UA-50457385-1

Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

Μελισσοκομικός διάλογος με τον εαυτό μου Vol V


 Και η πέμπτη ανάρτηση της Σειράς Μελισσοκομικός διάλογος με τον εαυτό μου είναι γεγονός. Μάλλον θα καθιερωθεί και αυτή η μορφή αναρτήσεων σε αυτό το blog μια που έχει μια αμεσότητα που δεν μπορεί να έχει μια τυπική ανάρτηση σχετικά με το να εκθέσω απόψεις μου σχετικά με την μελισσοκομία. Τρέλες του Αρκούδα θα μου πείτε, και παλαβομάρες μαζί θα σας απαντήσω και εγώ χα χα χα. Για να δούμε σε τι ακριβώς θα αναφερθούμε σε αυτή την ανάρτηση, Χμμμμμ! Ας αναπτύξουμε το θέμα των μελισσοκομικών περιορισμών, πλεονεκτημάτων και μειονεκτημάτων του ίδιου του μελισσοκόμου. 

 Τι λες τώρα μπάρμπα?!?!

 Τι ακριβώς ΓΤΠ* θέμα είναι αυτό (η ακόμα καλύτερα ΓΤΜΜΠ** θέμα χα χα χα)? 

 Μόνο ΓΤΠ θέμα δεν είναι αυτό μόρτες μου, καιρός είναι να αναφέρουμε και ορισμένα πράγματα που όλοι τα περνάνε στο Ντούκου αλλά κακώς! Αυτοί οι περιορισμοί στον ίδιο τον μελισσοκόμο καθώς και κάθε του πλεονέκτημα ή μειονέκτημα του μπορεί να είναι καθοριστικοί στο αν θα συνεχίσει ως μελισσοκόμος ή θα σταματήσει, αν θα γίνει ένας καλός μελισσοκόμος ή ένας μέτριος μελισσοκόμος. 

 Και πάμε στα βασικότερα:  

 Ηλικία καλώς ή κακώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν και καθώς μεγαλώνουν οι δυνάμεις τους πέφτουν και δυστυχώς η μελισσοκομία είναι ένα επάγγελμα με έντονο τον χειρωνακτικό χαρακτήρα (και χαμαλοδουλικό χαρακτήρα επίσης χα χα χα). Οπότε και η μελισσοκομία είναι ένα επάγγελμα με χρονικούς περιορισμούς σχετικά με την ηλικία του μελισσοκόμου, όχι φυσικά ότι δεν θα μπορεί να την ασκεί μέχρι τα βαθιά του γεράματα (έχω μελισσοκόμο που έχει 80 μελίσσια στα 83 χρόνια! Ναι αλλά έχει βοηθό και έχει ξεχάσει εδώ και δεκαετίες που βρίσκεται η Χαλκιδική λόγου του ότι είναι πολύ μακρυά). Αλλά να είσαστε σίγουροι ότι θα κόψει ρυθμούς πχ 300-500 μελίσσια δεν θα μπορεί να τα κουμαντάρει μόνος του από μια ηλικία και μετά (για αυτό και βλέπετε παππούδες μελισσοκόμους να πουλάνε αβέρτα μελίσσια). Οπότε το σε πιο σημείο της ζωής σου είσαι είναι καθοριστικό για την πορεία σου στην μελισσοκομία. Αλλά μετά από την πέμπτη δεκαετία της ζωής σου καλά είναι να σκέφτεσαι σιγά σιγά και το κλείσιμο της επαγγελματικής σου καριέρας (αν είσαι μόνος σου) ή της διάδοχης κατάστασης στην μελισσοκομική σου μονάδα (αν έχεις οικογένεια που θα ακολουθήσει το επάγγελμα και θα αναλάβουν την οικογενειακή σου επιχείρηση).  

 Σωματική κατασκευή άλλο ένα βασικό σημείο είναι το πως είσαι από σωματική διάπλαση. Μυική μάζα, ποσοστό λίπους, συνολικό βάρος. Παράγοντες που μπορούν να σε βοηθήσουν τρομερά πάνω στην άσκηση της μελισσοκομίας (φορτώματα, συνολικές ώρες εργασίας). Ένα άτομο καλογυμνασμένο (και σε αεροβική γυμναστική και σε αναερόβια!) με 90-100 κιλά στο 1,80-1,90 ύψος με ένα μικρό ποσοστό λίπους πάνω του (όχι φυσικά φέτες! Το λίπος δίνει αντοχή! Και αν είναι να δουλεύεις ένα οκτάωρο δεκάωρο την ημέρα πάνω στο βουνό η αντοχή είναι το βασικότερο πλεονέκτημα που θα πρέπει να έχεις λόγου σωματικής κατασκευής και κατάστασης. Φυσικά καλό είναι να μην έχεις και μια μονή κυψέλη σε λίπος επάνω σου χα χα χα, δυστυχώς τότε θα αναγκαστείς να δουλεύεις χωρίς την στολή και τότε πάμε και σε άλλα προβλήματα -βλέπετε προηγούμενη ανάρτηση Αλλεργικό σοκ και ο Μπλέζ Πασκάλ -) είσαι στο ιδεώδες σχετικά με την σωματική κατασκευή όσο αφορά την μελισσοκομία. Μια κυψέλη διπλή αν είναι γεμάτη με μέλι ζυγίζει και 60-65 κιλά (μην ακούτε τι λένε τα παππούδια σχετικά με τα 70 κιλά χα χα χα), ε για να την σηκώσεις αυτή και να την φορτώσεις σε ένα φορτηγό θα πρέπει να έχεις ένα βάρος πολύ μεγαλύτερο από αυτή!

 Δηλαδή ρε μάγκα μικρόσωμοι άντρες οι γυναίκες δεν είναι καλοί μελισσοκόμοι? Όχι φυσικά! Δεν είναι καλοί χαμάλιδες ναι, αλλά καλοί μελισσοκόμοι φυσικά και μπορούν να είναι και μάλιστα μπορούν σε κάποιες άλλες μελισσοκομικές εργασίες να υπερτερούν (πχ με μικρότερα δάχτυλα μπορείς να μπολιάσεις καλύτερα τα βασιλικά κελιά!). Απλώς οι δύο παραπάνω παράγοντες μπορούν να σε βοηθήσουν τρομερά στην βασικότατη έννοια της νομαδικής μελισσοκομίας που είναι η κινητικότητα.

 Παραδείγματος χάρη πας στο μελισσοκομείο σου και βλέπεις ότι στο μέρος που τα έχεις δεν υπάρχει καθόλου νεκταροέκκριση, αμέσως ο διάολος σου βάζει φιτίλια και λες κάτσε να μεταφέρω ένα φορτίο από κυψέλες σε ένα άλλο μέρος να δω αν θα είναι καλύτερα. Αν είσαι τώρα πάνω στα ντουζένια σου μπορείς να περιμένεις το απόγευμα και να αρχίζεις αμέσως να φορτώνεις το όχημα σου και άμεσα να μετακινήσεις σε ένα άλλο μέρος (ή όλες τις κυψέλες σου στο μέρος που θεωρείς ότι θα τα πάνε καλύτερα).

 Καλά αυτό δε μπορεί έστω και με μια καθυστέρηση να το κάνει και κάποιος που θα βάλει εργάτες να μεταφέρουν τα μελίσσια του αν δεν μπορεί να το κάνει αυτός μόνος του (είναι παππούς, μικροκαμωμένος, γυναίκα, κ.α.)? Φυσικά και μπορεί αλλά θα χάσει ημέρες.

 Ημέρες για να βρει τους κατάλληλους εργάτες (και δεν πάνε όλοι να μεταφέρουν μελίσσια, και είναι επικίνδυνο άτομα που δεν είναι μελισσοκόμοι να συμμετέχουν στην βασικότερη μελισσοκομική εργασία μετά τον τρύγο που είναι η μεταφορά, και δεν ξέρεις αν είναι αλλεργικοί, και δεν ξέρεις τι βλακεία είναι ικανοί να κάνουν, (είχα μια φορά ένα επαγγελματία οδηγό που έβαζε τα χέρια του μέσα στους αεραγωγούς για να σηκώνει τις κυψέλες, και φυσικά οι μέλισσες τον έκαναν μαξιλαράκι για καρφίτσες και αυτός δεν το είχε πάρει χαμπάρι!), και δεν ξέρεις αν όλα πάνε στραβά πώς θα αντιδράσουν (πχ αν ανοίξει μια κυψέλη και αρχίσουν να κάνουν σαν ρείβερς σε πάρτι για να τις διώξουν ακόμα και αν φοράνε στολή οι μέλισσες θα τους ξεσκίσουν στα τσιμπήματα)). Ημέρες που όμως όμως δεν είναι άπειρες όσο αφορά την διάρκεια της νεκταροέκκρισης (πχ στα πεύκα κάθε περίοδος μελιτοέκκρισης κρατά 21 ημέρες αν το πεύκο δεν είναι παρδαλό, βλέπε προηγούμενη ανάρτηση Μελισσοκομία και Πεύκο).

 Αν είναι στις 20-25 ημέρες τις νεκταροέκκρισης να χάσεις τις 3-7 μέχρι να κανονίσεις την μεταφορά των κυψελών σου τότε μια καλή νεκραροέκκριση μπορεί λόγου αυτής της καθυστέρησης σου να μεταβληθεί σε μια μέτρια νεκταροέκκριση για σένα. Ή ακόμα χειρότερα να κάτσεις και να μπεις στην αμφιβολία "τις μετακινώ τώρα ή θα πρέπει να βρω άτομα για να γίνει η μετακίνηση σε 2-3 ημέρες?". Και αυτό το σημείο από το σημείο που λες "έλα μωρέ τα αφήνω εδώ και βλέπουμε που θα πάει, ποιος κάθεται τώρα να βρίσκει κόσμο για την μεταφορά. Θα τα μεταφέρω αλλού όταν θα είμαι τελείως σίγουρος ότι δίνει" δεν είναι και τόσο μακρυά μέσα στο μυαλό σου (συνήθως το σημείο στο οποίο είσαι τελείως σίγουρος ότι ένα μέρος δίνει είναι το σημείο που σχεδόν έχει τελειώσει η νεκταροέκκριση χα χα χα).

 Και φυσικά δεν αναφέρω το οικονομικό σκέλος αυτής της τακτικής που όταν το μελισσοκομείο σου έχει ένα μέγεθος και πάνω και η χρονιά πάει καλά μπορείς να το υποστείς αλλά αν το μελισσοκομείο σου είναι μικρό και η χρονιά δεν βγάζει ούτε καν τα έξοδα σου το ξανασκέφτεσαι πόσες συνολικά τέτοιες μετακινήσεις θα κάνεις (ιδίως αν δεν έχεις άλλα εισοδήματα ή δεν έχεις χρηματικά διαθέσιμα να δαπανήσεις για αυτόν τον σκοπό).

 Οπότε έτσι πεθαίνει σιγά σιγά η κινητικότητα ενός μελισσοκόμου, αν ποτέ την είχε εξ αρχής.

 Μελισσοκομική οικογένεια βασικότατο και αυτό, είτε αν ανήκεις από μικρός σε μελισσοκομική οικογένεια (οπότε θα μάθεις από μικράκι όλα τα μελισσοκομικά μυστικά που θα σε κάνουν καλό μελισσοκόμο, και θα κάνεις νοητικό τατουάζ τον κάθε μελισσοκομικό χειρισμό, τακτική και μέθοδο μέσα στον εγκέφαλο σου από τις ηλικίες πού ότι μαθαίνεται μαθαίνεται εύκολα, γρήγορα και για όλη σου την ζωή) είτε έχεις παιδιά (ή και γυναίκα ή αδερφό ή πατέρα) που μπορούν να σε ακολουθήσουν στις μελισσοκομικές σου ασχολίες και να σε βοηθήσουν όσο κανένας άλλος.

 Τεχνικές γνώσεις και γνώσεις πωλήσεων είναι εντυπωσιακό το πόσο γρήγορα μπορούν να προσαρμοσθούν στην μελισσοκομία άτομα που έχουν από τα προηγούμενα επαγγέλματα τους τεχνικές γνώσεις! Και το πόσο γρήγορα μπορούν να εφαρμόσουν όλο αυτό το γνωστικό τους απόθεμα πάνω στην κατασκευή πατέντων για την μελισσοκομία! Μεταλλουργοί, μαραγκοί ιδίως έχουν ένα πολύ μεγάλο πλεονέκτημα σε σχέση με τους υπόλοιπους τεχνίτες (που γενικά οι τεχνίτες έχουν πλεονέκτημα στην μελισσοκομία) σε ότι αφορά την ιδιοκατασκευή του κεφαλαίου που χρειάζονται για την διεξαγωγή της μελισσοκομίας. Γενικώς θα έλεγα στην παραγωγή έχουν πλεονέκτημα οι τεχνίτες. Αλλά η παραγωγή δεν είναι το παν. Αντίθετα πλεονέκτημα έχουν μεγάλο πωλητές ή παλιοί έμποροι στον τομέα των πωλήσεων μελισσοκομικών προϊόντων (δεν χρειάζεται καν να αναφέρω το γιατί χα χα χα).

 Καταγωγή από χωριό και από αγροτικές - κτηνοτροφικές οικογένειες και αυτό νομίζω είναι εύκολο να κατανοηθεί, τα παιδιά από χωριά ή από τέτοιες οικογένειες είναι φυσικό να έχουν κάποιο πλεονέκτημα σε σχέση με τα παιδιά από τις πόλεις ή από αστικές οικογένειες. Στα χωριά υπάρχει ένα απόθεμα γνώσεων σχετικά με την κίνηση, την συμπεριφορά, την λειτουργία, την επιβίωση μέσα στα πλαίσια του φυσικού περιβάλλοντος (αντίστοιχο με το απόθεμα γνώσεων για τα παραπάνω σε αστικό περιβάλλον που έχουν οι κάτοικοι των πόλεων) και δυστυχώς εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων οι περισσότερες τοποθετήσεις των μελισσιών είναι εις τας εξοχάς και εις την επαρχείαν χα χα χα.

 Κατοχή αγροτικού αυτοκινήτου ή και φορτηγού νομαδική μελισσοκομία χωρίς ένα από αυτά τα δύο δεν είναι εύκολη (δείτε προηγούμενες αναρτήσεις Μελισσοκομία στην πράξη καθώς και Τα μελίσσια τρέφονται με πετρέλαιο ), το να έχεις ένα από τα δύο (είτε λόγου προηγούμενου επαγγέλματος είτε λόγου μελισσοκομικής ενασχόλησης) λύνει τα χέρια σε πάρα πολλά και καίρια ζητήματα της μελισσοκομίας. Από τις πρώτες προτεραιότητες κάθε νέου μελισσοκόμου είναι να λύσει αυτό το βασικότατο θέμα.

 Χρηματικά διαθέσιμα και συμπληρωματικά εισοδήματα ούτε και εδώ χρειάζεται ιδιαίτερη ανάλυση. Στην διοίκηση επιχειρήσεων διαρκώς λένε ότι τα χρήματα είναι το αίμα της επιχείρησης, λογικό είναι τα χρήματα να είναι και το αίμα μιας μελισσοκομικής επιχείρησης. Όσο και αν κάποιοι πιπιλάνε την καραμέλα ότι η μελισσοκομία δεν θέλει πολλά λεφτά αυτό δεν ισχύει, μάλιστα η μελισσοκομία είναι σαν βαρέλι χωρίς πάτο αν δεν προσέχεις διαρκώς τις κινήσεις σου (βλέπε προηγούμενη ανάρτηση Γιατί μελισσοκόμος?). Χωρίς λεφτά πολύ δύσκολο είναι να μπορέσεις να σταδιοδρομήσεις στην μελισσοκομία. Θα πρέπει να αντικαταστήσεις το κεφάλαιο που σου λείπει με εργασία αλλά και η μελισσοκομία από μόνη της είναι μια δουλειά που απαιτεί αρκετή εργασία, οπότε δεν μπορείς να δώσεις πολύ περισσότερη εργασία για να αντικαταστήσεις κεφάλαιο που σου λείπει.

 Χρόνος διαθέσιμος για μελισσοκομία τέλος το μεγαλύτερο πλεονέκτημα που μπορεί να έχει κάποιος στην μελισσοκομία είναι ο χρόνος που μπορεί να δαπανήσει για την μελισσοκομία. Άτομα που η κύρια εργασία τους είναι η μελισσοκομία είναι λογικό ότι θα τα πάνε καλύτερα σε αυτή (αν έχουν την οικονομική άνεση φυσικά) από άτομα που την έχουν ως συμπληρωματικό επάγγελμα. Για να γίνεις πραγματικά καλός σε κάτι θα πρέπει να δοθείς αποκλειστικά σε αυτό, ή για να το πούμε με άλλα λόγια δεν μπορείς να είσαι υπηρέτης σε δύο αφεντικά.

 Χρόνος, προσπάθεια, χρηματικά διαθέσιμα  που δεν τα δαπανάς για την μελισσοκομία να είσαι σίγουρος όταν θα κάνεις την σούμα από τις αποδόσεις που είχες από αυτή θα έχουν την βαρύτητα τους σχετικά με το πόσο χαμηλότερα είσαι σε αυτές από αυτό που θα είχες αν η μελισσοκομία ήταν το μόνο μέλημα σου.

 Τελικά δεν είναι και τόσο ΓΤΠ το θέμα ε?

 Και δεν είναι αυτή η ανάλυση από τις συνήθεις αναλύσεις που θα συναντήσετε σε μελισσοκομικές ομάδες ή blog ε? Χα χα χα. Δεν πειράζει που και που κάποιος πρέπει να αλλάζει την θεματολογία και να πηγαίνει σε θέματα ταμπού που δεν τα πλησιάζουν πολύ πολύ οι άλλοι.

 Τα παραπάνω ήταν η αποφώνηση τσακαλάκια μου και ήρθε η ώρα να τελειώσουμε και αυτή την ανάρτηση, μέχρι την επόμενη ανάρτηση.



Adios Amidos Locos



Μότσανος Λάζαρος

Σοχός 5/3/2014
  

*ΓΤΠ = Για Τον Π@υτσο (Φανταρική ορολογία) 

**ΓΤΜΜΠ = Για Τον Μεγάλο Μαύρο Π@υτσο (Ακόμα πιο Φανταρική ορολογία χα χα χα). 


Σειρά Μελισσοκομικός διάλογος με τον εαυτό μου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου