UA-50457385-1

Σάββατο, 10 Μαΐου 2014

Ακτίνα δράσης μελισσών

Σήμερα μάθημα!

Πίσω στα θρανία χα χα χα.

Θα μιλήσουμε τώρα για το πού είναι ικανές οι μικρές μας οι διαόλισες να φτάσουν για να μπορέσουν να φέρουν την τροφή που την έχει τόσο ανάγκη η κυψέλη.

Οι πρώτοι που ασχολήθηκαν συστηματικά με το ζήτημα ήταν ο Karl Von Frisc και ο J. E. Eckert, αυτοί πρώτοι όρισαν την μέγιστη ακτίνα  πτήσης πάνω από τα 13 χιλιόμετρα και την ωφέλιμη ακτίνα πτήσης (ακτίνα πτήσης οπού το κέρδος από την ενέργεια της τροφής που θα φέρει η μέλισσα είναι μεγαλύτερο από κόστος ενέργειας για αυτή καθαυτή την πτήση της) στα 5 χιλιόμετρα.Ωστόσο αυτό μπορεί να παίζει από εποχή σε εποχή, τον Μάη που η ανθοφορίες είναι άφθονες οι μέλισσες πετούν πλησιέστερα στην κυψέλη λόγο της αφθονίας της τροφής, ενώ αντίθετα όταν έρχονται εποχές με λιγότερες ανθοφορίες (Σεπτέμβρης) και η πιθανότητα εξεύρεσης εύκολης τροφής μειώνεται οι μέλισσες διανύουν μεγαλύτερες αποστάσεις για την εξεύρεση της.

Ο παραπάνω πίνακας είναι ένας υπολογισμός του εμβαδού που καλύπτει η κάθε περιοχή πτήσης κάθε μέλισσας σε διαφορετικές ακτίνες πτήσης των μελισσών. Δεδομένου του τύπου του εμβαδού (Α) του κύκλου  που ισούται με το γινόμενο του π (π=3,1416 κατά προσέγγιση) επί το τετράγωνου της ακτίνας του κύκλου (ρ) δηλαδή: A = \pi\,\rho\,^2 θα έχουμε για κάθε μήκος ακτίνας πτήσης (500 μέτρων ανά βήμα αυξάνεται η απόσταση) το αντίστοιχο εμβαδόν.

Ενδιαφέρουσα παρατήρηση όταν διπλασιάζεται η ακτίνα πτήσης τετραπλασιάζεται το εμβαδόν που καλύπτει με την πτήση της η μέλισσα!

Βασικά μαθηματικά αυτά.
Το παραπάνω το βλέπουμε και σχηματικά στο παραπάνω σχήμα όπου έχουμε 3 ομόκεντρους κύκλους, ο πρώτος με ακτίνα 1,5 χιλιόμετρο και εμβαδόν 706 εκτάρια (1 εκτάριο =10 στρέμματα), ο δεύτερος με ακτίνα 3 χιλιομέτρων και εμβαδόν 2827 εκτάρια και ο τρίτος με ακτίνα 5 χιλιόμετρα και εμβαδόν 7854 εκτάρια.

Στον πρώτο κύκλο συνήθως είναι η ακτίνα πτήσης των μελισσών σε καλές ανθοφορίες και αφθονία τροφής, σε συνθήκες όχι και τόσο ευνοϊκές η ακτίνα πτήσης τους μεγαλώνει στα όρια του δευτέρου κύκλου, όταν γίνουν ακόμα λιγότερο ευνοϊκές αυξάνει και η ακτίνα δράσης τους και φτάνει μέχρι τα 5 χιλιόμετρα (από εκεί και πέρα τα κέρδη είναι μικρότερα από τις ζημίες και πολύ δύσκολα θα φτάσει πιο μακριά μια συλλέκτρια).

Παρατήρηση που έχω κάνει με τα χρόνια είναι ότι σε μερικές ανθοφορίες μπορεί να επιλέξει μια μέλισσα να φτάσει μέχρι πολύ μακριά για να πάρει την τροφή που έχει μεγάλη αξία για αυτήν (πλούσια τροφή σε θερμιδική αξία και ποσότητα). Ένα παράδειγμα είναι η ανθοφορία της Καστανιάς με την φοβερή σε αξία και ποσότητα γύρη της, που κάνει τις μέλισσες να πετάνε σε αποστάσεις τεράστιες, δεύτερο παράδειγμα η ελαιοκράμβη που και για αυτή είναι ικανές να πετάνε πολύ μακριά (και γύρη και νέκταρ η συγκεκριμένη ανθοφορία, βλέπετε προηγούμενη ανάρτηση Μελισσοκομική χλωρίδα Θεσσαλονίκης). 

Κάτι παρόμοιο είχε παρατηρηθεί και στις έρευνες του David Chaney που διαπίστωσε ότι η ποσότητα γύρης από το φυτό Κάρθαμος ο βαφικός (carthamus tinctorius-Ατρακτυλίδα-) ήταν 10πλάσια από την ποσότητα γύρης μηδικής που έφεραν. Λεπτομέρεια η τοποθέτηση του μελισσοκομείου ήταν μέσα στην μηδική και οι εκτάσεις με Κάρθαμο ήταν τουλάχιστο 5 χιλιόμετρα μακριά!! Προφανέστατα και ήταν μεγαλύτερη  η ποσότητα γύρης στον Κάρθαμο και ευκολότερη η συλλογή της (λιγότερα ταξίδια για την ίδια ποσότητα) και καλύτερη σαν τροφή από άποψη θερμιδικής αξίας (αποτελεί υποκατάστατο του σαφράν!).

Φυσικά αυτά θεωρητικά γιατί οι μελέτες έγιναν σε ιδεώδες συνθήκες (τεράστιες πεδιάδες, εκτεταμένες μονοκαλλιέργειες) κάτι που δεν είναι τόσο εύκολο να βρεθεί στον ελλαδικό χώρο (ανάγλυφο του ελλαδικού χώρου με βουνά και μικρές πεδιάδες, και ποικιλία ανθοφοριών).
Όλα καλά αυτά ρε μάστορα αλλά έχουν και κανένα πρακτικό όφελος ή τζάμπα τα ακούμε για ακόμα μια φορά?

Γιατί όσο και να νομίζεις ότι ανακαλύψες την Αμερική, ξέρεις εμείς τα έχουμε ξανακούσει αυτά μεγάλε!!!

Ναι το ξέρω τα έχετε ξανακούσει, η θεωρία  είναι εκεί και είναι και γνωστή, αλλά όπως το κάθε τι στην Ελλάδα υποφέρουμε από την πρακτική εφαρμογή της.

Ναι αλλά όχι πια τουλάχιστο σε αυτό το σκέλος της θεωρίας.

Γιατί υπάρχει μια λύση εκ της Εσπέρας που μπορεί πλέον να μας κάνει χρήσιμη όλη αυτή την θεωρητική γνώση!

Έχουμε και λέμε στην ιστοσελίδα http://bees.morkland.org/coverage/ έχει ένα εργαλείο που μπορεί να μας βοηθήσει στον μέγιστο βαθμό.

Μπαίνουμε μέσα στην σελίδα, δίνουμε την χώρα που ζούμε, διαλέγουμε αποστάσεις σε χιλιόμετρα ή μίλια, βρίσκουμε το σημείο που έχουμε κάνει την τοποθέτηση του μελισσοκομείου μας, το μαρκάρουμε και μας βγάζει αμέσως 5 ομόκεντρους κύκλους με κέντρο το σημείο του μελισσοκομείου και με ακτίνα 1 χιλιομέτρου διαφοράς ο ένας από τον άλλο (θυμάστε το πρώτο σχήμα? Ε! Ακριβώς το ίδιο επάνω στον χάρτη τώρα!), όπου μπορούμε να δούμε τι ανθοφορίες δυνητικά θα έχουν οι κυρίες μας (ή να κανονίσουμε την τοποθέτηση του μελισσοκομείου μας ανάλογα με τις ανθοφορίες που θα δούμε επιτόπου-βλέπετε προηγούμενη ανάρτηση Χρήσιμες μελισσοκομικές συνήθειες -!)
Μια άλλη επιλογή είναι η χρήση δορυφορικής εικόνας και όχι απλού χάρτη όπως βλέπετε παραπάνω! Χρήσιμο χαρακτηριστικό γιατί μπορούμε να διακρίνουμε καλύτερα το ανάγλυφο του εδάφους (εμπόδια πτήσης) καθώς και τις πηγές νερού που μπορούν να είναι κοντά στο μελισσοκομείο μας (αν και εδώ η απόσταση δεν πρέπει να ξεπερνά τα 200 μέτρα).

Τα παραπάνω σε συνδυασμό με ανιχνεύσεις και παράθυρα ανθοφοριών (βλέπετε προηγούμενες αναρτήσεις  Χρήσιμες μελισσοκομικές συνήθειες   και  Μελισσοκομική χλωρίδα Θεσσαλονίκης ) μπορούν να βοηθήσουν να σχηματισθεί ένας σχετικά αξιόπιστος χάρτης ανθοφοριών μιας περιοχής. 

Τι λέει παλικάρια μου να το κλείσουμε εδώ?

Όχι?

Θέλετε και άλλο?

Άντε καλά χατίρια εγώ δεν χαλώ!

Χα χα χα.


Θυμάστε σε προηγούμενη ανάρτηση (βλέπετε ανάρτηση Σμηνουργίες αφεσμοί πατέντες και μέσα αντιμετώπισης) που ανάφερα ότι ο προσωρινός αφεσμός πάει 20-30 μέτρα μακριά από την κυψέλη από την οποία έφυγε και καλό είναι να τον πιάσετε πριν φύγει μετά από μία μέρα για την μόνιμη εγκατάσταση του 1 με 1,5 χιλιόμετρο μακριά?

Ε εδώ είναι η αιτιολόγηση της παραπάνω πρότασης. 

Πείτε ότι η πιθανότητα να βρείτε τον αφεσμό σε ένα κύκλο ακτίνας 30 μέτρων μακριά από την κυψέλη και σε εμβαδού περιοχής 0,28 εκταρίων είναι 100% (Yeahhhhhhh!!!!), όταν η ακτίνα έρευνας την επόμενη ημέρα αυξάνεται οι πιθανότητες να βρεθεί ο αφεσμός μειώνονται δραματικά!

Στα 500 μέτρα ακτίνα έρευνας η περιοχή έρευνας αυξάνεται στα 78,54 εκτάρια και η πιθανότητα εύρεσης πέφτει στο 0,36 %!

Αντίστοιχα στα 1000 μέτρα ακτίνα έρευνας η περιοχή έρευνας αυξάνεται στα 314,16 εκτάρια και η πιθανότητα εύρεσης πέφτει στο 0,09 %!! 

Και στα 1500 μέτρα ακτίνα έρευνας η περιοχή έρευνας αυξάνεται στα 706,86 εκτάρια και η πιθανότητα εύρεσης πέφτει στο 0,04 %!!! 

Το να βρεις βελόνα στα άχυρα είναι πολύ ευκολότερο μαγκίτες μου χα χα χα.

Άντε για να μην λέτε ότι δεν σας κακομαθαίνω!

Χα χα χα.

Και με αυτό κλείνουμε και αυτή την ανάρτηση.

Τα ξαναλέμε Amigos.
Μότσανος Λάζαρος

Σοχός 10/05/2014


Υστερόγραφο

Έχω δημιουργήσει μια πεντάδα αναρτήσεων σχετικά με τα μελισσοκομικά φυτά που πιστεύω ότι μπορούνε να σας βοηθήσουν πολύ καθώς εξασκείτε την μελισσοκομία. Μερικές θεωρητικές , άλλες πρακτικές, όλες χρήσιμες. 

Θα παραθέσω τους συνδέσμους τους για να μπορείτε να έχετε εύκολη πρόσβαση σε αυτές.


Με παιδεύσαν πάρα πολύ για να τις ετοιμάσω, αλλά το διασκέδασα αφάνταστα καθώς εργαζόμουν πάνω σε αυτές, ελπίζω να σας παιδεύσουν πολύ λιγότερο για να τις μελετήσετε, αλλά να το διασκεδάσετε και εσείς μελετώντας τες  στον ίδιο βαθμό που διασκέδασα και εγώ. 

Καλό διάβασμα.  Μότσανος Λάζαρος

Σοχός 22/05/2014


1 σχόλιο: