UA-50457385-1

Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2015

Επικίνδυνη - τοξική χλωρίδα Θεσσαλονίκης


 Σήμερα θα μιλήσουμε για την επικίνδυνη (τοξική) χλωρίδα που έχω συναντήσει στον νομό Θεσσαλονίκης κατά την διάρκεια της εργασίας μου στα μελισσοκομεία μου (και όχι μόνο). 

 Μερικές διευκρινήσεις πρώτα, δεν είμαι γεωπόνος ούτε βοτανολόγος οπότε δεν γνωρίζω όλα τα επικίνδυνα φυτά της περιοχής μου. Σιγά σιγά τα μαθαίνω κάνοντας έρευνες για κάθε παράξενο φυτό που συναντώ ή έχω ακούσει ότι μπορεί να είναι επικίνδυνο. Οπότε και δεν μπορώ να αναγνωρίσω όλα τα φυτά που αποτελούν κίνδυνο ή δεν ξέρω όλα τα φυτά που μπορούν να είναι επικίνδυνα. Οπότε αρκετά από τα "Σε στέλνω αμέσως στον τάφο" φυτά που μπορεί να υπάρχουν στην περιοχή μου ακόμα δεν τα έχω αναγνωρίσει (πχ μπορεί να υπάρχει στην περιοχή μου Μπελαντόνα (Atropa bella donna) ή και Μανδραγόρας (Mandragora officinalis) κ.α.) όταν θα τα πετύχω, θα τα αναγνωρίσω, και θα τα φωτογραφίσω, θα ενημερώσω άμεσα αυτή την ανάρτηση.

 Έπειτα δεν υπάρχει περίπτωση να αναφέρω εδώ τα δηλητηριώδη μανιτάρια που μπορεί να συναντήσω εκεί έξω. Είναι ένα τεράστιο γνωστικό αντικείμενο τα διάφορα είδη μυκήτων που δεν έχω πρόθεση ποτέ να τα μάθω, τα αντιμετωπίζω όλα ως δηλητηριώδη και ξεμπέρδεψα (μόνο του εμπορίου εμπιστεύομαι τι να κάνουμε καλύτερα να φυλάς τα ρούχα σου και να τα φοράς περπατώντας χα χα χα).

 Και για το τέλος υπάρχουν ένα σωρό βότανα που η υπερκατανάλωση τους μπορεί να είναι τοξική αλλά δεν θα τα βάλω εδώ μέσα (σπαθόχορτο (Υπερικόν το διάτρητον Hypericum perforatum), Πασιφλόρα (Passiflora incarnata) και και και και .... ακόμα και το θυμάρι (Θύμος ο κοινός Thymus vulgaris) αν υπερκαταναλωθεί μπορεί να έχει παρενέργειες σοβαρές), είναι επικίνδυνα τα πάντα αν γίνει κακή χρήση τους. Αλλά εδώ είναι για τα φυτά που μπορούν να σε ξαποστείλουν άμεσα και εύκολα.

 Μεγάλη ανάλυση δεν θα γίνει για το καθένα, θα αναρτήσω αντιθέτως τις πηγές μου (θα βάλω τους αντίστοιχους συνδέσμους για να κάνετε μόνοι σας την έρευνα σας), και θα δώσω μερικές μόνο πληροφορίες σχετικά με το φυτό (δραστική ουσία, συμπτώματα, εποχές, χαρακτηριστικά) καθώς και μια σύνθεση φωτογραφιών για να τα αναγνωρίζετε και εσείς ευκολότερα.

 Εξυπακούεται ότι σε κάθε φυτό που αποτελεί κίνδυνο και το αναγνωρίζω θα υπάρχει και ενημέρωση αυτής της ανάρτησης στο μέλλον.

 Αρκετά πάμε να δούμε τι έχουμε ήδη αναγνωρίσει ως κίνδυνο.

1 Πικροδάφνη ή ροδοδάφνη (Nerium oleande)   



Δραστική ουσία Νηριίνη

Ανθοφορία Μάιος - Νοέμβριος

Χαρακτηριστικά Αιθαλής Θάμνος, τον έχουν σπείρει παντού σε δρόμους και σε κήπους αλλά και πολλαπλασιάζεται εύκολα και μόνος του.

Συμπτώματα Συμπτώματα της δηλητηρίασης περιλαμβάνουν κοιλόπονο, ναυτία, εμετό, διάρροια με ή χωρίς αίμα, ταχυκαρδία και αρρυθμίες αρχικά, βραδυκαρδία αργότερα, υπόταση, ζάλη, νύστα και αίσθημα κόπωσης, και σε σοβαρές περιπτώσεις σοβαρότερα νευρολογικά συμπτώματα όπως τρόμο, θολή όραση και κώμα, που μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο



2 Φιδόχορτο - Δρακοντιά (dracunculus vulgaris)



Δραστική ουσία Αροίνη

Ανθοφορία Απρίλιος Μάιος

Χαρακτηριστικά Πολυετές και κονδυλώδες και εξαπλώνεται αναπτύσσοντας υπόγεια νέους κονδύλους έχει εντονότατη και άσχημη οσμή (οσμή σήψης). 

Συμπτώματα Συμπτώματα της δηλητηρίασης προκαλεί οίδημα γλώσσας, εμετούς, σπασμούς, διαστολή κόρης και αναισθησία. Τα φύλλα του ερεθίζουν το δέρμα, ενώ επίσης περιέχει ένα δηλητήριο χημικώς ασταθές, την αροίνη, η οποία είναι ερεθιστική για το δέρμα. 


3 Ελλέβορος ο κυκλόφυλλος (helleborus cyclophyllus) το Ρόδο των Χριστουγέννων



Δραστική ουσία Ελλεβορεΐνη και Ελλεβορίνη

Ανθοφορία Ιανουάριος - Μάρτιος

Χαρακτηριστικά Φυτά ποώδη με ρίζωμα πολυετές,που ζουν στα ορεινά.

Συμπτώματα Συμπτώματα της δηλητηρίασης εμετός, διάρροια, πόνους στα πεπτικά όργανα, παράλυση και τελικά θάνατος.



4 Πικραγγουριά (Ecballium elaterium)



Δραστική ουσία Κουκουρβιτακίνη και Ελατηρίνη

Ανθοφορία Ιούνιος - Αύγουστος

Χαρακτηριστικά Έρπων ετήσιο φυτό, το οποίο είναι αυτοφυές στη Μεσόγειο με άσχημη οσμή και οι καρποί του εκρηγνύονται διασκορπίζοντας τους χυμούς τους. 

Συμπτώματα Συμπτώματα της δηλητηρίασης είτε λόγω αλλεργικής αντίδρασης, είτε λόγω άμεσης τοξικής δράσης των συστατικών του χυμού οι ασθενείς επιδεικνύουν ερεθισμό των βλεννογόνων ποικίλου βαθμού που εκδηλώνεται ως οίδημα του φάρυγγα, δύσπνοια, σιελόρροια, δυσφαγία, εμετός, επιπεφυκίτιδα, οίδημα του κερατοειδούς, έντονη ρινόρροια, που διαρκεί περισσότερο από 24 ώρες και διάβρωση ανάλογα με την περιοχή του σώματος που εκτέθηκε ο ασθενής



5 Στραμώνιο - Διαβολόχορτο (Datura spp)


Δραστική ουσία  Ατροπίνη, Υοσκυαμίνη και Σκοπολαμίνη

Ανθοφορία Ιούλιος - Οκτώβριος. 

Χαρακτηριστικά Μονοετές ποώδες φυτό.

Συμπτώματα Συμπτώματα της δηλητηρίασης  συναίσθημα κόπωσης και  είσοδος σε περίοδο παραισθήσεων που ακολουθείται από έναν βαθύ ύπνο και απώλεια συνείδησης. Σε υπερβολικές δόσεις μπορεί να επέλθει ο θάνατος ή μόνιμη παραφροσύνη.


 Αυτά λοιπόν από την επικίνδυνη πλευρά της χλωρίδας του νομού Θεσσαλονίκης, μια ανάρτηση που θα την κλείσουμε προσωρινά εδώ αλλά θα την ενημερώνουμε κάθε φορά που θα βρίσκουμε κάτι επικίνδυνο στα μέρη μας με σκοπό την γνώση και την προφύλαξη.

Αλλά παίδες μέχρι τότε.


Adios Amigos Locos




Μότσανος Λάζαρος

Σοχός 18/1/2015  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου