UA-50457385-1

Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol VII


 Ένας χρόνος ζωής αυτού του blog! ένας χρόνος μελισσοιστορίες και άλλα! Πέρασε ήδη η πρώτη χρονιά και συνεχίζουμε. Θα το γιορτάσουμε με το να αναρτήσω το έβδομο μέρος της σειράς αναρτήσεων "Απαντώ εκεί που δεν με σπέρνουν" για να μην λέει ο κόσμος ότι δεν βγάζω και μελισσοκομικά θέματα χα χα χα. Λοιπών θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους είχαν την υπομονή να με διαβάζουν όλο αυτό τον χρόνο καθώς και σε όσους θα έχουν την τρέλα να συνεχίζουν να με διαβάζουν και στο μέλλον. Μείνετε συντονισμένοι τα καλύτερα είναι στο μέλλον (μάλλον, ίσως, μπορεί, δεν ξέρω, οι εκλογές περάσανε δεν σας υπόσχομαι απολύτως τίποτα χα χα χα).  

32. 'Οταν κοψω ενα βασιλοκελι να το βαλω σε αλλη κυψελη παραφυαδα,πρέπει να είναι κλειστό ή όχι,αν έχει κλείσει όμως τότε δεν θα έχει φύγει η παλιά βασίλισσα να σμηνουργισει δηλαδή το μελίσσι? Bear's Nest Κλειστό το κελί γιατί είναι πολύ ευαίσθητο ανοιχτό, συνήθως δεν φεύγει το μελίσσι με που θα κλείσει το κελί (γίνεται και αυτό αλλά σπάνια) οπότε έχεις λίγο χρόνο για να το πάρεις κλειστό αν τηρείς τον κανόνα 1 επιθεώρηση ανά 5 ημέρες την επικίνδυνη εποχή των σμηνουργιών. Στην μεταφορά βασιλικού κελιού παίζουν πολλές παράμετροι στο να πάνε όλα λάθος, λάθος θερμοκρασία, λάθος πίεση στο κελί, λάθος κοπή από το πλαίσιο, λάθος τοποθέτηση του κελιού για πολύ ώρα και πνιγμός της λάβρας από τον βασιλικό πολτό, υπερβολικές βίαιες κινήσεις και τραυματισμός της λάρβας. Αν προσπαθήσεις να αποφύγεις όλα αυτά με ανοιχτό το βασιλικό κελί η όλη διαδικασία θα γίνει κόλαση χα χα χα. Εάν τώρα θέλεις να βάλεις ολόκληρο το πλαίσιο σε γειτονική κυψέλη με ανοιχτό κελί αυτό γίνεται ευκολότερα αλλά όχι γιατί θα πάρεις πλαίσιο ολόκληρο αλλά γιατί η κυψέλη θα είναι δίπλα και η μεταφορά θα γίνει άμεσα και χωρίς πολλά πολλά προβλήματα (χωρίς κραδασμούς πολλούς, χωρίς να κρυώσει η λάρβα, χωρίς να το πιέσεις υπερβολικά το κελί, προσοχή όμως πως θα τινάξεις τον πληθυσμό από πάνω από το πλαίσιο (εάν το βάλεις χωρίς το πληθυσμό) αλλιώς θα χρειασθείς και βοήθεια από τσίπουρο).

33. Τα μελίσσια στην Μυρτιά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες μπορούν να ανανεώσουν τους πληθυσμούς τους σε ικανοποιητικό επίπεδο? Bear's Nest Όλα είναι θέμα νεκταροέκκρισης πάντα! Μην το ξεχνάς αυτό, και αυτό ορίζεται από την πυκνότητα και την έκταση μιας ανθοφορίας, το συγκεκριμένο είδος των φυτών, την θρεπτική ικανότητα του εδάφους που είναι αυτά τα φυτά, και την ποσότητα της βροχόπτωσης στην συγκεκριμένη ανθοφορία.Όλα αυτά διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή όποτε μια απάντηση "εύκολη" σε τέτοια ερωτήματα δεν είναι εύκολο να δοθεί. Πχ έχουμε και εμείς σουσούρες έχουν και στον Χολομώντα, σε εμάς οι σουσούρες δίνουν λίγο νέκταρ ίσα ίσα για να κρατηθούν λίγο τα μελίσσια, στον Χολομώντα (και αλλού φυσικά) δίνουν ποσότητες τόσο μεγάλες ώστε και να κάνεις τρύγους, αν ακούσεις ένα παλιό μελισσοκόμο από τον Σοχό (που δε κάνει μεγάλες μετακινήσεις στα μελίσσια του) σχετικά με την Σουσούρα θα σου πει "Άσε δεν αξίζει να τα έχεις στις Σουσούρες!" Αν αντίθετα ακούσεις ένα παλιό μελισσοκόμο από εκείνα τα μέρη (που μπορεί και αυτός να μην τα μετακινεί πολύ!) θα σου πει "Σουσούρες? Μην κάνεις κανένα λάθος και δεν τα πας!". Οπότε όλα είναι σχετικά και η απάντηση σε αυτό το ερώτημα έχει περισσότερη σχέση με την καλή γνώση της τοπικής χλωρίδας μιας περιοχής παρά με γενικότερες γνώσεις ανθοφοριών.

 Επίσης το παραπάνω μπορεί να απαντηθεί μόνο με κυψέλες δείκτες που θα βάλεις στο συγκεκριμένο μέρος για να δεις το επίπεδο της νεκταροέκκρισης (που μπορεί να διαφέρει τρομερά από χρονιά σε χρονιά και από σημείο σε σημείο προσοχή σε αυτό! Κάθε χρονιά θα πρέπει να έχεις δείκτες, το ότι έδωσε την μία χρονιά δεν σημαίνει ότι θα δίνει κάθε χρονιά!).

34. Διάβασα σε μερικές δημοσιεύσεις στο διαδίκτυο για τα μαύρα έλατα του Μαίναλου που βγάζουν την βανίλια, αλλά εμείς ξέρουμε την μαύρη πεύκη μόνο! Υπάρχει και μαύρο έλατο? Bear's Nest Καλημέρα συγνώμη που δεν απάντησα νωρίτερα αλλά τώρα τελευταία είμαι απασχολημένος με χίλια δυο πράγματα και δεν τα προλαβαίνω όλα.Στην ερώτηση τώρα, δεν έχω και τόσο μεγάλη εμπειρία από τις μελιτοφορίες των ελάτων (λογικό μια που δεν έχουμε περιοχές κοντά μας που να δίνουν τέτοια παραγωγή και το να κατέβω μέχρι την στερεά Ελλάδα για μια τόσο υψηλού ρίσκου μελιτοφορία (ιδίως όταν έχουμε πολύ καλές ανθοφορίες και μελιτοφορίες την ίδια εποχή στα μέρη μας) δεν είναι ορθός μελισσοκομικός σχεδιασμός από μέρους μου).

 Πάμε και στην θεωρητική πλευρά του θέματος τώρα. 
 Τώρα σχετικά με τα "Μαύρα" έλατα που αναφέρεσαι στην Ελλάδα υπάρχουν τρία είδη από έλατα 1. Κεφαλληνιακή ελάτη (Abies cephalonica) 2. Λευκή ελάτη (Abies alba) 3. Υβριδογενής ελάτη (Abies borisii regis). Προφανέστατα δεν υπάρχει στην ορολογία την επιστημονική ο όρος "Μαύρη" ελάτη αλλά μπορεί να είναι νεολογισμός γιατί από ότι βλέπω υπάρχει ο όρος Λευκή ελάτη και μπορούν να χρησιμοποιούν τον όρο " Μαύρη" ελάτη για να χαρακτηρίσουν όλα τα έλατα που δεν ανήκουν στην Λευκή Ελάτη.
Πηγές μου που σου παραθέτω για να τα μελετήσεις μια που είναι μια μελιτοφορία που σε ενδιαφέρει είναι οι εξής:

Ελατο - Ερυθρελάτη- Picea Abies 

Έλατο

Λευκή ελάτη

Ελάτη

Κεφαλληνιακή ελάτη

 Το να έχουν μπερδέψει τώρα το πεύκο με το έλατο το κόβω δύσκολο να το έχει κάνει έμπειρος μελισσοκόμος (ένας άπειρος μελισσοκόμος μπορεί, ένας που εμπορεύεται απλώς μέλια από άλλους και τα συσκευάζει είναι ακόμα πιθανότερο να τα μπερδεύει χα χα χα), φυσικά και θα μπορεί είτε να αποτελεί γλωσσικό λάθος ή και μια παρανόηση που μπορεί να έχει επικρατήσει σε ένα τόπο (ιδίως αν αυτή η παρανόηση είναι "βολική" για κάποιους! Χα χα χα).
 Αν παρατηρήσεις στην Εικόνα που σου επισυνάπτω υπάρχει στην περιοχή του Μαίναλου παρουσία του Μαυρόπευκου και ίσως πράγματι να γίνεται η παρανόηση ανάμεσα σε αυτά τα δύο.

Περιοχές στις οποίες υπάρχει Μαύρη Πεύκη στην Ελλάδα


 Πάντως μην μασάς σχετικά με το τι γράφει ο καθένας, σε λίγο θα λένε και οι βόρειοι μελισσοκόμοι ότι παράγουν θυμαρίσιο μέλι άσχετα αν δεν υπάρχει θυμάρι (φυσικά υπάρχει η αγριορίγανη και η ρίγανη που έχουν κοντινές γεύσεις -η αγριορίγανη περισσότερο, η κανονική η ρίγανη έχει μια δικιά της τελείως γεύση-) στο βορά εκτός από μια μικρή περιοχή στην Ποτίδαια χα χα χα.
 Πηγές μου τώρα για τα πεύκα όπου συναντούμε τον όρο Μαυρόπευκο είναι οι παρακάτω
 Για περισσότερη εμβάθυνση στο θέμα μπορείς να δεις προηγούμενες αναρτήσεις αυτού του blog Μελιτωγόνα έντομα και μελιτωφορίες καθώς και Μελισσοκομία και Πεύκο

35. Είμαστε στα μέσα του Δεκέμβρη στην Αθήνα και τα μελίσσια μου έχουν από 1-1,5 πλαίσιο γόνου και πιστεύω σε λίγο θα ξεγονιάσουν,αλλά σε ένα από αυτά συνάντησα κηφήνες και κηφηνογόνο δεν είναι παράξενο αυτό? Bear's Nest Είναι φοβερά παράξενη η χρονιά φέτος με πολύ ζεστό χειμώνα (εμείς άλλες χρονιές μέχρι 25 Δεκέμβρη είχαμε κάψει 12 τόνους ξύλο φέτος είμαστε κοντά στους 6-7 τόνους). Λογικό είναι σε τόσο ήπιο χειμώνα να υπάρχει ακόμα γόνος και αυτό βλέπεις εσύ (αν δεν κάνει πολύ άσχημο καιρό από εδώ και πέρα μπορεί να μην ξεγονιάσετε εσείς στην Αθήνα, μην ξεχνάς αύριο 21/12 είναι η μικρότερη ημέρα του χρόνου και μετά ξαναρχίζουν να μεγαλώνουν οι ημέρες), τώρα σχετικά με τον κηφηνογόνο και τους αβέρτα κηφήνες το βλέπεις λάθος το πράγμα, είναι σημάδι που θα πρέπει να σε προβληματίσει (η ύπαρξη αυτή την στιγμή πολλών κηφήνων η κηφηνογόνου δεν είναι σημάδι ότι υπάρχει επάρκεια τροφών έξω και για αυτό δεν διώχνουν τους κηφήνες οι μέλισσες και εξακολουθεί να γεννά κηφήνες η βασίλισσα αλλά περισσότερο είναι σημάδι ότι ένα μελίσσι σου έχει αρρενοτοκίσει, πέθανε η βασίλισσα και οι αγονημοποίητες εργάτριες αρρενοτόκες μάνες γεννάνε αβέρτα κηφηνογόνο), θα δεις εάν υπάρχει και κανονικός γόνος μέσα στο μελίσσι (γόνος εργατριών) αλλιώς θα πρέπει να αρχίσουν να σου χτυπάνε αμέσως καμπανάκια (τι καμπανάκια καμπάνες ολόκληρες! Χα χα χα). Σε αυτή την περίπτωση τίναγμα του αρρενοτόκου μελισσιού στα 50 μέτρα μακριά (για να μην μπορέσουν οι αρρενοτόκες μάνες να πάνε σε άλλες κυψέλες) για να μοιρασθούν οι υπόλοιπες μέλισσες στα μελίσσια που έχεις, πλαίσια τροφές από το αρρενοτόκο τα μοιράζεις σε άλλες κυψέλες αν είσαι σίγουρος ότι δεν έχουν ασθένειες επάνω τους.

36. Κουβαλάνε γύρη οι συλλέκτριες στα αρρενοτόκα μελίσσια? Bear's Nest Ναι και στα αρρενοτόκα μελίσσια κουβαλάνε γύρη οι μέλισσες (μην ξεχνάς για να κατασκευαστεί (χα χα χα) ένας κηφήνας θέλει και αυτός υδατάνθρακες -βασιλικός πολτός και μέλι- αλλά και πρωτείνες -γύρη- ακριβώς όπως οι εργάτριες!), μπορεί να μην κουβαλάνε πολύ (γιατί είναι λιγότερος ο γόνος, αλλά πάλι κουβαλάνε), επίσης ένα μικρό μέρος της γύρης πάει και για τις ανάγκες των ενήλικων μελισσών. Γύρη δεν κουβαλά το μελίσσι όταν είναι αγονημοποίητη η μάνα και δεν γεννά καθώς και στο διάστημα που έχει πεθάνει η μάνα και έχει σφραγιστεί ο γόνος της μέχρι να αρχίσουν οι νέες αρρενοτόκες εργάτριες να γεννούν κηφηνογόνο.
37. Σεμινάρια μελισσοκομίας και περιπτώσεις σεμιναρίων που είναι αναποτελεσματικά και άχρηστα:Bear's Nest Παιδιά υπάρχει κόσμος που θέλει να μπει στην μελισσοκομία αλλά δεν ξέρει από που να αρχίσει, ναι όλοι λέμε να βρει ένα παλιό μελισσοκόμο αλλά δεν είναι τόσο εύκολο. Και είναι λίγοι οι παλιοί μελισσοκόμοι σε σχέση με τους νέους, και δεν έχουν την διάθεση να έχουν από δίπλα τους δεκάδες νέους μελισσοκόμους (το πολύ πολύ ΑΝ θέλει να δείξει, ΑΝ δεν έχει παιδιά να τον βοηθούν, ΑΝ δεν έχει παρέα που να δουλεύουν ήδη μαζί, ΑΝ σε εμπιστευτεί, ΑΝ είσαι πρόθυμος κάθε φορά που σε χρειάζεται να είσαι δίπλα του, ΑΝ έχεις την δυνατότητα κάθε φορά που θα σε φωνάζει να τον βοηθήσεις να είσαι και πρόθυμος αλλά και εύκαιρος για να τον βοηθήσεις, τότε αυτός ο μελισσοκόμος ίσως πάρει 1 το πολύ πολύ 2 άτομα να τον βοηθάνε και να τους δείχνει (ΑΝ τους δείξει!)). Εγώ προσωπικά δύσκολα θα έδειχνα σε κάποιων πλέον μελισσοκομία από κοντά (μια φορά αν κατεβάσεις κάποιον από το βουνό με συμπτώματα αλλεργικού σοκ και να είσαι με τις ώρες πάνω από το κεφάλι του στο κέντρο υγείας μέσα στην αγωνία αρκεί! Δεν το ξανακάνεις ποτέ μετά!).

Για αυτό και δίνω γνώσεις μέσα από το blog μου (τζάμπα, μακρυά και αγαπημένοι χα χα χα). 

Σεμινάρια τώρα ναι, αλλά από άτομα που έχουν το απαραίτητο γνωστικό επίπεδο στο αντικείμενο, και επειδή δυστυχώς δεν μπορείς να ξέρεις το επίπεδο του αλλουνού ως μελισσοκόμος (παρόλο που υπάρχουν αξιόλογα άτομα που έχουν πιστοποίηση από οργανισμούς του κράτους για διδασκαλία μελισσοκομίας) καλό είναι να κάνεις σεμινάρια σε κάποιους που έχουν και διδακτορικό πάνω στην μελισσοκομία (ε κάποιος που έχει κάνει αποδεδειγμένη έρευνα στην μελισσοκομία και φαίνεται αυτό και από την ανώτερη πιστοποίηση του κράτους και πανεπιστημίων (όχι μόνο Ελληνικών!) τουλάχιστο θα έχει ένα επίπεδο γνώσεων στην μελισσοκομία υψηλό (μπορεί ίσως να μην μπορεί να βγάλει πολύ μέλι αλλά αυτό δεν ξέρουμε αν μπορεί να το κάνει και κάποιος που δεν έχει διδακτορικό για όσους βιαστούν να κρίνουν αυτή την θέση μου!)). Εγώ από την πλευρά μου θεωρώ ότι το εργαστήριο μελισσοκομίας του ΑΠΘ έχει τα φόντα για να κάνει σεμινάρια (δυστυχώς το ταχύρρυθμο είναι λίγο βαρύ για να το παρακολουθήσεις, ναι, αλλά είναι συμβιβασμός αναγκαίος για κάποιον που δεν έχει παλιό δίπλα του). Για το αντίστοιχο της Αθήνας δεν εκφέρω γνώμη γιατί δεν το ξέρω, υποθέτω θα είναι στο ίδιο επίπεδο αν και σε μια ανάρτηση μου σχετικά με τα στατιστικά στοιχεία που έχουν σε υλικό του Γεωπονικού πανεπιστημίου Αθηνών εκφράζω προβληματισμό σχετικά με ορισμένα πράγματα σχετικά με αυτό χα χα χα.


Σειρά "Απαντώ εκεί που δεν με σπέρνουν".





Μότσανος Λαζαρος

Σοχός 30/1/2015





Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

The making of the Compound of Five Cubes- Η κατασκευή της Σύνθεσης Πέντε Κύβων


 Και συνεχίζουμε τις κατασκευές Zometool κάνοντας το Compound of Five Cubes ( Σύνθεσης πέντε Κύβων) μια θεωρητική κατασκευή του Edmund Hess από το μακρινό 1876 (σύνδεσμό σας έβαλα από την Wikipedia διαβάστε τον μην βαριέστε, αφήστε να βαριέμαι εγώ για σας χα χα χα).


 Και φυσικά όπως πάντα χρειαζόμαστε τα κατάλληλα πολεμοφόδια για την κάθε κατασκευαστική μας περιπέτεια. 

 Αρχίζουμε κατασκευάζοντας 12 πεντάγωνα με μεσαίου μεγέθους  (μπλε) ράβδους Zometool καθώς και σε κάθε πλευρά του κάθε πενταγώνου βάζουμε από 2 μεγάλες (μπλε) ράβδους Zometool οι οποίες σχηματίζουν ένα ισοσκελές τρίγωνο καθώς προεκτείνονται μακριά από την βάση του τριγώνου.

 Καλό είναι να μην βάλουμε στις κορυφές του κάθε ισοσκελούς τριγώνου που σχηματίζεται σε κάθε πλευρά του πενταγώνου σφαίρες Zometool ακόμα για να βοηθηθούμε στην κατασκευή του Compound of Five Cubes (πιστέψτε με θα βοηθήσει αφάνταστα αυτή η παράλειψη).

 Έτσι θα κάνουμε 11 άστρα χωρίς κορυφές και ένα άστρο με κορυφές Zometool σφαίρες (12 συνολικά). 


 Για την βάση της κατασκευής μας προσθέτουμε τις σφαίρες Zometool και σχηματίζεται έτσι ένα αστέρι (πεντάλφα). Σε κάθε Zometool κορυφή του αστεριού τώρα θα βάλουμε και ένα από τα αστέρια που έχουμε κάνει (και δεν τα έχουμε βάλει σφαίρες Zometool στις κορυφές τους) και τα ενώνουμε ανά δυο χρησιμοποιώντας μια σφαίρα Zometool (αυτός και ο λόγος που είχαμε αφήσει τα άστρα χωρίς κορυφές).



 Ενώνουμε τα αστέρια μας και στο τέλος έχουμε ένα δωδεκάεδρο με κάθε πλευρά του να έχει ένα αστέρι (πεντάλφα). Ιδιαίτερα δαιμονικό σχήμα δεν νομίζετε?

 Χα χα χα.


 Και μια όψη από το εσωτερικό του!



 Αγαπημένο μου σχήμα που μου θυμίζει το Δωδεδωδεκάεδρο (όχι το Δωδεκάεδρο, άλλο είναι αυτό). Και είναι κάτι που θα το έχουμε στα υπόψη να το κατασκευάσουμε στο μέλλον, και μάλιστα να το έχουμε και μονίμως σε έκθεση μαζί με ορισμένες ακόμα αγαπημένες μου κατασκευές.



 Και εδώ έχουμε και τα δύο δημιουργήματα που κάναμε την ίδια ημέρα (βλέπετε προηγούμενη ανάρτηση The making of Ten-Zone Icosahedron-Η κατασκευή του Δεκάζωνου Εικοσάεδρου).

 Ποιος είπε ότι δεν υπάρχουν παιχνίδια για μεγάλα παιδάκια? 

 Χα χα χα. 


 Αρκετά κλείνουμε το μαγαζί για σήμερα και μέχρι την επόμενη ανάρτηση.


Adios Amigos Locos




Zometool Elements:
Spheres: 90
Rods: 180 (60 Medium Blue + 120 Large Blue).
Total: 270



Μότσανος Λάζαρος

Σοχος 27/1/2015

Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2015

Μελισσοκομικός διάλογος με τον εαυτό μου


 Σήμερα θα κάνω το χατίρι ενός φίλου (χατίρια εγώ δεν χαλώ) και θα γράψω μια μελισσοκομική ανάρτηση παρόλο που δεν την είχα στο πρόγραμμα. Και για αυτό τον λόγο θα είναι και ένας χαλαρός μελισσοκομικός διάλογος με τον εαυτό μου. Μια καταγραφή σκέψεων μου, απόψεων μου, και εμπειριών μου πάνω σε ένα μεγάλο φάσμα των μελισσοκομικών θεμάτων (και όχι μόνο) που ενδιαφέρουν πολύ κόσμο που ασχολείται με το άθλημα. 

 Φυσικά το κάθε τι που θα γράψω αποτελούν προσωπικές υποκειμενικές μου σκέψεις, απόψεις και βιώματα, ούτε κατά ανάγκη σωστά είναι εξ ορισμού, ούτε αποτελούν οδηγό για κανένα. Τα γράφω απλώς για να έχετε μια εικόνα το τι σκέφτομαι και μόνο. Το αν κάποια θα τα υιοθετήσετε σαν απόψεις δικές σας (και σε ποιο βαθμό) ή θα τα απορρίψετε σαν βλακείες είναι καθαρά δικό σας και υποκειμενικό επίσης θέμα. 

 Πολύ μπίρι μπίρι!

 Πάμε παρακάτω. 

 Ας αρχίσουμε με ένα θέμα που το βλέπω να επανέρχεται διαρκώς Ερασιτέχνες μελισσοκόμοι ενάντια σε Επαγγελματίες μελισσοκόμοι. Πραγματικά αυτό δεν το κατάλαβα ποτέ! Όσα χρόνια και να ασχολούμαι με την διαδικτυακή μελισσοκομία αυτό το θέμα επανέρχεται διαρκώς σε κάθε μελισσοκομικό διάλογο ή στα σχόλια που βλέπεις σε ομάδες, blog, και forum. Συνεχώς βλέπεις ερασιτέχνες μελισσοκόμους να κατηγορούν τους επαγγελματίες μελισσοκόμους ως άσχετους, ανήξερους για τις εξελίξεις στον κλάδο, και με εγκληματικές τακτικές στο σύνολο της μελισσοκομικής τους πρακτικής και χειρισμούς. Αντίστοιχα βλέπεις και μια περιφρόνηση των επαγγελματιών μελισσοκόμων προς τους ερασιτέχνες σχετικά με το επίπεδο των γνώσεων τους, των ικανοτήτων τους, των πηγών από τις οποίες αντλούν τις γνώσεις τους και γενικότερα μια υποτίμηση της μελισσοκομικής παρουσίας των ερασιτεχνών μελισσοκόμων.

 Και τα δύο είναι τραβηγμένα από τα μαλλιά θεωρώ. Και ας αρχίσουμε από την πλευρά των Επαγγελματιών πρώτα (πάντα οι γονείς τα χώνουν στα μεγάλα παιδάκια και μετά πάνε στα μικρά για τον εξάψαλμο χα χα χα). Παιδιά ναι συνήθως οι ερασιτέχνες μελισσοκόμοι έχουν μεγάλες ελλείψεις γνώσεων πάνω σε κάθε τι που αφορά την μελισσοκομία (χειρισμούς, ανθοφορίες, στρατηγική, μελισσοκομική σκέψη) και το κυριότερο έχουν παντελή έλλειψη γνώσεων του πως είναι η μελισσοκομία από ένα αριθμό κυψελών και πάνω (δηλαδή πως είναι η μελισσοκομία πάνω από το όριο που δεν μπορείς να λες εγώ ασχολούμαι περιστασιακά με την μελισσοκομία και την έχω σαν μια συμπληρωματική εργασία). Δυστυχώς από ένα σημείο και μετά η μελισσοκομία αλλάζει σε τεράστιο βαθμό σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο επίπεδο. 

 Πες να έχεις πχ ένα τριψήφιο αριθμό κυψελών (150-300) και να ασχολείσαι με την παραγωγή όλων των προϊόντων της κυψέλης (βασιλικός πολτός, πρόπολη, γύρη, κερί, παραφυάδες, βασίλισσες) και να φτιάχνεις τις δικές σου τροφές (πραγματικά τώρα επαγγελματίας μελισσοκόμος που δεν κάνει τις δικές του τροφές είναι λίγο αντίφαση όρων, και από εκεί μπορείς να καταλάβεις και πολλά για το επίπεδο του κάθε μελισσοκόμου ή και "Δασκάλου" χα χα χα). Όλα τα παραπάνω προϋποθέτουν ότι θα έχεις πολλαπλές ταυτόχρονα τοποθετήσεις των μελισσιών σου (και γιατί θα χρειάζεται να έχεις ένα μέρος του μελισσοκομείου σου σχετικά σταθερό κοντά σου, αυτό που θα σου βγάζει βασιλικό πολτό και θα το χρησιμοποιείς για βασιλοτροφία, αλλά και οι υπόλοιπες κυψέλες σου θα είναι σε 2-3 μελισσοκομεία ταυτόχρονα για να μπορείς να βγάζεις πόρισμα που είναι καλύτερα από άποψη ανθοφοριών την κάθε στιγμή -αρκετοί δεν το κάνουν αυτό, ρίχνουν αντίθετα μια ζαριά και λένε αν μας βγει μας βγήκε και είμαστε μάγκες αν δεν μας βγει καταριόμαστε την κακή μελισσοκομική χρονιά χα χα χα-). 

 Επίσης αρκετός από τον χρόνο σου θα φεύγει για την υποστήριξη των μελισσοκομείων σου (θα πρέπει να είσαι σχεδόν κάθε μέρα στο μελισσοκομείο που θα κάνεις βασιλοτροφία και να βγάζεις βασιλικό πολτό, αλλά και πολύ συχνά στα άλλα σου μελισσοκομεία ιδίως αν θέλεις να κρατάς τον κανόνα 1 επιθεώρηση ανά 5 ημέρες σε κάθε κυψέλη την κρίσιμη περίοδο των σμηνουργιών αλλά και θα πρέπει να συρματώνεις και να περνάς κεριά κάθε μέρα σε πλαίσια που θα δίνεις στις μέλισσες). Επίσης θα πρέπει να δαπανάς και χρόνο για να κάνεις τις πωλήσεις από τα προϊόντα που πουλάς (και δεν θα έχεις μερικές δεκάδες ή εκατοντάδες κιλά για να πεις θα τα δώσω εύκολα και χέρι με χέρι στους γνωστούς μου, μερικοί τόνοι μέλι δεν μπορούν να φύγουν μόνο στον κύκλο των γνωστών σου!). 

 Αυτή την μεγάλη ποσότητα από εργατοώρες που είναι απαραίτητα για όλα τα παραπάνω δεν είναι δυνατό να την αντιληφθεί κάποιος που δεν έχει ασχοληθεί ακόμα (ακόμα! μην ξεχνιέστε σε αυτό!) τόσο βαθιά με το άθλημα. Για τις περιπτώσεις με πάνω από 300 κυψέλες (300-1500) δεν ασχολούμαι καν! Εκεί είναι το NBA!!! Χα χα χα. Εκεί παιδιά θα χρειασθείς πολλά άτομα κοντά σου (είτε της οικογενείας σου, είτε να πληρώνεις μεροκάματα), αρκετοί από τους ορθούς μελισσοκομικούς χειρισμούς θα είναι πολύ δύσκολο να γίνουν (πχ έλεγα σε ένα φίλο μου ότι κάποιος που έχει 1000 μελίσσια πολύ δύσκολα θα ακολουθήσει τον κανόνα  1 επιθεώρηση ανά 5 ημέρες σε κάθε κυψέλη την κρίσιμη περίοδο των σμηνουργιών γιατί απλούστατα αυτό σημαίνει 200 πλήρεις επιθεωρήσεις την ημέρα! Αν δεν έχεις και δεύτερο άτομο (ακόμα και αν έχεις!) πολύ δύσκολα να το καταφέρεις αυτό για 2 συνεχόμενους μήνες, καλύτερα να μαζεύει σμήνη από τα κλαδιά -μελισσοκομική τακτική και αυτή! Αν αυτή βολεύει πολύ καλά και την κάνουν!-), και η ζωή σου θα είναι ένα διαρκές τρέξιμο και ένας ατελείωτος προγραμματισμός για να μπορείς απλώς να τα βγάλεις πέρα με αυτό τον τρομερό όγκο εργασίας (και φυσικά θα είσαι μόνιμος νομάδας και μόνιμος κάτοικος του βουνού!). 

 Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το σύνολο των γνώσεων των ερασιτεχνών μελισσοκόμων είναι άνευ σημασίας ή ότι δεν υπάρχουν ερασιτέχνες μελισσοκόμοι με πολύ καλό γνωστικό επίπεδο! Η αλήθεια είναι ότι έχω γνωρίσει ερασιτέχνες μελισσοκόμους που θα τους ζήλευε ένας μέσος επαγγελματίας (ένας μέσος επαγγελματίας! Μην γελιέστε! Ένας καλός επαγγελματίας μελισσοκόμος δεν έχει να ζηλέψει πολλά από ένα καλό ερασιτέχνη μελισσοκόμο!). Παιδιά που και βιβλία έχουν διαβάσει, και σε σεμινάρια έχουν πάει, και σε πολύ καλούς δασκάλους μελισσοκόμους έχουν μαθητεύσει, και έχουν ασχοληθεί με τα μελίσσια τους αρκετά (λίγα μεν αλλά ο μεγαλύτερος δάσκαλος στην μελισσοκομία πάντα αυτά είναι) και έχουν γνώσεις από πολλά γνωστικά αντικείμενα που μπορούν να τους βοηθήσουν στην μελισσοκομική τους πορεία, και έχουν ικανότητες και την θέληση να γίνουν καλοί μελισσοκόμοι (δυστυχώς εδώ θα τα χώσω και στους ερασιτέχνες μελισσοκόμους, όλα τα παραπάνω μπορούν να τα έχουν και οι επαγγελματίες μελισσοκόμοι, δεν είναι αυτά μονοπώλιο μόνο των ερασιτεχνών, προσοχή πάνω σε αυτό!). 

 Πάμε και στους ερασιτέχνες τώρα. Μην μπερδεύετε τους κακούς μελισσοκόμους επαγγελματίες με τους επαγγελματίες μελισσοκόμους. Ένας κακός ερασιτέχνης πάντα θα εξελιχθεί σε κακό επαγγελματία. Νόμος αυτός και ισχύει σε κάθε επάγγελμα. Δυστυχώς υπάρχουν κακοί επαγγελματίες μελισσοκόμοι! Ναι! Υπάρχουν! Αλλά δεν είναι όλοι τους! Ναι υπάρχουν επαγγελματίες μελισσοκόμοι με τραγικά κενά στις γνώσεις τους (και μάλιστα δεν προσπαθούν να τα καλύψουν!). Ναι υπάρχουν επαγγελματίες μελισσοκόμοι με τραγική συμπεριφορά στα μελίσσια τους και στους άλλους (και μάλιστα δεν προσπαθούν καθόλου να την αλλάξουν). Ναι υπάρχουν επαγγελματίες μελισσοκόμοι με τεράστια έπαρση για τις γνώσεις τους και τις ικανότητες τους (και μάλιστα η πρόταση Αυθεντίες δεν υπάρχουν νομίζουν ότι ισχύει μόνο για τους άλλους). 

 Ναι υπάρχουν πολλοί τέτοιοι επαγγελματίες μελισσοκόμοι, δεν το αρνούμαι. Έχω συναντήσει επαγγελματίες μελισσοκόμους που είναι ικανοί να σου πούνε την μεγαλύτερη μαλακία του πλανήτη και να θεωρούν ότι αν δεν την αποδεχθείς εσύ σαν ορθή ότι είσαι βλάκας. Ναι έχω συναντήσει επαγγελματίες μελισσοκόμους που δεν θέλω να έχω το μελισσοκομείο μου ούτε στα 10 χιλιόμετρα κοντά τους (στην πραγματικότητα αυτοί δεν σε θέλουν τόσο κοντά τους και είναι ικανοί να σου κάνουν ακόμα και ζημία για να μην ξανακάνεις το λάθος να πας κοντά τους). Ναι υπάρχουν επαγγελματίες μελισσοκόμοι που θέλεις με που τους βλέπεις να τους τσακίζεις στο ξύλο με το πρώτο αντί να τους πεις καλημέρα χα χα χα. Ναι υπάρχουν! 

 Αλλά δεν είναι όλοι τους τέτοιοι. Υπάρχουν και επαγγελματίες μελισσοκόμοι με τεράστιο επίπεδο γνώσεων και ικανοτήτων, υπάρχουν επαγγελματίες μελισσοκόμοι που κάθε κουβέντα τους είναι μαργαριτάρια μελισσοκομικών γνώσεων, υπάρχουν επαγγελματίες μελισσοκόμοι που θέλουν να σε βοηθήσουν με την καρδία τους (και πολλές φορές τους ξεπληρώνουν με πολύ άσχημο τρόπο αυτή την καλή θέληση τους και προσφορά τους αυτοί που βοηθήθηκαν από αυτούς!). Μην ξεχνάτε όσοι από τους καλούς ερασιτέχνες είσαστε αποφασισμένοι να γίνετε καλοί μελισσοκόμοι επαγγελματίες ότι οι καλοί μελισσοκόμοι επαγγελματίες ήδη έχουν περάσει από το στάδιο που εσείς είσαστε τώρα, και πιστέψτε με και αυτοί τότε ξεχώριζαν από τον μελισσοκομικό ερασιτεχνικό μπούγιο! 

 Καλοί υπάρχουν παντού είτε στους επαγγελματίες μελισσοκόμους είτε στους ερασιτέχνες το κακό είναι ότι υπάρχουν και κακοί παντού! 

 Δεύτερο θέμα που απασχολεί πολύ τον μελισσοκομικό κόσμο. Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να μάθεις μελισσοκομία? Δυστυχώς στην μελισσοκομία δεν υπάρχει μια σχολή πολυετής φοίτησης (όπως πχ έχουν οι υδραυλικοί, οι μαραγκοί, οι ηλεκτρολόγοι, και οι διάφοροι τεχνίτες), όπως και δεν υπάρχουν αντίστοιχες σχολές για όλους τους κλάδους του πρωτογενούς τομέα (με εξαίρεση ίσως την Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης! Δεν έχω γνώση των μαθημάτων που κάνουν εκεί, του επιπέδου που βρίσκονται από καθηγητές, μαθητές, υλικό και εγκαταστάσεις. Λίγα που έχω δει στο διαδίκτυο μου άρεσαν πάντως, μάλλον πρέπει να κάνουν καλή δουλειά εκεί). 

 Δηλαδή κάτι που είναι δεδομένο στους περισσότερους κλάδους των τεχνιτών (μια σχολή που να μαθαίνουν το σχετικό αντικείμενο) στην μελισσοκομία δεν είναι καν ούτε στα υπόψη! Αυτό φυσικά και δημιουργεί το μεγάλο κενό στην εκπαίδευση των μελισσοκόμων (που μελισσοκομία στο ανώτερο επίπεδο εκπαίδευσης -πανεπιστήμια-  υπάρχει, άσχετα αν είναι στο Γεωπονικό πανεπιστήμιο και όχι στην Κτηνιατρική (μαλακία απορία από άτομο που ήθελε να υποτιμήσει το γνωστικό επίπεδο πανεπιστημιακών καθηγητών σχετικά με το αντικείμενο της μελισσοκομίας μόνο και μόνο γιατί τον κρίνουν για τα χαζά που λέει, και νομίζει ότι τα επιχειρήματα επιπέδου καφενείου είναι σοβαρά επιχειρήματα για άτομα που ξέρουν κάτι παραπάνω από το να γκρινιάζουν διαρκώς σχετικά με το "τι καν του κράτους ααααααααααααααα για μας ααααααααααααααααααααα!" χα χα χα).

 Κενό που δεν μπορεί να καλυφθεί μόνο με ταχύρρυθμα σεμινάρια μερικών ημερών (Γεωπονική σχολή του ΑΠΘ και ταχύρρυθμα από τον ΕΛ.Γ.Ο. Δήμητρα) όση καλή διάθεση και να έχουν οι διδάσκοντες και οι διδασκόμενοι (αυτό είναι απαραίτητο να υπάρχει και από τους δύο χα χα χα) ή τα σεμινάρια εξαμήνου από διάφορες σχολές ή οργανισμούς (Αμερικάνική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης και ΕΛ.Γ.Ο. Δήμητρα -μια μέρα την εβδομάδα για αρκετές εβδομάδες-, συγνώμη παιδιά που αναφέρω τις σχολές της Θεσσαλονίκης αλλά για αυτές έχω γνώση αυτές αναφέρω, σε άλλες περιοχές της Ελλάδας υποθέτω θα υπάρχουν άλλες αντίστοιχες σχολές με ταχύρρυθμα ή μη μαθήματα πχ Αθήνα). 

 Οπότε αυτό το κενό αναγκαστικά θα καλυφθεί είτε με την μαθητεία σε ένα επαγγελματία μελισσοκόμο είτε από την ενασχόληση σου με τα μελίσσια μόνος σου, το διάβασμα βιβλίων και ότι τσιμπήσεις από εδώ και εκεί από την διαδικτυακή μελισσοκομία (με αυτή την σειρά παλικάρια μου είναι και το επίπεδο τον γνώσεων που θα πάρετε για την μελισσοκομία πρώτα μελισσοκόμος δάσκαλος, μετά ενασχόληση με τα μελίσσια σου, έπειτα διάβασμα από βιβλία, και τέλος τα χαζά στο διαδίκτυο). Φυσικά χρειάζονται όλα τα παραπάνω! Ούτε εδώ να έχετε αυταπάτες! 

 Αν υπήρχαν τώρα σχολές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (όπως ο Ο.Α.Ε.Δ, οι τεχνικές σχολές, Ευκλείδης κ.α.) πάνω στην μελισσοκομία θα ήταν όλα πιο εύκολα και θα γινόταν πολύ πιο σωστή δουλεία πάνω στο ζήτημα της μελισσοκομικής εκπαίδευσης, δυστυχώς δεν υπάρχουν. Αλλά καλά είναι κάποια στιγμή να παρακολουθείτε τα σεμινάρια που διοργανώνουν οι σχετικοί φορείς για να έχετε και μια επαφή με την μελισσοκομία στην ερευνητική της μορφή (φυσικά αυτό που μόλις είπα περιορίζει υπερβολικά τον αριθμό των διδασκόντων που δέχομαι ότι μπορούν να διδάξουν μελισσοκομία, αλλά επίσης με το ίδιο ακριβώς τονίζω και την ανάγκη στους επαγγελματίες μελισσοκόμους κάθε 5-6 χρόνια να παρακολουθούν -και με πληρωμή- ορισμένα σεμινάρια πχ οι ασθένειες και οι εχθροί των μελισσών καλό είναι να το παρακολουθείς ξανά κάθε 5-6 χρόνια για να μαθαίνεις από πρώτο χέρι τι άλλαξε σχετικά με τις θεραπείες των μελισσών -και όχι να βασίζεσαι σε κάθε κατσαπλία και μπάρμπα Μήτρου σχετικά με το τι κάνει αυτός! Σκληρά λόγια? Ναι σκληρά λόγια! Χρειάζονται μερικές φορές και αυτά!- φυσικά καλά είναι και οι ερευνητές της μελισσοκομίας να ξεκαθαρίσουν ορισμένα πράγματα πάνω σε αυτό τον τομέα και να μην έρχονται σε αντίφαση μεταξύ τους, γιατί αλλιώς θα ακολουθείς αυτά που λέει ο ερευνητής που ο καθένας εμπιστεύεται -μην ρωτάτε εμένα ποιον εμπιστεύομαι σε αυτό τον τομέα, είναι γνωστός ο θαυμασμός μου για τον κυρ Αντρέα!-). 

 Εδώ έχουμε και ακόμα ένα σημείο τριβής ανάμεσα στους ερασιτέχνες μελισσοκόμους και τους επαγγελματίες. Οι ερασιτέχνες μελισσοκόμοι κατηγορούν τους επαγγελματίες μελισσοκόμους ότι κρατάνε όλη την γνώση για αυτούς και δεν συντελούν στην διάχυση της γνώσης. 

 Λάθος! Υπάρχουν ένα σωρό επαγγελματίες μελισσοκόμοι που δίνουν διαρκώς γνώσεις και δεν κρατάνε στεγανά σε αυτές (και αυτό το κείμενο που διαβάζετε επαγγελματίας μελισσοκόμος το γράφει, μην ξεχνιέστε !), αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και υποχρέωση τους να το κάνουν αυτό! Αν πάτε σε άλλους κλάδους πολύ δύσκολα θα βρείτε συνάδελφους να δίνουν εύκολα γνώσεις και πληροφορίες σχετικά με το αντικείμενο τους (θα σου πετάξουν μάλιστα "να πας ρε μεγάλε σε μια σχολή για να γίνεις το τάδε ή το δείνα, εγώ θα σε κάνω μάστορα!?!?"). Και θα έχουν και δίκιο!

 Δυστυχώς τα πράγματα έτσι έχουν, αν θέλετε να μην αληθεύει αυτό φροντίστε όταν με την σειρά σας γίνετε επαγγελματίες να το αλλάξετε αυτό και να μοιράζεστε τις γνώσεις σας αφιλοκερδώς (κάποιοι μοιράζονται τις γνώσεις τους με αντίτιμο χρηματικό μην το ξεχνάτε αυτό, και μην μας βάζετε όλους στο ίδιο τσουβάλι, δεν θα δεχθώ να με κρίνει κανείς το ίδιο σχετικά με την διάχυση των γνώσεων με κάποιον που κάνει σεμινάρια επί πληρωμής και έχει blog! Κάποιοι από εμάς δίνουμε γνώσεις για την ψυχή της μάνας μας και μόνο! Όχι για φράγκα! Μην τολμήσει κανείς να με τσουβαλιάσει μαζί με αυτούς, θα του πάρει ο διάολος τον πατέρα! Εγώ μίλησα! Προσέξτε την πορεία σας!). Εδώ θα είμαι θα βλέπω ποιοι στο μέλλον θα κάνουν αυτό που κάνουν κάποιοι άλλοι στο παρόν!    

 Πάμε παρακάτω, άλλο θέμα έντονου μελισσοκομικού ενδιαφέροντος Ποιότητα μελιού και τιμή. Εδώ και αν έχω ακούσει τέρατα και ιστορίες για αγρίους! Χα χα χα. Υπάρχει μια εντύπωση ότι αναγκαστικά το φθηνότερο μέλι είναι και νοθευμένο ή ποιοτικά υποδεέστερο (δεν μιλάμε τώρα για τραβηγμένες περιπτώσεις μελιού στα 3-4 ευρώ στο ράφι των supermarket!). Με αυτή την λογική μέλια που έχουν τιμές παραγωγού στα 10-12 -14 ευρώ είναι ποιοτικά ανώτερα από μέλια που έχουν τιμές παραγωγού 5-6-7 ευρώ. Συνήθως μάλιστα αυτό την λογική υιοθετούν οι νότιοι μελισσοκόμοι σε σχέση με τους βόρειους  μελισσοκόμους (και εξαιτίας αυτού του γεγονότος γενικεύουν ασύστολα ότι τα βόρεια μέλια είναι σε μεγάλο βαθμό νοθευμένα, το είχα ακούσει αυτό από μεγαλομελισσοblogger που κάνει και σεμινάρια μάλιστα! Αμέσως μπήκε στην κατηγορία Α καλάαααααααααααααααααααα! -όσοι μπαίνουν σε αυτή την κατηγορία πολύ μα πάρα πολύ δύσκολα βγαίνουν από αυτή χα χα χα-). Λογικό είναι να έχουν αυτή την άποψη για να μπορούν να δικαιολογούν τις πολύ υψηλές τιμές που έχουν στο μέλι τους, δυστυχώς για αυτούς δεν είναι αληθής αυτός ο ισχυρισμός τους. 

 Παίδες όπως σε κάθε κλάδο της οικονομίας έτσι και στην πώληση του μελιού ισχύει ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης, στον οποίο η τιμή είναι το σημείο ισορροπίας ανάμεσα στην προσφορά και την ζήτηση. Οπότε αν έχεις πλεονάζουσα προσφορά η τιμή θα ισορροπήσει σε χαμηλότερο σημείο, επίσης αν έχεις μειωμένη ζήτηση πάλι η τιμή θα ισορροπήσει σε χαμηλότερο σημείο (φυσικά ισχύει και το αντίθετο αν η προσφορά είναι μικρή ή η ζήτηση είναι μεγάλη οι τιμές θα ισορροπήσουν σε υψηλότερο σημείο! Βασικά οικονομικά αυτά! Ακόμα και ένα αγρίμι από τα βουνά που δεν ξέρει γραφή αυτά τα γνωρίζει, άσχετα αν κάποιοι σφυρίζουν κλέφτικα όταν τους τα εξηγείς αυτά χα χα χα). 

 Οπότε αν έχεις δίπλα σου μια πόλη πες 1 εκατομμυρίου ατόμων, τις πλουσιότερες μελισσοπαραγωγικές περιοχές της Ελλάδας (Σέρρες, Κιλκίς, Δράμα, Έδεσσα, Χαλκιδική, Θάσος και Καβάλα, Έβρος, Θεσσαλονίκη, Βέροια, Λάρισα κ.α.), με τους περισσότερους μελισσοκόμους να είναι σε αυτή την ευρύτερη περιοχή (και όχι μόνο αυτό, και να είναι ταυτόχρονα και οι περισσότεροι μελισσοκόμοι με μεγάλες σε αριθμούς κυψελών μελισσοκομικές μονάδες!),  μικρούς αριθμούς τουριστών (που πλέον αρχίσανε να αυξάνουν και ταυτόχρονα άρχισε να αυξάνει και η ζήτηση για τα μέλια μας), και η πλειονότητα των μελιών είναι "σκούρα" μέλια από μελιτώματα (που μέχρι πριν από λίγα χρόνια δεν τα προτιμούσαν οι καταναλωτές, θεωρούσαν ότι καλά μέλια είναι μόνο τα "ανοιχτά" μέλια -για αυτό λέω ότι οι νότιοι μελισσοκόμοι είναι εξυπνότεροι από τους βόρειους! Με το έξυπνο marketikg τους το είχαν πετύχει αυτό!- ) είναι παράλογο να θεωρείς ότι οι τιμές του μελιού θα είναι σε κοντινή απόσταση με τις τιμές σε μια περιοχή που έχει δίπλα της μια πόλη των 4 εκατομμυρίων κατοίκων, με λιγότερο πλούσια μελισσοπαραγωγική χλωρίδα (ε παιδιά μην τρελαινόμαστε τώρα χιλιάδες στρέμματα με μονοκαλλιέργιες ή τεράστια δάση με πεύκα ή βελανιδιές δεν υπάρχουν στον νότο! Και από ότι ξέρω οι ελιές μέλι δεν δίνουν χα χα χα), μικρότερους αριθμούς μελισσοκόμων (και σε αριθμό και σε μέγεθος μελισσοκομικής εκμετάλλευσης), και ένα τεράστιο αριθμό τουριστών που αγοράζουν και μεγάλες ποσότητες μελιού. Αν κάποιος αυτό δεν μπορεί να το καταλάβει λυπάμαι αλλά έχει κάποιο νοητικό πρόβλημα. 

 Νοθεία θα μου πεις δεν υπάρχει με τις Ελληνοποιήσεις των μελιών? Φυσικά και υπάρχει! Αλλά δεν είναι τόσο θέμα του Βορά όσο του Νότου (απλά πράγματα, όσο μεγαλύτερο το περιθώριο κέρδους από την Ελληνοποίηση του μελιού τόσο μεγαλύτερο το κίνητρο για να το κάνεις! Άλλο κέρδος θα έχεις να φέρεις μέλι με 2-3 ευρώ σε μια περιοχή που το μέλι στο πουλάνε με 6-7 ευρώ και άλλο κέρδος θα βγάλεις αν φέρεις μέλι με 2-3 ευρώ σε μια περιοχή που το μέλι στο πουλάνε με 10-12 ευρώ! Με παιδάκια δεν νομίζω να μιλάω! Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι η αγορά του μελιού έχει μονοπωλιακό χαρακτήρα σχεδόν στην Ελλάδα και η μεγαλύτερη εταιρία δεν ονομάζεται μέλι Θεσσαλονίκη χα χα χα -καμία μομφή εδώ για κανένα, εγώ δεν εκφέρω γνώμη για το μέλι κανενός αν δεν έχω χημική ανάλυση μπροστά μου για αυτό το μέλι, άλλοι γενικεύουν διαρκώς!-). 

 Προσοχή εδώ μην μπερδεύετε το αίτιο με το αιτιατό! Η πραγματικότητα είναι πολύ πιο περίπλοκη από την πραγματικότητα που παρουσιάζουν οι συζητήσεις καφενείου (διαδικτυακό ή πραγματικό), λυπάμαι αλλά θα πρέπει να μάθετε να σκέφτεστε περισσότερο κάποιοι πριν ανοίξετε το στόμα σας για να μην εκτίθεστε! Ξέρετε θα έχετε ελάχιστα δευτερόλεπτα για να πείσετε τον συνομιλητή σας ότι αξίζει να ασχοληθεί μαζί σας, αν χάσετε αυτή την ευκαιρία δεν υπάρχει δεύτερη! Και δυστυχώς συνήθως η πρώτη εντύπωση είναι και η σωστή! Αυτή την συμβουλή κρατείστε την, δεν αφορά μόνο τις διαδικτυακές σας συνομιλίες αλλά ακόμα και τις εμπορικές σας συναλλαγές όταν με το καλό γίνετε επαγγελματίες!

 Ουάου! Βρε κοίτα πως βρίσκω θέματα να αναπτύξω!!! Δεν το περίμενα! Και έχω να γράψω χιλιάδες ακόμα! Αλλά θα κάνω κράτει και θα σταματήσω εδώ για σήμερα.Ήδη είναι πολλά αυτά που έγραψα και θα μπορούσα να γράφω για ώρες ακόμα. Θα το καθιερώσω μάλλον σαν σειρά αναρτήσεων και αυτό για να αναπτύσσω εδώ τις απόψεις μου, αλλά σε μικρά κομμάτια, εύπεπτα μεν χορταστικά δε χα χα χα.

 Οπότε τσάκαλοι μέχρι την επόμενη ανάρτηση.



Adios Amigos Locos

Μότσανος Λάζαρος
Σοχός 24/1/2015 
ή μια μέρα πριν τις εκλογές για να είμαστε και μέσα στο κλίμα χα χα χα. 

Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

The making of Ten-Zone Icosahedron-Η κατασκευή του Δεκάζωνου Εικοσάεδρου


 Χειμώνας, καιρός για άραγμα στο σπίτι και ενασχόληση με τις αγαπημένες μου γεωμετρικές τρισδιάστατες κατασκευές. Σήμερα μια που με πιάσανε τα μεράκια αποφάσισα να ασχοληθώ με τα Zometool και με το έργο του George W. Hart ενός επιστήμονα που έχει και μια σπάνια καλλιτεχνική φλέβα μέσα του και έχει προχωρήσει αρκετά την γεωμετρία ως τέχνη. 

 Πρώτη μου κατασκευή βασισμένη στην εργασία του είναι το Ten-Zone Icosahedron (Δεκάζωνο εικοσάεδρο). Μην ζητήσετε να σας το εξηγήσω προτιμώ να το βρείτε μόνοι σας χα χα χα.   


 Και φυσικά για να αρχίσουμε το ταξίδι στην τέχνη της Γεωμετρίας χρειαζόμαστε πρώτα από όλα υλικό για τις κατασκευές μας. Και εδώ έχουμε ένα Αdvanced Math Creator 4, ένα Creator 3, και 4 Creator 1 για να μπορέσουμε να καλύψουμε τις ανάγκες μας για δομικά υλικά χρήσιμα για τις Zometool κατασκευές μας. Υπερβολή θα μου πείτε? Καθόλου θα σας απαντήσω, στην πραγματικότητα ούτε αυτά δεν αρκούν για ορισμένες από τις κατασκευές που έχω στο νου μου για το μέλλον. Επίσης έχω και το Βιβλίο του George Hart Zome Geometry το οποίο είναι φοβερά χρήσιμο!

 Συμβουλή προς εκπαιδευτικούς και γονείς, το Zometool είναι φοβερό εργαλείο για εκμάθηση μαθηματικών εννοιών (και όχι μόνο) και καλλιέργεια της δημιουργικότητας των νέων παιδιών, δεν μπορώ να φανταστώ καθηγητή που θεωρεί τον εαυτό του ως ικανό και άξιο επαγγελματία σε αυτό που κάνει χωρίς να χρησιμοποιεί αντίστοιχα εργαλεία στην τάξη του!


 Και το παιδάκι βρίσκεται στο παράδεισο!!!!

 Χα χα χα. 


 Πρώτο στάδιο είναι να κατασκευαστεί ένα αστέρι αποτελούμενο από 5 ρόμβους (χρησιμοποιούμε κίτρινες ράβδους).

 Επόμενο στάδιο είναι έχοντας ως  οδηγό το πρώτο αστέρι κατασκευάζουμε ακόμα 11 ίδια αστέρια (12 συνολικά).


 Και το κάθε αστέρι το ενώνουμε με τα άλλα αστέρια χρησιμοποιώντας (μπλε) ράβδους που σχηματίζουν ισόπλευρα τρίγωνα σε κάθε κορυφή του αστεριού.


 Μετά από 2 ώρες αδιάκοπης εργασίας και αρκετού πόνου στα δάχτυλα (όταν είναι καινούρια τα Zometool χρειάζονται λίγο περισσότερη δύναμη για να μπαίνουν μέσα στις σφαίρες Zome). 


 Σαν να μας βγήκε λίγο μεγαλούτσικο ε?


 Θα μπορούσα αντί να χρησιμοποιήσω τα μεγάλα μεγέθη των ράβδων να έβαζα τα μεσαία και να ήταν μικρότερο σε μέγεθος αλλά δεν πειράζει, και έτσι τεράστιο που είναι είναι τέλειο!


 Και εδώ μια ματιά από την επόμενη κατασκευή που κάναμε την ίδια ημέρα και θα την δείξουμε σε μια επόμενη ανάρτηση.


Μέχρι τότε.


Adios Amigos Locos


Zometool Elements:
Spheres: 132
Rods: 240 (180 Large Yellow+60 Large Blue).
Total: 372 










Μότσανος Λάζαρος

Σοχος 22/1/2015

Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2015

Επικίνδυνη - τοξική χλωρίδα Θεσσαλονίκης


 Σήμερα θα μιλήσουμε για την επικίνδυνη (τοξική) χλωρίδα που έχω συναντήσει στον νομό Θεσσαλονίκης κατά την διάρκεια της εργασίας μου στα μελισσοκομεία μου (και όχι μόνο). 

 Μερικές διευκρινήσεις πρώτα, δεν είμαι γεωπόνος ούτε βοτανολόγος οπότε δεν γνωρίζω όλα τα επικίνδυνα φυτά της περιοχής μου. Σιγά σιγά τα μαθαίνω κάνοντας έρευνες για κάθε παράξενο φυτό που συναντώ ή έχω ακούσει ότι μπορεί να είναι επικίνδυνο. Οπότε και δεν μπορώ να αναγνωρίσω όλα τα φυτά που αποτελούν κίνδυνο ή δεν ξέρω όλα τα φυτά που μπορούν να είναι επικίνδυνα. Οπότε αρκετά από τα "Σε στέλνω αμέσως στον τάφο" φυτά που μπορεί να υπάρχουν στην περιοχή μου ακόμα δεν τα έχω αναγνωρίσει (πχ μπορεί να υπάρχει στην περιοχή μου Μπελαντόνα (Atropa bella donna) ή και Μανδραγόρας (Mandragora officinalis) κ.α.) όταν θα τα πετύχω, θα τα αναγνωρίσω, και θα τα φωτογραφίσω, θα ενημερώσω άμεσα αυτή την ανάρτηση.

 Έπειτα δεν υπάρχει περίπτωση να αναφέρω εδώ τα δηλητηριώδη μανιτάρια που μπορεί να συναντήσω εκεί έξω. Είναι ένα τεράστιο γνωστικό αντικείμενο τα διάφορα είδη μυκήτων που δεν έχω πρόθεση ποτέ να τα μάθω, τα αντιμετωπίζω όλα ως δηλητηριώδη και ξεμπέρδεψα (μόνο του εμπορίου εμπιστεύομαι τι να κάνουμε καλύτερα να φυλάς τα ρούχα σου και να τα φοράς περπατώντας χα χα χα).

 Και για το τέλος υπάρχουν ένα σωρό βότανα που η υπερκατανάλωση τους μπορεί να είναι τοξική αλλά δεν θα τα βάλω εδώ μέσα (σπαθόχορτο (Υπερικόν το διάτρητον Hypericum perforatum), Πασιφλόρα (Passiflora incarnata) και και και και .... ακόμα και το θυμάρι (Θύμος ο κοινός Thymus vulgaris) αν υπερκαταναλωθεί μπορεί να έχει παρενέργειες σοβαρές), είναι επικίνδυνα τα πάντα αν γίνει κακή χρήση τους. Αλλά εδώ είναι για τα φυτά που μπορούν να σε ξαποστείλουν άμεσα και εύκολα.

 Μεγάλη ανάλυση δεν θα γίνει για το καθένα, θα αναρτήσω αντιθέτως τις πηγές μου (θα βάλω τους αντίστοιχους συνδέσμους για να κάνετε μόνοι σας την έρευνα σας), και θα δώσω μερικές μόνο πληροφορίες σχετικά με το φυτό (δραστική ουσία, συμπτώματα, εποχές, χαρακτηριστικά) καθώς και μια σύνθεση φωτογραφιών για να τα αναγνωρίζετε και εσείς ευκολότερα.

 Εξυπακούεται ότι σε κάθε φυτό που αποτελεί κίνδυνο και το αναγνωρίζω θα υπάρχει και ενημέρωση αυτής της ανάρτησης στο μέλλον.

 Αρκετά πάμε να δούμε τι έχουμε ήδη αναγνωρίσει ως κίνδυνο.

1 Πικροδάφνη ή ροδοδάφνη (Nerium oleande)   



Δραστική ουσία Νηριίνη

Ανθοφορία Μάιος - Νοέμβριος

Χαρακτηριστικά Αιθαλής Θάμνος, τον έχουν σπείρει παντού σε δρόμους και σε κήπους αλλά και πολλαπλασιάζεται εύκολα και μόνος του.

Συμπτώματα Συμπτώματα της δηλητηρίασης περιλαμβάνουν κοιλόπονο, ναυτία, εμετό, διάρροια με ή χωρίς αίμα, ταχυκαρδία και αρρυθμίες αρχικά, βραδυκαρδία αργότερα, υπόταση, ζάλη, νύστα και αίσθημα κόπωσης, και σε σοβαρές περιπτώσεις σοβαρότερα νευρολογικά συμπτώματα όπως τρόμο, θολή όραση και κώμα, που μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο



2 Φιδόχορτο - Δρακοντιά (dracunculus vulgaris)



Δραστική ουσία Αροίνη

Ανθοφορία Απρίλιος Μάιος

Χαρακτηριστικά Πολυετές και κονδυλώδες και εξαπλώνεται αναπτύσσοντας υπόγεια νέους κονδύλους έχει εντονότατη και άσχημη οσμή (οσμή σήψης). 

Συμπτώματα Συμπτώματα της δηλητηρίασης προκαλεί οίδημα γλώσσας, εμετούς, σπασμούς, διαστολή κόρης και αναισθησία. Τα φύλλα του ερεθίζουν το δέρμα, ενώ επίσης περιέχει ένα δηλητήριο χημικώς ασταθές, την αροίνη, η οποία είναι ερεθιστική για το δέρμα. 


3 Ελλέβορος ο κυκλόφυλλος (helleborus cyclophyllus) το Ρόδο των Χριστουγέννων



Δραστική ουσία Ελλεβορεΐνη και Ελλεβορίνη

Ανθοφορία Ιανουάριος - Μάρτιος

Χαρακτηριστικά Φυτά ποώδη με ρίζωμα πολυετές,που ζουν στα ορεινά.

Συμπτώματα Συμπτώματα της δηλητηρίασης εμετός, διάρροια, πόνους στα πεπτικά όργανα, παράλυση και τελικά θάνατος.



4 Πικραγγουριά (Ecballium elaterium)



Δραστική ουσία Κουκουρβιτακίνη και Ελατηρίνη

Ανθοφορία Ιούνιος - Αύγουστος

Χαρακτηριστικά Έρπων ετήσιο φυτό, το οποίο είναι αυτοφυές στη Μεσόγειο με άσχημη οσμή και οι καρποί του εκρηγνύονται διασκορπίζοντας τους χυμούς τους. 

Συμπτώματα Συμπτώματα της δηλητηρίασης είτε λόγω αλλεργικής αντίδρασης, είτε λόγω άμεσης τοξικής δράσης των συστατικών του χυμού οι ασθενείς επιδεικνύουν ερεθισμό των βλεννογόνων ποικίλου βαθμού που εκδηλώνεται ως οίδημα του φάρυγγα, δύσπνοια, σιελόρροια, δυσφαγία, εμετός, επιπεφυκίτιδα, οίδημα του κερατοειδούς, έντονη ρινόρροια, που διαρκεί περισσότερο από 24 ώρες και διάβρωση ανάλογα με την περιοχή του σώματος που εκτέθηκε ο ασθενής



5 Στραμώνιο - Διαβολόχορτο (Datura spp)


Δραστική ουσία  Ατροπίνη, Υοσκυαμίνη και Σκοπολαμίνη

Ανθοφορία Ιούλιος - Οκτώβριος. 

Χαρακτηριστικά Μονοετές ποώδες φυτό.

Συμπτώματα Συμπτώματα της δηλητηρίασης  συναίσθημα κόπωσης και  είσοδος σε περίοδο παραισθήσεων που ακολουθείται από έναν βαθύ ύπνο και απώλεια συνείδησης. Σε υπερβολικές δόσεις μπορεί να επέλθει ο θάνατος ή μόνιμη παραφροσύνη.


 Αυτά λοιπόν από την επικίνδυνη πλευρά της χλωρίδας του νομού Θεσσαλονίκης, μια ανάρτηση που θα την κλείσουμε προσωρινά εδώ αλλά θα την ενημερώνουμε κάθε φορά που θα βρίσκουμε κάτι επικίνδυνο στα μέρη μας με σκοπό την γνώση και την προφύλαξη.

Αλλά παίδες μέχρι τότε.


Adios Amigos Locos




Μότσανος Λάζαρος

Σοχός 18/1/2015  

Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

Here I go again on my own


I don't know where I'm goin' 
But I sure know where I've been
Hanging on the promises in songs of yesterday
An' I've made up my mind, I ain't wasting no more time
Here I go again, here I go again

Here I go again on my own!!!! 

 Και ήρθε ο καιρός για να αρχίσω το Blogging ξανά, δυστυχώς τα καλά πράγματα κρατάνε λίγο και οι διακοπές ακόμα λιγότερο χα χα χα. Ναι καλά διακοπές! Η αλήθεια είναι ότι δεν σταμάτησα να γράφω όλο αυτό τον καιρό, απλώς σταμάτησα να δημοσιεύω τις αναρτήσεις που έγραφα. Και αυτό γιατί ήθελα να δημιουργήσω ένα απόθεμα αναρτήσεων για την άνοιξη. Άνοιξη εποχή κατά την οποία δεν θα προλαβαίνω ούτε να κατουρήσω από τον όγκο εργασίας που έχω μπροστά μου. Οπότε και προτίμησα να χαθώ ένα μικρό διάστημα τον χειμώνα παρά να χαθώ για ένα τεράστιο διάστημα την άνοιξη και το καλοκαίρι. 

 Σε αυτό το διάστημα έκανα και μια διαπίστωση που δεν περίμενα να την κάνω, είδα ότι υπάρχουν και άτομα που δεν μπορούν να κατανοήσουν αυτά που παρουσιάζω, δεν μπορούν πχ να διαβάσουν απλούς πίνακες στους οποίους παρουσιάζω με απλή μορφή και άφθονες επεξηγήσεις δεδομένα για ανθοφορίες! Αυτό ήταν κάτι που με παραξένεψε δεδομένου ότι προσπαθώ να μην έχω περίπλοκα μαθηματικά μέσα στις αναρτήσεις μου (δηλαδή ρε παιδιά αν είχα πολυπαραμετρικά γραμμικά συστήματα ή διαφορικές εξισώσεις μέσα στις αναρτήσεις μου τι θα γινόταν? Μόνος μου θα τις έγραφα μόνος μου θα τις διάβαζα?). 

 Σε περίπτωση που πραγματικά κάποιοι δεν καταλαβαίνουν κάτι μέσα στις αναρτήσεις μου (και δεν είναι κανένας "παράξενος" που έχει κάνει ψεύτικο προφίλ και σχολιάζει βλακείες μόνο και μόνο για να δημιουργεί κλίμα!!!) μπορούν είτε να παραλείψουν το σημείο που δεν καταλαβαίνουν είτε να παραλείψουν όλη την ανάρτηση ή ακόμα να παραλείψουν και την ανάγνωση όλου του blog μου!

 Λυπάμαι αλλά ορισμένα πράγματα τα θεωρώ δεδομένα (πχ να μπορεί κάποιος να διαβάζει ένα απλό πίνακα!), το κάθε τι το παρουσιάζω πολύ πιο απλά από ότι θα έπρεπε και είμαι τόσο αναλυτικός και επεξηγηματικός στην παρουσίαση του που οι αναρτήσεις μου είναι τεράστιες! Αλλά θα πρέπει να υπάρχει και ένα ελάχιστο επίπεδο γνώσεων και ικανοτήτων (και προσοχής!) για την ανάγνωση των όσων γράφω! Αν δεν υπάρχει δεν είναι πρόβλημα αυτό, υπάρχουν άλλα blog που μπορείτε να διαβάζετε πράγματα που ανταποκρίνονται σε χαμηλότερα επίπεδα γνώσεων και ικανοτήτων.

 Και αυτό που λέω δεν είναι σκληρό! Είναι μια ειλικρινής παραδοχή από το μέρος μου ότι δεν μπορώ να έχω κάθε μελισσοκόμο (ή μη) αναγνώστη μου, όπως και παραδοχή από μέρος κάποιων μελισσοκόμων (ή μη) ότι δεν είναι το σύνολο της γνώσης που τους παρουσιάζεται άμεσα προσβάσιμο σε αυτούς (δυστυχώς μόνο μια περίπτωση υπήρξε η γνώση να πυροβοληθεί μέσα στα κεφάλια κάποιων και δυστυχώς για όλους μας εγώ δεν είμαι το Άγιο Πνεύμα για να μπορώ να κάνω τέτοια κόλπα χα χα χα).  

Tho' I keep searching for an answer
I never seem to find what I'm looking for
Oh Lord, I pray you give me strength to carry on
'Cause I know what it means to walk along the lonely street of dreams

 Επίσης ήθελα να καταπολεμήσω τον εθισμό που μπορεί να σου προκαλέσει η συμμετοχή σε κοινωνικά δίκτυα (Blog Facebook), γιατί από ένα σημείο και μετά αποτελούν και μεγάλο χάσιμο χρόνου (Συμβουλή της Αρκούδας στην ερώτηση πως μπορώ να γίνω καλός μελισσοκόμος? Κόψε αμέσως το μπίρι μπίρι στο διαδίκτυο πιάσε ένα ξέστρο στο ένα χέρι και ένα βιβλίο στο άλλο και γίνε μελισσοκόμος! Χα χα χα). 

 Είμαι στο FB από το 2008 (με άλλο προφίλ, αυτό που είχε το όνομα μου) πολλά χαίρια από αυτό δεν είδα (εκτός από ότι γνώρισα 4-5 δεκάδες ενδιαφέροντα άτομα που θέλω να κρατήσω σχέσεις μαζί τους, δυστυχώς γνώρισα και 4-5 εκατοντάδες άτομα που με τίποτα δεν θέλω να έχω καμία σχέση μαζί τους χα χα χα). Καιρός να μειωθεί ακόμα περισσότερο η συμμετοχή μου σε αυτό (θα το κρατήσω το προφίλ μου στο FB για να επικοινωνώ πιο άμεσα με άτομα που εκτιμώ, να απαντώ σε ερωτήσεις, να είναι ένας χώρος που θα μπορούν να υπάρχουν οι αναρτήσεις μου, να μελετώ την δουλειά που κάνουν και κάποιοι άλλοι μελισσοκόμοι που εκτιμώ και την παρουσιάζουν μέσα σε αυτό).   

Here I go again on my own
Goin' down the only road I've ever known
Like a drifter I was born to walk alone
An' I've made up my mind, I ain't wasting no more time

 Οπότε αυτή η εποχή θα είναι μια εποχή που η παρουσία μου σε μελισσοκομικές ομάδες θα είναι η ελάχιστη δυνατή. Θα συμμετέχω μόνο σε μελισσοκομικές ομάδες που παρουσιάζουν τις μελισσοκομικές μονάδες μελισσοκόμων και φίλων μου που εκτιμώ απεριόριστα, θα χαίρομαι με τις χαρές τους, θα λυπάμαι με τις λύπες τους, θα τους βοηθώ όπου μπορώ. Αυτά, τίποτα περισσότερο τίποτε λιγότερο!

Just another heart in need of rescue
Waiting on love's sweet charity
An' I'm gonna hold on for the rest of my days
'Cause I know what it means to walk along the lonely street of dreams

 Επίσης θα κάνω και ένα δώρο στον εαυτό μου. Θα μάθω να αγνοώ άτομα που δεν αξίζουν της προσοχής μου, άτομα που επιβεβαιώνουν με την συμπεριφορά τους το γνωμικό "Η οικειότητα γεννά περιφρόνηση", άτομα που ακόμα και η ενασχόληση μαζί τους είναι υποτιμητική για την προσωπικότητα σου. Μακριά και αγαπημένοι. Υπόσχεση στον εαυτό μου αυτή. Θα την τηρήσω!  

 Και θα σταματήσω να ασχολούμαι και ιδιαίτερα με τα στραβά της διαδικτυακής μελισσοκομίας, ότι είχα να πω τα είπα, όποιος ήθελε να τα ακούσει τα άκουσε, δεν έχει νόημα να επαναλαμβάνουμε τα ίδια και τα ίδια. Άλλωστε το να ασχολούμαι με άτομα χαμηλού υπόβαθρου και αμφισβητούμενων αξιών δεν είναι και ιδιαίτερα τιμητικό για μένα, αξία και μόνο τους δίνω με την ενασχόληση μου μαζί τους (και από ότι έμαθα άρχισαν να διολισθαίνουν σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα, κρίμα αλλά ήταν επιλογή τους). Τέρμα και αυτό.   

And here I go again on my own
Goin' down the only road I've ever known
Like a drifter I was born to walk alone
An' I've made up my mind, I ain't wasting no more time
But here I go again, here I go again,
Here I go again, here I go

 Ουάου πολλούς στίχους έχει αυτό το τραγούδι και άντε να βρεις ιδέες για να γεμίζεις τα κενά ανάμεσα τους με προτάσεις και λέξεις! Χα χα χα. Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια λέμε στο χωρίο μου (σοβαρό χωριό ρε ινδιάνε χα χα χα) τα πιο πολλά που ήθελα να γράψω για το μέλλον αυτού του blog τα έχω ήδη γράψει σε προηγούμενη ανάρτηση (βλέπετε Μελισσοιστορίες και άλλα ) και είναι πράγματα που θα τα ακολουθήσω και αυτά ακριβώς όπως τα έγραψα! Υπόσχεση στον εαυτό μου και αυτή. Θα την τηρήσω! 

'Cause I know what it means to walk along the lonely street of dreams
Here I go again on my own
Goin' down the only road I've ever known
Like a drifter I was born to walk alone
An' I've made up my mind, I ain't wasting no more time
Here I go again on my own
Goin' down the only road I've ever known
Like a drifter I was born to walk alone
'Cause I know what it means to walk along the lonely street of dreams

 Και ναι φτάνουμε στην αποφώνηση τσακαλάκια μου (είδατε αλλαγή αρχίσανε να μικραίνουν σιγά σιγά οι αναρτήσεις μου! Ελπίζω να μπορέσω να το τηρήσω και αυτό αν και αυτό δεν το υπόσχομαι με τίποτα χα χα χα). 

Here I go again on my own
Goin' down the only road I've ever known
Like a drifter I was born to walk alone

 Λοιπόν ανοίξαμε και σας περιμένουμε, όσοι πιστοί προσέλθετε, απλώς μην ξεχνάτε ποτέ!



Adios Amigos Locos


Μότσανος Λάζαρος

Σοχός 14/1/2015