UA-50457385-1

Παρασκευή 18 Απριλίου 2014

Σμηνουργίες αφεσμοί πατέντες και μέσα αντιμετώπισης


Άνοιξη εποχή ανάπτυξης χαράς αλλά και αγωνίας. 

Χαρά γιατί βλέπεις τα μελισσάκια σου να δυναμώνουν, να αναπτύσσονται, να μεγαλώνουν αλλά και αγωνίας γιατί είναι και η εποχή των σμηνουργιών.

Η σμηνουργία είναι ο φυσικός τρόπος αναπαραγωγής των μελισσιών (το μελίσσι θα πρέπει να νοείται ως ένας υπεροργανισμός, όπως πχ τα ιμπεριαλιστικά κράτη του 19ου αιώνα, μόλις δυνάμωναν αρκετά αρχίζανε να κάνουν αποικίες παντού! Χα χα χα, τι διεστραμμένη φαντασία που την έχω!).

Ναι αυτό είναι κάτι φυσικό για το μελίσσι αλλά καταστροφικό για τον μελισσοκόμο, το να σμηνουργεί το μελίσσι με το να εξαναγκάζει την παλιά βασίλισσα να φεύγει με τον μισό πληθυσμό του μελισσιού με το που πάει να βγει η νέα βασίλισσα δηλαδή (ή και ακόμα με το που θα σφραγισθεί το βασιλικό κελί!), είναι ένα φαινόμενο που οδηγεί σε μη παραγωγικά μελίσσια (ιδίως εάν συνεχίσει το μελίσσι να σμηνουργεί αβέρτα).

Για να αποτραπεί αυτό το ενδεχόμενο θα πρέπει να είναι ο μελισσοκόμος απίκο στο μελισσοκομείο του κάθε μέρα την επικίνδυνη εποχή και να κάνει έλεγχο κάθε 5 ημέρες (βλέπετε προηγούμενη ανάρτηση Μελισσοκομικά Σκονάκια, ένα τρομερό εργαλείο για την καταπολέμηση των σμηνουργιών είναι και η γνώση μην ξεχνιέστε!).

Επίσης προτού ξεκινήσει οποιαδήποτε εργασία στο μελισσοκομείο του ας φάει πρώτα μερικά λεπτά να δει την γύρω περιοχή από το μελισσοκομείο του για την ύπαρξη αφεσμών (κοιτάμε κυρίως ψιλά χα χα χα).

Δυστυχώς όμως ακόμα και αυτό δεν είναι αρκετό, πρέπει να ληφθούν και προληπτικά μέτρα αντιμετώπισης των σμηνουργιών καθώς και ανάκτησης των αφεσμών που μπορεί να φύγουν (ο κάθε αφεσμός έχει δύο τοποθετήσεις, ένα προσωρινό για μερικές ώρες ή το πολύ 1 και βαριά βαριά 2 ημέρες-ναι καλά!- που είναι συνήθως κοντά στην αρχική κυψέλη, και τον μόνιμο που είναι πολύ πολύ μακρύτερα).

Αν πετύχετε τον αφεσμό στην προσωρινή του θέση μπορείτε να τον ανακτήσετε αλλιώς μόνο τυχαία μπορείτε να τον βρείτε και συνήθως σε μέρη που είναι δύσκολο και να τον πάρετε (κουφάλες δέντρων, βράχια, καμινάδες κ.α.).


Δύο από τα μέσα που έχουμε για να αντιμετωπίσουμε αυτό το φαινόμενο είναι τα μαντιλάκια προσέλκυσης αφεσμών καθώς και το σπρέι αφεσμού.

Το κάθε ένα έχει διαφορετικό ρόλο και χρήση τα μεν μαντιλάκια είναι για χρήση μέσα σε παγίδες αφεσμών (αντί να τρέχεις να ψάχνεις στα δέντρα δημιουργείς εσύ το σημείο που θα διαλέξουν να πάνε για προσωρινή τοποθέτηση), και το σπρέι αφεσμού είναι για να ψεκάσεις την κυψέλη έτσι ώστε να έρθουν από την προσωρινή τους τοποθέτηση μέσα στην κυψέλη (φυσικά θα πρέπει να πας την κυψέλη πολύ κοντά στον αφεσμό, αν έχεις μάλιστα και πλαίσια χτισμένα με μέλι ή γόνο καθώς και άχτιστα βοηθά ακόμα περισσότερο).


Για να δούμε λίγο περισσότερο διεξοδικά την έννοια παγίδα αφεσμών.

Εδώ έχουμε μια κυψέλη με δύο πλαίσια μέσα (ένα χτισμένο και ένα άχτιστο, το χτισμένο καλά θα είναι να είναι μαύρο, τα προτιμούν) ένα μαντιλάκι αφεσμού καθώς και τα ποδάρια της Πολικής Αρκούδας χα χα χα. 


Κόβουμε λίγο το εξωτερικό περιτύλιγμα από το μαντιλάκι και το στερεώνουμε ανάμεσα στα δύο πλαίσια (τα πλαίσια τα σταθεροποιώ με σφήνες για πλακάκια). Το μαντιλάκι θα έχει διάρκεια έτσι μια εβδομάδα, μετά αλλάζουμε απλώς μαντιλάκι (αν και σε έρευνες έχει παρατηρηθεί ότι σε πλαίσια που δεν έχουμε μαντιλάκι αλλά είχαμε βάλει κάποια στιγμή ένα υπάρχουν ιδιαίτερα αυξημένες πιθανότητες να προσελκύσουν αφεσμούς).

Επίσης θα μπορούσαμε να τρίψουμε μελισσόχορτο μέσα για να κάνουμε την παγίδα περισσότερο αποτελεσματική.


Το θυμάστε αυτό (βλέπετε προηγούμενη ανάρτηση Ημερολόγιο λαθών ανάγνωσμα)? Eίναι παγίδες αφεσμού, καλή διαμόρφωση αλλά είναι για ανοιχτό χώρο που μπορούν όλες οι κυψέλες να έχουν οπτική επαφή με τον πύργο κυψελών).

Δυστυχώς όταν είσαι μέσα σε ένα μέρος με πολλά δέντρα και πουρνάρια με τις κυψέλες διάσπαρτες παντού και τα οπτικά πεδία τους να είναι περιορισμένα δεν μπορείς να κάνεις κάτι τέτοιο.


Αντίθετα μπορείς να κάνεις κάτι σαν τα παραπάνω!

Πολλές κυψέλες διάσπαρτες πάνω στα δέντρα έτσι ώστε να υπάρχει και από μια μέσα στο οπτικό πεδίο κάθε κυψέλης (για το οσμικό πεδίο έχουμε ήδη φροντίσει με τα μαντιλάκια αφεσμών ή το μελισσόχορτο).

Το πως θα τα ανεβάσετε εκεί πάνω τώρα είναι ένα ζήτημα βέβαια, γιατί δεν είναι και όλοι αρκούδια χα χα χα


Αρκετά τώρα με αυτά!

Έχω αρκετό καιρό να σας δείξω καμία πατέντα και με τρώνε τα δάχτυλα μου για να σας γράψω για μια.

Οπότε ας δείξουμε εδώ μια μελισσοκομική πατέντα για αφεσμούς.

Θα χρειασθούμε πρώτα από όλα για αυτή:
1/Φαλτσοκόφτη.
2/Σφυρί.
3/Λαμαρινόβιδες ή και απλές βίδες.
4/Βιδολόγο.



Επίσης θα χρειασθούμε 2 10λιτρες μπουκάλες από ψύκτη νερού καθώς και ένα κοντάρι από σκούπα.

Στις οποίες μπουκάλες θα κόψουμε τους πάτους με τον φαλτσοκόφτη.


Στην τρύπα που έχει τώρα το καπάκι από την μπουκάλα σφηνώνουμε το κοντάρι από την σκούπα (βάζουμε δύναμη και ταυτόχρονα το περιστρέφουμε σαν βίδα με λίγη προσπάθεια θα μπει αρκετά βαθιά μέσα). 

Με το σφυρί τώρα καρφώνουμε λίγο τις βίδες στο καπάκι και με τον βιδολόγο τις βιδώνουμε έτσι ώστε να φτάσουν μέχρι το κοντάρι. 4 Βίδες σε σχήμα σταυρού αρκούν, ίσα ίσα για να δίνουν λίγο περισσότερη σταθερότητα. 


Και βουαλά 2 εργαλεία για να πιάνεις αφεσμούς το ένα για να το πιάνεις με το χέρι σε κοντινούς αφεσμούς και το άλλο με προέκταση κοντά στο 1,50-1,60 μέτρα. Θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε μάλιστα και τηλεσκοπικό κοντάρι (πτυσσόμενο) για να μπορείτε να φτάσετε ακόμα πιο μακριά, αλλά αυτό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί μόνο με συνδυασμό με το σπρέι αφεσμού. Πχ δεν θα μπορούσατε ούτε να τινάζετε ένα κλαδί ούτε να το κόψετε για να πέσει μέσα στην μπουκάλα ο αφεσμός αν ήταν στα 2,5-3 μέτρα μακρύτερα από εσάς και ήσασταν μόνοι σας (με δύο άτομα θα είναι φοβερά χρήσιμο).

Σε τελική ανάλυση καλό είναι να πιάνεις αφεσμούς αλλά αυτό θα πρέπει να είναι ένα ρίσκο που θα αξίζει να πάρεις. Το να προσπαθείς να πιάσεις αφεσμούς που να είναι σε κορυφές πολύ υψηλών δέντρων ή κλαδιών ίσως και να μην είναι και η ορθότερη επιλογή. Ένας αφεσμός 2-3 πλαισίων (ή και πολύ περισσότερων) δεν αξίζει την πιθανότητα ενός σπασμένου χεριού, ποδιού, και ακόμα χειρότερα ενός σπασμένου κεφαλιού.

Αν τόσο σας έχει πιάσει η μανία να μεγαλώσετε τα μελίσσια σας κόψτε ένα μελίσσι καλύτερα σε 4 παραφυάδες αντί για 3 ή 2!

Για ταρζανιές δεν είμαστε, ιδίως αν δεν υπάρχουν και γυναίκες από κοντά για να παρακολουθούν τα "ηρωικά" μας επιτεύγματα.

Χα χα χα.

Όταν είμαστε μόνοι μας οι άντρες δεν υπάρχει λόγος να προσποιούμαστε τους χαζούς και ανεγκέφαλους πιθηκανθρώπους. 

Χα χα χα.

Αφού φανέρωσα και ένα καλά κρυμμένο μυστικό των ανδρών είναι η ώρα να σας αφήσω.

Τις τεχνικές, τα μέσα, και τις μεθόδους τις είδατε μαγκίτες μου, το μόνο που μου μένει να σας πω είναι ¨Καλά κυνήγια"!

Μότσανος Λάζαρος

Σοχός 18/04/2014

Υστερόγραφο



6 Ημέρες μετά από την τοποθέτηση της παγίδας αφεσμού και να τα αποτελέσματα, ένας μικρούλης αφεσμός 2 πλαισίων έτοιμος στο πιάτο χα χα χα.

Αμέσως προσθήκη και άλλων χτισμένων και άχτιστων πλαισίων, ένα κιλό ζαχαροζύμαρο, και μεταφορά σε άλλη θέση.

Τρεις παγίδες,ένας αφεσμός ήδη στην τσέπη.

Όχι άσχημα για ένα μαντιλάκι του 1 ευρώ!

Χα χα χα.

Υστερόγραφο Vol II




11 Ημέρες μετά από την τοποθέτηση των παγίδων και μετά από 5 συνεχόμενες ημέρες βροχής ο κίνδυνος για τις σμηνουργίες υψηλότατος, ακολουθώντας τις συμβουλές μου είμαι κάθε μέρα στο μελισσοκομείο (παρόλο που βρέχει και δεν μπορώ να κάνω εργασίες μέσα στις κυψέλες) για να βλέπω για αφεσμούς.

Με που κατεβαίνω από το αμάξι ακούω τον χαρακτηριστικό ήχο από την σμηνουργία, πάω προς την περιοχή που βλέπω το σύννεφο με τις μέλισσες και περιμένω να βρούνε το μέρος που θα κάνουν την πρώτη τοποθέτηση τους, τις ακολουθώ στο σημείο αρεσκείας τους, ετοιμάζω την κυψέλη που θα δεχθεί τον αφεσμό (χτισμένα και άχτιστα πλαίσια καθώς και ένα πλαίσιο με μέλι από άλλη κυψέλη), την ψεκάζω και με σπρεί αφεσμών, τινάζω μέσα της το κλαδί με τον αφεσμό και αφήνω μισή ώρα να περάσει για να μπει το σύνολο των μελισσών μέσα, κλείσιμο άμεσα, και μετακίνηση σε άλλη θέση 6-7 χιλιόμετρα μακριά, με ένα κιλό ζαχαροζύμαρο κερασμένο από εμένα.

Δυο στους δυο αφεσμούς, καλά πάμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου