UA-50457385-1

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2019

Περί αντικαπνιστικού Νόμου, περί δικαιωμάτων, και περί ρουφιανισμού.


 Και ξεκινάμε με τα βασικά,  δεν είμαι καπνιστής, σε όλη μου την ζωή έχω καπνίσει 5-6 τσιγάρα, μόνο και μόνο για να δω που μπορεί να βρίσκεται η «απόλαυση» σε μια τέτοια συνήθεια από τόσους και τόσους καπνιστές, και γιατί δεν μπορούν να ξεπεράσουν αυτόν τον εθισμό (αντίστοιχος με τον εθισμό στο αλκοόλ –νόμιμο ναρκωτικό- και στις ουσίες που τις έχει χαρακτηρίσει ο Νόμος ως ναρκωτικά –μάλλον ως παράνομα ναρκωτικά-). Δεν μπόρεσα να βρω καμία απόλαυση στο τσιγάρο, δεν είδα και κανένα σοβαρό εμπόδιο στο να το σταματήσεις (τουλάχιστο στην αρχή), όπως και δεν ένοιωσα πιο «μάγκας» ή πιο «Cool» επειδή κάπνισα ένα τσιγάρο. Επίσης για την ιστορία αναφέρω ότι έχασα και ένα παππού από καρκίνο του πνεύμονα (ένας  αργός και άκρως βασανιστικός θάνατος) ο οποίος ήταν μανιακός καπνιστής. Οπότε δεν χρειάζεται να σας αναφέρω ότι ποτέ δεν είχα σε εκτίμηση μετά από όλα αυτά το κάπνισμα, όπως και τους καπνιστές.

 Ακόμα χειρότερη εντύπωση μου έκανε η  αντικοινωνική τους συμπεριφορά να καπνίζουν για δεκαετίες στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφερόντος (ή δημόσιες υπηρεσίες, ή κοινόχρηστους χώρους) που ήμουν και εγώ (χωρίς ή και με αντικαπνιστικούς Νόμους στην χώρα μας), αδιαφορώντας για την υγεία όσων δεν κάπνιζαν, και με το παθητικό κάπνισμα  ήταν υποχρεωμένοι να υποστούν  επιπτώσεις στην υγεία τους, και ίσως να μειωθεί και το προσδόκιμο της ζωής τους εξαιτίας αυτής της αιτίας. Μια ζωή ήμουν υποχρεωμένος να ανέχομαι αυτή την πραγματικότητα που μου επέβαλαν οι καπνιστές, και δεν ξέρω τις μελλοντικές  επιπτώσεις στην υγεία μου εξαιτίας τους, και πόσα χρόνια από την ζωή μου έχουν αφαιρέσει εξαιτίας αυτής της αηδιαστικής συνήθειας,  της άκρως αντικοινωνικής συμπεριφοράς τους, καθώς και του τεράστιου ελλείμματος παιδείας τους (που εάν δεν την είχαν θα ήξεραν το ρητό «Η ελευθερία σου σταματά εκεί που αρχίζει η ελευθερία του άλλου»!). Κυριολεκτικά ζούσα για πολλές ώρες σε αρκετές μέρες κάθε εβδομάδας σε μπαρ και καφετέριες που έμοιαζαν σαν να ήταν σε μόνιμη ομίχλη από την κάπνα από τα τσιγάρα. Ήταν τόσο έντονη η κάπνα που όταν γύριζα από τις εξόδους μου τα ρούχα μου βρωμούσαν τόσο από τα τσιγάρα που νόμιζες ότι ήμουν και εγώ καπνιστής (μην αναφέρω καν το τι τραβούσα από την μάνα μου εξαιτίας αυτού του γεγονότος, και που ήταν πεπεισμένη ότι της έλεγα ψέματα ότι δεν καπνίζω, και νόμιζε ότι είχε μπροστά του έναν μανιακό φουμαδόρο!).

 Οπότε η κατάσταση ήταν η εξής για δεκαετίες στην ζωή μου, δεν κάπνιζα, αλλά ήμουν υποχρεωμένος να υφίσταμαι παθητικό κάπνισμα εξαιτίας των καπνιστών. Δεν άλλαζε αυτή η συμπεριφορά τους ακόμα και όταν τους έκανα κατά πρόσωπο παρατηρήσεις ότι δεν γουστάρω να υποστώ παθητικό κάπνισμα εξαιτίας τους, ούτε να μου επιβαρύνουν την υγεία μου λόγου του χόμπι τους να πω? Της εξάρτησης τους? Της αρρώστιας τους? Της αντικοινωνικότητας τους? Της υπανάπτυξης τους ως πολιτισμένα άτομα? Της εγκληματικότητας τους?  Αν παρατηρήσετε οι χαρακτηρισμοί αποκτούν όλο και περισσότερη αρνητικότητα με το πέρασμα των ετών που αδιαφορούσαν οι καπνιστές  για τις επιπτώσεις του καπνίσματος στους άλλους (και σε μένα!). Και του γεγονότος  του ότι έβλεπα ότι δεν υπήρχε περίπτωση να μας σεβαστούν (όλους όσους δεν καπνίζανε) οι καπνιστές.

 Αυτός και ο λόγος που βλέπετε τέτοιο μένος από αρκετούς αντικαπνιστές απέναντι στους καπνιστές. Δεν είναι δυνατό μετά από χρόνια καταπάτησης της προσωπικότητας μας, των θέλω  μας, των ανησυχιών μας για τις επιπτώσεις πάνω στην υγεία μας από το παθητικό κάπνισμα που ήμασταν υποχρεωμένοι να υποστούμε, να λειτουργούμε με παγωμένη λογική απέναντι σε όσους είναι υπεύθυνοι για την υποβάθμιση της ποιότητας της ζωής μας, και της υγείας μας. Απλούστατα μας χρωστάνε χρόνια ζωής από το προσδόκιμο μας οι καπνιστές, όπως και χρόνια καλής ζωής από τις εξόδους μας στο παρελθόν (που ήμασταν υποχρεωμένοι να διασκεδάζουμε, να εργαζόμαστε, να βρισκόμαστε, να υπάρχουμε, μέσα σε θαλάμους αερίων) που δεν υπάρχει περίπτωση (ούτε και η δυνατότητα) να μας τα δώσουν πίσω οι καπνιστές.

 Οπότε η ανάπτυξη του θέματος θα γίνει έπειτα από αυτές τις διευκρινήσεις που θέτουν ξεκάθαρα υπόψη σας την οπτική μου πάνω στο κάπνισμα. Οπότε νέος αντικαπνιστικός Νόμος και αμέσως έχει αρπάξει τα «πυρά» των καπνιστών σχετικά με την καταπάτηση των «δικαιωμάτων» τους, την ανελευθερία που επιβάλει, τον «ρουφιάνικο» και εισπρακτικό χαρακτήρα του, την στοχοποίηση που επιβάλει στους καπνιστές, στο ότι θα καταστρέψει την αγορά και τους επαγγελματίες της, και για το τέλος ότι δεν θα εφαρμοσθεί γιατί «δεν ανέχεται ζυγούς ο σβέρκος του Έλληνα!». Με σκοπό όλη η παραπάνω επιχειρηματολογία να καταστήσει τον αντικαπνιστικό Νόμο ανενεργό (μάλλον να καταστήσει και αυτόν τον αντικαπνιστικό Νόμο ανενεργό!).

 Οπότε για να αρχίσουμε να αντικρούουμε την επιχειρηματολογία των καπνιστών (επιπέδου δημοτικού σχολείου!) για να εξηγήσουμε τα αυτονόητα σε κάποιους που έχουν μόνο «δικαιώματα» αλλά καμία αντίστοιχη υποχρέωση στον άρρωστο νου τους.

 Πρώτα από όλα μια ερώτηση από μέρους μου. Τι ακριβώς θαρρείτε ότι είσαστε εσείς που καπνίζετε σύμφωνα με εσάς?  Αυτό θα πρέπει να διευκρινιστεί από μέρους σας για να έχετε την κατάλληλη αντιμετώπιση και από εμάς τους μη καπνιστές. Είσαστε εξαρτημένα στην νικοτίνη άτομα? Να σας φερόμαστε δηλαδή ως τοξικομανείς και να έχετε την αντίστοιχη κατανόηση αλλά και από μέρους μας συμπεριφορά?  Είσαστε άρρωστοι, ανίκανοι να ξεπεράσετε αυτή την ασθένεια σας και να αποτελείτε τόσο μεγάλη μάζα στο σύνολο της κοινωνίας ώστε να μιλάμε για επιδημία? Εάν είναι έτσι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα αναγκαστικής προστασίας της δημόσιας υγείας και άμεση προστασία της υγείας ευάλωτων κοινωνικών ομάδων (παιδιά, ηλικιωμένοι, ευπαθείς ομάδες κ.α.)? Είσαστε πολίτες με ελεύθερη βούληση και επιλέγετε μια αντικοινωνική συμπεριφορά που οδηγεί σε βλάβες στον οργανισμό σας (και αντίστοιχη τεράστια οικονομική επιβάρυνση στα συστήματα υγείας), αλλά κυρίως προκαλείτε βλάβες και στην υγεία όλων των συμπολιτών σας που με ελεύθερη βούληση αποφασίσανε να μην καπνίζουν, αλλά θα πρέπει να υποστούν το παθητικό κάπνισμα που τους επιβάλετε εσείς? Εάν αυτή είναι η περίπτωση τότε να σας αντιμετωπίσουμε σαν όλους τους αντικοινωνικούς εγκληματίες (πρεζέμπορούς, μαστροπούς, παιδεραστές, βιαστές, δολοφόνους, ληστές, κ.α.) και να αντιμετωπίσετε εκτός από την χλεύη μας και  την ενεργή συμμετοχή μας στην πάταξη αυτής της εγκληματικής συμπεριφοράς σας, μια που μιλάμε πλέον για εχθρούς της κοινωνίας μας και προσωπικά δικούς μας? Διαλέξτε που ανήκετε και θα έχετε την ανάλογη αντιμετώπιση από το υγιές τμήμα της κοινωνίας που δεν έχει την εξάρτηση σας, ή την ασθένεια σας, ή την εγκληματικότητα σας! Βαριές κουβέντες αυτές ε? Βαρύ επίσης και το ότι μου έχετε στερήσει χρόνια ζωής, και ποιότητα ζωής γιατί είσαστε υποανάπτυκτοί! 

  Και αρχίζουμε, επιχείρημα πρώτο. Είναι δικαίωμα μου το να καπνίζω, και είναι δικαίωμα μου το να καπνίζω έξω μαζί με όλους τους άλλους. Ναι είναι δικαίωμα σου να καπνίζεις, όσο όμως αυτό δεν βλάπτει τους άλλους! Είτε με άμεσες επιπτώσεις τους όπως είναι το να τους προκαλείς αναπνευστικά προβλήματα (πχ η Χρόνια πνευμονική απόφραξη - ΧΑΠ η οποία αποτελεί την 4η αιτία θανάτου στον κόσμο, και σε μεγάλο βαθμό προκαλείται από το κάπνισμα, ενεργητικό ή παθητικό) ή και καρκίνους (πνεύμονα, φάρυγγα, οισοφάγου), είτε οικονομικά προβλήματα (γιατί το κόστος που προκαλεί το κάπνισμα και οι ασθένειες που προέρχονται από αυτό είναι τεράστιο για το σύστημα υγείας. Το οποίο χρηματοδοτείται από φόρους που τους πληρώνουν καπνιστές, αλλά και μη καπνιστές!). Οπότε το «δικαίωμα» σου στο να καπνίζεις σταματά αμέσως μόλις αρχίζουν να δημιουργούνται αρνητικές συνέπειες για τους άλλους. Δικαιώματα που να πατάνε τα δικαιώματα άλλων δεν υπάρχουν σε ευνομούμενες κοινωνίες!

 Δεύτερο επιχείρημα. Μα είναι δυνατό να υπάρχει τέτοια καθολικότητα του νόμου και σχεδόν να απαγορεύει το δημόσιο κάπνισμα? Να υπάρχουν μαγαζιά καπνιστών και μη καπνιστών! Μα αυτό πρόβλεπαν και προηγούμενοι αντικαπνιστικοί Νόμοι, και καταστρατηγήθηκαν από τους επαγγελματίες της εστίασης και της διασκέδασης. Γνωρίζοντας αυτοί ότι οι καπνιστές είναι πολύ πιο συμπαγές μπλοκ καταναλωτών (είτε γιατί είναι εξαρτημένοι, είτε γιατί είναι άρρωστοί, είτε γιατί είναι απλούστατα αντικοινωνικά άτομα σε επίπεδο γαϊδουριάς) από τους αντικαπνιστές (που έχουν «μάθει» εδώ και δεκαετίες να ανέχονται άρρωστες καταστάσεις που έχουν επιβληθεί ως «φυσιολογικές» από τους καπνιστές) εάν έχουν την επιλογή να χαρακτηρίσουν το μαγαζί τους ως καπνιζόντων ή μη, θα το χαρακτηρίσουν ως καπνιζόντων για να μην χάσουν τους καπνιστές, μια που οι μη καπνιστές δεν έχουν φτάσει ακόμα στο σημείο να μποϊκοτάρουν ενεργητικά και μαζικά μαγαζιά που δεν τους σέβονται ως πελάτες.

 Τρίτο επιχείρημα, να υπάρξουν χώροι καπνιστών ή μη καπνιστών στα ίδια μαγαζιά. Μα και πάλι αυτή ήταν πρόβλεψη στους προηγούμενους αντικαπνιστικούς Νόμους! Η οποία προκαλούσε τρομερές αντιδράσεις πάλι από τους παραπάνω επιχειρηματίες γιατί θα τους έβαζε σε έξοδα για να διαχωρίσουν τους χώρους των μαγαζιών τους,  ή δεν τους έφταναν καν οι παραπάνω χώροι για κάτι τέτοιο!  Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ένας από τους χώρους που είχε χαρακτηριστεί ως μη καπνιζόντων ή καπνιζόντων (σε όσα μαγαζιά τήρησαν τους προηγούμενους αντικαπνιστικούς Νόμους) να είναι μικροσκοπικός σε σχέση με το σύνολο του μαγαζιού, και να είναι υποχρεωμένοι είτε οι μη καπνιστές να πηγαίνουν στους χώρους των καπνιστών ή το αντίθετο εάν οι μικροί αυτοί χώροι ήταν πλήρεις από πελάτες!  Οπότε μια τρύπα στο νερό για ακόμα μια φορά!

 Τέταρτο επιχείρημα, μα το να υπάρχει πρόβλεψη να «καταδίδουν» και  να «ρουφιανεύουν» οι μη καπνιστές όσους καπνίζουν και τα μαγαζιά που το κάνουν και μάλιστα να υπάρχει και ειδική γραμμή  για αυτό? Μάλιστα δημιουργεί και μια κουλτούρα ρουφιανεύματος όλη αυτή η κατάσταση!!! Σοβαρά τώρα? Τολμάτε μετά από δεκαετίες που αγνοούσατε τις ευγενικές επικλήσεις των μη καπνιστών στο να μην καπνίζετε μπροστά τους (ή ακόμα χειρότερα μπροστά στα παιδιά τους!!!!!), και να αδιαφορείτε πλήρως για την καταστροφή που προκαλούσατε στην υγεία τους, να μιλάτε ότι είναι άδικο να σας αναφέρουν στις αρχές όταν παραβαίνετε τον νόμο (να «καρφώνουν», να «καταδίδουν», να «ρουφιανεύουν» τα αντίστοιχα ρήματα που χρησιμοποιούν από την πλευρά τους οι καπνιστές!). Δηλαδή εάν ένας μη καπνιστής σας πει σε έναν χώρο που καπνίζετε εσείς ότι θέλει να τον σεβαστείτε αυτόν και την υγεία του και να σβήσετε το τσιγάρο σας εσείς θα το σβήσετε? Και εάν ναι, τότε γιατί δεν το κάνετε αυτό δεκαετίες τώρα? Δεν νομίζω να μην έχει βρεθεί ποτέ στην ζωή σας μη καπνιστής που να μην σας έχει ζητήσει κάτι τέτοιο! Εσείς και μόνο με την γαϊδουρινή αδιαφορία σας και μόνο έχετε ωθήσει τους νομοθέτες για τέτοιες προβλέψεις στους νόμους τους!

 Και πάμε και στην ουσία αυτής της διάταξης πέρα από το τι ήταν η αιτία της. Υπάρχει ένας νόμος που ορίζει το κάπνισμα ως παράνομο υπό προϋποθέσεις και αυτή την συμπεριφορά ως παραβατική και μη νόμιμη. Γιατί η αναφορά της στις αρμόδιες αρχές είναι ρουφιάνευμα και ανήθική? Και ο βιασμός, και ο φόνος, και η ληστεία είναι παράνομη. Δεν θα πρέπει να αναφέρονται στις αρχές τα αντίστοιχα περιστατικά από τους πολίτες? Πες ότι είναι 11 το βράδυ και γυρίζει στο σπίτι σας η κόρη σας, ή ο μικρός γιός σας, ή  η γυναίκα σας, ή η αδερφή σας, ή η  μάνα σας, και ξαφνικά μια παρέα από τέσσερα άτομα περικυκλώνει και κρατά από τα χέρια και τα πόδια το συγκεκριμένο άτομο,  το ρίχνει στο έδαφος και πάει να το βιάσει! Είναι «ρουφιάνευμα»,  ή «κατάδοση», ή «κάρφωμα» ένας γείτονας σας το να σηκώσει το τηλέφωνο για να ειδοποιήσει την αστυνομία να έρθει αμέσως για να σταματήσει αυτό το έγκλημα? Θα είναι ρουφιανιλίκη εάν ένας περαστικός ειδοποιήσει την αστυνομία ότι κάποιος πάει να μπει στο σπίτι σας από το μπαλκόνι την ώρα που κοιμάστε? Ή πάει να κλέψει το αυτοκίνητο σας που είναι παρκαρισμένο έξω από το σπίτι σας? Δεν θα θέλατε να έχετε γείτονες που να είναι ικανοί να ειδοποιήσουν την αστυνομία όταν πάει να συμβεί κάτι πολύ άσχημο για σας και για όσους αγαπάτε? Θα προτιμούσατε όταν θα ουρλιάζει η κόρη σας, ή ο γιος σας, η μάνα σας, η γυναίκα σας, από πόνο λόγου του βιασμού όλοι οι γείτονες σας να είναι στα μπαλκόνια και να τρώνε Πόπ - κόρν απολαμβάνοντας το θέαμα (και ίσως και να κάνουν και χαβαλέ και κερκίδα! «Πιο βαθιά μεγάλε, αντέχει και άλλο!», «Καθώς νυχτώνει η πούτσα μεγαλώνει»! Ακριβώς όπως έκαναν χαβαλέ και οι καπνιστές έναντι σε όσους φουκαράδες αντικαπνιστές τολμούσαν να διαμαρτυρηθούν για την κατάσταση στα μέρη που οι καπνιστές κάνανε το κομμάτι τους!)  αντί να είναι όλοι  στα τηλέφωνα να ειδοποιούν αμέσως τους  αστυνομικούς? Ποια η διαφορά? Το σε ποια πλευρά είναι στραμμένη η κάννη του Νόμου? Στο ότι σας αντιμετωπίζει εσάς σαν εγκληματία (ή έστω ως παραβάτη του νόμου! Ας πούμε με άλλη επιλογή λέξεων ακριβώς το ίδιο πράγμα! Χα χα χα)? Δύο μέτρα, δύο σταθμά ε? Χαρακτηριστικό της ψυχοσύνθεσης του Έθνους μας και αυτό!

 Επιχείρημα πέμπτο, μα θα καταστραφούν πολλοί επιχειρηματίες της εστίασης και της διασκέδασης εξαιτίας αυτού του νόμου! Αν είναι δυνατό να χρησιμοποιείται αυτό ως επιχείρημα! Από πότε τα κέρδη των επιχειρηματιών είναι υπεράνω της δημόσιας υγείας!?!? Εάν επιχειρηματίες  κερδοσκοπούν πάνω από την υγεία των καταναλωτών και των πολιτών τότε πρέπει να σταματήσει άμεσα γιατί είναι και παράνομο και ανήθικο! Αν είναι δυνατό! Αν είναι έτσι να επιτρέψουμε να ξαναχρησιμοποιηθεί το DDT γιατί θα έχουν κέρδη οι φαρμακοβιομηχανίες ! Ναι αλλά προκαλεί τερατογεννέσεις! Ναι αλλά τα κέρδη πάνω από όλα!  Να σταματήσουμε να επιβάλουμε στις αυτοκινητοβιομηχανίες να έχουν αερόσακους, ζώνες ασφαλείας, παθητική ασφάλεια στα αυτοκίνητα τους επίσης! Ναι αλλά σε κάθε ατύχημα θα σκάζει σαν καρπούζι στο παρμπρίζ ο οδηγός και κάθε ένας μέσα στο αυτοκίνητο! Ναι αλλά η επιχειρηματικότητα και η δίκαιη ανταμοιβή της είναι υπεράνω όλων! Να βάλουμε ξανά σε λειτουργία και το Τσερνομπίλ για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας στην Ουκρανία! Ναι αλλά θα πεθάνουμε όλοι σαν τα ποντίκια! Αδιάφορο! Να σταθούμε εμπόδιο στην σωστή λειτουργία της αγοράς και των ευκαιριών της? Πραγματικά το ποιο ηλίθιο και υποκριτικό επιχείρημα της πλευράς των καπνιστών το παραπάνω!

 Και μια ακόμα διάσταση ακόμα πάνω σε αυτό το ζήτημα. Ναι θα έχουν κέρδη οι επιχειρηματίες χρηματικά αλλά θα έχουν αντίστοιχες ζημίες στην υγεία τους, και κυρίως στην υγεία του προσωπικού τους (που μπορεί, σερβιτόροι, μάγειρες, καθαρίστριες, κ.α.  μέσα σε ένα μαγαζί  να είναι μη καπνιστές, και για ένα μεροκάματο της πλάκας σε μια χώρα με ανεργία πάνω του 20-25% να είναι αναγκασμένοι να καταστρέφουν την υγεία τους! Αλλά αυτοί είναι «αόρατοι» στα μάτια των καπνιστών ε? Υπάρχει και κόσμος που είναι μη καπνιστές αλλά είναι υποχρεωμένος να έρχεται σε επαφή με τα τσιγάρα σας επιβαρύνοντας τον οργανισμό τους λόγου επαγγέλματος, και όχι λόγου επιλογής στην διασκέδαση του ε? Βολικά δεν το έχετε σκεφτεί αυτό ε? Ναι το ξέρω! Είναι πολύ ευέλικτη και βολική η σκέψη των ανθρώπων μερικές φορές!).

  Επιχείρημα έκτο, μα είναι δυνατό ο Νόμος να «πριμοδοτεί» με αμοιβή τους αστυνομικούς (το 20% του προστίμου θα πάει σε αυτούς, τώρα ως υπηρεσία ή ατομικά ως όργανα της τάξης, υπάρχει μια ασάφεια εδώ!) που θα εφαρμόζουν τον αντικαπνιστικό νόμο? Ναι αυτό είναι ορθό! Και δείχνει μια χοντροειδέστατη προσέγγιση του θέματος από πλευράς της συγκεκριμένης κυβέρνησης που μπαίνει σε επικίνδυνα μονοπάτια! Αυτή η συγκεκριμένη πρόβλεψη του Νόμου δείχνει μια τεράστια έλλειψη εμπιστοσύνης προς τα όργανα της τάξης που επιβάλουν τον νόμο (που πληρώνονται για αυτό, και μάλιστα έχουν ορκισθεί για την τήρηση του!) ως προς το εάν έχουν την θέληση να ασκήσουν τα καθήκοντα τους, σε σημείο που φτάνει στην προσβολή (χοντρή προσβολή! Να σου δίνουν μια έξτρα αμοιβή για να ασκήσεις τα καθήκοντα για τα οποία πληρώνεσαι!!! Εάν το δεχθούν οι αστυνομικοί και τα συνδικαλιστικά τους όργανα θα αποτελεί ένα μελανότερο σημείο στην όλη κατάσταση! Σαν να ομολογούν και οι ίδιοι ότι μόνο με «δωροδοκίες» έχουν την θέληση να κάνουν τα αυτονόητα!). Στο όλο ζήτημα φαίνεται μια χοντροειδέστατη αντιμετώπιση από την κυβέρνηση (εδώ βρέθηκε να λέει ο υπουργός υγείας ότι θα χρηματοδοτήσει το κράτος για να πάρουν οι καταστηματάρχες θερμαντικά μηχανήματα για τους εξωτερικούς χώρους! Όπα ρε ψιλέ? Με ποιανού τα χρήματα το παίζεις τόσο χουβαρντάς? Θα επιδοτήσεις με τα χρήματα των φορολογούμενων επιχειρηματίες για κάτι τέτοιο όταν δεν υπάρχουν επαρκείς καθηγητές στα σχολεία, γιατροί και νοσοκόμοι στα νοσοκομεία, και οι καρκινοπαθείς ακόμα πληρώνουν μια τεράστια συμμετοχή για τα φάρμακα τους, και πόσα ακόμα παραδείγματα κακής λειτουργίας του κράτους? Πιο ατυχέστατη επιλογή για υπουργό υγείας δύσκολα μπορώ να θυμηθώ στα τόσα χρόνια που ζω!  Και δύσκολα μπορώ να φανταστώ και στο μέλλον!).

 Επιχείρημα έβδομο, δεν  θα βγαίνουμε έξω εμείς οι καπνιστές, ζούμε ένα διωγμό, ένα «ρατσισμό», και νιώθουμε ως παρειές! Επιτέλους το πιάσατε! Ναι είσαστε παρειές! Ακριβώς! Το καταλάβατε επιτέλους μετά από τόσα χρόνια! Το κάπνισμα δεν σας κάνει Cool σαν τον καουμπόι της Marlboro ή σαν τον Τζέιμς Ντιν! Δεν θα σε κάνει υπεργκόμενο σαν τον Μελ Γκίμπσον στο Φονικό Όπλο! Δεν θα κάνει γκομενάρες σαν την Μισέλ Φαίφερ στο Tequila Sunrise να λιώνουν στα πόδια σας! Θα σας δείχνει ως έρμαια των παθών σας χωρίς ιδιαίτερη δύναμη για να ξεφύγετε από αυτά! Θα σας δείχνει ως υποανάπτυκτους και διανοητικά καθυστερημένους που δεν ξέρουν καν το τι ζημία κάνουν στον εαυτό τους! Θα σας δείχνει ως άτομα με χαμηλή προσωπική υγιεινή και καθαριότητα! Θα σας δείχνει ως άτομα που δεν έχουν σωστή διαχείριση των καθημερινών οικονομικών τους! Θα σας δείχνει ως άτομα εξαρτημένα ή άρρωστά που δεν ξέρουν που να απευθυνθούν για μια βοήθεια! Θα σας δείχνει ως αντικοινωνικούς και αδιάφορους για τους άλλους και την υγεία τους σε σημείο γαϊδουριάς! Πραγματικά νομίζετε ότι δείχνετε άλλη εικόνα από αυτή ε? Δύσμοιροι φουκαράδες!!!! Και το να σας αντιμετωπίζουν ως παρειές και πολύ σας είναι!

 Επιχείρημα όγδοο, ναι αλλά υπάρχουν και άλλες ουσίες που προκαλούν εξάρτηση! Που όμως είναι νόμιμα και δεν διώκονται! Σαν το αλκοόλ, ή και σε λίγο και τα νόμιμα ναρκωτικά (πχ κάναβη)! Δηλαδή επειδή βγάζει φράγκα καλά από αυτά το κράτος δεν τα διώκει? Πρώτα από όλα, ναι θα έπρεπε και το αλκοόλ να είναι παράνομο! Προκαλεί και αυτό βλάβες στον οργανισμό του χρήστη του (αλλά όχι βλάβες στην υγεία όσων είναι κοντά του, εκτός και εάν προκαλέσει τροχαίο ατύχημα ή δολοφονήσει  κάποιους στην μέθη του ο μεθυσμένος!) και είναι τεράστιο και το συνολικό ζήτημα υγείας που προκαλείται από αυτό (άλλη επιδημία και αυτή!) όπως και το κοινωνικό πρόβλημα που προκαλεί, καθώς  και τεράστιο οικονομικό κόστος για το σύστημα υγείας. Θα πρέπει και αυτό να είναι απαγορευμένο όπως και οι ναρκωτικές ουσίες!

 Και πάμε παρακάτω. Πραγματικά θέλετε αυτός ο συσχετισμός να υπάρχει ανάμεσα στο κάπνισμα, το αλκοόλ, και τα ναρκωτικά? Ήδη έχετε πολύ άσχημη εικόνα ως καπνιστές, προσπαθείτε επίσης να δημιουργήσετε και συσχετισμούς με τους ναρκομανείς (χασικλήδες και πρεζόνια! Μην ξεχνάτε το πώς χαρακτηρίζει το σύνολο της κοινωνίας τους τοξικομανείς) ή με τους χρήστες του αλκοόλ (αλκοόλες και αλκοολικοί! Άλλος ένας υπέροχος χαρακτηρισμός που κάνει τους κατόχους του να νιώθουν υπερηφάνεια ε?). Θέλετε να σας εντάξουμε στην ίδια ακριβώς κατηγορία ατόμων? Είσαστε σοβαροί? Γιατί δεν είναι δα και τόσο δύσκολο να κάνουμε το αντίστοιχο νοητικό βήμα ε? Και γιατί να μείνουμε μόνο εκεί και να μην πάμε και ένα βήμα παρακάτω? Να σας συσχετίσουμε όχι με τους χρήστες αυτών των ουσιών, αλλά με τους διακινητές τους? Πως θα σας φαινόταν να σας ταυτίζουμε με τον Πάμπλο Εσκομπάρ και τις ντρόγκες του από το Μεντεγίν? Ή με τον Αλ Καπόνε και τον Λάκυ Λουτσιάνο και τις τρελές μπίζνες τους επί ποτοαπαγορεύσεως? Είπαμε τα επιχειρήματα των καπνιστών είναι επιπέδου δημοτικού σχολείου, αλλά αυτό το συγκεκριμένο είναι σαν να βγάζεις τα μάτια σου με τα ίδια τα χέρια σου! Σαν να κλέβεις παγκάρι εκκλησίας και καραμέλες από παιδάκια! Προφανέστατα είτε το κάπνισμα προκαλεί νοητική υστέρηση, είτε μια συγκεκριμένη κατηγορία ατόμων με ένα IQ και κάτω καπνίζουν! Χα χα χα.

 Και για το τέλος επιχείρημα ένατο, και αυτός ο αντικαπνιστικός Νόμος θα πάει στο καλάθι των αχρήστων, δεν θα εφαρμοσθεί, και σε λίγο θα είναι  θαμμένος και αυτός στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας. Πιθανό αυτό! Ναι υπάρχει μια ολόκληρη σειρά Νόμων που αποδειχτήκαν αναποτελεσματικοί στην ολότητα τους, αλλά όχι και στα εν μέρει στοιχεία τους. Νόμος στον Νόμο, χρονιά στην χρονιά, γενιά στην γενιά, σιγά, σιγά αλλάζουν τα πράγματα (και αυτό είναι που εξαγριώνει και τρομοκρατεί τους καπνιστές!). Σιγά, σιγά, έχουν εξαφανισθεί οι άμεσες διαφημίσεις του τσιγάρου στα ΜΜΕ, όπως και η «γκρίζα» διαφήμιση τους σε ταινίες! Έχει επιβληθεί να υπάρχουν στα πακέτα φωτογραφίες από τα αποτελέσματα του καπνίσματος για να γνωρίζουν ακόμα και οι φανατικότεροι θεριακλήδες το τι τους περιμένει, έχει αυξηθεί κατακόρυφα η φορολόγηση των καπνικών ειδών για να μειωθεί η ζήτηση τους, οι νέες γενιές έχουν αρχίσει να μειώνουν το ποσοστό των καπνιστών στα αντίστοιχα δικά τους ηλικιακά όρια, έχει ορισθεί το τι είναι το παθητικό κάπνισμα και  οι επιπτώσεις του στην υγεία,  και έχουν γίνει μεγάλες καμπάνιες για να το πληροφορηθεί και ο κόσμος αυτό, οι μη καπνιστές άρχισαν να αποκτούν φωνή και θέληση για να αγωνιστούν για τα δικαιώματα τους και την προάσπιση της υγείας τους, οι μεγάλες εταιρίες καπνού έχουν μηνυθεί πολλάκις και έχουν χάσει πολλές δικαστικές αγωγές από τα θύματα – πελάτες τους, έχουν θεσμοθετηθεί χώροι καπνιστών και μη  καπνιστών ακόμα και σε Μάο-Μάο χώρες σαν την δική μας,  και ήδη έχουμε προσπάθειες για ολική απαγόρευση του καπνίσματος!  Αν με ρωτούσατε σε μια ομιχλώδη καφετερία λόγου κάπνας πριν από είκοσι χρόνια αν ήμουν ικανός να φανταστώ όλα τα παραπάνω ότι θα ισχυούσαν στην Ελλάδα θα σας έπαιρνα για τρελούς!

 Εάν συνεχισθεί αυτή η τάση στα επόμενα χρόνια μπορεί να δούμε ακόμα περισσότερες αλλαγές που μπορεί να φτάσουν και μέχρι και την πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος (και μια ιδέα από μένα για τους Νομοθέτες! Να μην υπάρχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όσους είναι καπνιστές και εμφανίζουν ασθένειες σχετικές με το κάπνισμα! Αφήστε την φυσική επιλογή να παίξει τον ρόλο της! Όσοι είναι «Μάγκες» και καπνίζουν ας  μείνουν χωρίς θεραπεία για τον καρκίνο για να μας αποδείξουν και πόσο «μάγκες» είναι και απέναντι του! Επιλογή τους δεν ήταν το κάπνισμα? Δεν το απολαμβάνανε  τόσα χρόνια? Γιατί να μην απολαύσουν και το καρκίνο στην πλήρη ένταση  του? Γιατί να τους στερήσουμε από την απόλαυση του πλήρες «πακέτου» που προσφέρει το κάπνισμα? Μην περιμένετε επιείκεια από μένα! Χρόνια μου προσφέρετε τα δηλητήρια σας! Χωρίς να τα θέλω! Δεν υπάρχει περίπτωση να μην είμαι τελείως σκληρός στα λόγια μου! Μόνο αυτό αξίζετε!).

 Ο χρόνος είναι με το μέρος των μη καπνιστών (και για να κάνουμε και λίγο μαύρο χιούμορ! Ναι! Και κυριολεκτικά είναι ο χρόνος με το μέρος των μη καπνιστών! Όποιος κατάλαβε, κατάλαβε! Χε χε  χε!).

 Παίδες έχετε απλές αποφάσεις να πάρετε, θέλετε την υγεία σας? Λεφτά στην τσέπη σας? Να βγαίνετε και να μην σας κοιτούν ως εγκληματίες όσοι δεν είναι κάφροι? Να μην σας μοιάσουν σε αυτή την βλακεία τα παιδιά σας επειδή ως μεγάλες μαϊμούδες που είναι οι άνθρωποι μιμούνται τα λάθη που κάνουν και οι γονείς τους? Να πάψει να φορολογεί αβέρτα το κράτος για να χτίσει και μονάδες καρκινοπαθών που πιθανότατα θα τις χρειασθείτε λόγου βλακείας σας (και δυστυχώς και αρκετοί συνάνθρωποι σας λόγου της δικής σας βλακείας!)? Έστω να πάψετε να μυρίζουν τα ρούχα σας και εσείς σαν τασάκι (ή το στόμα σας, και θα σας  το επισημάνει κάθε φορά που θα θέλει να σας φιλήσει η καλή σας!)? Αν ναι κόψετε τις πίπες τις δικαιολογίες, και τα επιχειρήματα του κώλου, και σταματήστε το τσιγάρο. Εάν όχι, ετοιμαστείτε για πόλεμο! Αρκετά πλέον με την ανοχή! Όσοι δεν έχουν εξελιχτεί πέρα από το επίπεδο του χιμπατζή ώρα να απομονωθούν και από  την Ελληνική κοινωνία! Οι άνθρωποι με τους ανθρώπους, και τα ζωντόβολα στους στάβλους τους! Χα χα χα.


Adios Amigos Locos












Μότσανος Λάζαρος

Σοχός 22/11/2019














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου