Ναι η φετινή χρονιά δεν ξεκινά με τις καλύτερες προοπτικές, δεδομένου ότι λείπει η κύρια ανθοφορία για ανάπτυξη στα μέρη μας, η ελαιοκράμβη.
Δεν σπείρανε μεγάλες ποσότητες στις περιοχές μας (ένα ελάχιστο κλάσμα και μόνο, και με τον τεράστιο όγκο μελiσσιών που θα μαζευτούν σε αυτές τις μικρές εκτάσεις πιθανότατα δεν θα δούνε και ιδιαίτερα χαΐρια όσοι κάνουν αυτές τις τοποθετήσεις) και αυτό λόγου της έλλειψης βροχών τον προηγούμενο Οκτώβρη, και της μη σποράς ελαιοκράμβης στα ξερά χωράφια, δεδομένου της σίγουρης αποτυχίας της καλλιέργειας της σε τέτοιες συνθήκες (ή τουλάχιστον έτσι το αιτιολογούν, το πως υπάρχουν και κάποια σπαρμένα χωράφια με ελαιοκράμβη στις ίδιες ακριβώς συνθήκες, την ίδια χρονική περίοδο, είναι το κάτι που θα χρειασθεί επίσης αιτιολόγηση).
Και εδώ φαίνεται ένας ακόμη κίνδυνος για τους μελισσοκόμους, και μια από τις πολλές εξαρτίσεις τους (θα μπορούσε κάλλιστα στο ίδιο αποτέλεσμα -της μη καλλιέργειας της ελαιοκράμβης- να μας οδηγήσει και μια κατάργηση των επιδοτήσεων για αυτή την καλλιέργεια, πχ για να προωθήσουν τους ηλεκτροκινητήρες σε βάρος των κινητήρων που χρησιμοποιούν βιοντίζελ). Στα υπόψη αυτό.
Οπότε λείπει μια κύρια (η κύρια!) ανθοφορία ανάπτυξης των μελισσιών στον βορρά. Πρόβλημα, και μεγάλο μάλιστα! Ευκαιρία για γκρίνια, μίρλα, απελπισία και μαύρες πλερέζες?
Όχι!
Τουλάχιστον από μένα!
Απεχθάνομαι την γκρίνια, την μιζέρια, την απελπισία, δεν το ανέχομαι στους άλλους, δεν το επιτρέπω στον εαυτό μου!
Ναι υπάρχει ένα (μεγάλο) πρόβλημα, πρέπει να αντιμετωπισθεί.
Πως?
Πρώτα με αναγνώριση του προβλήματος, το οποίο είχε γίνει αντιληπτό εδώ και μήνες, από τις ανιχνεύσεις μου, όπου είδα ότι δεν υπάρχουν οι εκτάσεις με ελαιοκράμβη που είχαμε συνηθίσει στο παρελθόν.
Δεύτερο με άμεση αλλαγή στρατηγικής τοποθετήσεων, δεν υπήρχε ελαιοκράμβη στα μέρη που έκανα τοποθετήσεις, έπρεπε να κάνω μετακινήσεις στην αρχή της Άνοιξης?
Όχι!
Το μέρος που ξεχειμωνιάζω τα μελίσσια μου έχει μικρά πευκοδάση που δίνουν λίγο πευκόμελο το χειμώνα, και την άνοιξη, για να συντηρούν απλώς τα μελίσσια, έχουν όμως ακακία (που είναι η επόμενη κύρια ανθοφορία ανάπτυξης μετά την ελαιοκράμβη, και τα χρονικά όρια τους επικαλύπτονται, με όλη την διάρκεια της ακακίας στα μέρη μας να συνυπάρχει με το τέλος της ελαιοκράμβης) που δεν έχουν όμως οι τοποθετήσεις που έχω στην ελαιοκράμβη, και επίσης έχει καλύτερο παλιούρι από τα μέρη που είχα τοποθετήσεις στην ελαιοκράμβη.
Οπότε τα μέρη που είχα ήδη τα μελίσσια θα είχαν χειρότερες ανθοφορίες τον Απρίλη, τουλάχιστον στις αρχές του, και τα μέσα του, θα ισοφαρίσουν τα μέρη που είχα τοποθετήσεις στην ελαιοκράμβη στα τέλη του Απρίλη (εάν δώσει καλά η ακακία και δεν κοπεί από τις βροχές) και θα έχει καλύτερες προοπτικές όλο τον Μάη (εάν πάλι δώσει καλά το παλιούρι και δεν κοπεί από τις βροχές) και αυτός ο λόγος που έκανα μία μόνο μετακίνηση τον προηγούμενο μήνα (βλέπετε προηγούμενη ανάρτηση του blog Δικαιολογώντας την απουσία σου από το blog σου ) και όχι 4-5 που θα ήθελαν όλα τα μελίσσια μου για να πάνε στις ελαιοκράμβεις.
Τρίτο εκτίμηση της παρούσας κατάστασης από άποψης δυναμικότητας των μελισσιών σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Και πως γίνεται αυτό? Έχοντας αρχείο με το πόσους ορόφους, και πότε τους βάζω στα μελίσσια μου.
Φωτογραφία επάνω από τις 12/4/2024 που έχω 19 ορόφους για να βάλω στα μελίσσια μου (και ακριβώς μια εβδομάδα πιο πριν είχα προσθέσει ακόμη έναν όροφο στο μελίσσι που έχω την μία μελισσοκομική μου ζυγαριά, για να παρακολουθώ το πόσο θα αναπτυχθεί με όροφο σε σχέση με το δεκάρι μελίσσι στην άλλη μελισσοκομική ζυγαριά που όμως δεν του είχα βάλει πρόωρα τον όροφο!). Σύνολο? 20 όροφοι στις 12/4/2024.
Αντίστοιχα έχοντας ανατρέξει στο αρχείο μου είδα ότι οι πρώτοι μου 7 όροφοι είχαν μπει στις 12/4/2023.
Συν ακόμη 6 όροφοι στις 14/4/2023.
Σύνολο 13 όροφοι σχεδόν στην ίδια περίοδο.
Συμπέρασμα: Φέτος τα μελίσσια έχουν (αντικειμενικά) μεγαλύτερη δυναμικότητα! Και λόγου ότι όλα πήγανε μόνο στο δεύτερο χέρι του πεύκου (πέρσι τα μισά είχαν πάει και στα δύο χέρια του πεύκου, και τα άλλα πήγανε μόνο στο δεύτερο χέρι του πεύκου), όλα βρήκανε σουσούρα αμέσως με που γύρισαν από το πεύκο (πέρσι μόνο τα μισά που δεν είχανε πάει στο πρώτο χέρι του πεύκου βρήκανε σουσούρα, μια που αυτή άνθησε ανάμεσα στα δύο χέρια του πεύκου).
Ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια για να την έχετε στον νου σας, τα καλύτερα μελίσσια μου αυτή την στιγμή έχουν το εξής κοινό χαρακτηριστικό: Ήταν από αυτά που ήταν στο βουνό και κάνανε δύο τρύγους στο βελανίδι, και βρήκανε και στο πεύκο τόσο όσο να κάνω καλούς τρύγους και στο πεύκο, και όταν γύρισαν πίσω ήταν στο μελισσοκομείο που βρίσκανε πεύκο όλο τον χειμώνα, και όχι αυτά που ήταν ακριβώς μέσα στις σουσούρες!
Αντίθετα μελίσσια που είχαν παραμείνει στον κάμπο μετά τον πρώτο καλό τρύγο που έκανα σε ανθόμελα, και τροφοδοτήθηκαν με σιρόπι με μέλι για συντήρηση τους, και πήγανε σε πεύκο που δεν έδωσε και τόσο καλά για έναν καλό τρύγο (αλλά πήρες και από αυτά 4-5 πλαίσια με μέλι), αλλά φύγανε από το πεύκο με 4-5 γόνους (σε αντίθεση με τα μελίσσια που πήρα από 9-17 πλαίσια με μέλι που είχαν ξεγονεύσει πλήρως στα πεύκα!), και μπήκανε στην σουσούρα δεν έχουν το μέγεθος (πληθυσμούς και γόνους!) από τα παραπάνω μελίσσια!
Για το τέλος από τα μελίσσια που δεν πήγανε καθόλου στα πεύκα και έμειναν παραμένοντα στο μέρος που έβρισκαν και σουσούρα, και πεύκο, και είχα τις περισσότερες απώλειες μέσα στον χειμώνα, και έχουν και την χειρότερη εμφάνιση αυτή την στιγμή!
Αυτά σχετικά με το πόσο ρίχνουν τα πεύκα και το βελανίδι τα μελίσσια, το πόσο τα κρατάει με γόνους ο κάμπος, το πόσο κακό είναι το ξεγόνεμα από τα πεύκα, και το τι δυναμικότητα μπορούν να έχουν τα μελίσσια μετά από την σουσούρα (αλλά εδώ σας έχω ακόμη μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια παρακάτω!).
Καλά είναι κάτι τέτοιες πληροφορίες να τις συλλέγετε συστηματικά, με τις δικές σας παρατηρήσεις και εμπειρία, και να μην βασίζεστε στο τι σας λένε παππούδες μελισσοκόμοι, που συνήθως απλώς ακολουθούν το μελισσοκομικό φολκλόρ!
Είναι τα δυνατότερα μου ποτέ μελίσσια για αυτή την εποχή? Όχι! Υπήρξε χρονιά πριν από 3-4 χρόνια που ήδη είχα προλάβει να σηκώσω 34 ορόφους, και να με περιμένουν ακόμη 30 για να σηκωθούν! Τι χαρακτηριστικό είχε η συγκεκριμένη αυτή χρονιά? Είχε δώσει τρομερά καλά το βελανίδι, και είχα κάνει δύο βαρβάτους τρύγους σε αυτό, το πεύκο δεν έκανε και πολλά πράγματα στο δεύτερο χέρι που τα είχα πάει, και η σουσούρα ξεκίνησε ακριβώς με που τα πήγα στα μέρη για το ξεχειμώνιασμα τους τέλη Νοέμβρη - αρχές Δεκέμβρη, και έμεινε ανθισμένη μέχρι αρχές Γενάρη! Τα μελίσσια όταν είχα πάει να τα κάνω θεραπεία με οξαλικό στις 25 Δεκέμβρη (Ναι! 25 Δεκέμβρη! Τις γιορτές τις περνάς με αυτούς που αγαπάς περισσότερο σε αυτή την ζωή! Χα χα χα) είχαν από 4 με 5 γόνους! Στα υπόψη σας και αυτό!
Επίσης πέρσι υπήρχε ελαιοκράμβη, αλλά ήταν από τις πιο απογοητευτικές ανθοφορίες ελαιοκράμβης που είχα ποτέ, με ελάχιστη ανάπτυξη των μελισσιών, και ελάχιστο χτίσιμο κεριών, αλλά και ελάχιστες παραφυάδες κομμένες (4 παραφυάδες, αλλά έκοψα άλλες 80 ενάμιση μήνα μετά, όταν επιτέλους σταμάτησαν οι ατελείωτες περσινές βροχές, δυστυχώς όμως επειδή δεν ξαναέβρεξε για μήνες έπρεπε να συντηρώ εγώ τις παραφυάδες με τροφοδοσία με μέλι! Κακή η περσινή χρονιά σε κάθε τομέα, εκτός από την απόκτηση μελισσοκομικού εξοπλισμού, εκεί δόθηκαν τα ρέστα μας! Χα χα χα), λόγου των συνεχόμενων βροχών!
Μια ακόμη πληροφορία για σας, σε 13 χρονιές τοποθετήσεων στις ελαιοκράμβεις μόνο οι τρεις δεν ήταν καλές (και όλες λόγου συνεχόμενων βροχοπτώσεων που δεν άφηναν τα μελίσσια να πετούν), και μια χρονιά δεν γίνεται τοποθέτηση σε αυτή πάλι λόγου των βροχοπτώσεων, αλλά αυτή την φορά λόγου της έλλειψης τους στον προηγούμενο Οκτώβρη! Στα υπόψη σας και αυτό!
Οπότε μεγαλύτερη δυναμικότητα στα φετινά μελίσσια σε σχέση με τα περσυνά, δύο χαμένες κύριες ανθοφορίες σε δύο χρονιές, με τον Απρίλη να είναι ελαφρώς καλύτερος στις αρχές του μήνα, και στα μέσα του, πέρσι, και οι προοπτικές είναι να είναι τα τέλη του φετινού Απρίλη, και όλος ο Μάης, καλύτερος από τον περσινό!
Αυτή είναι η κατάσταση! Το (Μικρό) κενό του Μάη που συνήθως έχω την κάθε χρονιά μου έχει μεταφερθεί στα μέσα του Απρίλη (γιατί τα οπωροφόρα και οι γκορτσιές καλύπτουν τις ανάγκες των μελισσιών εν μέρη μαζί με το πεύκο στις αρχές του).
Κανένας λόγος για αισιοδοξία, κανένας λόγος για απαισιοδοξία, πανικό, απελπισία.
Κυριότερες μελισσοκομικές αρετές άλλωστε σας το λέω εδώ και χρόνια: Καρτερικότητα και κυρίως ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ!
Πλέον έχουμε την παρούσα κατάσταση διαμορφωμένη μπρος μας, πως μπορούμε ελαφρά να την αλλάξουμε? Υπάρχει και ως επιλογή η τροφοδοσία από την πλευρά του μελισσοκόμου!
Και τέταρτον συγκεκριμένα η τροφοδοσία με σιρόπι από μέλι που σκοπεύω να κάνω στα μελίσσια, και ήδη από τις 13/14 του μηνός άρχισα να την εφαρμόζω (περισσότερα για την τροφοδοσία με μέλι βλέπετε προηγούμενη ανάρτηση του blog Αρπάζοντας από το λαιμό το Μελισσοκομικό Κόστος - Τροφοδοσία με μέλι).
Τροφοδοσία με μέλι που είναι ριψοκίνδυνη ακόμη και με μελισσοκομικό μπουκάλι (θέλει προσοχή, να γίνεται πολύ αργά στο απόγευμα σχεδόν όταν σκοτεινιάζει, να μην υπάρχουν και άλλα μελισσοκομεία από κοντά), και το μελισσοκομικό φολκλόρ αναφέρει ότι αυξάνει εκθετικά τον κίνδυνο της σμηνουργίας (κάτι που το θέλω! Μια που η κύρια αιτία της σμηνουργίας που με ενδιαφέρει ως μελισσοκομική στρατηγική, η ανθοφορία της ελαιοκράμβης, φέτος θα είναι παντελώς απούσα!).
Για το τέλος θα σας χαρίσω ακόμη μια μελισσοκομική πληροφορία. Τα σουσουρίσια μελίσσια αντιλαμβάνονται άμεσα την τροφοδοσία με μέλι (παρόλο που έχουν πολύ μικρότερο όγκο από τα "πευκίσια" μελίσσια) από το πρώτο μελισσοκομικό μπουκάλι στο αντίστοιχο μελίσσι, και ξεσηκώνονται τάχιστα και πέφτουν με τα μούτρα επάνω στα μπουκάλια με το σιρόπι από μέλι, ενώ τα πολύ μεγαλύτερα σε όγκο και πληθυσμούς "πευκίσια" μελίσσια αυτό γίνεται μόνο μετά από 35-40 μπουκάλια που ήδη έχεις βάλει σε αντίστοιχες κυψέλες!
Τα πολύ ογκωδέστερα "πευκίσια" μελίσσια σε μέγεθος πληθυσμού μοιάζουν κυριολεκτικά με "διανοητικά καθυστερημένα" σε σχέση με τα πιο μικρά σε πληθυσμό (αλλά πολύ, πολύ, πολύ επιθετικότερα) σουσουρίσια μελίσσια! Μια άκρως ενδιαφέρουσα μελισσοκομική παρατήρηση- λεπτομέρεια. Στα υπόψη σας και αυτό!
Οπότε εν μέρη την έλλειψη που προκάλεσαν οι αγρότες (την μη καλλιέργεια της ελαιοκράμβης) έρχεται να την διορθώσει (με μεγάλο ρίσκο!) ο μελισσοκόμος!
Και γιατί γίνεται αυτό?
Γιατί ο σωστός μελισσοκόμος δεν κλαίγεται, δεν γκρινιάζει, σαν κανένα σπαστικό κοριτσάκι διαρκώς, αλλά με τις πράξεις του πιάνει τον ταύρο από τα κέρατα, ως πραγματικός άντρας που οφείλει να είναι!*
Φοράτε μελισσοκομικά παντελόνια? Τιμήστε τα, άστε την γκρίνια, και προβείτε σε περισσότερες πράξεις!
Στα υπόψη σας και αυτό!
Χα χα χα.
Adios Amigos Locos
*Ήταν σκληρός άντρας, και ακόμη πιο σκληρός μελισσοκόμος! Και τον λέγανε, Βιτάμ! Χα χα χα.
Λάζαρος Μότσανος
Σοχός 16/4/2024
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου