UA-50457385-1

Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2019

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol L




 Ακόμα ένα ορόσημο που πέρασε αυτό το blog, και αυτό είναι ότι η σειρά αναρτήσεων απαντώ εκεί που δεν με σπέρνουν με την συγκεκριμένη ανάρτηση φτάνει στις 50 αναρτήσεις και στις 250 ερωτήσεις/ απαντήσεις (ταυτόχρονα υπάρχουν και μερικές δεκάδες αναρτήσεις με αντίστοιχες ερωτήσεις και απαντήσεις της ίδιας σειράς που έχουν δημοσιοποιηθεί ως αυτόνομες αναρτήσεις και δεν μετριούνται σε αυτή την καταμέτρηση). 

 Μια ακόμα πηγή περηφάνιας σχετικά με την σχέση που έχω με τους αναγνώστες μελισσοκόμους αυτού του blog, και το επίπεδο εμπιστοσύνης που μου δείχνουν καθώς ζητούνε τις γνώσεις μου και την εμπειρία μου πάνω σε ζητήματα που τους απασχολούν. Με τιμά ιδιαίτερα αυτό το γεγονός, και τους ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη που μου δείχνουν, δεν θα την προδώσω ποτέ. 

 50 αναρτήσεις, 250 δημοσιοποιημένες ερωτήσεις/ απαντήσεις μέσα από χιλιάδες άλλες που μου έχουν γίνει και απαντηθεί, δεν μπορώ ούτε και αυτό να το πιστεύσω, ένα ατελείωτο παιχνίδι ερωτήσεων και απαντήσεων, ένα ατελείωτο ταξίδι μέσω αναρτήσεων!

 Τα χρόνια περνούνε, οι δυνάμεις αναπόφευκτα εξασθενούν, αλλά η σχέση μας μόνο δυναμώνει, σας ευχαριστώ και για το χαμόγελο που μου προσφέρετε όταν μελετώ ξανά και ξανά αυτή την αλληλεπίδραση μας, μου δίνει κουράγιο και ελπίδα ότι κάτι εκεί έξω μπορεί να έχει την βοήθεια που του αξίζει για να ορθοποδήσει μέσα στα σκοτάδια που επικρατούν (ακόμα) στην διαδικτυακή μελισσοκομία. 

 Σκοτάδια που θα τα δούμε στις επόμενες δύο ερωτήσεις (ή να πω καλύτερα ζητήματα που τέθηκαν) που αλίευσα σε μελισσοκομικές ομάδες (δεν μπαίνω σε ομάδες μελισσοκομικές, αλλά πολλές φορές κάποιοι σε βάζουν σε αυτές χωρίς να σε ρωτήσουν και δεν μπαίνεις καν στον κόπο να διαγραφείς από αυτές, ή δεν μπαίνεις σε αυτόν τον κόπο μέχρι να μείνεις έκπληκτος μερικές φορές από το επίπεδο γραφικότητας που μπορείς να συναντήσεις εκεί μέσα- και δεν εννοώ πάντα τον διαχειριστή της μελισσοκομικής ομάδας-), και φιλοτιμήθηκα να δώσω και εγώ την άποψη μου, και νομίζω ότι καλό είναι να τις δημοσιεύσω και εδώ και για να τις έχετε στα υπόψη σας, και για να επισημάνω ορισμένα πράγματα που με έχουν ενοχλήσει, και πιστεύω όχι μόνο εμένα. Έχετε τα υπόψη γιατί μπορεί να κάνετε και εσείς τα ίδια λάθη και να εκτεθείτε στα μάτια των συναδέλφων σας και όχι μόνο. 



 Σε ομάδα που ο διαχειριστής της αυτοπαρουσιάζεται ως βασιλοτρόφος, έχει και blog, μια από τις συντονίστριες της ομάδας (αλήθεια τι είναι ο συντονιστής μιας ομάδας και σε τι διαφέρει από τον διαχειριστή? Καινούρια κόλπα του facebook είναι αυτά? Για να νιώθει ο κάθε ένας σημαντικός σε μια ομάδα? Ισχύει αυτό που έλεγε δηλαδή ο Ναπολέοντας "Δέστε μου αρκετά παράσημα να απονέμω και σου κερδίζω κάθε πόλεμο!"? Χα χα χα) ανεβάζει αυτό (μαζί με φωτογραφία)

246. ********* ***********Αντίο μελισσούλα...


και απαντά ο διαχειριστής της ομάδας:

******** ******* Φυσικές στην κυριολεξία απώλειες!

 Και βγαίνει αυτό στην αρχική μου σελίδα (γιατί με το έτσι θέλω με είχαν χώσει και σε αυτή την ομάδα χωρίς να με ρωτήσουν) και μου έρχεται ζαλάδα! Λέω δεν είναι δυνατόν! Ο άνθρωπος αυτός είναι μελισσοκόμος και μάλιστα βασιλοτρόφος και δεν γνωρίζει το πως μοιάζει μια μέλισσα? Είναι δυνατό να ασχολείται καθημερινά με αυτές και να τις μπερδεύει με άλλα έντομα (εδώ έχω να προσθέσω ότι φίλος μου διαρκώς λέει ότι το συγκεκριμένο άτομο δεν έχει και τόση εμπειρία με την μελισσοκομία -αυτή είναι μία πολύ ευγενική και διπλωματική διατύπωση σχετικά με το επίπεδο γνώσεων του συγκεκριμένου, στην πραγματικότητα ο χαρακτηρισμός που του αποδίδεται είναι πολύ βαρύτερος! Χα χα χα- αλλά δεν τον πολύ πίστευα. Οπότε εδώ χωρά μια απολογία.  Σόρρυ Βασίλη! Που δεν έδωσα και τόση βάση στα λεγόμενα σου, είχες απόλυτο δίκιο στο συγκεκριμένο θέμα!)! 

 Οπότε για να μην τον αφήσω να εκτίθεται μέσα σε μια ομάδα με σχεδόν 3000 νοματαίους μέσα σε αυτή αποφάσισα να δώσω μια σπάνια απάντηση δική μου μέσα σε μελισσοκομική ομάδα, χωρίς φυσικά να προσθέσω τις πραγματικές μου σκέψεις για αυτό που είδα (θα μπορούσα να είχα ξεκινήσει πχ την απάντηση μου ως "Είσαι μελισσοκόμος και δεν ξέρεις πως μοιάζουν οι μέλισσες? Μπράβο ρε μάσουτρααααααααααα!!"  Χα χα χα). 

 Και έχουμε

Bear's Nest: Φυσικές οι απώλειες, αλλά η συγκεκριμένη δεν είναι μέλισσα αλλά μύγα σύρφος! Πρέπει να είναι εύκολο συνάδελφοι να αναγνωρίζετε τις μέλισσες από τους σύρφους. Και τα δύο υμενόπτερα μεν, αλλά το ένα (η μέλισσα) έχει 4 φτερά το άλλο 2, τα μάτια του σύρφου είναι και αυτά πολυπρισματικά σαν της μέλισσας αλλά είναι τεράστια και συναντιούνται στο κέντρο του κεφαλιού, οι αντένες του είναι μικρότερες από τις μέλισσας, τα πόδια του μεγαλύτερα και λεπτότερα, και δεκάδες ακόμα χαρακτηριστικότατες διαφορές. Αυτό το είδος (μάλλον κατηγορία ειδών) έχει επιλέξει γενετικά να μοιάζει με μέλισσες και με σφήκες για να μπορεί να ξεγελά τους διώκτες του. Σας αφήνω και ορισμένους συνδέσμους για να έχετε γνώση και αυτού του εντόμου που μοιάζει με τις κυρές μας αλλά διαφέρει και τρομερά. Πιστεύω θα σας φανούν χρήσιμοι στο μέλλον.

Bear's Nest: Hoverfly

Bear's Nest: Syrphidae

Και ακολουθούν οι παρακάτω σχολιασμοί ακριβώς κάτω από τις απαντήσεις που έδωσα.

********* *********** Εντυπωσιακές, πράγματι οι πληροφορίες που μας δίνετε! Τη συγκεκριμένη φωτο, την βρήκα σε ξένη ιστοσελίδα, που αφορά μέλισσες ! Σας ευχαριστούμε πολύ, για την ενδιαφέρουσα ενημέρωση.

Bear's Nest: Λάθος που είναι εύκολο να γίνει, όλοι το κάναμε στην αρχή, και πάντα κάποιος μας έδειχνε το που λαθεύαμε. Χαίρομαι που βοήθησα λίγο και εγώ πάνω σε αυτόν τον τομέα.

***** ************ Λάζαρος Μότσανος πολύ σωστά

***** ********** Λάζαρος Μότσανος παλιό νταβανια

 Και εκεί περίμενα να τελειώσει αυτό το θέμα και να γυρίσω στην αρχική μου να δω καμιά κοκκινομάλλ... ούπς! Βίντεο με ξυλοτεχνική ήθελα να πω! Χα χα χα. Αλλά έλα που ο διαχειριστής της ομάδας ήθελε να συνεχίσει να εκτίθεται και συνέχισε να σχολιάζει. 

******** ******* Πολύ καλή η ενημέρωση σου. Όντως άγνωστο το είδος που αναφέρεις τελείως εδώ στην Ελλάδα! Ευχαριστούμε!

Bear's Nest: Κυρ ******* καλημέρα, πράγματι λίγες οι πληροφορίες για αυτή την κατηγορία ειδών στην Ελλάδα. Ελπίζω να σας φανούν χρήσιμες οι παραπάνω πληροφορίες και να σας δώσουν και υλικό για μια αντίστοιχη ανάρτηση στο blog σας. Χρειάζεται τέτοιες πληροφορίες να μοιράζονται στον μελισσοκομικό κόσμο, διάχυση των γνώσεων πάνω από όλα.

******** ******* Λάζαρος Μότσανος σαν μέλος της ομάδας και σε εσείς και οποιοσδήποτε μπορεί να ξέρει κάτι παραπάνω είναι καλοδεχούμενο. Εκτός του ότι ορισμένες γνώσεις είναι εγκυκλοπαίδικης φύσεως είναι παντελώς άγνωστες σε πάρα πολλούς έδω στην Ελλάδα. Ας μην ξεχνάμε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό ανθρώπων που ασχολούνται με τις μέλισσες δεν είναι επαγγελματίες και εξειδικευμένοι πάνω στην μέλισσα. Οπότε ότι ξέρει ο καθένας μας ας το μοιράζεται να μαθαίνουμε και οι υπόλοιποι!

 Και ξαφνικά εκεί που πας να τους κάνεις ανθρώπους και δεν τους ξεσκίζεις γιατί χωρίς να ξέρουν απολύτως τίποτα για την μέλισσα αυτοπαρουσιάζονται σε όλους ως bloggers και διαχειριστές ομάδων (κουλάρετε ρε παιδιά! Και εμείς κάναμε πριν από χρόνια blog αλλά είχαμε πριν από αυτό προϋπηρεσία ετών με ένα ξέστρο στο χέρι και να κουβαλάμε κυψέλες δικές μας αλλά και άλλων, δεν πεταχτήκαμε μια μέρα σαν π*υτσα και είπαμε "Ααααα δεν γίνομαι μελισσομπλοκάς σήμερα γιατί έτσι μου σηκώθηκε! Τι και αν δεν ξέρω από μελισσοκομία! Γιατί οι άλλοι ξέρουν?" Χα χα χα) στην λένε και όλας!

 Συγκρατήθηκα μεν αλλά ήδη είχα αρχίσει να σκέφτομαι το να την κοπανίσω άμεσα από εκεί! Αλλά εξακολούθησα να απαντώ ευγενικά. 

Bear's Nest: Αυτή η γνώση δεν είναι απλώς εγκυκλοπαιδική κυρ ******* αλλά και βασική για τους μελισσοκόμους, βλέπετε πολλές φορές αυτά τα έντομα πηγαίνουν σε ανθοφορίες που μας ενδιαφέρουν, και στο μάτι του νέου μελισσοκόμου μπορούν να φανούν ως μέλισσες και να νομίζει ότι εκμεταλλεύονται τα μελίσσια του αυτές τις ανθοφορίες ενώ στην πραγματικότητα να μην τις πλησιάζουν καν (και να εκμεταλλεύονται άλλες παραγωγικότερες ανθοφορίες της περιοχής) με αποτέλεσμα να βγάζουν λαθεμένα συμπεράσματα σχετικά με τις προοπτικές ανθοφοριών. Δεκάδες φορές έχω δει να γίνεται αυτό το λάθος από νέους μελισσοκόμους και να παίρνουν αποφάσεις βασισμένες σε λάθος αρχικά στοιχεία λόγου έλλειψης γνώσεων.

Bear's Nest: Σας αφήνω τώρα, πάω να γράψω καμιά ανάρτηση και εγώ, γιατί μέχρι τώρα πολύ στην λούφα είμαι! Χα χα χα.


 Και παύω να ασχολούμαι άλλο με αυτή την υπόθεση ενώ ήδη στα σχόλια της φωτογραφίας άρχισαν τα μέλη της ομάδας να αναγνωρίζουν ότι το έντομο δεν είναι μέλισσα. Και τα παραθέτω.

******* ******** Δεν είναι μέλισσα όμως...

********* *********** Eίναι όπως το λέτε, αλλά με αφορμή αυτή τη φωτο,πληροφορηθήκαμε κάποια πολύ ενδιαφέροντα πράγματα

******** ******** Μπραβο το πουλακι νταβανια να τρωει..

******* ********** Ωραία φώτο! Αλλά δεν είναι Μέλισσα! Αν ξέρετε,να το πω όπως την λέμε στο χωριό μου. Λέγεται ΜΟΥΡΓΕΛΑ! Και πάει στα Άλογα, (ΜΥΓΑ ΑΛΟΓΩΝ ΚΟΙΝΩΣ) και γενικότερα σε ζώα, και ρουφάει αίμα!

***** ***** Hoverfly.


 Αλλά την επόμενη ημέρα μια άλλη συντονίστρια της ομάδας (η οποία είχε δει την συγκεκριμένη ανάρτηση και είχε δείξει στα σχόλια ότι της άρεσαν)  ανάρτησε αυτή την φώτο με τον αντίστοιχο σχολιασμό.

*** *** Φίλοι μου, τι έντομο είναι αυτό; Ως κίτρινη μέλισσα το διάβασα στο διαδύκτιο!; Ισχύει; .... γιατί το διαδύκτιο είναι χώρος που ο καθένας γράφει ότι μαργαριτάρια θέλει!



 Και είναι να τρελαίνεσαι, χθες τους έδωσες τα χαρακτηριστικά του είδους, τον σύνδεσμο για την κατηγορία ειδών (Συρφοειδή) και σύνδεσμό για συγκεκριμένο μέλος αυτής της κατηγορίας, και την επόμενη ημέρα πάνε να το παίξουν ιστορία ντεμέκ βγάζοντας σαν άσχετο ενώ είναι παντελώς άσχετοι οι ίδιοι!!! Φυσικά απαξίωσα καν να απαντήσω ξανά! Αντίθετα κράτησα τις απαντήσεις των άλλων μελών της ομάδας, και αυτό ήταν το τελευταίο πράγμα που έκανα σε αυτή την ομάδα πριν βγω από αυτή και αρνηθώ τα επανειλημμένα αιτήματα της ομάδας για να ξαναμπώ (και μετά από αυτό ο διαχειριστής με διέγραψε από φίλο!!! Πόσο αστείος δηλαδή! Είτε θα είμαστε γκρούπις στην ομάδα του, είτε δεν μας θέλει για φίλους (που αυτός με έκανε και αίτημα φιλίας!) !! Που πας ρε  μπάρμπα? Μείνε στο προφίλ μου σε παρακαλώ! Θα σε μάθουμε και μελισσοκομία εάν είσαι και καλό παιδάκι!!! Χα χα χα. Μα πόσο γραφικός!). Οπότε βουαλά το πόσο περισσότερο μπορεί να εκτεθεί κάποιος.

********** ****** ειδος μυγας αν δεν κανω λαθος. Το ειχε ποσταρει καποιος πιο παλια

*** ***      ********** ****** περισσότερο το εκτιμούσα ως σφήκα....

********** ****** Hoverfly

********** ****** με τόσα εντομάκια που υπάρχουν έχουμε χάσει την μπάλα χαχα

*** ***       ********** ****** ευχαριστώ για τις πληροφορίες σου κε *********! 

********* ***** ειδος μυγας. Σαν το νταβανο που παει στα ζωα. Ειναι ενοχλειτικο και τσιμπαει.



Αυτά λοιπόν τα νέα της Αλεξάνδρας!




 Πάμε παρακάτω σε άλλο μαργαριτάρι που αλίευσα εκεί έξω.

 Μελισσοκομική σελίδα αυτή την φορά αναρτά το παρακάτω βίντεο με τον εξής σχολιασμό

247. ΠΡΟΣΟΧΗ: ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΠΡΟΣ ΑΠΟΦΥΓΗ!..!

Kybeleum  (Πατήστε τον σύνδεσμο για να δείτε το βίντεο)

Όπου κάποιοι άραβες εργαζόμενοι απομελίζουν πλαίσια με μέλι (και γόνο) σε όχι ιδεώδεις συνθήκες υγειονομικές με τρομερή ταχύτητα (εγώ δεν έχω δει ποτέ στην ζωή μου κάποιους μελισσοκόμους να δουλεύουν στο απομέλισμα τόσο γρήγορα! Εκπληκτικοί  στην ταχύτητα και στην επιδεξιότητα!) και από κάτω ο Λαός ο Μελισσοκομικός να σχολιάζει και να δίνει δείγματα Ελληνικής μελισσοκομικής σοφίας.

 Σας παραθέτω μερικά για να τα έχετε και εσείς στα υπόψη σας, για να ξέρετε τι να λέτε και εσείς σε αντίστοιχες περιπτώσεις χα χα χα. 


********** ******* Σίγουρα θα ειναι ΚΛΕΜΜΕΝΑ ...δεν μπορει να συμβαίνει σε πραγματικούς μελισσοκόμους όσο και πρωτάρης να είναι κάποιος.

***** *************Ελεος.... Βρωμιά.... Δεν σέβονται την δουλεια της μέλισσας... Κριμα

************ ****** βρωμιάρηδες ελεος ακομα και τα ζωα ποιο καθαρά ειναι βλακες

***** ****** Did she just lick that knife?

****** ************Yes ,he did. Yah

********** ******* Κλεμμένα ταχουνε;

**** ******* δεν είναι μόνο η βρωμιά που έχουν πάνω τους αλλά βγάζουν και το μελι από πλαίσια με γόνο.

********** ****** Έχει πολύ πρωτεΐνη μέσα αυτό το μέλι

***** ************* ΗΛΙΘΙΟΙ!!!

****** ****** Ούτε οι βασικοί κανόνες υγιεινής οι βρωμιάρηδες

****** ******* Σεμινάριο παραγωγικότητας και καταμερισμού εργασίας

**** *********** Τερατα

******** ************ 
Κλεμμένα

******* ****** Πρωτόγονοι

****** ************** Το δοκιμάζει ο μαλακας κιόλας πάρτε κόσμε μελι φθηνό με γεύση μπόχα

******* ****** Γμτα

******* ******* Καφρίλα σε όλο της το μεγαλείο !!!ελεος!!!

******* ******* Μαλακές.

******* ********* Έγκλημα...

****** ***********Εδώ λίγοι τα κάνουν αυτά?

***** ******** ΕΙΝΑΙ ΑΘΛΙΟΙ

 Και κάθεσαι και διαβάζεις τα παραπάνω και λες αυτό είναι το επίπεδο στις μελισσοκομικές ομάδες και σελίδες ακόμα? Δεν ξέρουν βασικά πράγματα ακόμα, και από αντίληψη δεννννννν..........

 Θα έρθει καμιά φορά κανένας πραγματικός μελισσοκόμος στις μελισσοκομικές ομάδες και θα δώσει καμία απάντηση ταφόπλακα και θα τους φύγει σε όλους το κολούμπριο! Μια απάντηση σαν και αυτή πχ.

 Bear's Nest: Είναι σε θερμά μέρη, εάν τρυγήσουν τα πλαίσια από τις κυψέλες, τα απομελώσουν την ίδια μέρα, και τα ξαναβάλουν στις κυψέλες στην ίδια μέρα, δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τον γόνο. Ναι δεν είναι ορθός αυτός ο μελισσοκομικός χειρισμός αλλά γίνεται, οι συνθήκες δεν είναι οι καλύτερες δυνατές αλλά προφανέστατα είναι σε μελισσοκομική σκηνή όλος ο εξοπλισμός (για αυτό και οι χειροκίνητοι μελιτοεξαγωγείς) και ο τρύγος γίνεται κοντά στο μελισσοκομείο, για αυτό και τρυγούν και πλαίσια με γόνο. Όσο για τους εργαζόμενους εάν εξαιρέσουμε τις ηλιθιότητες με το να γλύφουν τα μαχαίρια είναι προφανέστατα πολύ επιδέξιοι σε ότι κάνουν. Καλά είναι συνάδελφοι πριν σχολιάσετε να αντιλαμβάνεστε το τι βλέπετε πριν από όλα τα άλλα. Και τελευταία παρατήρηση, όταν το μέλι από αυτά τα μέρη πάει στα 1-1,5 ευρώ και τρέχουν με τα τσαρούχια κάποιοι έμποροι να το αγοράσουν καλά είναι να ξέρουν ότι με αυτόν ακριβώς τον τρόπο κάποιοι παραγωγοί συμπιέζουν κόστος και αυξάνουν παραγωγή για να έχουν αυτό το κοστολόγιο. Ότι πληρώνεις αγοράζεις.



  Ρε παιδιά σταματήστε να εκτίθεστε διαρκώς στα μάτια κάποιον που ξέρει κάτι παραπάνω στην μελισσοκομία!! Δεν ξέρετε πολλά όσοι παίρνετε γνώσεις μόνο από μελισσοκομικές ομάδες, και επίσης δεν έχετε και μελισσοκομική αντίληψη για να καταλάβετε τι συμβαίνει από όσα λίγα θα δείτε.

 Δείτε το βίντεο χωρίς την καμένη τυρόπιτα στο κεφάλι και θα δείτε όλα τα στοιχεία που χρειάζεστε. Πρώτον ο απέναντι τοίχος είναι από ύφασμα, επίσης οι μελιτοεξαγωγείς είναι χειροκίνητοι οπότε το απομέλισμα γίνεται σε μελισσοκομική σκηνή, όσοι έχετε δει τρύγο μέσα σε μελισσοκομικές σκηνές θα ξέρετε ότι δεν είναι και ότι καλύτερο από άποψη υγιεινής και δεν διεκδικεί ένα τέτοιο απομέλισμα πιστοποιήσεις Haccp ή και Iso! Και στην Ελλάδα οι τρύγοι σε μελισσοκομικές σκηνές τόσο άθλιοι είναι, για αυτό και τους κάνουμε στα μελισσοκομικά εργαστήρια και τραβούμε πολύ μεγαλύτερο λούκι στους τρύγους και στις μεταφορές των πλαισίων. 

 Δεύτερον οι εργαζόμενοι μιλάνε αραβικά, επίσης οι εργαζόμενοι χρησιμοποιούν μαχαίρια που δεν είναι θερμαινόμενα (ούτε καν τα παλιά τα μαχαίρα τα μελισσοκομικά που τα είχαν μέσα σε ζεστό νερό για να μπορούν να απομελώνουν ευκολότερα τα σφραγίσματα και λόγου θερμότητας του μαχαιριού) και απομελίζουν καλύτερα ακόμα και από μαχαίρια ατμού, αυτό σημαίνει ότι η εξωτερική θερμοκρασία υπερβαίνει κατά πολύ τους 44-46 βαθμούς (λογικό εάν είναι σε αραβικές χώρες!!) και το κερί απομελίζεται τόσο εύκολα όσο και εάν είχες θερμαινόμενο μαχαίρι. 

 Τρίτον, ζεστό το κλίμα και τρύγος σε μελισσοκομική σκηνή, άρα πολύ κοντά είναι το μελισσοκομείο, και ποιο είναι το (μόνο) πλεονέκτημα ενός τρύγου στο μελισσοκομείο όπως έχουμε πει στην ανάρτηση του blog Αχχχ αυτά τα μπερεκέτια! ??? Ναι! Το ότι μπορείς να βάλεις τα πλαίσια ξανά πίσω στις κυψέλες την ίδια μέρα που τα πήρες! 

 Οπότε μπορείς να τρυγήσεις και πλαίσια με (κλειστό φυσικά!!!) γόνο, να απομελώσεις τα σφραγίσματα τους, και να ξαναβάλεις τον γόνο πίσω στις κυψέλες χωρίς να καταστραφεί (φυσικά θα χάσει το παιδί την μάνα με αυτή την τακτική, 5 γόνους από ένα μελίσσι θα κλέβεις 1-2 θα βάζεις πίσω!!! Δεν είναι και ότι καλύτερο ως χειρισμός, αλλά εάν δεν υπάρχουν μέλια ούτε για να πεις έναν καφέ το φθινόπωρο ακόμα και αυτό μπορεί να γίνει!). 

 Πολλές φορές σε τρύγους ακόμα και ο πιο πονόψυχος μελισσοκόμος μπορεί να πάρει μερικά πλαίσια τίγκα στο μέλι με ελάχιστο κλειστό γόνο μέσα του και να το τρυγήσει, αυτός ο γόνος μπορεί ακόμα και σε πολύ κρύες εποχές να εκκολαφθεί και  να βγουν και μέλισσες από μέσα του. Αυτό έχει περιγραφεί και σε αντίστοιχη ανάρτηση - ποίημα του blog Και αν οι μέλισσες... στην πρόταση " Και αν νιώθανε φόβο όταν ελάχιστες, από πολλές κυψέλες ξένες μεταξύ τους μέλισσες, μαζευόταν σε πλαίσια γεμάτα με μέλι κλεμμένα από την κυψέλη τους χωρίς την γλυκιά μυρουδιά της μάνας τους "Μα που είσαι? Μου λείπεις και φοβάμαι!" σχηματίζοντας τοσοδούλες σφαίρες από σώματα για να νικήσουν παροδικά το κρύο?".

 Ευτυχώς στις μελισσοκομικές ομάδες δεν υπάρχουν πολλοί πραγματικοί επαγγελματίες μελισσοκόμοι, γιατί θα υποφέρατε κυριολεκτικά διαδικτυακά μελισσουκομάκια μου. Και καλά που έχω αποφασίσει και εγώ να μην μετέχω, γιατί χάνουμε μαλλί λόγου ηλικίας μην χάναμε και μαλλί λόγου μαλακίας!

 Α και κάτι τελευταίο! Όλοι εσείς που λέγατε ότι τα πλαίσια είναι κλεμμένα πως σας ήρθε αυτή η ιδέα? Δηλαδή κάτσατε και σκεφτήκατε, "Ααααα αυτός ο Άθλιος, ο Βρωμιάρης, το Τέρας έκλεψε τα πλαίσια και τα απομελώνει αδιαφορώντας για τον γόνο, και τι κάνει μετά? Βγάζει και βίντεο από πάνω, όπου θα φαίνονται όλων οι φάτσες καθώς θα κάνουν κάτι που μόνο ένας κλέφτης θα έκανε!!!! Και φυσικά μια που αυτά τα κάνουν μόνο κλέφτες και επειδή όλων οι φάτσες φαίνονται θα έρθουν οι άραβες οι μπάτσοι και θα τους τιμωρήσουν με το να τους κόψουν το δεξί το χέρι όπως κάνουν στα μέρη τους! Και κλέφτες και μαλάκες!!!" Για πείτε μου τώρα που διαβάζετε το παραπάνω τι ακριβώς σκεφτόσασταν όταν κάνατε την υπόθεση ότι τα πλαίσια ήταν κλεμμένα?

 Αχ αχ αχ! Τυχεροί μου είσαστε που δεν θέλω πραγματικά να ασχοληθώ με τους μελισσοκόμους του πληκτρολογίου, τα ίδια ψυχολογικά προβλήματα θα αποκτούσατε με τους αντίστοιχους άτυχους όμως μελισσοκόμους του πληκτρολογίου όταν σκόρπιζα πανικό και φόβο στις μελισσοκομικές ομάδες πριν από χρόνια!

 Χα χα χα.      

 Πάμε παρακάτω και σε κάποια ερωτήματα που μου έκαναν μελισσοκόμοι, αρκετά ασχοληθήκαμε με τους παπαρολόγους των μελισσοκομικών ομάδων. 

248. Λάζαρε καλησπέρα και καλή χρονιά!

Σε καμιά 10-15 μέρες που θα αρχίσουν να έρχονται οι πρώτες γύρες από χωνάκια και κρόκο. Να φτιάξω μια γυρεοπιτα από γύρη που μου περίσσεψε από πέρυσι και να δώσω από 300 γρ στο κάθε μελίσσι

Το σκεπτικό είναι να τα παρέχω πρωτεϊνική τροφή, σε φάση που η γύρη από έξω είναι λίγη, καθώς οι ώρες πτήσης είναι ακόμα μετρημένες. Επίσης, να δυναμώσουν οι χειμωνιάτικες μέλισσες και να εκθρέψουν πιο άνετα τους πρώτους γόνους.

Θα βοηθήσω τα μελίσσια να αναπτυχτούν πρώιμα ή θα τα βλάψω επειδή ίσως απλώσουν γόνο πιο νωρίς από όσο πρέπει και από όσο μπορούν να ζεστάνουν

Bear's Nest: Καλησπέρα Νέους και χρόνια πολλά και καλά για σένα και για κάθε λουλούδι που φυτρώνει στην καρδιά σου και τρέφεται με την αγάπη σου.

Και  μια που ευχηθήκαμε, για να πάμε πάλι ακόμα μια φορά στα γνωστά!!! Θα σε σκοτώσω Νέους!!! Τι είναι αυτά που ρωτάς! Λίγες τρίχες απομείνανε στο κεφάλι μου θα τις χάσω  και αυτές!!!!  Χα χα χα.

 Δύσκολη η ερώτηση σου όχι γιατί δεν έχει βάση, ναι μπορείς να βοηθήσεις τα μελίσσια σου με το να τροφοδοτήσεις με γυρεόπιτα και να ανεβάσεις το επίπεδο της πρωτεϊνικής τροφής που θα πάρουν, αλλά η δυσκολία βρίσκεται στο εάν είναι υπερβολικά νωρίς ή όχι (ακόμα και σε δεκαπέντε μέρες από τώρα). Ναι είναι σωστό να τα πουσάρεις λίγο τα μελίσσια σου, αλλά πόσο νωρίς?



 Εδώ σου έχω μια εικόνα από την πρόβλεψη για τον Σοχό την επόμενη εβδομάδα -5/1/2019 η απάντηση-  (θα μου πεις «δεν είναι κάθε μέρος στον Βορρά σαν τον Σοχό», θα σου πω «εάν δεν έχεις μελίσσια στο κέντρο της πόλης της Θεσσαλονίκης δεν θα απέχουν και τόσο οι θερμοκρασίες σε αυτόν τον πίνακα από τα άλλα μέρη ώστε να μην είναι ενδεικτικός ο παραπάνω πίνακας για την κεντρική Μακεδονία»), βλέπεις ότι σχεδόν κάθε μέρα θα έχει ολικό παγετό (να μην ανέβει δηλαδή η θερμοκρασία πάνω από το μηδέν σε όλη την διάρκεια του εικοσιτετραώρου. Επίσης σήμερα μάλιστα ανέβασα ανάρτηση (βλέπε ανάρτηση Ζήσε τον μύθο σου στον Σοχό ) όπου δείχνω τι υπέροχο μέρος είναι ο Σοχός από άποψη καιρού χα χα χα.

 Οπότε και πιστεύω ότι μάλλον φέτος ο χειμώνας θα μας  δείξει πολύ περισσότερο τα δόντια του από ότι πέρσι (ίσως ο χειμώνας να είναι παρόμοιος με τον προπέρσινο που χτυπούσε κάτι ξεγυρισμένα -20 για 10-12 συνεχόμενες ημέρες!!!)*. Με αυτό το δεδομένο μην είσαι και τόσο σίγουρος ότι θα αρχίσει η ανθοφορία από το κρινάκι και τον κρόκο σε 10-15 μέρες από τώρα ή ότι θα πετάνε τα μελίσσια σου για να την εκμεταλλευτούν λόγου θερμοκρασιών.

 Το εάν είναι νωρίς ή όχι για να τροφοδοτήσεις γυρεόπιτα δεν εξαρτάται τόσο ημερολογιακά (που ναι, ακόμα και ημερολογιακά σαν να είναι νωρίς να ταΐσεις σε 10-15 μέρες γυρεόπιτα!) όσο από το πώς είναι ο χειμώνας εκείνη την στιγμή που θέλεις να ταΐσεις, και ποια η βραχυπρόθεσμη πρόβλεψη του (μια που μακροπρόθεσμη δεν υφίσταται). Εάν είχες περισσότερη ποσότητα από γύρη, και γυρεόπιτα ως συνακόλουθο (να τροφοδοτήσεις 1-2 κιλά/μελίσσι πχ), θα σου έλεγα με βαριά καρδιά «κοίτα τον καιρό σε μερικές μέρες και πράξε ανάλογα» αλλά τώρα όταν είναι να δώσεις μόνο 300gr /μελίσσι (εδώ υπάρχει πάντα η επιφύλαξη ότι δεν είναι συνετό τον χειμώνα να ταΐσεις πάνω από 15-20 συνεχόμενες μέρες με γυρεόπιτα λόγου του κινδύνου για Νοζεμίαση) θα σου έλεγα να καλμάρεις λίγο και να μην βιαστείς. Μια χαρά θα βοηθήσεις το μελίσσι και εάν την δώσεις αυτή την τροφή (που δεν την έχεις και σε απεριόριστες ποσότητες) και στα μέσα Φλεβάρη που θα έχουν ήδη γόνους και θα χρειάζονται ακόμα περισσότερη πρωτεΐνη για να αναπτυχθούν περισσότερο. Γιατί εάν την δώσεις πολύ νωρίς και μπορεί να μην βρίσκουν από έξω ποσότητες γύρης και να γονεύσουν ελάχιστα  μόνο από αυτή και να πάει χαράμι (γιατί μπορεί εάν βρίσκανε από έξω να σου έκαναν 1,5-2 πλαίσια γόνου και με την βοήθεια της γυρεόπιτας να πάει στα 2,5-3 πλαίσια – σε μελίσσι με 6-7 πληθυσμού αυτό-, ενώ εάν δεν  βρίσκουν από έξω να σου κάνει λόγου γυρεόπιτας σε ένα πλαίσιο γόνο μέγεθος όσο ένα πακέτο τσιγάρα , και να είναι δώρο άδωρο). Ή ακόμα και να βρουν έξω γύρη να ανοίξουν γόνους και μετά να χαλάσει ο καιρός να κλείσει η μελισσόσφαιρα  και να μείνει γόνος έξω από αυτή και να πεθάνει (και αρρώστιες βαριές μετά και, και, και….).

 Απλώς να θυμάσαι ότι ο δεύτερος κίνδυνος μπορεί να συμβεί και πολύ, πολύ, πολύ πιο μακριά χρονικά από τους μήνες που είμαστε (είναι ένας σοβαρός κίνδυνος για τα μελίσσια στις αρχές του Μάρτη, όταν έχουν πλέον καλούς γόνους και ένα ξαφνικό γύρισμα του καιρού- πράγμα πολύ συνηθισμένο για αρχές Μάρτη- μπορεί με την παγωνιά του να κλείσει τα μελίσσια σε πολύ κλειστή μελισσόσφαιρα και τότε να υπάρχει βαρύτατο πρόβλημα!). Για αυτό και είναι και παρακινδυνευμένο μερικές φορές να ταΐσεις πρώιμα με σιρόπι τα μελίσσια του Βορρά (και κίνδυνος για Νοζεμίαση, και το να κλείσει πάλι το μελίσσι λόγου κρύου). Σκέψου όλα τα παραπάνω και δράσε ανάλογα. 

* Φέτος τα μελίσσια είναι πολύ πιο πίσω από πλευράς γόνων και ο χειμώνας πολύ χειρότερος από τον περσινό, παρατήρηση ένα μήνα μετά από αυτή την ερώτηση. 

249. Λάζαρε καλημέρα και χρόνια πολλά. Ερώτηση:

Έβαλα πριν από ένα μήνα κάτι ταινίες αμιτραζης ρωσικές. Τα μελίσσια τα τσέκαρα και πήγαιναν όλα σφαίρα. Τα μικρότερα ήταν σφιχτά 5αρια . Με τα μέλια τους και από όλα.

Πριν από 4 μέρες βγάζω τις ταινίες κάνω μια γρήγορη επιθεώρηση, όπου όλα ήταν τέλεια, τους βάζω από πάνω  βανίλια, και σε κάποια λαμαρίνα με λάδι στον πάτο.
2 μέρες μετά πάω και σκονίζω με άχνη να δω πόση βαρροα έχουν ακόμη. Σήμερα πήγα να δω τις λαμαρίνες και σοκαρίστηκα. 

Σε κάποια είχα έως και 2 πλαίσια μέλισσες πεθαμένες στον πάτο, σ αλλά τίποτα. Σκέφτηκα νοζεμιαση αλλά ο Θρασυβούλου λέει πεθαίνουν στον αγρό. Έχεις καμία σκέψη;

Και κάτι ακόμη όπως έβγαζα τις νεκρές να τις πετάξω παρατήρησα ότι όταν υγρές.

Bear's Nest: Χρόνια πολλά και καλά ******, για να δούμε τι έχουμε εδώ, πρώτα από όλα διάγνωση από μακριά δεν γίνεται, αλλά ας κάνουμε μια προσπάθεια.

 Ναι Νοζεμίαση (η Κεράνα) μαζί με προσβολή από βαρρόα οδηγεί σε σύνδρομο εγκατάλειψης κυψέλης, θα έβλεπες μέλια μέσα ακόμα και κλειστό γόνο, αλλά πουθενά μέλισσες ή πτώματα (η Νοζεμίαση Απις έχει ως σύμπτωμα και τα περιττώματα των μελισσών μπροστά από την κυψέλη, κάτι που δεν αποτελεί τόσο σύμπτωμα της Κεράνα).

 Επόμενη σκέψη για μαζικούς θανάτους είναι η λεηλασία, θα έπρεπε να έβρισκες και τρίμματα από κερί στον πάτο και στην είσοδο, όπως και αβέρτα νεκρές μέλισσες στην είσοδο (εκτός εάν το μελίσσι ήταν υπερβολικά αδύναμο), και φυσικά και τα πλαίσια με τα μέλια τριμμένα και λεηλατημένα, δεν τα είδες αυτά δεν είναι λεηλασία.

 Συνεχίζουμε με την επόμενη πιθανότητα, πείνα του μελισσιού, θα έβλεπες πολλές νεκρές μέλισσες και στο πάτο του μελισσιού αλλά κυρίως μέσα στις κερήθρες με τους κώλους από έξω και φυσικά δεν θα υπήρχε πουθενά μέλι ούτε για αστείο, θα το παρατηρούσες όμως αυτό, όπως και είπες ότι έβαλες και τροφή (βανίλια) οπότε δεν παίζει αυτή η πιθανότητα (η πιθανότητα να ήταν τόσο λάθος η παρασκευή της τροφής ώστε να είχε γίνει υπερτοξική για τα μελίσσια την θεωρώ τελείως ακραία, φυσικά δεν την θεωρώ όμως και μηδενική, ζαχαροζύμαρο την επόμενη φορά και μάλιστα ψυχρής παρασκευής εάν μπορούν να σου προμηθεύσουν οι προμηθευτές σου).

 Επόμενη πιθανότερη αιτία δηλητηρίαση, θα έπρεπε να βρεις στο πάτο νεκρές μέλισσες με τις γλώσσες έξω, αλλά είναι πολύ δύσκολο αυτό στην συγκεκριμένη περίπτωση γιατί είμαστε ακριβώς μέσα στην καρδιά του χειμώνα (απάντηση στις 29/12/2018) και οι μέλισσες δεν πετούν και πολύ έξω αυτή την εποχή, και δεν υπάρχουν και ανθοφορίες που μπορεί να ραντιστούν αυτή την εποχή (φυσικά εσείς εκεί κάτω στην Αθήνα και πιο ζεστά είσαστε, και ρίχνουν αβέρτα ραντίσματα στους φοίνικες), φυσικά υπάρχει και η πολύ, πολύ, μικρή πιθανότητα να στα έριξε κάποιος ράντισμα μέσα στις κυψέλες, αλλά τότε θα έβλεπες εκατόμβες μελισσιών, στην πραγματικότητα μετά από κάτι τέτοιο δεν θα είχες μελίσσια (ιδίως εάν στο κάνουν αυτή την εποχή που ούτε γόνοι υπάρχουν και τα μελίσσια είναι σχεδόν διαρκώς μέσα στην κυψέλη).

 Και πάμε στις πιο δύσκολες πιθανότητες να συμβούν αλλά εάν αποκλειστούν όλα τα παραπάνω αυξάνει τρομερά το ενδεχόμενο να συμβούν.

 Α/ κυψέλες με λάθος κλίση που πήραν νερό και πνίγηκε και κόσμος εκεί μέσα, δύσκολο, δεν είσαι τόσο γκάβακας μελισσοκόμος και για να το κάνεις αυτό το λάθος και για να μην το καταλάβεις όταν δεις τα αποτελέσματα του.

 Β/ άκρες από το κερόπανο να εξέχουν από το καπάκι να ρούφηξαν αβέρτα υγρασία από (πολύ δυνατές) εξωτερικές βροχές και να πέρασε όλη αυτή η υγρασία και μέσα στην κυψέλη, με την ίδια ακριβώς αρχή που δουλεύουν τα φυτίλια στα καντηλάκια  που τροφοδοτούνται έτσι διαρκώς με λάδι και κρατούν την φωτιά αναμμένη (αυτό δεν συμβαίνει τόσο εύκολα με ναύλων φύλλα που μπορούν να εξέχουν από τα καπάκια), θα το είχες καταλάβει και αυτό μια που το κερόπανο θα ήταν τελείως υγρό

 Γ/ και πλέον το πιθανότερο οι ταινίες είχαν υπερβολικά πολύ υγρασία (πχ μπορεί να συμβεί σε ταινίες με οξαλικό οξύ αυτό) ή λάδι (σε ταινίες που βάζουν λάδι μαζί με την δραστική ουσία) επάνω τους και αυτό μπορεί να σκότωσε τις μέλισσες (φυσικά μπορεί να ήταν και τοξικό το σκεύασμα που έβαλες ή στην δοσολογία που έβαλες).

 Και πάμε στην πραγματικότητα σε αυτό που πιθανότατα έγινε αλλά πρώτα ένα γαμισλίκι! Τι ακριβώς σκεφτόσουν ρε νέους όταν έβαζες λαμαρίνες με λάδι στον πάτο της κυψέλης? Πας καλά?  Ποίος σας τα λέει να τα κάνετε αυτά? Λάδι που δεν φεύγει εύκολα από τις μέλισσες, σε συνθήκες που είτε θα είναι σε μελισσόσφαιρα είτε θα κάνουν σύντομες πτήσεις αποδυναμωμένες από το κρύο και τον εγκλεισμό στην κυψέλη? Τι νομίζεις έγινε? Είτε είχαν λάδι οι ταινίες και όσες μέλισσες εκτιθήκαν υπερβολικά σε αυτό δεν μπόρεσαν να καθαριστούν και πάπαλα, είτε όσες μέλισσες έπεφταν από την μελισσοσφαιρά ή πήγαιναν να πετάξουν πολύ πρωί γέμιζαν με λάδι δεν μπορούσαν να καθαριστούν, μένανε εκεί, και το κρύο όταν ξαναέρχονταν τις καθάριζε. Είτε αυτό είτε πέρασε αβέρτα νερό στις κυψέλες και δεν το πήρες χαμπάρι!

 Να μην ξαναβάλεις λάδι στον πάτο, θέλεις να δεις τις απώλειες από τα βαρρόα βάλε στυπόχαρτο ή απλώς χαρτί, θέλεις να κάνεις θεραπεία με άχνη (μηχανικός τρόπος καταπολέμησης της βαρρόα) βάλε βαζελίνη από κάτω αλλά αυτό δεν θα το κάνεις ακριβώς μέσα στην καρδιά του χειμώνα όπου η κάθε μια μέλισσα που θα μείνει για αρκετή ώρα μακριά από την μελισσόσφαιρα θα έχει τεράστιο πρόβλημα λόγου κρύου.

 Αχχχχ αν σε είχα στην διμοιρία μου θα σε είχα μια εβδομάδα να κουβαλάς κάθε μέρα σκουπίδια με το πλοίο της αγάπης, και θα έβαζα τον επιλοχία, την μάνα του λόχου, να σε έχει πίπα κώλο εμπλοκή για 15 μέρες να βαράς μόνο γερμανικό νούμερο ως φανερός σκοπός στην πύλη του στρατοπέδου! Χα χα χα     



 Την επόμενη ερώτηση την δημοσιεύω για να δούνε οι νεότεροι μελισσοκόμοι ότι δεν είναι κακό εάν δεν έχεις εσύ κάποιο μέλι και σου ζητήσουν πληροφορίες για το που μπορούν να βρουν από αυτό το μέλι εσύ να δείξεις συναδελφική αλληλεγγύη και καθαρό χαρακτήρα και να δώσεις τις απαραίτητες πληροφορίες εάν τις διαθέτεις (πάντα φυσικά με την προϋπόθεση ότι δεν μπορείς στην μελισσοκομία να εγγυηθείς απόλυτα για κάποιον ή για κάτι ποτέ). Και καλό θα κάνεις στον συνάδελφό σου που μπορεί και να το εκτιμήσει, και θα βοηθήσεις νεότερους μελισσοκόμους να εδραιώσουν ένα πελατολόγιο όσο το δυνατόν νωρίτερα (το οποίο πελατολόγιο είναι το σημαντικότερο πράγμα για μια επιχείρηση, είτε μελισσοκομική είτε όχι) στην μελισσοκομική τους πορεία. Προσπαθείτε να κάνετε διαρκώς καλό σε όλους, τίποτα άλλο δεν έχει σημασία σε αυτό τον κόσμο, κάντε καλό στους άλλους διαρκώς, αγαπάτε με όλη σας την καρδιά τα άτομα που έχουν αξία για σας, μείνετε δίκαιοι με τον εαυτό σας. Αυτό είναι η αξία ενός Ανθρώπου και μόνο. 

250. Λάζαρε καλησπέρα, καλή χρονιά φίλε όλα καλά? Χρειάζομαι την βοήθεια σου! Ψάχνω μέλι από ρείκι κ μέλι κουμαριάς. Καταρχάς εσύ διαθέτεις? Αν όχι μπορείς να με συστήσεις σε συνάδελφο να προμηθευτώ γιατί μου ζητάνε? Εννοείται ότι οποιαδήποτε συναλλαγή κ να γίνει η ευθύνη είναι μόνο δική μου κ του προμηθευτή. Ευχαριστώ περιμένω νεότερα.

Bear's Nest:  Καλημέρα ****** και καλή χρονιά για σένα και για κάθε μαργαριτάρι της καρδιάς σου. Χμμμμ δύσκολα βάζεις γιατί φέτος η χρονιά ήταν ψιλοκαταστρεπτική για όλους μας (για κάποιους ήταν τελείως καταστρεπτική!) και τα μέλια εκεί έξω είναι πολύ λίγα και όπως είναι φυσικό δύσκολα μελισσοκόμος θα αφήσει ξεκρέμαστους παλιούς πελάτες για να δώσει τις μικρές ποσότητες από μέλι που διαθέτει (ή και τους πελάτες λιανικής που έχει και τα δίνει σε καλή τιμή για να προτιμήσει πελάτες χονδρικής), επίσης ρε μαιμούνννννν 22 Ιανουαρίου το ρωτάς αυτό? όταν έχει περάσει ο μήνας του μελιού (Δεκέμβρης) και έχει φύγει το περισσότερο μέλι από τους περισσότερους μελισσοκόμους? Χα χα χα. Δεν τα λέω αυτά για να σε κράξω αλλά για να τα έχεις στα υπόψη σου για άλλες χρονιές για να κάνεις τα κουμάντα σου. Πάμε παρακάτω, εγώ δεν έχω μέλι ρείκης αλλά ούτε και κουμαριάς (δεν κάνω τοποθετήσεις σε κουμαριές, δεν τις εμπιστεύομαι) αλλά μόνο πεύκου. Τα παιδιά που ξέρω και θα μπορούσα να στα προτείνω και ξέρω ότι δεν βγάλανε μέλι σε αυτές τις τοποθετήσεις αλλά και ότι σχεδόν έχουν αδειάσει από μέλια (για αυτό η παραπάνω πριχταρχίδωση από μένα χα χα χα, για να έχεις μια ιδέα του πόσο μπροστά πρέπει να ψάχνεις για τέτοια μέλια και ακόμα πόσο σημαντικό είναι να ψάξεις νωρίς για αυτά στις κακές μελισσοκομικές χρονιές). Επίσης επειδή αυτά είναι από τα τελευταία μέλια της χρονιάς πολλοί μπορεί καν να μην τα έχουν κάνει τρύγο και να τα αφήσανε μέσα στα μελίσσια (ιδίως της κουμαριάς) γιατί φέτος τα μελίσσια θα είναι πολύ φτωχά από μέλι μέσα στον χειμώνα.

 Αλλά για να μην σε αφήσω και χωρίς να πω κάτι πιο ουσιαστικό από την θεωρία για τα μελισσοκομικά αποθέματα για δες μπας και ο ******* ******** (αυτός που έχει την ομάδα ************* * ************ ************ )** έχει μέλι κουμαριάς, είχα δει ότι σε μια φώτο του (ή βίντεο του) να ρίχνει λαντούρες από μέλι στην κυψέλη του σε τοποθέτηση κουμαριάς, ίσως και να έκανε τρύγο (δύσκολο αυτό γιατί είπαμε τα μέλια αυτά οι περισσότεροι τα κρατούν στα μελίσσια) πάνω στην κουμαριά. Άλλη επιλογή σου θα ήταν να κοιτάξεις και για αυτά τα μέλια από νότιους μελισσοκόμους αλλά λόγου ότι η λιανική τους είναι πολύ πιο υψηλά από την δική μας (των βόρειων) οπότε το ίδιο θα ισχύει και στην χονδρική τους (εάν έχουν μάλιστα χονδρική γιατί με τόσο κόσμο εκεί κάτω ίσως και οι μελισσοκόμοι που δεν έχουν τεράστιο μέγεθος να ξεπουλάνε όλο τους το μέλι στην λιανική) και ίσως να μην σε συμφέρει



** Και ναι! Δεν είναι όλοι οι διαχειριστές μελισσοκομικών ομάδων άσχετοι ή μαλάκες! Υπάρχουν και εξαιρετικά παιδιά εκεί έξω! Ακόμα και εξαιρετικά παιδιά μελισσοbloggers υπάρχουν, αλλά αυτοί είναι πολύ λιγότεροι! Χα χα χα. 



Σειρά "Απαντώ εκεί που δεν με σπέρνουν".











Γιατί Κυψελογισμός?

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XXXVIII


Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XXXIX


Κλέφτης ονείρων αν δεν είσαι


Γίνε ΠΑΟΚ


Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XL


Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XLI


Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XLII


Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XLIII


Περί τροφοδοσίας


Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XLIV


Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XLV


Μελισσοκομία και Ηθική


Απαντώντας μελισσοκομικές ερωτήσεις ακόμα και άρρωστος! 


Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XLVI


Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XLVII

Κυψέλες στην Ακτίνα πτήσης Μελισσών

Αναζήτηση αναρτήσεων στις Μελισσοιστορίες και άλλα ή αλλιώς Η τρικυμία εν κρανίο του Αρκούδα!

Μελισσοκομία και επιθετικότητα μελισσιών

Τι είναι αυτό που μπορεί να αμφισβητηθεί στην μελισσοκομία και τι όχι Vol I



Μότσανος Λάζαρος

Σοχός 09/02/2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου