UA-50457385-1

Σάββατο 10 Μαΐου 2014

Ακτίνα δράσης μελισσών





Σήμερα μάθημα!

Πίσω στα θρανία χα χα χα.

Θα μιλήσουμε τώρα για το πού είναι ικανές οι μικρές μας οι διαόλισες να φτάσουν για να μπορέσουν να φέρουν την τροφή που την έχει τόσο ανάγκη η κυψέλη.

Οι πρώτοι που ασχολήθηκαν συστηματικά με το ζήτημα ήταν ο Karl Von Frisc και ο J. E. Eckert, αυτοί πρώτοι όρισαν την μέγιστη ακτίνα  πτήσης πάνω από τα 13 χιλιόμετρα και την ωφέλιμη ακτίνα πτήσης (ακτίνα πτήσης οπού το κέρδος από την ενέργεια της τροφής που θα φέρει η μέλισσα είναι μεγαλύτερο από κόστος ενέργειας για αυτή καθαυτή την πτήση της) στα 5 χιλιόμετρα.



Ωστόσο αυτό μπορεί να παίζει από εποχή σε εποχή, τον Μάη που η ανθοφορίες είναι άφθονες οι μέλισσες πετούν πλησιέστερα στην κυψέλη λόγο της αφθονίας της τροφής, ενώ αντίθετα όταν έρχονται εποχές με λιγότερες ανθοφορίες (Σεπτέμβρης) και η πιθανότητα εξεύρεσης εύκολης τροφής μειώνεται οι μέλισσες διανύουν μεγαλύτερες αποστάσεις για την εξεύρεση της.

Ο παραπάνω πίνακας είναι ένας υπολογισμός του εμβαδού που καλύπτει η κάθε περιοχή πτήσης κάθε μέλισσας σε διαφορετικές ακτίνες πτήσης των μελισσών. Δεδομένου του τύπου του εμβαδού (Α) του κύκλου  που ισούται με το γινόμενο του π (π=3,1416 κατά προσέγγιση) επί το τετράγωνου της ακτίνας του κύκλου (ρ) δηλαδή: A = \pi\,\rho\,^2 θα έχουμε για κάθε μήκος ακτίνας πτήσης (500 μέτρων ανά βήμα αυξάνεται η απόσταση) το αντίστοιχο εμβαδόν.

Ενδιαφέρουσα παρατήρηση όταν διπλασιάζεται η ακτίνα πτήσης τετραπλασιάζεται το εμβαδόν που καλύπτει με την πτήση της η μέλισσα!

Βασικά μαθηματικά αυτά.




Το παραπάνω το βλέπουμε και σχηματικά στο παραπάνω σχήμα όπου έχουμε 3 ομόκεντρους κύκλους, ο πρώτος με ακτίνα 1,5 χιλιόμετρο και εμβαδόν 706 εκτάρια (1 εκτάριο =10 στρέμματα), ο δεύτερος με ακτίνα 3 χιλιομέτρων και εμβαδόν 2827 εκτάρια και ο τρίτος με ακτίνα 5 χιλιόμετρα και εμβαδόν 7854 εκτάρια.

Στον πρώτο κύκλο συνήθως είναι η ακτίνα πτήσης των μελισσών σε καλές ανθοφορίες και αφθονία τροφής, σε συνθήκες όχι και τόσο ευνοϊκές η ακτίνα πτήσης τους μεγαλώνει στα όρια του δευτέρου κύκλου, όταν γίνουν ακόμα λιγότερο ευνοϊκές αυξάνει και η ακτίνα δράσης τους και φτάνει μέχρι τα 5 χιλιόμετρα (από εκεί και πέρα τα κέρδη είναι μικρότερα από τις ζημίες και πολύ δύσκολα θα φτάσει πιο μακριά μια συλλέκτρια).

Παρατήρηση που έχω κάνει με τα χρόνια είναι ότι σε μερικές ανθοφορίες μπορεί να επιλέξει μια μέλισσα να φτάσει μέχρι πολύ μακριά για να πάρει την τροφή που έχει μεγάλη αξία για αυτήν (πλούσια τροφή σε θερμιδική αξία και ποσότητα). Ένα παράδειγμα είναι η ανθοφορία της Καστανιάς με την φοβερή σε αξία και ποσότητα γύρη της, που κάνει τις μέλισσες να πετάνε σε αποστάσεις τεράστιες, δεύτερο παράδειγμα η ελαιοκράμβη που και για αυτή είναι ικανές να πετάνε πολύ μακριά (και γύρη και νέκταρ η συγκεκριμένη ανθοφορία, βλέπετε προηγούμενη ανάρτηση Μελισσοκομική χλωρίδα Θεσσαλονίκης). 

Κάτι παρόμοιο είχε παρατηρηθεί και στις έρευνες του David Chaney που διαπίστωσε ότι η ποσότητα γύρης από το φυτό Κάρθαμος ο βαφικός (carthamus tinctorius-Ατρακτυλίδα-) ήταν 10πλάσια από την ποσότητα γύρης μηδικής που έφεραν. Λεπτομέρεια η τοποθέτηση του μελισσοκομείου ήταν μέσα στην μηδική και οι εκτάσεις με Κάρθαμο ήταν τουλάχιστο 5 χιλιόμετρα μακριά!! Προφανέστατα και ήταν μεγαλύτερη  η ποσότητα γύρης στον Κάρθαμο και ευκολότερη η συλλογή της (λιγότερα ταξίδια για την ίδια ποσότητα) και καλύτερη σαν τροφή από άποψη θερμιδικής αξίας (αποτελεί υποκατάστατο του σαφράν!).

Φυσικά αυτά θεωρητικά γιατί οι μελέτες έγιναν σε ιδεώδες συνθήκες (τεράστιες πεδιάδες, εκτεταμένες μονοκαλλιέργειες) κάτι που δεν είναι τόσο εύκολο να βρεθεί στον ελλαδικό χώρο (ανάγλυφο του ελλαδικού χώρου με βουνά και μικρές πεδιάδες, και ποικιλία ανθοφοριών).




Όλα καλά αυτά ρε μάστορα αλλά έχουν και κανένα πρακτικό όφελος ή τζάμπα τα ακούμε για ακόμα μια φορά?

Γιατί όσο και να νομίζεις ότι ανακαλύψες την Αμερική, ξέρεις εμείς τα έχουμε ξανακούσει αυτά μεγάλε!!!

Ναι το ξέρω τα έχετε ξανακούσει, η θεωρία  είναι εκεί και είναι και γνωστή, αλλά όπως το κάθε τι στην Ελλάδα υποφέρουμε από την πρακτική εφαρμογή της.

Ναι αλλά όχι πια τουλάχιστο σε αυτό το σκέλος της θεωρίας.

Γιατί υπάρχει μια λύση εκ της Εσπέρας που μπορεί πλέον να μας κάνει χρήσιμη όλη αυτή την θεωρητική γνώση!

Έχουμε και λέμε στην ιστοσελίδα http://bees.morkland.org/coverage/ έχει ένα εργαλείο που μπορεί να μας βοηθήσει στον μέγιστο βαθμό.

Μπαίνουμε μέσα στην σελίδα, δίνουμε την χώρα που ζούμε, διαλέγουμε αποστάσεις σε χιλιόμετρα ή μίλια, βρίσκουμε το σημείο που έχουμε κάνει την τοποθέτηση του μελισσοκομείου μας, το μαρκάρουμε και μας βγάζει αμέσως 5 ομόκεντρους κύκλους με κέντρο το σημείο του μελισσοκομείου και με ακτίνα 1 χιλιομέτρου διαφοράς ο ένας από τον άλλο (θυμάστε το πρώτο σχήμα? Ε! Ακριβώς το ίδιο επάνω στον χάρτη τώρα!), όπου μπορούμε να δούμε τι ανθοφορίες δυνητικά θα έχουν οι κυρίες μας (ή να κανονίσουμε την τοποθέτηση του μελισσοκομείου μας ανάλογα με τις ανθοφορίες που θα δούμε επιτόπου-βλέπετε προηγούμενη ανάρτηση Χρήσιμες μελισσοκομικές συνήθειες -!)




Μια άλλη επιλογή είναι η χρήση δορυφορικής εικόνας και όχι απλού χάρτη όπως βλέπετε παραπάνω! Χρήσιμο χαρακτηριστικό γιατί μπορούμε να διακρίνουμε καλύτερα το ανάγλυφο του εδάφους (εμπόδια πτήσης) καθώς και τις πηγές νερού που μπορούν να είναι κοντά στο μελισσοκομείο μας (αν και εδώ η απόσταση δεν πρέπει να ξεπερνά τα 200 μέτρα).

Τα παραπάνω σε συνδυασμό με ανιχνεύσεις και παράθυρα ανθοφοριών (βλέπετε προηγούμενες αναρτήσεις  Χρήσιμες μελισσοκομικές συνήθειες   και  Μελισσοκομική χλωρίδα Θεσσαλονίκης ) μπορούν να βοηθήσουν να σχηματισθεί ένας σχετικά αξιόπιστος χάρτης ανθοφοριών μιας περιοχής. 

Τι λέει παλικάρια μου να το κλείσουμε εδώ?

Όχι?

Θέλετε και άλλο?

Άντε καλά χατίρια εγώ δεν χαλώ!

Χα χα χα.


Θυμάστε σε προηγούμενη ανάρτηση (βλέπετε ανάρτηση Σμηνουργίες αφεσμοί πατέντες και μέσα αντιμετώπισης) που ανάφερα ότι ο προσωρινός αφεσμός πάει 20-30 μέτρα μακριά από την κυψέλη από την οποία έφυγε και καλό είναι να τον πιάσετε πριν φύγει μετά από μία μέρα για την μόνιμη εγκατάσταση του 1 με 1,5 χιλιόμετρο μακριά?

Ε εδώ είναι η αιτιολόγηση της παραπάνω πρότασης. 

Πείτε ότι η πιθανότητα να βρείτε τον αφεσμό σε ένα κύκλο ακτίνας 30 μέτρων μακριά από την κυψέλη και σε εμβαδού περιοχής 0,28 εκταρίων είναι 100% (Yeahhhhhhh!!!!), όταν η ακτίνα έρευνας την επόμενη ημέρα αυξάνεται οι πιθανότητες να βρεθεί ο αφεσμός μειώνονται δραματικά!

Στα 500 μέτρα ακτίνα έρευνας η περιοχή έρευνας αυξάνεται στα 78,54 εκτάρια και η πιθανότητα εύρεσης πέφτει στο 0,36 %!

Αντίστοιχα στα 1000 μέτρα ακτίνα έρευνας η περιοχή έρευνας αυξάνεται στα 314,16 εκτάρια και η πιθανότητα εύρεσης πέφτει στο 0,09 %!! 

Και στα 1500 μέτρα ακτίνα έρευνας η περιοχή έρευνας αυξάνεται στα 706,86 εκτάρια και η πιθανότητα εύρεσης πέφτει στο 0,04 %!!! 

Το να βρεις βελόνα στα άχυρα είναι πολύ ευκολότερο μαγκίτες μου χα χα χα.

Άντε για να μην λέτε ότι δεν σας κακομαθαίνω!

Χα χα χα.

Και με αυτό κλείνουμε και αυτή την ανάρτηση.

Τα ξαναλέμε Amigos.




Μότσανος Λάζαρος

Σοχός 10/05/2014


Υστερόγραφο

Έχω δημιουργήσει μια πεντάδα αναρτήσεων σχετικά με τα μελισσοκομικά φυτά που πιστεύω ότι μπορούνε να σας βοηθήσουν πολύ καθώς εξασκείτε την μελισσοκομία. Μερικές θεωρητικές , άλλες πρακτικές, όλες χρήσιμες. 

Θα παραθέσω τους συνδέσμους τους για να μπορείτε να έχετε εύκολη πρόσβαση σε αυτές.






Με παιδεύσαν πάρα πολύ για να τις ετοιμάσω, αλλά το διασκέδασα αφάνταστα καθώς εργαζόμουν πάνω σε αυτές, ελπίζω να σας παιδεύσουν πολύ λιγότερο για να τις μελετήσετε, αλλά να το διασκεδάσετε και εσείς μελετώντας τες  στον ίδιο βαθμό που διασκέδασα και εγώ. 

Καλό διάβασμα.  







Μότσανος Λάζαρος

Σοχός 22/05/2014










6 σχόλια:

  1. Λάζαρε καλησπέρα. Συγχαρητήρια για την αναλυτική και ποιοτική δουλειά στην ακτίνα πτήσης των μελισσιων. Θέλω να σου κάνω μια ερώτηση αναφορικά με αυτό. Υπάρχει δυνατότητα ιδιόκτητου χωραφιου στην ανθοφορια του θυμαριου. Το ζήτημα είναι πως οι εκτάσεις με το θυμάρι απέχουν από 1.7 χλμ έως 2.5 χλμ. Θεωρείς ότι θα δουλέψουν τα μελισσια και η συλλογή θα είναι καλή; (υποθέτουμε καθόλου ή πολύ μικρό αριθμό υπολοίπων μελισσιων στην περιοχή). Σε ευχαριστώ εκ των προτέρων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χμμμμ! Ενδιαφέρουσα ερώτηση AK39 αλλά ξεκινά σε τελείως λάθος βάση. Πρώτα από όλα η υπόθεση ότι δεν θα υπάρχουν άλλα μελίσσια στην περιοχή ή θα είναι πολύ λίγα είναι παντελώς λανθασμένη στην περίπτωση της Ελλάδος των 1,300,000 κυψελών! Πάνω σε αυτό το θέμα έχω ήδη αναφερθεί σε προηγούμενη ανάρτηση του blog Κυψέλες στην Ακτίνα πτήσης Μελισσών https://melissoistories-greece.blogspot.com/2018/02/blog-post_9.html όπου έχοντας ως δεδομένα τον αριθμό κυψελών που έχουμε ως χώρα και την έκταση της χώρας μας βρίσκω το πόσες κυψέλες θα υπάρχουν σε μια δεδομένη στιγμή σε κάθε ακτίνα πτήσης των μελισσών μας (βασίζεται η ανάρτηση αυτή στα μαθηματικά της ανάρτησης Ακτίνα πτήσης των μελισσών και σε συνιστώ να την διαβάσεις). Οπότε στάνταρ η πρώτη υπόθεση στο ερώτημα σου είναι λανθασμένη και μάλιστα πολύ.

      Πάμε παρακάτω χωρίς να μπούμε σε περαιτέρω μαθηματικά, αλλά θα σου απαντήσω καθαρά εμπειρικά, είναι μακριά το ιδιόκτητο χωράφι από την ανθοφορία που σε ενδιαφέρει, στο λέω σαν μελισσοκόμος αυτό που δεν τον ενδιαφέρει και τόσο η μαθηματική απόδειξη στην πράξη. Ναι σε περίπτωση που δίνει καλά το θυμάρι λόγο καιρικών συνθηκών (αρκετή υγρασία, όχι τόσο ξηρασία, όχι έντονοι νότιοι άνεμοι) θα πετάξουν σε αυτό (ιδίως εάν δεν υπάρχουν ταυτόχρονα ανταγωνιστικές ανθοφορίες στην περιοχή πχ ευκάλυπτοι, υποθέτω ότι είσαι στον Νότο και δεν υπάρχουν και τόσες πολλές ανταγωνιστικές ανθοφορίες εκείνη την εποχή, μελιτωφορίες φυσικά υπάρχουν εάν δίνει πχ το πεύκο ναι θα ήταν πολύ ανταγωνιστική μελιτωφορία στην νεκταροέκκριση του Θυμαριού –εάν φυσικά δίνουν τις ίδιες ώρες τις ημέρας-) αλλά όσο να είναι ένα μεγάλο μέρος της ποσότητας που θα φέρουν θα χαθεί λόγου της απόστασης που θα είναι αναγκασμένα να διανύσουν για να φτάσουν και να γυρίσουν από τόσο απομακρυσμένη ανθοφορία. Φυσικά θα φέρουν μέλι σε περίπτωση καλής νεκταροέκκρισης αλλά δεν θα είναι τόσο πολύ όσο εάν είχες τοποθέτηση στα 50-100 μέτρα από το θυμάρι. Αντίθετα εάν η νεκταροέκκριση δεν είναι και τόσο καλή αυτό που θα δεις θα είναι απλώς τα μελίσσια να μπορούν να ζήσουν τον εαυτό τους με τις ποσότητες που θα βρουν και τίποτα παραπάνω (φυσικά ακόμα και μελίσσια κοντά στην ανθοφορία του Θυμαριού πάλι οριακά και μόνο σε μέτρια νεκταροέκκριση να μπορέσουν να δώσουν ένα μικρό τρύγο). Φυσικά δεν εξετάζω καν την περίπτωση της κακής νεκταροέκκρισης (εκεί δεν παίρνεις τρύγο με τίποτα).

      Διαγραφή
    2. Επίσης μια παράμετρος που δεν έχει εξεταστεί στην ανάρτηση Ακτίνα πτήσης Μελισσών είναι ότι καλά έχει υπολογιστεί η ενέργεια για την αποτελεσματική πτήση (πτήση που η ποσότητα νέκταρ που φέρνουν οι μέλισσες ξεπερνά την ποσότητα που καταναλώνουν για να φέρουν αυτό το νέκταρ στην κυψέλη) αλλά δεν έχει ταυτόχρονα υπολογιστεί το πόσα δρομολόγια μπορούν να κάνουν στην διάρκεια μιας μέρας ανάλογα με την ακτίνα πτήσης που θα έχουν. Εδώ χρειάζεται το να ξέρουμε την ταχύτητα με την οποία πετούν οι μέλισσες (24-30 χιλιόμετρα) «άδειες» αλλά και «γεμάτες», αλλά κυρίως να ξέρουμε και το πόσο χρειάζεται σε χρόνο για να συλλέξουν το νέκταρ (ή το μελίτωμα) που θα τις κάνει να νιώσουν ότι γέμισαν και πρέπει να γυρίσουν πίσω.
      Το τελευταίο δεν το ξέρουμε και μπορεί να διαφέρει τρομερά από ανθοφορία σε ανθοφορία ή από τις υφιστάμενες καιρικές συνθήκες στην ίδια ανθοφορία σε διαφορετικές χρονικές στιγμές ή έτη (πχ στις μελιτωφορίες οι μέλισσες πάνε στο σημείο που υπάρχει μελίτωμα και σε ελάχιστο χρόνο γεμίζουν το στομάχι τους και επιστρέφουν, σε νεκταροεκκρίσεις όμως όπως του θυμαριού που θα πρέπει να πετάξουν από λουλουδάκι σε λουλουδάκι για να πάρουν αρκετό νέκταρ, οπότε και ο χρόνος που χρειάζονται θα είναι πολλαπλάσιος από ότι στην πρώτη περίπτωση). Οπότε δεν αρκεί μόνο να ξέρουμε την ενεργειακή απόδοση της κάθε πτήσης και το κέρδος της αλλά και το πόσες πτήσεις μπορεί μέσα στην μέρα να κάνει μια μέλισσα. Παράδειγμα, έστω ότι σε κάθε πτήση μια μέλισσα έχει κέρδος 0,001 gr σε νέκταρ περισσότερο από όσο καταναλώνει και έστω ότι έχει δύο επιλογές για να πάει να βρει νέκταρ ή μελίτωμα, μια σε θυμάρι όπου θα μπορεί να κάνει 5 πτήσεις στην διάρκεια της ημέρας και μια σε πεύκο όπου θα μπορεί να κάνει 10 πτήσεις σε μια μέρα. Ποίο το κέρδος της κάθε επιλογής? Παρόλο που ενεργειακά και στις δύο περιπτώσεις έχουμε το ίδιο κέρδος (φυσικά αυτό δεν ισχύει, εκ ορισμού θα είναι μεγαλύτερο το κέρδος στο μελίτωμα μια που όπως προείπαμε δεν θα πάει σε δεκάδες με εκατοντάδες μικρά άνθη για να το συλλέξει, μια διαδικασία που σίγουρα αυξάνει το κόστος ενέργειας της πτήσης) ωστόσο όμως επειδή αλλάζει ο αριθμός των πτήσεων στην περίπτωση του θυμαριού θα έχουμε στην διάρκεια της ημέρας κέρδος 0,005 gr στην περίπτωση του πεύκου θα έχουμε κέρδος 0,01 gr δηλαδή διπλάσιο κέρδος. Αυτό μας οδηγεί σε δύο συμπεράσματα που συμφωνούν πλήρως με την εμπειρία μας. Πρώτον το μελίτωμα είναι πολύ πιο επικερδής ως τοποθέτηση στις ποσότητες μελιού που θα πάρουμε σε σχέση με οποιαδήποτε ανθοφορία. Δεύτερον και κυριότερο όσο πιο κοντά στην πηγή του νέκταρος ή του μελιτώματος τα μελίσσια τόσο περισσότερο και το μέλι που θα συλλεχθεί από αυτά.

      Συμβουλή μου είναι αυτή, σε περίπτωση που δεν ασκείς σταθερή μελισσοκομία (οπότε είναι μονόδρομος το να έχεις καρφωμένα τα μελίσσια σου στο ιδιόκτητο χωράφι σου) ή δεν υπάρχουν ιδιαίτεροι λόγοι για να τα έχεις τα μελίσσια σου μαντρωμένα σε αυτό (πχ κλοπές, προστριβές με άλλους), κάνε το extra mile που λένε και οι Αμερικάνοι και πάνε πιο κοντά τα μελίσσια σου στην ανθοφορία που σε ενδιαφέρει, είναι άδικο για αυτά και για σένα να βάζεις περιττά εμπόδια στην δυνατότητα τους να προσφέρουν ένα καλό αποτέλεσμα . Είναι σαν να θέλεις να μπεις στο ρινγκ με τον Κόνορ Μακ Γκέργκορ και να δένεις το δεξί σου χέρι πίσω από την πλάτη σου γιατί θέλεις να του «χαρίσεις»» ένα πλεονέκτημα! Δεν του χαρίζεις πλεονέκτημα έτσι, υπογράφεις την θανατική σου καταδίκη απλώς! Χα χα χα.

      Πάνε πιο κοντά και άσε την θεωρία και τα μαθηματικά, και στο λέει αυτό αυτός που δημιούργησε αυτά ακριβώς τα μαθηματικά και την θεωρία, αλλά τυγχάνει να είναι επίσης και μελισσοκόμος που ζει μόνο από την μέλισσα και αυτό κάνει όλη την διαφορά του κόσμου (από τους υπόλοιπους θεωρητικούς της μέλισσας).

      Διαγραφή
  2. Σε ευχαριστώ πολύ. Χειμαρρώδης ως συνήθως. Για αρχή λέω να βολεφτώ στο χωράφι-καθώς δεν ξέρω την περιοχή καλά-και ανάλογα τι ψάρια θα πιάσουμε, θα επαναπροσδιορίσω για τις επόμενες χρονιές. Το ότι δεν υπάρχουν άλλες κυψέλες γύρω γύρω το ανέφερα για να υπάρχει μία βάση αναφοράς (αυτό που θα λέγαμε ιδανικές συνθήκες) και όχι γιατί έτσι θα συμβεί την πραγματικότητα. Αυτό που καταλαβαίνω πάντως είναι αυτά τα 5 χλμ ωφέλιμης ακτίνας δράσης των μελισσιών είναι μόνο αποτέλεσμα μαθηματικού υπολογισμού, ενώ στην πραγματικότητα είναι αρκετά μικρότερη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στην πραγματικότητα το μαθηματικό μου μοντέλο δημιουργήθηκε πάνω στα συμπεράσματα πειραμάτων που γίνανε από ερευνητές όπου και βρέθηκε η μέγιστη ωφέλιμη ακτίνα πτήσης των μελισσών, καθώς και από δεδομένα πάνω στην νεκταροέκκριση ανθοφοριών, τα οποία δεδομένα υπάρχουν σε χώρες με επιστημονικό υπόβαθρο πολύ μεγαλύτερο από την δική μας. Και έτσι δημιουργήθηκε αυτό το εργαλείο πάνω στην ακτίνα πτήσης των μελισσών.
      Και έτσι θα πρέπει να το βλέπουν όλοι, ως απλώς ένα εργαλείο για να καταλάβουν και την σημασία της όσο πιο κοντινής τοποθέτησης εκεί που στοχεύει ο μελισσοκόμος, το πόση από την έκταση που έχει στο μελισσοκομείο του μπορεί να αποτελεί νομή για τα μελίσσια του, πόσες συμπληρωματικές ανθοφορίες μπορούν να υπάρξουν κοντά στα μελίσσια του (κρίσιμη πληροφορία, ιδίως εάν έχουν διαφορετικές ώρες νεκταροέκκρισης η κύρια ανθοφορία που στοχεύει με τις συμπληρωματικές του-εάν έχουν την ίδια ώρα νεκταροέκκριση φυσικά τα μελίσσια του θα διαλέξουν την πιο πλούσια για αυτά-) καθώς και το πόσο θα επηρεάσει η μελισσοχωριτικότητα και ο κορεσμός της τις αποδόσεις του.
      Αλλά ότι ο μελισσοκόμος δεν θα πρέπει να βασιστεί μόνο σε αυτό το εργαλείο είναι αυτονόητο, έχει περιορισμούς τους οποίους πρώτος εγώ τους επισημαίνω (εάν το παραπάνω μελισσοκομικό μοντέλο ήταν το απόλυτο μελισσοκομικό εργαλείο προφανέστατα δεν θα σου απαντούσα μέσω του blog μου αυτή την στιγμή. Θα είχε γίνει τρομερός ντόρος με αυτό, θα έρχονταν οι μεγάλες εταιρίες να το πατεντάρουν, εγώ θα είχα κερδίσει το νόμπελ Οικονομικών, και αυτή την ώρα θα ήμουν στην Τζαμάικα να πίνω Μαργαρίτες σε μια παραλία με τις πιπίνες δίπλα μου, και δεν θα έβοσκα σαν κανένας χαζός μελίσσια στα βουνά! Χα χα χα).
      Ωραία, αφού σου επισήμανα αυτά που έπρεπε λειτούργησε εσύ με τον σχεδιασμό που έχεις στο κεφάλι σου, αλλά θα σου έκανα μια παράκληση. Βάλε τα μελίσσια σου στο ιδιόκτητο χωράφι σου, αλλά άσε και 1-2 κυψέλες και δίπλα στην ανθοφορία που σε ενδιαφέρει, είτε για να έχεις μια εικόνα απτή του πόσο διαφορά έχει η τοποθέτηση πιο κοντινά στην ανθοφορία που σε ενδιαφέρει για να έχεις αυτή την γνώση για τις επόμενες χρονιές, ή εάν δεις διαφορές στην λαντούρα που έχει το ένα μέρος από το άλλο αμέσως να μετακινήσεις στο καλύτερο μέρος τα μελίσσια σου σε αυτή την χρονιά (εγώ αυτό θα έκανα, η γνώση της νεκταροέκκρισης σε ένα μέρος χρονιά με την χρονιά μπορεί να διαφέρει όσο η μέρα με την νύχτα, πληροφορία για την νεκταροέκκριση φέτος με τις δεδομένες καιρικές συνθήκες μπορεί να είναι τελείως άχρηστη του χρόνου με διαφορετικές καιρικές συνθήκες, όσο αφορά την μελισσοκομία ορισμένες από τις γνώσεις της είναι «Κάλιο πέντε και στο χέρι, παρά δέκα και καρτέρι»).

      Διαγραφή