UA-50457385-1

Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

Γιατί μελισσοκόμος?



Γιατί μελισσοκόμος?

Αν και το ερώτημα θα μπορούσε κάλλιστα να είναι γιατί μελισσοκόμος και γιατί όχι?

Κάπου εδώ φυσικά θα περιμένετε ένα έπος μελισσοκομίας που θα περιγράφει την ολοκλήρωση που νιώθει κάποιος ασχολούμενος με την μελισσοκομία, το πάθος που του εμπνέει, τον έρωτα για την μέλισσα, τον θαυμασμό για τα έργα αυτής της μικρής ζωούλας, αντιπαραβολής με τον κόσμο που ζούμε και ηθικά διδάγματα που μπορούν να βγούνε από αυτό.

Καλά αυτά αλλά αυτά είτε τα ζεις είτε όχι, δεν μπορείς να τα προβάλεις σε ένα άλλο αν δεν τα έχει ζήσει, δεν μπορείς να τα εμφυσήσεις σε κάποιους που ενώ εργάζονται με την μέλισσα δεν τα νιώθουν ήδη, δεν είναι αναγκαίο να τα επισημάνεις σε αυτούς που ζούνε με αυτή και τα νιώθουν.

Αντίθετα εγώ θα προσπαθήσω να περιγράψω μια κατάσταση όσο γίνεται περισσότερο ρεαλιστικά χωρίς να βάζω μέσα τα συναισθήματα μου για αυτή (που ναι είναι ότι ακριβώς περιγράψω παραπάνω αλλά αυτό είναι κάτι το υποκειμενικό, εγώ τα ένοιωσα, δεν είναι αυτό δεδομένο για κάθε ένα που θα ασχοληθεί με αυτό το αντικείμενο).

Το γιατί μελισσοκόμος? για να απαντηθεί θα χρειασθεί να απαντηθεί πρώτα το πως μελισσοκόμος?

Το πως μελισσοκόμος απαντάται με τα εξής: γνώσεις, κεφάλαιο, εργασία.

Ας αρχίσουμε με το γνωστικό κεφάλαιο πρώτα.



Βασικό αξίωμα της μελισσοκομίας, "Δεν γεννιέται κανείς μελισσοκόμος".

Δεν έχουμε γενετική προδιάθεση να ασχολούμαστε με τις μέλισσες, δεν είχαμε εκατομμύρια χρόνια ταυτόχρονης εξέλιξης μαζί τους (είτε σε συμβιωτική μεταξύ μας σχέση, είτε σε παρασιτική), ο μελισσοκόμος γίνεται και δεν γεννιέται!

Φυσικά κάποιοι είναι πιο τυχεροί από άλλους, γεννιούνται μέσα σε μελισσοκομικές οικογένειες που μπορεί να είναι στο επάγγελμα γενιές σαράντα. Αυτοί θα μάθουν από πολύ νωρίς τα μυστικά της δουλείας είτε με το παράδειγμα είτε με την μέθοδο του σωστού και λάθους (όπως μου επισήμανε ένας φίλος μου μελισσοκόμος, με την ελευθερία να κάνεις τα λάθη σου αποκτάς πολύτιμα μαθήματα που σου μένουν μια ζωή). 

Οι υπόλοιποι θα πρέπει να τα μάθουν σε πολύ μεγαλύτερη ηλικία διαβάζοντας, παρακολουθώντας βίντεο στο διαδίκτυο, πηγαίνοντας σε σεμινάρια (βλέπετε προηγούμενη ανάρτηση Σεμινάριο Εφαρμοσμένη Μελισσοκομία και Σεμινάριο Εχθροί μελισσών ).

Και αφού τα κάνουν όλα αυτά που είναι φοβερά σημαντικά μετά θα πρέπει να μαθητεύσουν κοντά και σε ένα έμπειρο μελισσοκόμο για να τους βάλει όλη την γνώση που αποκτήσαν αλλού σε μια σειρά! Ναι το να χρειασθείς την εμπειρία ενός καλού μελισσοκόμου είναι μονόδρομος, είπαμε υπάρχουν και άλλες πηγές γνώσεων αλλά δεν αρκούν αυτές και μόνο. Το να πας μόνος σου να γίνεις μελισσοκόμος αυξάνει με εκθετικό βαθμό το ποσό των χρημάτων που θα δαπανήσεις για να αποκτήσεις το κεφάλαιο εμπειρία (κάθε λάθος στοιχίζει, κάποιος που κάνει πολλά λάθη θα του στοιχίζουν και πολλά γραμμική η σχέση και στα πολύ μεγάλα λάθη μπορεί να γίνει εκθετική, τα χάνεις όλα!).

Το αντικείμενο της μελισσοκομίας τώρα είναι τεράστιο! Το ποσό των γνώσεων που θα πρέπει να αποκτήσεις πολύ μεγάλο και προέρχεται από πάρα πολλούς κλάδους, βοτανική, ξυλοκατασκευές, ελαιοχρωματισμούς, μεταφορές, ζωολογία, μετεωρολογία, γεωγραφία, διοίκηση επιχειρήσεων, και  πολλά ακόμα. 

Θα πρέπει να μάθεις να βάφεις κυψέλες, να τις επισκευάζεις, να τις μεταφέρεις με ασφάλεια, να γνωρίζεις την πανίδα και την χλωρίδα των περιοχών που κάνεις τοποθετήσεις, να αναγνωρίζεις χρήσιμες ανθοφορίες, και πότε ακριβώς δίνουν, και για πόσο δίνουν στα μελίσσια σου, να γνωρίζεις στο περίπου το τοπικό μικρόκλιμα σε κάθε τοποθέτηση σου (δεν είναι όλες οι περιοχές ίδιες, πιστέψτε με!), τα γυρίσματα του καιρού σε κάθε εποχή, το πως επηρεάζει τις νεκταροεκρίσεις και την υγιεινή των μελισσιών σου, να γνωρίζεις πώς μπορείς να προωθήσεις το τελικό προϊόν στην αγορά, το νομικό και θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της επιχείρησης σου, την κοστολόγηση του προϊόντος, την εξοικονόμηση πόρων (που σε κάθε επιχείρηση είναι σε ανεπάρκεια), την προμήθεια πρώτων υλών και κεφαλαίου σε συμφέρουσες τιμές, και γενικώς κάθε λύσης που μπορεί να κάνει περισσότερο ανταγωνιστική την επιχείρηση σου, να αντιμετωπίζεις ασθένειες και εχθρούς των μελισσιών σου, και το κυριότερο να είσαι πάντα έτοιμος για το απρόβλεπτο! 


Πολλές φορές η πρόταση "Υπάρχει ένα γουρούνι στο μελισσοκομείο" δεν αναφέρεται στον μελισσοκόμο χα χα χα. Μια ομάδα με αγριογούρουνα αποφάσισε να δειπνίσει δίπλα στο μελισσοκομείο!Η μόνη επιλογή να μείνεις μέσα στην γραμμή του μελισσοκομείου (μια που ήταν ανάμεσα σε μένα και στο αμάξι) μπας και φοβηθούν τις μέλισσες και να προσπαθήσεις να τα τρομάξεις με φωνές και καπνό για να φύγουν από εκεί, και φυσικά με τον φόβο μην υπάρχει ανάμεσα στους καμία μάνα με μικρά γουρουνάκια γιατί εκεί τα πράγματα είναι φοβερά επικίνδυνα (ιδίως αν τα αιφνιδιάσεις και τα τρομάξεις).

Πάμε στο υλικό κεφάλαιο τώρα.

Η μελισσοκομία είναι ακριβό χόμπι!

Αν αρχίζεις με τίποτα (πες πέντε κυψέλες θέλει κοντά στα 600-800 ευρώ, και χόμπι γιατί 5 κυψέλες μόνο σαν χόμπι νοούνται, και άσε να λένε για φθηνές λύσεις εργασίας τα ένθετα του έθνους και να μιλάνε για αρχικό κεφάλαιο μερικών εκατοντάδων ευρώ, άλλο ένα χόμπι άλλο μια δουλεία που θα σε ζει) τότε το κόστος σου είναι μικρό (και μια οπτική θέλει να ασχοληθείς σαν χόμπι στην αρχή για να μάθεις την μελισσοκομία, να ασχοληθείς με μικρούς αριθμούς 3-5 χρόνια και σιγά σιγά να επενδύεις περισσότερα και σταδιακά, σωστό, αλλά προϋποθέτει εδώ μια πολυτέλεια χρόνου για να δαπανήσεις, δεν είναι λύση εδώ και τώρα), αν αντίθετα προσπαθήσεις να μπεις δυναμικά στον χώρο (με τεράστιο ρίσκο!!! Μην γελιέστε το να μπεις στην μελισσοκομία χωρίς το απαραίτητο γνωστικό επίπεδο είναι μια φοβερά επικίνδυνη επιλογή -ξέρω τι σας λέω!- είναι μια τακτική παρόμοια με του Κορτές στο Μεξικό που έκαψε τα πλοία του όταν αποβιβάστηκε για να μην υπάρχει περίπτωση υποχώρησης, μια λύση όλα η τίποτα! Ναι μεν νίκησε ο Κορτές αλλά θα μπορούσε κάλλιστα να είχε χάσει και να μην μαθαίναμε ποτέ τίποτα για την ιστορία του μια και θα είχαν πέσει οι Ισπανοί μέχρι ενός χωρίς ελπίδα διαφυγής) τότε το κόστος μόνο ασήμαντο δεν είναι.

  
Μια επένδυση  50-100 κυψελών, με αντίστοιχο ζωικό κεφάλαιο (παραφυάδες ή έτοιμα μελίσσια), κάποια βασικά μηχανήματα (πάγκος απολέπισης, μελιτοεξαγωγέας, μαχαίρι ατμού, πυροσφραγίδες, φλόγιστρα, εργαλεία συρμάτωσης,) αναλώσιμα (βάζα και δοχεία μελιού, σύρματα, κεριά,  βαφές, κλειδιά), εργαλεία (καπνιστήρι, στολές, εργαλεία γενικής χρήσης) μπορεί να χρειασθεί και κόστος δεκάδων χιλιάδων ευρώ.

Μια αξιοπρεπή λύση για μεταφορές μπορεί να κυμαίνεται σε μερικές χιλιάδες ευρώ (ένα 4χ4 με τρέιλερ), σε αρκετές χιλιάδες ευρώ (ένα μεταχειρισμένο φορτηγό) και σε πολλές δεκάδες χιλιάδες ευρώ (ένα καινούριο 4χ4 ή ένα καινούριο φορτηγό).

Ταυτόχρονα και το λειτουργικό κόστος ανά έτος (καύσιμα, τροφές, διάφορα έκτακτα αναλώσιμα) μπορεί να ανεβεί και αυτό σε χιλιάδες ευρώ (ιδίως αν αποφασίσεις να μην αγοράσεις ο ίδιος αυτοκίνητο αλλά να μισθώνεις για τις μεγάλες σου μετακινήσεις φορτηγό τρίτου).

Επίσης χρειάζονται και αποθήκες (για να έχεις τον εξοπλισμό σου-πατώματα κυψέλες-, τα μηχανήματα σου, Α΄ Ύλες, και τελικά προϊόντα). Τις οποίες είτε θα τις νοικιάζεις από τρίτο (και το κόστος τους μερικών χιλιάδων ευρώ θα προστίθεται κάθε έτος στο λειτουργικό σου κόστος) είτε θα είναι ιδιοκτησία σου οπότε το κόστος τους μερικών δεκάδων χιλιάδων ευρώ θα προστεθεί στα πάγια σου είτε ως αρχική επένδυση είτε σαν μεταγενέστερη επένδυση. 

Λεφτά και πολλά!!!

Μπορεί κάποια άσχετα παπαγαλάκια για να δημιουργήσουν τα κείμενα που τους παραγγέλλουν οι αρχισυντάκτες τους (για να δημιουργήσουν αντίστοιχα και αυτοί τάσεις, ρεαλιστικές ή μη) να γράφουν ανακρίβειες και παραπληροφόρηση αλλά δυστυχώς η πραγματικότητα είναι σκληρή. "Με κ@@νίες αυγά δεν βάφεις!" που έλεγε και η μάνα μου! Με ημίμετρα και τσιγκουνιές δουλεία δεν γίνεται (εκτός φυσικά από τα ένθετα του έθνους χα χα χα μια κριτική στην παραπληροφόρηση βλέπετε προηγούμενη ανάρτηση Επιστροφή στην φύση ).

Θα καταλάβετε όταν μπείτε στο χορό τι ακριβώς σας λέω.

Πάμε τώρα και στο εργατικό δυναμικό 


Το ηρωικό μελισσοκομικό δυναμικό!!!

Τα μελίσσια θέλουν δουλεία, πολύ, δύσκολή, ανθυγιεινή, βαρέα, και επικίνδυνη!

Όλα τα άλλα είναι μπαρμπούτσαλα.

Σε αυτή την περίπτωση δεν ισχύει το πατάς ένα κουμπί βγαίνει μια χοντρή. Εδώ όλα είναι χειρωνακτικά, είναι βαριά, είναι επίπονα. Ο Τόμ Ρόπινς είχε πει ότι" ο Άνθρωπος είναι η μεγαλύτερη εφεύρεση του Νερού για να μπορεί να μετακινείται" αν ήξερε μελισσοκομία θα έλεγε μάλλον "ο Μελισσοκόμος είναι η μεγαλύτερη εφεύρεση των Μελισσών για να μετακινούνται" χα χα χα.

Η ονομασία του επαγγέλματος είναι Μελισσοκομία, αυτός που δουλεύει σε αυτή μελισσοκόμος, αυτός που κομίζει τα μελίσσια (αυτός που μεταφέρει τα μελίσσια). Άρα η δουλεία έχει κουβάλημα και μάλιστα πολύ, πάρα πολύ! θέλει τουλάχιστο 6 μετακινήσεις σε ανθοφορίες (κάποιες μάλιστα μεγάλες σε αποστάσεις εκατοντάδων χιλιομέτρων!) σε κυψέλες που μπορεί να είναι από 30 κιλά (μονές) έως 70-80 (διπλές και αν είσαι τυχερός με μέλια μέσα), και αν έχεις πολλές μιλάμε για πολλούς τόνους με κυψέλες, μετακίνηση που θα γίνει νύχτα!

Τέλεια!!!

Εκτός από τις μετακινήσεις θέλει να δουλεύεις και με τις κυψέλες, να τις επεξεργαστείς προτού τις γεμίσεις με μελίσσια έτσι ώστε να αντέξουν περισσότερο,εργασία που και πολύπλοκη είναι και χρονοβόρα και κουραστική (βλέπε προηγούμενη ανάρτηση Trust Me, I m an Engineer ).

Θέλει να συρματώσεις χιλιάδες πλαίσια για να μπορέσεις την άνοιξη να εφαρμόσεις στα πλαίσια τα κεριά που θα χτίσουν οι μέλισσες, καψουλάρισμα και κάρφωμα τα πλαίσια (για να μην τα κόψει το σύρμα όταν το τεντώνεις τελείως-επίπονη εργασία και αυτή, κόβει δάχτυλα- και τα καρφιά στα πλαίσια βοηθούν να αποκτήσουν μεγαλύτερη αντοχή-για να μην σου μείνει κανένα πλαίσιο στο χέρι όταν το βγάζεις-).

Εργασίες που θα πρέπει να τις κάνεις την "νεκρή" περίοδο της μελισσοκομίας (χειμώνας), ταυτόχρονα με οποιοδήποτε άλλη συντήρηση του εξοπλισμού σου (απολυμάνσεις πλαισίων κυψελών, ετοιμασία νέων κυψελών, αποστείρωση κερηθρών από κερόσκορο και διαφύλαξη τους), και το σύνολο των πωλήσεων των τελικών προϊόντων σου (μέλι, κερί, και αν έχεις ακόμα αποθέματα άμα παράγεις βασιλικό πολτό και γύρη).

Αντίθετα την άνοιξη αρχίζεις διεγερτική τροφοδοσία στα μελίσσια σου (μια κλωτσιά στον κώλο και μόνο για να ξυπνήσουν όχι περισσότερο), κάνεις τουλάχιστο μια επιθεώρηση κάθε βδομάδα (και στις περιόδους σμηνουργίας κάθε 5 μέρες για να βλέπεις για βασιλικά κελιά, και σε πολλές κυψέλες αυτό σημαίνει πολλές πολλές πολλές ώρες δουλείας κάθε μέρα), τοποθετείς άχτιστα πλαίσια για να χτίσουν ή και ορόφους όταν έχουν αναπτυχθεί πολύ.

Τελειώσαμε με αυτά?

Και φυσικά και όχι!!!

Επίσης βάζεις πλαίσια με ανοιχτό γόνο σε περίπτωση που δεν υπάρχει βασίλισσα μέσα έτσι ώστε να χτίσουν βασιλικά κελιά και να κάνουν αντικατάσταση, βάζεις κλειστό γόνο από τα δυνατά μελίσσια στα αδύναμα για να τα δυναμώσεις, συνενώνεις μελίσσια όταν βλέπεις ότι δεν έχουν μάνες και πας να ελαχιστοποιήσεις απώλειες χάνοντας μεν ένα μελίσσι αλλά κάνοντας ένα άλλο δυνατότερο.


Και φυσικά έχει και άλλα!

Η άνοιξη είναι επίσης η εποχή που θα χωρίσεις τα μελίσσια σου κάνοντας παραφυάδες, θα φροντίζεις να μην σμηνουργίσουν τα μελίσσια σου (αυτό με το να είσαι απίκο πάνω από το κεφάλι τους καθημερινά!), να χαλάσεις βασιλικά κελιά σε μελίσσια που ούτε θα τα χωρίσεις ούτε θέλεις να σου σμηνουργίσουν για να τα κρατήσεις παραγωγικά (δεν έχει σημασία πόσα μελίσσια έχεις αλλά πόσα παραγωγικά μελίσσια έχεις).

Θα βγάλεις βασιλικό πολτό και γύρη αν παράγεις αυτά τα προϊόντα (και φυσικά το επίπεδο των γνώσεων σου για αυτή την εργασία είναι δυστυχώς ανώτερο και θέλει περισσότερη εκμάθηση), θα κάνεις βασιλοτροφία (για τις έκτακτες ανάγκες του μελισσοκομείου σου ή και  για εμπορία της), ή και θα παράγεις παραφυάδες ή μελισσοσμήνη πάλι για εμπορία, όλες αυτές οι δραστηριότητες πάλι απαιτούν να είσαι απίκο κάθε μέρα!

Η άνοιξη είναι κόλαση!!!!

Το καλοκαίρι αντίστοιχα πρέπει να κυνηγάς ανθοφορίες, να φροντίζεις να κρατάς τα μελίσσια σου δυνατά για να πάρεις από τους τρύγους, να κάνεις τους τρύγους, να εξάγεις το μέλι και να το αποθηκεύσεις, να βάλεις πάλι πίσω τα πλαίσια στις κυψέλες. Ευκολότερη εργασία αλλά με ποίο απάνθρωπες συνθήκες εργασίας (φόρα την στολή στους 37 βαθμούς για 5-6 ώρες και έλα να μου πεις πόσα δάχτυλα είναι αυτά, έπαθα πολλές φορές θερμοπληξία, απαίσια κατάσταση ιδίως αν είσαι μόνος σου, πάνω στο βουνό, και έχεις ήδη εξαντλήσει τα αποθέματα νερού σου).

Το καλοκαίρι δεν τελειώνει καλοκαίρι αλλά βαθιά στο φθινόπωρο χα χα χα.

Και αυτό γιατί το φθινόπωρο συνεχίζεις με τους τρύγους (πεύκα ή και τώρα τελευταία ερείκη- σουσούρα-) βγάζεις ορόφους, σφίγγεις τα μελίσσια (αφαιρείς πλαίσια), συνενώνεις αδύναμα μελίσσια για να την βγάλουν το χειμώνα, κάνεις θεραπείες για τους εχθρούς τους (νοζεμίαση βαρόα) αν και θεραπείες κάνεις όλο το χρόνο (με περιορισμό τις εποχές πριν τους τρύγους).

Και τέλος τον χειμώνα φροντίζεις να ξεχειμωνιάζεις τα μελίσσια σου σε απάνεμα (από το βορά) μέρη, προσήλια, με επάρκεια τροφών, και τον ελάχιστο δυνατό αριθμό επιθεωρήσεων που τα ζορίζουν σε αυτές τις δύσκολες εποχές.

Ωραία γούστα ε?

Και όλα αυτά γιατί?

Για να βγάλουμε το πολύτιμο μελάκι θα μου πείτε!


Αμ δε!

Δυστυχώς αυτό δεν είναι τόσο απλό!

Το αν θα πάρεις μέλι είναι μια υπόθεση με πολλές παραμέτρους, απαιτεί καλές ανθοφορίες (αν πχ η χρονιά πάει κατά διαόλου όπως πήγαν οι χρονιές 2012 και 2013 ότι και να κάνεις όσο καλός μελισσοκόμος και να είσαι κατά πάσα πιθανότητα δεν θα πάρεις μέλι, απλούστατα "ουκ αν λάβοις παρα του μη έχοντος" αν οι ανθοφορίες δεν τραβάνε μην περιμένεις να κάνουν τίποτα τα μελίσσια, όπου και να τα μετακινήσεις (όπως λένε και οι παλιοί "τα μελίσσια τρέφονται με πετρέλαιο") αν τα πάντα στεγνώσουν τα μελίσσια όχι μόνο δεν θα δώσουν μέλι αλλά θα υποφέρουν και τα ίδια με κίνδυνο ακόμα και να τα χάσεις!

Τέλεια!

Απαιτεί και δυνατά μελίσσια, και προϋποθέτουν σωστούς μελισσοκομικούς χειρισμούς από πλευρά σου, αλλά και τύχη, μην σε τσακίσει την περίοδο που αναπτύσσονται τα μελίσσια, και κάνει κανένα τρελό γύρισμα ο καιρός (λέγε με Μάρτη!), και πάλι να μην σε τσακίσουν αναπάντεχες ξηρασίες (Λέγε με Μάη!).

Έχουμε δηλαδή το δεδομένο ότι δεν εξαρτάται από σένα και μόνο η παραγωγική σου δυνατότητα. Καλό το κεφάλαιο, η εργασία, οι γνώσεις αλλά το ρίσκο σου εξαρτάται και από τον καιρό , ακριβώς όπως σε όλες τις αγροτικές εργασίες αλλά με μια μικρή διαφοροποίηση, όπως λέει και ο μελισσοκόμος που με βοήθησε στην αρχή και του οφείλω πολλά "Τουλάχιστο ο μελισσοκόμος μπορεί να διαλέξει τον καιρό του", Αληθές εν μέρη!

Όλα ωραία ως τώρα ε?

Και δεν τα είπα όλα

Μια έννοια συνυφασμένη με την μελισσοκομία είναι και η έννοια του Πόνου!

Οι μέλισσες φιλοδωρούν με πόνο, και με θάνατο μερικές φορές (είτε γιατί είσαι αλλεργικός, είτε και γιατί μερικές φορές κάτι πήγε φοβερά στραβά), δυστυχώς δεν μπορείς να είσαι απολύτως σίγουρος ότι θα γυρίζεις σπίτι σου κάθε φορά που πας στο μελισσοκομείο σου, αντίθετα είσαι σίγουρος ότι αν γυρίσεις θα γυρίσεις πονώντας!

Είπαμε δεν έχουμε εξελικτική συμβιωτική σχέση εδώ και εκατομμύρια χρόνια, είναι δύσκολο να μην σε βλέπουν σαν εχθρό τα ζουζούνια, στο δίνουν αυτό να το καταλάβεις με πολλούς τρόπους, με ότι κόστος για αυτές. 


Αφεσμός που πήγε το αρκούδι να τον πάρει, σκαρφαλωμένο μέχρι το τελευταίο σκαλί της σκάλας, με απλωμένο το χέρι του μέσα στο σμήνος (το έκανε μια φορά χωρίς επίπτωση και θεωρούσε ότι κάθε μέρα Πάσχα θα είναι!) με μια κυψέλη αγκαλιά στο άλλο του το χέρι, αποτέλεσμα 3 τσιμπήματα στο χέρι και άλλα 6 στο κεφάλι όταν του έπεσε ο αφεσμός στο κεφάλι! Ουρλιάζοντας κατόρθωσε να το πάρει και να το βάλει στην κυψέλη! Λάθος μεγάλο αλλά έζησε για να το διηγείται (θα ήθελα να δω αν έπεφτε από την σκάλα με την κυψέλη και το σμήνος να προσγειώνονται στην φάτσα του αν θα ξαναπροσπαθούσε να ασχοληθεί με την μελισσοκομία, φυσικά εάν κατάφερνε να επιζήσει, όχι αδικαιολόγητα ρίσκα, ζεις μόνο μια φορά).


Άλλος ένας παράγοντας που δεν αναφέρεται πουθενά σχετικά με την μελισσοκομία είναι ο παράγοντας Φόβος.


Καλός κακός μετακινείσαι μέσα στις νύχτες, συνήθως μόνος (προσπαθείτε να μην είσαστε ποτέ μόνοι, ποτέ!), μέσα στο δάσος και μπορεί να φοράς στολή η όχι αλλά σίγουρα η προσοχή σου είναι πάνω στις κυψέλες (ή και κάτω από αυτές βλέπε προηγούμενη ανάρτηση Τα φίδια στην Ελλάδα ), και ο κάθε ήχος μπορεί να σε βάζει σε εγρήγορση, ο Φόβος είναι διαρκώς στην άκρη του μυαλού να σου διαστρεβλώνει την πραγματικότητα

Και όχι άδικα, κλέφτες κυψελών, αγριόσκυλα, φίδια κάτω από κυψέλες, άγρια αρπακτικά (λύκοι, αγριογούρουνα, και κυρίως αρκούδες!), και ο μπαγλαμάς ο Λούκι Λούκ πουθενά!

Μην γελάτε!

Όταν είστε μόνοι σας, μέσα στην νύχτα, και μέσα στο δάσος (όχι τόσο τα φλώρικα τα πευκοδάση αλλά τα δάση με τις βελανιδιές εκεί που μπορεί να υπάρχει οτιδήποτε και όχι μόνο ζευγαράκια) φοβάστε και μάλιστα πολύ. Βλέπετε το ρητό του Breaking Bad "Όταν κοιτάζεις γύρω σου και δεν βλέπεις κανέναν κίνδυνο, τότε ο Κίνδυνος είσαι εσύ" μπορεί να ισχύει σε ελάχιστες περιπτώσεις μελισσοκόμων. Ούτε ληστές τραπεζών είμαστε, ούτε εκτελεστές της μαφίας, ούτε πωρωμένοι μαζικοί δολοφόνοι είμαστε, και όσο και να θέλουν μερικοί ούτε καν αρκούδια είμαστε.

Στην ιεραρχία της τροφικής αλυσίδας το μόνο βέβαιο είναι ότι οι μελισσοκόμοι δεν είναι στην κορυφή της!

Αρά?

Αρά Φόβος.

Σας έκανα την καρδία περιβόλι ε?

Στο δια ταύτα τώρα, η περιγραφή έγινε, και θέλω να πιστεύω ότι ήταν όσο το δυνατό πληρέστερη και ρεαλιστική, Η απόφαση τώρα εάν θα ασχοληθείτε με το άθλημα είναι δική σας, θα πρέπει να αποφασίσετε μόνοι σας, να βάλετε και τους αριθμούς κάτω (ζητήστε να σας δώσουν δεδομένα οι παλιότεροι μελισσοκόμοι, αν ξέρουν βέβαια), προσπαθήστε να αναλύσετε τις ανάγκες σας, και το επίπεδο της επένδυση σας, και  χρησιμοποιήστε μια μέθοδο ανάλυσης επένδυσης (γιατί και η μελισσοκομία επένδυση και αυτή είναι). Μια χρήσιμη μέθοδος είναι η break even point (ανάλυση νεκρού σημείου).

θα πρέπει να βρείτε τα λειτουργικά σας κόστη και τα σταθερά σας κόστη για να ξέρετε σε ποίο επίπεδο πωλήσεων έχετε εξισορρόπηση κερδών και ζημιών (δείτε αναλυτικότερα εδώ Ανάλυση νεκρού σημείου ).Μια χρήσιμη παραλλαγή του θα είναι να βρεθεί ο αριθμός κυψελών στις οποίες τα κέρδη και οι ζημίες εξισορροπούνται (άντε όλα εγώ θα σας τα λέω! χα χα χα). Και να διπλασιάσετε αυτό τον αριθμό για να βάλετε μέσα και την μη ύπαρξη επαρκών εισοδημάτων κάθε χρονιά (χονδροειδές τρόπος για να υπολογισθεί το ρίσκο των κακών χρόνιων αλλά δεν έχω ακούσει και καμία καλύτερη ιδέα μέχρι τώρα χα χα χα).

Τώρα αν θέλετε την άποψη μου, θα σας πω για άλλα πράγματα πέρα από την οικονομική αρχή (μεγιστοποίηση κερδών ελαχιστοποίηση ζημιών), θα σας ζαλίζω για πάθη, για έρωτες, για τον απέραντο ορίζοντα, για την αίσθηση ελευθερίας, για πόνο, και για πείσμα, για τρέλα και για εμμονή.

Αν δεν σας τσιγγλίζει το παρακάτω μάλλον θα με περάσετε για τρελό, άλλωστε αυτό χρειάζεται για να απαντηθεί το Γιατί μελισσοκόμος?

Η Τρέλα



Μότσανος Λάζαρος

Σοχός 22/2/2014




7 σχόλια:

  1. Ποίος είναι ο δαίμονας που τις νύχτες
    το πάθος στην ψυχή σου ψιθυρίζει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα!
    Πολύ σωστή και ολοκληρωμένη ανάλυσή σου Bear Nest!!

    ...Αυτή είναι η δική μας απάντηση στην ερώτηση: ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΣ?

    https://www.facebook.com/tomelimas/photos/a.502745133156981.1073741828.501421823289312/536610283103799/?type=1&theater

    ΑπάντησηΔιαγραφή