UA-50457385-1

Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

Men at work


 Και ξανάρχισε η ανηφόρα παίδες!

 Σιγά σιγά άρχισε να φαίνεται η άνοιξη με αποτέλεσμα να αρχίζουν οι μελισσοκομικές εργασίες με διαρκώς επιταχυνόμενο ρυθμό. Είτε μέσα στο εργαστήρι (συρματώματα, καψουλίσματα, πέρασμα κεριών κ.α.) είτε μέσα στα μελισσοκομεία (μετακινήσεις, επιθεωρήσεις, προσθήκη πλαισίων και ορόφων, κόψιμο παραφυάδων, και παραγωγή βασιλικού πολτού, τρύγοι κ.α.) ήρθε η εποχή που θα τρέχουμε σαν τρελοί και δεν θα προλαβαίνουμε. 

 Δυστυχώς η φύση της εργασίας μας είναι τέτοια που για αρκετούς μήνες υποαπασχολείσαι σε αυτή και για αρκετούς μήνες υπεραπασχολείσαι. Και όσο και αν προσπαθήσεις ένα όγκο της εργασίας σου (συνήθως ότι αφορά τις εργασίες του εργαστηρίου) να τον διεκπεραιώσεις στο διάστημα που ο όγκος εργασίας είναι μικρός και οι ρυθμοί χαλαροί (χειμώνας) αυτό δεν βοηθά και ιδιαίτερα στο να ελαφρύνουν οι τρελοί ρυθμοί της άνοιξης και του καλοκαιριού.

 Οπότε θα πρέπει από κάπου να κόψεις χρόνο και κόπο για να τα δώσεις στην Εργασία σου. Και δυστυχώς χρόνος και κόπος μπορεί να κοπεί μόνο από το blog! Και δυστυχώς έτσι θα γίνει. Οπότε για τους επόμενους μήνες δεν θα γράψω νέες αναρτήσεις για να χρησιμοποιήσω τον χρόνο μου πάνω στο παιχνίδι που ονομάζεται επιβίωση. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι στο blog δεν θα υπάρχουν νέες αναρτήσεις! Έχω δημιουργήσει τον χειμώνα που μας πέρασε (και τον πρώτο μήνα της Άνοιξης που άργησε να έρθει) ένα απόθεμα από αναρτήσεις που δεν έχω ακόμα δημοσιεύσει ακριβώς για αυτό τον λόγο. Για να μην υπάρξει ένα μεγάλο διάστημα στο οποίο δεν θα αναρτώ καθόλου λόγου φόρτου εργασίας είχα κάτσει όλους τους προηγούμενους μήνες και ετοίμαζα υλικό διαρκώς. Φυσικά και θα το βγάζω σιγά σιγά και με φειδώ δεδομένου ότι δεν είναι και τόσο μεγάλο σε αριθμό. 

 Αυτό δεν σημαίνει φυσικά ότι δεν θα υπάρξει και ένα κενό αναρτήσεων (που το κόβω κατά τα τέλη Μάη και αρχές Ιούνη αν όλα πάνε καλά και μπορέσουμε να πάρουμε τότε τους πρώτους τρύγους μας), αλλά ελπίζω με αυτή την τακτική να είναι όσο το δυνατό μικρότερο. 

 Επίσης η παρουσία μου ακόμα και στο προφίλ μου στο Facebook θα περιορισθεί αρκετά (ίσως απλώς να είναι συμβολική χα χα χα) μια που ούτε χρόνος θα υπάρχει αλλά συνήθως ούτε και διάθεση (άντε να είσαι τώρα 8 ώρες στο μελισσοκομείο σου με στολή με τον ήλιο ντάλα και με μερικές ώρες στο εργαστήρι να περνάς μερικές δεκάδες κεριά στα πλαίσια- ή και σύρματα- και να έχεις όρεξη μετά το απόγευμα να ασχολείσαι και με το Facebook και το κάθε χαζό που θα δεις εκεί και που μπορεί να σου ανάψει τα αίματα χα χα χα). 

 Επίσης θα υπάρχει και μια χρονοκαθυστέρηση στις απαντήσεις μου σε προσωπικά μηνύματα λόγου όγκου εργασίας (μόνο καθυστέρηση! Απάντηση θα υπάρχει πάντα!). Αλλά για τους φίλους μου πάντα θα είμαι εύκαιρος. 

 Συμβουλή μου και στους φίλους μου είναι να αφήσουν και αυτοί το πανηγύρι με το Facebook και τις μελισσοκομικές ομάδες και να κάνουν κάτι ποιο εποικοδομητικό (Ακούς Γιάννη? Ακούω να λες!). Μπορεί κάποιοι να έχουν χόμπι την μελισσοκομία ή απλώς να θέλουν να την εντάσσουν στα ενδιαφέροντα τους και το βιογραφικό τους οπότε να δαπανούν πολύ χρόνο στην διαδικτυακή μελισσοκομία αλλά κάποιοι άλλοι πραγματικά πρέπει να ζήσουν από την πραγματική μελισσοκομία και δεν έχουν την πολυτέλεια να δαπανούν άσκοπα τον χρόνο τους. Ιδίως σε άσκοπες προσπάθειες να γεμίσουν άδεια κεφάλια (Ακούς Νικόλα και Λάζαρε? Ακούω να λέτε!)! 

 Αυτά λοιπόν τσακαλάκια μου, πλέον το blog λειτουργεί με το απόθεμα αναρτήσεων που δεν έχει δημοσιοποιήσει ακόμα γιατί το αφεντικό πήζει στην δουλειά χα χα χα. Είμαστε στην κατάσταση Overdrive που έχουν και οι μηχανές εξ Αμερικής όταν έχουν να διασχίσουν τις απέραντες ευθείες εκεί και δεν γουστάρουν οι αναβάτες τους να ανεβοκατεβάζουν ταχύτητες χα χα χα.

 Μέχρι τις επόμενες αναρτήσεις......







Adios Amigos Locos



Μότσανος Λάζαρος

Σοχός 25/3/2015   

Κυριακή 22 Μαρτίου 2015

O δρόμος έχει την δικιά του ιστορία Vol VIIΙ

 Μια ακόμα ανάρτηση για το Street art και Graffiti στην πόλη της Θεσσαλονίκης είναι γεγονός. Αν και αυτή την φορά τυπικά δεν είναι στον δήμο της Θεσσαλονίκης αλλά στον δήμο Καλαμαριάς. Δεν πειράζει ο καλός ο μύλος όλα τα αλέθει χα χα χα. 

 Μέσα από τις ατελείωτες βόλτες μου μου στην Θεσσαλονίκη (είμαι ο Larry Walker χα χα χα) μια φορά είχα πέσει πάνω στο γήπεδο του Απόλλωνα Καλαμαριάς όπου έχουν ζωγραφίσει γύρω γύρω από την τούβλινη περίφραξη του δεκάδες Graffiti και κομμάτια Street art πολύ υψηλού επιπέδου. Είχα κρατήσει στο μυαλό μου αυτή την πληροφορία και ήμουν αποφασισμένος στην πρώτη ευκαιρία να πάω να βγάλω τα καλύτερα κομμάτια φωτογραφίες για να τα βάλω μέσα στο αρχείο μου. 

 Και φυσικά αυτή η στιγμή ήρθε και σας παραθέτω εδώ όλο το υλικό που έβγαλα εκείνη την ημέρα. Διευκρίνηση εδώ, δεν είναι μόνο αυτό το σύνολο των τεχνουργημάτων που υπάρχει εκεί απλώς αυτά που μου άρεσαν περισσότερο και αποφάσισα να τα αποθανατίσω, υπάρχει ακόμα πολύ υλικό εκεί και θα σας συμβούλευα στην πρώτη ευκαιρία να πάτε να το δείτε όσο ακόμα υπάρχει. Δυστυχώς ήδη υπάρχουν σημάδια φθοράς επάνω τους (γιατί πέφτει ο σοβάς από τον τοίχο που είναι ζωγραφισμένα επάνω του) και είναι ζήτημα χρόνου μέχρι μερικά (ή όλα) να καταστραφούν.

 Τουλάχιστο μερικά από αυτά θα διασωθούν εδώ μέσα.   

 Αρκετά με το μπλα μπλα πάμε στο ψαχνό!


 Αλεξάνδρου Παπάγου & Σουρμένων.


 Αλεξάνδρου Παπάγου (Γήπεδο Απόλλωνα Καλαμαριάς).

 Εδώ άρχισε να μας πιάνει η νύχτα.


 Αλεξάνδρου Παπάγου (Γήπεδο Απόλλωνα Καλαμαριάς).


 Αλεξάνδρου Παπάγου (Γήπεδο Απόλλωνα Καλαμαριάς).


 Αλεξάνδρου Παπάγου (Γήπεδο Απόλλωνα Καλαμαριάς).


 Αλεξάνδρου Παπάγου & Χιλής (Γήπεδο Απόλλωνα Καλαμαριάς).


 Χιλής (Γήπεδο Απόλλωνα Καλαμαριάς).


 Χιλής (Γήπεδο Απόλλωνα Καλαμαριάς).


 Χιλής (Γήπεδο Απόλλωνα Καλαμαριάς).

 Το αγαπημένο μου! Από κοντά είναι τρομερό (όσοι είναι στην Θεσσαλονίκη πρέπει να πάνε να το δουν από κοντά!) 


 Χιλής (Γήπεδο Απόλλωνα Καλαμαριάς).


 Χιλής (Γήπεδο Απόλλωνα Καλαμαριάς).

 Πολύ καλό αλλά τα σημάδια της φθοράς είναι εμφανέστατα επάνω του!


 Χιλής (Γήπεδο Απόλλωνα Καλαμαριάς).

 Και φυσικά πάντα θα βρεθεί κάποιος βάνδαλος να κάνει την καγκουριά του πάνω στην δουλεία του άλλου! 


 Χιλής (Γήπεδο Απόλλωνα Καλαμαριάς).


 Χιλής (Γήπεδο Απόλλωνα Καλαμαριάς).


 Χιλής (Γήπεδο Απόλλωνα Καλαμαριάς).


 Αλεξάνδρου Παπάγου (Γήπεδο Απόλλωνα Καλαμαριάς).


 Χιλής (Γήπεδο Απόλλωνα Καλαμαριάς).


 Αλεξάνδρου Παπάγου (Γήπεδο Απόλλωνα Καλαμαριάς).

 Η παραπάνω και οι επόμενες είναι λεπτομέρειες από κάθε έργο που δείχνουν το επίπεδο τέχνης και ικανοτήτων που έχουν οι δημιουργοί τους!


 Χιλής (Γήπεδο Απόλλωνα Καλαμαριάς).


 Χιλής (Γήπεδο Απόλλωνα Καλαμαριάς).

 Εδώ έχουμε και είτε μέλη του συγκροτήματος Kiss είτε το κοράκι χα χα χα. Δυστυχώς είναι εμφανέστατη η φθορά επάνω τους υποθέτω στα αμέσως επόμενα χρόνια θα χαθούν.


 Χιλής (Γήπεδο Απόλλωνα Καλαμαριάς).


 Χιλής (Γήπεδο Απόλλωνα Καλαμαριάς).


 Χιλής (Γήπεδο Απόλλωνα Καλαμαριάς).


 Χιλής (Γήπεδο Απόλλωνα Καλαμαριάς).

 Αυτά λοιπόν και από εδώ μια προσθήκη στο αρχείο μας με μεγάλη αξία!

 Για να βοηθήσουμε και τον κόσμο στο να έχει πρόσβαση στο αρχείο που δημιουργούμε θα βάλω και τους συνδέσμους από τις αντίστοιχες αναρτήσεις του Blog  για να μπορούν να είναι στην άμεση διάθεση καθενός που θέλει να περιηγηθεί σε αυτό

Σειρά Graffiti και Θεσσαλονίκη



STREET ART FESTIVAL-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

O δρόμος έχει την δικιά του ιστορία Vol V

O δρόμος έχει την δικιά του ιστορία Vol VI

O δρόμος έχει την δικιά του ιστορία Vol VII

 Αυτά λοιπόν για σήμερα τσακαλάκια μου μέχρι την επόμενη ανάρτηση.....






Μότσανος Λάζαρος

Θεσσαλονίκη 22/3/2015

Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

Mες στην νύχτα σαν τον κλέφτη



 Μες στην νύχτα σαν τον κλέφτη για ακόμα μια φορά μόνος ξεκινάς
μελίσσια να μεταφέρεις μέσα στα άγρια σκοτάδια του κόσμου
ψυχή δεν έχω εγώ και σαν το αγρίμι μες την νύχτα να τριγυρνώ?

 Μες στην νύχτα σαν τον κλέφτη φορτωμένος με κυψέλες οδηγάς
μόνο εμείς, οι φουρνάρηδες, οι νταλικέρηδες, και οι γαλατάδες δεν έχουμε ψυχή
να αφήνουμε του κρεβατιού μας την ζεστασιά για ατελείωτα χιλιόμετρα μες την ερημιά.

 Μες στην νύχτα σαν τον κλέφτη σε κάθε πνιχτό ήχο λαχταράς
τους λύκους μες το κεφάλι  μόνο τους ακούς, αλλά δίπλα σου τους θαρρείς
με μόνο σύντροφο τον φόβο να σε συνοδεύει σε κάθε τι που σε μπερδεύει.

 Μες στην νύχτα σαν το κλέφτη το σπίτι σου πεθυμάς
το γλυκό κορμί που μόνο του το αφήνεις μες του κρεβατιού την θαλπωρή
να ξυπνά στην ιδέα αν όλα για σένα είναι καλά εκεί μακρυά και να αγωνιά

 Μες στην νύχτα σαν τον κλέφτη για ακόμα μια φορά βλαστημείς
τι έκανες? Που κρίμα σκορπάς? Ποίους αδίκησες? Σε ποιους κακό προκαλείς?
να φορτώνεις και κυψέλες να ξεφορτώνεις,  του Σίσυφου την μοίρα να ζεις.

 Μες στην νύχτα σαν τον κλέφτη έμαθες μόνο να ζεις
με του φεγγαριού το φως να παραπατείς, να σηκώνεσαι ,να αγκομαχείς
και κάθε πρωί να βλέπεις του ήλιου την χαραυγή μες του δάσους την σιωπή.
  





Μότσανος Λάζαρος

Σοχός 20/3/2015

Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Μελισσοκομικός διάλογος με τον εαυτό μου Vol VI


 Και το έκτο μέρος της σειράς μελισσοκομικός διάλογος με τον εαυτό μου μόλις το βγάζουμε από τον φούρνο! Σήμερα θα μιλήσουμε για ένα λεπτό θέμα έχοντας μια ψυχραιμότερη ματιά από αυτή που μπορούσε να υπάρξει τις πρώτες μέρες που το θέμα ήταν ακόμα νωπό στα μυαλά και τις καρδιές των μελισσοκόμων (ιδίως αυτών τον άτυχων που έπαθαν ζημία από αυτό το γεγονός). Σήμερα θέμα μας θα είναι Η καταστροφή που έχουν υποστεί όσοι είχαν τα μελίσσια τους στην Άρτα. Βαρύ θέμα, δύσκολο, ευαίσθητο που μπορεί να δημιουργήσει και προστριβές. Γιατί πολλοί άνθρωποι (φίλοι μελισσοκόμοι) έπαθαν βαριές ζημίες που μπορεί είτε να τους καταστρέψανε ως μελισσοκόμους είτε να τους ρίξανε πολλά χρόνια πίσω! 

 Φυσικά έχουν και την κατανόηση μας, την συμπάθεια μας, την έγνοια μας, και την βοήθεια μας όπου την ζητήσουν (και κυρίως χωρίς να την ζητήσουν, πολύ καλή και η προσπάθεια ορισμένων πολύ καλών μελισσοκόμων και Ανθρώπων κυρίως να οργανώσουν μια προσπάθεια βοήθειας τους, Εύγε!). 

 Σκοπός αυτής της ανάρτησης δεν είναι να τους πικάρει με κανένα τρόπο, να επισημαίνει σφάλματα, ή να εκμεταλλευτεί μια τραγική κατάσταση (κυρίως για αυτούς που τους κάηκε η γούνα!) αλλά να αποτρέψει στο μέτρο του δυνατού να ξαναγίνει μια τόσο μεγάλη ζημία και στο μέλλον. Να βγάλει ορισμένα συμπεράσματα που θα μπορέσουν να τα υιοθετήσουν οι μελισσοκόμοι για να μην επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα και στο μέλλον.   

 Οπότε κάτω και από αυτό το πρίσμα θα πρέπει να διαβαστούν τα παρακάτω.

 Αρκετά με τις διευκρινήσεις στο τέλος θα νομίζουν όλοι ότι θα διαβάσουν σε λίγο το Mein Kamf*  του Hitler!

 Χα χα χα. 


 Πριν από όλα τα γεγονότα. Στις 31/1/2015 έπειτα από ασυνήθιστες βροχοπτώσεις ο Άραχθος ποταμός δέχτηκε διπλάσιες ποσότητες νερού από το φράγμα του Πουρναριού για να μην καταρρεύσει το φράγμα που δεχόταν τεράστιες πιέσεις από τους όγκους νερού που είχαν σωρευτεί από πίσω του. Αποτέλεσμα να πλημμυρίσει η κοιλάδα κάτω από το φράγμα και να καταστραφούν χιλιάδες μελίσσια από μελισσοκόμους όλης της Ελλάδας που τα είχανε εκεί για να εκμεταλλευτούν την πρώιμη άνοιξη και να αναπτυχθούν γρηγορότερα τα μελίσσια τους από αν τα είχανε σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. 

 Μερικά στοιχεία τώρα για το ίδιο το φράγμα. Το φράγμα Πουρναριού ξεκίνησε το 1981 και ολοκληρώθηκε το 1997. Είναι δεύτερο σε μέγεθος στην Ελλάδα μετά του Μόρνου, χωμάτινο, πλάτους βάσης 450 μέτρων και ύψους 107 μέτρων. Δηλαδή μιλάμε για ένα τεράστιο φράγμα για τα δεδομένα της Ελλάδος. Στα υπόψη και αυτό. 

 Από εκεί και πέρα έγινε ένας χαμός μέσα στις μελισσοκομικές ομάδες και μελισσοκομικά προφίλ, άλλοι κατηγόρησαν την ΔΕΗ που άνοιξε τις διόδους υπερχείλισης του φράγματος (που αν δεν το κάνανε μπορούσε να καταρρεύσει το ίδιο το φράγμα και εκτός από τις τρομερές καταστροφές στο μελισσοκομικό κεφάλαιο (και κτηνοτροφικό) θα είχαμε τεράστιες απώλειες και σε ανθρώπινες ζωές!), άλλοι θεώρησαν ότι ήταν η κακιά η στιγμή (γιατί οι καταιγίδες ήταν εξαιρετικά σφοδρές με αποτέλεσμα να συσσωρευτούν όγκοι και όγκοι νερού στην τεχνητή λίμνη) και σε συνδυασμό με την τοποθέτηση των μελισσιών εκεί έγινε το κακό, άλλοι αναλογίστηκαν πόσο ευαίσθητο και έκθετο είναι το ζωικό μας κεφάλαιο και οι περιουσίες μας στα στοιχεία της Φύσης και πόσο κοντά είναι η επιτυχία από την ολική καταστροφή. Γενικώς ήταν ένα γεγονός που δεν άφησε αδιάφορο τον μελισσοκομικό κόσμο και του προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση!

 Όλα καλά μέχρι εδώ και καλά που τους εντυπώθηκε σε όλους βαθιά (και σε αυτούς που πάθανε την νίλια ακόμα βαθύτερα δυστυχώς). Αλλά υπάρχουν ορισμένα σημεία που καλό είναι να διευκρινιστούν περισσότερο για να βγουν κάποια συμπεράσματα χρήσιμα και όχι να αρκούμαστε σε σπασμωδικές αντιδράσεις και κριτικές ανούσιες που δεν θα μας δώσουν καμία χρήσιμη γνώση για το μέλλον.

 Πρώτο και βασικότερο σε όλη την υπόθεση, τα μελίσσια ξεχειμωνιάζανε εκεί για να έχουν μια πολύ καλύτερη προοπτική ανάπτυξης λόγου των κλιματολογικών συνθηκών (πεδιάδα, υψηλή περιεκτικότητα σε βλάστηση λόγου του ποταμιού και της τεχνητής λίμνης, καλές θερμοκρασίες σε σχέση με τα ορεινά). Δηλαδή η τοποθέτηση εκεί έγινε με σκοπό το κέρδος σε ανάπτυξη (που θα φέρει και κέρδος σε αποδόσεις), δυστυχώς εδώ θα επισημαίνω ότι η έννοια του κέρδους πάντα είναι συνυφασμένη με την έννοια του Ρίσκου (γιατί αλλιώς δεν υπάρχει δικαιολόγηση γιατί να υπάρχει κέρδος, στην οικονομική θεωρία το κέρδος είναι η αμοιβή για την ανάληψη ενός ρίσκου από την πλευρά του επιχειρηματία (είτε είναι μελισσοκόμος, είτε βιοτέχνης, είτε έμπορος, είτε οτιδήποτε!)). Αυτό είναι κάτι που οι περισσότεροι θέλουν να το ξεχνούν, η κάθε μία τοποθέτηση των μελισσιών μας εμπεριέχει και ένα ρίσκο μέσα της .Είτε να πλημμυρίσει το μέρος που τα έχουμε (Πουρνάρι Άρτα), είτε να καεί το μέρος που τα έχουμε (Χαλκιδική 2006), είτε να κλαπεί από το μέρος που τα έχουμε (περιαστικά δάση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη). Δεν υπάρχει τοποθέτηση που να μην έχει ένα ρίσκο μέσα της (ακόμα και η προσδοκία ότι θα αποδώσει μια νεκταροέκκριση είναι ένα ρίσκο που παίρνουμε!). Μην ξεχνιόμαστε σε ορισμένα πράγματα. 

 Δεύτερο βασικό τα φράγματα έχουν και διόδους υπερχείλισης γιατί προβλέπεται ότι κάποιες στιγμές μπορεί να χρειασθεί να τις ανοίξουν για να μην καταστραφεί το φράγμα αν σωρευτούν τεράστιοι όγκοι νερού από πίσω του. Αν δεν υπήρχε αυτός ο κίνδυνος (η πιθανότητα μάλλον) δεν θα τα είχανε. Και όσο μεγαλύτερο το φράγμα τόσο μεγαλύτεροι και οι όγκοι νερού που μπορούν να σωρευτούν από πίσω του, και τόσο μεγαλύτερες οι καταστροφές όταν θα ανοίξουν οι δίοδοι υπερχείλισης του (ιδίως σε εδάφη κορεσμένα από βροχοπτώσεις που δεν μπορούν να απορροφήσουν περισσότερο νερό πλέον). 

 Τρίτο βασικό η γνώση του να μην βάζεις τα μελίσσια σου σε ρέματα είναι διαδεδομένη νομίζω στην πλειονότητα των μελισσοκόμων (τουλάχιστο των παλιών). Ξαναδιαβάζοντας την ανάρτηση μου Ξεχειμώνιασμα μελισσιών πέφτω στην εξής πρόταση που είχα γράψει σε αυτήν " Ρέματα επίσης είναι τραγικά λάθος τοποθετήσεις, το χειμώνα μπορούν πολύ εύκολα τα ρέματα να μετατραπούν σε χειμάρρους και παγίδες θανάτου (και όχι μόνο για τα μελίσσια αλλά και για τους μελισσοκόμους, πριν από μερικές εβδομάδες μην ξεχνάτε ότι πνίγηκε ο μελισσοκόμος που είχε πάει να σώσει τα μελίσσια του στην Άσηρρο από το ρέμα που πλημμύρισε, Προσοχή!!!!! Μέρες που χρειάζεσαι 4Χ4 για να πας στα μελίσσια σου είναι στάνταρ οι μέρες που δεν πρέπει να πας στα μελίσσια σου!). "  

 Αυτή η ανάρτηση είχε γραφτεί στις 6/10/2014 και φυσικά κάτι αντίστοιχο με αυτό έχει γραφτεί σε δεκάδες blog, ομάδες, Forum και μελισσοκομικά βιβλία πριν από μένα! Και όταν έχεις ένα φράγμα η περιοχή κάτω από αυτό μπορεί να θεωρηθεί ως ένα τεράστιο ρέμα! Όσο πιο μεγάλο το φράγμα τόσο πιο μεγάλη η περιοχή που θα επηρεάζει αν κάτι πάει στραβά!   


 Τέταρτο εξαιρετικά ασυνήθιστες βροχοπτώσεις! Φέτος παίδες ήταν μια από τις πιο υγρές χρονιές που θυμάμαι στην ζωή μου, η άνοιξη ήταν καταστροφική για τα μελίσσια μας λόγου των βροχοπτώσεων, το καλοκαίρι σχεδόν πήγε χαμένο λόγω βροχών, τα πεύκα και η σουσούρα δώσανε πολύ καλά λόγο βροχών και πλημμύρες και πνιγμοί ήταν συχνότατοι κατά την διάρκεια του χειμώνα (βλέπετε παραπάνω ένα Status που είχα γράψει στο προφίλ μου σχετικά με την συχνότητα πνιγμών και πλημμυρών στις κοντινές περιοχές μας στην κεντρική Μακεδονία). Επίσης οι έντονες βροχοπτώσεις έγιναν στις 31 Ιανουαρίου, ακριβώς στην καρδία του χειμώνα σε ένα από τα πιο υγρά έτη των τελευταίων δεκαετιών! Κάτω από αυτό το πρίσμα οι βροχοπτώσεις είναι σύμφωνα με την γνώμη σας "ασυνήθιστο και ακραίο φαινόμενο"? Μήπως θα είναι πλέον όχι τόσο ασυνήθιστα και ακραία αυτά τα φαινόμενα (σύμφωνα με τους κλιματολόγους εκτός από υψηλότερες θερμοκρασίες θα φέρει το φαινόμενο του θερμοκηπίου και υγρότερα κλίματα τουλάχιστο μέχρι το 2030!)?

 Πέμπτο η πιθανότητα να συμβεί κάτι τείνει στην βεβαιότητα να συμβεί αυτό το γεγονός καθώς αυξάνει ο χρόνος. Έστω αν η πιθανότητα να συμβεί μια υπερχείλιση του φράγματος του Άραχθου είναι 5% κάθε χρονιά (και κάθε χρονιά ξεχωριστά θα είναι 5% μην μπερδεύεστε σε αυτό) σε πόσα χρόνια η πιθανότητα θα γίνει βεβαιότητα γεγονότος (δηλαδή η πιθανότητα να είναι 100%). Η απάντηση είναι σε 20 χρόνια μια πιθανότητα με 5% κάθε χρονιά θα είναι πιθανότητα 100% να συμβεί. Και τι σημαίνει αυτό τσακαλάκια μου? Ότι ακόμα και αν οι πιθανότητες κάτι να πάει στραβά (όπως πήγε στην Άρτα) είναι μόλις 1 στις 20 για κάθε χρονιά (5% πιθανότητα στο χαρτί! Όχι στην πραγματικότητα!)  αν τρέξει αρκετός χρόνος (20 χρόνια) είναι σχεδόν σίγουρο ότι αυτό το γεγονός θα συμβεί! Βλέπετε δεν ήταν φέτος η πρώτη χρονιά που γίνεται αυτή η μαζική τοποθέτηση μελισσιών στην κοιλάδα κάτω από το φράγμα του Πουρναριού, γίνεται κάθε χρονιά αυτή η τοποθέτηση από πολλούς μελισσοκόμους (και θα εξακολουθήσει να γίνεται μάλλον και δυστυχώς!), ναι αλλά κάθε χρονιά που περνά υπάρχει και αυτή η μικρή πιθανότητα να γίνει η ζημία που έγινε, μικρή για κάθε χρονιά αλλά αν το δεις με ορίζοντα δεκαετιών είναι πολύ μεγάλη και κάποια στιγμή θα συμβεί (όπως και συνέβη και θα ξανασυμβεί). Είναι σαν να παίζεις ρώσικη ρουλέτα με ένα πιστόλι στον κρόταφο και 1 σφαίρα στις 6 θαλάμες του όπλου. Αν είσαι αρκετά τυχερός και δεν σκοτωθείς στις 5 πρώτες προσπάθειες είναι τελείως σίγουρο ότι θα σκοτωθείς στην 6 και τελευταία προσπάθεια!   

 Η καταστροφή στην Άρτα ήταν ένα συμβάν καταδικασμένο να συμβεί! Ένα ρίσκο που αυτή την χρονιά έμελλε να πάει τραγικά λάθος, μια πλήρη αγνόησή των βασικών μελισσοκομικών κανόνων ξεχειμωνιάσματος, μια φυσική συνέπεια των καιρικών συνθηκών που χαρακτηρίζουν αυτή την χρονιά και αυτή την εποχή του έτους. 

 Ξέρω αυτά που λέω δεν ακούγονται ωραία αλλά δυστυχώς είναι αληθή! Σχεδόν ποτέ η αλήθεια δεν είναι ωραία και όσοι την λένε συνήθως δεν είναι αρεστοί στους άλλους. Αλλά με την αλήθεια μπορούμε να αποφύγουμε παρόμοιες καταστάσεις και στο μέλλον. Με το να γαργαλάμε αυτιά λέγοντας ότι θέλουν οι υπόλοιποι να ακούσουν το μόνο που θα πετύχουμε είναι να επαναληφθούν τα ίδια τραγικά γεγονότα στο μέλλον ξανά και ξανά και ξανά! 

 Ρεζουμέ τώρα, Παίδες κάποιοι κανόνες μελισσοκομικοί υπάρχουν για να τους τηρούμε (βλέπετε παραπάνω) δεν είναι σώφρων να τους αγνοούμε. Το κάθε τι έχει το Ρίσκο του, μάθετε να το υπολογίζετε σωστά (στο παρακάτω παράρτημα έχω κάνει τον υπολογισμό του ρίσκου για αυτή την περίπτωση και σας δίνω τα εργαλεία για να υπολογίζετε και εσείς το ρίσκο σε παρόμοιες περιπτώσεις, αν δεν σας κάνει κόπο διαβάστε το, είναι ένα δυνατό εργαλείο αν το χρησιμοποιήσετε) και κυρίως να δουλεύετε με την λογική του χειρότερου - καλύτερου σεναρίου πάντα και της εξισορρόπησης πιθανοτήτων (πχ κάποιος που θα δούλευε έτσι θα κρατούσε ένα μέρος του ζωικού του κεφαλαίου μακρυά από αυτή την περιοχή, δεν θα έβαζε όλα του τα αυγά σε ένα καλάθι). Ανιχνεύσεις παντού και ανοιχτό μυαλό για κάθε κίνδυνο που μπορεί να αντιμετωπίσει το ζωικό σου κεφάλαιο (τα φράγματα έχουν διόδους διαφυγής του νερού, Γιατί τις έχουν? Κάθε πόσο τις χρησιμοποιούν? Τι ακριβώς συμβαίνει αν τις χρησιμοποιήσουν εκεί κάτω? Απλά ερωτήματα που μπορείτε να τα κάνετε στους υπεύθυνους του φράγματος αν πάτε να κάνετε εκεί τοποθέτηση!). Οι κλιματολογικές συνθήκες αλλάζουν διαρκώς και ταχύτατα και αυτό πρέπει να είναι στα υπόψη σας, περιοχές καλές μπορεί να κρύβουν κινδύνους που παλιότερα δεν υφίσταντο. Η καταστροφή του ζωικού σας κεφαλαίου χρονιά με την χρονιά έχει όλο και πιο αυξημένες πιθανότητες να συμβεί (δεν θα είναι μια πλημμύρα στην Άρτα θα είναι μια φωτιά στην Χαλκιδική, αν δεν είναι αυτό θα είναι ένας ψεκασμός πάνω στις ροδακινιές, αν δεν είναι αυτό θα είναι μια κλοπή στην Αττική, αν δεν είναι αυτό θα είναι ένας παγετός στα Γρεβενά, ότι και να είναι αν είσαι αρκετά χρόνια στο κουρμπέτι από κάπου θα την αρπάξεις την φόλα!). Ένας τρόπος για να αντιμετωπίσεις αυτόν τον κίνδυνο είναι να δηλώνεις και να ασφαλίζεις τα μελίσσια στον ΕΛΓΑ (για να μην πηγαίνεις και να απαιτείς αποζημιώσεις από το κράτος χωρίς να έχεις το δικαίωμα για αυτές, ή να αποδείξεις ότι πράγματι είχες τόσα μελίσσια όσα ισχυρίζεσαι ότι πάθανε ζημία!).

 Συνάδελφοί στο χέρι μας είναι αυτή η τραγική καταστροφή να γίνει μάθημα για όλο το κλάδο μας και να μην ζήσουν και άλλοι συνάδελφοι μας τις τραγικές στιγμές που ζήσανε οι μελισσοκόμοι που πάθανε ζημία κάτω από το φράγμα του Πουρναριού. Η καρδία μας, η ψυχή μας, ο λογισμός μας είναι με κάθε ένα μελισσοκόμο που έπαθε αβαρία (που πολύ εύκολα θα μπορούσαμε να είμαστε εμείς αυτοί, μην γελιέστε το πόσο εύκολο είναι να γίνει η γκέλα!), τουλάχιστο αυτές οι εικόνες καλό είναι να μην επαναληφθούν στο μέλλον και να καταστρέψουν το μέλλον και άλλων μελισσοκόμων. 

 Μακάρι και αυτή η ανάρτηση να βοηθήσει σε αυτό.  







Adios Amigos Locos




Μότσανος Λάζαρος 

Σοχός 19/3/2015  

* Ο Αγών μου του Χίτλερ





Παράρτημα. 

 Σε αυτό το παράρτημα θα υπολογίσουμε το ρίσκο τοποθέτησης στην Άρτα έναντι μιας τοποθέτησης πολύ ποιο κοντά στην έδρα του μελισσοκόμου.

 Και πρώτα ας ορίσουμε το πρόβλημα μας. Θεωρούμε ότι οι επιλογές ξεχειμωνίασματος που έχει ένας μελισσοκόμος του Σοχού (Ο αρκούδας χα χα χα) για 100 κυψέλες είναι είτε να τα ξεχειμωνιάσει στον Σοχό (5 Km μακρυά) είτε να τα ξεχειμωνιάσει στην Άρτα (380 Km μακρυά).   


  Το κόστος κάθε επιλογής αναλύεται στους παραπάνω πίνακες για κάθε επιλογή του. Στην περίπτωση που θα τα πάει στην Άρτα θα χρειασθεί 2 μετακινήσεις για να μεταφέρει τις κυψέλες (εδώ θεωρούμε ότι έχει φορτηγό δικό του με δυνατότητα μεταφοράς 100 κυψελών διπλών! Αν δεν έχει κάτι τέτοιο τότε θα αυξηθούν τα δρομολόγια για να μεταφερθούν οι παραπάνω κυψέλες -ιδίως στο να έρθουν γιατί ενώ θα πάνε μονές στην Άρτα θα έρθουν διπλές από εκεί!- και ανάλογα θα αυξηθεί και το κόστος μεταφοράς) καθώς και 4 μετακινήσεις για επιθεωρήσεις τροφοδοσία, προσθήκη κεριών και ορόφων, θεραπείες (λίγες μεν αλλά όταν κάθε πάνε έλα θέλει 200 ευρώ αναγκαστικά θα κάνεις λιγότερες κινήσεις με πολύ περισσότερο όγκο εργασίας σε κάθε κίνηση σου).

 Επίσης το κόστος τροφοδοσίας θα ορισθεί από 3 κιλά ζαχαροζύμαρο που θα βάλει στα μελίσσια του στην διάρκεια των τριών μηνών που θα τα έχει εκεί (θα τροφοδοτήσει με ζαχαροζύμαρο ή βανίλια γιατί και θέλει να αναπτυχθούν τα μελίσσια του δεδομένου ότι και χειμώνας εκεί θα είναι και δεν θα ξεγονέψουν τα μελίσσια οπότε όσα αποθέματα σε μέλι και να έχει πάλι θα θέλει τροφοδότηση, και θα είναι πολύ δύσκολο να τροφοδοτεί με σιρόπι, ακόμα και να βάζει σιρόπι ιμβερτοποιημένο 1 φορά την εβδομάδα, πάλι θα αυξηθεί το κόστος μεταφοράς του γιατί θα πολλαπλασιαστούν οι επισκέψεις στο μελισσοκομείο του). Οπότε με τα παραπάνω ορίζεται το κόστος ξεχειμωνιάσματος στην Άρτα.

 Αντίστοιχα το κόστος ξεχειμωνιάσματος στον Σοχό ορίζεται από το κόστος μεταφοράς για 10 επισκέψεις κοντινές στο μελισσοκομείο ( δίπλα είναι, τουλάχιστο 10 φορές σε τρεις -χειμερινούς- μήνες θα πας, έστω να πας να πιεις ένα καφέ εκεί χα χα χα).Ενώ το κόστος τροφοδοσίας ορίζεται από 5 κιλά ζαχαροζύμαρο (γιατί ενώ τα μελίσσια έχουν ξεγονεύσει ωστόσο με -11 ή με -17 βαθμούς Κελσίου θερμοκρασία η κατανάλωση τροφής θα είναι ιδιαίτερα αυξημένη!).



 Ωραία είδαμε τα κόστη σε αυτό το θεωρητικό πρόβλημα για να δούμε και τις αποδόσεις που μπορεί να έχει ο παραπάνω χειρισμός. Έστω ότι τα μελίσσια είναι έτοιμα για παραγωγή από την ανθοφορία του παλιουριού αν ξεχειμωνιάσουν στην Άρτα ενώ στην συγκεκριμένη ανθοφορία όσα ξεχειμωνιάσαν στον Σοχό ακόμα αναπτύσσονται και δεν είναι ακόμα παραγωγικά. Οπότε θα έχουμε μια διαφορά στις αποδώσεις στα μελίσσια που την ορίζουμε (αυθαίρετα και μόνο για τις ανάγκες του παραδείγματος! Προσοχή εδώ!) σε περίπτωση που η χρονιά πάει καλά (πιθανότητα ας πούμε 50%) η απόδοση των μελισσιών που ξεχειμωνίασαν στην Άρτα (την ονομάζουμε Ρ(Α30)) να είναι 30 κιλά/κυψέλη ενώ η αντίστοιχη πιθανότητα των μελισσιών που ξεχειμωνιάσαν στον Σοχό (Ρ(Σ20) θα είναι 20 κιλά/κυψέλη.

 Αντίστοιχα αν η χρονιά πάει άσχημα οι αντίστοιχες αποδώσεις για τα μελίσσια της Άρτας θα είναι Ρ(Α13) 13 κιλά/κυψέλη και του Σοχού Ρ(Σ10) 10 κιλά/κυψέλη. Στους παραπάνω πίνακες έχουμε τις διαφορές στις αποδόσεις και τιμολογούμε κάθε κιλό μελιού με 7 ευρώ το κιλό.


 Τώρα θα χρησιμοποιήσουμε την τεχνική των δέντρων αποφάσεων (βλέπετε προηγούμενες αναρτήσεις Μελισσοκομικοί χειρισμοί και δέντρα αποφάσεων καθώς και Μελισσοκομία και δέντρα αποφάσεων δεν θα αναλύσω την τεχνική σε αυτή την ανάρτηση όποιος ενδιαφέρεται να την μάθει θα την διαβάσει από αυτές τις αναρτήσεις).

 Και μάλιστα το πρόβλημα είναι παρόμοιο με το πρόβλημα τροφοδοσίας έναντι μεταφοράς που έχω αναλύσει στο παρελθόν. Έχοντας τα δεδομένα κόστους, απόδοσης και πιθανότητας εμφάνισης μπορούμε να κάνουμε τον αρχικό πίνακα δεδομένων, το δέντρο αποφάσεων για κάθε περίπτωση και να υπολογίσουμε την Προσδοκώμενη τιμή κέρδους για κάθε μία από τις επιλογές μας. Και συγκεκριμένα η Προσδοκώμενη τιμή κέρδους ξεχειμωνιάσματος στην Άρτα ΠΤΚ(Α)= 13.825 Ευρώ ενώ η Προσδοκώμενη τιμή κέρδους ξεχειμωνιάσματος στον Σοχό ΠΤΚ(Σ)= 10.055 Ευρώ. Οπότε έχουμε και την απάντηση μας στην επιλογή σχετικά με το ξεχειμώνιασμα μας.

 Και στην πραγματικότητα έτσι αναλυόταν ο υπολογισμός του ρίσκου ξεχειμωνιάσματος στον Νότο έναντι στον Βορρά μέχρι τώρα (δηλαδή μέχρι πριν την καταστροφή της Άρτας). Πλέον όμως έγινε η καταστροφή (Σύμφωνα με τον ΕΛΓΑ Ιωαννίνων έχουν δηλώσει ότι έχουν υποστεί απώλειες 62 μελισσοκόμοι με συνολικά 7211 κυψέλες. Πηγή Μελισσοκομική Επιθεώρηση Τεύχος Μαρτίου - Απριλίου 2015. Αυτό μας κάνει ένα μέσο όρο 116 κυψέλες ανά μελισσοκόμο, και για αυτό και το παράδειγμα μας μιλά για 100 κυψέλες). 


 Μετά την καταστροφή όμως έχει δημιουργηθεί μια άλλη πραγματικότητα στην οποία το παραπάνω δέντρο αποφάσεων δεν είναι σύμφωνο με αυτή. Οπότε θα πρέπει να το επανυπολογίσουμε έχοντας μέσα και την πιθανότητα να γίνει ξανά μια καταστροφή σαν αυτή που έγινε φέτος.

 Και πώς μπορούμε να υπολογίζουμε την πιθανότητα αυτής της καταστροφής? Η απάντηση είναι με Δημιουργικότητα! Αυτό που λένε οι Αμερικάνοι "Think outside the box".

 Για να δούμε τα δεδομένα που έχουμε στα χέρια μας. Όπως ανάφερα παραπάνω το φράγμα στο Πουρνάρι μπήκε σε λειτουργία το 1997 και η καταστροφή των μελισσιών έγινε το 2015 οπότε έχουμε το γεγονός ότι στα 18 χρόνια λειτουργίας του Φράγματος είχαμε 1 καταστροφή αυτού του μεγέθους.

 Οπότε η πιθανότητα (μέχρι τώρα! Αν και του χρόνου γίνει πάλι μια τέτοια καταστροφή θα αλλάξουν αντίστοιχα και οι πιθανότητες!) να συμβεί ένα τέτοιο περιστατικό (που την ονομάζουμε Ρ(Α0)) είναι Ρ(Α0)=1/18=5,56%!

 Και η πιθανότητα να μην συμβεί αυτό το περιστατικό θα είναι 100%-5,56%=94,44% (το οποίο σημαίνει ότι οι πιθανότητες εμφάνισης τώρα είναι  Ρ(Α30)=Ρ(Α13)=94,44/2=47,22%)!

 Ήταν δύσκολο αυτό? Όχι! Απλώς έπρεπε να σκεφτούμε λίγο διαφορετικά για να το βγάλουμε. Ο παραπάνω πίνακας είναι σε οπτική μορφή όλος ο υπολογισμός που κάναμε εδώ.


 Και πάμε να υπολογίσουμε τώρα τι απόδοση (ζημία! Η αρνητική απόδοση είναι και αυτή απόδοση μην το ξεχνάτε!) έχει αυτή η πιθανότητα Ρ(Α0). Και έστω ότι πεθαίνουν όλα τα μελίσσια που έχουμε κατεβάσει στην Άρτα και μάλιστα μπορούμε να βρούμε μόνο τις 50 κυψέλες από τις 100. Οι υπόλοιπες τις πήρε το ποτάμι ή τις πήραν άλλοι μελισσοκόμοι (κατά λάθος ή εσκεμμένα).

 Οπότε ο παραπάνω πίνακας όπου υπολογίζουμε τις απώλειες μας βγάζει ένα κόστος 11.500 ευρώ για τα χαμένα μελίσσια (εδώ υπολογίζουμε και ίδιο κόστος ξεχειμωνιάσματος για τις κυψέλες μας, αυτό μπορεί να ισχύει μπορεί και όχι, μπορεί να είναι μικρότερο αλλά μπορεί να είναι και πολύ μεγαλύτερο αν μείνεις πολλές ημέρες εκεί για να ψάχνεις τις κυψέλες σου! Για ευκολία δεν αλλάζω το κόστος ξεχειμωνίασματος και για αυτή την περίπτωση).


 Οπότε τώρα έχουμε τον νέο πίνακα αρχικών δεδομένων μαζί με ένα νέο δέντρο αποφάσεων στο οποίο υπάρχει μέσα και η περίπτωση της φυσικής καταστροφής και στην Προσδοκώμενη τιμή κέρδους υπάρχει ένας πιο πλήρες υπολογισμός των ρίσκων και των αποδόσεων. 

 Και συγκεκριμένα η ΠΤΚ(Α)= 12.348,82 Ευρώ ενώ η ΠΤΚ(Σ)=10.055 Ευρώ (λογικό αυτό γιατί δεν άλλαξε τίποτε στα ποσοστά και αποδόσεις του Σοχού). Οπότε με τα δεδομένα που ορίσαμε το πρόβλημα εξακολουθεί και αποτελεί καλύτερη επιλογή το ξεχειμώνιασμα στην Άρτα παρόλο την πιθανότητα πλήρης καταστροφής! Στα υπόψη και αυτό!

 Πριν κλείσουμε αυτή την ανάρτηση μερικές απαραίτητες διευκρινίσεις. Το παράδειγμα μας είναι υποθετικό και τα αριθμητικά αρχικά δεδομένα μπορεί να μην είναι αυτά. Σε περίπτωση που αλλάζει το κόστος ξεχειμωνιάσματος ή οι αποδώσεις ή οι πιθανότητες να είναι καλή ή κακή η μελισσοκομική χρονιά αλλάζει και το αποτέλεσμα της ΠΤΚ άρα και η βέλτιστη λύση. 

 Δεύτερον σε κάθε χρονιά θα αλλάζει το ποσοστό φυσικής καταστροφής, δηλαδή αν τα επόμενα 3 χρόνια δεν γίνει καμία φυσική καταστροφή η πιθανότητα Ρ(Α0) θα είναι Ρ(Α0)=1/21=4,76% αντίθετα αν στα επόμενα τρία χρόνια έχουμε κάθε χρονιά και μια φυσική καταστροφή η πιθανότητα Ρ(Α0) θα είναι Ρ(Α0)=4/21=19%! Με ένα τόσο υψηλό ποσοστό απώλειας του κεφαλαίου σου είναι πολύ δύσκολο να συμφέρει μια τοποθέτηση εκεί, Κάθε χρονιά θα πρέπει να γίνεται ο επανυπολογισμός των πιθανοτήτων εμφάνισης κάθε περίπτωσης!

 Τρίτον αν πήγες για πρώτη χρονιά το 2015 στην Άρτα για ξεχειμώνιασμα η πιθανότητα Ρ(Α0) για σένα ήταν Ρ(Α0)=100%! Αυτό είναι βασικό να το κατανοήσετε, οι πιθανότητες υπολογίζουν τα ποσοστά για μακροπρόθεσμα χρονικά διαστήματα αλλά κάθε χρονιά μπορεί είτε να έχει εμφάνιση της φυσικής καταστροφής 0% είτε 100%. Το ότι βλέπετε εσείς υπολογισμένο ένα 5,56% δεν σημαίνει τίποτα όταν θα σκάζει το φράγμα πάνω από τα κεφάλια σας!!! Επίσης αν τα μελίσσια σου τα έχεις έστω σε μια πλαγιά και είναι μόνο ένα μέτρο πάνω από το επίπεδο των υδάτων μετά την υπερχείλιση του φράγματος δεν θα έχεις καμία απώλεια! Στα υπόψη και αυτό! 

 Τέταρτό οι αποδόσεις αυτές που παρουσιάζω δεν είναι οι πραγματικές! Εκτός από το κόστος ξεχειμωνιάσματος υπάρχουν πολλά ακόμα λειτουργικά κόστη (ασφάλειες, καύσιμα για τις λοιπές μετακινήσεις, απώλειες μελισσιών, έξτρα τροφοδοτήσεις ανάγκης ή διέγερσης μέσα στην χρονιά, κεριά, φάρμακα, τέλη κυκλοφορίας, αβαρίες στο φορτηγό, φθορές και ανταλλακτικά παντού, ρεύμα, υλικά συσκευασίας, αποσβέσεις και χίλια δύο ακόμα κέρατα! Δεν τα υπολογίζω αυτά γιατί μας ενδιαφέρει μόνο το πρόβλημα απομονωμένο από τα κοινά κόστη στις δύο περιπτώσεις ξεχειμωνιάσματος και αναλυμένο μόνο ως προς την διαφορά αυτής της παραμέτρου! Μην βλέπετε τέτοιους αριθμούς και ονειρεύεστε κέρδη που δεν υπάρχουν! Χα χα χα). 

 Πέμπτο το πρόβλημα αυτό θα μπορούσε να έχει παραπάνω μεταβλητές όπως πχ τις πιθανότητες κλοπών και στις δύο τοποθετήσεις (που αν είσαι στο Σοχό είναι μικρότερη η πιθανότητα να σου κλέψουν τα μελίσσια από ότι στην Άρτα, αλλά αν είσαι στην Αθήνα ή στην Θεσσαλονίκη είναι μεγαλύτερες οι πιθανότητες να στα κλέψουν εκεί από ότι στην Άρτα). Δεν το έκανα γιατί και δεν ήθελα να γίνει πολύ περίπλοκο το δέντρο αποφάσεων και γιατί δεν έχω τα σχετικά αρχικά δεδομένα για κάθε περιοχή (δυστυχώς εδώ καλά θα ήταν είτε η αστυνομία είτε οι μελισσοκομικοί σύλλογοι να κρατούσαν ένα αρχείο με πόσα περιστατικά έχουμε σε κάθε περιοχή ανάλογα με τους πόσους μελισσοκόμους έχουμε για να μπορέσουμε να ξέρουμε τα ποσοστά πιθανοτήτων κλοπής σε κάθε περιοχή-όπως ακριβώς τα υπολογίσαμε για την Άρτα σε σχέση με την φυσική καταστροφή!-). Πάντως όποιος έχει δεδομένα για την περιοχή του μπορεί ακριβώς με δεύτερο δέντρο αποφάσεων να υπολογίσει το ρίσκο τοποθέτησης σε περιοχές που έχει δεδομένα.

 Έκτο τα παραπάνω δέντρα αποφάσεων μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμα και για βασιλοτροφία έναντι κόψιμο παραφυάδων για αναπαραγωγή του ζωικού σου κεφαλαίου, ρίχνω την ιδέα για ορισμένους φίλους μου να το έχουν στα υπόψη αυτό! Φυσικά δεν θα το υπολογίσω εγώ αυτό, να κάνετε κάτι μόνοι σας και εσείς για να μην μου βγάζετε και γλώσσα χα χα χα! 

 Έβδομο και ποιο σημαντικό είναι το ότι πρέπει σε κάθε καταστροφή να υπάρχει και κάποιο κέρδος! Το να βγαίνουμε και να μοιρολογούμε βγάζοντας φωτογραφίες με μαύρες πλερέζες σαν τίποτε γριές από την Μάνη και μόνο δεν έχει κανένα νόημα! Το ζήτημα είναι να δημιουργούμε εργαλεία για να βοηθούμε παλιούς και νέους μελισσοκόμους να μην πάθουν αυτά που πάθανε οι άτυχοι συνάδερφοι μας (που θα μπορούσαμε να είμαστε εμείς σε δεκάδες άλλες φυσικές ή μη καταστροφές μην το ξεχνάτε αυτό!).

 Αυτός είναι και ο λόγος για την παραπάνω ανάρτηση (δεν σκοπεύω εγώ να πάω στην Άρτα για ξεχειμώνιασμα άλλωστε ώστε να χρειαστώ να δαπανήσω τόσο χρόνο και κόπο για να υπολογίσω τα παραπάνω! Για όλους τους άλλους μελισσοκόμους το κάνω, για να έχουν κάποια εργαλεία στα χέρια τους για να τα χρησιμοποιούν σε διάφορες επιλογές τους και μόνο! Το αν θα τα χρησιμοποιήσουν είναι δικιά τους μόνο επιλογή και ευθύνη. Εγώ τα παρουσίασα, νίπτω πλέον τα χέρια μου!). Απλώς το απρόοπτο είναι διαρκώς στην ζωή μας και καλό είναι να έχουμε την γνώση αντιμετώπισης του. Γιατί η Ζωή είναι σκληρή και αδίστακτη για όσους δεν έχουν γνώση αυτού του γεγονότος. 


Σειρά Μελισσοκομικός διάλογος με τον εαυτό μου


Σάββατο 14 Μαρτίου 2015

Μελισσοκομικά σκονάκια Vol II


 Αυτή η ανάρτηση είναι η συνέχεια της προηγούμενης ανάρτησης μας Μελισσοκομικά Σκονάκια και της επέκτασης της θεωρίας σε εργαλεία χρήσιμα για τους μελισσοκόμους. 

 Στην ανάρτηση Μελισσοκομικά Σκονάκια έχουμε την αριθμητική που ορίζει την ζωή των μελισσών ανά κάστα, εκεί έχω δημιουργήσει πίνακες για να βοηθήσουν τον κάθε ένα να κατανοήσει ποια είναι τα χρονικά όρια εκκόλαψης και καθηκόντων της κάθε μέλισσας (ανά είδος). Η αριθμητική είναι εκεί όποιος θέλει την διαβάζει.

 Σε αυτή την ανάρτηση θα κάνουμε την εφαρμογή αυτής της αριθμητικής σε πρακτικό επίπεδο.

 Στον επάνω πίνακα έχω ένα φύλλο εργασίας του excel όπου βάζοντας την ημερομηνία παρατήρησης βγαίνουν ορισμένα ενδιαφέροντα συμπεράσματα σχετικά με την εκκόλαψη των διαφόρων καστών και καθηκόντων κάθε μέλισσας ανάλογα στο στάδιο που βρίσκεται το κάθε έντομο (πχ στην βασίλισσα πότε θα αρχίσει να γεννά αν βρίσκεται σε μια από τις παρακάτω καταστάσεις γόνου: αυγό, λάρβα, σφραγισμένο κελί, καθώς και την έξοδο από το κελί (και κάποια άλλα λέει αλλά δεν είναι επί του παρόντος). Ομοίως έχουμε για την εργάτρια μέλισσα το πότε θα γίνει συλλέκτρια στις παραπάνω τέσσερις καταστάσεις γόνου, όπως και για τον κηφήνα το πότε θα πετάξει για γονιμοποίηση επίσης ανάλογα των τεσσάρων καταστάσεων του γόνου του).

 Φυσικά υπολογίζεται και ένα περιθώριο ανοχής (ανώτερο κατώτερο όριο συν πλην 5 ημερών για την βασίλισσα, συν πλην 7 ημερών για την εργάτρια, και συν πλην 5 ημερών για τον κηφήνα). Αυτά αποτελούν καθαρή συνέπεια της θεωρίας σχετικά με την βιολογία της μέλισσας και δεν θέλουν ιδιαίτερη αναφορά (η οποία γίνεται είπαμε στην ανάρτηση  Μελισσοκομικά Σκονάκια ). 

 Φυσικά όλα τα παραπάνω αποτελούν μια στατική εικόνα του μελισσιού και δεν μπορεί να θεωρηθεί ως μαθηματικό μοντέλο ανάπτυξης ενός μελισσιού δεδομένου ότι η νεκταροέκκριση αποτελεί τον καθοριστικό παράγοντα ανάπτυξης ενός μελισσιού και όχι μόνο η αριθμητική που διέπει την βιολογία της μέλισσας (μάλιστα σε προηγούμενη ανάρτηση μας Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol VIIΙ  στην 6η και στην 7η  ερώτηση αναφέρω ότι πρέπει για να υπολογισθεί κάτι τέτοιο να ξέρουμε και μερικούς ακόμα παράγοντες! Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να διαβάσει αρκετά ενδιαφέροντα πράγματα για το θέμα σε αυτή την ανάρτηση, ούτε και αυτό θα το αναπτύξω εδώ).

 Χρήσιμος μεν ο παραπάνω υπολογιστής αλλά είναι λίγο δύσκολο να τον βάλω σε χρήση στο blog μου για να τον χρησιμοποιείτε, και είναι και λίγο δύσκολο να τον έχετε στο μελισσοκομείο σας επάνω στο βουνό (δεν πιστεύω να πηγαίνετε στο βουνό με υπολογιστή! Χα χα χα). 

 Αντίθετα κάτι σε μορφή εκτυπωμένου πίνακα το οποίο θα μπορούσατε να το έχετε σε διαφάνειες και σε ένα ντοσιέ για να το συμβουλεύεστε είναι νομίζω κάτι πιο εύχρηστο και πρακτικό. Για αυτό και δημιούργησα τους παρακάτω πίνακες όπου ανάλογα την ημέρα παρατήρησης και το επίπεδο που είναι ο γόνος της βασίλισσας (δεν έκανα τα αντίστοιχα για τις εργάτριες μέλισσες ή τους κηφήνες γιατί δεν έχουν και τόσο σημασία να τα ξέρουμε σε αντίθεση με την βασίλισσα. Βάση άλλωστε της αριθμητικής της κόβουμε παραφυάδες, κοιτάμε για σμηνουργίες, κάνουμε εισαγωγές βασίλισσας) βλέπουμε πότε περίπου θα πρέπει να γεννά (έχοντας και ένα περιθώριο συν πλην 5 ημερών). 

 Δηλαδή είσαστε στις 27 Φεβρουαρίου (στον νότο ή μάλλον στην Κύπρο χα χα χα) και βλέπετε  ένα μελίσσι ορφανό που έχει αυγά μέσα, κοιτάτε τον αντίστοιχο πίνακα του Φεβρουαρίου και βλέπετε ότι θα αρχίσει να γεννά η βασίλισσα από 22 Μαρτίου έως 1 Απριλίου (το περιθώριο συν πλην 5 ημερών που λέγαμε). Αντίστοιχα αν δείτε λάρβα μέσα σε βασιλικό κελί θα έχουμε γέννα στις 18 Μαρτίου έως τις 28 Μαρτίου. Σε σφραγισμένο βασιλικό κελί θα έχουμε γέννα από τις 14 Μαρτίου έως τις 24 Μαρτίου, και αν έχει κάνει την έξοδο της από το κελί η βασίλισσα θα έχουμε γέννα στις 6 Μαρτίου έως τις 16 Μαρτίου. Αν δεν δούμε γέννα στις αντίστοιχες ημερομηνίες (μαζί με τα περιθώρια ανοχής που έχουμε δώσει)? Τότε είτε η βασίλισσα δεν έχει γονιμοποιηθεί, είτε δεν γύρισε στην κυψέλη, είτε δεν έχει εκκολαφθεί οπότε θα πρέπει να κάνουμε τις αντίστοιχες ενέργειες για να βγει νέα βασίλισσα.

 Επισημάνσεις αυτοί οι πίνακες έχουν δημιουργηθεί για το 2015 που δεν είναι δίσεκτο, το επόμενο έτος (το 2016) είναι οπότε για να τους χρησιμοποιήσετε θα πρέπει να μεταβάλετε τις ημερομηνίες κατά μία ημέρα νωρίτερα σε όποιες ημερομηνίες πέφτουν μετά την 28 Φεβρουαρίου (Δηλαδή ημέρα παρατήρησης  από 6/2 έως 29/2 στην περίπτωση του αυγού, 10/2 έως 29/2 στην λάρβα, 14/2 έως 29/2 στο σφράγισμα των κελιών, και 22/2 έως 29/2 στην έξοδο από το κελί) αν δεν το κάνετε αυτό θα βρεθείτε προ εκπλήξεων και δεν θα φταίω εγώ μιας και σας το επισήμανα χα χα χα. Οι υπόλοιποι πίνακες δεν αλλάζουν.

 Δεύτερη επισήμανση γιατί ρε μπάρμπα μας έβγαλες και τους 12 μήνες? Εκεί στον Βορά βγάζετε και βασιλικά κελιά και γονιμοποιημένες βασίλισσες και τον Δεκέμβρη? Όχι φυσικά (αν και ποτέ δεν ξέρεις! Χα χα χα) αλλά στον Νότο μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο μια που δεν ξεγονεύουν τα μελίσσια (ή στην Κύπρο που είναι ακόμα πιο νότια) οπότε για να καλύψω και τους νότιους μελισσοκόμους κάλυψα και τους 12 μήνες να τους έχετε. 

 Τρίτη επισήμανση θεωρούμε δεδομένο ότι ξέρουμε ακριβώς πότε έχει μπει στο κάθε στάδιο ο γόνος κάνοντας 1 επιθεώρηση ανά 5 ημέρες την κρίσιμη εποχή (ή στην περίπτωση της βασιλοτροφίας είναι ακόμα πιο εύκολα μια που εμείς έχουμε εμβολιάσει το κάθε βασιλικό κελί), γιατί στους υπολογισμούς έχει μπει ως δεδομένο π.χ. ότι η λάρβα είναι στην πρώτη ημέρα στο βασιλικό κελί ή το σφραγισμένο κελί είναι στην πρώτη του ημέρα κτλ) από αυτή την άποψη το φύλλο εργασίας έχει πλεονέκτημα σε σχέση με τους πίνακες γιατί υπολογίζει και το διάστημα που χρειάζεται η κάθε μορφή γόνου για να περάσει στο επόμενο επίπεδο. Στα υπόψη και αυτό, αν δεν ξέρετε το πότε ακριβώς μπήκε σε αυτή την μορφή ο γόνος τα αποτελέσματα θα είναι διαφορετικά (αλλά μόνο ως προς το πόσο νωρίτερα θα έχουμε την γέννα της βασίλισσας!). Το ότι υπάρχει ένα εργαλείο στα χέρια σας δεν σημαίνει ότι δεν θα κάνετε τα βασικά από την πλευρά σας. Προσοχή σε αυτό! 
   
Οπότε τσακαλάκια πάρτε τους πίνακες που έχω στο παράρτημα για να τους χρησιμοποιήσετε για να υπολογίζετε την έναρξη της γέννας της βασίλισσας εύκολα, άνετα και γρήγορα. 


Μέχρι την επόμενη ανάρτηση......



Adios Amigos Locos





Μότσανος Λάζαρος

Σοχός 14/3/2015


Παράρτημα 





































Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

Ενθύμιο Πολέμου



 Περιήγηση για ακόμα ένα απόγευμα στο βουνό και βρέθηκα ξαφνικά σε μνήμες πολέμου! Ένα πολυβολείο από την εποχή του εμφυλίου! Ενός τελείως άσκοπου και ηλίθιου πολέμου ανάμεσα σε Έλληνες. Ένας πόλεμος που έγινε μόνο και μόνο για να επιβεβαιώσουμε ότι είμαστε γνήσιοι απόγονοι των ένδοξων προγόνων μας. Έλληνες που δεν σφάζονται μεταξύ τους κάθε μερικές δεκαετίες τι σόι Έλληνες είναι?

 Χα χα χα.

 Και φυσικά το παιδάκι τι θα έκανε όταν βρήκε το πολυβολείο? Να μην μπει μέσα? Τι και αν το κατασκεύασαν στα τέλη του 40? Τι και αν περάσανε κοντά στα 70 χρόνια από τότε? Όχιιιιιιιιιι! Θα μπει μέσα, και θα το δικαιολογήσει κάπως έτσι " Μα τα πολυβολεία τα φτιάχνανε για να αντέχουν εκρήξεις! Σιγά μην πέσει την ώρα που θα είμαι εγώ μέσα!" Τέτοια λένε και οι περίεργες γάτες και στο τέλος δεν τις σώζουν ούτε οι εφτά ζωές τους χα χα χα. 


 Και με το γλίστρημα στην είσοδο λόγου της λάσπης και το χτύπημα στο μέτωπο λόγου του ύψους μπαίνω μέσα βρίζοντας, από μέσα είναι πολύ μικρότερος ο χώρος από ότι φαίνεται από έξω.Ποντικότρυπα! Μπροστά μου στηρίζεται σε ένα ξύλινο υποστύλωμα (από την εποχή του 40 και ακόμα δεν έχει σαπίσει? Παράξενο!) η βάση που έμπαινε το πολυβόλο. Ο χώρος ελάχιστος για τα δύο άτομα που χρειάζεται ένα στοιχείο πολυβόλου (πολυβολητής, γεμιστής), που χωρούσαν αυτοί αναρωτιέμαι? ο χώρος μπροστά μου είναι 2 μέτρα ύψος επί 1 μέτρο πλάτος επί 1 μέτρο μάκρος και μάλιστα από την βάση του πολυβόλου μέχρι το πίσω μέρος του τοίχου ζήτημα είναι αν υπάρχουν 35-40 πόντοι απόσταση. Ελάχιστοι για να χωρέσει ένα αντρικό κορμί. Θα μου πεις φυσικά το 40 οι άντρες ήταν σαν ψοφίμια σε σχέση με τους σημερινούς άντρες, παίζει και αυτό τον ρόλο του.

 Και ξαφνικά μου έρχονται στο μυαλό μου τα μαθήματα πολυβόλου που έκανα στους φαντάρους μου στον Στρατό "Τα πυρομαχικά μετά του όπλου στο στοιχείο πολυβόλου είναι 1500 φυσίγγια σε δεσμίδες των 250 φυσιγγίων σε κυτίο πυρομαχικών, δηλαδή 6 κυτία πυρομαχικών, σε περίπτωση εκστρατείας το στοιχείο πολυβόλου έχει 2 φορές τα πυρομαχικά μετά του όπλου!". 3000 σφαίρες?!?! 12 κουτιά πυρομαχικών! Μαζί με 2 άτομα και ένα πολυβόλο? Και τον ατομικό τους οπλισμό? Και τρίτο άτομο (βοηθός γεμιστή) σε περίπτωση που το τάγμα είναι πλήρους σύνθεσης! Και όλα αυτά μέσα σε αυτή την Ποντικότρυπα? Κόλαση!  


 Κοιτάζω την μπούκα του πολυβολείου, γεμάτη χώματα ,για μια στιγμή μου έρχεται η ιδέα να την καθαρίσω από τα χώματα. Την σβήνω αμέσως, "δεν ξέρεις την στατική κατάσταση του πολυβολείου για να αρχίζεις να αφαιρείς χώμα από αυτό, άλλωστε έχει δέντρα μπροστά του και να ήθελες να δεις τι βλέπανε οι πολυβολητές μέσα από αυτή δεν υπάρχει το οπτικό πεδίου που θα αντίκριζαν και αυτοί (μπροστά από τα πολυβολεία κάνουν συνήθως διαμόρφωση μάχης με το να κόβουν κάθε δέντρο και να παραμερίζουν κάθε εμπόδιο για να υπάρχουν καθαρά πεδία βολής και να μην υπάρχει κάλυψη για κάθε ένα που θα είναι κάτω από τα θεριστικά πυρά του πολυβόλου).

 Άραγε τι να ένοιωθαν μέσα σε αυτό το πολυβολείο παιδάκια στην δεύτερη δεκαετία της ζωής τους? Ποίες να ήταν οι σκέψεις τους? Η ζωή τους? 

 Τα σκέφτομαι αυτά και η φαντασία μου οργιάζει, πως άραγε να ήταν?

 "Πότε θα τελειώσει αυτός ο πόλεμος? Δεν αντέχω άλλο, θέλω να πάω σπίτι μου, όσο ακόμα είμαι ζωντανός, όσο είμαι αρτιμελής. Τόσα χρόνια πολεμούμε σκιές, από βουνό σε βουνό τους κυνηγάμε, σκιές, άπιαστες, την νύχτα μόνο έρχονται και μας χτυπάνε. Κερατάδες! Σαπίζουμε στο βουνό για σας. Για σας δεν έχω δει εδώ και χρόνια την μάνα μου, την καρντασίνα την Ρίνα, και την Μαριώ, αχ αυτό το Μαριώ! Μου λείπει, με θυμάται πια? Κρατά τον όρκο της να με περιμένει? Ή παντρεύτηκε κανένα άλλο? Να έχει κουτσούβελα να τα ταχταρίζει? Θα βρω τίποτα πίσω όταν γυρίσω από αυτόν το καταραμένο πόλεμο? Ή σαν το τακίμι τον Διαμαντή που έχω δίπλα μου δεν θα έχω τίποτα πίσω να δω? Μάνα, πατέρα, αδερφή τους έχασε στην μεγάλη πείνα, τον αδερφό του τον εκτέλεσαν στην Καισαριανή, μόνος του πια, καλαμιά στον κάμπο! Κερατάδες! Σύντομα θα τελειώσει αυτός ο πόλεμος, μακάρι να γυρίσω πίσω ζωντανός! Προστατευμένος μέσα στο πολυβολείο δύσκολα να με χτυπήσουν οι κερατάδες, αν και ένας του τάγματος μας τότε στην Ασπροβάλτα που ήμασταν μέσα στο νερό μέχρι το λαιμό και μας θέριζε το πολυβόλο των ανταρτών μπόρεσε με μια βολή με το Μ1 και με κύμα να σκοτώσει τον πυροβολητή και να μπορέσουμε να βγούμε έξω όλοι μας! Μακάρι να μην υπάρχει εκεί απέναντι κάποιος τέτοιος και σε αυτούς! Μακάρι να τελειώσει αυτός ο πόλεμος, μακάρι να γυρίσω πίσω ζωντανός. Ζωντανός εγώ και τα παιδιά της διμοιρίας μου.Για αυτούς και μόνο ακόμα πολεμώ, για κανένα άλλο κερατά!  Καταραμένοι αντάρτες που με κρατάτε μακριά από το σπίτι μου, καταραμένοι καραβανάδες που με κρατάτε μακριά από το σπίτι μου! Μόνο να γυρίσω πίσω ζωντανός!"   


 Δύσκολη φάση! Πόλεμος με τους Ιταλούς και τους Γερμανούς, κατοχή σε τραγικές συνθήκες, αντίσταση με μεγάλες θυσίες και στο τέλος ένας παρατεταμένος εμφύλιος! Όλα τα είχε η Μαριωρή ο φερετζές της έλειπε!

 Η παρατεταμένη παραμονή μου στο πολυβολείο αρχίζει να μου δημιουργεί κλειστοφοβία οπότε και αποφασίζω να βγω έξω προτού καταρρεύσει κανένα πυροβολείο (αν και δείχνει στιβαρότατη κατασκευή με τσιμεντόπλακες και μεταλλικούς συνδέσμους παντού) με εμένα μέσα και δεδομένου ότι κανείς δεν ξέρει ότι είμαι εδώ μπορεί εύκολα να αποκτήσει για πάντα κάτοικο αυτό το μέρος!    


 Φεύγοντας μια τελευταία ματιά στην πόρτα. Πόρτα σε πολυβολείο? Άραγε μπήκε όταν το κάνανε ή μεταγενέστερα για να μην μπαίνουν παιδάκια (και παλαβοί χα χα χα) μέσα?


 Και ξαφνικά μου έρχεται στο μυαλό "Και οι Τ.Π.Γ?" (Τελικές Προστατευτικές Γραμμές, ρύθμιση στα τρίποδα των πολυβόλων -και όχι μόνο- όπου τα πολυβόλα έχουν τερματίσει την διαδρομή που μπουν να πάρουν, έχουν μπλοκάρει δηλαδή σε μία θέση στο τέλος του πεδίου βολής τους με σκοπό αν φτάσουν κοντά οι εχθροί να κάνει θεριστικό πυρ σε μια ευθεία όπου και πέφτουν επάνω της οι επιτιθέμενοι, τα πολυβόλα την νύχτα είναι επίσης στις ΤΠΓ για να αντιμετωπίσουν την περίπτωση αιφνίδιας νυχτερινής επίθεσης. Και συνήθως οι τελικές προστατευτικές γραμμές είναι βαθιά μέσα στο πεδίο βολής ενός άλλου πολυβόλου-τα πολυβόλα συνήθως έχουν πεδία βολής όχι ακριβώς μπροστά τους αλλά σε γωνία για να μπορούν να υπάρχουν αλληλοκαλύψεις μεταξύ τους για να επιτυγχάνονται διασταυρούμενα πυρά και να μην είναι εύκολος ο εντοπισμός τους από τον εχθρό-. Μα τι πολεμοκάπηλα πράγματα είναι αυτά χα χα χα). 

 "Δεν μπορεί τόσο οργανωμένο πολυβολείο να είναι μόνο του χωρίς αλληλοκάλυψη από ένα δεύτερο πολυβολείο κοντά του!" Η δεύτερη σκέψη μου. Και αμέσως αρχίζω να ψάχνω και για το δεύτερο πολυβολείο το όποιο το βρίσκω μετά από ένα τέταρτο και 500 μέτρα πιο ψιλά από το πρώτο.   


 Σε αυτό αντίθετα η μπούκα του είναι ανοιχτή ακόμα, η φύση δεν φρόντισε να σκεπάσει τα ανθρώπινα ίχνη μέχρι τώρα. Ένα ανοιχτό στόμα μέσα στην γη που σκόρπιζε θάνατο σε ότι υπήρχε μπροστά του.  


 Μια ματιά ακριβώς πάνω από την μπούκα του πολυβολείου για να έχουμε μια άποψη του πεδίου βολής του. Άραγε τι ακριβώς να σκεφτόταν όποιος είχε να αντιμετωπίσει απέναντι του τα θεριστικά πυρά αυτού του πολυβολείου? Τι ακριβώς να ένοιωθε? 

 "Διάολε! Μας έχουν καθηλώσει εδώ και πόση ώρα οι κερατάδες! Τα σκυλιά! Αιφνιδιασμός σε οργανωμένη θέση μόνο με μερικά τουφέκια και χωρίς βαρύ οπλισμό! Βλάκες και οι δικοί μας! Πάμε για σφαγή! Πότε θα τελειώσει αυτός ο πόλεμος? Θα βγούμε ποτέ ζωντανοί από αυτόν? Θα υπάρχει τίποτα να γυρίσω πίσω? Η μάνα μου πέθανε στην μεγάλη πείνα, το καρντάσι είναι στην Μακρόνησο και δεν ξέρω αν ζει ή όχι. Η αδερφή μου έφυγε με την οικογένεια της για την Αμερική, και η Λένα έμαθα ότι παντρεύτηκε ένα μαυραγορίτη με λεφτά.Δεν με περιμένει τίποτα εδώ πια, και τα πράγματα δεν πάνε καλά για μας. Θα πρέπει να πάμε στον Γράμμο λένε, γιατί μετά από τις αποτυχίες μας και τα γεγονότα με τον Τίτο μπορεί να χρειασθεί να πολεμήσουμε μέχρι εσχάτων. Να πολεμήσουμε! Με τι? Πυρομαχικά δεν έχουμε, φαϊ δεν έχουμε, άνδρες δεν έχουμε, ηθικό δεν έχουμε, ούτε καν λάδι για να συντηρήσουμε τα τουφέκια μας δεν έχουμε, έχω τρελαθεί στις εμπλοκές από την λάσπη και την σκουριά που έχει το όπλο μου! Έχουμε και τα αμερικάνικα αεροπλάνα να μας ρίχνουν αυτά τα Ναπάλμ! Τι διάολος είναι αυτός? Μερικές βόμβες και ολόκληρη η πεδιάδα φλέγεται με μια φωτιά που δεν μπορεί να σβήσει με τίποτα! Πόσους συντρόφους έχουμε χάσει έτσι, καταραμένοι κερατάδες! Κάποιοι λένε να φύγουμε σε άλλες χώρες δικές μας και να συνεχίσουμε εκεί τον αγώνα. Δεν ξέρω, έχω βαρεθεί, δεν θυμάμαι καν και γιατί πολεμάμε εδώ και πόσα χρόνια. Όταν έχει λιώσει το κορμί από την ασθένεια και την  πείνα το μυαλό δύσκολα να θυμάται τον Μαρξ και το κεφάλαιο του. Για 20 συντρόφους και 3 συντρόφισσες που έχουμε στην διμοιρία μας πολεμάω στην πραγματικότητα, για κανένα άλλο. Και για την Κατερίνα! Την λευκή μας, την μικρή μας, την Κατερίνα που όταν μιλά ανθίζει η γη! Ισότητα, δικαιοσύνη, ελευθερία λέξεις αλίμενες με μέλι όταν τις ξεστομίζει το Κατερινιώ ! Ναι για αυτή πολεμώ, και όπου θα πάει αυτήν θα πάω και εγώ. Κοκκινιά, Ουγγαρία, Γυάρος, όπου πάει το Κατερινιώ εκεί θα πάω και εγώ! Αρκεί να βγούμε από εδώ ζωντανοί.Καταραμένοι Παοτζίδες που με κρατάτε μακριά από το σπίτι μου, καταραμένοι κομισάριοι που με κρατάτε μακριά από αυτή που αγαπώ και θέλω να κάνω ένα σπιτικό μαζί της! Μόνο να γυρίσω πίσω μαζί της, ζωντανός!"

 Φουκαράδες φτωχοδιάολοι!   


 Το πολυβολείο αυτό είναι πλημμυρισμένο και δεν είναι εύκολο να μπεις πιο βαθιά χωρίς να φτάσει η λάσπη μέχρι το γόνατο σου, δύσκολα προσπαθώ να εισχωρήσω όσο το δυνατό πιο βαθιά στην λασπωμένη ποντικότρυπα, απίστευτο το πόσο καλά διατηρείται ακόμα το πολυβολείο, τελικά το μηχανικό του στρατού ακόμα και σε τελείως ανορθόδοξες συνθήκες έκανε πολύ καλή δουλειά! 


 Μια ματιά και μόνο από την ανοιχτή μπούκα του πολυβολείου, το φως του ηλίου μπαίνει άπλετο μέσα από αυτή. Αναμνήσεις και μόνο ενός ηλίθιου και αχρείαστου εμφυλίου ( κάποιοι είχαν συμφωνήσει άλλωστε πίσω από την πλάτη μας τα ποσοστά επιρροής που θα είχαν οι υπερδυνάμεις στην χώρα μας στην συμφωνία της Γιάλτας). Ενός Εμφυλίου που καταστρέψε πλήρως μια γενιά Ελλήνων που τράβηξε τα πάνδεινα, βάζοντας φρένο στην ανάπτυξη της χώρας όταν όλοι οι άλλοι Ευρωπαίοι χτίζανε τις κατεστραμμένες οικονομίες τους από τον δεύτερο Παγκόσμιο, δημιουργώντας ένα σχίσμα ανάμεσα στους Έλληνες που μέχρι τώρα σε ένα βαθμό ακόμα υπάρχει (τουλάχιστο στα μυαλά των πιο ακραίων από τους Έλληνες). Ένας τελείως ηλίθιος και αχρείαστος πόλεμος με συνέπειες για πολλές πολλές γενιές. 

 Η κατάρα του να είσαι Έλληνας! 






Adios Amigos Locos




Μότσανος Λάζαρος 

Σοχός 13/3/2015