UA-50457385-1

Τρίτη, 28 Αυγούστου 2018

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XLVIIl


 Τεσσαρακοστό όγδοο μέρος της σειράς απαντώ εκεί που δεν με σπέρνουν (+ πόσες ακόμα Spin off αναρτήσεις της ίδιας σειράς χα χα χα) με ορισμένα σημαντικά ερωτήματα και ορισμένες ακόμα πιο σημαντικές απαντήσεις και διευκρινήσεις. Σας συνιστώ να τις διαβάστε, έχω ανοίξει για ακόμα μια φορά την καρδιά μου και μιλώ μέσα από αυτή, σπάνια ευκαιρία να αποκομίσετε πάρα πολλά.

 Πολλά είπα, υπάρχει πολύ ζουμί παρακάτω, όσοι τολμηροί προσέλθετε! 

236. Καλημέρα Λάζαρε, μια ερώτηση - προβληματισμό θα ήθελα να σου κάνω. Έχω πρόταση να μεταφέρω τα μελίσσια μου σε πειραματική καλλιέργεια βαμβακιού 30 στρεμμάτων που βρίσκεται αποκομμένη σε περιοχή της Λάρισας. Δεν υπάρχει άλλο βαμβάκι σε ακτίνα 3 χλμ. (προϋπόθεση για την δοκιμή της καλλιέργειας). Τι υπάρχει; Σιταροχώραφα κυρίως, άλλα με καλαμιά και άλλα οργωμένα και λίγη μηδική (όχι για σποροπαραγωγή). Αριθμός μελισσιών 7. Τα υπέρ όπως τα βλέπω εγώ: 1. Μικρότερος κίνδυνος για δηλητηριάσεις αφού δεν υπάρχουν άλλα βαμβάκια και με την προϋπόθεση ότι το συγκεκριμένο βαμβάκι θα ψεκάζεται πολύ αργά. 2. Απουσία άλλων μελισσοκομείων, αυτό είναι καλό και για μένα αλλά κυρίως για τους άλλους...χαχαχα. 3. Τριάντα στρέμματα για πάρτη μου.

Ο προβληματισμός: αν (λέω αν) όλα τα άλλα πάνε καλά, φτάνουν 30 στρέμματα βαμβακιού για τόσα μελίσσια σε ένα τέτοιο ''σεληνιακό τοπίο''; Τι λες;

Τι άλλο στραβό βλέπεις στην υπόθεση;

Υ.Γ. Έχω διαβάσει την ανάρτηση σου περί μελισσοχωρητικότητας 8 φορές...χαχαχαχα

Ευχαριστώ!! καλή συνέχεια...

Bear's Nest: Γεια σου ***********, ωραία ερώτηση, θα την ξαναδείς. Εν αρχή 7 μελίσσια θεωρητικά θέλουν 28 στρέμματα ανθοφορίας για να καλύψουν τις ανάγκες τους (αυτό ακριβώς που διάβασες και στην ανάρτηση Μελισσοχωρητικότητα περιοχών του blog) οπότε θεωρητικά θα έπρεπε να σε καλύπτουν αυτά τα 30 στρέμματα για τις ανάγκες των δικών σου μελισσιών.

 Αλλά εάν διαβάσεις την ανάρτηση του blog Κυψέλες στην Ακτίνα πτήσης Μελισσών  με την αναλογία 11 ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο που έχει υπολογιστεί για την Ελλάδα θα έχουμε σε ακτίνα 1500 μέτρων από αυτή την καλλιέργεια 77 κυψέλες (μικρή απόσταση πτήσης –πολύ παραγωγική απόσταση), σε ακτίνα 3000 μέτρων από αυτή την καλλιέργεια θα έχουμε 310 κυψέλες (μεσαία απόσταση πτήσης – μεσαίας παραγωγικότητας απόσταση-), και σε ακτίνα 5000 μέτρων θα έχουμε 863 κυψέλες (μεγάλη απόσταση πτήσης – μικρής παραγωγικότητας απόσταση) που είναι και το όριο στο πόσο μεγάλη είναι η παραγωγική ακτίνα πτήσης (από τα 5000 μέτρα και μετά η κατανάλωση ενέργειας της μέλισσας για να πάει και να έρθει είναι μεγαλύτερη από την ενέργεια που θα φέρει με την μορφή νέκταρος).

 Οπότε αντιλαμβάνεσαι ότι το πρόβλημα είναι ότι θα υπάρχουν στάνταρ στην περιοχή πολύ περισσότερες κυψέλες (παρόλο που εσύ δεν τις έχεις εντοπίσει, λογικό, οι περισσότεροι από εμάς τις θάβουμε τις κυψέλες μας από τον φόβο των κλοπών, και μερικές φορές δεν τις βλέπεις ούτε στα 5-6 μέτρα από σένα) από όσες μπορεί να συντηρήσει η παραπάνω έκταση. Έχε το αυτό στο νου σου. Πάντα υπάρχουν πολύ περισσότερες κυψέλες από αυτές που έχεις δει, όπως και από αυτές που  φαντάζεσαι.

 Πάμε παρακάτω στο σκεπτικό σου, ναι βιολογική καλλιέργεια βαμβακιού και το μεγαλύτερο μειονέκτημα αυτής της τοποθέτησης πάει περίπατο (οι δηλητηριάσεις δηλαδή από τα ραντίσματα στο βαμβάκι για το πράσινο σκουλήκι- πράσινο σκουλήκι σε αντίθεση με τα αρειανά κίτρινα σκουλήκια! Χα χα χα-) αλλά επίσης εδώ υπάρχει και ένα αλλά… Η απορία μου είναι εάν πράγματι το βιολογικό βαμβάκι μπορεί να αποδώσει τόση νεκταροέκκριση όσο και το συμβατικό βαμβάκι (γιατί? Γιατί εάν δεν ραντιστεί και αφήσουμε τους φυσικούς του εχθρούς ανεξέλικτους πόσο ποσοστό από την καλλιέργεια θα το καταστρέψουν ή θα το αποδυναμώσουν τόσο ώστε να μην αποδίδει ικανοποιητική νεκταροέκκριση? Γιατί άλλο η βιολογική παραγωγή που θα είναι μικρότερη μεν για τον παραγωγό, αλλά θα έχει πιο αυξημένη τιμή, και στο τέλος θα του αφήσει περισσότερο κέρδος ανά στρέμμα, και άλλο η μειωμένη νεκταροέκκριση για τον μελισσοκόμο που δεν θα του αφήσει περισσότερο κέρδος λόγου καλύτερης τιμής –εκτός και αν έχεις βιολογικά μελίσσια και κυνηγάς επίτηδες βιολογικές καλλιέργειες-).

 Πάμε στην τώρα μηδική εάν ήταν σποροπαραγωγής θα ήταν τέλεια (γιατί οι αγρότες αφήνουν στα χωράφια την μηδική να ανθοφορήσει πλήρως για να έχουν σπόρο από αυτή) γιατί θα είχες εξασφαλισμένη μια πολύ δυνατή ανθοφορία (και μια εν δυνάμει δυνατή νεκταροέκκριση, δεν είναι δεδομένο αυτό, όλα είναι θέμα συνθηκών και στο τέλος ζήτημα πιθανοτήτων). Αντίθετα η μηδική που έχεις δεδομένη στην τοποθέτηση πιθανότατα θα κοπεί στο 30-40% της ανθοφορίας της (τυχερός είσαι γιατί στα μέρη σας οι γεωπόνοι επιμένουν στο να κόβεται η μηδική σε αυτό το επίπεδο για να έχει περισσότερες βιταμίνες για τα ζώα και όχι νωρίτερα), και επειδή πολλές βροχές δεν προβλέπονται από εδώ και πέρα (που και θα βοηθούσαν την μηδική και να αποδώσει καλύτερα και θα εμπόδιζε τους αγρότες να την κόψουν όποτε θεωρούν αυτοί πιο κατάλληλη και έτσι  να είχες κέρδος μερικές ακόμα μέρες ανθοφορίας).

 Επόμενη επιλογή τα σιταροχώραφα, υπάρχουν και με καλάμια μέσα (θερισμένα δηλαδή αλλά όχι οργωμένα) και οργωμένα. Τα οργωμένα ξέχνα τα, είναι νεκρά μελισσοκομικά. Όσα έχουν καλαμιές μπορούν εν δυνάμει να αναπτυχθεί ο πολύκομβός σε αυτά και να σου δώσει ακόμα μια ανθοφορία και μια εν δυνάμει νεκταροέκκριση (ιδίως σε μια χρονιά με τόσες βροχές όσο η φετινή) αλλά κάθε όργωμα στα σιταροχώραφα που δεν οργώθηκαν ή κάθε φωτιά για να καθαρίσουν τα χωράφια τόσο μειώνεται και το πόσο έκταση θα είναι διαθέσιμη για τον πολύκομβο να αναπτυχθεί.

 Οπότε αυτά είναι τα δεδομένα που έχεις μπροστά σου για να πάρεις την απόφαση σου, το κυριότερο πλεονέκτημα αυτής της τοποθέτησης είναι ότι δεν θα έχεις κίνδυνο από ραντίσματα. Το μεγαλύτερο μειονέκτημα της είναι ότι πιθανότατα αυτή η έκταση δεν θα αρκεί για τρύγο (ίσως να μην αρκεί και για συντήρηση εάν δεν δώσει απολύτως τίποτα άλλο εκεί έξω) χωρίς βοηθητικές ανθοφορίες στην περιοχή. Είσαι σίγουρος ότι θα σε συνέφερε αυτό? Μήπως θα σε συνέφερε μια τοποθέτηση στα πεύκα καλύτερα? Ή σε πρώιμες σουσούρες? Ή σε μέρη που δίνει ο πολύκομβος αλλά οι εκτάσεις των σιταροχώραφων (αυτών που δεν έχουν οργωθεί ή καεί) ξεπερνά ακόμα και την γραμμή του ορίζοντα (στις μεγάλες πεδιάδες της χώρας αυτό είναι δυνατό να συμβεί)?

 Σκέψου τα παραπάνω και πάρε την απόφαση σου.

 Και η παραπάνω ερώτηση είναι στα σχόλια της ανάρτησης του blog Για να μιλήσουμε λίγο σχετικά με το τι είναι τα "γλυκά" και τα "πικρά" μελίσσια από τον νέο μελισσοκόμο που έκανε και την ερώτηση που ήταν η αφορμή για την παραπάνω ανάρτηση. Μπράβο νέος, ήδη ήσουν αφορμή για ανάρτηση και έχεις συμμετοχή και σε αυτό την ανάρτηση! Ωραίος!

237. Λάζαρε ευχαριστώ για το άρθρο σου. Νομίζω ότι μπήκα στο νόημα. Αλλά τώρα έχω κι άλλο ερώτημα... Σε μια μελιοφορία είναι προτιμότερο τα μελίσσια να είναι «πεινασμένα» ώστε αυτό να τα κάνει ποιο δραστήρια ή να έχουν γεμάτα στεφανώματα και ακριανά πλαίσια με μέλι ώστε να αρχίσουν να γεμίζουν τον όροφο; 

Bear's Nest: Πολύ καλή ερώτηση ******* (όταν βλέπεις μια τέτοια εισαγωγή σε απάντηση να ξέρεις ότι θα την ξαναδείς! Χα χα χα). Και η απάντηση είναι ότι είναι ζήτημα νεκταροέκκρισης (ή μελιτωέκκρισης) και των καιρικών συνθηκών που θα επικρατήσουν στην τοποθέτηση και θα βοηθήσουν ή όχι στην συλλογή μελιού.

 Πρώτα από όλα τι σημαίνει πεινασμένα μελίσσια? Τα έχεις εσύ τρυγήσει σε τέτοιο βαθμό που πλέον δεν θα έχουν αποθέματα μελιού από πλήρη πλαίσια αλλά μόνο από στεφανώματα? Πως το έκανες αυτό? Εάν τα πλαίσια έχουν ανθόμελο μέσα και ήταν κλειστά από τις μέλισσες (στα 2/3 ή έστω βαριά, βαριά στο 1/3) όλα οκ. Εάν όμως δεν ήταν κλειστά εσύ πως τα πήρες? Δεν έπρεπε να τα πάρεις! Εάν ήταν μελιτώματα οκ μπορείς να τα πάρεις αλλά συνήθως πλαίσιο που έχει απλώς  μερικές λαντούρες μέσα το αφήνεις εκεί που είναι γιατί δεν αξίζει να το πάρεις.

 Οπότε καταλαβαίνεις ότι δεν είναι και τόσο δική σου επιλογή το εάν θα αφήσεις ή όχι ορισμένα πλαίσια με μέλι μέσα στα μελίσσια.

 Πάμε παρακάτω τώρα, όσο πιο λίγα τα αποθέματα σε μέλι τόσο θα προσπαθήσει να φέρει μέλι το μελίσσι αυτό είναι δεδομένο. Αλλά το τι μέλι θα φέρει ένα μελίσσι δεν εξαρτάται μόνο από το πόσο δυνατό είναι ένα μελίσσι, πόσο «πικραμένο», πόσο πεινασμένο. Εξαρτάται επίσης και από την εξωτερική νεκταροέκκριση / Μελιτωέκκριση. Εάν υπάρχει επαρκής εκεί έξω (ή οι καιρικές συνθήκες ευνοούν το  να μπορούν να πάρουν το μέλι εκεί έξω πχ στο πεύκο θέλει κάποιες ορισμένες θερμοκρασίες και επίπεδα υγρασίας για να πάρουν το μελίτωμα, εάν δεν υπάρχουν αυτές ακόμα και να πλημυρίζει το μελίτωμα στα δέντρα δεν θα το πάρει το μελίσσι) τότε ναι τα μελίσσια θα μαζέψουν περισσότερο μέλι από ότι εάν είχε αρκετά αποθέματα από πριν. Αν δεν έχει όμως αρκετή νεκταροέκκριση / μελιτωέκκριση εκεί έξω ή οι συνθήκες για να το πάρουν δεν είναι κατάλληλες τότε όχι δεν θα πάρει περισσότερο μέλι.

 Οπότε το να πάς τα μελίσσια πρώτα σε μια ανθοφορία που θα δώσει αρκετό μέλι για να γεμίσουν ορισμένα πλαίσια με λαντούρες μέσα μπορεί να κόψει λίγο την όρεξη για περισσότερο μέλι σε μια καλή νεκταροέκκριση ή μελιτωέκκριση αλλά σε μια μέτρια νεκταροέκκριση ή μελιτωέκκριση θα σου δώσει τελικά περισσότερο μέλι ένα μελίσσι με αποθέματα μέσα από ότι ένα μελίσσι χωρίς αποθέματα μέσα.

 Μην κοιτάς τα Βέλτιστα Σενάρια απόδοσης και συμπεριφοράς μιας νεκταροέκκρισης και των αντίστοιχων χειρισμών τους γιατί σπάνια όλα θα πάνε σύμφωνα με αυτά (τα τελευταία χρόνια με την κλιματολογική αλλαγή μάλιστα συνήθως τα σχετικά  απαισιόδοξα σενάρια περιγράφουν καλύτερα τις συμπεριφορές της νεκταροέκκρισης).

 Φυσικά εδώ δεν αναφέραμε καν το τελείως χειρότερο σενάριο που είναι να πας ένα τελείως πεινασμένο μελίσσι σε μια τοποθέτηση που δεν θα δώσει τίποτα!!!! Σε αυτή την περίπτωση θα ξεσπάσουν τρομερές λεηλασίες που μπορεί μέσα σε μια εβδομάδα να οδηγήσουν να χάσεις τα μισά και περισσότερα μελίσσια σου! Και από εκεί που περίμενες να πάρεις καλά μέλια να αντιληφθείς ότι πήγες αρκετές χρονιές μελισσοκομικά πίσω! Και ταυτόχρονα να έχεις καταστρέψει αντίστοιχα και αρκετό ζωικό κεφάλαιο από μελισσοκόμους που είχαν την ατυχία να έχουν ένα μελισσοκόμο κοντά τους που έχει κάνει κάτι το τόσο ριψοκίνδυνο με τα μελίσσια του.

 Καλή η θεωρία αλλά η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική, για να ανεβάσεις το μέσο όρο του πόσο μέλι θα πάρεις σε μια τοποθέτηση δεν μπορείς να ρισκάρεις όλη την μελισσοκομική πορεία σου, όπως και δεκάδων άλλων μελισσοκόμων. Οι θεωρητικοί και διάφοροι bloggers πολλές φορές μιλούνε με τα best case scenario είτε γιατί δεν ξέρουν είτε γιατί θέλουν πολλά κλικ. Αντίθετα οι έμπειροι μελισσοκόμοι που έχουν δει πολλά συνήθως μιλάνε για το Worst case scenario γιατί ξέρουν το τι συμβαίνει στην πραγματικότητα στην μελισσοκομία. Διαλέγεις με το τι θα πορευτείς και εσύ και το τι θα γίνεις στην πραγματικότητα (ένας μελισσοκόμος καλός  στην θεωρία ή ένας πραγματικός επαγγελματίας μελισσοκόμος καλός στην πράξη).

238 a. Λάζαρε καλησπέρα, θα ήθελα την βοήθεια σου σε μια νέα μελισσοκομική "περιπέτεια" που περνώ με ένα από τα μελίσσια μου και με έχει προβληματίσει αρκετά.

Λοιπόν, πρόκειται για ένα διώροφο μελίσσι (περίπου 16αρι) από το οποίο πραγματοποίησα τον πρώτο μου τρύγο στις 2/8 4 πλαίσια.

Γύρισα το ίδιο απόγευμα τα πλαίσια στην κυψέλη και το άφησα ήσυχο για 4-5 μέρες.

Το μέρος που έχω τα μελίσσια είναι πολύ κοντά στο σπίτι μου οπότε σε μια από τις συχνές  επισκέψεις μου εκεί παρατηρώντας την δραστηριότητα στις εισόδους αλλά και προσπαθώντας να αντιμετωπίσω το πρόβλημα των σερσενιων (ξέχασα να σου αναφέρω παράλληλα ότι έχουν εμφανιστεί  μερικά σερσενια που εκείνες τις ημέρες άρπαζαν από μια μέλισσα κάθε δέκα λεπτά) άρχισα να διαπιστώνω ότι το μελίσσι που τρύγησα δεν είχε πια την ίδια δραστηριότητα που είχα συνηθίσει να βλέπω.

Την επόμενη (8/8) επιθεωρώ την γονοφωλια (πέντε γόνοι και μέλια γύρες στα άκρα αισθητά όμως μειωμένα ,ενώ ο όροφος είχε μείνει με δυο γόνους στη μέση πια και με τα πλαίσια που έγλειψαν οι μέλισσες), αισθάνομαι μια μείωση του πληθυσμού (δεν παταγε δεκάρι σφιχτό) και όσο επιθεωρούσα πετυχα βασιλικά κελιά σμηνουργίας (η απειρία μου δεν μου επέτρεψε να συγκρατήσω αν ήταν  ήδη ανοιγμένα ή κλειστά) και στο κεντρικό πλαίσιο 2 βασιλικά κελιά αντικατάστασης. Κλείνω και σκέπτομαι ότι σκότωσα τη μάνα στον τρύγο που ίσως βρισκόταν στον επάνω όροφο (θυμήθηκα ότι ενώ τίναζα εντός κυψέλης, το πέρασμα με τη βούρτσα το έκανα εκτός και ίσως να έγινε εκεί η ζημιά) και το μελίσσι μπήκε σε διαδικασία αντικατάστασης.

Αυτά  που με προβλημάτισαν όμως παράλληλα ήταν η μείωση του πληθυσμού που είχα παρατηρήσει (επίσης ξέχασα να σου αναφέρω ότι το διπλανό μου μελίσσι σαν να αύξησε κατακόρυφα την δραστηριότητα και τον πληθυσμό του), το μη βούισμα του μελισσιού αλλά και τα κελιά σμηνουργίας.

Στις επόμενες επισκέψεις μου (11,12,13/8) χοντρικά σου αναφέρω το αυτί μου πήρε το "τραγούδι" της βασίλισσας την μια μέρα την άλλη μέρα παρατηρώντας την σανίδα πτήσης  μια βασίλισσα πεσμένη κάτω από την κυψέλη περικυκλωμένη από 2 3 εργάτριες. Την μάζεψα και την έβαλα στην σανίδα πτήσης και τράβηξα το βίντεο που θα δεις (μπήκε μέσα τελικά). Στις επόμενες επισκέψεις μου είδα το μελίσσι να βγάζει έξω νεκρές βασίλισσες (φωτός). Σαν να μην έφτανε αυτό έτυχε να ανοίξω λίγο το πορτάκι της κυψέλης  και είδα να ξεπροβάλλουν  δύο λαρβες  κηρωσκορου κ αποφάσισα να κάνω μια νέα επιθεώρηση. Δεν είδα κάτι στα πλαίσια από προσβολή κηροσκωρου όμως είδα τη γονοφωλια ξεγονεμενη και στη θέση του γόνου μέλια γεγονός που με προβλημάτισε κι άλλο αφού όταν  γονιμοποιηθεί η νέα βασίλισσα δεν θα υπάρχει χωρίς να γεννήσει (η βασίλισσα εθεάθη να κυνηγιέται από εργάτρια ανάμεσα στα πλαίσια).

Απορίες φιλέ Λάζαρε πολλές και τι κάνω από δω και πέρα ενώ αυτή τη στιγμή που σου γράφω λείπω από τα μελίσσια και τα έχω αφήσει στην ησυχία τους 4-5 μέρες αλλά είμαι  σ αναμμένα κάρβουνα. Άνθρωπος μου που πήγε σήμερα στο μελισσοκομείο  με ενημέρωσε πως είναι  ακόμη  νωχελικό το μελίσσι στο πέταγμα άρα δεν έχει  ακόμη γονιμοποιηθεί η βασίλισσα..Αναμένω λοιπόν τη βοήθεια. Σου στέλνω βίντεο και Φώτο από τις νεκρές βασίλισσες κ την νέα βασίλισσα.

Ευχαριστώ

******* 


Bear's Nest: Δεν μου τα λες καλά νέουςςςς! Και βασιλικά κελιά σμηνουργίας και αντικατάστασης δεν γίνεται, είδες μερικά βασιλικά κελιά σμηνουργίας που μοιάζουν με αντικατάστασης είτε το αντίθετο.

 Θεωρείς ότι σκότωσες την μάνα στον τρύγο (2/8) οπότε δεν θα μπορούσε να σμηνουργήσει το μελίσσι (μια που αναφέρεις ότι είδες λιγότερο πληθυσμό και μέλια, σημάδι ναι μεν σμηνουργίας) μια που σμηνουργεί με την παλιά βασίλισσα. Η επιθεώρηση που έκανες στις 8/8 βρήκες βασιλικά κελιά στην γονοφωλιά και στον όροφο, δεν συγκράτησες εάν ήταν ανοιχτά ή όχι (ιχχχχχχχχ!), εάν ήταν ανοιχτά σημαίνει ότι πράγματι πριν από 6 μέρες που έκανες τον τρύγο σκότωσες την βασίλισσα (μην μασάς συμβαίνει πολύ πιο συχνά από ότι φαντάζεσαι!) και πράγματι έχουμε αντικατάσταση της βασίλισσας, εάν ήταν κλειστά τότε ο τρύγος σου προφανέστατα δεν είχε καμία σχέση με το γεγονός της ύπαρξης βασιλικών κελιών (περισσότερα σχετικά με την αριθμητική του μελισσιού καθώς και των διαφόρων ατόμων της κυψέλης (βασίλισσα, εργάτρια, κηφήνας) θα διαβάσεις την ανάρτηση του blog Μελισσοκομικά σκονάκια .

 Έκανες μου λες επιθεωρήσεις στις 11/8,12/8,13/8 (κάθε μέρα επιθεώρηση? Ιδίως σε μελίσσι που περιμένεις να βγάλει βασίλισσα!?!? Για δολοφονία είσαι!) και είδες την πρώτη μέρα μια βασίλισσα στην σανίδα πτήσης την έβαλες πάλι μέσα, και τις επόμενες μέρες έβρισκες νεκρές βασίλισσες (και μάλιστα από ότι είδα στις Φώτο πλήρως σχηματισμένες!).

 Πρώτα από όλα κακώς άνοιξες το μελίσσι, μέχρι να γονιμοποιηθεί η βασίλισσα και να αρχίσει να γεννά (25 μέρες + 7 μέρες περιθώριο), η βασίλισσα όσο είναι αγονιμοποίητη ή ετοιμάζεται να αρχίσει τις γέννες είναι νευρική και σε περίπτωση επιθεώρησης τρέχει αβέρτα από εδώ και εκεί πάνω στα πλαίσια (αυτό που είδες να τρέχει και να την κυνηγά μια εργάτρια) και αυτό μπορεί να κάνει τις άλλες τις εργάτριες να την σκοτώσουν. Δεν ανοίγεις έτσι εύκολα κυψέλη με βασίλισσα που δεν έχει αρχίσει τις γέννες της. Επίσης βρίσκεις βασιλικά κελιά σε ικανοποιητικό αριθμό σκέψου και την ευκαιρία να κόψεις παραφυάδες από ένα μελίσσι που πλέον δεν θα είναι παραγωγικό μέχρι να βγουν οι νέες βασίλισσες.

 Πάμε παρακάτω εάν είχες σκοτώσει την βασίλισσα στον τρύγο και άρχισαν οι διαδικασίες αντικατάστασης της στις 2/8 ή 3/8 απλούστατα δεν υπάρχουν τα χρονικά περιθώρια να βρίσκεις πλήρως σχηματοποιημένες νεκρές βασίλισσες (θέλει 16 μέρες για να βγει η βασίλισσα από το κελί της πότε πρόλαβε κάποια από αυτές να βγει και να αρχίζει να σκοτώνει τις αντίζηλες της?). Οπότε υπήρχε μέσα μια πλήρως σχηματοποιημένη βασίλισσα που μπορούσε να σκοτώσει τις αντίζηλες της. Το ζήτημα είναι τι βασίλισσα ήταν? Η παλιά βασίλισσα ή μια αντικαταστάτρια της?

 Ξαναγυρνάμε στο γεγονός ότι υποψιάζεσαι ότι σμηνούργησε το μελίσσι σου γιατί βλέπεις λιγότερο πληθυσμό και μέλια (στις 8/8), πες ότι έγινε έτσι και έφυγε ο αφεσμός με την παλιά βασίλισσα (δεν την σκότωσες στον τρύγο) αυτό σημαίνει όμως ότι τα βασιλικά κελιά ήταν κλειστά (υπάρχει και περίπτωση να σμηνουργήσει και με ανοιχτά βασιλικά κελιά αλλά δεν θα στοιχημάτιζα ιδιαίτερα σε αυτή την περίπτωση, φυσικά σμηνουργία Αύγουστο μήνα και αυτό είναι πολύ πολύ δύσκολο!) και επίσης σημαίνει ότι όταν εσύ έκανες τρύγο στις 2/8 ήδη υπήρχαν εκεί (αν μη τι άλλο στο ξεκίνημα τους τουλάχιστο) τα βασιλικά κελιά! Δεν τα πρόσεξες? Οπότε σμηνούργησε η παλιά βασίλισσα και στις 11/8 είχε προλάβει να βγει η αντικαταστάτρια της (αυτό σημαίνει φυσικά ότι σε αυτή την περίπτωση το βασιλικό κελί της θα είχε γίνει τουλάχιστο στις 26/7) και να καθάρισε τον ανταγωνισμό και να ετοιμάζεται τις επόμενες μέρες να γεννήσει. Αλλιώς δεν σμηνούργησε το μελίσσι, υπάρχει η παλιά βασίλισσα μέσα που όμως έκοψε η γέννα της και καθαρίζει τις άλλες βασίλισσες στα κελιά της. Η πλέον δύσκολη περίπτωση είναι να υπάρχει η παλιά βασίλισσα μέσα (η οποία καθάρισε τις άλλες βασίλισσες στα κελιά της) και να υπάρχει και μια αγονιμοποίητη βασίλισσα μέσα και προσωρινά να συνυπάρχουν (δύσκολο μεν αδύνατο όχι δε, στην πραγματικότητα η νέα βασίλισσα θα καθάριζε την παλιά). Εσύ τι μπορείς τώρα να κάνεις? Θα πας θα πάρεις ένα πλαίσιο με ακάλυπτο γόνο και αυγά από το άλλο σου μελίσσι και θα το βάλεις στο μελίσσι αυτό που εξετάζουμε, εάν κάνει το μελίσσι βασιλικά κελιά τότε σημαίνει ότι η βασίλισσα υπάρχει αλλά είναι η παλιά βασίλισσα η οποία είναι άχρηστη και δεν γεννά, θα πρέπει να την βρεις σε αυτή την περίπτωση και να την θανατώσεις, και συμβουλή μου κόψε όσες παραφυάδες μπορείς από αυτό το μελίσσι έχοντας πλέον βασιλικά κελιά γιατί μάλλον θα χαθεί το παράθυρο που θα μπορούσε να είναι παραγωγικό.   

238 b. Εννοείται δεν έκανα κάθε μέρα επιθεώρηση ,ήμουν στο χώρο και παρατηρούσα την είσοδο της κυψέλης και σκότωνα σερσενια. Σήμερα λοιπόν που γύρισα στο μελισσοκομείο πέτυχα την επιστροφή της βασίλισσας στην κυψέλη και μου φάνηκε πως ήταν ζευγαρωμένη. Τι κάνω από δω και πέρα? Να σφίξω το μελίσσι και να δώσω χώρο στη γονοφωλια για να γεννήσει η νέα βασίλισσα? Είχα δει όπως σου είπα, στην τελευταία επιθεώρηση μέλια στο κέντρο  της γονοφωλιας και σκέφτηκα πως αν τελικά γονιμοποιηθεί η βασίλισσα δεν θα χει χώρο για να γεννήσει..

Bear's Nest: Τίπουτας δεν θα κάνεις για 10 μέρες, άσε την βασίλισσα να γεννήσει με την ησυχία της! Όταν γεννήσει (άμα γεννήσει) αφαίρεσε πλαίσια από την κυψέλη, εάν δεις ότι έπεσε ο πληθυσμός του μελισσιού πολύ πάρε ένα κόκκινο γόνο από το άλλο μελίσσι για να το βοηθήσεις, τροφοδότησε διεγερτικά για να γεννήσει η βασίλισσα εάν δεν δίνει το μέρος, αν νομίζεις ότι δεν υπάρχει χώρος για γέννα αφαίρεσε και μέλια αλλά μην υπερβάλεις, άσε να υπάρχουν και μέλια, winter is coming! Χα χα χα. 


 Πολύ καλή η παρακάτω ερώτηση θα ήθελα να επικεντρώσετε ιδιαίτερα πάνω σε αυτή, στην ερώτηση, στην απάντηση και κυρίως στις διευκρινήσεις!  


239. Γεια σου Λάζαρε. Ελπίζω να σε βρίσκω καλά και εσένα και τις κοπέλες σου. Είθε και στην φετινή χρονιά να σου πάνε όλα πρίμα (σε επίπεδο απόδοσης και όχι κούρασης) αν και ξέρω πλέον, ότι με σένα δεν τίθεται θέμα τύχης ή συγκυρίας*, οπότε όλα καλά θα σου πάνε.

Λοιπόν σήμερα θέλω να τερματίσω την μαλάκια. Θέλω να σου κάνω την πιο ηλίθια μελισσοκομική ερώτηση στην ιστορία των ηλίθιων μελισσοκομικών ερωτήσεων. Και το χειρότερο είναι, ότι την κάνω σε κομάντο της μελισσοκομίας, ενώ εγώ προσπαθώ να βρω άνετους τρόπους να εξασκήσω το χόμπι μου. Ειλικρινά συγγνώμη εκ των προτέρων γι αυτό που θα διαβάσεις. 

Λοιπόν τα έχουμε ξαναπεί, έχω γυναίκα και τρία μικρά παιδιά και δουλειά που πληρώνει καλά αλλά απαιτεί και χρόνο και κόπο.

Ασχολούμαι με τις μέλισσες 3 χρόνια τώρα στην περιοχή της Αττικής με μέτρια αποτελέσματα αλλά δεν με πολύ ενδιαφέρει, αφού ως νέος είμαι ακόμη προσβεβλημένος από τον καταραμένο Bee Fever, που με κάνει ακόμη πιο αφελή στα μάτια σου φαντάζομαι.

3 χρόνια τρέχω στα πορτοκάλια στο Ναύπλιο, γυρίζω για θυμάρι Αττική και μετά πεύκο στην Εύβοια. Έχω 30 με 40 Μελίσσια και μου χει βγει η Παναγία με το μικρό μου τρέιλερ. Εντωμεταξύ η κυρά γκρινιάζει και με το δίκιο της. Αυτό που ξεκίνησε σαν χαλαρό χόμπι για να αποφορτίζω από την ένταση της δουλειάς και την γκρίνια των 4 θηλυκών του σπιτιού μου, έχει εξελιχθεί σε full time απασχόληση από τον Απρίλη μέχρι τον Νοέμβρη. Αρκετά δεν μπορώ άλλο, αλλά δεν μπορώ να παρατήσω και τις κυψέλες μου.

Ω ναι καλά το κατάλαβες μιλάω για στατική μελισσοκομία.

Ζω στις παρυφές της καλύτεροτερης πόλης της Ελλάδας (όχι από μελισσοκομική άποψη) και έχω ένα μικρό κτήματακι 4 στρεμμάτων σε μια αγροτική περιοχή (στην Αθήνα αγροτική περιοχή λέμε κυρίως το μέρος που έχει ελιές) 20 λεπτά από το σπίτι μου όταν πάω νορμάλ. (Όταν πάω όπως θέλω να πάω το κάνω σε 10 χαχαχα).

Έχει παροχή νερού, είναι καθαρό με πολύ ήπια κλίση και γύρω γύρω έχει (παρατημένους) ελαιώνες, λίγα κτήματα με (παρατημένες) φιστικιές και το βουναλάκι στο οποίο εφάπτεται καθώς και μέσα στους παρατημένους ελαιώνες έχει αρκετό θυμάρι. Το παρατημένους το τονίζω ξανά και ξανά για να ξεκαθαρίσω ότι δεν παίζουν ψεκασμοί στα μέρη μου. Είμαστε ρομαντικοί εμείς αφήνουμε την φύση να κάνει την δουλειά της.

Παρεμπιπτόντως όσα χρόνια ασχολούμαι στην περιοχή έχω δει ελάχιστες κυψέλες κυρίως ερασιτεχνών σαν του λόγου μου. Γεγονός καλό μεν από άποψη μελισσοχωριτηκοτητας αλλά σίγουρα κακό από άποψη νεκταροεκκρισης. Είπαμε οι νότιοι μελισσοκόμοι δεν είναι σαν αυτούς της Χαλκιδικής αλλά δεν μπορεί να είναι και τόσο μαλακές. 

Μετά από αυτή την τεράστια εισαγωγή μπαίνουμε στο ζουμί.

Αν καλλιεργούσα τα 4 στρέμματα με λεβάντα ή ρίγανη ή τριφύλλι, φύτευα γύρω γύρω ως φράκτες λυγαριές για γύρες μέσα στο καλοκαίρι, θα έκανα τίποτα σε συνδυασμό με το θυμαρακι της περιοχής ή τα 4 στρέμματα είναι αμελητέα ποσότητα;

 Διάβασα, ότι το στρέμμα παίρνει 1500 φυτά λεβάντας και παρόλο, που δεν πιστεύω την μαλακια του ίντερνετ περί 250 κιλών μελιού ανά στρέμμα, νομίζω 6000 φυτά που θα ποτίζονται θα δώσουν έναν τίμιο δεκακιλο τρύγο ανά κυψέλη σε σύνολο 50-60 κυψελών που θέλω να κάνω. Σε συνδυασμό πάντα με την οποία νεκταροεκκριση της περιοχής.

Πρόσεξε δεν θέλω να γίνω αγρότης. Δεν θέλω να θερίζω και να οργώνω. Είτε βάλω τριφύλλι, είτε λεβάντα θα το κάνω άπαξ με συνεργείο και παπαλα. Δεν θέλω να πουλήσω τίποτα από φυτά, ούτε να τα καλλιεργήσω επαγγελματικά. Το κάνω για να έχω μέλι και να πουλάω στους λίγους πελάτες μου κάνοντας παράλληλα την καύλα μου.

Εσύ είσαι και γαμω τα παιδιά και γαμω τους μελισσοκόμους και ζεις σε αγροτική περιοχή με πολλές καλλιέργειες. Εμπιστεύομαι την γνώμη σου.

Ποια είναι η άποψη σου;


Bear's Nest: Αχχχχχ εσείς θα με τρελάνετε!!! Χα χα χα. Πρώτα από όλα εάν νομίζεις ότι με τα καλά λόγια για μένα θα γλυτώσεις το κράξιμο πλανάσαι πλάνην οικτρά! Χα χα χα.

 Και για να διευκρινίσουμε και ορισμένα πράγματα πρώτα από όλα. Κάποιος που έχει ως χόμπι την μελισσοκομία έχει 3-5 μελίσσια άντε βαριά, βαριά, 15 – 20, όχι 30 – 40 και φυσικά με τίποτα 50 – 60. Είναι σαν να μου λες μου αρέσουν τα κατοικίδια και μάλιστα τα κατσικάκια, οπότε ας πάρω 50-60 από αυτά να τα έχω. Φίλε μου όσο και να σου αρέσουν τα κατσικάκια, ακόμα και εάν τρως ένα κάθε εβδομάδα (τσιμπήστε και το μη ορθά πολιτικό μαύρο χιούμορ μου χα χα χα) δεν είναι χόμπι τα 50-60 κατσικάκια. Συμπληρωματική εργασία είναι, και μην προσπαθείς να ξεγελάσεις τον εαυτό σου ή το έτερο ήμισυ σου!

 Το διευκρινίσαμε αυτό?

 Πάμε παρακάτω, η μελισσοχωρητικότητα είναι 4 στρέμματα για 1 κυψέλη κατά μέσο όρο! Όσο και εάν διαφέρει η απόδοση σε νέκταρ (υπάρχουν οι σχετικές αναρτήσεις στο blog μου, σας συνιστώ να τις διαβάσετε μαιμούνια) δεν μπορεί να διαφέρει σε τάξεις μεγέθους ( δηλαδή επί συντελεστή Χ 10 ή Χ 100) ανάλογα με την καλλιέργεια. Το περί 250 κιλών απόδοσης σε μέλι ανά στρέμμα στην λεβάντα προφανέστατα και είναι ένα λάθος που αναπαράγεται διαρκώς από τα «ότι να είναι» μελισσοκομικά blog και αυτή η αναλογία είναι προφανώς το τι απόδοση σε λεβάντα (θερισμένη λεβάντα) έχει ένα στρέμμα, και όχι το τι μέλι δίνει αυτό το στρέμμα. Οπότε και προφανέστατα 4 στρέμματα από οτιδήποτε είναι ασήμαντο μελισσοκομικά!

 Επίσης εκτός από σένα υπάρχουν και αβέρτα άλλοι μελισσοκόμοι και μελίσσια που θα εκμεταλλεύονται την καλλιέργεια που θα σπείρεις, οπότε πέφτει ακόμα περισσότερο η απόδοση της.

 Φυσικά καλό είναι να φυτέψεις κάτι μελισσοκομικό σε αυτή, αλλά μην ξεφύγεις σε κόστος για κάτι που δεν θα σου αποδώσει τόσο μελισσοκομικά (και η ρίγανη και η λεβάντα θέλουν πολύ δουλειά, πολυετές καλλιέργειες μεν, αλλά θα πρέπει είτε κάθε τόσο να τσαπίζεις τα αγριόχορτα γύρω από τα φυτά σου, είτε να ραντίζεις με ζιζανιοκτόνα για να απαλλαγείς από αυτά. Ναι αλλά εσύ και δεν θέλεις πολύ δουλειά με αυτά, και θα έχεις και τα μελίσσια σου εκεί και δεν θα θέλεις να τα εκθέτεις σε τόσα χημικά! Το τριφύλλι (μηδική, γιοντζές)  αντίστοιχα θέλει και θερίσματα για να συνεχίζει να βγάζει νέα φυτά που θα ανθοφορήσουν – σε αντίθεση με τις καλλιέργειες των αγροτών που τα πρώτα χέρια τα κόβουν νωρίς στην ανθοφορία τους – στο 40%- και το 4 και 5 χέρι το αφήνουν να ανθοφορήσει αρκετά για να το χρησιμοποιήσουν για σπορικό. Φυσικά έχει και  αυτό πολύ καλή απόδοση σε μέλι αλλά είπαμε η έκταση που θα χρησιμοποιήσεις και είναι μικρή και θα είναι σε καθεστώς μελισσοκομικής κοινοκτημοσύνης! Χα χα χα. Μια καλλιέργεια με δενδρολίβανο αντίθετα είναι και αποδοτική (πάντα βέβαια με τον περιορισμό της μικρής έκτασης) και θέλει ελάχιστη φροντίδα (στην πραγματικότητα το δενδρολίβανο είναι αγριάδα, το σπέρνεις και μετά κάνει ότι γουστάρει, και θεριεύει στο τάκα τούκα). Φυσικά στην ρίγανη και στην λεβάντα θα μπορούσες να  αποστάξεις και αιθέρια έλαια και να επεκταθείς και σε αυτό, μια ωραία ιδέα είναι στην λεβάντα να την συλλέγεις να την βάζεις σε υφασμάτινα πουγκιά (μπάνικα στο μάτι) και να τα πουλάς ως φυσικό αντισκωρικό για τις ντουλάπες (ήδη κάποιος εδώ το έχει εφαρμόσει αυτό). Αλλά εάν είναι να βάλεις κάτι χωρίς να σε ενδιαφέρει η απόδοση του σαν το ίδιο το φυτό αλλά χωρίς πολύ μπελά το δενδρολίβανο είναι η ιδιάζουσα περίπτωση για σένα).

 Πάμε παρακάτω στο κράξιμο, ρε μαιμούνιιιιιιι!!!!!

 Δεν  μου λες?

 Πήρες ποτέ με την νομαδική μελισσοκομία απόδοση 10 κιλών μέλι στο θυμάρι? Εάν όχι τότε τι σε κάνει να νομίζεις ότι θα πάρεις αυτή την απόδοση με στατική μελισσοκομία? Η επικουρία από τα 4 στρέμματα που θα καλλιεργήσεις? Μου αναφέρεις ότι υπάρχει μια πλαγιά με θυμάρι κοντά σε σένα, ξέρεις πόση έκταση είναι συνήθως μια πλαγιά? Πάνω από 500 στρέμματα, νομίζεις τα 4 τα δικά σου στρέμματα θα κάνουν καμία διαφορά εάν δώσει καλή νεκταροέκκριση όλη αυτή η έκταση? Και το κυριότερο, εάν δεν δώσει καλή νεκταροέκκριση αυτή η έκταση!!!

 Είναι παράξενη η περίπτωση του θυμαριού, και κάτι σαν να μην μου χτυπάει καλά με αυτή! Το αντίστοιχο φυτό στον βορρά με το θυμάρι είναι η αγριορίγανη, σπάνια στον βορρά να κάνεις τρύγο μόνο με αυτή, αν και τα επίπεδα βροχόπτωσης στον βορρά είναι πολύ μεγαλύτερα από τον Νότο (και οι δύο αυτές ανθοφορίες θέλουν πολύ υγρασία).

 Θα μου πεις «Ρε μάγκα τα μελίσσια στον Νότο συνήθως είναι πιο δυνατά από τον βορρά γιατί δεν ξεγονεύουν τον χειμώνα». Το δέχομαι αυτό!

 Θα μου πεις «Ρε μάγκα εμείς στον Νότο έχουμε μεθόδους περιορισμού της γέννας της βασίλισσας στην ανθοφορία του Θυμαριού για να αποκομίσουμε όσο το δυνατό περισσότερες ποσότητες από αυτό το μέλι με την τόσο υψηλή τιμή». Ναι το δέχομαι και αυτό ότι εσείς χρησιμοποιείτε μεθόδους που εγώ τις ονομάζω «Αμάν Παναγιά μου!» και αν τις κάνατε στον βορρά κάθε χρονιά θα μετρούσατε αβέρτα άδειες κάσες τον χειμώνα.

 Θα μου πεις «Ρε μάγκα μόνο 18% γυρεόκοκκο πρέπει να έχει μέσα το μέλι μας από θυμάρι για να ονομασθεί έτσι». Και αυτό το δέχομαι και υποψιάζομαι το τι έχουν δει τα εργαστήρια ανάλυσης για να θέσουν το όριο τόσο χαμηλά! Ιδίως αν βάλω υπόψη και το τι λένε οι νότιοι μελισσοκόμοι σχετικά με το επίπεδο τροφοδοσίας που κάνουν οι τοπικοί συνάδελφοι τους.

 Αλλά και πάλι, 10 κιλά μέλι με στατική μελισσοκομία, χωρίς κυνήγι ανθοφοριών (πχ πορτοκάλι) που θα κάνουν γομάρια τα μελίσσια λίγο δύσκολο. 10 κιλά μέλι με στατική μελισσοκομία ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΙΑ? Αδύνατο!

 Πάμε παρακάτω, γλυτώνεις τα έξοδα από το πετρέλαιο, έχεις ένα μικρότερο μεν (όχι σε κακές μελισσοκομικές όμως χρονιές!) κόστος για τροφοδοσία, οπότε θα πρέπει να αποδώσει και κάτι το μελισσοκομείο σου. Θα σου αναφέρω εδώ μια συμβουλή που είχα δώσει σε ένα φίλο μου κοντοχωριανό, ζει σε μια πεδιάδα που έχει καλλιέργειες ελαιοκράμβης, μηδικής, ρίγανής, ηλίανθου, καθώς και άφθονο παλιούρι, αγριορίγανή, σκούπα και άγριο τριφύλλι. Του είπα κάνε εδώ ένα σταθερό μελισσοκομείο, βγάζε –τροφοδοτώντας τις νόμιμες ποσότητες τροφής- βασιλικό πολτό, γύρη, πρόπολη, κερί, και αν σου κάτσει και η χρονιά γιατί είναι αρκετά μελισσοκομικό το μέρος σου μπορείς να βγάζεις και μερικά μελάκια. Και ενασχόληση θα έχεις, και θα βγάζεις ένα εισόδημα. Ναι το είπα αυτό γιατί ξέρω το μέρος, και ξέρω την τεράστια μελισσοκομική δυναμική που μπορεί να έχει. Αλλά το κυριότερο μελισσοκομικό εισόδημα του δεν θα το έβγαζε από τα μέλια αλλά από όλα τα άλλα τα προϊόντα της κυψέλης.

 Το ίδιο θα σε συμβούλευα και εσένα με ακόμα μεγαλύτερη επιφύλαξη για το τι μέλι θα βγάλεις (μια που ο νότος μοιάζει σαν νταμάρι σε σχέση με τον καταπράσινο βορρά! Χα χα χα). Η στατική μελισσοκομία είναι συνυφασμένη με την παραγωγή κυρίως των παραπάνω προϊόντων. Ναι θέλει χρόνο και αυτό! Ναι θέλει κάποιες μέρες να είσαι απίκο εκεί και σε πρόγραμμα. Ναι θα αφαιρεί χρόνο από την οικογένεια σου αυτή η ενασχόληση σου (Αλλά δεν θα αφαιρεί νύχτες από το να είσαι κοντά στην οικογένεια σου και αυτό είναι τεράστιο αλλά!). Ναι αλλά έτσι μόνο θα έχεις θετικές αποδόσεις από το στατικό σου μελισσοκομείο. Θα βγάζεις βασιλικό πολτό, βάμμα πρόπολής, γύρη, κερί για κηραλοιφές και θα μπορείς μαζί με το μέλι σου (εάν βγάλεις, εάν δεν βγάλεις αγοράζεις και από κανένα μελισσοκόμο στην άσχημη σου χρονιά, δηλαδή οι νομάδες μελισσοκόμοι τι θα γίνουν? Κλέφτες? Χα χα χα) να τα πουλάς στους πελάτες σου, έχοντας όμως και μια μεγάλη γκάμα μελισσοκομικών προϊόντων που θα εκτιμηθεί ιδιαίτερα όταν θα προστεθεί στην ήδη μεγάλη γκάμα προϊόντων σου από την πρώτη σου δουλειά!

 Δες και την περίπτωση του Δασκάλου μου, είναι νομάδας μελισσοκόμος (για το μέλι,  την γύρη, αλλά και την πρόπολή) αλλά έχει και στατικό μελισσοκομείο (για βασιλικό πολτό). Δεν τα συνδυάζει όμως όλα μαζί αυτά να τα κάνει αχταρμά!

 Και για το τέλος σου αντιστρέφω το ερώτημα. Έχω ένα πολύ μεγαλύτερο αριθμό μελισσιών εγώ από σένα, και με 10 κιλά μέλι σε ένα στατικό μελίσσι θα μπορούσα να έχω πες πάνω κάτω 2 τόνους μέλι. Επίσης κάθε μήνα δίνω 500 - 600 ευρώ σε καύσιμα. Δηλαδή σχεδόν ένα τόνο μέλι αξία και κάτι παραπάνω τον χρόνο.

 Αγόρασα και την πράσινη γεμιστή πιπεριά (aka T4) για ένα τετραχίλιαρο, και ήδη μου έχει φάει και άλλα 3 χιλιάρικα για ανταλλακτικά και επισκευές.

 Γιατί εάν πίστευα ότι είναι δυνατή μια τέτοια απόδοση σε ένα πιο μελισσοκομικό μέρος από αυτό που είσαι εσύ, να μην έκανα και εγώ ένα σταθερό μελισσοκομείο, να βγάζω το μέλι που σου είπα, να εξοικονομώ και ένα τόνο μέλι από καύσιμα, και πες αντί να τρέχω σαν τρελός από εδώ και εκεί στον ίδιο χρόνο να κεντώ και με το εμβολιαστήρι και να βγάζω βασιλικό πολτό για πες άλλο ένα τόνο μέλι αξία?
 Και να είμαι αραχτός το καλοκαίρι στην Χαλκιδική να βλέπω τις Αννούλες του βορρά να λιάζουν τα ατελείωτα κορμιά τους στις παραλίες και τα μπιτσόμπαρα, σε αντίθεση με τώρα που πάω σαν τρελός κουβαλώντας τιγκαρισμένος κυψέλες στην Χαλκιδική και οι μόνες Μουναρέσκου** που βλέπω φευγαλέα όλο το καλοκαίρι είναι στην Ποτίδαια και με κάνουν να λέω «ΤΙΝΑΦΤΟΡΕ!» καθώς τις προσπερνώ με 80 χιλιόμετρα την ώρα? Χα χα χα.

* Σημείωση Αρκούδου: Και από εδώ αρχίζει το μεγάλο λάθος, και όμως όσο καλός μελισσοκόμος και να είσαι, όσο γνώστης του θέματος να είσαι, όσο οργανωμένος και εργατικός και να είσαι, είναι και θέμα τύχης και συγκυρίας εάν θα πάρεις ή όχι μέλια! 

 Όχι φυσικά δεν εννοώ το να είσαι ότι να είναι μελισσοκόμος , να τα έχεις όλα γραμμένα στα παλιά παπούτσια σου, να πετάς χαρταετό, και στο τέλος να πάρεις μέλια. Αυτό είναι πολύ, πολύ, δύσκολο! 

 Αλλά το να είσαι άψογος μελισσοκόμος σε όλα, να τα κάνεις όλα σωστά, να έχεις και μια Α υποδομή σε ζωικό και πάγιο κεφάλαιο,  και στο τέλος να μην μπορείς να πάρεις καλά μέλια, δεν είναι δύσκολο! Αυτό να το θυμάστε διαρκώς! 

 Όσο πιο έμπειρος είσαι, όσο περισσότερο ζωικό κεφάλαιο έχεις, όσο περισσότερο πάγιο κεφάλαιο έχεις, όσο περισσότερο γνωστικό κεφάλαιο έχεις, τόσο αυξάνουν στην αρχή της χρονιάς οι πιθανότητες να πετύχεις ένα καλό αποτέλεσμα. Αλλά αυτές οι πιθανότητες ποτέ δεν θα φτάσουν το 100%! Δηλαδή να έχεις στάνταρ εξασφαλισμένη την επιτυχία (μην κάνετε λάθος εδώ, άλλο πράγμα θεωρεί επιτυχία κάποιος με 100 κυψέλες, άλλο κάποιος με 300, και άλλο κάποιος με 1500! Εάν κάποιος με 1500 κυψέλες πετύχει την απόδοση κάποιου με 300 κυψέλες έχει αποτύχει! Το ίδιο ισχύει και με αυτόν που έχει 300 κυψέλες και πετυχαίνει απόδοση ικανοποιητική για κάποιον με 100 κυψέλες). 

 Άλλο σημείο προσοχής, εγώ που είμαι επαγγελματίας μελισσοκόμος, και νομάδας μελισσοκόμος, δεν έχω κατώτερο όριο απόδοσης σε μια χρονιά τα 10 κιλά μέλι ανά κυψέλη που τόσο εύκολα μου πετάτε αρκετοί! Ο εφιάλτης μου είναι οι χρονιές που αυτή η απόδοση δεν θα πιαστεί καν! Και στην πραγματικότητα δεν είναι καν και αυτό το χειρότερο σενάριο στο μυαλό μου! Το χειρότερο σενάριο στο μυαλό μου είναι να μην πιάσεις αυτή την απόδοση, και να χάσεις και ένα τεράστιο ποσοστό από τα μελίσσια σου! Χαμηλώστε λίγο τις προσδοκίες σας! Πρέπει τελικά να γράψω την σειρά "Υψηλές προσδοκίες στην μελισσοκομία" που το έχω υποσχεθεί!

 Προσοχή! Κάθε χρονιά που ξεκινά δεν είμαι σίγουρος ότι θα μπορέσω καν να βγάλω τα έξοδα μου, και έπειτα να επιβιώσω μόνο με την μελισσοκομία! Έχω αυξημένες μεν πιθανότητες να το πετύχω, αλλά όχι βεβαιότητα! Μην γελιέστε σε αυτό! Το γράφω διαρκώς αυτό! Δείτε την ανάρτηση Η μελισσοκομία έτσι όπως είναι και όχι έτσι όπως θα θέλαμε να είναι . Διαβάστε την. Νιώστε την. Θεωρείτε ότι αυτή η ανάρτηση αποπνέει αισιοδοξία? Ελπίδα? Προσδοκία? Ή μήπως τα τελείως αντίθετα? Μήπως είναι μια ανάρτηση "Τι γυρεύω εγώ με την μελισσοκομία? Μήπως χαραμίζομαι με αυτή? Πρέπει να αναθεωρήσω πράγματα και καταστάσεις πάνω σε αυτή?". Μάθετε να διαβάζετε ανάμεσα στις λέξεις, και πέρα από τις λέξεις!

 Για να μπορείς άνετα να ζεις από την μελισσοκομία θα πρέπει να ισχύουν οι προϋποθέσεις που έχω θέσει στην ανάρτηση μου Αποκωδικοποιώντας μελισσοκομικά τον Αρκούδα . Στέκει εδώ και δύο περίπου χρόνια εκεί, ακλόνητη, σαν ένας βράχος ειλικρίνειας που σπάζουν επάνω του άδοξα τα όνειρα των νέων μελισσοκόμων! Μελισσοκομική οικογένεια (ή γνωστοί), μεγάλα αρχικά χρηματικά αποθέματα, παράλληλα και ανεξάρτητα από την μελισσοκομία εισοδήματα. Οι τρεις παράγοντες επιτυχίας που μπόρεσα μετά από τόσα χρόνια να διακρίνω. Από ότι βλέπετε κανένας από αυτούς τους παράγοντες δεν έχει σχέση με το πόσο εργατικοί , πόσο διαβαστεροί, πόσο έξυπνοι, πόσο δημιουργικοί θα είσαστε, τι είσαστε πρόθυμοι να θυσιάσετε! Αυτά είναι τα αυτονόητα για να πετύχετε οπουδήποτε, αλλά χρειάζεστε τα τρία παραπάνω στην πραγματικότητα για να πετύχετε στην μελισσοκομία! Πρέπει να γράψω τελικά και την ανάρτηση "Ποιο είναι το σημαντικότερο ερώτημα στην μελισσοκομία?" γιατί από ότι βλέπω δεν σας κόβει και τόσο ώστε να μου το ρωτήσετε κάποια στιγμή! Χα χα χα. ** Μουναρέσκου ή Ρουμούνες: οι Μουνάρες εκ Ρουμανίας, αντίστοιχα Μουναρίοντα ή Μουνάροβα: οι Μουνάρες εκ Ρωσίας και Ουκρανίας, Μουναρέν: οι Μουνάρες εκ Γαλλίας, Μουνάροντο: οι Μουνάρες εκ Ιαπωνίας, Μουναραϊν: οι Μουνάρες εκ Γερμανίας και ……………: οι Μουνάρες εκ Αγγλίας γιατί δεν υπάρχει αυτό το είδος εκεί! Χα χα χα** Επίσης για να μην το ξεχάσουμε!  Μουναρίοντορ: οι Μουνάρες ξωτικά επιπέδου Liv Tyler και Evangeline Lilly που μας έκαναν τις τρίχες μας (και όχι μόνο!) να ανασηκωθούν στον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών και  στο Χόμπιτ. Χα χα χα. 


 Και εδώ έχουμε μια από τις ερωτήσεις που αγαπώ να απαντώ και δεν είναι πάνω σε μελισσοκομική ανάρτηση (το πιάστε το υπονοούμενο? Οι απαντήσεις που γουστάρω να δίνω δεν είναι πάνω σε μελισσοκομικές ερωτήσεις!!! Χα χα χα), αυτό μου δίνει χαρά γιατί αυτό σημαίνει ότι και τα υπόλοιπα ενδιαφέροντα μου μπορούν να ενδιαφέρουν ορισμένους από τους αναγνώστες μου. Αυτή η ερώτηση είναι στην ανάρτηση του blog Ανιχνεύσεις Νταίμον Ελλάς Καπνική ΑΕ Vol III  και αναφέρεται στα εγκαταλελειμμένα εργοστάσια που κάνω ανιχνεύσεις. Έτσι, έτσι, έτσι, αυτές οι ερωτήσεις είναι που φτάνουν μόνο στην καρδιά του Αρκούδα! χα χα χα. 


240. Γιατί να μείνουν ανεκμετάλλευτα και να γίνουν κατεστραμμένα κουφάρια έστω κι αν έκλεισε η επιχείρηση; Τόσα εκατομμύρια για το γιαπί και το χτίσιμο. Αλλά μάλλον απαγορεύεται να χρησιμοποιηθούν, αν δεν αποδίδουν κέρδος στον ιδιοκτήτη ή στην πολιτεία. Τι λες Λάζαρε; Απολαμβάνω πάντως τις τσάρκες  σου, τις φώτος σου όπως και τα γραφόμενα σου. Keep on walking safely. 

Bear's Nest: Μαιμούνι μην ξεχνάς ότι μιλάμε για επιχειρήσεις που έχουν κλείσει, και είτε είχαν τα ακίνητα αυτά στην κατοχή τους, είτε τα νοικιάζανε. Σε περίπτωση που ήταν στην κατοχή τους, μπορεί να τα είχαν υποθηκευμένα στις τράπεζες για να αποκτήσουν δάνεια που τα ρίχνανε στην παραγωγή (μόχλευση παραγωγής) που εξυπηρετούσε μια αυξημένη ζήτηση στην Ελληνική οικονομία υπερτροφοδοτούμενη από δανικά (μόχλευση ζήτησης), είτε με εξωπραγματικούς μισθούς και επιδόματα (δημόσιοι υπάλληλοί), είτε επιδοτήσεις (αγρότες), και αυτό γιατί ο ιδιωτικός τομέας ακόμα και στις καλές εποχές σχεδόν φυτοζωούσε. Οπότε τα ακίνητα αυτά ανήκουν στις τράπεζες (τα κόκκινα δάνεια που λένε διαρκώς) και λόγου τεραστίου όγκου και αριθμού τους δεν μπορούν να βγουν μαζικά στην αγορά (φυσικά και η ζήτηση για αυτά είναι σχεδόν ανύπαρκτη σε τέτοιες συνθήκες κρίσης, αλλά και γραφειοκρατίας του κράτους μας που πνίγει κάθε μορφή επιχειρηματικότητας).

 Είτε καθώς κλείσανε έμειναν χρέη προς το κράτος και τελικά η εφορία ή τα ασφαλιστικά ταμεία τα έχουν κάνει κατάσχεση. Οπότε στην πραγματικότητα πιθανότατα ο κύριος όγκος αυτών των  ακινήτων βρίσκεται στα χέρια του κράτους είτε άμεσα (κατασχέσεις), είτε έμμεσα στις τράπεζες (κόκκινα δάνεια). Και φυσικά στην κατάσταση που είναι το κράτος με αυτή την κρίση (και όχι μόνο στην κρίση) είναι αδύνατο να χρησιμοποιηθούν πουθενά (γιατί απλούστατα το κράτος μας είναι ανίκανο!).

 Σε περίπτωση που τρίτοι είναι οι ιδιοκτήτες τους και το νοικιάζανε, τότε αυτοί και δεν έχουν τα απαραίτητα κεφάλαια για να τα αξιοποιήσουν (γιατί εάν τα είχαν θα έκαναν επιχειρήσεις μέσα σε αυτά τα κτήρια και δεν θα τα νοικιάζανε απλώς). Μπορεί να τους χρωστάνε και οι κλεισμένες επιχειρήσεις και ενοίκια ακόμα, να έχουν χρεωθεί και φόρους πάνω σε αυτά τα ενοίκια που δεν έχουν εισπράξει. Δεν μπορούν και να βρουν νέους ενοικιαστές για αυτά (γιατί ποιος τρελός θα επενδύσει πραγματικά σε ένα τέτοιο γραφειοκρατικό κράτος και σε μια τόσο στάσιμη οικονομία?), και το χειρότερο από όλα συνεχίζουν κάθε χρονιά να είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν και φόρους περιουσίας (είτε ΕΝΦΙΑ είτε φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας) ενώ τα ακίνητα τους δεν τους δίνουν πλέον πρόσοδο.

 Φυσικά αυτή η διαδικασία οδηγεί σε ακόμα περισσότερες κατασχέσεις και σε ακόμα μικρότερες πιθανότητες αξιοποίησης αυτού του παγίου κεφαλαίου. 


Adios Amigos Locos


Σειρά "Απαντώ εκεί που δεν με σπέρνουν".Γιατί Κυψελογισμός?

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XXXVIII


Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XXXIX


Κλέφτης ονείρων αν δεν είσαι


Γίνε ΠΑΟΚ


Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XL


Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XLI


Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XLII


Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XLIII


Περί τροφοδοσίας


Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XLIV


Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XLV


Μελισσοκομία και Ηθική


Απαντώντας μελισσοκομικές ερωτήσεις ακόμα και άρρωστος! 


Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XLVI

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XLVII

Κυψέλες στην Ακτίνα πτήσης Μελισσών

Αναζήτηση αναρτήσεων στις Μελισσοιστορίες και άλλα ή αλλιώς Η τρικυμία εν κρανίο του Αρκούδα!

Μελισσοκομία και επιθετικότητα μελισσιών

Τι είναι αυτό που μπορεί να αμφισβητηθεί στην μελισσοκομία και τι όχι Vol IΜότσανος ΛάζαροςΣοχός 28/8/2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου