UA-50457385-1

Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

Μελισσοκομική Πατέντα: θερμοθάλαμος - κηροτήκτης

Πενία τέχνας κατεργάζεται.



Πολλές φορές καθώς προχωρούμε στην μελισσοκομική μας περιπέτεια οι ανάγκες μας αυξάνονται την ίδια ακριβώς στιγμή που τα χρηματικά μας διαθέσιμα μειώνονται, προφανώς το γεγονός αυτό αποτελεί συνέπεια του νόμου του Μέρφυ "Αν κάτι μπορεί να πάει στραβά , θα πάει."

Η ακόμα καλύτερα του νόμου που λέει "Αν είναι να πάει κάτι στραβά θα πάει, την χειρότερη δυνατή στιγμή"

Χα χα χα. 

Έτσι μπορεί όταν φτάσει η ώρα η καλή να έχετε κάνει τους τρύγους σας και αρχίσετε να πουλάτε τα πρώτα μελάκια σας να σας δημιουργηθούν οι ανάγκες να αποκρυσταλλώσετε τα μέλια σας (η κρυστάλλωση του μελιού είναι μια φυσική διαδικασία που εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως το είδος του μελιού, η θερμοκρασία, η ύπαρξη διάφορων ειδών γύρης, τα επίπεδα υγρασίας κ.α.) μετά από μερικούς μήνες (στην Ελλάδα προτιμούν οι καταναλωτές το μέλι να μην είναι κρυσταλλωμένο, στην Γαλλία αντίθετα το θέλουν κρυσταλλωμένο, γευστικά γούστα που διαφέρουν από χώρα σε χώρα, εποχή σε εποχή, ακόμα και από άτομο σε άτομο). 

Ή και να λιώσετε τα απολεπίσματα σας (ή και τα κεριά σας) για να πάρετε τα μέλια από μέσα τους (μόνο για την χρήση τους σε μελισσοτρόφες το διευκρινίζω!) καθώς και κερί (που μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για κεραλοιφές ή για να κάνετε φύλλα κεριού καθώς και πολλές πολλές ακόμα εφαρμογές ).

Τώρα ένα Μπεν μαρί μπορεί να πηγαίνει από 300 έως 400 ευρώ, και ένας κηροτήκτης από 250 έως 1000 ευρώ!

Τέλεια ακόμα δεν βγάλαμε μέλι και θα πρέπει να δώσουμε άλλα 700-1200 ευρώ!

Να σου έρχεται ζαλάδα δηλαδή.

Οπότε τι μπορούμε να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις ανάγκες όσο ακόμα δεν άρχισε να αποδίδει η μελισσοκομία αποδόσεις τέτοιες που να αξίζει να επενδύσουμε και άλλο κεφάλαιο σε πάγιο εξοπλισμό?

Η απάντηση είναι αυτοσχεδιασμός και πατέντες!

Ναιιιιιιιιιιιιιι!

Χα χα χα. 

Σε προηγούμενη ανάρτηση μου (βλέπε Χαμένος στο λαβύρινθο) έθετα ως ερώτημα προς τον εκάστοτε μελισσοκόμο το εάν μπορεί  να  φτιάξει μόνος τουμε την βοήθεια κάποιου σχετικού με το συγκεκριμένο αντικείμενο) τον πάγιο εξοπλισμό που μπορεί να καλύψει κάποιες ανάγκες του.

Και να εξοικονομήσει έτσι το χρηματικό ποσό που θα χρειάζονταν για την αγορά του.

Καλά τα λες μάστορα αλλά πως το κάνεις?

Για να μην είμαστε μόνο στην θεωρία (που τώρα τελευταία σας έπρηξα με αυτή παρόλο που γουστάρω κυρίως την πρακτική εφαρμογή με τα μπούνια!) ας δείξουμε εδώ ένα πραγματάκι που μπορεί να κάνει την ζωή αρκετών ευκολότερη. Διευκρίνιση το παρακάτω είναι για μικρούς μελισσοκόμους! Όποιος θέλει να κάνει σοβαρή εργασία (τυποποίηση για εξωτερικό και εσωτερικό σε πρότυπα HACCP και ISO) θα πρέπει να μάθει καλά τι σημαίνει ατσάλι 304 (ΙΝΟΧ). 

H τυποποίηση τροφίμων θέλει επαγγελματικές,  ανοξείδωτες, και ακριβές μόνο λύσεις δυστυχώς!


Σε προηγούμενο αγοραστικό μου αμόκ είχα πάρει ένα καταψύκτη και ένα ψυγείο (ο καταψύκτης μας βγήκε μούφα, δεν πειράζει στο μέλλον θα γίνει θερμοθάλαμος και αυτός). Το ψυγείο μου κόστισε 10 ευρώ (καταξοδεύτηκα πάλι! χα χα χα).


Άλλα 10 ευρώ μου στοίχισε ένας θερμοστάτης (0-90 βαθμοί) με αισθητήρα καθώς και μια πρίζα με καλώδιο 2 μέτρων.


Πέρασα και δυο κλειδιά από κινητή βάση κυψέλης (εδώ μας φύγαν όλα τα λεφτά 1,2 ευρώ είναι αυτά! Θα χρεοκοπήσουμε έτσι όπως πάμε χα χα χα) καθώς και άλλα 5 ευρώ για να πάρω αεροστόπ έτσι ώστε να μην φεύγει ο ζεστός αέρας από τον θερμοθάλαμο (επίσης έβαλα και τα λεπτά οριζόντια ξύλα από τα πλαίσια για να γεμίσω το κενό ανάμεσα στην πόρτα του ψυγείου και το κυρίως σώμα του ψυγείου μαζί με λίγη ξυλοταινία). 


Αφού ξήλωσα τα ράφια από το ψυγείο (και αυτά της πόρτας για αυτό δημιουργήθηκε το κενό ανάμεσα στην πόρτα και στο κυρίως σώμα του ψυγείου) και το μοτέρ , τοποθέτησα (άι καλά καλά τοποθέτησε ο ηλεκτρολόγος! Στις λεπτομέρειες θα μείνουμε τώρα? Χα χα χα) δύο λάμπες θερμότητας 240 V τάση, 175 W ισχύς (μπορούσα και με μία να το κάνω αλλά θα είχε επίπτωση στον χρόνο που θα ήθελε για να ζεσταθεί ο θερμοθάλαμος καθώς και την μέγιστη θερμοκρασία που θα μπορούσε να φτάσει, δεδομένου ότι είμαι πάντα υπερβολικός πάλι καλά που δεν έβαλα και καμιά εικοσαριά χα χα χα) σύνολό αλλά 25 ευρώ και πες και 20 ο μάστορας για την εργασία του. Οπότε σύνολο περίπου 70 ευρώ! Όχι άσχημα αν σκεφτείς ότι για να καλυφθούν αυτές οι ανάγκες 800-1000 ευρώ μέσα στο νερό θα έπρεπε να δαπανηθούν για αγορά επαγγελματικού Μπεν μαρι και κηροτήκτη!


Δυο τενεκέδια (27 κιλά το ένα) τα χωράει άνετα από ότι βλέπετε.


Ή ένα τενεκέ και ένα 30άρι ανοξείδωτο κουβά με κάνουλα.


Α τι είναι αυτό?

Μια καρδάρα που θα χρησιμοποιηθεί για να λιώνουν τα απολεπίσματα (κόστος 25 ευρώ αλλά αυτό μάλλον είτε με πατέντα είτε με επαγγελματικό κυροτήκτη μάλλον θα πρέπει να το αγοράσετε). Δυο τρόποι χρήσης τώρα, είτε εάν θέλετε να πάρετε το μέλι από τα απολεπίσματα (για να το κάνετε τροφή για τις μέλισσες και μόνο) οπότε θα πρέπει να μην προσθέσετε νερό μέσα μαζί με τα απολεπίσματα, είτε βάζετε και νερό για να γίνει η ζωή σας ακόμα πιο εύκολη (αλλά ξεχάστε το μέλι για τροφή μελισσών).

Παρατήρηση όταν θα χρησιμοποιηθεί σαν κηροτήκτης θα μπούνε κοντά στις λάμπες και πλακάκια για να μην αρπάξει η μόνωση του ψυγείου από την θερμοκρασία.


Τι κάνει άραγε αυτό το κουμπί?


ΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ

Του διαόλου πράγματα είναι αυτάαααααααααααααααα!!!!

Χε χε χε.

Ρυθμίζοντας το μέχρι 40 βαθμούς ( με τον θερμοστάτη δεν μπορεί να ξεπεράσει την θερμοκρασία που θέλουμε, όταν την ξεπερνά σταματάνε να δουλεύουν οι λάμπες) μπορούμε να κάνουμε άνετα την αποκρυστάλλωση του μελιού μας εύκολα και χωρίς ιδιαίτερο κόστος.

Δεδομένου ότι το καλοκαίρι έχουμε και Μουντιάλ μπορούμε να ζεσταίνουμε και πίτσες, τόστακια, παντσέτες, καθώς και ότι μπριζολεσίον σύστεμ θέλουμε!

Χα χα χα.


Αντίθετα αν βάλουμε τον θερμοστάτη στους 65 βαθμούς (σημείο τήξης κεριού 62-65 βαθμοί Κελσίου) μπορούμε άνετα να λιώσουμε απολεπίσματα και κερήθρες (αυτός και ο λόγος για δύο λάμπες θερμότητας και όχι μια, όπως είχα δει από τον δάσκαλο μου στην μελισσοκομία, ο οποίος είχε μάλιστα μια απλή αντίσταση μέσα με μπαλαντέζα και όχι τα κουλά με λάμπες θερμότητας θερμοστάτες, αεροστοπ και κλειδιά  που σας λέω εγώ σε αυτή την ανάρτηση χα χα χα).

Υποθέτω θα μπορούσε να λειτουργεί και σαν θερμοθάλαμος για εκκόλαψη βασιλισσών, γόνου, αυγών από πτηνά.

Αν το δούνε μάλιστα και οι κυρές θα αρχίσουν να κάνουν αποτρίχωση στα ποδάρια χρησιμοποιώντας το για να ζεσταίνουν το κερί!

Χα χα χα.

Ας κάνουν ότι θέλουν αρκεί να μην βάζουν τις ταινίες κεριού τους κοντά στις πίτσες μου όταν θα αρχίζει το Μουντιάλ!

Χα χα χα.

Αφού μεγαλώσαμε το γνωστικό σας κεφάλαιο, και κάναμε και κάτι χρήσιμο για σήμερα, καιρός να την κάνω.

Αποφώνηση τώρα.

Παίδες σημασία δεν έχει να δουλεύουμε σκληρότερα αλλά εξυπνότερα!

Αυτά για σήμερα, να είσαστε καλά, να περάσετε καλά αύριο στην εθνική γιορτή, και αν σας φάνηκαν τα παραπάνω χρήσιμα πιείτε και ένα ουζάκι παραπάνω και για μένα, πείτε και κανένα καλό λόγο για την πάρτη μου, αν δεν σας κάνει κόπο, στον Άγιο Πέτρο όταν αποδημήσουμε όλοι στον άλλο κόσμο.

Ουστ στο διάολο Γκαντέμη!

Χα χα χα.

Μότσανος Λάζαρος

Σοχός 24/03/2014

21 σχόλια:

  1. Μπράβο ρε φίλε, είσαι ωραίος! Γράφε αβέρτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ!

      Επιδίωξη μου είναι να γράφω διαρκώς, απλώς οι κοπελιές που και που ζητούν την αποκλειστικότητα μου!

      χα χα χα

      Διαγραφή
  2. Πολύ καλή η πατέντα σου φιλε. Μπράβο.
    Ποσες ωρες θες περιπου για να ξεπαγωσεις έναν τενεκέ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μία μέρα Σωτήρη αρκεί, θα μου πεις ρε μεγάλε δύο τενκέδες μέλι μέσα σε 1 ημέρα μόνο? Ναι είναι ημίμετρο και μόνο για ερασιτέχνες μελισσοκόμους, από ένα σημείο και μετά αναγκαστικά όσο μεγαλώνει ο κύκλος εργασιών σου δεν θα μπορείς να στηριχθείς μόνο σε ημίμετρα, για ερασιτέχνες και μικρούς μελισσοκόμους μόνο είναι.

      Διαγραφή
  3. Να σε ρωτήσω και κάτι άλλο. Φτιάχνοντας κάτι αντίστοιχο με την πατέντα σου, μου είπε κάποιος ότι αυτές οι λάμπες επειδή ζεσταίνουν με υπεριώδης ακτινοβολία υπάρχει περίπτωση να χαλάνε το μέλι. Δεν το νομίζω αλλά μου μπήκαν ψύλλοι. Ειδικά αν ο τενεκές-βάζο-κουβάς λέει είναι ανοιχτός. Σου έχει τύχει να χαλάσει μέλι? Έχεις δοκιμάσει σε ανοιχτό δοχείο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωτήρη πρώτα από όλα η λάμπα αυτή είναι υπέρυθρη και όχι υπεριώδης (δηλαδή έχει μεγάλο μήκος κύματος-άρα μεταφέρει λιγότερη ενέργεια- σε αντίθεση με την υπεριώδη ακτινοβολία που έχει μικρό μικρό κύματος κύματος άρα μεταφέρει μεγάλα ποσά ενέργειας-, για αυτό και ονομάζεται και υπέρυθρη γιατί είναι μετά το κόκκινο χρώμα σε σχέση με το ορατό φάσμα σε αντίθεση με την υπεριώδη που είναι πριν το μπλε στο ορατό φάσμα) η ακτινοβολία που εκπέμπουν είναι ακίνδυνη και είναι η ίδια που εκπέμπει ο Ήλιος και θερμαίνει τον πλανήτη μας (χωρίς φυσικά την επικίνδυνη υπεριώδη ακτινοβολία - ακτινοβολία UV-B και ακτινοβολία UV-C- που εκπέμπει επίσης ο Ήλιος).

      Προφανέστατα ο φίλος σου μπερδεύει έννοιες (και λογικό είναι, δεν είναι αναγκαίο όλοι να έχουν γνώσεις φυσικής που μαθαίνουμε συνήθως στο λύκειο και τις ξεχνάμε μετά από μερικά χρόνια).

      Τώρα να μου έχει χαλάσει μέλι?

      Όχι φυσικά!

      Χα χα χα.

      Τα δοχεία που χρησιμοποιώ για να τα αποκρυσταλλώσω είναι τενεκέδες των 27 κιλών (και φυσικά είναι κλειστοί), οι εποχές που είχαμε ποσότητες τόσο μικρές ώστε να χρησιμοποιούμε βάζα σε περίπτωση που κρυστάλλωναν έχουν περάσει ανεπιστρεπτί, αν και τότε δεν αντιμετωπίζαμε πρόβλημα κρυστάλλωσης γιατί και η ζήτηση ήταν μεγάλη (σε συνάρτηση φυσικά με την προσιτή τιμή!) και η παραγωγή ήταν μικρή.

      Ελπίζω Σωτήρη να σε βοήθησε λίγο η απάντηση μου, και να προχωρήσεις και εσύ στην λειτουργία της κατασκευής σου χωρίς να έχεις φόβο ότι μπορεί να πάθει κάτι το μέλι σου.

      Διαγραφή
  4. Καλησπέρα.
    Έχεις δίκαιο, δικό μου το λάθος για την ακτινοβολία της λάμπας.
    Είναι υπέρυθρες και όχι υπεριώδης.
    Την κατασκευή την έχω κάνει ήδη και την έχω χρησιμοποιήσει κιόλας απλά μου έβαλε φιτίλια ο φίλος μου και είπα να το ψάξω λίγο παραπάνω μην τυχόν και έχει δίκαιο, αν και από την αρχή πίστευα ότι κάνει λάθος.
    Ουσιαστικά πρόκειται για την ίδια ακριβώς πατέντα με την δικιά σου μιας και από δω το αντέγραψα (και σε ευχαριστώ για τα φώτα σου!) μόνο που εγώ επειδή δεν είχα εύκαιρο ψυγείο έκανα ένα θάλαμο από πάνελ πλαγιοκάλυψης.
    Και γω τους ίδιους τενεκέδες χρησιμοποιώ ή καμιά φορά και πλαστικούς κουβάδες τροφίμων των 30 κιλών. Ερασιτέχνης είμαι φυσικά και από χόμπι διατηρώ τα μελισσάκια μου αλλά σίγουρα δεν ασχολούμαι με αποκρυστάλλωση μικρών βάζων μιας και οι ποσότητες που διαθέτω ετησίως κυμαίνονται γύρω στον 1,5 τόνο.
    Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σου και φυσικά για την παρουσίασης της ιδέας σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να κάνω μια επισήμανση πιστεύω χρήσιμη. Επειδή δοκίμασα και με δυο λάμπες των 250W και με δύο των 175W (νομίζω ότι 175 είναι αυτές στις φωτογραφίες σου) μετρώντας την κατανάλωση ρεύματος τους , διαπίστωσα ότι στην δική μου κατασκευή τουλάχιστον οι λάμπες των 175W έκαιγαν περίπου 1,5 φορά περισσότερο ρεύμα από ότι οι λάμπες των 250W γιατί ο χρόνος που χρειαζόταν για να θερμάνουν τον θάλαμο και για να διατηρούν την θερμοκρασία στην συνέχεια ήταν αρκετά μεγαλύτερος.

      Διαγραφή
    2. Ευχάριστο να ξέρεις ότι πραγματικά βοηθάς στην διάχυση των γνώσεων, εγώ σε ευχαριστώ Σωτήρη που υλοποίησες αυτή την κατασκευή και ταυτόχρονα με έκανες να νιώσω λίγο καλύτερα ξέροντας ότι αυτή η ανάρτηση μου βοήθησε κάποιον.

      Διαγραφή
    3. Ναι 175W είναι οι λάμπες και αυτό ακριβώς ήταν το σκεπτικό μου (να θερμαίνεται ταχύτερα ο χώρος αρά με μικρότερη κατανάλωση ενέργειας) και έβαλα 2 λάμπες, απλώς ο ηλεκτρολόγος δεν μου έδωσε επιλογή και έφερε μόνο τις 175W για να τις βάλουμε (αν ήταν στο χέρι μου θα έβαζα μέχρι και φάρο μέσα χα χα χα).

      Διαγραφή
    4. Στην δικιά μου κατασκευή (για δυο τενεκέδες) για να πιάσει ο θάλαμος τους 45 βαθμους χρειάζεται με τις δυο λαμπες των 175W περίπου 14 λεπτά ενώ με τις δυο των 250W κάτι λιγότερο από 5. Εγώ αρχικά το δοκίμασα με τις μεγάλες γιατί δεν έβρισκα τις μικρές αλλά πίστευα ότι οι μικρές θα έχουν και μικρότερη κατανάλωση πράγμα που θα ίσχυε αν ζέσταιναν τον θάλαμο σε 6-7 λεπτά. Επειδή όμως ο χρόνος είναι σχεδόν τριπλάσιος η κατανάλωση αντί για μικρότερη είναι μεγαλύτερη.

      Διαγραφή
    5. Ναι μοιάζει αυτό που λες και με την κατανάλωση καυσίμων σε αυτοκίνητα με διαφορετικούς κυβισμούς στην ίδια ταχύτητα (έχοντας φυσικά το ίδιο βάρος ε!).Ένα 1200 για να παράξει το ίδιο έργο (να κινηθεί σταθερά πες με μια ταχύτητα 80 χιλιομέτρων) με ένα 1600 πρέπει να δουλέψει σε υψηλότερες στροφές από το αντίστοιχο 1600 οπότε και η κατανάλωση του θα είναι υψηλότερη. Μια από τα ίδια και με τις λάμπες μόνο που εδώ δεν αλλάζει ο ρυθμός των στροφών αλλά ο χρόνος λειτουργίας τους (που για να είναι ακριβής η παρομοίωση θα αντιστοιχηθεί με τον αυξημένο χρόνο επιτάχυνσης ενός αμαξιού μικρότερου κυβισμού χα χα χα). Αν η διαφορά στην τιμή από τις 2 λάμπες δεν είναι μεγάλη αξίζει να βάλεις μεγαλύτερες λάμπες αν όμως είναι η διαφορά της τιμής τους είναι μεγάλη τότε ίσως να μην συμφέρει να της βάλεις αυτές γιατί δεν θα είναι εργαλείο (ο θερμοθάλαμος) που θα έχει και τόσο μεγάλη χρήση (με 1,5 τόνο μέλι) ώστε η εξοικονόμηση ρεύματος να κάνει την απόσβεση στην διαφορά της τιμής.

      Διαγραφή
  5. Να ρωτησω κατι παρακαλω???δλδ για να καταλαβω βαζα δεν ξεπαγωνουν μεσα σε τετοια κατασκευη?η ειναι επικυνδινο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φυσικά και μπορείς να αποκρυσταλλώσεις μέλι που βρίσκεται σε γυάλινα βάζα ή σε πλαστικά, απλώς συνήθως οι επαγγελματίες μελισσοκόμοι έχουν το μέλι σε τενεκέδες και αποκρυσταλλώνουν ανά παρτίδες το μέλι τους μια που δεν συσκευάζουν όλο το μέλι τους σε βάζα με την μία (έχουν δηλαδή ένα μέρος από τα αποθέματα μελιού τους σε τενεκέδες και ένα μικρό μόνο σε βάζα).

      Με αυτό το τρόπο έχοντας αποκρυσταλλώσει μόνο μια φορά το μέλι τους για να καλύψουν την βραχυπρόθεσμη ζήτηση του δεν υποβαθμίζουν την ποιότητα του (το μέλι που θα υποστεί πάνω από 4-5 αποκρυσταλλώσεις αρχίζει σιγά σιγά να χάνει τα θρεπτικά του χαρακτηριστικά).

      Φυσικά αν τώρα δεν κινηθεί όλη η ποσότητα μελιού που είχε προβλέψει ο μελισσοκόμος ότι θα πουλούσε στο άμεσο μελλοντικό διάστημα και κρυσταλλώσουν κάποια βάζα όσο αυτός τα έχει στην κατοχή του μπορεί να τα αποκρυσταλλώσει όπως τους τενεκέδες.

      Καλό είναι όμως να μην ξεφεύγει πολύ συχνά η πρόβλεψη του μελισσοκόμου σχετικά με την ζήτηση του μελιού του από την πραγματική ζήτηση.

      Διαγραφή
  6. Λάζο το πλαστικό του ψυγείου δεν έχει πρόβλημα εκεί που είναι τοποθετημένες οι λάμπες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. MrVaskon όχι δεν έχει κανένα πρόβλημα όταν δουλεύει στους 40-45 βαθμούς που χρειάζεται για να αποκρυσταλλώσει το μέλι, στους 60-65 βαθμούς όμως που χρειάζεται το κερί για να λιώσει (όταν το χρησιμοποιήσω ως κεροτήκτη) θα χρειασθεί να βάλω πλακάκια κεραμικά στο δοχείο και κοντά στις λάμπες για να είμαι σίγουρος ότι δεν θα έχουμε καμία περιπέτεια.

      Διαγραφή
  7. μετά από μήνες ,χωρίς ιντερνετ,δεν θέλω άλλο να μαθαίνω νεα ψαράδων-κυνηγών.......μελισσοκόμων........

    μόνο συνΑδελφων έχω ανάγκη για την υπόλοιπη ζωή μου......σήμερα λοιπόν έψαχνα για θερμοθάλαμο και κοίτα που έπεσα?????? Σε συνΑδελφο....άμα είσαι γκαντέμης .........

    αδελφέ θα σε πάρω και τηλέφωνο.....να είσαι πάντα γερός και να μην αλλάξεις ποτέ!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ Βαγγέλη για τα καλά σου τα λόγια, τα αισθήματα αμοιβαία, είσαι ένας άνθρωπος, μελισσοκόμος, και blogger πρότυπο, και μάλιστα ένα από τα δικά μου πρότυπα όταν είχα μπει και εγώ στον χώρο (μελισσοκόμων και blogger).

      Τυχερός και δυνατός χαρακτήρας είσαι που μπορείς να αντισταθείς από τους διαδικτυακούς εθισμούς που μας βασανίζουν όλους μας, μακάρι να μπορέσω κάποια στιγμή να σου μοιάσω και σε αυτό.

      Όσο για την τηλεφωνική επικοινωνία θα προσμένω με λαχτάρα να ακούσω και εγώ την φωνή μιας ευγενικής ψυχής και κυρίως ενός συνΑδέλφου!

      Διαγραφή
  8. Καλησπέρα εχω μια κατάψυξη για παγωτα 1,80 ποσες λαμπες πρεπει ν βαλω;κ για κηροτικτη εντέλει που βαζεις τ πλακακια Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και δύο λάμπες αρκούν, απλώς θα θέλει πολύ περισσότερο χρόνο για να φτάσει στην θερμοκρασία που θέλεις (ίσως να χρειασθεί σε τόσο μεγάλο χώρο να βάλεις και βερβιλατέρ μέσα για να διαχέεται η θερμοκρασία καλύτερα, αλλά σε αυτή την περίπτωση μπορείς απλώς να χώσεις ένα αερόθερμο μέσα και να μην χρειάζεσαι λάμπες -θερμοστάτη θα χρειασθείς όμως!-) φυσικά εάν βάλεις 4 λάμπες (και μάλιστα σε διαφορετικές πλευρές του καταψύκτη (θα λύσεις και το πρόβλημα της ανομοιόμορφης διάχυσης της ζέστης έτσι) μπορείς να συντομεύσεις υπερβολικά πολύ το ανέβασμα της θερμοκρασίας.

      Τα πλακάκια χρειάζονται να μπουν γύρω από τις λάμπες σε περίπτωση μόνο που θέλεις να ανεβάσεις υπερβολικά ψιλά την θερμοκρασία για να λιώσεις απολεπίσματα (και όχι για να αποκρυσταλλώσεις μέλι) για να μην αρπάξει το πλαστικό περίβλημα του ψυγείου από την αυξημένη θερμοκρασία. Εάν έχεις καταψύκτη που έχει μεταλλική επένδυση από μέσα δεν χρειάζεσαι κάτι τέτοιο.

      Διαγραφή
    2. ενα ανεμιστηρακι 220v (κατι αντιστοιχο με τροφοδοτικου PC) θα μοιραζει τον αερα και τη θερμοκρασια ομοιομορφα και σε ολο το χωρο.

      Διαγραφή