UA-50457385-1

Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος Σχολείο


 Και η προσπάθεια μας να συλλέξουμε όσο το δυνατό περισσότερα από τα Graffiti και Street Art της Θεσσαλονίκης συνεχίζεται και αυτή την φορά στο μάτι μας έπεσε ένα κτήριο στην γωνία Βασιλέους Γεωργίου 27 (προέκταση της Βασιλίσσης Όλγας) και Μπιζανίου. Ένα πανέμορφο νεοκλασικό κτίσμα στην αυλή του οποίου υπάρχουν πολλά Street Art και πάντα ήθελα να πάω να τα φωτογραφίσω. Και επειδή επιθυμία που παραμένει μόνο επιθυμία είναι αμαρτία αποφασίσαμε να το πραγματοποιήσουμε και αυτό. 

 Και χωρίς να ρωτήσουμε κανένα μπήκαμε μέσα στην αυλή και αρχίσαμε να βγάζουμε φωτογραφίες, μετά από λίγο μέσα από το κτήριο βγήκανε μερικά παιδιά που εγκαθιστούσαν μια μικροφωνική, και φυσικά πήγαμε (μην ρωτάτε γιατί χρησιμοποιώ πληθυντικό, μην θέλετε να τα μαθαίνετε όλα χα χα χα) και ρωτήσαμε τα παιδιά τι ακριβώς είναι αυτός ο χώρος. 

 Σύμφωνα με τα παιδιά είναι μια κατάληψη που έκαναν από το 2010 οι κάτοικοι της γύρω περιοχής σε ένα κτίσμα που παλιότερα λειτουργούσε ως σχολείο (το 12ο δημοτικό σχολείο χτίστηκε το 1897 και λειτουργούσε μέχρι το 2004, όποτε και διαπιστώθηκε προβλήματα στατικότητας του και έκλεισε -σύμφωνα με τα παιδιά αυτό αποτελούσε μια πρόφαση από τον ιδιοκτήτη του ακινήτου την εκκλησία για να το νοικιάσει σε ιδιώτη ως νυχτερινό κέντρο-. Έκτοτε έμεινε εγκαταλελειμμένο για 6 χρόνια μέχρι που στις 5/6/2010 έγινε η κατάληψη του και η διαμόρφωση του ως ένα συλλογικό σχολείο όπου όλοι μαθαίνουν από όλους πέρα από τα συμβατικά σχήματα μάθησης που ορίζονται πλήρως από την ιεραρχική σχέση δασκάλου και μαθητή). 

 Πραγματικά με εντυπωσίασε αυτό το γεγονός της δημιουργίας από το πουθενά ενός σχολείου όπου γίνονται μαθήματα ξένων γλωσσών, πολεμικών τεχνών, χορών, ζωγραφικής κ.α. καθώς και κοινωνικού χώρου με διάφορές ακόμα δραστηριότητες. Τα παιδιά διοργανώνουν κάθε Τετάρτη παζάρι οικολογικής γεωργίας, λειτουργούν μαγειρείο, συνεργατικό παντοπωλείο καθώς και δανειστική βιβλιοθήκη. Και όλα αυτά διαχειρίζονται με γενικές συνελεύσεις κάθε εβδομάδα όπου ο καθένας μπορεί να εκφράσει τις απόψεις του για την λειτουργία αυτού του χώρου.

 Μπράβο! 

 Αλλά ποιο πολύ με ενθουσίασε η ευγένεια και το ήθος αυτών τον παιδιών που μας δώσανε ότι πληροφορίες ζητήσαμε, μας καλέσανε μέσα στον κοινωνικό χώρο, μας αφήσανε να βγάλουμε φωτογραφίες και από μέσα (φωτογραφίες από πρόσωπα δεν θέλησα να τραβήξω για ευνόητους λόγους) και να περιηγηθούμε ελεύθερα σε όλους τους χώρους του ελεύθερου κοινωνικού χώρου σχολείου. 

 Νέα παιδιά με όραμα και αξίες, η μαγιά που θα βοηθήσει την χώρα μας να σταθεί και πάλι στα πόδια της. Γιατί πρώτιστα η κρίση που βιώνουμε είναι κυρίως πολιτιστική και ηθική και έπειτα οικονομική. Δυστυχώς θα πρέπει να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο νέων αρχών και αξιών στην χώρα μας για να μπορέσει να βγει από την κρίση που έχει περιπέσει. Αρχές και αξίες που θα βασίζονται περισσότερο στην συλλογικότητα ανάμεσα μας και λιγότερο στην ατομικότητα που μας χαρακτήριζε ως χώρα και λαό. 

 Επίσης θα χρειασθούν δράσεις από τις τοπικές κοινωνίες σε κάθε επίπεδο μια που το κράτος δεν μπορεί να προσφέρει πολλά από αυτά που μέχρι τώρα τα θεωρούσαμε ως αυτονόητα και δεδομένα (αν και στην πραγματικότητα ποτέ δεν τα πρόσφερε χα χα χα). Έτσι και μόνο θα μπορέσει να θεραπευτεί και ο τραυματισμένος κοινωνικός ιστός. Τα παιδιά το πετυχαίνουν αυτό με αποτελεσματικότητα (όταν πήγαμε εκεί -σε τυχαίο χρόνο- βρήκαμε μέσα κοντά σε μια εικοσάδα νεαρά παιδάκια στην εφηβεία και μετά-εφηβική ηλικία, προφανέστατα υπάρχει συμμετοχή και αποδοχή σε αυτό το κοινωνικό πείραμα!).  

 Ένα υπέροχο κοινωνικό πείραμα που μακάρι να πετύχει και να αποτελέσει και πρότυπο για δεκάδες ακόμα αντίστοιχα πειράματα στον Ελλαδικό (και όχι μόνο) χώρο. Λαμπερά νεανικά πρόσωπα με λαμπερές νεανικές ιδέες μόνο να αλλάξουν το κόσμο μπορούν.

 Αρκετά!!! 

 Να μην αρχίσω να μιλάω είμαι και εγώ! 

 Όποιος θέλει περισσότερες πληροφορίες για τον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο Σχολείο μπορεί να ανατρέξει στην διαδικτυακή τους σελίδα Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος Σχολείο όπου μπορεί να βρει πολλές ενδιαφέρουσες πληροφορίες ή στην σελίδα τους στο Facebook Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος Σχολείο.

Για να συνεχίζουμε με το φωτογραφικό υλικό που μαζέψαμε και αυτή την φορά.  


 Υπέροχο κτήριο! Με εκνευρίζει αφάνταστα το γεγονός ότι πριν από 100 χρόνια και βάλε μπορούσαν να χτίζουν πολύ ομορφότερα κτήρια από ότι σήμερα!


 Και υπέροχο Street Art!


 Ο χώρος στην αυλή χρησιμοποιείται και λογικό είναι να βλέπουμε εξοπλισμό και αντικείμενα καθημερινής χρήσης να είναι παντού. Ζωντανός χώρος είναι και όχι ένα μουσείο.  








 Και αυτό υπέροχο!








 Δηλαδή τόσο δύσκολο είναι να αποφεύγουμε την ασχήμια που έχουν οι άβαφοι και εγκαταλελειμμένοι στην παρακμή τοίχοι των πόλεων?





 Είναι εντυπωσιακό ότι υπάρχουν διαφορετικές τεχνοτροπίες σε κάθε έργο εδώ, προφανέστατα υπήρξαν αρκετοί καλλιτέχνες που συμμετείχαν στην δημιουργία τους. 


 Και εδώ έχουμε εικόνες και μέσα από τον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο Σχολείο





 Και από το συνεργατικό παντοπωλείο που στεγάζεται και αυτό εδώ.





 Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα του σχολείου.


 Και συνεχίζουμε την περιήγηση στον επάνω όροφο.


 Γνωστή φάτσα αυτή ε?


 Κατάληψη στην Βίλα Αμαλίας αυτό μου θυμίζει τις ημέρες ακρόασης του Ράδιο Ουτοπία χα χα χα.


 Και Street Art μέσα στην κτήριο, και μην με ρωτάτε ποίοι είναι αυτοί! Τους ξέρω όλους! Τα παιδάκια είναι παιδάκια όσες δεκαετίες και να έχουν φορτωμένες στις πλάτες τους. 


 Και αυτό υποθέτω είναι από το μάθημα Ιταλικών!


 Ένα εργαστήρι μέσα στους χώρους του πρώτου ορόφου.


 Και όπως υπάρχει ο αστυνομικός της γειτονιάς καλό είναι να υπάρχει και ο αναρχικός της γειτονιάς. Έτσι! Για να υπάρχει και μια ισορροπία μέσα στο σύμπαν! Χα χα χα. 





 Έχω μια λατρεία στις στριφογυρίστες σκάλες γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε!


 Και εξακολουθώ να εκνευρίζομαι! Δηλαδή τόσο δύσκολο είναι να μαθαίνουν στους φοιτητές της αρχιτεκτονικής ότι δεν είναι κακό να σχεδιάζουν όμορφα κτήρια? Μόνο στο παρελθόν τους τα μάθαιναν αυτά? Χα χα χα. 











 Διαμαντάκι!


 Ας είναι καλά τα παιδιά του βρήκανε μια χρήση αντίστοιχη στην ομορφιά του και την αξία του. Κρίμα θα ήταν να βλέπαμε κάτι τέτοιο ως Καγκουράδικο για σουρωμένους (υπάρχουν από αυτά αρκετά σε αυτή την πόλη! Άλλα δεν χρειαζόμαστε!).

 Αυτά και για σήμερα παίδες, εδώ τελεύει και αυτή η ανάρτηση.

 Για να βοηθήσουμε και τον κόσμο στο να έχει πρόσβαση στο αρχείο που δημιουργούμε θα βάλω και τους συνδέσμους από τις αντίστοιχες αναρτήσεις του Blog  για να μπορούν να είναι στην άμεση διάθεση καθενός που θέλει να περιηγηθεί σε αυτό

Σειρά Graffiti και Θεσσαλονίκη













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου