UA-50457385-1

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2018

Κυψέλες στην Ακτίνα πτήσης Μελισσών



 Σήμερα παίδες θα έχουμε μετά από αρκετό καιρό μια θεωρητική ανάρτηση, που θα έχει μάλιστα και μαθηματικά μέσα! Υπέροχος τρόπος για να ξεκινάς μια ανάρτηση! Με μια πρόταση εξασφάλισες ότι δεν θα κάτσει κανένας να την διαβάσει! Χα χα χα.

 Και όμως αυτό θα είναι τεράστιο λάθος γιατί αυτή η ανάρτηση έχει στόχο να εξηγήσει πολλά ερωτήματα που πλανώνται στην σκέψη των μελισσοκόμων, και αναλίσκονται για αυτά χρόνος άπειρος σε συζητήσεις μέσα στις μελισσοκομικές ομάδες. 

 Επίσης με αυτή την ανάρτηση θα λυθούν και 4 δικά μου ερωτήματα έτσι για αλλαγή. Για να δείτε και ποιος είναι ο δικός μου μελισσοκομικός προβληματισμός μέσα στα πλαίσια αυτής της σειράς αναρτήσεων απαντώ εκεί που δεν με σπέρνουν (υπάρχει επίσης και ένα μέρος του δικού μου μελισσοκομικού προβληματισμού στην σειρά αναρτήσεων Μελισσοκομικός διάλογος με τον εαυτό μου). 

 Και όλα τα παραπάνω θα γίνουν με αμείλικτους αριθμούς και όχι απλώς με θεωρίες χωρίς αποδείξεις!

 Φυσικά θα κρατήσω και το επίπεδο των μαθηματικών σε χαμηλό επίπεδο, και χωρίς πολύ μπλα μπλα θα παρουσιάζω το κάθε ερώτημα μου, και την απάντηση του, όσο το δυνατό πιο απλά και κατανοητά για όλους μας. 

 Είσαστε έτοιμοι?

 Πάμε!



 Το θυμάστε αυτό το σχήμα? 

 Είναι η Ακτίνα πτήσης μελισσών που είχαμε δημιουργήσει για μια άλλη ανάρτηση (βλέπετε προηγούμενη ανάρτηση Ακτίνα δράσης μελισσών).

 Επίσης είχαμε υπολογίσει και το Εμβαδόν που καλύπτει η ακτίνα πτήσης των μελισσιών σε τετραγωνικά μέτρα και εκτάρια (ένα εκτάριο = 10 στρέμματα) και είχαμε αναφέρει ότι:

"Ο υπολογισμός του εμβαδού που καλύπτει η κάθε περιοχή πτήσης κάθε μέλισσας σε διαφορετικές ακτίνες πτήσης των μελισσών. Δεδομένου του τύπου του εμβαδού (Α) του κύκλου  που ισούται με το γινόμενο του π (π=3,1416 κατά προσέγγιση) επί το τετράγωνου της ακτίνας του κύκλου (ρ) δηλαδή: A = \pi\,\rho\,^2 θα έχουμε για κάθε μήκος ακτίνας πτήσης (500 μέτρων ανά βήμα αυξάνεται η απόσταση) το αντίστοιχο εμβαδόν.

 Ενδιαφέρουσα παρατήρηση όταν διπλασιάζεται η ακτίνα πτήσης τετραπλασιάζεται το εμβαδόν που καλύπτει με την πτήση της η μέλισσα!

 Το παραπάνω το βλέπουμε και σχηματικά στο παραπάνω σχήμα όπου έχουμε 3 ομόκεντρους κύκλους, ο πρώτος με ακτίνα 1,5 χιλιόμετρο και εμβαδόν 706 εκτάρια (1 εκτάριο =10 στρέμματα), ο δεύτερος με ακτίνα 3 χιλιομέτρων και εμβαδόν 2827 εκτάρια και ο τρίτος με ακτίνα 5 χιλιόμετρα και εμβαδόν 7854 εκτάρια.

 Στον πρώτο κύκλο συνήθως είναι η ακτίνα πτήσης των μελισσών σε καλές ανθοφορίες και αφθονία τροφής, σε συνθήκες όχι και τόσο ευνοϊκές η ακτίνα πτήσης τους μεγαλώνει στα όρια του δευτέρου κύκλου, όταν γίνουν ακόμα λιγότερο ευνοϊκές αυξάνει και η ακτίνα δράσης τους και φτάνει μέχρι τα 5 χιλιόμετρα (από εκεί και πέρα τα κέρδη είναι μικρότερα από τις ζημίες και πολύ δύσκολα θα φτάσει πιο μακριά μια συλλέκτρια).

 Παρατήρηση που έχω κάνει με τα χρόνια είναι ότι σε μερικές ανθοφορίες μπορεί να επιλέξει μια μέλισσα να φτάσει μέχρι πολύ μακριά για να πάρει την τροφή που έχει μεγάλη αξία για αυτήν (πλούσια τροφή σε θερμιδική αξία και ποσότητα). Ένα παράδειγμα είναι η ανθοφορία της Καστανιάς με την φοβερή σε αξία και ποσότητα γύρη της, που κάνει τις μέλισσες να πετάνε σε αποστάσεις τεράστιες, δεύτερο παράδειγμα η ελαιοκράμβη που και για αυτή είναι ικανές να πετάνε πολύ μακριά (και γύρη και νέκταρ η συγκεκριμένη ανθοφορία, βλέπετε προηγούμενη ανάρτηση Μελισσοκομική χλωρίδα Θεσσαλονίκης)." 

 Και έχοντας το παραπάνω σχήμα στον νου μας πάμε στο ερώτημα που μου έρχεται στο μυαλό μου.

 Bear's Nest: Πόσες κυψέλες υπάρχουν στις διάφορες ακτίνες πτήσης των μελισσιών μας? Δηλαδή πόσος είναι ο ανταγωνισμός που θα υπάρχει για τροφή ανάμεσα στα μελίσσια μου και στα μελίσσια των άλλων μελισσοκόμων*?

 Ωραίο ερώτημα ε? Κάτι κάνουμε και εμείς σε αυτόν τον τομέα ε? Χα χα χα.

 Προτού όμως απαντήσουμε αυτό το ερώτημα ας βάλουμε ακόμα ένα δεδομένο στον προβληματισμό μας. Ξέρουμε ήδη ότι στην Ελλάδα έχουμε περίπου 11 κυψέλες ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο (Πηγή Η ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ από το Γεωπονικό πανεπιστήμιο της Αθήνας εργαστήριο Σηροτροφίας και Μελισσοκομίας του καθηγητή Πασχάλη Χαριζάνη). Ωραίο αυτό! 11 Κυψέλες ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο! Άρα μπορούμε εύκολα να απαντήσουμε αυτό το ερώτημα αν είχαμε τις ακτίνες πτήσης της Μέλισσας υπολογισμένες και στο εμβαδόν που καλύπτουν αντίστοιχα σε τετραγωνικά χιλιόμετρα! Αλλά δεν το έχουμε! Ή μήπως και το έχουμε?

 Αυτό που ήδη έχουμε από την ανάρτηση αυτού του blog Μελισσοχωρητικότητα Περιοχών είναι ο αντίστοιχος υπολογισμός για κάθε ακτίνα πτήσης της μέλισσας του εμβαδού σε εκτάρια. Ναι αλλά ξέρουμε ήδη ότι ένα τετραγωνικό χιλιόμετρο είναι 100 εκτάρια. Οπότε με αυτή την πρόσθετη πληροφορία θα έχουμε τον παρακάτω πίνακα.

 Όπου έχουμε τον αριθμό των κυψελών καθώς αυξάνει με βήμα 500 μέτρων η ακτίνα των μελισσιών μας από την απόσταση των 43 μέτρων μέχρι τα 5 χιλιόμετρα που είναι η μέγιστη παραγωγική ακτίνα πτήσης τους (παραγωγική ακτίνα πτήσης είναι η απόσταση κατά την οποία μπορεί να πετάξει η μέλισσα και η ενέργεια που θα καταναλώσει κατά την πτήση της θα είναι μικρότερη από την ενέργεια που θα φέρει στην κυψέλη από το νέκταρ που θα συλλέξει). Με διαφορετικό χρώμα είναι και η απόσταση, εμβαδόν, και οι αντίστοιχες κυψέλες σε τρεις διαφορετικές συνθήκες ανθοφοριών (όσο αυξάνει η νεκταροέκκριση τόσο μειώνεται η ακτίνα πτήσης, όσο μειώνεται η νεκταροέκκριση τόσο είναι αναγκασμένες οι μέλισσες να αυξάνουν την ακτίνα πτήσης τους). Οπότε από τον παραπάνω πίνακα θα έχουμε ότι σε ακτίνα πτήσης 1500 μέτρων από την κυψέλη αναμένεται κατά μέσο όρο** να υπάρχουν 77 κυψέλες, σε ακτίνα πτήσης 3000 μέτρων θα υπάρχουν 310 κυψέλες, και σε ακτίνα πτήσης 5000 μέτρων θα υπάρχουν 863 κυψέλες! 

 Και το παραπάνω είναι κάτι που μπορώ να το επιβεβαιώσω και εμπειρικά χάρη στις ανιχνεύσεις που κάνω τόσα χρόνια. Είναι δεδομένο ότι σε μια μεγάλη περιοχή γύρω από τις τοποθετήσεις μου συναντώ πολλά μελισσοκομεία που αθροιστικά έχουν εκατοντάδες κυψέλες. Και όσο περισσότερο ψάχνω τόσο περισσότερα μελισσοκομεία βρίσκω. Μην "νομίζετε" ή "πιστεύετε" ότι σε μια περιοχή είσαστε μόνο εσείς ή ακόμα ένας ή δύο μελισσοκόμοι! Πιθανότατα υπάρχουν πολλαπλάσια μελισσοκομεία σε μια περιοχή από αυτά που ξέρετε και έχετε αντιληφθεί! Οι αριθμοί δεν λένε εύκολα ψέματα! Ούτε και οι παρατηρήσεις και οι ανιχνεύσεις. Αρκεί να τις κάνετε!!! Χα χα χα. 

* Το παραπάνω ερώτημα θα το εξετάσετε σε συνδυασμό με την ερώτηση 231 της ανάρτησης αυτού του blog Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XLVII .

** Ο μέσος όρος αυτός μπορεί να διαφέρει από περιοχή σε περιοχή της Ελλάδος (θα το δούμε παρακάτω αυτό), από εποχή σε εποχή, και από τοποθέτηση σε τοποθέτηση. Πχ στις πεδιάδες θα είναι πολύ πιο υψηλός από ότι στα βουνά ή στα νησιά, όπως και περιαστικά στις μεγάλες πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη), ή στους νομούς με πολλούς (και μεγάλους μελισσοκόμους), ή και στα μέρη με μονοκαλλιέργειες ή στα μέρη που βοηθούν ιδιαίτερα στο ξεχειμώνιασμα!

  Πάμε παρακάτω με το επόμενο ερώτημα μου.

 Bear's Nest: Υπάρχουν περιοχές στην Ελλάδα που μπορεί να αλλάζει ο μέσος όρος κυψελών στην ακτίνα πτήσης των μελισσών και να αυξάνει ο ανταγωνισμός για τροφή ανάμεσα στα μελίσσια? Και αν ναι πόσο?

 Και εδώ θα προσθέσουμε ακόμα ένα δεδομένο στον προβληματισμό μας έχοντας ως δεδομένο ότι ο μέσος όρος μελισσιών στην Χαλκιδική είναι 84 κυψέλες ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο (Πηγή Πόρισμα της επιτροπής διδακτικού προσωπικού της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ για τον χρυσό της Χαλκιδικής ).

 Οπότε άμεσα μπορούμε να δημιουργήσουμε τον παρακάτω πίνακα.


 Όπου αυτός ο πίνακας μας δίνει την διαφορά των αριθμών στις κυψέλες στην ακτίνα πτήσης των μελισσών στην Ελλάδα σε σχέση με την Χαλκιδική. Και θα έχουμε στα 1500 μέτρα αντί για 77 κυψέλες που είναι στην Ελλάδα θα έχουμε ειδικά για την Χαλκιδική 593 κυψέλες***, στα 3000 μέτρα αντί για 310 κυψέλες θα έχουμε 2734 κυψέλες, και στα 5000 μέτρα θα έχουμε αντί για 863 κυψέλες θα έχουμε 6597 κυψέλες****! Τρομερή διαφορά!

*** Φυσικά και δεν υπάρχουν συνέχεια αυτές οι κυψέλες στην Χαλκιδική! Βλέπετε οι Χαλκιδικιώτες μελισσοκόμοι είναι και πολύ καλοί μελισσοκόμοι, και πολύ μεγάλοι μελισσοκόμοι (σε γνώσεις, και σε ζωικό κεφάλαιο) και συνήθως τις μετακινούν αβέρτα και σε τεράστιες ακτίνες δράσεως από την έδρα τους. Αυτούς τους αριθμούς κυψελών μπορείς να τους δεις όταν έρθει ο καιρός των πεύκων που τις φέρνουν τις κυψέλες τους στην Χαλκιδική για να εκμεταλλευτούν την μελιτωέκκριση των πεύκων (μαζί με πολλούς ακόμα μελισσοκόμους από πολλά μέρη της Ελλάδας).

**** Τα στοιχεία αυτά τα δέχομαι πάντα με επιφύλαξη, δεν εμπιστεύομαι τα Ελληνικά στατιστικά που μας δίνει το κράτος, και την έχω παρουσιάσει αυτή την επιφύλαξη μου στις αναρτήσεις του blog Greek statistics ή Μελισσοκομικά στατιστικά 2004-2009 Vol I και  Greek statistics ή Μελισσοκομικά στατιστικά 2004-2009 Vol II και Greek statistics ή Μελισσοκομικά στατιστικά 2004-2009 Vol IΙΙ )

 Πάει και αυτό και πάμε τάχιστα στο επόμενο ερώτημα μου.

Bear's Nest: Κάτω από αυτή την οπτική μήπως οι αποδόσεις που παρουσιάζουν οι μελισσοκομίες άλλων κρατών μπορεί να μην οφείλονται τόσο στις διαφορετικές κλιματολογικές συνθήκες (μη ξηροθερμικά κλίματα σαν της Ελλάδας), ή στα διαφορετικά γεωγραφικά χαρακτηριστικά (πεδιάδες σε αντίθεση με το ορεινό ανάγλυφο της Ελλάδας) ή σε διαφορετικούς τύπους κυψελών (πχ Dadant) αλλά στον μικρότερο ανταγωνισμό που μπορεί να έχουν τα Μελίσσια στις άλλες χώρες από αυτόν που έχουν στην Ελλάδα?  

 Χμμμμ! Ενδιαφέρον ερώτημα! Αλλά μπορούμε να βρούμε στοιχεία για το πόσες κυψέλες έχουν οι άλλες χώρες ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο και να τις συγκρίνουμε με την δική μας αναλογία?

 Ναι και αυτό το έχουμε και μάλιστα από μια πηγή που ήδη έχουμε δει πριν από λίγο (Πηγή Η ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ από το Γεωπονικό πανεπιστήμιο της Αθήνας εργαστήριο Σηροτροφίας και Μελισσοκομίας του καθηγητή Πασχάλη Χαριζάνη) όπου έχουμε τις αναλογίες κυψελών ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και ας πάρουμε 5 από αυτές για να τις συγκρίνουμε με την χώρα μας. Και θα έχουμε την Γαλλία με 2,5 κυψέλες / τετραγωνικό χιλιόμετρο, την Βρετανία με 1,1 κυψέλες / τετραγωνικό χιλιόμετρο, την Γερμανία με 2,1 κυψέλες / τετραγωνικό χιλιόμετρο, την Ισπανία με 4,6 κυψέλες / τετραγωνικό χιλιόμετρο, και την Πολωνία με 3,5 κυψέλες / τετραγωνικό χιλιόμετρο.

 Και θα δημιουργήσουμε τον παρακάτω πίνακα.


 Όπου βλέπουμε ότι σε ακτίνα πτήσης 1500 μέτρων στην Ελλάδα θα έχουμε 77 κυψέλες, στην Γαλλία 17 κυψέλες, στην Βρετανία 7 κυψέλες, στην Γερμανία 14 κυψέλες, στην Ισπανία 32 κυψέλες, και στην Πολωνία 24 κυψέλες. Αντίστοιχα στα 3000 μέτρα θα έχουμε στην Ελλάδα  310 κυψέλες, στην Γαλλία 70 κυψέλες, στην Βρετανία 31 κυψέλες, στην Γερμανία 59 κυψέλες, στην Ισπανία 130 κυψέλες, και στην Πολωνία 98 κυψέλες. Και στα 5000 μέτρα θα έχουμε στην Ελλάδα 863 κυψέλες, στην Γαλλία 196 κυψέλες, στην Βρετανία 86 κυψέλες, στην Γερμανία 164 κυψέλες, στην Ισπανία 361 κυψέλες, και στην Πολωνία 274 κυψέλες.

 Και πως μεταφράζεται αυτό? Απλό! Στην Γαλλία ο μεγαλύτερος αριθμός κυψελών που θα ανταγωνιστεί μια κυψέλη (δηλαδή στα 5000 μέτρα ακτίνα πτήσης) οι 196 κυψέλες θα έρθουν στην Ελλάδα μόλις κάτω από τα 2500 μέτρα (μέτρια νεκταροέκκριση) στην Βρετανία οι 86 κυψέλες (5000 μέτρα) θα έρθουν στην Ελλάδα λίγο πάνω από τα 1500 μέτρα (καλή νεκταροέκκριση), στην Γερμανία οι 164 κυψέλες θα έρθουν στην Ελλάδα λίγο πάνω από τα 2000 μέτρα (μέτρια νεκταροέκκριση), στην Ισπανία οι 361 κυψέλες θα έρθουν στην Ελλάδα λίγο πάνω από τα 3000 μέτρα (μέτρια νεκταροέκκριση) όπως και οι 274 κυψέλες στην Πολώνια θα έρθουν στην Ελλάδα λίγο πάνω από τα 2500 μέτρα (μέτρια νεκταροέκκριση)!

 Δηλαδή ο ανώτερος αριθμός κυψελών (άρα και ο ανταγωνισμός για τροφές από τις ξένες κυψέλες) σε όλες τις χώρες που γίνεται στο μέγιστο των πτήσεων τους, θα έρθει στην περίπτωση της χώρας μας σε συνθήκες καλής μέχρι μέτριας νεκταροέκκρισης!!!! Έχετε και αυτό στα υπόψη την επόμενη φορά που θα αρχίσετε την παραφιλολογία στις μελισσοκομικές ομάδες σχετικά με τις κυψέλες Dadant και όλα τα άλλα τα τρελά! 

 Και πάμε στο τελευταίο ερώτημα μου. 

 Bear's Nest: Μήπως στους παραπάνω αριθμούς κρύβεται η ιδιόρρυθμη περίπτωση της Μελισσοκομίας των ΗΠΑ όπου οι μελισσοκόμοι πληρώνονται ενοίκιο για τις κυψέλες τους από τους μεγαλοαγρότες (εταιρίες) για να μεταφέρουν τις κυψέλες τους στις μονοκαλλιέργειες τους και να τις επικονιάζουν? Εκτός από τον τεράστιο αριθμό (σε εκτάρια) ενιαίων εκτάσεων που έχει ο κάθε αγρότης υπάρχει και κάποιο άλλο χαρακτηριστικό που παράγει αυτή την μοναδική ιδιομορφία?

 Και φυσικά για να απαντηθεί αυτό το ερώτημα θα πρέπει να έχουμε κάπως τον αριθμό των κυψελών ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο στις ΗΠΑ. Και αυτό μπορούμε να τον βρούμε από την παρακάτω πηγή (Πηγή U.S. Honey Industry Report - 2016) όπου βλέπουμε ότι στις ΗΠΑ έχουμε 2.775.000 κυψέλες, επίσης γνωρίζουμε ότι η έκταση των ΗΠΑ είναι 9.834.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, οπότε έχοντας αυτά τα δύο στοιχεία μπορούμε άνετα να βρούμε ότι στις ΗΠΑ έχουμε 0,28 κυψέλες ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο!

 Οπότε μπορούμε να δημιουργήσουμε τον παρακάτω πίνακα για να εξετάσουμε το παραπάνω ερώτημα.


 Οπότε βλέπουμε ότι στα 1500 μέτρα ενώ στην Ελλάδα έχουμε 77 κυψέλες αντίστοιχα στις ΗΠΑ έχουμε 2 κυψέλες, στα 3000 μέτρα ενώ στην Ελλάδα έχουμε 310 κυψέλες στις ΗΠΑ έχουμε 8 κυψέλες, και στα 5000 μέτρα στην Ελλάδα έχουμε 863 κυψέλες ενώ στις ΗΠΑ έχουμε 22 κυψέλες *****! Δηλαδή τον ανώτερο αριθμό κυψελών 22 που θα έχουν να ανταγωνιστούν για τροφές αλλά και για επικονίαση στις ΗΠΑ στα 5000 μέτρα στην Ελλάδα τον έχουμε πολύ, πολύ, πολύ, πιο κάτω από τα 1000 μέτρα! Νομίζω και αυτό απαντά αρκετά από τα παράξενα που βλέπουμε σε διαφορετικές χώρες και μελισσοκομίες χωρίς πολλά πολλά ε?

***** Φυσικά να μην ξεχνάμε ότι οι ΗΠΑ έχουν και μεγάλες εκτάσεις με ερήμους (πχ Νεβάδα, Αριζόνα, κ.α.) ή με ημιπολικές καιρικές συνθήκες (πχ Αλάσκα), Οπότε δεν είναι και τόσο κατακλυσμιαία η διαφορά με μας, αλλά ακόμα και έτσι εξακολουθεί να είναι τεράστια!

 Βλέπετε πόσο απλά είναι τα πάντα? Πόσο εύκολες είναι οι απαντήσεις αν κάνετε έρευνα και τους απαραίτητους υπολογισμούς? Χρειάζεται να θεωρητικολογείτε με λόγια του αέρα όταν μπορείτε να αποδείξετε τόσα πολλά με αριθμούς? Γιατί εγώ μπορώ να τα σκεφτώ όλα αυτά και εσείς όχι? Μήπως φταίει ότι ψάχνετε για εύκολη και μασημένη τροφή στις μελισσοκομικές ομάδες? Τροφή για σκέψη και αυτό!!! Χα χα χα.


 Α! Και για το τέλος μια διευκρίνηση, βλέπετε στους πίνακες που δημιουργώ βάζω το όνομα μου, μια ορθή τακτική από μέρος μου. Γιατί ήδη πριν από χρόνια ένα από τα "Μεγάλα" ονόματα της διαδικτυακής μελισσοκομίας είχε "Δανειστεί" ένα πίνακα μου χωρίς να αναφέρει την πηγή από που τον πήρε. Συγκεκριμένα ένα πίνακα από την ανάρτηση αυτού του blog Μελισσοχωρητικότητα Περιοχών και τον παρουσίασε στο προφίλ του, και έγινε ένας μικρός χαμός ανάμεσα στους Κρητικούς μελισσοκόμους που παρήγαγαν θημαρόμελο και τους βόρειους μελισσοκόμους που παρήγαγαν Πευκόμελο. Με είχε ενημερώσει σχετικά ένας φίλος μου για την μανούρα που είχε δημιουργηθεί γιατί ο "φωστήρας" πήρε τον πίνακα χωρίς να βάλει την πηγή του (ευτυχώς που είχα το όνομα μου δίπλα στον πίνακα, και για αυτό με ειδοποίησε ο φίλος μου). Δηλαδή την ανάρτηση μου όπου έλεγα τις επιφυλάξεις μου σχετικά με την ορθότητα των στοιχείων που χρησιμοποίησα μια που ήταν από διαφορετική Ήπειρο και μελισσοκομία από την δική μας. 

 Μάλιστα για να δώσω στους χοντροκέφαλους απαντήσεις είχα γράψει και την ανάρτηση αυτού του blog Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XXVII όπου ερώτηση με την ερώτηση απαντώ (χωρίς φυσικά να έχω ποτέ συμμετέχει) σε κάθε τι που προκάλεσε τόση ένταση ανάμεσα στους μελισσοκόμους. Φυσικά και αμέσως μετά τον  διέγραψα από φίλο μου και τον μπλόκαρα τον "Δάσκαλο" που δεν σεβάστηκε την εργασία μου και την παρουσίασε χωρίς την πηγή της! Και φυσικά έχασε για πάντα τον σεβασμό μου! Όπως ακριβώς θα τον χάσετε και εσείς αν μου τον αναφέρετε ποτέ! Εξηγούμαι για να μην παρεξηγούμαι! 


Σειρά "Απαντώ εκεί που δεν με σπέρνουν".











Γιατί Κυψελογισμός?

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XXXVIII


Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XXXIX


Κλέφτης ονείρων αν δεν είσαι


Γίνε ΠΑΟΚ


Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XL


Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XLI


Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XLII


Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XLIII


Περί τροφοδοσίας


Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XLIV


Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XLV


Μελισσοκομία και Ηθική


Απαντώντας μελισσοκομικές ερωτήσεις ακόμα και άρρωστος! 


Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XLVI

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XLVII

Μότσανος Λάζαρος


Σοχός 09/02/2018




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου