UA-50457385-1

Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

Περιήγηση στο Γενί Τζαμί



 Σήμερα θα παρουσιάσουμε μια ακόμα αγαπημένη μου γωνιά αυτής της υπέροχης πόλης που λατρεύω. Το Γενί (Νέο) Τζαμί του Ιταλού αρχιτέκτονα  Βιταλιάνο Ποζέλι - Vitaliano Poselli (έργα του στην πόλη της Θεσσαλονίκης είναι επίσης το Διοικητήριο, το κτήριο της φιλαρμονικής, το Γ΄Σώμα Στρατού, η βίλα Αλλατίνη. η καθολική και η αρμενική εκκλησία) το οποίο  χτίστηκε το 1902. Το Γενί Τζαμί ήταν το τελευταίο τζαμί που χτίστηκε στην Θεσσαλονίκη και χρησιμοποιήθηκε ως χώρος λατρείας και προσευχής για τους εξισλαμισμένους Εβραίους Ντονμέδες (Dönme/Donmeh).

 Κατά την ανταλλαγή των πληθυσμών το 1922 στέγασε πρόσφυγες από την Μικρά Ασία μέχρι το 1925. Από το 1925 έως το 1963 αποτέλεσε το Αρχαιολογικό μουσείο της Θεσσαλονίκης (και εξαιτίας αυτού του γεγονότος ο δρόμος μπροστά από αυτό ονομάστηκε οδός αρχαιολογικού μουσείου). Μάλιστα μέχρι σήμερα στην αυλή του υπάρχει συλλογή μαρμάρινων γλυπτών από την ρωμαϊκή και προχριστιανική εποχή (σαρκοφάγοι, επιτύμβια, ανάγλυφα, ταφικές και τιμητικές στήλες). 

 Αρκετά με την Ιστορία καιρός να απολαύσουμε αυτό το αριστούργημα χωρίς πολλά πολλά λόγια.  
     



 Καλά μιλάμε φοβερό κτίσμα διώροφο, με στοιχεία αναγεννησιακά, βυζαντινά, οθωμανικά καθώς και της Ανατολής, έχει και 2 ρολόγια! Μιναρέ δεν έχει, τον γκρεμίσαμε όταν έπαψε να λειτουργεί ως χώρος λατρείας. 


 Η επιγραφή Αρχαιολογικό μουσείο είναι από την εποχή που λειτουργούσε ως μουσείο. Πλέον ανήκει στον Δήμο Θεσσαλονίκης που το χρησιμοποιεί για διάφορες εκδηλώσεις και εκθέσεις (όταν κάναμε το φωτογραφικό μας Ντου υπήρχε η φωτογραφική έκθεση  "War and Peace in the Balkans - Πόλεμος και ειρήνη στα Βαλκάνια", για αυτό και οι φωτογραφίες μέσα από το Γενί Τζαμί είναι λίγο λογοκριμένες, όπου φαινόταν φωτογραφίες από την έκθεση κόπηκαν).  


 Και αρχίζει η φωτογράφηση περιμετρικά του κτηρίου.


 Μια σειρά από σαρκοφάγους που υπάρχουν στην αυλή του.





 Και επιτύμβιες στήλες αβέρτα.


 Και ένα υπόστεγο το οποίο προστατεύει από τα καιρικά φαινόμενα τα εκθέματα.


 Ωραίο!


 Η πίσω πλευρά του όπου φαίνονται οι δύο όροφοι του.





 Υποθέτω στο βάθος υπάρχουν γραφεία και αποθήκες για πιο ευαίσθητα εκθέματα ή και εργαστήρια για την συντήρηση τους (ή έτσι θέλω να νομίζω χα χα χα). 


 Πώς μπορούσαν πριν από ένα αιώνα να κάνουν όμορφα κτίσματα ενώ τώρα δεν έχουν αυτή την ικανότητα? Τι πήγε τελικά στραβά με τις αρχιτεκτονικές σχολές στην Ελλάδα?

 Χα χα χα. 


 Ζω σε λάθος αιώνα προφανώς! Η αισθητική πριν από 100 χρόνια ήταν προφανέστατα πιο κοντά στα γούστα μου. Και ποια είναι τα γούστα σου? Γουστάρω τα όμορφα κτήρια!

 Α καλά μεγάλε εσύ είσαι για τα αλλού δεν είσαι για την Ελλάδα τότε!

 Χα χα χα


 Προσέξτε το ρολόι!


 Και τα άστρα στα μπαλκόνια! Οι λεπτομέρειες κάνουν την διαφορά!


 Μια απορία πάντα την είχα, πώς γίνεται όταν σε μια αρχαιότητα υπάρχει φθορά αυτή συνήθως είναι στην περιοχή του προσώπου? Υπήρχαν Τζιχαντιστές της ISIS και στην Ελλάδα μήπως?  


 Το λοιπόν παίδες σε αυτή την σαρκοφάγο αναφέρονται τα εξής συγκινητικά λόγια.......

 Ναι καλά! Μην φάτε!

 Indiana Jones δεν είμαι για να μπορώ να κάνω τέτοιες μαγκιές χα χα χα.


  Ααααααααααααααααααααααααααααααα!

 Τι λέει?

 Σας έφυγε η μαγκιά?


 Κρυφά κρυφά μερικές φωτογραφίες γιατί μας είπαν ευγενέστατα "παιδιά απαγορεύεται να βγάζετε φωτογραφίες εδώ μέσα που υπάρχει η έκθεση". Ναι το σέβομαι αυτό αλλά δεν μπορώ να μην δείξω λίγο και από το εσωτερικό από αυτό το αριστούργημα! Άτακτος μεν για καλό σκοπό δε!


 Υποθέτω τα παλιά τα χρόνια αν ένα κτήριο δεν ήταν όμορφο εκτελούσαν το αρχιτέκτονα που το σχεδίαζε και το κατασκεύαζε. Υπέροχη ιδέα! Προτείνω να ξαναεφαρμοστεί!

 Χα χα χα. 


 Ουάουυυυυυυ! Που λέει και ο αεροδυναμικός υπουργός των οικονομικών μας!

 Πράγματι Ουάοουυυυυ!

 Αυτά λοιπόν παίδες εδώ τελειώνει η παρουσίαση μας για το Γενί Τζαμί, πρόταση μου είναι στην πρώτη ευκαιρία που θα είσαστε στην Θεσσαλονίκη και θα έχει καμία έκθεση ή εκδήλωση να έρθετε να το επισκεφτείτε, λίγα είναι τα όμορφα κτήρια στην εποχή μας καλό είναι να τα δείτε όλα, δεν είναι και πολλά άλλωστε και δεν θα υπάρχουν και για πάντα, γιατί τζιχατιστές με σφυριά και μπουλντόζες κρύβονται παντού. 

Αλλά μέχρι τότε......




Adios Amigos Locos







Μότσανος Λάζαρος

Θεσσαλονίκη 27/4/2015 

Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

O δρόμος έχει την δικιά του ιστορία Vol X

 Και μια που μας έγιναν παράπονα ότι δεν έχουμε και πολλά δείγματα Graffiti και Street art από την δυτική Θεσσαλονίκη αυτή την φορά κάναμε μια επίσκεψη και από εκεί (και στο μέλλον θα επικεντρωθούμε ακόμα περισσότερο στα δυτικά), για να δούμε τι ακριβώς έχουμε και από αυτή την πλευρά της Θεσσαλονίκης. Φυσικά σε αυτά τα μέρη ήρθαμε συστημένοι (πάνε εκεί θα βρεις πολλά και καλά χα χα χα) και δεν τα εντοπίσαμε με τυχαίο περίπατο.Σε επόμενες αναζητήσεις μας θα γίνει και αυτό.

 Ας απολαύσουμε τώρα και το West side story. 


 Κλαυδιανού Υδραγωγείο.


 Κλαυδιανού Υδραγωγείο.

 Εδώ έχουμε μια εντυπωσιακή συλλογή από Graffiti που πρέπει να την εκθέσουμε ( Αν και έχω δηλώσει την προτίμηση μου στο Street Art).


 Κλαυδιανού Υδραγωγείο.


 Κλαυδιανού Υδραγωγείο.


 Κλαυδιανού Υδραγωγείο.


 Κλαυδιανού Υδραγωγείο.


 Κλαυδιανού Υδραγωγείο.


 Κλαυδιανού Υδραγωγείο.


 Κλαυδιανού Υδραγωγείο.


 Κλαυδιανού Υδραγωγείο.


 Κλαυδιανού Υδραγωγείο. 


 Αγίου Δημητρίου Δ.Ε.Η.


 Αγίου Δημητρίου Δ.Ε.Η.


 Συγγρού & Εγνατίας.


 Χαράλαμπου Βαμβακά (Καραβάν Σαράϊ - Παλιό Δημαρχείο)

 Υπερβολικά Σ/Μ θέμα χα χα χα. Και ζωγραφισμένο πάνω σε μια βιτρίνα ενός άδειου καταστήματος! (η οδός είναι πίσω από τα έργα του μετρό και αυτό έχει ως αποτέλεσμα μαζί με την οικονομική κρίση να τσακίσει τα μαγαζιά σε αυτό το σημείο).


  Έργα του μετρό στον σταθμό Βενιζέλου.

 Το παράξενο εδώ είναι το πως μπόρεσαν και κάνανε αυτό το Graffiti όταν και ο σταθμός είναι κλειστός για το κοινό λόγου έργων και υπάρχει σκέπαστρο από πάνω χα χα χα.


 Επισκόπου Αμβροσίου & Συγγρού 4ο Γυμνάσιο Λύκειο 

 Αυτό το είχαμε συναντήσει σε προηγούμενη ανάρτηση μας O δρόμος έχει την δικιά του ιστορία Vol IΙI αλλά πλέον δεν υπάρχει με αυτή την μορφή.


 Επισκόπου Αμβροσίου & Συγγρού 4ο Γυμνάσιο Λύκειο

 Πλέον είναι έτσι! Υπέροχο και το προγενέστερο υπέροχο και αυτό, για ακόμα μια φορά βλέπουμε το δυναμικό και πρόσκαιρο χαρακτήρα που έχει η τέχνη του Street Art!  


 Για να βοηθήσουμε και τον κόσμο στο να έχει πρόσβαση στο αρχείο που δημιουργούμε θα βάλω και τους συνδέσμους από τις αντίστοιχες αναρτήσεις του Blog  για να μπορούν να είναι στην άμεση διάθεση καθενός που θέλει να περιηγηθεί σε αυτό

Σειρά Graffiti και Θεσσαλονίκη



Σάββατο 18 Απριλίου 2015

One Hundred Thousand Smiles Out



 Και ακόμα ένα ορόσημο ήρθε και πέρασε, 100.000 προβολές σε αυτό το blog! 

 Σας ευχαριστώ για την επιμονή και υπομονή που δείξατε να διαβάστε τα παραληρήματα μου. Φυσικά οι προβολές δεν σημαίνουν τίποτα παρά μόνο ότι ίσως ότι αρκετά από αυτά που γράφω έχουν ένα ακροατήριο το οποίο θεωρεί ότι αξίζει τον κόπο να δαπανήσει αρκετό χρόνο για να διαβάσει τις (μεγάλες συνήθως) αναρτήσεις μου. Επίσης δημιουργεί και μια υποχρέωση από μέρους μου να μην κατεβάσω το επίπεδο αυτού του blog ως φόρο τιμής στους χιλιάδες αναγνώστες του. Και φυσικά αυτό είναι δεδομένο! 

 Μέσα σε ένα περίπου χρόνο και τρεις μήνες βρέθηκαν τόσες χιλιάδες άτομα (από όλο τον κόσμο!) να κάτσουν και να διαβάσουν επανειλημμένα τις αναρτήσεις αυτού του blog. Αυτό ήταν πραγματικά κάτι που ειλικρινά δεν το περίμενα και ούτε το επιδίωκα. Αντίθετα προσπαθώ να κρατώ ένα χαμηλό προφίλ για αυτό το blog με την προσπάθεια μου να μην κάνω κατάχρηση στις κοινοποιήσεις σε μελισσοκομικές ή μη ομάδες, την μη υποστήριξη του από μια δική μου μελισσοκομική ομάδα, την μη επανάληψη διαρκώς των αναρτήσεων του. 

 Επίσης και ο χαρακτήρας των αναρτήσεων του (Εκτεταμένες πλήρως, γεμάτες με πληροφορίες, με σκοπό να εξαντλεί ένα θέμα για να μην χρειάζεται να αναφερθώ ξανά σε αυτό) όπως και η θεματολογία του (μελισσοκομικές σε μεγάλο βαθμό αλλά και γενικότερα παρουσίαση των ενδιαφερόντων μου, των hobby μου, του κόσμου μου που με αντικειμενικά κριτήρια δεν είναι αντιπροσωπευτικά του υπόλοιπου πληθυσμού αυτής της χώρας ή στην σφαίρα των ενδιαφερόντων του),  αλλά και των ορίων της θεματολογίας μου (σε μελισσοκομικά θέματα δεν αναφέρω θεραπείες και τροφοδοσίες, στα υπόλοιπα θέματα δεν εκφράζω πολιτικές απόψεις) δεν προμήνυε ότι θα υπάρχει αυτή η αναγνωσιμότητα αυτού του blog σε τέτοιο βαθμό. Έκπληξη για μένα αυτό! Ευχάριστη μεν έκπληξη δε χα χα χα. 

 Ακόμα περισσότερο με εντυπωσίασε το γεγονός ότι ενώ τώρα τελευταία είναι εμφανέστατη μια σταδιακή αλλαγή στην θεματολογία του blog που από το "Μελισσοιστορίες" πάει περισσότερο στο "και άλλα" δεν παρατήρησα την πτώση στην αναγνωσιμότητα που περίμενα (και επιδίωκα! Χα χα χα). Που θα πάει θα μείνω τελικά όμως μόνος μου εγώ και η θεματολογία μου ακόμα και αν χρειασθεί να αναρτώ ασκήσεις Γενικής Σχετικότητας χα χα χα. 

 Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι κάθε ένας αναγνώστης μας έμεινε πιστός στην ανάγνωση αυτού του blog. Δυστυχώς για τα αυτιά αρκετών λόγια που δεν τα γαργαλάνε δεν είναι λόγια ευπρόσδεκτα! Δεν πειράζει! Αλλά το να αλλάξει ο Αρκούδας χαρακτήρα μόνο και μόνο για να είναι αρεστός σε μερικούς περισσότερο δεν είναι επιλογή! Όποιοι δεν μπορούν να αντέξουν την αλήθεια των λόγων του καλά κάνουν και φεύγουν από εδώ, δεν έπρεπε από την αρχή να ήταν εδώ! Μην προσπαθείτε να περιορίσετε την αρκούδα στα κουτάκια που θέλετε εσείς. Δύναμη της Φύσης είναι τρομερή και αχαλίνωτη! Καταιγίδα εν κρανίω μαινόμενη! 

 Τι να περιμένουμε από εδώ και πέρα από την παλαβή την Αρκούδα? Μια από τα ίδια αλλά και διαφορετικά επίσης! Το επίπεδο αυτού του blog θα παραμείνει στο υψηλό επίπεδο που μπορώ μόνο να δεχθώ για αυτό. Καμία απολύτως έκπτωση πάνω σε αυτό! Επίσης ο χαρακτήρας μου δεν πρόκειται να αλλάξει καθόλου, ο ίδιος τρελός, ασυμβίβαστος και μαχητικός αρκούδας που ξέρετε θα παραμείνω. 

 Η θεματολογία ωστόσο θα γίνεται διαρκώς ευρύτερη. Δεν έχω καμία απολύτως πρόθεση να τελματώνω  έχοντας ως αντικείμενο αυτού του blog μόνο την εργασία μου. Δεν υπάρχει περίπτωση να βγάζω αναρτήσεις με τα ίδια και τα ίδια μόνο και μόνο για να ικανοποιώ την υφιστάμενη βάση αναγνωστών μου. Να "δανείζομαι" από εδώ και εκεί βιντεάκια ή κειμενάκια και να τα παρουσιάζω για δικά μου. Να εκφέρω άποψη για πράγματα και καταστάσεις που δεν της έχω μέσα στον βιωματικό μου πλούτο. Δεν το έκανα ποτέ αυτό δεν θα το ξεκινήσω από τώρα. Μόνο δικές μου αναρτήσεις μέσα από την εμπειρία μου και τα βιώματα μου θα υπάρχουν εδώ μέσα. Ο χαρακτήρας μου και η προσωπικότητα μου καθρεφτίζονται σε αυτό το blog και όχι οι προσωπικότητες κάθε ενός που θα κλέψω από εδώ και εκεί! 

 Με αυτή την λογική  θα δείχνω όλο και περισσότερο τον υπόλοιπο κόσμο μου και ενδιαφέροντα μου (που σε σχέση με το αντικείμενο της μελισσοκομίας είναι πολλές κλάσεις ανώτερα σε ευρύτητα και σε περιεχόμενο βαθύτερα!). Άνθρωποι με πλήρες προσωπικότητες είμαστε, δεν οριζόμαστε μόνο από την εργασία μας. Θα μου προκαλούσε αφάνταστη θλίψη  ένα τέτοιο φαινόμενο αν το παρατηρούσα στον εαυτό μου. Θα ένοιωθα ότι όσα και να είχα καταφέρει στο τέλος θα είχα χάσει την ψυχή μου. 

 Αφήστε χίλια λουλούδια να ανθήσουν στην ψυχή σας και διαλέξτε τα ωραιότερα να τα προσφέρετε στους άλλους, κάντε το με ελαφρά την ψυχή, λαμπερό το βλέμμα, και καθαρά τα χέρια, αυτό και μόνο αρκεί για να ζωγραφίσετε χαμόγελα στα πρόσωπα τους! 









Μέχρι τα επόμενα εκατό χιλιάδες χαμόγελα......



Adios Amigos Locos




Μότσανος Λάζαρος

Never Never Land 18/4/2015 


Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

Μελισσοκομικός διάλογος με τον εαυτό μου Vol VII



 Πλάκα πλάκα χουμε φτάσει στο έβδομο μέρος της σειράς αναρτήσεων Μελισσοκομικός διάλογος με τον εαυτό μου! Ευτυχώς που δεν είχα άλλα θέματα μελισσοκομικά να αναπτύξω! 

 Χα χα χα. 

 Σήμερα θα εξετάσουμε μελισσοκομικά την παροιμία  Η Ρώμη δεν χτίστηκε σε μια μέρα (Γαλλική Rome ne s'est pas faite en un jour). Αχ την άρπαξε την φόλα ο Αρκούδας και άρχισε να παραμιλά

 Χα χα χα. 

 Όχι τσακαλάκια μου το αρκούδι είναι μια χαρά και τα έχει τετρακόσια ακόμα. Κάποιοι άλλοι αρχίσανε να ρετάρουν και καιρός είναι να τους πούμε δυο λογάκια και μαζί με μια ασπιρίνη να στρώσουν χαρακτήρα. Σε αυτή την ανάρτηση θα αναφερθούμε στην λάθος ιεράρχηση προτεραιοτήτων που έχουν οι νεότεροι μελισσοκόμοι, στην αναποτελεσματική διάχυση των προσπαθειών, χρόνου, και κόπου τους και κυρίως κεφαλαίου τους, και στην συστηματική (έμμεση ή άμεση) προσπάθεια παραπληροφόρησης και αποπροσανατολισμού τους μέσα από μελισσοκομικές ομάδες, blog ή και περιοδικά. 

 Ουάουυυυ (που λέει και ο Βαρουφάκης χα χα χα)!!!! 

 Και όλα αυτά μέσα σε μια ανάρτηση ε?

 Καιρός να κάνουμε τώρα μια περιγραφή του προβλήματος. Βλέπω διαρκώς στις μελισσοκομικές ομάδες, προφίλ και στις ερωτήσεις που μου απευθύνουν νεότεροι μελισσοκόμοι (άρχισα να εκτιμώ αφάνταστα αυτή την μορφή επικοινωνίας που έχω με τους νεότερους μελισσοκόμους μέσα από προσωπικές ερωτήσεις που μου απευθύνουν, νομίζω ότι και τα δύο μέλη αυτής της αλληλεπίδρασης έχουν μεγάλα κέρδη από αυτή, όσοι με ερωτούν μαθαίνουν την άποψη μου για ορισμένα θέματα και εγώ μαθαίνω τον προβληματισμό που έχει η πλειοψηφία των νεώτερων μελισσοκόμων -επίσης και από τις αναζητήσεις που οδηγούν στο blog μου βγαίνουν πολλά συμπεράσματα-) ότι δεν έχουν μια ορθολογική ιεράρχηση του τι θα πρέπει πρώτα από όλα να μάθουν στην μελισσοκομία, που να επενδύσουν, σε τι να επικεντρώσουν τις προσπάθειες τους, τι να αγνοήσουν και που να δώσουν βάση. 

 Οπότε μέσα από διαλόγους που έχω βλέπω ερωτήματα σχετικά με τύπους κυψελών (πλαστικές, Top Bar, Dadant, μισόροφους), συστήματα εκμετάλλευσης κυψελών (τριώροφες, τετραώροφες, με δύο μάνες, με περίτεχνες μεθόδους που συνήθως υπάρχουν μόνο στα βιβλία και όχι στα μελισσοκομεία χα χα χα), για ειδικευμένες χρήσεις κυψελών (τρικυψελίδια, οκτακυψελίδια, τράπεζες βασιλισσών), για εξειδικευμένες γνώσεις μελισσοκομίας (παραγωγή βασιλικού πολτού και βασιλοτροφία) και άλλα τέτοια θέματα τα οποία στην πραγματικότητα δεν θα έπρεπε να απασχολούν τους νεότερους μελισσοκόμους από άποψης επίπεδου γνώσεων και δυνατοτήτων (από πλευράς μεγέθους μελισσοκομικής επιχείρησης δυνατοτήτων και μόνο, όχι από πλευράς ικανοτήτων του μελισσοκόμου υπαρκτών ή και δυνητικών!). 

 Μια διευκρίνηση εδώ, η παραπάνω πρόταση ισχύει για όσους θέλουν να ασχοληθούν επαγγελματικά με την μελισσοκομία και όχι τόσο σε όσους θέλουν να κάνουν ένα χόμπι και δεν τους νοιάζει η οικονομική απόδοση των κινήσεων που θα κάνουν στην μελισσοκομική τους πορεία ή το να είναι αποδοτικοί σε παραγωγή σε αυτή την ενασχόληση τους. Και το μόνο που τους ικανοποιεί είναι  ή κατάκτηση γνώσεων και ικανοτήτων, η σφαιρικότερη γνώση του αντικειμένου, ο ενθουσιασμός που έχει κάθε ερασιτέχνης όταν αποκτά νέες γνώσεις σε νέα αντικείμενα. Αυτοί μπορούν να ασχολούνται με οτιδήποτε στην μελισσοκομία και είναι να τους χαίρεσαι, φυσικά δεν θα είναι ανταγωνιστικοί από άποψη παραγωγής, τιμών, αποδοτικότητας αλλά αυτό σε τελική ανάλυση δεν τους ενδιαφέρει, αυτοί κάνουν ένα χόμπι που τους γεμίζει την ψυχή τους! Αυτό και μόνο, και για αυτό έχουν και τον σεβασμό μας.  

 Και αφού κάναμε την παραπάνω διευκρίνηση πάμε στο ψαχνό. Βιασύνη! Αυτή είναι η λέξη που χαρακτηρίζει τους νέους μελισσοκόμους. Μέσα στον τρελό ενθουσιασμό τους που φτάνει στα όρια του μελισσοκομικού πυρετού (βλέπετε προηγούμενη ανάρτηση Μελισσοκομικός πυρετός) παθαίνουν ένα παροξυσμό να τα μάθουν όλα, να τα κάνουν όλα, να ασχοληθούν με όλα, αλλά αυτό να μην γίνει με ένα ορίζοντα πενταετίας - επταετίας αλλά άμεσα! Τώρα! Και πολύ αργήσαμε μάλιστα! Χα χα χα.

 Γνώσεις που φυσιολογικά χρειάζεται μερικά χρόνια για να τις μάθεις (Σωστά!) και στην πραγματικότητα θα σου αποδώσουν κυρίως όταν έχεις μια υποδομή από βασικότερες γνώσεις πρώτα, θεωρούν οι νεότεροι μελισσοκόμοι ότι θα τους προσδώσουν ένα πλεονέκτημα (που υπάρχει φυσικά! Αλλά για να το εκμεταλλευθείς πλήρως θα πρέπει να είσαι σε διαφορετικό στάδιο στην μελισσοκομική σου ζωή!) έναντι σε συναδέλφους τους που ενώ είναι στο ίδιο γνωστικό επίπεδο με αυτούς ωστόσο δεν δίνουν την ίδια βαρύτητα καθώς και προσανατολισμό στις εξεζητημένες αυτές γνώσεις (ορθότερα σκεπτόμενοι!).

 Οπότε βλέπεις νέους (συνήθως αλλά όχι πάντα χα χα χα) μελισσοκόμους που ενώ έχουν ελλείψεις στους βασικούς μελισσοκομικούς χειρισμούς (τσακαλάκια μου προσέξτε με το τι σειρά τα γράφω αυτά! Αυτή είναι μια σωστή ιεράρχηση των γνώσεων που θα πρέπει να αποκτήσετε! Σύμφωνα με την άποψη μου φυσικά!), σε χάρτες ανθοφοριών και μελισσότοπων, σε προγραμματισμό τοποθετήσεων, σε θεραπείες μελισσιών, σε τεχνικές πωλήσεων και δημιουργία πελατολογίου, και οικονομικά αποδοτικής παραγωγής των βασικών προϊόντων της μέλισσας (μέλι, γύρη, παραφυάδες) να βιάζονται να μάθουν τελείως εξεζητημένες γνώσεις (όπως το να δουλεύουν διαφορετικές κυψέλες από το 95% των κυψελών, τελείως περίπλοκες μεθόδους παραγωγής με πολυόροφες κυψέλες που θέλουν και υποστήριξη από άλλες κυψέλες -αχ αυτοί οι μοναχοί που έχουν χρόνο ακόμα και να παίζουν παρτίδες τάβλι που ούτε στην φυλακή δεν τις παίζουν και βγάζουν κάτι μελισσοκομικά μυθιστορήματα!!! Χα χα χα-, παραγωγή εξεζητημένων προϊόντων της μέλισσας όπως βασιλικό πολτό και βασίλισσες -πελάτες και ζήτηση για αυτά έχετε βρει? Τι είσαστε οπαδοί της κλασικής οικονομικής σχολής που πιστεύει ότι η προσφορά καθορίζει την ζήτηση (Νόμος του Say)? Ξέρετε αυτό δεν ισχύει σύμφωνα με κάποιους άλλους (και εξυπνότερους οικονομολόγους που πιστεύουν ότι η ζήτηση καθορίζει την προσφορά! Χα χα χα)-).    

 Και για να αρχίσουμε λίγο να ασχολούμαστε με το κάθε ένα για να τα πω μια και καλή έτσι ώστε να μην τα επαναλαμβάνω διαρκώς σε κάθε ένα με τον οποίο μιλάω. 

 Και πάμε πρώτα από όλα στις διαφορετικές κυψέλες. Παίδες καλώς κακώς έχουν επικρατήσει οι κυψέλες με καπάκι τύπου Αυστραλίας και δυστυχώς σχεδόν όλος ο μελισσοκομικός εξοπλισμός (μελιτοεξαγωγείς, πάγκοι απολεπισμού, συσκευές συρμάτωσης) είναι σχεδιασμένος για να δουλεύει με αυτές και μόνο τις διαστάσεις (πολύ θέλω να δω μελιτοεξαγωγέα να δουλεύει με πλαίσια dadant. και μην μου πείτε μόνο ο γονοθάλαμος θα έχει τέτοια πλαίσια και ο πάνω όροφος θα έχει κανονικά! Πολλές φορές στους τρύγους μέλι μόνο κάτω στην γονοφωλιά βρίσκουμε και όχι παντού! Καλή η θεωρία αλλά η πράξη συνήθως διαφέρει!). 

 Επίσης τα πολλά διαφορετικά μεγέθη κυψελών δεν βοηθούν στην μεταφορά τους (έχω αναπτύξει αυτή την άποψη σε προηγούμενη ανάρτηση Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol X στην πέμπτη ερώτηση όποιος θέλει την διαβάζει), ένα περίπλοκο και επικίνδυνο ζήτημα (η μεταφορά κυψελών) μπορεί όταν υπάρχει διαφοροποίηση του υλικού να γίνει ακόμα πιο δύσκολη και κυρίως ακόμα πιο επικίνδυνη.Οπότε ζητήματα που στα μελισσοκομικά blog, ομάδες, Forum τα περνούν στο Ντούκου με την πρόταση "Ε ίσως δημιουργηθεί και ένα πρόβλημα με αυτό και αυτό" μόνο ασήμαντα δεν είναι στην πραγματικότητα.

 Μια ακόμα παράμετρος που θα πρέπει να εξετασθεί σε αρκετές από αυτές τις διαφορετικές κυψέλες είναι και η παράμετρος του κόστους. Δεδομένου ότι η αγορά στην οποία απευθύνονται δεν είναι τόσο μεγάλη όσο στις συμβατικές κυψέλες που έχουν επικρατήσει στον μελισσοκομικό χώρο το κόστος τους είναι υψηλότερο από αυτές (μέρος του προβληματισμού μου σχετικά με αυτό θα το δείτε στην προηγούμενη ανάρτηση μου Αποχαιρετισμός στα όπλα όπου κάνω μια πλήρη κριτική πάνω στις πλαστικές κυψέλες έπειτα από εμπειρία χρήσης τους από μένα για πολλά έτη). 

 Επίσης μια που μου δίνεται η ευκαιρία εδώ ας αναφερθώ και στην νέα μόδα* που προωθούν οι "βοηθοί" των μελισσοκομικών εταιριών η οποία είναι τα πλαστικά πλαίσια. Ορίζουν μάλιστα το κόστος τους ως φθηνό όταν είναι 2 ευρώ το πλαίσιο ενώ στα έτοιμα ξύλινα συρματωμένα (από το μαγαζί και όχι από τον ίδιο τον μελισσοκόμο, εκεί το κόστος πέφτει ακόμα πιο πολύ) με φύλλο κεριού πλαίσια κάνουν 1,5 ευρώ. Και σου λένε μισό ευρώ (0,50 ευρώ) διαφορά έχει μόνο το έτοιμο πλαστικό πλαίσιο από το έτοιμο ξύλινο πλαίσιο. Αλλά επειδή ως γνωστό ο Αρκούδας είναι ο μόνος μελισσοκόμος που ξέρει πολλαπλασιασμό προφανέστατα χα χα χα ας κάνει μερικές πράξεις για σας. Ξέρετε παιδιά μια μονή κυψέλη δεν έχει 1 πλαίσιο αλλά 10! Και με 0,5 ευρώ το πλαίσιο η διαφορά στην κυψέλη είναι 5 ευρώ αν έχει πλαστικά πλαίσια και επειδή οι κυψέλες συνήθως είναι διπλές δεν έχουν 10 πλαίσια αλλά 20 οπότε η διαφορά στην τιμή είναι 10 ευρώ στην κυψέλη!!! Για να το ξαναγράψουμε αλλιώς αυτό. Δέκα ευρώ! Και στις 100 κυψέλες πόσα λεφτά είναι δέκα ευρώ ανά κυψέλη? 1000 ευρώ!!!! Το "έλα μωρέ λίγο παραπάνω κοστίζει το πλαστικό πλαίσιο" στις 100 διπλές κυψέλες είναι 1000 ευρώ αυτό το λίγο παραπάνω! Ωραία! Και τι αγοράζεις με 1000 ευρώ? 25 διπλές κυψέλες των 40 ευρώ! 'Ένα 6άρι (ίσως και με προγραμματισμό) μελιτοεξαγωγέα! 6000 χιλιόμετρα βενζίνης για να κάνεις μετακινήσεις! 1180 κιλά βανίλια για τα μελίσσια σου! Θέλετε να συνεχίσω? Τελικά κάποιοι είναι πολύ χουβαρντάδες με τα λεφτά των άλλων! 

* Η ανάρτηση αυτή είχε γραφτεί πριν από μερικές εβδομάδες και είχε πληροφορηθεί η αρκούδα το γεγονός ότι οι γνωστοί προφήτες της μελισσοκομίας είχαν αρχίσει την προώθηση και τον πλαστικών πλαισίων χωρίς να τα έχουν δοκιμάσει (και τα παρουσίαζαν με το γνωστό τρόπο "το μέλλον της μελισσοκομίας", "φοβερή πατέντα" και όσοι είχαν αντιρρήσεις τους βγάζανε χαζούς και κακοήθεις) . 

 Πλέον από ότι έμαθα τα δοκίμασαν και τους βγαίνουν οι κερήθρες μπανανέ χα χα χα.Αυτά συμβαίνουν αν βγάζεις γνώμη για πράγματα που δεν τα έχεις δοκιμάσει πρώτα (πχ κάποιοι από τους μεγαλοblogger βγάζουν γνώμες για κυψέλες βλέποντας τες και μόνο, κάποιοι άλλοι τρώνε τα ζόρια με αυτές για καμιά τετραετία και μόνο τότε λένε "μάπα είναι!" χα χα χα). 

 Το να προσπαθείς να έχεις κλικ στο blog σου μπορεί να σε αναγκάζει να βγάζεις διαρκώς αναρτήσεις για οτιδήποτε πέφτει στο μάτι σου, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα είναι και σωστές οι αναρτήσεις σου! Και μπορείς να πάρεις και κόσμο στον λαιμό σου χάρη σε αυτό γιατί θα υπάρχει κόσμος που σε εμπιστεύεται και θα βιαστεί να αγοράσει το κάθε τι που παρουσιάζεις εσύ (μάλλον παρουσιάζεις το προσπέκτους της εταιρίας που τα πουλά!!!) με διθυράμβους και φανφάρες ως το μέλλον της μελισσοκομίας (σχετικά με την βαρύτητα που έχει ο λόγος των ατόμων που έχουν δημόσιο βήμα στα μυαλά των άλλων και οι φόβοι μου σχετικά με αυτό το γεγονός έχει παρουσιαστεί στην ανάρτηση Μελισσοκομικός διάλογος με τον εαυτό μου Vol IV). Και αυτό μπορεί να τους οδηγήσει να πάθουν οικονομική ζημία (σοβαρή!). Οπότε λίγη υπευθυνότητα δεν είναι κακό, και ας χάσουμε και μερικές χιλιάδες κλικ, δεν πειράζει! 

 Όσο για αυτούς που είναι ικανοί χωρίς σκέψη να ακολουθούν ότι τους πούνε οι προφήτες της διαδικτυακής μελισσοκομίας δεν έχω να τους πω τίποτα καινούριο, ότι ήταν να τους πω υπάρχει στην ανάρτηση Η ευθύνη του νέου μελισσοκόμου το να επαναλαμβάνω διαρκώς τα ίδια πραγματικά είναι κάτι που με κουράζει και το συχαίνομαι.  

 Πάει και αυτό! Πάμε παρακάτω. 

 Πολύπλοκες μέθοδοι παραγωγής μελιού με πολυόροφες κυψέλες! Ναι το έχω δει στο Facebook να γίνεται (σε οκτάρες όμως κυψέλες) από πολύ έμπειρους (και καλούς) μελισσοκόμους. Επίσης το έχω δει να γίνεται μέσα από το Facebook από 2-3 μελισσοκόμους και μόνο (στην πραγματική ζωή με πραγματικούς μελισσοκόμους στην περιοχή μου δεν το έχω δει να γίνεται!!!). Το βλέπουν αυτό οι νέοι μελισσοκόμοι και επηρεασμένοι από blog και ομάδες μελισσοκομικές που απλώς οι διαχειριστές τους έχουν διαβάσει τις αντίστοιχες μεθόδους σε μελισσοκομικά βιβλία και διαρκώς μιλάνε για αυτές τις μεθόδους χωρίς οι ίδιοι να τις έχουν ποτέ εφαρμόσει (και πως να τις εφαρμόσουν? Εκτός από βιαστικούς μελισσοκόμους που θέλουν να μάθουν αμέσως τα πάντα υπάρχουν και βιαστικοί blogger με 2 κυψέλες ή 1-2 δεκάδες κυψέλες που βιάζονται να το παίζουν διαδικτυακοί δάσκαλοι ή βγάζουν και συμπεράσματα για ανάπτυξη κυψελών! Και καλά κάνουν! Το ζήτημα δεν είναι γιατί αυτοί βιάζονται στο να το παίξουν ειδήμονες το ζήτημα είναι γιατί υπάρχει κόσμος που τους παίρνει στα σοβαρά?!?! Χα χα χα. Πραγματικά δεν ξέρω για σας αλλά εγώ μελισσοκόμο με 1 ή 2 δεκάδες κυψέλες λυπάμαι αλλά δεν θα κάτσω πότε να μάθω κάτι από αυτόν! Αν είναι δυνατόν!!! Εδώ αμφισβητώ τον δάσκαλο μου σε πολλά που λέει! Άτομο (πανέξυπνο άτομο!) που έχει εκατοντάδες κυψέλες και δεκαετίες μελισσοκομίας στην πλάτη του (και από μελισσοκομική οικογένεια!), και θα δεχθώ ότι κάποιος με μερικές κυψέλες έχει ένα γνωστικό απόθεμα που δεν το κατέχω ήδη εγώ? Τσ τσ τσ τσ λυπάμαι Mon Ami! Δεν πάει έτσι το πράγμα! χα χα χα). 

 Παίδες αυτά μπορούν κάποιοι μελισσοκόμοι να τα κάνουν (Συνήθως νότιοι μελισσοκόμοι!) αλλά δεν είναι για όλους! Χατ τρικ σε ένα ματς μόνο ο Μέσι τα κάνει και όχι ο κάθε Κουτσιανικούλης (τον θυμάστε αυτόν? Παλιός παίχτης του ΠΑΟΚ χα χα χα). Κάθε μέθοδος δεν είναι για τον κάθε μελισσοκόμο (και μάλιστα μελισσοκόμοι που δεν έχουν και απόθεμα από ορόφους με χτισμένα κεριά να τα κοτσάρουν έτοιμα για να βοηθούν τα μελίσσια τους, λεπτομέρεια και αυτή σημαντική που διαφοροποιεί τους παλιούς από τους νέους μελισσοκόμους!). Προσοχή στο τι ακούτε και στο τι βλέπετε! Το ότι κάποιος μιλάει για μια μέθοδο δεν σημαίνει ότι την έχει κάνει και όλας για να ξέρει πραγματικά για το τι μιλά, όπως και προσοχή στο όταν βλέπετε μια μέθοδο που την κάνει μελισσοκόμος που έχει δεκαετίες στο κουρμπέτι με εκατοντάδες κυψέλες, δεν σημαίνει ότι και εσείς που μόλις μπήκατε στο παιχνίδι μπορείτε να την κάνετε με αποτελεσματικότητα ίδια με τους έμπειρους μελισσοκόμους (περισσότερα για τις πολυόροφες κυψέλες στην προηγούμενη ανάρτηση μας Μελισσοκομία στην πράξη). 

 Πάμε παρακάτω σε ένα τελείως ενδιαφέρων θέμα βασιλοτροφία και παραγωγή βασιλικού πολτού! Αυτό και αν είναι ένα από τα παράξενα των νέων μελισσοκόμων! Χωρίς ακόμα να αποκτήσουν τις βάσεις για την μελισσοκομία προσπαθούν ταυτόχρονα να πάνε και στην βασιλοτροφία. Δύσκολο αυτό παίδες. Ναι ξέρω μερικούς πολύ καλούς μελισσοκόμους που ενώ δεν έχουν πολλές κυψέλες ωστόσο έχουν προχωρήσει με μεγάλη επιτυχία στην βασιλοτροφία και στην παραγωγή βασιλικού πολτού. Ναι υπάρχουν! Αλλά είναι καλοί μελισσοκόμοι που έχουν και κάποια χρονάκια ήδη στην πλάτη τους! Συζητώ μαζί τους και τους παραδέχομαι! Είναι σε πολύ καλό επίπεδο γνώσεων (φυσικά όχι τόσο στην παραγωγή μελιού μια που δεν είναι τόσο εκεί η στόχευση τους αλλά σε κάθε άλλο τομέα της μελισσοκομίας έχουν ένα αξιοζήλευτο απόθεμα γνώσεων!). Ναι αλλά αυτοί οι μελισσοκόμοι δεν είναι συχνό φαινόμενο, συνήθως η βασιλοτροφία είναι πιο εξεζητημένη γνώση της μελισσοκομίας και ένας ορθότερος τρόπος προσέγγισης της μελισσοκομίας σχεδόν απαιτεί πρώτα να κατανοήσεις πλήρως τις διαδικασίες τις σχετικές με την μελισσοκομία και έπειτα να εντρυφήσεις στην βασιλοτροφία. 

 Και μάλιστα υπάρχει και μια διαφορά σημαντικότατη ανάμεσα στην μελισσοκομία και στην βασιλοτροφία (και παραγωγή βασιλικού πολτού, δεν είναι ίδια αυτά τα δύο) η μελισσοκομία συνήθως είναι συνυφασμένη με την νομαδική μελισσοκομία όπου κυρίαρχη μελισσοκομική αρχή είναι η κινητικότητα ενώ η βασιλοτροφία (και η παραγωγή βασιλικού πολτού) είναι συνυφασμένη με την σταθερή μελισσοκομία που κυρίαρχη μελισσοκομική αρχή είναι ο προγραμματισμός εργασιών

 Δυστυχώς η βασιλοτροφία - παραγωγή βασιλικού πολτού θέλει και κεφάλαιο να επενδύσεις για να αγοράσεις τον εξοπλισμό αλλά κυρίως απαιτεί πολύ μεγάλο όγκο προσωπικής εργασίας από μέρος σου για να παράγεις τα αντίστοιχα προϊόντα (βασίλισσες ή βασιλικό πολτό). Που μπορεί μεν να σου δίνει ένα χρονικό πλεονέκτημα σε σχέση με το να κόβεις παραφυάδες (ποιο αποτελεσματική δεν είναι! Δεν μπορεί κανείς να με πείσει ότι το να κόβεις παραφυάδες δεν είναι τουλάχιστο εξίσου αποτελεσματικό με την βασιλοτροφία όταν έχω πετύχει 98/100 παραφυάδες να πιάσουν!) αλλά ταυτόχρονα σου αφαιρεί και χρόνο από τις εργασίες σου (πχ σε προηγούμενη ανάρτηση μου Μελισσοκομικός διάλογος με τον εαυτό μου Vol VI αναφέρω τον μελισσοκομικό χειρισμό να ξεχειμωνιάζεις τα μελίσσια σου στον Νότο, πιστεύετε ότι κάποιος που κάνει κάτι τέτοιο σε σχέση με κάποιον που με αντίστοιχο χρόνο δαπανημένο για βασιλοτροφία καθώς και κόστος για να την κάνει δεν θα είναι περισσότερο κερδισμένος σε παραγωγή από τον βασιλοτρόφο? Τροφή για σκέψη αυτό, τα εργαλεία σας τα έχω δώσει για κάντε τους υπολογισμούς σας χα χα χα). 

 Δυστυχώς για βασιλοτροφία - παραγωγή βασιλικού πολτού - τράπεζες βασιλισσών χρειάζεται ένα κόστος. Κόστος πρώτα από όλα σε χρηματικό κεφάλαιο (συστήματα EZI QUEEN, αντλίες κενού, βέργες, εμβολιστήρια, λάμπες και μεγενθυτικούς φακούς κεφαλής-δεν είμαστε όλοι παιδάκια χα χα χα-, τρικυψελίδια, κυψελίδια σύζευξης, κλουβιά για βασίλισσες και 1002 ακόμα κέρατα), αλλά και σε εργασία (εμβολιασμοί, τροφοδοτήσεις, τρύγοι κάθε μερικές ημέρες, ετοιμασία υλικού, εισαγωγή βασιλισσών). 

 Κόστος όμως που δεν είναι σίγουρο ότι θα καλυφθεί από την ζήτηση των αντίστοιχων προϊόντων που θα παράγεις (βασίλισσες, βασιλικό πολτό). Δυστυχώς τα αντίστοιχα προϊόντα αυτής της διαδικασίας δεν είναι προϊόντα πρώτης ανάγκης (όπως είναι το μέλι που είναι τρόφιμο, και μάλιστα τρόφιμο χωρίς ημερομηνία λήξης σε αντίθεση με τα προϊόντα βασιλοτροφίας ) αλλά απευθύνονται σε εξειδικευμένη πελατεία (από τους πελάτες που έχω ζήτημα είναι αν ένας στους δέκα που παίρνουν μέλι να ζητήσουν βασιλικό πολτό και ζήτημα είναι αν ένας στους 2-2,5 από αυτούς ζητούν συστηματικά βασιλικό πολτό!). Οπότε για να είναι επικερδή αυτή η εργασία θα πρέπει να υπάρχει και το αντίστοιχο πελατολόγιο (που συνήθως ένας παλιότερος μελισσοκόμος το έχει ενώ ένας νεότερος δεν μπορεί ακόμα να το έχει). Ιδίως σε περιόδους όπου ο κόσμος κλονίζεται οικονομικά τέτοια προϊόντα μπορούν να βρούνε ακόμα λιγότερη ζήτηση. 

 Και για να αναφέρω κάτι πάνω σε αυτό. Τα τελευταία χρόνια παρόλο την οικονομική καταστροφή του λαού μας δεν βλέπουμε στο μέλι αυτή η πτώση της αγοραστικής δύναμης να επηρεάζει τις τιμές. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι δεν υπάρχει πτώση της αγοραστικής δύναμης βλέποντας μόνο την εξέλιξη των τιμών. Ναι σύμφωνα με τον απλό νόμο της αγοράς και της ζήτησης αυτό το συμπέρασμα θα έβγαινε αλλά αυτή η απλή θεώρηση δεν υπολογίζει και τον ρόλο τον αποθεμάτων στην τιμή!!! Στην πραγματικότητα δεν πέφτουν οι τιμές στο μέλι γιατί απλούστατα τα αποθέματα του μελιού δεν αρκούν για να καλυφθεί η ζήτηση! Σε περίπτωση όμως που έχουμε 2-3 πολύ καλές μελισσοκομικές χρονιές και η παραγωγή πάει στα ύψη με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν ξανά αποθέματα στις αποθήκες των μελισσοκόμων ελάτε να το συζητήσουμε ξανά αυτό το ζήτημα! Τότε θα δείτε πολλά πράγματα να αλλάζουν χα χα χα.

 Οπότε παίδες αν θέλετε να ασχοληθείτε και με αυτά τα προϊόντα πρώτα βρείτε το που θα τα δώσετε και μετά κάνετε μια ανάλυση αν αξίζει να επενδύσετε σε αυτά (σε χρόνο και σε κεφάλαιο) ή να ρίξετε κάπου αλλού το βάρος της επένδυσης σας και σε κεφάλαιο και σε εργασία αλλά κυρίως σε αναζήτηση γνώσεων. Τουλάχιστο στην αρχή! Γιατί κανένα από τα τρία παραπάνω δεν είναι απεριόριστο, κάπου κερδίζεις και κάπου αλλού χάνεις. Νόμος αυτός! Μην το ξεχάσετε ποτέ! 

 Πάλι είπαμε πολλά και δεν το κόβω να την διαβάζει κανείς αυτή την ανάρτηση χα χα χα. Για να βοηθήσω και λίγο σχετικά με την εύρεση αναρτήσεων που είναι βασικές για την σωστή ιεράρχηση του τι πρέπει πρώτα να μάθει κάποιος στην αρχή παραθέτω ξανά εδώ και μία ανάρτηση που ενώ σκοπό είχε να λειτουργήσει ως ευρετήριο κατά παράξενο τρόπο δεν έπεσε στην αντίληψη αρκετών αυτή η ανάρτηση!!!. Οπότε τουλάχιστο για τις αναρτήσεις του 2014 μπορείτε να βρείτε ομαδοποιημένες τις αναρτήσεις αυτού του blog εδώ Μελισσοιστορίες και άλλα. Οπότε μια που κάναμε και την αποφώνηση ας την τελειώσουμε και αυτή την ανάρτηση. Μέχρι την επόμενη.....    







Adios Amigos Locos



Μότσανος Λάζαρος

Σοχός 16/4/2015






Σειρά Μελισσοκομικός διάλογος με τον εαυτό μου

Τρίτη 14 Απριλίου 2015

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XI


 Και αισίως φτάσαμε στο ενδέκατο μέρος της Σειράς αναρτήσεων Απαντώ εκεί που δεν με σπέρνουν, πλέον είμαστε βαθιά στην άνοιξη και τρέχουμε σαν τρελοί, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα απαντούμε σε όποια ερώτηση μας τεθεί (και είναι πολλές μα πάρα πολλές! Αυτό το μαρτυρά ότι σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα έχουμε φτάσει στο ενδέκατο μέρος αυτής της σειράς έχοντας απαντήσει δεκάδες ερωτήσεις) απλώς θα υπάρχει μια χρονοκαθυστέρηση σε κάθε απάντηση δεδομένου ότι πλέον όλη την ημέρα θα βρίσκομαι είτε στο μελισσοκομικό μου εργαστήρι είτε στα διάφορα μελισσοκομεία μου. Οπότε όσοι θέλετε να ρωτήσετε οτιδήποτε θα πρέπει να έχετε και αυτή την παράμετρο στο νου σας, με χρονοκαθυστέρηση μεν, αλλά πάντα απάντηση στις ερωτήσεις σας δε! Χα χα χα. Άντε πολλά είπαμε πάμε στο ζουμί γιατί περιμένουν και οι κυρές μας για επιθεώρηση.  

 55. Γεια σου Λάζαρε!!!!! Μου δημιουργήθηκε μια σύγχυση. Σε ένα παλιότερο σου άρθρο λες ότι για να κόψεις παραφυάδα πρέπει να βρεις πρώτα βασιλοκελι(α) από τιγκαρισμενη κυψέλη γιατί όσο πιο πολύς ο πληθυσμός τόσο καλύτερο το τάϊσμα σ´αυτά. Και σκέφτηκα εγώ με το φτωχό μου το μυαλό αν η παραφυάδα που θα κόψω ενισχυθεί με παραπάνω πληθυσμό άρα και δυνατά βασιλοκελια από τον προβλεπόμενο τρόπο και η παλιά βασίλω μείνει με λιγότερα πλαίσια πληθυσμό θα γίνει δουλειά; Bear's Nest Ο παραπάνω τρόπος για να κόψεις παραφυάδες είναι η γενική του μορφή και η πιο ορθή ως γενική συμβουλή. Υπάρχουν ακόμα και δεκάδες ακόμη μέθοδοι για να κόψεις παραφυάδες ανάλογα τι σε βολεύει και τις συνθήκες που θα αντιμετωπίσεις την δεδομένη στιγμή. Λόγου χάρη θα μπορούσε να μην έχει βασιλικά κελιά την εποχή που θέλεις να κόψεις εσύ (όπως έγινε πέρσι με την κακή άνοιξη) και να αναγκαστείς να κόψεις χωρίς βασιλικά κελιά, θα μπορείς να τα αφήνεις να σμηνουργούν χωρίς πολλούς πολλούς ελέγχους και να κατεβάζεις αφέσμους πάνω από τα δέντρα, άλλος τρόπος θα μπορούσες να πάρεις από μερικές κυψέλες από 1 πλαίσιο γόνου και πληθυσμού και από μια άλλη τα βασιλικά κελιά (σε μελίσσι που είχε πολλά βασιλικά κελιά και το χώρισες πολλές παραφυάδες αλλά σου μένουν ακόμα μερικά βασιλικά κελιά αλλά δεν βρίσκεις άλλο γόνο για να βάλεις στην παραφυάδα, το λύνεις παίρνοντας γόνους και πληθυσμό από άλλη κυψέλη), άλλος τρόπος σε περίπτωση αφέσμου παίρνεις γόνους από άλλη κυψέλη και βάζεις τον αφεσμό σε αυτή την κυψέλη με τους γόνους με ή χωρίς την βασίλισσα (αν είναι παλιά μπορείς να την θανατώσεις αν βρεις και βασιλικά κελιά μέσα στους γόνους που θα προσθέσεις να κάνεις δηλαδή την αντικατάσταση εσύ αντί να την κάνει το μελίσσι φυσικά αυτό μπορεί να γίνει με πολλές ακόμα παραλλαγές πχ εισαγωγή βασίλισσας σε αφεσμό). Φαντασία να έχεις, διάθεση για πειραματισμούς, και κυρίως χρόνο (όταν θα έχεις πολλές κυψέλες μην περιμένεις την κρίσιμη εποχή να κάνεις εξεζητημένες μεθόδους στο κόψιμο, ότι σε βολεύει εκείνη την στιγμή θα κάνεις).

56. Η αυτόματη κυψέλη έχει συγκεντρώσει μέσα σε 10 ημέρες (27/2/2015) 3,5 εκατομμύρια δολάρια σε προπαραγγελίες ποια είναι η άποψη σου για αυτό το γεγονός? Bear's Nest Όπως στην Ελλάδα υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες που θέλουν να ασχοληθούν με την μελισσοκομία και απλώς θέλουν μια κάνουλα στις κυψέλες να την γυρίζουν και να τρέχει μέλι (καλά μιλάμε ακριβώς στην εικόνα που έχουν όλοι αυτοί απευθύνεται αυτή η κυψέλη χα χα χα) έτσι και στην Αμερική υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες που θέλουν το ίδιο. 

 Ταυτόχρονα οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούν να κάνουν πολλαπλασιασμό πχ 300 ευρώ που κάνει αυτό το σύστημα με 6 ευρώ (χονδρική) που πουλώ εγώ το μέλι μου μας κάνει 50 κιλά μέλι! Αυτή την ποσότητα μελιού είναι αδύνατο να την βγάλω σε μια χρονιά ή και σε δυο (και αν είναι κακές οι χρονιές ούτε σε 3!). Τώρα να δώσει ένας που σκέφτεται σαν εμένα (ένας επαγγελματίας δηλαδή) πενήντα κιλά μέλι (που δεν είναι όλο κέρδος στην πραγματικότητα, για να εξοικονομίσεις 300 ευρώ δεν θέλεις μόνο 50 κιλά μέλι αλλά τουλάχιστο 70 γιατί έχει και έξοδα το μέλι για να βγει χα χα χα) μόνο και μόνο για το σύστημα αυτό χωρίς μέλισσες μέσα αλλά και χωρίς την ίδια την κυψέλη είναι τελείως απίθανο! Και γιατί να το κάνεις? Για να μην σπαταλήσεις 15-20 ημέρες τον χρόνο (αν είσαι τυχερός και είναι τόσες πολλές!) σε τρύγους δεδομένου ότι αυτό είναι η δουλειά σου? Δεν το νομίζω! Άσχετοι που ονειρεύονται κυψέλες σε ουρανοξύστες στην Νέα Υόρκη (σαν τις κυψέλες με γυαλί στην σειρά Σερλοκ χα χα χα) μόνο μπορούν να επενδύσουν σε κάτι τέτοιο. Αν δεν πέσει η συσκευή στο 1/20 αυτής της τιμής που έχει (ε ναι 15 ευρώ ίσως και να δώσω για κάτι τέτοιο χα χα χα) δεν υπάρχει περίπτωση να την προτιμήσουν επαγγελματίες χα χα χα.

57.  Πραγματικά το να βρεις την βασίλισσα για να κόψεις παραφυάδες είναι θέμα . Και λέω εγώ τώρα. Θέλω να κόψω το απόγευμα . Πάω μεσημέρι βάζω έναν όροφο από πάνω διάφραγμα ενδιάμεσα και ανεβάζω επάνω τους γόνους που θέλω ( χωρίς μέλισσες ) . Το απόγευμα δεν θα έχω έτοιμα τα πλαίσια με γόνους και παραμάνες για να κόψω παραφυάδες ????? Bear's Nest Ναι θα το έχεις και είναι καλός τρόπος (αλλά στρεσάρεις το μελίσσι καθώς τινάζεις τα πλαίσια και μπορείς να τραυματίσεις και την μάνα αν τινάξεις πλαίσιο με αυτή επάνω) αλλά χάνεις χρόνο. Αντίθετα μπορείς να κόψεις με βασιλικά κελιά ή όχι (εδώ θα φροντίζεις αν δεν υπάρχουν βασιλικά κελιά να υπάρχουν σε όλες τις παραφυάδες κελιά με ακάλυπτο γόνο) χωρίς να σε νοιάζει αν θα υπάρχει η βασίλισσα σε κάποιο από αυτά. Με αυτό τον τρόπο αμέσως κόβεις τις παραφυάδες που θέλεις και δεν κουβαλάς ορόφους και διαφράγματα, να τινάζεις πλαίσια, να περιμένεις να ξαναπάει ο πληθυσμός επάνω, να πηγαίνεις να αφαιρείς ορόφους και διαφράγματα, και μετά από όλα αυτά να κόβεις παραφυάδες. Είναι πλεονασμός που μπορείς να τον κάνεις αν έχεις 5-10 μελίσσια και θέλεις να κόψεις μερικές παραφυάδες με την ησυχία σου και όχι αν έχεις μερικές εκατοντάδες μελίσσια και θέλεις να κόψεις πες 100-150 παραφυάδες μέσα σε 3-5 ημέρες.

58. Λάζαρε καλησπέρα. Από βδομάδα ξεκινάω έρευνα αγοράς και αγορά τρέιλερ. Έχεις κανένα μάστορα να μου προτείνεις; Είτε Θεσσαλονίκη είτε στα πέριξ..... Bear's Nest δεν ξέρω από κατασκευαστές τρέιλερ, είτε από μηχανικούς που τα κάνουν, ή παιδιά που αυτή την στιγμή θέλουν να πουλήσουν τρέιλερ, (στο μάτι μου είχε πέσει πριν από χρόνια ένα κατάστημα που πουλούσε τρέιλερ στον δρόμο προς το ξενοδοχείο Μετ -αυτός που περνά δίπλα από το λιμάνι- με μεγάλα αλουμινίου τρέιλερ στα 2,200-2,800 ευρώ, με αυτά τα λεφτά αγοράζεις μεταχειρισμένο φορτηγό καλύτερα που θα βγάλει παπάδες-).

 Το δικό μου το τρέιλερ το είχα πάρει από τον δάσκαλο μου το έκανα κάποιες μετατροπές (βοηθητική ρόδα, αναρτήσεις λάβες) και πήγα σε μια σχολή οδηγών και μου έκαναν το μηχανολογικό σχέδιο (ντεμέκ το είχε κάνει αυτός το τρείλερ) πληρώνοντας 40 ευρώ για αυτό και το κατέθεσα στην Δ/σνη μεταφορών (εκεί που κάνουν εξετάσεις για δίπλωμα στην δυτική Θεσσαλονίκη) για να μου βγάλει την άδεια για να το κυκλοφορώ. Το ζήτημα είναι ότι μετά από μερικούς μήνες είχε βγει ο νόμος να μην επιτρέπεται αυτή η διαδικασία (δηλαδή να έρχεται ένας μηχανικός και να κατασκευάζει ένα τρέιλερ δίνοντας σου την βεβαίωση ότι το κατασκεύασε καθώς και το μηχανολογικό σχέδιο και να το κάνει αυτό αποδεκτό η Δ/νση μεταφορών και να σου δίνει άδεια κυκλοφορίας), δεν ξέρω τι γίνεται σε περίπτωση που το τρέιλερ ενώ είναι κατασκευασμένο από μηχανικό και έχει άδεια από τον προηγούμενο ιδιοκτήτη του σε ένα ορισμένο όχημα αν μπορεί να μεταβιβασθεί αυτή η άδεια στον επόμενο ιδιοκτήτη του για ένα άλλο όχημα, (δηλαδή με λίγα λόγια να αγοράσεις ένα μεταχειρισμένο ιδιοκατασκευή τρέιλερ με άδεια). Αυτό καλύτερα να το ρωτήσεις σε μια σχολή οδηγών γιατί αυτοί είναι δικτυωμένοι με το σχετικό κύκλωμα.
 Τώρα σχετικά με την γνώμη μου με τα τρέιλερ θα σου παραθέσω τρεις αναρτήσεις του blog  για να την έχεις στα υπόψη σου γιατί την θεωρώ ημίμετρο, δες πρώτα  Τα μελίσσια τρέφονται με πετρέλαιο  και μετά δες το Μελισσοκομία στην πράξη  και τέλος  Το τυχαίο και η σημασία του στην μελισσοκομία για να δεις και μια πραγματικότητα σχετική με τα τρέιλερ που σχεδόν κανείς δεν την λέει.

59. Έχασα μια κυψέλη με λίγο πληθυσμό κατά την διάρκεια του χειμώνα (με δρυμητατες καιρικές συνθήκες) τα βρήκα με το κεφάλι μέσα στα κελιά, τροφή είχαν, γύρη , μέλια και πίτα που έβαλα (βρήκα και γόνο έτοιμο να βγει) , πάγωσαν ή έπαθαν κάτι άλλο ? Bear's Nest ήταν μικρό το μελίσσι και προσπαθούσαν διαρκώς να κρατήσουν την θερμοκρασία τους πάνω στον γόνο και δεν μπορούσαν να μετακινηθούν να πάρουν τις τροφές και πέθαναν τελικά από την πείνα, εκτός και αν τα έκανες πάνω από μια φορά οξαλικό οξύ θεραπεία (ή σε λάθος δοσολογία) το οποίο έχει παρενέργεια να κάνει νωθρές τις μέλισσες με αποτέλεσμα ενώ υπάρχει τροφή στην κυψέλη αυτές δεν πάνε να την πάρουν. Αλλά πιθανότατα να ήταν μικρό το μελίσσι και δεν μπορούσε να αφήσει ακάλυπτο τον γόνο για να πάρει τις τροφές και κάτω από το δριμύ ψύχος που έκανε αυτό ήταν καταδικαστικό.



Παρασκευή 10 Απριλίου 2015

Λευκοί σταυροί στο έδαφος απλωμένοι



Λευκοί σταυροί στο έδαφος απλωμένοι
από κάτω τους στρατιώτες κοιμισμένοι
μαύρες μέρες πολέμου μόνο να θυμίζουν
μανές θλιμμένες την μοίρα τους ξορκίζουν 

Για μαξιλάρι το λευκό μάρμαρο και αν έχουν
από τις χαρές της ζωής και τα νιάτα τους απέχουν
μόνοι τους στην λήθη και ας είναι εκεί μυριάδες
στο πολέμου την λαίλαπα θυσιάστηκαν χιλιάδες

Για την Άγια πατρίδα και την Ιερή θρησκεία
τις ζωές τους νωρίς αποχωριστήκαν με την βία
προτού γευτούν του φιλιού την πρώτη γλύκα
ένιωσαν την οσμή του θανάτου με πίκρα.

Λευκοί σταυροί στο έδαφος απλωμένοι
η δική τους η ακριβή ζωή πήγε χαμένη
μόνοι τώρα σε ξένο έδαφος θαμμένοι
η ανυπαρξία η μοναδική τους ερωμένη.



 Σήμερα θα αναφερθούμε στην μεγαλύτερη νεκρόπολη της Ελλάδας τα Συμμαχικά Νεκροταφεία του Ζεϊτένλικ (Zeitenlik) στην Θεσσαλονίκη. Εδώ 20.500 στρατιώτες των Συμμάχων της Αντάντ (5 τομείς ανά εθνικότητα: Γαλλικός Τομέας 8.089, Σέρβικος τομέας 7.500, Ιταλικός τομέας 3.000, Βρετανικός τομέας 1.600, Ρωσικός τομέας 400, καθώς και αριθμός από Βούλγαρους αιχμαλώτους πολέμου) που πολέμησαν στο μακεδονικό μέτωπο κατά τον Α΄Παγκόσμο Πόλεμο βρίσκονται θαμμένοι.

 Το συγκεκριμένο μέρος είχε επιλεχθεί γιατί εκεί υπήρχε ήδη το καθολικό κοιμητήριο του Αγίου Βικέντιου και Παύλου αλλά και γιατί υπήρχε και η μονή Λαζαριστών (θα ακολουθήσει ανάρτηση στο εγγύς μέλλον) κοντά η οποία είχε μετατραπεί σε νοσοκομείο. 

 Στις 20 Νοεμβρίου 1920 υπογράφηκε η συμφωνία για την ίδρυση του συμμαχικού νεκροταφείου  ανάμεσα στην Ελλάδα, Γαλλία, Αγγλία, Ιταλία Σερβία. Κατά την οποία η Ελλάδα αγόρασε τις εκτάσεις για το νεκροταφείο και παραχώρησε στα ξένα κράτη την επικαρπία τους, και οι δαπάνες για την συντήρηση του βαραίνουν τις ξένες κυβερνήσεις. Στις 11 Νοεμβρίου (επέτειος της λήξης του πολέμου) με την παρουσία παλιών πολεμιστών (όχι πια!) και εκπρόσωπων των κυβερνήσεων γίνονται τελετές για να τιμήσουν τους πεσόντες.

 Αυτή είναι η επίσημη ιστορία του νεκροταφείου του Ζεϊτενλικ, ώρα να κάνουμε μια περιήγηση μέσα του όπως πρέπει να κάνει κάθε ένας που θα περάσει έστω λίγες μέρες στην Θεσσαλονίκη, είναι αναγκαίο για να μπορέσουν πολλά πράγματα να μπούνε σωστά στην αντίληψη του και στην σκέψη του. 


 Ένας φράχτης οριοθετεί το νεκροταφείο από την οδό Λαγκαδά που βρίσκεται εμπρός του.


 Με που μπαίνεις μια ακόμα υπενθύμιση της ιδιαίτερης σχέσης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Σερβία που σε αυτή την πόλη είναι ακόμα εντονότερη. Δύο σημαίες δίπλα δίπλα, μια Ελληνική και μια Σερβική (η Ρωσική έχει τα ίδια χρώματα με ανάποδη σειρά). 


 Και η πρώτη εικόνα που σου έρχεται είναι το σερβικό μνημείο που στεγάζει τα 5.500 σκευοφυλάκια Σέρβων στρατιωτών. Χτίστηκε μεταξύ του 1926 και του 1936. Λόγου της εγγύτητας της Θεσσαλονίκης  με την Σερβία χιλιάδες επισκέπτες και συγγενείς των θαμμένων στρατιωτών έρχονται από την Σερβία κάθε χρόνο για να υποβάλουν τα σέβη τους στους νεκρούς τους.  




 Στον Σερβικό τομέα χιλιάδες τάφοι με ένα ονοματεπώνυμο και ένα αριθμό που υποδηλώνει την αρίθμηση του τάφου.


 Πρώτος φροντιστής και φύλακας του Σερβικού τομέα του νεκροταφείου ήταν ο Sano (Σάββας) Michailovic, τον διαδέχθηκε ο γιος του, και αυτόν ο γιος του Djordie (Γιώργος) που ξεπέρασε την όγδοη δεκαετία της ζωής του ξεναγώντας του επισκέπτες από την Σερβία στο κοιμητήριο αφηγούμενος ιστορίες από τους νεκρούς που κείτονται εδώ.


 Το μνημείο είναι εντυπωσιακότατο! Το ψηφιδωτό είναι του Αρχάγγελου Μιχαήλ (ο Ψυχοπομπός Άγγελος), από την πίσω πλευρά είναι ο Άγιος Γεώργιος ( σημαντικότατος άγιος και στους Σέρβους και η Γιορτή του -Εντερλέζι- μια από της σημαντικότερες).  





 Χιλιάδες τάφοι βρίσκονται εκεί για να σε προσγειώσουν στην πραγματικότητα του πολέμου, να σου δώσουν να καταλάβεις το ανώφελο αυτής της διαδικασίας και της καταστροφής που επιφέρει, πραγματικά δεν υπάρχει μεγαλύτερο επιχείρημα κατά του πολέμου από ένα στρατιωτικό νεκροταφείο! Το πότε θα φέρουμε εδώ όλους τους διάφορους πομπώδες ανεγκέφαλους που λένε μεγάλα λόγια για πολέμους και εκδηλώνουν πολεμοχαρή αισθήματα και απόψεις είναι το ουσιαστικό ερώτημα!








 Μέσα εκεί είναι τα σκευοφυλάκια των Σέρβων στρατιωτών. Ενα σχολείο από την Σερβία (πολύ, πολύ ψιλά τα αγοράκια και τα κοριτσάκια από την Σερβία!!!) είχε έρθει την ημέρα που ήμουν στο νεκροταφείο για να υποβάλουν τα σέβη τους στους νεκρούς και να μάθουν την ιστορία του στρατού τους που κείτεται σε αυτό το νεκροταφείο. 

 Δεν μου έκανε διάθεση να μπω μέσα, ο χώρος και ο χρόνος για αυτό άνηκε μόνο σε αυτούς, εγώ θα ήμουν ξένος σε όλο αυτό, ξένος και τελείως άκυρος αν τολμούσα να βγάλω έστω και μια φωτογραφία εκεί μέσα. 

 Δεν το ήθελα και δεν το έκανα. 


 Χιλιάδες σταυροί από αντίστοιχους νέους άντρες που δεν χαρήκαν την νεότητα τους, και έχω τους ηλίθιους (και τις ηλίθιες! Δεν είναι παράξενο που άτομα που δεν θα πολεμήσουν ποτέ να είναι τόσο πολεμοχαρείς?) να θεωρούν ότι ο πόλεμος είναι λύση για οτιδήποτε. 





 Ο Ρωσικός τομέας και το μνημείο του.





"Αιωνία η μνήμη στους στρατιώτες της Ρωσίας που έπεσαν στην γη της Ελλάδας" Γράφει το μνημείο στα Ρώσικα και στα Ελληνικά. 






"Στους 8.089 στρατιώτες αυτής της νεκρόπολης που πέθαναν για την Γαλλία" αναγράφει το Γαλλικό μνημείο  και αναφέρονται ακόμα 208 άγνωστοι στρατιώτες από την πίσω πλευρά του μνημείου.


 Μια θάλασσα από σταυρούς, να τους βλέπουν οι ανεγκέφαλοι που μιλάνε χωρίς να σκέφτονται, να χορταίνει το μάτι τους από μάρμαρο. 


 Μια εντυπωσιακή κόκκινη εκκλησία μέσα στην θάλασσα από σταυρούς, υποθέτω είναι αφιερωμένη στους εθελοντές (αν κρίνω από τα ονόματα εθελοντές από την Θεσσαλονίκη και την Ελλάδα?) που πέθαναν μαζί με τους Γάλλους στρατιώτες πολεμώντας μαζί τους. 


 Στον Γαλλικό τομέα πολλοί από τους στρατιώτες που θάφτηκαν ήταν από τις αποικίες και υπάρχει ένα σημάδι πάνω στους τάφους τους για να ξεχωρίζει ο τόπος καταγωγής τους (m για τους κατοίκους της Μαδαγασκάρης  s για τους κατοίκους της Σενεγάλης ανάποδο Α για τους Τυνήσιους και τους Μαροκινούς και άστρο του Δαβίδ ✡ για τους Εβραίους). 











 "Για τους Ιπτάμενους΄Ήρωες που πέθαναν για την Γαλλία" είναι η επιγραφή σε αυτό το μνημείο.





 Και ο Αγγλικός τομέας χωρίς σταυρούς αλλά με μαρμάρινη πλάκα.


 Εδώ γράφεται το ονοματεπώνυμο του στρατιώτη, ο βαθμός, το σύνταγμα  που υπηρέτησε (μαζί με το σήμα του συντάγματος) και μικρά κείμενα που χάραξαν μάλλον οι συγγενείς τους. 


 Η ησυχία και η γαλήνη που αποπνέει αυτό το μέρος είναι τρομερή, επίσης είναι όλο το νεκροταφείο πεντακάθαρο και άψογα συντηρημένο, μπορεί να συμβαίνει αυτό γιατί έχουν αναλάβει να το φροντίζουν οι ξένοι, γιατί αν έμενε σε μας!!!











 Στον Αγγλικό τομέα είναι θαμμένη και η Katherine Mary Harley νοσοκόμα που που βοήθησε τον Σέρβικο στρατό και πέθανε από έκρηξη οβίδας το 1917, στον τάφο της αναγράφεται "Αντί για λουλούδια η ευγνωμοσύνη των Σέρβων θα ανθίζει για να θυμίζει τις πράξεις αγάπης αυτής της γυναίκας. Το όνομα σας θα μείνει αθάνατο από γενιά σε γενιά"








"Το όνομα τους θα ζει για πάντα" αναγράφεται στο βρετανικό μνημείο.








 Το Ιταλικό νεκροταφείο λίγο παράμερα από τα υπόλοιπα και σε λιγότερο άψογη κατάσταση.


 Το 1915 έγινε η πρώτη οργανωμένη ταφή στο νεκροταφείο του Ζεϊτενλικ υποθέτω από τις επιγραφές στην πόρτα του νεκροταφείου η τελευταία θα πρέπει να έγινε το 1919 (ο πόλεμος μπορεί να τελείωσε το 1918 αλλά όλοι οι τραυματίες στα νοσοκομεία δεν επιζούν οπότε....).





 Το μικρό Γαλλικό μουσείο έγινε το 2013-2014 με την ευκαιρία της ολικής ανακαίνισης του Γαλλικού τομέα του νεκροταφείου και στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης των 100 ετών από τον μεγάλο πόλεμο (τον πρώτο! Το επαναλάβαμε το λάθος και μερικές δεκαετίες μετά! Και δυστυχώς...). 





 Και ο χάρτης της Νεκρούπολης όπου φαίνεται ο κάθε τομέας.

 Αυτά λοιπόν παίδες, θεωρώ ότι δεν πρέπει να υπάρξει ποτέ Έλληνας που να μην επισκεφτεί μια φορά στην ζωή του αυτή την νεκρόπολη και να αναλογισθεί την βλακεία του ανθρώπινου γένους και την καταστροφικότητα κάποιων από τις πιο παράλογες επιλογές του, και αν δεν μπορέσει να ταυτιστεί με τους νεκρούς στρατιώτες δεν πειράζει, ίσως μπορέσει να ταυτίσει τον αδερφό του με αυτούς, τον πατέρα του, τον γιο του..... 







Μέχρι την επόμενη ανάρτηση...


Adios Amigos Muertos


Μότσανος Λάζαρος

Θεσσαλονίκη 10/4/2015