UA-50457385-1

Κυριακή 20 Απριλίου 2014

Μελισσοκομικές εργασίες Καψούλισμα Συρμάτωμα

Για να γράψουμε μια χρήσιμη ανάρτηση έτσι για αλλαγή!

Χα χα χα.

Σήμερα το μάθημα θα έχει τις εργασίες του καψουλίσματος και του συρματώματος των πλαισίων. Τεχνογνωσία που απέκτησα μέσα από τα σεμινάρια του Μελισσοκομικού εργαστηρίου της Γεωπονικής σχολής του Α.Π.Θ. (βλέπετε προηγούμενη ανάρτηση Σεμινάριο Εφαρμοσμένη Μελισσοκομία).

Λίγα είδαμε, πολλά καταλάβαμε.


Και αρχίζουμε με το τι θα χρειαστούμε για το καψουλίσμα:
1/Καψουλιέρα.
2/Σφυρί
3/Καψούλια πολλών μεγεθών (ναι θα χρειασθείτε πολλά μεγέθη! Οι τρύπες στα πλαίσια έχουν μεγάλη διαφοροποίηση σε μέγεθος).


Με την καψουλιέρα εφαρμόζουμε τα καψούλια μέσα στις υποδοχές τους (βοηθά μερικές φορές να τα τοποθετείτε ελαφρά μέσα και να εφαρμόζουν πλήρως με την καψουλιέρα)


Και τάκα τούκα το πλαίσιο είναι έτοιμο!

Εύκολη δουλειά αλλά υπάρχει ένα αλλά, μία διπλή κυψέλη έχει 20 πλαίσια και αυτά θέλουν από 8 καψούλια, σύνολο 160 καψούλια, μπορεί μεν να είναι εύκολη η εργασία αυτή αλλά είναι και χρονοβόρα, καλό είναι να γίνεται όταν υπάρχουν νεκροί χρόνοι στην μελισσοκομία (χειμώνας).

Τώρα γιατί κάνουμε αυτή την εργασία?

Την κάνουμε γιατί όταν τεντώσουμε τα σύρματα μέσα στο πλαίσιο (η επόμενη εργασία μας) υπάρχει μεγάλος κίνδυνος, εάν δεν υπάρχουν τα καψούλια, το σύρμα να κόψει το ξύλο.

Φυσικά και υπάρχουν μελισσοκόμοι που δεν τεντώνουν του θανατά τα σύρματα στα πλαίσια όπως κάνω εγώ και δεν τα έχουν ανάγκη τα καψούλια, ωραία έτσι τους βολεύει έτσι κάνουν, η μελισσοκομία είναι μια προσωπική υπόθεση, καθένας ακολουθεί τους τρόπους μεθόδους και χειρισμούς που τον βολεύουν, κάθε μέθοδος είναι σωστή για εσένα αν εσύ την νιώθεις σωστή για σένα. 


Και πάμε παρακάτω στην πιο επίπονη εργασία στην μελισσοκομία (τουλάχιστο για μένα), το συρμάτωμα.

Και να τι θα χρειαστούμε για αυτή την εργασία:
1/Μάλλινα γάντια (πατέντα μου).
2/Γυφτόκαρφα (δεν ξέρω γιατί τα λένε έτσι, απλώς ξέρω ότι τα λένε έτσι).
3/Μυτοτσίμπιδο.
4/Κοφτάκι.
5/Σφυρί.
6/Συσκευή συρμάτωσης.
7/Μεταλλικό σύρμα (εγώ χρησιμοποιώ το λεπτό σύρμα).


Το μάλλινο γάντι πατέντα που έχω κάνει. Έχω κόψει τον αντίχειρα για να μπορώ να το χρησιμοποιώ και από τις δύο πλευρές (έχω κάνει και αντίστοιχη τρύπα και από την άλλη πλευρά για να μπαίνει ο αντίχειρας). 

Και γιατί έχω κάνει αυτή την πατέντα?

Γιατί τεντώνω τα σύρματα τόσο που κόβεται το χέρι μου μέσα στις κλειδώσεις από τα σύρματα κατά την διάρκεια αυτής της διαδικασίας!

Ο μόνος τρόπος για να το εμποδίσω αυτό είναι να φοράω γάντια (όχι δερμάτινο δεν αντέχει, πλαστικό κολλάει το σύρμα πάνω του, το μάλλινο είναι το μόνο που κάνει την δουλειά). Δυστυχώς όμως ανά 100-120 πλαίσια που τεντώνω έχει καταστραφεί το γάντι στον δείκτη και τον μέσο, οπότε εδώ κολλά και η ιδέα να κόβω τους αντίχειρες στα γάντια, έτσι μπορώ να αλλάζω πλευρά και να βγάζω άλλα 100-120 πλαίσια και όταν έχει ξοφλήσει αυτό το γάντι υπάρχει και το άλλο γάντι από το ζευγάρι για να βγάλω αλλά 200-240 πλαίσια. 

Αρκούδα μεν μας κόβει δε.


Και ξεκινάμε με το να καρφώσουμε δυο γυφτόκαρφα πάνω στο πλαίσιο. Εκεί θα δεθεί το σύρμα όταν θα έχουμε τελειώσει  το συρμάτωμα. Φυσικά έχουμε πει ότι καλύτερα είναι να γίνονται όλα τα στάδια ξεχωριστά (ξεχωριστά καψουλάρισμα, κάρφωμα, συρμάτωμα) για να γίνεται η εργασία ταχύτερα.


Η συσκευή συρμάτωσης έχει δύο συστήματα (ένας μοχλός και μία βίδα) για να για να δώσει τάση στα πλαίσια έτσι ώστε όταν περάσουμε τα σύρματα να τεντωθούν περισσότερο εξαιτίας αυτής της τάσης. Παλιότερα οι μελισσοκόμοι το πετύχαιναν αυτό με το να βάζουν το πλαίσιο ανάμεσα στα πόδια τους και να το πιέζουν (υποθέτω οι παλιοί μελισσοκόμοι θα είχαν μπανανέ πόδια σαν τους ποδοσφαιριστές χα χα χα).


Περνάμε το σύρμα μέσα από τις καψουλαρισμένες τρύπες και με την βοήθεια των ραούλων που έχει η συσκευή.


Και περιστρέφουμε το σύρμα 2 φορές πάνω στο ένα γυφτοκάρφο (δύο και όχι περισσότερο γιατί δεν θα καρφώνεται το καρφί καλά μέσα στο ξύλο και όχι μια γιατί θα φύγει το σύρμα όταν τεντώσουμε το σύρμα).


Αφού κόψουμε όσο σύρμα προεξέχει καρφώνουμε το πρώτο γυφτόκαρφο.


Και αρχίζει ο πόνος!

Τεντώνουμε το σύρμα διαδοχικά σε κάθε γραμμή και παίρνουμε τα μπόσικα από κάθε γραμμή του σύρματος (έχουμε βγάλει πρώτα το σύρμα από τα ραούλα! χα χα χα).

Συνήθως θέλει 2 φορές να τεντώσουμε τα σύρματα για να πάρουμε όλα τα μπόσικα (και συνήθως κάπου εκεί σπάζει το σύρμα χα χα χα. Καλό είναι να φοράτε και γυαλιά εργαστηρίου μην σας έρθει κανένα κομμάτι σύρμα μέσα στα μάτια!)


Αφού έχουμε τεντώσει πολύ καλά το σύρμα του δίνουμε λίγα μπόσικα ίσα ίσα για να το περάσουμε από το δεύτερο γυφτόκαρφο κρατώντας το με το μυτοτστίμπιδο.


Τα γνωστά 2 περιστροφές γύρω από το γυφτόκαρφο και μετά το κόβουμε (αν και συνήθως κόβεται από μόνο του).


Και καρφώνουμε και το δεύτερο καρφί μέσα στο πλαίσιο.


Με που βγάζουμε το πλαίσιο από την συσκευή συρμάτωσης όλη αυτή η τάση που του είχαμε δώσει τεντώνει ακόμα περισσότερο το σύρμα.


Και αυτό απαντά την ερώτηση πόσο πολύ τεντώνουμε τα πλαίσια!

Τι να κάνουμε ούτε ραμολιμέντο είμαι, ούτε ψοφίμι, ούτε παφλιάκ (την τοπολαλιά του Σοχού ο ετοιμόρροπος γέρος χα χα χα), ας είμαστε καλά ακόμα έχουμε μεγάλη δύναμη στα χέρια, αν γίνω και εγώ παππούλης θα έχω τα πλαίσια ξεκούρδιστα, μέχρι τότε θα μπορώ να τα τεντώνω τόσο όσο χρειάζεται για να παίζω με αυτά το "Too Old to Rock 'nRollToo Young to Die!" 

Χα χα χα.

Τα λέμε παίδες!

Μότσανος Λάζαρος 

Σοχός 20/04/2014.




5 σχόλια:

  1. Γεια σου Λαζαρε μια ερώτηση η θεραπεία με οξαλικο οξύ πως γίνεται με σιρόπι η εξάχνωση είναι καλύτερα :

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δημήτρη έχω ως αρχή να μην αναφέρω θεραπείες δημόσια, είτε μέσα από το blog μου είτε από το προφίλ μου στο Facebook.

      Αντίθετα παραπέμπω τον κάθε ένα που ενδιαφέρεται για θεραπείες στην σελίδα του Εργαστηρίου Μελισσοκομίας του ΑΠΘ που θεωρώ ότι πρέπει να είναι τα μόνα άτομα που επιτρέπεται να μιλούνε για θεραπείες .

      Οπότε για την θεραπεία με οξαλικό σε παραπέμπω στις ερωτήσεις που αφορούν τις θεραπείες της βαρρόα και συγκεκριμένα στην ερώτηση 49, ερώτηση 46, και ερώτηση 20 (υπάρχουν και άλλες σχετικά με το οξαλικό καλά είναι να τις διαβάσεις και αυτές), ο δε σύνδεσμος που θα ακολουθήσεις είναι ο http://beelab.agro.auth.gr/erotiseis_barroa.html

      Πάντως για να μην είμαι απόλυτος σχετικά με τις θεραπείες, θα αναφέρω ότι εγώ χρησιμοποιώ την μέθοδο της ενστάλαξης όταν χρησιμοποιώ οξαλικό, γρήγορος, εύκολος, και ασφαλέστερος τρόπος για τον μελισσοκόμο αυτός.

      Διαγραφή
  2. Οκ. Λαζαρε η εξάχνωση. Λέει έχει μηδέν τις εκατό απώλειες ενώ η ενσταλαξη έχει απώλειες τι λες ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δημήτρη ας κάνω μια εξαίρεση και ας πω ένα δύο πράγματα για θεραπείες, ποτέ δεν είχα απώλειες με το οξαλικό και την ενστάλαξη, γιατί φρόντιζα να κάνω σωστές τις αναλογίες (ένας από τους λόγους που δεν μιλώ για θεραπείες, δεν έχω κανένα τρόπο να ξέρω αν ο άλλος που με διαβάζει ότι ξέρει την απλή μέθοδο των τριών και δεν θα κάνει ζημία στα μελίσσια του, και αυτή την ευθύνη δεν την θέλω), να είναι χλιαρό το σιρόπι που χρησιμοποιούσα (για να μην παγώσουν οι μέλισσες), και να το κάνω τις θερμότερες ώρες της ημέρας (12-2). Επίσης δεν το εφάρμοζα πάνω σε σφιχτή μελισσόσφαιρα έτσι ώστε να υπολογίζω σωστά την ποσότητα που θα βάλω.

      Βλέπεις πόσες παράμετροι μπορούν να πάνε λάθος στην ενστάλαξη, θέλει κάποια προσοχή, αλλά είναι θεραπεία που θα την κάνεις μια φορά τον χρόνο οπότε θα πρέπει να δώσεις εκείνη την ημέρα την δέουσα προσοχή σε αυτή.

      Τώρα στην εξάχνωση υπάρχουν πολλές περισσότερες παράμετροι, από το πόσο ακριβώς θα το κρατήσεις το στόμιο στην κυψέλη (ανάμεσα στα 4 με 5 λεπτά υπάρχει 20% διαφορά, δεν είναι λίγη) η θερμοκρασία της συσκευής (για να μην πέσει η δραστικότητα της), η υγρασία στην ατμόσφαιρα και την κυψέλη (παράμετρος που θα καθορίσει την συγκέντρωση της δραστικής ουσίας μέσα στην κυψέλη), ο πληθυσμός και το πόσο πραγματικά θα πρέπει να χορηγήσεις από την δραστική ουσία.

      Μπορεί πράγματι να μην έχεις απώλειες με την εξάχνωση αλλά είσαι σίγουρος ότι έχεις δώσει την δοσολογία που θα είναι αποτελεσματική για την καταπολέμηση της Βαρρόα (οπότε ότι κερδίσεις από απώλειες στην χορήγηση του οξαλικού θα το χάσεις πολλαπλάσια το καλοκαίρι από την αυξημένη ύπαρξη της Βαρρόα)?

      Επίσης 4-5 λεπτά την κυψέλη με την εξάχνωση σε τριψήφιους αριθμούς κυψελών είναι ένα τεράστιο χρονικό κόστος (που μπορεί να μην το έχεις αυτό το παράθυρο καλού καιρού τον χειμώνα).

      Και για το τέλος το οξαλικό προκαλεί βλάβεις στα νεφρά των ανθρώπων, οπότε φαντάζεσαι για 200 πες κυψέλες να είσαι υποχρεωμένος να απαπνέεις για 800-1000 λεπτά (7,5 9 ώρες δηλαδή)ατμούς οξαλικού οξέως κάθε έτος τι φθορά μπορείς να έχεις με αυτή την μέθοδο.

      Διαγραφή
  3. Λαζαρε στο βενζινάδικο στο Ασκό είχες κανει δώρο λίγο μέλι αυτός σε θέλει για να αγοράσει απο σένα μέλι μη το αμελησεις πήγαινε

    ΑπάντησηΔιαγραφή