων μελισσοκόμων πρέπει να είναι το μέγιστο καθήκον κάθε ενός που έχει δημόσιο μελισσοκομικό βήμα όσο και αν ορισμένα από αυτά που κάνουν μπορεί να ξενίζουν κάπως!

 Αρκούδα το μοναδικό άτομο που απολογείται προκαταβολικά πριν κάνει μια αταξία χα χα χα.   

* μια υπέροχη οικονομικό-τεχνική ανάλυση στην μελισσοκομία είναι η εξής: Οικονομική ανάλυση της μελισσοκομίας στην Ελλάδα  του Καθηγητή Ευάγγελου Παπαναγιώτου. Τώρα σχετικά με τις αναλύσεις νεκρού σημείου που βλέπουμε σε σχέση με τις μελισσοκομικές επιχειρήσεις έχω μερικές ενστάσεις στο κατά πόσο ενώ αυξάνει η ποσότητα μελιού που παράγει ο μελισσοκόμος η τιμή του θα παραμείνει σταθερή χωρίς να απαιτηθεί έξτρα κόστος προώθησης του. Οπότε και οι αναλύσεις νεκρού σημείου που βασίζονται σε τιμές μελιού που δεν εξαρτιούνται από την ποσότητα που θα παραχθεί είναι λίγο ξένες με την πραγματικότητα που βιώνουμε στην αγορά. 

 Παίδες μην υπερβάλλετε στα κόστη για μια μελισσοκομική επιχείρηση και πανικοβάλλετε παιδιά που προσπαθούν να χτίσουν ένα μέλλον για αυτούς και τις οικογένειες τους! Σιγά σιγά θα αρχίσετε να υπολογίζετε και το κόστος εκπαίδευσης της δευτεροβάθμιας και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης μέσα στο κόστος της μελισσοκομικής επιχείρησης (δεν θα πρέπει να ξέρεις Ελληνικά για να πουλάς το μέλι σου? Δεν θα πρέπει να ξέρεις να μετράς για να δίνεις ρέστα? Οπότε θα βάλουμε και το κόστος εκπαίδευσης σου στο δημοτικό και το γυμνάσιο/λύκειο μέσα στις ικανότητες που χρειάζεσαι σαν μελισσοκόμος, αρά βάλετε άλλες 150.000-200.000 ευρώ σαν κόστος για να γίνεις μελισσοκόμος!!! Και γιατί να σταματήσουμε εκεί? Δεν χρειάζεται ένα ευνοούμενο κράτος για να μπορείς να δουλέψεις σαν μελισσοκόμος στο οποίο όλα θα λειτουργούν σωστά? Χρειάζεται! Πόσα λεφτά θέλει το κράτος μας από μπουρδέλο να γίνει πραγματικό κράτος? 1 Τρισεκατομμύριο ευρώ το λιγότερο!!! Αρά? Αρά για να κάνεις μια μελισσοκομική επιχείρηση θέλεις πάνω από ένα Τρισεκατομμύριο ευρώ και βάλε! χα χα χα). 

 Όσοι από εσάς θυμάστε πως ξεκινήσατε την μελισσοκομία προσπαθήστε να θυμάστε επίσης ότι και οι νεότεροι μελισσοκόμοι νιώθουν όπως νιώθατε και εσείς πριν από χρόνια! Σεβαστείτε το ότι είναι μέσα στην αγωνία και απλώς βοηθήστε τους να πάρουν τα σωστά πατήματα, μην τους τρίβετε αλάτι στις πληγές τους, ήδη η αγωνία τους σκοτώνει πολλές φορές την ημέρα, δεν χρειάζεται την βοήθεια σας για να πετύχει τον στόχο της. 

 Πάμε παρακάτω και με άλλα ερωτήματα πάνω στο ίδιο θέμα. 

 Θέλω να μου πεις αν μπορείς, πότε ξεκίνησες την ενασχόληση σου με το άθλημα, αν το κάνεις συμπληρωματικά ή ως κύρια ενασχόληση, πόσα μελίσσια έχεις και σε ποσό καιρό θεώρησες, ότι ήσουν έτοιμος να ανταπεξέλθεις στις δυσκολίες του επαγγέλματος;

 Απάντηση από το μαλακισμένο που τα βγάζει όλα στην φόρα: Ασχολούμαι με την μελισσοκομία πάνω από μια δεκαετία** αλλά μελίσσια έχω εδώ και 6 χρόνια, τα προηγούμενα 4 χρόνια πραγματικά ξεκοκάλιζα τα πάντα σχετικά με την μελισσοκομία (βιβλία, μια χιλιάρα ευρώ και βάλε μου έφυγε μόνο για την μελισσοκομική μου βιβλιοθήκη, βίντεο με τις ώρες παρακολούθηση κυρίως των ξένων μελισσοκόμων, διάβασμα αβέρτα σε μελισσοκομικά forum Ελληνικά αλλά  και του εξωτερικού σε μελισσοκομικές σελίδες και ομάδες καθώς και blogs).

 Αφού πέρασε η τετραετία εντατικού διαβάσματος πήρα την απόφαση να αγοράσω τις πρώτες μου κυψέλες, μια πεντάδα, και φυσικά τον πρώτο χρόνο πελαγοδρομούσα διαρκώς παρόλο που πήγα και στα σεμινάρια του ΑΠΘ. Την δεύτερη χρονιά ήμουν τυχερός και με ανέλαβε ένας από τους καλύτερους μελισσοκόμους της Ελλάδας να μου μάθει που πάνε τα τέσσερα, φυσικά και ήμουν απίκο κάθε φορά που ήθελε την βοήθεια μου (και ακόμα είμαι, και για πάντα θα είμαι), οπότε μπορείς να καταλάβεις σε πόσες μετακινήσεις τον βοήθησα και πόσες εκατοντάδες ξένες κυψέλες έχω κουβαλήσει. 

 Την δεύτερη χρονιά έκανα το άλμα πίστης και πήρα 50 κυψέλες για να μπω βαθιά μέσα στο παιχνίδι. Και δεν ήμουν έτοιμος όμως από άποψη γνωστικού επιπέδου και η χρονιά ήταν απαίσια και οι αποδόσεις μου ήταν τραγικές, τουλάχιστο δεν έχασα τα μελίσσια. Η επιλογή μου ήταν να ζήσω από την μελισσοκομία (και μόνο αυτή είναι η επαγγελματική μου ενασχόληση τα τελευταία χρόνια) και ότι είχα και δεν είχα τα έριξα σε αυτή, έχοντας δαπανήσει μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ μετά από 6 χρόνια έχω 180 κυψέλες.

 Μου ρωτάς πότε θα αποκτήσεις το γνωστικό επίπεδο για να ανταποκριθείς στις δυσκολίες του επαγγέλματος, θα σε απαντήσω ποιο είναι το κίνητρο σου για να αποκτήσεις αυτό το γνωστικό επίπεδο? Το δικό μου κίνητρο ήταν η επιβίωση! Πέρασα πολύ μα πάρα πολύ δύσκολες περιόδους στην αρχή και με κάνανε να ανησυχώ σοβαρά  για πράγματα όπως η επιβίωση μου τον επόμενο μόλις μήνα (για αυτό και άρχισα το blog για να μην περάσουν και άλλοι αυτά που πέρασα εγώ) οπότε το κίνητρό μου ήταν φοβερά αποτελεσματικό για να μπορέσω να αυξήσω το γνωστικό μου επίπεδο.

 Υπήρχε μια εποχή που ζούσα για τις μέλισσες, σκεφτόμουν μόνο μέλισσες, νοιαζόμουν μόνο για τις μέλισσες, ανέπνεα μέλισσες και ΥΠΕΦΕΡΑ***(ΝΑΙ ΥΠΕΦΕΡΑ!). Και ακόμα δεν είναι σίγουρο ότι αν η χρονιά θα είναι άσχημη ότι θα είναι εύκολη η επιβίωση, στα υπόψη αυτό!

 Οπότε δεν είχα καμία απολύτως επιλογή στο να μην γίνω καλός σε αυτό που έκανα, κάθε κίνηση μου καθόμουν και την ανέλυα διαρκώς πολλές φορές για να δω αν είναι σωστή ή όχι, κάθε επιλογή μου την ξανασκεπτόμουν ξανά και ξανά, κάθε βιβλίο μου το διάβαζα και το ξαναδιάβαζα για να δω που διαφέρουν αυτά που γράφουν με αυτά που έζησα, κάθε μέρα έγραφα ερωτήσεις που μου ερχόταν στο κεφάλι για να τις ρωτήσω στο δάσκαλο μου όταν τον ξανασυναντούσα για να τον βοηθήσω στο μελισσοκομείο του.

 Οπότε το ζήτημα δεν είναι πότε θα είσαι εσύ έτοιμος αλλά το τι είσαι πρόθυμος να θυσιάσεις για να γίνεις έτοιμος και ποιο θα είναι το προσωπικό σου κόστος αν δεν είσαι έτοιμος. Δυστυχώς παρόλο που έδωσα όλο μου το είναι για την μελισσοκομία είχα πέσει σε ένα σερί με κακές χρονιές και για αρκετά χρόνια η μελισσοκομία δεν μπορούσε να με ζήσει (πίστεψε με, φοβερός εφιάλτης αυτός!). Αλλά σαν γενικό κανόνα βάλε την μία πενταετία αν είναι το μόνο σου επάγγελμα να αρχίσει η μελισσοκομία να σου αποδίδει ένα μέρος από το κεφάλαιο που έριξες και ένα μέρος από τους πολλούς κόπους που έριξες επίσης.

 Και αυτό φυσικά αν πέσεις και σε καλές χρονιές, αν δεν πέσεις ακόμα και αν είσαι μελισσοκόμος με 40 χρόνια εμπειρία μπορείς να βγεις εκτός παιχνιδιού πολύ γρήγορα. Στα υπόψη και αυτό.  

** Ναι παιδιά! Άτομα που δεν έχουν πάρα πολλά χρόνια μελισσοκόμοι συνήθως γίνονται blogger! Αυτό είναι κάτι που το γράφω διαρκώς και συνήθως αυτοί που θυμούνται πως είναι να είσαι νέος μελισσοκόμος είναι και αυτοί που είναι πιο πρόθυμοι να βοηθήσουν τους νεώτερους, αλλά και επίσης έχουν και τον χρόνο για να διατηρούν blogs ή μελισσοκομικές σελίδες ή ομάδες. 

 Οι παλιότεροι και είναι πιο απρόθυμοι στο να μοιράζονται τις γνώσεις τους και δεν έχουν και τον χρόνο για να μοιράζονται αυτές τις γνώσεις. Μπορεί και εγώ σε μια δεκαετία να χάσω το ενδιαφέρον μου στο να μοιράζομαι γνώσεις ή να μην προλαβαίνω απολύτως τίποτα λόγου όγκου εργασίας ή νέων ενασχολήσεων, αλλά μέχρι τότε θα έχει ανδρωθεί πλήρως αυτό το blog και θα μπορεί και χωρίς την διαρκή παρουσία μου να αποτελεί μια διαρκή πηγή γνώσης πάνω στην μελισσοκομία! 

*** Το ρήμα που είχα χρησιμοποιήσει στο προσωπικό μου μήνυμα ήταν πολύ πιο δραματικό αλλά εδώ το έχω απαλύνει! 


 Ok ok το έπιασα είμαι αφελής, το ήξερα αλλά ειλικρινά δεν μπορώ να κάνω κάτι για αυτό. Στην αρχή είμαι, η αφέλεια είναι αναγκαστικά το σακί που θα κουβαλάω μέχρι να φάω τις πρώτες αναποδιές. Εκεί στηρίζω πολλά στην κοινή λογική μου, ότι δηλαδή θα βάλω επιτέλους μυαλό.

 Δεν έχω κίνητρο την επιβίωση. 

 Σου μιλώ ειλικρινά, έχω μικρό παιδί και δεν έχω σκοπό να κάνω "άλμα πίστης". Οι κινήσεις μου θα είναι προσεκτικές, αλλά ναι θα ήθελα κάποια στιγμή σε 3-4 χρόνια να ζήσω από αυτό ή και από αυτό. Θέλω μια "νέα αρχή" που λες και εσύ. Για μένα η μελισσοκομία είναι μια ευκαιρία να ξεφύγω από έναν φαύλο κύκλο. Δεν είναι λοιπόν το κίνητρο μου τόσο δυνατό όσο το δικό σου, αλλά και πάλι με έχει οδηγήσει σε μια άνευ όρων πώρωση με τα μελίσσια. Και τώρα ακόμη 2:30 το πρωί για αυτά διάβαζα και είδα το μήνυμα σου. Αύριο ξυπνάω στις 6:30 να πάω στο μαγαζί. 

 Έχω να αφοσιωθώ σε κάτι τόσο έντονα, από ........ποτέ (εννοείται εξαιρώ φυσικά πρόσωπα έτσι, η κόρη μου και η γυναίκα μου είναι πάνω από όλα). Ποτέ δεν έχω ασχοληθεί με κάτι με τέτοιο πάθος. Όπως και εσύ κοιμάμαι, ξυπνάω, τρώω και σκέφτομαι χειρισμούς και κινήσεις που πρέπει να κάνω. Αφελείς χειρισμούς μεν αλλά χειρισμούς. Κάτι είναι και αυτό. Θα πάθω και θα μάθω, να πάει να γαμηθεί.

 Καταλαβαίνω ότι οι ερωτήσεις των νέων σου φαίνονται γελοίες, τι θα έλεγες να σκεφτόσουν εσύ ποιες ερωτήσεις είναι σημαντικές; Φαντάσου ότι είμαι ο γιος/κολλητός/κουμπάρος/αδελφός σου και σου έλεγα, ότι Λάζαρε, θέλω να ασχοληθώ με την μελισσοκομία. Ποιες θα ήταν οι 5, 10 πιο πρακτικές και σημαντικές συμβουλές που θα έδινες σε κάποιον δικό σου;

 Απάντηση από το μαλακισμένο που τα βγάζει όλα στην φόρα:Πρώτα από όλα μια διευκρίνηση ******, ποτέ δεν θεωρώ τις ερωτήσεις των νέων μελισσοκόμων γελοίες ή ανόητες ή αφελείς, απλώς υπάρχει ένα διάχυτο κλίμα πολλές φορές στον διαδικτυακό (μπορεί και γενικά και στον μελισσοκομικό χώρο) μελισσοκομικό χώρο για ορισμένα θέματα τα οποία στην πραγματικότητα είναι άκυρα ή ασήμαντα για τους νέους μελισσοκόμους. Αυτό συνήθως οφείλεται σε μελισσοκομικές ομάδες στο facebook ή σε μελισσοκομικά blogs στα οποία οι διαχειριστές τους έχουν 5-10 κυψέλες και έχουν άποψη για τα πάντα και δημιουργούν κλίμα συνεχώς για λαθεμένες στοχεύσεις. Δεν θα χάσεις τίποτα αν δεν συμμετέχεις σε αυτές!

 Κάθε ερώτηση μου την απαντώ σαν να την δίνω στον γιο μου, αλλά αυτό με κάνει και να είμαι και αυστηρός στις απαντήσεις μου για να καταλαβαίνουν την σοβαρότητα στο κάθε τι που λέω, γιατί κάθε λάθος που θα κάνεις μελισσοκομικό θα στερείς πόρους από την οικογένεια σου! 

 Και πάμε τώρα στο τι μελισσοκομικό θα ρωτούσα εγώ στον εαυτό μου. Η σειρά αναρτήσεων μελισσοκομικός διάλογος με τον εαυτό μου είναι ακριβώς οι ερωτήσεις που κάνω εγώ σε μένα και δεν μου τις έχουν κάνει νέοι μελισσοκόμοι (ούτε και παλιοί), επίσης αρκετές από τις μελισσοκομικές μου αναρτήσεις είναι ερωτήματα μου για τα οποία  δεν υπήρχαν απαντήσεις πουθενά πάνω σε αυτά και τα απάντησα εγώ μετά από έρευνες μου.

 Επίσης η σειρά απαντώ εκεί που δεν με σπέρνουν είναι ένας θησαυρός από ερωτήσεις που μου κάνανε οι νεότεροι μελισσοκόμοι (και όχι μόνο) και έκατσα να τις απαντήσω και να τις εκθέσω σε όλους. Καλά θα είναι να τις διαβάσεις όλες γιατί πιστεύω ότι μπορεί αυτή η σειρά να απαντήσει σε πολλά ζητήματα που τα έχουν μπερδεμένα στο μυαλό τους οι μελισσοκόμοι (νέοι, παλιοί, δεν έχει καμία σημασία, το μπέρδεμα υπάρχει παντού).

 Θα σε συνιστούσα να άρχιζες με την ανάρτηση μου «Μελισσοιστορίες και άλλα» στην οποία έχω κάνει ένα μελισσοκομικό ευρετήριο για τις μελισσοκομικές μου αναρτήσεις (και όχι μόνο) για το 2014 (για το 2015 θα τις ψάξεις χειροκίνητα χα χα χα) καθώς και μια επεξήγηση για την κάθε κατηγορία αναρτήσεων.

 Διάβασε εσύ αυτά που σου λέω και πιστεύω ότι θα σε βοηθήσουν πολύ για να αρχίζεις να σχηματοποιείς μέσα στο μυαλό σου το τι ακριβώς θέλεις να πετύχεις στο εγγύς μελισσοκομικό σου μέλλον και φυσικά θα το συζητήσουμε μαζί για να σου πω το τι ακριβώς μπορεί να γίνει, που μπορείς να γλυτώσεις χρόνο και κόπο, και που είναι λαθεμένος ο σχεδιασμός σου.

 Και μην μασάς πάντα έχω χρόνο για τους άλλους μελισσοκόμους, απλώς τις δύσκολες περιόδους (άνοιξη, μετακινήσεις, τρύγοι) θα υπάρχει μια χρονοκαθυστέρηση στις απαντήσεις μου, αλλά απάντηση θα υπάρχει πάντα! Νέουυυυυυςςςς χα χα χα. 


 Νέοι μελισσοκόμοι, παιδιά με πάθος, γονείς που αγωνιούν για το μέλλον των δικών τους, άνθρωποι που δυσκολεύονται να βρουν βοήθεια ή δεν τολμούν να την ζητήσουν από τους άλλους, άτομα που αξίζουν κάθε βοήθεια από όλους μας. Πάνω από όλα να είμαστε άνθρωποι, να συμπονούμε τον αγώνα που κάνουν οι συνάνθρωποι μας για να έχουν και αυτοί μια θέση κάτω από τον ήλιο! Μην τους την στερείτε, μπορεί κάποια στιγμή σε αυτή την θέση να βρεθούν τα παιδιά σας. Δεν θα θέλατε να βρεθεί τότε κάποιος να τα οδηγήσει ανάμεσα τα αδιέξοδα που θα ορθώνονται τεράστια μπροστά τους? Για ξεκινήσετε τώρα μια αλυσίδα αλληλοβοήθειας που μπορεί κάποια στιγμή να φτάσει και να ωφελήσει και τα άτομα που θα έχετε στην καρδιά σας. 

 Αυτά για σήμερα τσακαλάκια μου.

 Μέχρι την επόμενη ανάρτηση.....


 Adios Amigos Locos
Μότσανος Λάζαρος

Σοχός 26/6/2015


3 σχόλια:

 1. Λάζαρε διαβάζοντας τα κείμενα αυτή σου της σελίδας θέλω να σου πω ένα μπράβο για την ειλικρίνεια και τις συμβουλές σου προς τους νέους μελισσοκόμους με τα γραπτά σου αυτά και με την θέληση που σε διακατέχει ένα άτομο σαν και σένα δεν μπορεί παρά να πετύχει τον στόχο του και οι δυσκολίες που πέρασες σε γεμίσαν εμπειρίες και το καλό είναι ότι τις δημοσιεύεις για να βοηθήσεις άλλους νέους και πάλι μπράβο!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Μελισσοκόμος δεν είμαι, όμως ξέρω να διακρίνω ένα κείμενο που είναι καλογραμμένο, έχει καλές προθέσεις και ειλικρίνεια, προέρχεται από άνθρωπο που γνωρίζει το αντικείμενό του και επιπλέον έχει και μια γενική προσωπική καλλιέργεια. Συγχαρητήρια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ευχαριστώ Σωτήρη για τα πολύ καλά σου λόγια, η εμπιστοσύνη των αναγνωστών μου, και η εκτίμηση τους, μου δίνουν διαρκώς δύναμη για να συνεχίσω να γράφω, υπόχρεος σε όλους σας για αυτό!

   Διαγραφή