UA-50457385-1

Κυριακή 13 Απριλίου 2014

Μελισσοκομικοί εχθροί Κηρόσκορος


Κηρόσκορος ο ύπουλος εχθρός της μέλισσας και του μελισσοκόμου, ένα μικρό πλασματάκι, που ωστόσο η ζημία που μπορεί να κάνει είναι τεράστια, γεννά τα αυγά του (πολλά πολλά αυγά) μέσα στις κυψέλες, από τα οποία βγαίνουν οι προνύμφες του (πολλές προνύμφες) και τρέφονται με μέλι κερί γύρη και υπολείμματα γόνου.

Και κάνουν τεράστια ζημία και στα πλαίσια με το κερί (ο μεγάλος κηρόσκορος κάνει και ζημία ακόμα και στο ξύλο των πλαισίων και στις κυψέλες), ζημία που είναι ελεγχόμενη όταν τα πλαίσια είναι μέσα στην κυψέλη (οι μέλισσες ελέγχουν την προσβολή όταν είναι δυνατό το μελίσσι όταν όμως είναι αδύναμο μπορεί να μην την περιορίσουν και να οδηγήσουν ακόμα και σε εγκατάλειψη της κυψέλης από το μελίσσι).

Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα που έχουν οι παλιοί μελισσοκόμοι σε σχέση με τους νέους είναι ότι έχουν ένα απόθεμα από χτισμένα πλαίσια από προηγούμενες χρονιές (τα οποία και θα πρέπει να τα λιώνουν ανά 3-4 χρόνια για να εξασφαλίσουν την καλύτερη υγιεινή του μελισσιού αλλά και να διασφαλίσουν ότι η διατομή των κελιών δεν θα μικραίνει υπερβολικά -σε κάθε γέννα αφήνει ένα υπόλειμμα ο κάθε γόνος και αυτό αθροιστικά μειώνει την διατομή του κάθε κελιού οπότε μικραίνει και ο χώρος του και αντίστοιχα το μέγεθος του κάθε εντόμου που βγαίνει από αυτό το κελί, φυσικά αυτό στην θεωρία -το να λιώνουν τα κεριά χα χα χα-).

Πλεονέκτημα που πάει περίπατο εξαιτίας αυτού του μικρού σατανά!

Όταν βγαίνουν τα πλαίσια από την κυψέλη (είτε από τρύγο είτε λόγου ξεχειμωνιάσματος) τα χτισμένα πλαίσια είναι πραγματικά στο έλεος τους. Χωρίς τις μέλισσες να κάνουν τα κουμάντα τους τα πλαίσια είναι πραγματικά απροστάτευτα.  


Ο καλύτερος τρόπος προστασίας είναι η κατάψυξη στους -20 βαθμούς για 1-2 ημέρες (καλύτερα δύο) έτσι ώστε να σκοτωθεί ο κηρόσκορος αλλά και τα αυγά του. Ιδίως σε πλαίσια τρυγημένα από μέλι που έχουν και γύρη επάνω τους (τα τραβά λες και έχουν επάνω τους φωτεινή πινακίδα από εκείνες στο Las Vegas χα χα χα). Και η κατάψυξη θα πρέπει να γίνει άμεσα μόλις τρυγηθούν (από την παραγωγή στην κατανάλωσή ένα πράγμα δηλαδή χα χα χα). Ένας τρυγά ο άλλος τοποθετεί τα πλαίσια στον καταψύκτη (εάν δεν ξαναμπούν στο μελίσσι μετά τον τρύγο διευκρινίζω!).

Έλα όμως που οι καταψύκτες χαλούν χα χα χα.

Το μπρίκι που είχα βρει σε καλή τιμή (βλέπετε προηγούμενη ανάρτηση Χαμένος στο λαβύρινθο) μου φάνηκε στην αρχή χρήσιμο για το πρόβλημα του κηρόσκορου. Μικρός βέβαια (85 πλαίσια την φορά μόνο χωρούσε), αλλά την δουλεία κουτσά στραβά την έκανε. Μέχρι την στιγμή που δεν την έκανε και αυτή (στο μέλλον θα έχει άλλο ρόλο βλέπετε προηγούμενη ανάρτηση Μελισσοκομική Πατέντα: θερμοθάλαμος - κηροτήκτης, είπαμε οικολόγοι είμαστε τα πάντα ανακυκλώνονται! χα χα χα). Χάλασε το μπρίκι και με άφησε στα κρύα του λουτρού! Να έχω ακόμα να καταψύξω μερικές εκατοντάδες πλαίσια!

Δυστυχώς και δεν τα κατάψυξα όλα.

Και φυσικά δεν μου χαρίστηκε και ο κηρόσκορος, μια ντάνα από πατώματα με πλαίσια χτισμένα καταστράφηκε τελείως!

Το είδα και με έπιασε αμόκ!


Και όταν την αρκούδα την πιάνει το αμόκ οι αντιδράσεις της είναι ακραίες!

Φλόγιστρο και Άγιος ο Θεός!


Μου προκάλεσε τόση σιχαμάρα το θέαμα που ούτε ήθελα να τα καθαρίσω τα πλαίσια, τα πέρασα κατευθείαν από φωτιά!

Και αν παρατηρήσατε ήμουν και επίμονος!

Κακώς αλλά όταν σου ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι είναι δύσκολο να παραμείνεις ψύχραιμος.


Ακόμα και οι κυψέλες και τα πατώματα που ήταν μέσα τα πλαίσια υποστήκανε το μαρτύριο της φωτιάς, και βάναυσα μάλιστα αλλά δεν υπήρχε περίπτωση να αφήσω ζωντανό κηρόσκορο ή τα αυγά του για να συνεχίσουν την καταστροφή. 

Τα κατέστρεψα όλα και ησύχασα αλλά μόνο προσωρινά, το πρόβλημα παρέμενε τα πλαίσια δεν είχαν καταψυχθεί και ήταν ζήτημα ημερών να δω την ίδια ζημία και στις άλλες ντάνες με τα πλαίσια. Ναι ξέρω Κόφα με καταψύκτη ή ψυκτικό θάλαμο αλλά τέτοια ώρα τέτοια λόγια. Η μελισσοκομία είναι ένα βαρέλι χωρίς πάτο αν είναι να ρίχνεις συνέχεια χρήματα για να πάρεις ότι σου λείπει!

Ευτυχώς όσο παλιός και να είσαι στην μελισσοκομία πάντα υπάρχει κάποιος πολύ πολύ παλιότερος χα χα χα.

Το λοιπών πιάνω μια από τις παλιοσειρές και του λέω "Μπάρμπα με βαράει ο κηρόσκορος, τι να κάνω?".

Χαμογελά ο Γερόλυκος και λέει άσε αύριο θα έρθω και θα το κανονίσω στο πι και φι.

Εσύ αγόρασε απλώς θειάφι από τους Γεωπόνους!


Θείο ή θειάφι χημικό στοιχείο που το χρησιμοποιούν αβέρτα στην Γεωργία για την αντιμετώπιση ασθενειών των δέντρων και των ζώων (ο Παππούς μου έλεγε "Θειάφι μέχρι και στο άλογο έβαζα για να το θεραπεύω", όταν τον ρωτούσα βέβαια "Και η μυρουδιά του αλόγου με το θειάφι βελτιωνόταν?" σαν να έβλεπα μια δολοφονική λάμψη στα μάτια του! χα χα χα).

Το βλέπετε τι ωραίο χρωματάκι έχει?

Σαν τον Τουίτι κίτρινο είναι.

Χα χα χα.

Αλλά μην γελιέστε δεν είναι ακίνδυνο!


Και συνεχίζουμε την μετάδοση. Η τεχνική του Παππού είναι απλή. Ντανιάζουμε πατώματα με χτισμένα πλαίσια 6-7 πατώματα η ντάνα, καλά κλεισμένα με καπάκια σφραγισμένα με ξυλοταινία, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα σφιχτά κλειστός χώρος. 


Στο πάνω όροφο βάζουμε ένα κενό πάτωμα και μέσα του ένα καπάκι από τενεκέ μελιού που έχουμε βάλει 2-3 κουταλιές του γλυκού θειάφι, και δύο τυλιγμένα χαρτιά από εφημερίδα (τα οποία τα χρησιμοποιούμε για να ανάψουμε το θειάφι).

Με που το ανάβουμε (σε ανοιχτό χώρο μάγκες μου, για πότε μπορεί να σας πνίξει ο καπνός του ούτε που μπορείτε να το φανταστείτε, καπνός που τσούζει και πνίγει μην το δοκιμάσετε καλύτερα χα χα χα), βγάζει μια μικρή γαλάζια φωτιά (εντυπωσιακή!), και ταυτόχρονα λιώνει το θειάφι (και παίρνει μια κοκκινωπή απόχρωση), η μυρωδιά του είναι απαίσια σαν καμένο σπίρτο και καμένη κόλαση ταυτόχρονα χα χα χα.

Δεν υπάρχει περίπτωση εάν το μυρίσετε να την ξεχάσετε ποτέ!

Το καπάκι με το φλεγόμενο θειάφι το βάζετε στο πάνω κενό πάτωμα και κλείνετε το καπάκι της κυψέλης. Το αφήνετε για μισή ώρα, και μετά το αφαιρείτε από μέσα και ξανακλείνετε το καπάκι. Θα χρειασθεί μια δυο ακόμα επαναλήψεις μέσα στους επόμενους μήνες γιατί το  θειάφι δεν σκοτώνει τα αυγά του κερόσκορου.

Απλό μα αποτελεσματικότατο!

Το έκανα 2 φορές σε 2 μήνες και ξεμπέρδεψα (εδώ βοηθά και ο δριμύς χειμώνας του Σοχού, τις χειμωνιάτικες νύχτες η θερμοκρασία στο εργαστήριο πέφτει κάτω από το μηδέν και έχουμε φυσική κατάψυξη χα χα χα).

Μειονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι ότι φθείρει τα μεταλλικά στοιχεία των πλαισίων (σύρματα) λόγου του θειικού οξέος και μειώνει την διάρκεια ζωής τους.

Για να χρησιμοποιηθούν επίσης τα πλαίσια θέλουν να αερίστουν και λίγο πρώτα (όχι και ιδιαίτερα 2-3 ώρες το πολύ).

Φυσικά καθώς έρχεται η άνοιξη ο κίνδυνος από τον κηρόσκορο παραμένει, τα πλαίσια κινδυνεύουν, και η καλύτερη προστασία τους είναι μέσα στο μελίσσι, οπότε με που φτάνει η εποχή για ορόφους δεν είναι κακό να κοτσάρετε σε κάθε δεκαράκι και ένα πάτωμα με χτισμένα πλαίσια (να μην χρειασθεί να χτίσει αλλά να πάει όλη η δυναμική του πάνω στην αύξηση του πληθυσμού), δυστυχώς και η ύπαρξη του κηρόσκορου θα καθορίζει τους μελισσοκομικούς σας χειρισμούς

Μικρός ο Διάολος αλλά έχει πολλά ποδάρια χα χα χα.

Αυτά για σήμερα, τα ξαναλέμε παλίκαροι.

Μότσανος Λάζαρος

Σοχός 13/4/2014

4 σχόλια:

  1. Με την καυση του θειου βγαινει ντουμανι η απλως η μυρωδια κανει τη δουλεια??
    Αντιμετωπησα το εξης προβλημα: η ποσοτητα που εβαλα ηταν 2 κουταλακια εβαλα λιγο βαμβακι ποτισμενο με οινοπνευμα κ το αναψα....Με το που εβαζα το καπακι η γαμ... η φωτια εσβηνε με αποτελεσμα να μη καιγεται το φειαφι πραγμα που με δυσκολεψε απο την αποψη οτι σηκωνα συνεχεια το καπακι για να το ξαναφουντωσω...Τελικα οκ αναψε με τα πολλα.Το θεμα ειναι οτι δεν εβλεπα καπνο απο μυρωδια ομως τι να σου πω...ακομα τα χερια μου μυριζουν!Επρεπε να βγαινει καπνος πυκνος η δεν ειναι απαραιτητο??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάνο βγάζει λίγο καπνό αλλά θα τον καταλάβεις τελείως γιατί θα φτύνεις τα πνευμόνια σου! Οι καπνοί του θειαφιού όταν τους εισπνέεις κάνουν αντίδραση με την υγρασία στον φάρυγγα σου και μετατρέπονται σε Θειικό οξύ! Αυτός είναι ο τρόπος που σκοτώνουν τα πάντα και για αυτό καταστρέφονται σιγά σιγά και τα μεταλλικά μέρη των πλαισίων

      Διαγραφή
  2. Λάρι τις κερυθρες που έχουν προσβληθεί από κηροσκορο τις πετάμε ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δημήτρη ανάλογα το επίπεδο της καταστροφής αν τις έχει πιάσει λίγο ο κηρόσκορος φυσικά και δεν τις πετάμε, αν τις έχει ξεσκίσει τότε ναι θα πρέπει να πεταχτούν (είτε τις περνάς από κηροτήκτη μπας και γλυτώσεις λίγο κερί, και κυρίως για να μην χρειασθεί να κόψεις σύρματα έτσι ώστε να ξαναχρησιμοποιήσεις το πλαίσιο, είτε κόβεις σύρματα και κρατάς το πλαίσιο και το ξανασυρματώνεις. Σε βαρύτατες προσβολές από κηρόσκορο είναι ικανός ο διάολος να κάνει ζημία ακόμα και στα ξύλινα μέρη της κυψέλης).

      Διαγραφή