UA-50457385-1

Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015

Μελισσοκομικός διάλογος με τον εαυτό μου Vol ΙΙΙ


 Κυψέλες που κάνουν τρύγο μόνες τους και άλλες ιστορίες για αγρίους.

Χμμμμμμμμμμ! Είχα σκοπό να γράψω σχετικά σε ανάρτηση (και θα την χώσω τελικά την απάντηση μου σε ανάρτηση σίγουρα χα χα χα). Ναι έχω δει αρκετές κυψέλες που υπόσχονται να κάνουν σημεία και τέρατα (ενεργειακές, πλαστικές, αυτόματης τροφοδότησης, αυτόματου τρύγου), μερικές είναι ενδιαφέροντες ως ιδέες και ίσως και να είναι λειτουργικές (έχω αναφέρει στην ανάρτηση μου Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol VIIΙ ότι την λειτουργικότητα του κάθε τι θα πρέπει να την κρίνει ένας ανεξάρτητος από τον εφευρέτη οργανισμός γιατί όλα τα άλλα είναι απλώς θεωρίες χωρίς κύρος και marketing), άλλες αντίθετα είναι περιττές ως ιδέες και λειτουργικές μόνο στην φαντασία του δημιουργού τους.

Πρώτα από όλα κάθε ιδέα, εφεύρεση, μηχανή πρέπει να έχει μια χρησιμότητα γιατί για να υλοποιηθεί θα χρειασθεί ένα κόστος, κόστος που θα πρέπει να υπερκαλύπτεται από την χρησιμότητα που θα μας παρέχει, αυτό είναι βασικότατο σε κάθε τι. Μια κυψέλη που μπορεί να κάνει κάτι που δεν μπορούν να κάνουν οι άλλες συνήθως θα έχει και ένα αυξημένο κόστος (είτε πραγματικό λόγου περιπλοκότητας της, είτε εικονικό γιατί θέλει να βγάλει ένα κέρδος και ο δημιουργός της από αυτή, είτε και τα δυο μαζί). Το ζήτημα είναι αν αξίζει η χρησιμότητα της αυτό το αυξημένο κόστος που θα καταβληθεί . Οπότε βασικό για να αποφασίσεις για την χρησιμότητα κάθε νέας κυψέλης (και οτιδήποτε άλλου!) είναι να γνωρίζεις το κόστος της, και το τι θα σου εξοικονομήσει από κόστος αυτή η κυψέλη (είτε σε χρηματικό κόστος είτε σε εργατοώρες).

Χωρίς αυτή την γνώση κάθε αξιολόγηση μιας εφεύρεσης συνήθως έχει φιλολογικό σχεδόν χαρακτήρα (θυμάμαι πριν από καιρό ένας "εφευρέτης" μιας "καινοτόμου" πλήρης αυτοματοποιημένης κυψέλης ήθελε να επενδύσουν οι μελισσοκόμοι σε αυτή -λάθος δεν ήθελε, απαιτούσε!- χωρίς να δίνει το παραμικρό οικονομικό στοιχείο σχετικά με το κόστος αυτής της κυψέλης. Σε απλούστατη ερώτηση μου σχετικά με το πόσο κοστίζει και αν κοστίζει 4-5 φορές παραπάνω από μια κανονική κυψέλη θα δώσει 4-5 φορές παραπάνω απόδοση ή θα εξοικονομήσει ένα τέτοιο κόστος που θα καλύψει αυτό το αυξημένο αρχικό κόστος αγοράς της κυψέλης (και δεν ξέραμε το κόστος λειτουργίας αυτής της κυψέλης, ή ακόμα και αν λειτουργεί! Το τι λέει ο κάθε εφευρέτης για το δημιούργημα είναι άσχετο μην το ξεχνάτε αυτό!) μου άρχισε να μου βγάζει Φιλιππικούς σχετικά με το ότι οι μελισσοκόμοι είμαστε στενόμυαλοι και δεν μπορούμε να αντιληφθούμε την πραγματική ιδιοφυΐα όταν την δούμε, και φυσικά κάπου εκεί τον πήρα χαμπάρι ότι δεν έκανε και πολύ επαφή το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου του με το δεξί και έκοψα με βήματα γοργά λάσπη χα χα χα-). Οπότε κάθε τι που υπόσχεται κάτι "πρωτοποριακό" εκτός από το ότι θα πρέπει να αποδείξει την λειτουργικότητα του σε ένα ανεξάρτητο οργανισμό (πχ πανεπιστήμιο) θα πρέπει να έχει και μια οικονομοτεχνική μελέτη (με κριτήρια αξιολόγησης επενδύσεως πχ καθαρή παρούσα αξία, εσωτερικός βαθμός απόδοσης, περίοδος επανείσπραξης, μέση απόδοση, δείκτης αποδοτικότητας, και μια ανάλυση νεκρού σημείου καλά θα ήταν να υπάρχουν ιδίως αν θέλεις άλλοι να συμμετέχουν σε αυτή την ιδέα σου προσφέροντας σου κεφάλαια για να την υλοποιήσεις, επίσης και μια έρευνα αγοράς σχετικά με την ύπαρξη ζήτησης για αυτή την εφεύρεση και αυτό καλό είναι να υπάρχει). 

Χωρίς αυτά κάθε τι είναι καταδικασμένο να αποτύχει (για να βρει επενδυτή κάποιος χωρίς να του ζητήσει τα παραπάνω θα πρέπει να είναι τρομερά τυχερός για να πέσει στον μόνο κορόιδο που θα δώσει τα λεφτά του χωρίς να έχει καμία απολύτως διασφάλιση ότι η εφεύρεση και είναι λειτουργική και αξίζει να επενδύσει σε αυτή -στο χωριό μου αυτούς τους λέμε μαλάκες χα χα χα-).

Πάμε παρακάτω τώρα και στα συγκεκριμένα ερωτήματα.



Κυκλοφορεί στο διαδίκτυο ένα βίντεο με μια κυψέλη στην οποία το μέλι ρέει από μέσα της χωρίς την εργασία του μελισσοκόμου (και μάλιστα ρέει μέσα από σωλήνες στον γυμνό αέρα χωρίς να γίνεται ο κακός χαμός από μέλισσες όπως παρατήρησαν δεκάδες μελισσοκόμοι σε σχόλια τους χα χα χα. Αν έχεις μέλισσες που έχουν καλούς τρόπους αυτά συμβαίνουν! Αααααααααααα τσομπάνια μελισσοκόμοι που δεν μάθατε στις δικές σας μέλισσες το σωστό Savoir Vivre (σαβουάρ βιβρ) και πέφτουν οι δικές οι μέλισσες με τα μούτρα στο μέλι όπου και όποτε το βρουν χα χα χα). Και φυσικά αμέσως άκριτα οι προφήτες της μελισσοκομίας να βγάλουν μαύρες πλερέζες και να αρχίσουν τα μοιρολογήματα σχετικά με το νέο κακό που έχει πέσει στην παγκόσμια μελισσοκομία (και ταυτόχρονα θυμήθηκαν ότι υπάρχει κάτι αντίστοιχο από ένα Έλληνα και σκοπεύουν να του δώσουν βήμα να μιλήσει και αυτός -θυμάστε την ιστορία που σας έλεγα παραπάνω?Ναι ο ίδιος! Για μερικά κλικ παραπάνω θα αφήσουν τον Μωυσή να μας δώσει τις Θείες εντολές μην τυχών και χάσουμε το τι του υπαγόρευσε η φλεγόμενη βάτος χα χα χα-).

Παιδιά ψυχραιμία, χωρίς να υπάρχει ανεξάρτητος οργανισμός για να κρίνει αν λειτουργεί κάτι και χωρίς οικονομικοτεχνική μελέτη αν αξίζει και βάση οικονομικών κριτηρίων αυτή η εφεύρεση είναι άσκοπο να μιλάμε για αυτή. Δηλαδή αν η κυψέλη αυτή κοστίζει αντί για 40-50 ευρώ κοντά στα 200 ευρώ νομίζετε ότι συμφέρει να την αποκτήσεις? Γιατί θα σου βγάζει το μέλι μόνη της? Και εσύ τι θα κάνεις? Έχεις τόσο μεγάλο φόρτο εργασίας που δεν προλαβαίνεις να κάνεις την βασικότερη μελισσοκομική εργασία (που είναι ο τρύγος! Μην ξεχνιόμαστε πάνω σε αυτό! Κάθε άλλη μελισσοκομική εργασία στόχο έχει αυτή την εργασία και μόνο!) που είναι μόνο μερικές φορές τον χρόνο? Πόσες φορές θα τρυγήσεις τον χρόνο? 2? 3? 4? 5? Δεν μπορείς αυτές τις φορές που θα τρυγήσεις να δαπανήσεις κάποιες εργατοημέρες για αυτή την εργασία? 

Αν έχεις 200-300 κυψέλες ναι θα είναι πολλές εργατοημέρες αλλά είναι και εργατοημέρες που τις έχεις και μπορείς να τις δώσεις (δηλαδή θα υποκαταστήσεις το κεφάλαιο που χρειάζεται αυτή η νέα κυψέλη με την εργασία σου, δεδομένου ότι αυτή είναι η δουλειά σου, δεν υπάρχει νόημα να επενδύσεις -πολύ- σε κεφάλαιο και μετά να υποαπασχολήσαι εσύ (βλέπετε προηγούμενη ανάρτηση Παγίδευση κεφαλαίου ), εκτός και αν έχεις μια άλλη εργασία να κάνεις, αλλά από την άλλη μεριά είσαι σίγουρος ότι δεν θα μπορούσες αυτό το κεφάλαιο που θα δαπανήσεις να το βάλεις κάπου αλλού και να πιάσει τόπο? Πχ ένα φορτηγό μεγαλύτερο, περισσότερες κυψέλες, περισσότερα μηχανήματα, σε τελική ανάλυση αγόρασε και μέλι και πούλα το απλώς!!!!). 

Αντίθετα αν έχεις περισσότερες κυψέλες (300-1500) τότε και το κόστος της αρχικής επένδυσης γίνεται απαγορευτικό και δεδομένου ότι ήδη θα απασχολείς και άλλα άτομα στην μελισσοκομική σου επιχείρηση (είτε άτομα της οικογενείας σου είτε έμμισθους εργάτες-μελισσοκόμους) το μόνο που θα πετύχεις είναι να υποαπασχολείται το εργατικό σου δυναμικό (το να έχεις λιγότερους να απασχολείς δεν παίζει! Μην ξεχνάτε ότι οι τρύγοι ενώ είναι βασικότατοι από πλευράς σημασίας ωστόσο όμως δεν αποτελούν τον κύριο όγκο των μελισσοκομικών εργασιών, ακόμα και αν οι κυψέλες σου βγάζουν μόνες τους το μέλι πάλι θα χρειάζονται να μεταφέρονται εδώ και εκεί, να τις κάνεις θεραπείες, διεγερτική τροφοδοσία, έλεγχους, αναπαραγωγή του ζωικού κεφαλαίου μέσα τους, συντήρηση!. Και για αυτά θα χρειασθείς τους παραπάνω εργάτες μελισσοκόμους (ή μέλη της οικογενείας σου), οπότε οι αυτόματες κυψέλες θα τους λουφάρουν απλώς στους τρύγους -Ναι αλλά εσύ θα εξακολουθείς να τους πληρώνεις ( και αν είναι μέλη της οικογενείας σου να τους ταΐζεις! Δεν τρύγησες? Γιοκ φαγητό σήμερα! Χα χα χα).

Οπότε δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα, και εδώ δεν έχω ακόμα αναφερθεί και στα διάφορα προβλήματα που εμπεριέχουν τέτοιες λύσεις. Προβλήματα όπως το όταν μια κυψέλη γίνεται περιπλοκότερη (και οποιοδήποτε μηχάνημα) τόσο αυξάνεται η πιθανότητα να υποστεί μια βλάβη (ιδίως αν υπάρχουν κινητά μέρη σε ένα περιβάλλον όπου κυριαρχούν οι μέλισσες με ότι αυτό σημαίνει. Και τι σημαίνει αυτό? Κάθε εκτεθειμένο κινητό μέρος θα καλυφθεί με πρόπολη, πτώματα από μέλισσες, σκουπιδάκια, τρίμματα από βανίλια, μέλι, γύρη, κερί με αποτέλεσμα μετά από λίγους μήνες να μην μπορεί να λειτουργεί σωστά (ή και καθόλου), και να χρειάζεται συντήρηση. Συντήρηση που μπορεί να μην μπορεί να την κάνει ο μελισσοκόμος και να είναι αναγκαία η συντήρηση της από τον κατασκευαστή της (δηλαδή δημιουργείται εδώ μια εξάρτηση που θα έχει σαν συνέπεια την αύξηση του λειτουργικού κόστους της κυψέλης, ακριβώς όπως γίνεται με τα αμάξια και τις αντιπροσωπίες τους, το καλό πιάσιμο στον κώλο δεν γίνεται τόσο στην αγορά του αυτοκινήτου από την αντιπροσωπία όσο στις επισκευές και στα σέρβις από αυτή χα χα χα). 

Αλλά αυτό το πρόβλημα δεν είναι τίποτα μπροστά στο επόμενο πρόβλημα που είναι το να έχει την δυνατότητα οποιοσδήποτε να σου κλέβει το έτοιμο μέλι μέσα από την κυψέλη!!!! Ήδη έχουμε φαινόμενα να κλέβονται οι ίδιες οι κυψέλες, τα πλαίσια από μέσα τους, ή και τα μελισσοσμήνη μέσα από αυτές. Τι δηλαδή να μπορούν πλέον οι "έξυπνοι" να κλέβουν και το μέλι μέσα από τις κυψέλες? Για να κλέψεις όλα τα παραπάνω θα πρέπει να είσαι μελισσοκόμος, αντίθετα για να κλέψεις το έτοιμο μέλι δεν χρειάζεται καν να είσαι μελισσοκόμος (μια στολή και μόνο θα χρειάζεσαι γιατί το μέλι δεν θα είναι μέσα στην κυψέλη αναγκαστικά, γιατί? Γιατί άντε να βρεις τρόπο να εμποδίσεις τις μέλισσες να φτάσουν στο μέλι αν αυτό είναι μέσα στην κυψέλη-και έξω από την κυψέλη έχω τις αμφιβολίες μου κατά πόσο αυτό μπορεί να γίνει χα χα χα-). Αν υπάρχει η δυνατότητα να κλέβεις έτοιμο μέλι δεν θα χρειάζεσαι ούτε απολεπιστήρια, ούτε μελιτοεξαγωγείς, ούτε τίποτα. Κυριολεκτικά από την παραγωγή στην κατανάλωση δηλαδή χα χα χα.

Το σημαντικότατο πρόβλημα της ποιότητας του μελιού (δηλαδή αν είναι ώριμο το μέλι για να το πάρεις ή απλώς εξάγεις μισοσχηματισμένο μέλι ή και απλώς νέκταρ στο οποίο δεν υπάρχουν τα ένζυμα που θα το σχηματοποιήσουν σε μέλι ή η υγρασία χτυπάει ταβάνι γιατί το πήρες νωρίς) είναι ένα θέμα που θα πρέπει να το εξετάσουν οι ανεξάρτητοι οργανισμοί που θα κάνουν τον έλεγχο της λειτουργικότητας που λέω παραπάνω. Γιατί λειτουργικότητα δεν είναι μόνο αν εξάγει το μέλι η κυψέλη όπως λέει ο δημιουργός της αλλά και αν αυτό που εξάγει η κυψέλη είναι πραγματικά μέλι, ή κάτι ενδιάμεσο σε μέλι και νέκταρ! Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα ε τσακαλάκια μου? Χα χα χα. 


Τελικά το αν είσαι σφυρί όλα τα προβλήματα τα βλέπεις σαν καρφιά ισχύει! Χα χα χα. Αν έχεις υπόβαθρό πάνω στην μηχανική τα βλέπεις όλα από την πλευρά του μηχανικού (τεχνικές προδιαγραφές), αν έχεις υπόβαθρο στην μελισσοκομία τα βλέπεις από την μελισσοκομική πλευρά (μελισσοτεχνικά χαρακτηριστικά του μελιού) αν έχεις υπόβαθρο στην οικονομική επιστήμη και την διοίκηση των επιχειρήσεων τα βλέπεις από την χρηματοοικονομική πλευρά (οικονομική θεώρηση και οπτική). Το κακό όμως για να είναι σωστή, χρήσιμη, και αποτελεσματική μια μελισσοκομική εφεύρεση (πχ μια κυψέλη) θα πρέπει να καλύπτει με επιτυχία τους περιορισμούς και τα κριτήρια όλων των παραπάνω θεωρήσεων (μηχανική, μελισσοκομική, οικονομική θεώρηση). Αν δεν το καταφέρνει ταυτόχρονα το μέλλον της είναι δυσοίωνο και μόνο. 

Ούφφφφφφφ τέλος την βγάλαμε και αυτή την ανάρτηση που θα μπορούσε άνετα να είναι και μέρος της σειράς απαντώ εκεί που δεν με σπέρνουν (γιατί μου έγινε σε μορφή ερώτησης από ένα φίλο μου, αλλά ταυτόχρονα είχα σκοπό να την αναπτύξω ως μέρος της σειράς μελισσοκομικός διάλογος με τον εαυτό μου για αυτό και την κάρφωσα τελικά εδώ, αφεντικό είμαι ότι γουστάρω κάνω χα χα χα). Πάμε τώρα για άλλα. Μέχρι την επόμενη το λοιπόν ανάρτηση.....






Adios Amigos Locos











Μότσανος Λάζαρος

Σοχός 21/2/2015

Σειρά Μελισσοκομικός διάλογος με τον εαυτό μου

4 σχόλια:

  1. (Τελικα το αν εισαι σφυρι ολα τα προβληματα τα βλεπεις σαν καρφια)
    Τι ειπες τωρα? Ωραιο.Θα το λεω και εγω.(και ας μην ειμαι αρκουδα χα χα)
    Εκανες μια πολυ καλη αναλυση ισως και περαν του δεοντος για την κυψελλη του(χαζου)
    πως λεμε η κυψελλη του φτωχου?(παρεπιμπτωντος κτυπα Top bar hive μπορει να τις
    ξερεις,δε λεω )
    Καλα κουλουμα,και με μετρο οι θαλλασινοι μεζεδες...
    Υ.Γ σημερα λεει θα καψουν τον Βασιλια Καρναβαλο, ε και?
    Γεια χαρα αρκουδε,ευχαριστιες για τα αρθρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το δικό μου σφυρί είναι ο σκεπτικισμός και το κάθε τι το βλέπω κάτω από αυτό το πρίσμα χα χα χα.Καλό είναι πάντως να υπάρχουν και άλλα άρθρα που να δείχνουν ότι σε κάθε "μαγική" λύση υπάρχουν πολλά μειονεκτήματα που πολύ βολικά οι δημιουργοί τους θέλουν να τα κρύβουν κάτω από το χαλί.

      Κυψέλες Top bar, έχω ακούσει από διάφορους μόνο για πλεονεκτήματα (όταν ακούς μόνο για πλεονεκτήματα χωρίς να ακούς ταυτόχρονα και για μειονεκτήματα μόνο δύο πράγματα μπορείς να φανταστείς, είτε ότι ο μελισσοκόμος είναι νέος και δεν έχει την γνώση και την ικανότητα να κάνει συγκριτικές μελέτες και να βγάζει σωστά πορίσματα, είτε δεν έχει δοκιμάσει τις συγκεκριμένες κυψέλες και παπαγαλίζει απλώς το ότι έχει ακούσει για αυτές χα χα χα).

      Εγώ το βλέπω από την απλή πλευρά της νομαδικής μελισσοκομίας και του υλικού που διαθέτω. Και βάση αυτής της οπτικής έστω και λίγο να διαφέρουν οι κυψέλες σε διαστάσεις μεταξύ τους το πρόβλημα στην μεταφορά είναι πολύ μεγάλο (έχω παλιού και νέου τύπου κυψέλες καθώς και πλαστικές ε! Κάθε φορά φτύνεις αίμα για να να κανονίσεις την μεταφορά -βγάλε τα εσωτερικά καπάκια από τις παλιού τύπου βάλε αερισμούς, έχε τα εσωτερικά και εξωτερικά καπάκια μαζί σου στην μεταφορά, μόλις κάνεις την μεταφορά βγάλε τους αερισμούς και βάλε το εσωτερικό και το εξωτερικό καπάκι στην κυψέλη για να μην χρειασθείς να πας ξανά στην νέα τοποθέτηση του μελισσοκομείου σου μόνο και μόνο για να κάνεις αυτή την δουλειά, οι πλαστικές κυψέλες είναι πιο ψιλές από τις άλλες αρά πρόβλημα στο δέσιμο, έχουν ταυτόχρονα και κινητούς πάτους και μπορεί να μετακινηθούν ελαφρά και να βγαίνουν οι μέλισσες έξω, τα πόδια τους γλυστράνε πάνω στις λαμαρίνες από τις κυψέλες με καπάκι Αυστραλίας και αν δεν δεθούν πολύ καλά μπορούν να πέσουν και να ανοίξουν!-).Και τα προβλήματα στην μεταφορά είναι σοβαρότατα προβλήματα!

      Αν έχεις και τώρα Top bar το πρόβλημα γίνεται τεράστιο ή αν έχεις και dadant (εκτός και αν δεν θέλεις να τις μεταφέρεις τις Top bar και να τις έχεις σταθερές αλλά αυτό δεν είναι νομαδική μελισσοκομία!).

      Οπότε η τόσο μεγάλη διαφοροποίηση στο υλικό σου είναι κόλαση από μόνη της και μην λειτουργική (αυτή είναι η οπτική ενός επαγγελματία που δουλεύει με αριθμούς εκατοντάδων κυψελών, και φυσικά μπορεί να διαφέρει από την οπτική ενός ερασιτέχνη που δουλεύει με ελάχιστες κυψέλες).

      Καλή σαρακοστή Ματέο και καλή μελισσοκομική χρονιά να έχουμε.

      Διαγραφή
    2. Στο ότι είναι παράξενο να υπάρχουν μόνο πλεονεκτήματα στην κριτική και παρουσίαση των Top Bar ή στο ότι η διαφοροποίηση του υλικού σου σε διαστάσεις προκαλεί τεράστια προβλήματα στην μεταφορά?

      Η και στα δύο?

      Χα χα χα.

      Διαγραφή