Μια ανάρτηση τώρα σχετικά με την μελισσοκομική χλωρίδα (φυτά) του Νομού Θεσσαλονίκης, αν και καλύτερα θα ήταν σαν τίτλος Μελισσοκομική χλωρίδα Βορειοανατολικής Θεσσαλονίκης δεδομένου ότι οι παρακάτω ανθοφορίες είναι αυτές που τις έχω ως κυριότερες στις περιοχές που συνήθως κάνω τις τοποθετήσεις μου.
Φυσικά και η Ορεινή βορειοανατολική Θεσσαλονίκη είναι ένα τεράστιο μέρος του Νομού Θεσσαλονίκης και σε μεγάλο βαθμό η χλωρίδα της όχι μόνο είναι αντιπροσωπευτική του Νομού Θεσσαλονίκης αλλά και ολόκληρης της Βόρειας Ελλάδας (και αρκετά από τα παρακάτω φυτά υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα, αλλά και μερικά όχι φυσικά).
Μια ανάρτηση που με δυσκόλεψε πάρα πολύ (έφτυσα αίμα όχι πλάκα!), έπρεπε να βρω τις καλύτερες φωτογραφίες από χιλιάδες που έχω βγάλει μέσα σε αρκετά χρόνια (μερικές που θεώρησα ότι μπορούν να βοηθήσουν περισσότερο στην αναγνώριση των φυτών τις πήρα από το διαδίκτυο για να μπορέσω να βοηθήσω καλύτερα όσους δεν έχουν το απαραίτητο γνωστικό υπόβαθρο, ελπίζω να μην υπάρξει πρόβλημα από κανένα, αν υπάρξει απλώς να μου ζητηθεί και θα τις αλλάξω, καλή καρδιά να έχουμε), να τις κάνω κολάζ φωτογραφιών (έχω δει πολλοί να δίνουν 1 το πολύ 2 φωτογραφίες από κάθε φυτό, νομίζω είναι λίγες για σωστή αναγνώριση τις περισσότερες φορές, με κίνδυνο να γίνει βαριά η ανάρτηση αποφάσισα να δώσω όσο το δυνατό περισσότερες φωτογραφίες στην διάθεση σας, στο μέτρο του δυνατού φυσικά μια που θα βαραίνει το άνοιγμα της ανάρτησης, σας ζητώ συγνώμη για αυτό αλλά δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα χα χα χα). Χρειάστηκε έπειτα να ψάξω για την επιστημονική ονομασία του κάθε φυτού (δυστυχώς ξέροντας την τοπική ονομασία του μόνο δεν μπορεί να σε βοηθήσει και ιδιαίτερα στο να βρεις πληροφορίες για το κάθε φυτό) στα περισσότερα τα βρήκα μόνος μου, σε κάποια με βοήθησαν φίλοι μου μελισσοκόμοι όταν τους ρώτησα σχετικά στην σελίδα του Facebook Μελισσοκομικά φυτά της Ελλάδας (σας ευχαριστώ παιδιά για την βοήθεια σας, στην καρδία μου σας έχω).
Επίσης πήρα πληροφορίες για αρκετά από τα φυτά (δυστυχώς όχι για όλα) από το βιβλίο Μελισσοκομικά Φυτά του Αθανασίου Πλακούτση καθώς και από το βιβλίο Πρακτική Μελισσοκομία του Ανδρέα Θρασυβούλου, και από δεκάδες Site του εσωτερικού αλλά κυρίως του εξωτερικού για πληροφορίες (Αμερική, Γερμανία, Αγγλία, Νέα Ζηλανδία, και Τουρκία), γιατί υπάρχει ένα τεράστιο κενό σε πληροφορίες σχετικά με τα πάντα στην Ελλάδα και κάπως πρέπει να καλυφθεί αυτό, οπότε και αναλαμβάνουμε να βοηθήσουμε όσο μπορούμε και όπως μπορούμε.
Το μεγαλύτερο φυσικά ποσοστό πληροφοριών που έχω φυσικά είναι από την εμπειρία μου και τις παρατηρήσεις μου εδώ και χρόνια με την ενασχόληση μου με την μελισσοκομία.
Με αφορμή την παράθεση του κάθε φυτού στην παρούσα ανάρτηση και την σχετική έρευνα σχετικά με τις ανθοφορίες τους έκανα και το παραπάνω βήμα να βρω και πληροφορίες σχετικά με χρώμα γύρης και περίοδο ανθοφοριών (καθώς και ορισμένες παρατηρήσεις μου σχετικά με κάθε ανθοφορία που είναι αποτέλεσμα εμπειρίας χρόνων) τις οποίες σας τα έχω ετοιμάσει ως χάρτες ανθοφοριών για να σας βοηθήσω, γιατί είπαμε όλες οι σχετικές πληροφορίες στην Ελλάδα εκτός από λίγες είναι και σκορποχώρι με αποτέλεσμα να είναι σχεδόν άχρηστες.
Αλλά μερικές διευκρινήσεις πρώτα, να εξηγούμαστε για να μην παρεξηγούμαστε. Στους πίνακες που έχω δημιουργήσει φαίνονται οι περίοδοι ανθοφορίας για κάθε ένα είδος που αναφέρω και μάλιστα σε παράθεση με όλα τα άλλα είδη ανά εβδομάδα του χρόνου (όπως είναι περίπου οι εβδομάδες στο 2014, σε άλλη χρονιά μπορεί κάποιες εβδομάδες να μην ανήκουν σε συγκεκριμένους μήνες, -δυστυχώς κάποιες εβδομάδες αποφασίζεις αυθαίρετα σε ποιο μήνα θα τις βάλεις, δεν έχει και τόσο σημασία όπως θα εξηγήσω παρακάτω-) και ανά μήνα. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι η κάθε ανθοφορία κρατά τόσο! Μην ξεχνάτε ότι η κάθε ανθοφορία εξαρτάται από που στην Ελλάδα είναι (Βορράς, Νότος, Χαμηλά, Ψηλά), καθώς και από τις καιρικές συνθήκες (ζέστη, υγρασία,παγετός, καύσωνας), ακόμα και από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε ανθοφορίας (πρώιμη ανθοφορία και όψιμη ανθοφορία ακόμα και στο ίδιο είδος φυτού, καθώς και διαδοχική ανθοφορία διαφορετικών φυτών του ίδιου είδους- δεν υπάρχει συγχρονισμός στο σύνολο της ανθοφορίας δηλαδή-) οπότε εκεί που λέει μια ανθοφορία κρατά 3 μήνες δεν σημαίνει ότι κρατά σε ένα μέρος 3 μήνες!!!! Απλώς σημαίνει ότι αυτό είναι το παράθυρο για να εμφανισθεί αυτή η ανθοφορία στην Ελλάδα (μπορεί στην Κρήτη να ανθίσει 1 μήνα πιο μπροστά από τον Λαγκαδά που είναι κοντά στα 1000 χιλιόμετρα βορειότερα, και αυτή η ανθοφορία να αργήσει άλλες 15 ημέρες στον Σοχό που είναι 600 μέτρα πιο ψηλά σε υψόμετρο από τον Λαγκαδά, 1,5 μήνας διαφορά και άλλος 1 -1,5 μήνας ανθοφορίας ορίστε το παράθυρο των 3 μηνών!).
Επίσης το ότι υπάρχει αυτό το παράθυρο ανθοφορίας δεν σημαίνει ότι θα γίνει και αυτή η ανθοφορία ή ότι θα δώσει και τα δέοντα. Δεν "έχετε" τις ανθοφορίες όπως έχω ακούσει επανειλημμένα, έχετε μόνο δυνητικές ανθοφορίες! Η διαφορά ανάμεσα στην μία έννοια και στην άλλη είναι τεράστια (είναι όσο στο "δεν έκανα τίποτα φέτος" με το "θα μπορέσω να επιζήσω την οικογένεια μου με αυτό το επάγγελμα και φέτος"). Όποιος δεν το καταλαβαίνει αυτό σίγουρα θα έχει αρκετές δυσάρεστες εκπλήξεις στο μέλλον.
Επίσης για να σχηματίσετε τον χάρτη ανθοφοριών δεν αρκούν μόνο οι παρακάτω γνώσεις και πίνακες, θα χρειασθείτε επιτόπιες αναγνωρίσεις (βλέπετε προηγούμενη ανάρτηση Χρήσιμες μελισσοκομικές συνήθειες ) για να δείτε αν πράγματι υπάρχουν από πέρσι οι ίδιες συνθήκες που είχατε κάνει τις τοποθετήσεις σας (εάν θέλετε να ξαναπάτε στα ίδια μέρη) καθώς και να αφήνετε δείκτες κυψέλες για να βλέπετε εάν δίνουν και οι ανθοφορίες (πχ υπάρχουν ευαίσθητες ανθοφορίες όπως το παλιούρι που ενώ έχει ανθήσει μπορεί να μην δίνει λόγου υγρασίας ή θερμοκρασίας, ή σαν το πολύκομβο που είναι ζιζάνιο που φυτρώνει στα χωράφια που έχουν θερίσει σιτάρι και συνήθως δίνει, ωστόσο όμως μπορεί να έχουν οργώσει καπάκι τα χωράφια και να έχει χαθεί μια ανθοφορία που την είχατε σίγουρη-εκεί να δείτε πλάκα! χα χα χα-).
Επίσης κάποιες δυνατές ανθοφορίες μπορεί να είναι και επικίνδυνες από ραντίσματα (μου έτυχε να έχω κάνει τοποθέτηση σε ροδακινιές και να βλέπω να ραντίζει ο παλίκαρος μέρα μεσημέρι από το σπίτι μου, τρελαμένος από αγωνία να τρέχω στα μελίσσια να δω τι ζημία είχε κάνει, ευτυχώς μόλις είχε ανοίξει η ελαιοκράμβη και είχαν πάψει οι μέλισσες να ασχολούνται με τις ροδακινιές).
Ουδέν καλό αμιγές κακού όμως, ανοίξανε νωρίς οι ελαιοκράμβες χάθηκαν 10 ημέρες ανθοφορίας ροδακινιάς, βλέπετε δεν είναι όλες οι ανθοφορίες ισάξιες για τις μέλισσες, ενώ όσο δεν ήταν οι ελαικράμβες ανοιχτές πετούσαν σαν τρελές στις ροδακινιές με που ανοίξανε τις είχανε γραμμένες. Και αυτό στα υπόψη η κάθε ανθοφορία είναι ανταγωνιστική με τις άλλες και η αξία τους είναι συγκριτική και υποκειμενική, πχ οι ανθοφορίες των οπωροφόρων είναι σημαντικές γιατί δεν υπάρχει τίποτα άλλο εκείνη την εποχή, όταν ανοίγουν όμως οι μονοκαλλιέργειες χάνουν την αξία τους σε σχέση με την τροφή που παρέχουν οι ανταγωνιστικές τους καλλιέργειες.
Άλλος παράγοντας η μελισσοχωρητικότητα κάθε περιοχής, εκτός από τα πεύκα (και με επιφύλαξη αυτό) συνήθως η ύπαρξη πολλών μελισσών ή όχι σε μια περιοχή μπορεί να επηρεάσει και την απόδοση μιας περιοχής. Κάτι ακόμα στα υπόψη για τον μελισσοκομικό χάρτη!
Τώρα μερικές ακόμα διευκρινήσεις. Αυτή η ανάρτηση φυσικά και δεν έχει τελειώσει, μέσα έχω τα σπουδαιότερα μελισσοκομικά φυτά του Νομού Θεσσαλονίκης, δεν τα έχω όλα, θα μπούνε και αυτά σιγά σιγά, δεν υπάρχει περίπτωση να μην υπάρχει συνέχεια και διαρκή ενημέρωση αυτού του αρχείου, στα υπόψη και αυτό για όσους θέλουν πληροφορίες σχετικά με ανθοφορίες.
Θα επιθυμούσα επίσης αν γίνεται να γίνει κάτι παρόμοιο και για τις άλλες περιοχές της Ελλάδας (σε μερικές ήδη έχει γίνει!). Παιδιά θα πρέπει να βοηθήσουμε όλοι μας σε ορισμένα πράγματα, το να δημιουργηθεί ένας πανελλαδικός χάρτης ανθοφοριών δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει μόνο από τους ερευνητές μελισσοκομίας (τι να πρωτοκάνουν και αυτοί? Μια χούφτα νοματαίοι είναι, τι να προλάβουν?), πρέπει να βάλουμε πλάτη όλοι μας, ξέρετε το να έχουμε μόνο απαιτήσεις από τους άλλους και όχι από τον εαυτό μας δεν είναι δείγμα ώριμου ατόμου, για να απαιτείς για λύσεις από τους άλλους θα πρέπει ταυτόχρονα να δίνεις λύσεις και εσύ!
Αρκετά!
Λοιπών καθίστε και απολαύστε συνάδελφοι, ελπίζω να σας φανούν χρήσιμα τα παρακάτω.
Αγριοτριανταφυλλιά (Rosa canina) ανθίζει Μάιο Ιούνιο. Δίνει νέκταρ και γύρη (Πορτοκαλί).*
*Το δίνει νέκταρ υπό επιφύλαξη, κάποιοι αναφέρουν ότι δεν δίνει, στο βιβλίο Μελισσοκομικά φυτά λέει ότι δίνει, κρατώ την θέση του βιβλίου αλλά όπως βλέπετε με αστερίσκο!
*Το δίνει νέκταρ υπό επιφύλαξη, κάποιοι αναφέρουν ότι δεν δίνει, στο βιβλίο Μελισσοκομικά φυτά λέει ότι δίνει, κρατώ την θέση του βιβλίου αλλά όπως βλέπετε με αστερίσκο!
Ακακία Κωνσταντινουπόλεως (Albizia julibrissin) ανθίζει Ιούνιο-Ιούλιο-Αύγουστο. Δίνει νέκταρ.
Αμυγδαλιά (Prunus amygdalus) ανθίζει Ιανουάριο Μάρτιο. Δίνει νέκταρ και γύρη (Μπεζ).*
*Τρομερή πηγή νέκταρος και γύρης όχι τόσο για την ποσότητα τους όσο για το ότι δεν υπάρχει σχεδόν τίποτα όταν ανθίζουν οι αμυγδαλιές, δυστυχώς τις αμυγδαλιές δεν μπορείς να τις εμπιστευτείς, ξεγελιούνται εύκολα από τον χειμώνα και μπορούν εύκολα να υποκύψουν οι άκαιρες ανθοφορίες τους σε ξαφνικούς παγετούς!
*Τρομερή πηγή νέκταρος και γύρης όχι τόσο για την ποσότητα τους όσο για το ότι δεν υπάρχει σχεδόν τίποτα όταν ανθίζουν οι αμυγδαλιές, δυστυχώς τις αμυγδαλιές δεν μπορείς να τις εμπιστευτείς, ξεγελιούνται εύκολα από τον χειμώνα και μπορούν εύκολα να υποκύψουν οι άκαιρες ανθοφορίες τους σε ξαφνικούς παγετούς!
Αρκουδόβατος (Smilax Aspera) Ανθίζει Αύγουστο Σεπτέμβριο Οκτώβριο Νοέμβριο. Δίνει νέκταρ και γύρη (Λευκή).*
*Ανθίζει σε πευκοδάση και είναι πηγή γύρης (κυρίως) και νέκταρ (δευτερεύων) με αποτέλεσμα να βοηθούν στο πρόβλημα της έλλειψης γύρης μέσα στα πευκοδάση. Και είναι το νέκταρ τους ένας από τους λόγους που κρυσταλλώνει το πευκόμελο γρηγορότερα από το θεωρητικό χρονικό όριο του (2 χρόνια).
*Ανθίζει σε πευκοδάση και είναι πηγή γύρης (κυρίως) και νέκταρ (δευτερεύων) με αποτέλεσμα να βοηθούν στο πρόβλημα της έλλειψης γύρης μέσα στα πευκοδάση. Και είναι το νέκταρ τους ένας από τους λόγους που κρυσταλλώνει το πευκόμελο γρηγορότερα από το θεωρητικό χρονικό όριο του (2 χρόνια).
Βάτος (Rubus ulmifolius) Βατομουριά Ανθίζει Ιούνιο Ιούλιο Αύγουστο. Δίνει νέκταρ και γύρη (Μπεζ).*
*Μεγάλη διάρκεια σε ανθοφορία μέσα στο καλοκαίρι που λιγοστεύουν οι ανθοφορίες.
*Μεγάλη διάρκεια σε ανθοφορία μέσα στο καλοκαίρι που λιγοστεύουν οι ανθοφορίες.
Βελανιδιά (Quercus) Δρυς Δίνει μελίτωμα Ιούνιο Ιούλιο Αύγουστο.*
*Μελίτωμα δίνει σε δυο μορφές, από τα φύλλα του (Μελούρα ανοιχτόχρωμη), και μετά από τον καρπό του (λόγου προσβολής του από ένα μύκητα, σκουρόχρωμο), το μέλι που παράγεται από το βελανίδι είναι σκουρόχρωμο (σχεδόν μαύρο), πηκτό με καραμελένια γεύση (ή σαν μελάσα) , κρυσταλλώνει αργά. Το καλύτερο μέλι σύμφωνα με την γνώμη μου (μαζί με της Καστανιάς, και του Πεύκου από μελίσσια που ήταν πρώτα στις Βελανιδιές), υποκειμενική βέβαια, γούστα είναι αυτά.
*Μελίτωμα δίνει σε δυο μορφές, από τα φύλλα του (Μελούρα ανοιχτόχρωμη), και μετά από τον καρπό του (λόγου προσβολής του από ένα μύκητα, σκουρόχρωμο), το μέλι που παράγεται από το βελανίδι είναι σκουρόχρωμο (σχεδόν μαύρο), πηκτό με καραμελένια γεύση (ή σαν μελάσα) , κρυσταλλώνει αργά. Το καλύτερο μέλι σύμφωνα με την γνώμη μου (μαζί με της Καστανιάς, και του Πεύκου από μελίσσια που ήταν πρώτα στις Βελανιδιές), υποκειμενική βέβαια, γούστα είναι αυτά.
Γαϊδουράγκαθο (Silybum marianum) Ανθίζει Ιούνιο Ιούλιο Αύγουστο. Δίνει νέκταρ και γύρη (Απαλό κίτρινο).*
*Σπουδαίο μελισσοκομικό φυτό.
*Σπουδαίο μελισσοκομικό φυτό.
Γκορτσιά (Pyrus communis) Αγριοαχλαδιά Ανθίζει Φεβρουάριο Μάρτιο Απρίλιο. Δίνει νέκταρ και γύρη (Πορτοκαλί).*
*Δίνει μετά την αμυγδαλιά συνήθως αποτελεί την γέφυρα ανάμεσα στην ανθοφορία της αμυγδαλιάς με τις ανθοφορίες στα υπόλοιπα οπωροφόρα και στις μονοκαλλιέργειες.
*Δίνει μετά την αμυγδαλιά συνήθως αποτελεί την γέφυρα ανάμεσα στην ανθοφορία της αμυγδαλιάς με τις ανθοφορίες στα υπόλοιπα οπωροφόρα και στις μονοκαλλιέργειες.
Ελαιοκράμβη (Brassica napus L) Ανθίζει Απρίλιο. Δίνει νέκταρ και γύρη (Κίτρινη).*
*Τρομερό μελισσοκομικό φυτό, μονοκαλλιέργεια με σκοπό την παραγωγή βιοντιζελ, τεράστια η πιθανότητα για σμηνουργίες κατά την διάρκεια του, επίσης τρομερός κίνδυνος για ραντίσματα μέσα στην ανθοφορία του, το μέλλον του αβέβαιο δεδομένου ότι στηρίζεται σε επιδοτούμενες πολιτικές προώθησης.
*Τρομερό μελισσοκομικό φυτό, μονοκαλλιέργεια με σκοπό την παραγωγή βιοντιζελ, τεράστια η πιθανότητα για σμηνουργίες κατά την διάρκεια του, επίσης τρομερός κίνδυνος για ραντίσματα μέσα στην ανθοφορία του, το μέλλον του αβέβαιο δεδομένου ότι στηρίζεται σε επιδοτούμενες πολιτικές προώθησης.
Ηλίανθος (Helianthus annuus) ανθίζει Ιούλιο Αύγουστο. Δίνει νέκταρ και γύρη (Ωχροκίτρινη).*
*Αμφισβητούμενη ανθοφορία αλλού δίνει αλλού δεν δίνει (θέμα υγρασίας, θέμα σπόρου, και τα δύο?) συνήθως δίνει στον Έβρο, δίνει δεν δίνει το ζήτημα είναι ότι εξαντλεί τα μελίσσια (η ποσότητα γύρης που έχει τυφλώνει τις μέλισσες), με αποτέλεσμα να έχουν μειωμένες αποδόσεις σε άλλες ανθοφορίες ή μελιτοφορίες.
*Αμφισβητούμενη ανθοφορία αλλού δίνει αλλού δεν δίνει (θέμα υγρασίας, θέμα σπόρου, και τα δύο?) συνήθως δίνει στον Έβρο, δίνει δεν δίνει το ζήτημα είναι ότι εξαντλεί τα μελίσσια (η ποσότητα γύρης που έχει τυφλώνει τις μέλισσες), με αποτέλεσμα να έχουν μειωμένες αποδόσεις σε άλλες ανθοφορίες ή μελιτοφορίες.
Καστανιά (Castanea sativa) Ανθίζει Ιούνιο. Δίνει μελίτωμα και γύρη (κίτρινη).*
*Δίνει μελίτωμα και γύρη αλλά όχι παντού και κάθε χρονιά, όταν δίνει μελίτωμα δίνει στο μέλι σκουρόχρωμη απόχρωση και το πικρίζει ελαφρά αλλά και του δίνει αψάδα στην γεύση (υπέροχο!). Η γύρη του βοηθά πολύ στην ανάπτυξη των μελισσιών, και οι βασίλισσες που βγαίνουν από την Καστανιά είναι από τις καλύτερες, τα μελίσσια αγρεύουν (γίνονται πολύ επιθετικότερα) στις Καστανιές και τα τσιμπήματα τους πονούν εντονότερα.
*Δίνει μελίτωμα και γύρη αλλά όχι παντού και κάθε χρονιά, όταν δίνει μελίτωμα δίνει στο μέλι σκουρόχρωμη απόχρωση και το πικρίζει ελαφρά αλλά και του δίνει αψάδα στην γεύση (υπέροχο!). Η γύρη του βοηθά πολύ στην ανάπτυξη των μελισσιών, και οι βασίλισσες που βγαίνουν από την Καστανιά είναι από τις καλύτερες, τα μελίσσια αγρεύουν (γίνονται πολύ επιθετικότερα) στις Καστανιές και τα τσιμπήματα τους πονούν εντονότερα.
Κερασιά (Prunus avium) Ανθίζει Απρίλιο Μάιο. Δίνει νέκταρ και γύρη (Ανοιχτό καφέ).*
*Στο Βιβλίο Μελισσοκομικά φυτά ούτε που την αναφέρει (όπως και πολλά ακόμα) παράξενο,γιατί δίνει νέκταρ και μέλι.
*Στο Βιβλίο Μελισσοκομικά φυτά ούτε που την αναφέρει (όπως και πολλά ακόμα) παράξενο,γιατί δίνει νέκταρ και μέλι.
Κοντορίγανη (Thymus Sibthorpii) Αγριορίγανη, Ματερίνα, Κατερίνα Ντούσα Ανθίζει Μάιο Ιούνιο Ιούλιο. Δίνει νέκταρ και γύρη (Βαθύ κρεμ).*
*Θέλει βροχές για να αποδώσει τα δέοντα, υπέροχο βότανο δίνει άρωμα στο μέλι παρόμοιο με της ρίγανης.
*Θέλει βροχές για να αποδώσει τα δέοντα, υπέροχο βότανο δίνει άρωμα στο μέλι παρόμοιο με της ρίγανης.
Κρανιά (Cornus mas) ανθίζει τέλη Ιανουαρίου αρχές Φεβρουαρίου. Δίνει νέκταρ και γύρη (Κίτρινη).*
*Δίνει σχεδόν από τα πρώτα, και εάν οι συνθήκες είναι κατάλληλες μπορεί να βοηθήσει πολύ στην πρώιμη ανάπτυξη των μελισσιών.
*Δίνει σχεδόν από τα πρώτα, και εάν οι συνθήκες είναι κατάλληλες μπορεί να βοηθήσει πολύ στην πρώιμη ανάπτυξη των μελισσιών.
Κράταιγος (Crataegus Sp.) Ανθίζει Απρίλιο Μάιο. Δίνει νέκταρ και γύρη (Μουσταρδί).
Κρόκος ο χρυσός (Crocus chrysanthus) ανθίζει αρχές Ιανουαρίου Φλεβάρη Μάρτη. Δίνει γύρη (Κίτρινη).*
*Ανθίζει πολύ νωρίς και δίνει γύρη όταν δεν υπάρχει απολύτως τίποτα άλλο εκεί έξω για να πάρουν οι μέλισσες, βοηθά τρομερά στην πρόωρη ανάπτυξη.
*Ανθίζει πολύ νωρίς και δίνει γύρη όταν δεν υπάρχει απολύτως τίποτα άλλο εκεί έξω για να πάρουν οι μέλισσες, βοηθά τρομερά στην πρόωρη ανάπτυξη.
Λαδινιά (Cistus creticus) Ανθίζει Απρίλιο Μάιο. Δίνει νέκταρ και γύρη (Πορτοκαλί).
Λάμιο το πορφυρό (Lamium Purpureum) Νεροτσουκνίδα Ανθίζει Μάρτιο Απρίλιο. Δίνει νέκταρ και γύρη (Κόκκινη).
Λούπινο (Lupinus albus) Ανθίζει Ιούνιο Ιούλιο Αύγουστο. Δίνει γύρη (Καφέ πορτοκαλί).*
*Νέο φρούτο και αυτό, φέτος πρώτη φορά σπάρθηκε εδώ (με αποτέλεσμα να μην μπορούσα να βρω από τους τοπικούς αγρότες και μελισσοκόμους πληροφορίες για αυτό), καλλιέργεια για ζωοτροφές, είναι γνωστό στον Νότο.
*Νέο φρούτο και αυτό, φέτος πρώτη φορά σπάρθηκε εδώ (με αποτέλεσμα να μην μπορούσα να βρω από τους τοπικούς αγρότες και μελισσοκόμους πληροφορίες για αυτό), καλλιέργεια για ζωοτροφές, είναι γνωστό στον Νότο.
Μηδική (Μedicago sativa) Ανθίζει Ιούνιο Ιούλιο Αύγουστο. Δίνει νέκταρ και γύρη (Γκρι κίτρινη).*
*Πολύ καλή πηγή νέκταρ και γύρης ωστόσο όμως δεδομένου ότι καλλιεργείται για ζωοτροφή και η άνθηση του υποβαθμίζει την ποιότητα της ζωοτροφής για αυτό και συνήθως το κόβουν πριν ανθήσει.
*Πολύ καλή πηγή νέκταρ και γύρης ωστόσο όμως δεδομένου ότι καλλιεργείται για ζωοτροφή και η άνθηση του υποβαθμίζει την ποιότητα της ζωοτροφής για αυτό και συνήθως το κόβουν πριν ανθήσει.
Μέντα (Mentha) Ανθίζει Ιούλιο Αύγουστο. Δίνει νέκταρ και γύρη (Βαθύ κρεμ).*
*Το νέκταρ του αρωματίζει έντονα και ευχάριστα το ανθόμελο που παράγεται αυτή την εποχή.
*Το νέκταρ του αρωματίζει έντονα και ευχάριστα το ανθόμελο που παράγεται αυτή την εποχή.
Μολόχα (Μalva sylvestris) Ανθίζει Μάιο Ιούνιο Ιούλιο Αύγουστο Σεπτέμβριο Οκτώβριο. Δίνει νέκταρ και γύρη (Ανοιχτό γκρι).
Μηλιά (Pyrus malus) Ανθίζει Απρίλιο Μάιο. Δίνει νέκταρ και γύρη (Απαλό κίτρινο).*
*Σπουδαίο μελισσοκομικό φυτό.
*Σπουδαίο μελισσοκομικό φυτό.
Παλιούρι (Paliurus aculeatus) Ανθίζει μέσα Μάιου αρχές Ιουνίου. Δίνει νέκταρ και γύρη (πορτοκαλί).*
*Σπουδαίο μελισσοκομικό φυτό, αλλά ασταθές, αλλού δίνει αλλού δεν δίνει, ευαίσθητο στην υγρασία και στους νότιους θερμούς ανέμους, σε περίπτωση που θα δώσει τεράστιος ο κίνδυνος για σμηνουργίες στην ανθοφορία του, οι βασίλισσες που βγάζει είναι πολύ καλές.
*Σπουδαίο μελισσοκομικό φυτό, αλλά ασταθές, αλλού δίνει αλλού δεν δίνει, ευαίσθητο στην υγρασία και στους νότιους θερμούς ανέμους, σε περίπτωση που θα δώσει τεράστιος ο κίνδυνος για σμηνουργίες στην ανθοφορία του, οι βασίλισσες που βγάζει είναι πολύ καλές.
Πεύκο (Pinus sp) Δίνει μελίτωμα Μάρτιο και Απρίλιο καθώς και Ιούλιο Αύγουστο Σεπτέμβριο Οκτώβριο Νοέμβριο Δεκέμβριο (ο εργάτης έχει μια περίοδο 42 ημερών και ανάλογα πάνε και οι μελιτοεκκρίσεις, δεν δίνει συνεχώς, ούτε στον ίδιο βαθμό). Δίνει μελίτωμα.*
*Σπουδαιότατη μελιτοφόρια με τεράστιο όγκο παραγωγής (αν και τελευταία στην Χαλκιδική κυρίως έχουν πέσει δραματικά οι παραγωγές), χρειάζεται συνχρονισμός η παραμονή στα Πεύκα γιατί η εκτεταμένη παραμονή των μελισσιών εκεί τα αποδυναμώνει πολύ (δεν γονεύουν τα μελίσσια).
*Σπουδαιότατη μελιτοφόρια με τεράστιο όγκο παραγωγής (αν και τελευταία στην Χαλκιδική κυρίως έχουν πέσει δραματικά οι παραγωγές), χρειάζεται συνχρονισμός η παραμονή στα Πεύκα γιατί η εκτεταμένη παραμονή των μελισσιών εκεί τα αποδυναμώνει πολύ (δεν γονεύουν τα μελίσσια).
Πολύκομβος ( Polygonum aviculare ssp. rurivagum ) Ανθίζει Ιούλιο Αύγουστο Σεπτέμβριο. Δίνει νέκταρ και γύρη (Πορτοκαλί).*
*Δίνει σκουρόχρωμο μέλι, θέλει βροχές, και μπορεί να διακοπεί η νεκταροέκκριση του εάν οργώσουν τα χωράφια που ανθίζει (ο Πολύκομβος είναι ζιζάνιο).
*Δίνει σκουρόχρωμο μέλι, θέλει βροχές, και μπορεί να διακοπεί η νεκταροέκκριση του εάν οργώσουν τα χωράφια που ανθίζει (ο Πολύκομβος είναι ζιζάνιο).
Ρανουνκούλος (Ranunculus Ficaria) Ζοχαδόχαρτο Ανθίζει Ιανουάριο Φεβρουάριο Μάρτιο Απρίλιο Μάιο. Δίνει νέκταρ και γύρη (Κίτρινη).
Ρίγανη (Origanum vulgare) Ανθίζει Ιούνιο Ιούλιο. Δίνει νέκταρ και γύρη (Ανοιχτό μπεζ).*
*Σπουδαίο μελισσοκομικό φυτό, δίνει υπέροχο άρωμα στο μέλι, αλλά μπορεί να εξαντλήσει τα μελίσσια για τον επόμενο τρύγο στα πεύκα.
*Σπουδαίο μελισσοκομικό φυτό, δίνει υπέροχο άρωμα στο μέλι, αλλά μπορεί να εξαντλήσει τα μελίσσια για τον επόμενο τρύγο στα πεύκα.
Ροδακινιά (Prunus persica) Ανθίζει Απρίλιο Μάιο. Δίνει νέκταρ και γύρη (Μπεζ).*
*Καλό μελισσοκομικό φυτό, προσοχή στα ραντίσματα (και δεν εννοώ στον χαλκό μετά το πέρας της ανθοφορίας του).
*Καλό μελισσοκομικό φυτό, προσοχή στα ραντίσματα (και δεν εννοώ στον χαλκό μετά το πέρας της ανθοφορίας του).
Ρωμουλέα (Romulea Bulbocodium) Κατσίνα, χωνάκι Ανθίζει Φεβρουάριο Μάρτιο Απρίλιο. Δίνει νέκταρ και γύρη (Κίτρινη).*
*Δίνει γύρη και νέκταρ όταν είναι σπάνια αυτά εκεί έξω την εποχή που ανθίζει, βοηθά στην πρόωρη ανάπτυξη του μελισσιού, μοιάζει με τον κρόκο Κοζάνης αλλά δεν είναι (του λείπουν οι στήμονες που συλλέγουν στην Κοζάνη για να κάνουν τον κρόκο -Σαφράν-).
*Δίνει γύρη και νέκταρ όταν είναι σπάνια αυτά εκεί έξω την εποχή που ανθίζει, βοηθά στην πρόωρη ανάπτυξη του μελισσιού, μοιάζει με τον κρόκο Κοζάνης αλλά δεν είναι (του λείπουν οι στήμονες που συλλέγουν στην Κοζάνη για να κάνουν τον κρόκο -Σαφράν-).
Σκούπα (Marubium Peregrinum) Μαρούβιο Ανθίζει Ιούνιο Ιούλιο Αύγουστο Σεπτέμβριο. Δίνει νέκταρ και γύρη (Μπεζ).*
*Σπουδαίο μελισσοκομικό φυτό αλλά θέλει βροχές για να δώσει.
*Σπουδαίο μελισσοκομικό φυτό αλλά θέλει βροχές για να δώσει.
Σπαθόχορτο (Hypericum perforatum ) Βαλσαμόχορτο Ανθίζει Ιούνιο Ιούλιο Αύγουστο. Δίνει νέκταρ και γύρη (Κίτρινη).*
*Σπουδαίο μελισσοκομικό φυτό, με αυτό γίνεται και το σπαθόλαδο (το γνωστό βάλσαμο).
*Σπουδαίο μελισσοκομικό φυτό, με αυτό γίνεται και το σπαθόλαδο (το γνωστό βάλσαμο).
Ρείκι Φθινοπωρινό (Erica verticillata) Σουσούρα Ανθίζει Σεπτέμβριο Οκτώβριο Νοέμβριο Δεκέμβριο Ιανουάριο. Δίνει Νέκταρ και γύρη (Μπεζ).*
Σπουδαιότατο μελισσοκομικό φυτό, δίνει μέλι με ιδιαίτερη γεύση σκουρόχρωμο που κρυσταλλώνει γρήγορα, βοηθά τα μελίσσια να ανανεώσουν πληθυσμούς όταν έρχονται από τα πεύκα, δυστυχώς η νεκταροέκκριση του δεν είναι σταθερή, και αυτό μπορεί να δημιουργήσει λεηλασίες (τεράστιος κίνδυνος!!!!) και πείνα στα μελίσσια που έχουν εκεί τοποθέτηση, οι βασίλισσες που βγάζει είναι από τις καλύτερες (καστανιά, παλιούρι βασίλισσες σμηνουργίας, φθινοπωρινό Ρείκι βασίλισσες αντικατάστασης οι καλύτερες βασίλισσες), τα μελίσσια γίνονται επιθετικότατα στην ανθοφορία του και το τσίμπημα τους φοβερά επώδυνο. Γενικά πολύ ριψοκίνδυνη τοποθέτηση.
Σπουδαιότατο μελισσοκομικό φυτό, δίνει μέλι με ιδιαίτερη γεύση σκουρόχρωμο που κρυσταλλώνει γρήγορα, βοηθά τα μελίσσια να ανανεώσουν πληθυσμούς όταν έρχονται από τα πεύκα, δυστυχώς η νεκταροέκκριση του δεν είναι σταθερή, και αυτό μπορεί να δημιουργήσει λεηλασίες (τεράστιος κίνδυνος!!!!) και πείνα στα μελίσσια που έχουν εκεί τοποθέτηση, οι βασίλισσες που βγάζει είναι από τις καλύτερες (καστανιά, παλιούρι βασίλισσες σμηνουργίας, φθινοπωρινό Ρείκι βασίλισσες αντικατάστασης οι καλύτερες βασίλισσες), τα μελίσσια γίνονται επιθετικότατα στην ανθοφορία του και το τσίμπημα τους φοβερά επώδυνο. Γενικά πολύ ριψοκίνδυνη τοποθέτηση.
Μούσκαρι το Βοτρυοειδές (Muscari Neglectum)Του Κούκου τα μήλα, του κούκου το ψωμί Ανθίζει Ιανουάριο Φεβρουάριο Μάρτιο Απρίλιο Μάιο. Δίνει νέκταρ και γύρη (Ανοιχτό γαλάζιο).
Τριφύλλι Λευκό (Trifolium repens) Ανθίζει Μάρτιο Απρίλιο Μάιο Ιούνιο Ιούλιο. Δίνει νέκταρ και γύρη (Καφέ).*
*Σπουδαίο μελισσοκομικό φυτό αλλά θέλει βροχές.
Φλαμούρι (Tillia sp) Ανθίζει Ιούνιο Ιούλιο. Δίνει νέκταρ και μελίτωμα.*
*Δίνει κυρίως νέκταρ το μέλι του ανοιχτόχρωμο με ωραίο άρωμα.
*Δίνει κυρίως νέκταρ το μέλι του ανοιχτόχρωμο με ωραίο άρωμα.
Χαμομήλι (Chamomilla reculita) Ανθίζει Μάρτιο Απρίλιο Μάιο. Δίνει γύρη (Κίτρινη).*
*Δίνει μόνο γύρη χαμηλής θρεπτικής αξίας, δεν το προτιμούν οι μέλισσες, αλλά βρίσκεται παντού, σε περίπτωση που δεν βρούνε πουθενά αλλού μπορεί να αποτελέσει λύση για αυτές.
*Δίνει μόνο γύρη χαμηλής θρεπτικής αξίας, δεν το προτιμούν οι μέλισσες, αλλά βρίσκεται παντού, σε περίπτωση που δεν βρούνε πουθενά αλλού μπορεί να αποτελέσει λύση για αυτές.
Εδώ σας έχω τον χάρτη ανθοφοριών του Νομού Θεσσαλονίκης, για όλα τα είδη που έχω παραπάνω, με πληροφορίες σχετικά με το τι δίνουν (νέκταρ, γύρη, χρώμα γύρης), καθώς και πότε δίνουν οι ανθοφορίες τους ή μελιτοφορίες τους (μήνας, εβδομάδα, παράθυρο ανθοφορίας),έτσι ώστε να έχετε μια συγκριτική εικόνα ανθοφοριών καθώς και μια ολοκληρωμένη ετήσια χρονοθέτηση τους, ελπίζω να σας φανεί χρήσιμη (και όχι μόνο για όσους είναι στον Νομό Θεσσαλονίκης, υπάρχουν πληροφορίες χρήσιμες για όλους στην Ελλάδα, και στην Βαλκανική χα χα χα).
Και εδώ έχουμε τον ίδιο πίνακα με το παραπάνω αλλά με διαγράμμιση έτσι ώστε να μπορείτε να αντιστοιχίσετε ευκολότερα τα διάφορα είδη και τις ανθοφορίες τους (γιατί μεγάλοι άνθρωποι είσαστε και μπορεί να μην βλέπετε και τόσο καλά! χα χα χα).
Αυτά για σήμερα Παίδες.
Τα ξαναλέμε
Μότσανος Λάζαρος
Σοχός 03/05/2014
Υστερόγραφο
Έχω δημιουργήσει μια πεντάδα αναρτήσεων σχετικά με τα μελισσοκομικά φυτά που πιστεύω ότι μπορούνε να σας βοηθήσουν πολύ καθώς εξασκείτε την μελισσοκομία. Μερικές θεωρητικές , άλλες πρακτικές, όλες χρήσιμες.
Θα παραθέσω τους συνδέσμους τους για να μπορείτε να έχετε εύκολη πρόσβαση σε αυτές.
Με παιδεύσαν πάρα πολύ για να τις ετοιμάσω, αλλά το διασκέδασα αφάνταστα καθώς εργαζόμουν πάνω σε αυτές, ελπίζω να σας παιδεύσουν πολύ λιγότερο για να τις μελετήσετε, αλλά να το διασκεδάσετε και εσείς μελετώντας τες στον ίδιο βαθμό που διασκέδασα και εγώ.
Καλό διάβασμα.
Μότσανος Λάζαρος
Σοχός 22/05/2014
Πολύ καλή δουλειά Λάζαρε! Σ΄ ευχαριστούμε
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ ευχαριστώ Σάκη για τα καλά σου λόγια και την υπομονή σου να διαβάζεις το blog μου.
ΔιαγραφήΑνετα θα ησουν στο ΑΠΘ ως καθηγητής
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπα με τίποτα!
ΔιαγραφήΈχω κακή σχέση με κάθε εξουσία και δεν θα ταίριαζα εύκολα μέσα σε ένα άκρως ιεραρχικό σύστημα όπως είναι η δημόσια εκπαίδευση χα χα χα.
Άλλωστε θα προτιμούσα το πανεπιστήμιο Μακεδονίας που έχει καλύτερη περασάδα η καφετερία του χα χα χα.
ΜΠΡΑΒΟ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ Σταύρο!
ΔιαγραφήΕυχαριστούμε για την ενημέρωση ευχές για ότι καλύτερο στα επαγγελματικα σου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ Μελισσοφάρμα για τις ευχές σου, καλή χρονιά και ευτυχισμένη για εσένα και για τους ανθρώπους της καρδιάς σου.
Διαγραφήβάλε τα όλα ένα με ενάμισυ μήνα πριν, εκτός τα δένδρα του βουνού , και τα βρίσκω σχεδόν όλα στη Ρόδο
ΑπάντησηΔιαγραφήΌλα 1 με 1,5 μήνα πιο νωρίς? Δεν το νομίζω κυρ Κώστα, πχ τα Πεύκα δίνουν ελάχιστα πιο μπροστά στον Νότο από τον Βορρά ενώ η σουσούρα δίνει πρώτα στον Βορρά και μετά στον Νότο χα χα χα.
ΔιαγραφήΜπράβο!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή