UA-50457385-1

Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2015

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XXΙ


 Και είναι και η εικοστή πρώτη ανάρτηση της σειράς απαντώ εκεί που δεν με σπέρνουν γεγονός! Σε αυτή την ανάρτηση υπάρχουν και απαντήσεις (στην επόμενη ανάρτηση της σειράς θα είναι τα υπόλοιπα) που έδωσα σε μια ομάδα μελισσοκομική σε ερωτήματα που μου έθεσαν έξυπνοι μελισσοκόμοι με ρυθμό πολυβόλου χα χα χα. 

 Για μια στιγμή αναρωτήθηκα για ποιο λόγο έχω αποκλείσει τον εαυτό μου από τις μελισσοκομικές ομάδες μια που η επαφή που μπορώ να έχω με τους άλλους είναι πολύ άμεση και μπορεί να συντελέσει τάχιστα στην διάχυση των γνώσεων? 

 Φυσικά μετά από λίγες ώρες μου ήρθε η απάντηση σε αυτή την απορία μου όταν έπεσα πάνω σε ένα "Σοφό" με μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του χα χα χα. 

 Παίδες όταν λέω ότι δεν υπάρχουν Αυθεντίες φυσικά εννοώ ότι δεν είμαι Αυθεντία εγώ αλλά εννοώ ότι δεν είσαστε Αυθεντίες και εσείς!!! Επιχειρήματα κουκουρούκου και ιστορίες για αγρίους εμένα δεν με συγκινούν και εμμένω σαν μουλάρι στις απόψεις μου εάν δεν μπορεί κάποιος να με πείσει με την λογική και με γεγονότα. 

 Αν κάποιος δεν μπορεί να αντέξει τα επιχειρήματα μου και μου πουλά τρελίτσα ξέρετε δεν είμαι υποχρεωμένος να τον ανεχθώ! Δυστυχώς ο χρόνος μου είναι υπερπολύτιμος για να ασχοληθώ με τα συμπλέγματα του κάθε ενός που θεωρεί ότι το Facebook είναι η ψυχοθεραπεία του όπως και η ανθρώπινη ανοησία εμένα με αφήνει παγερά αδιάφορο. 

 Ο καθένας θα ζυγισθεί, θα μετρηθεί, και αν βρεθεί ελλιπής θα πεταχθεί στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Χρόνο για πράγματα ασήμαντα δεν έχω λυπάμαι. Και φυσικά για ένα δύο "Σοφούς" σε κάθε ομάδα η δυνατότητα που μπορεί να είχαμε για πιο άμεση και ταχεία διάχυση των γνώσεων πάει περίπατο. 

 C'est la vie!

 Πάμε τώρα στην έρημο των "Σοφών" που για να βρεις μια ψωνάρα το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να δεις την υπογραφή στο τέλος της ανάρτησης!

 Χα χα χα.

105. Και ήρθε και η στιγμή να δω αρρενοτοκο, 8 πλαισίων. Διάβασα αρκετά για τίναγμα κλπ και λέω τώρα...αν βάλω μια κυψέλη με χτισμένα πλαίσια μέλια γύρες στην αρχή και τινάξω μέσα όλο τον πληθυσμό από το αρρενοτόκο, του δώσω και μια γονιμοποιημένη μάνα δεν θα στρώσει? Bear's Nest Ωραία ερώτηση ξέρεις που θα καταλήξει υποθέτω ε? Χα χα χα. Αρρενοτόκα! Δύσκολη κατάσταση! Συνήθως η συμβουλή μου είναι να μην ασχολείστε καν, τίναγμα στα 50 μέτρα από το μελισσοκομείο για να μην μπορούν να πετάξουν οι αρρενοτόκες μάνες πίσω στην θέση που ήταν η παλιά κυψέλη (επειδή είναι βαρύτερες ή έτσι λέει η καθιερωμένη μελισσοκομική θεωρία!)  και αφήνουμε τον πληθυσμό του αρρενοτόκου να καταλήξει στις διπλανές κυψέλες.

 Και αυτό γιατί είναι προβληματική η διαδικασία να σώσεις ένα αρρενοτόκο. Και σε περίπτωση συνένωσης με άλλο μελίσσι και σε περίπτωση εισαγωγής νέας βασίλισσας είναι αυξημένες οι πιθανότητες να μην λειτουργήσει σωστά ο χειρισμός.

 Τι είναι αυτό που σου λέει ότι όλες οι αρρενοτόκες εργάτριες έχουν αυξημένο βάρος και δεν θα μπορέσουν να γυρίσουν πίσω στην θέση που ήταν?

 Τέτοιο ώστε να μην μπορούν να πετάξουν, ή δεν θα γνωρίζουν την θέση της κυψέλης. Μια πιθανότητα είναι και αυτή, αρρενοτόκα εργάτρια να μην ήταν ποτέ συλλέκτρια και να μην ξέρει στην πραγματικότητα που είναι η θέση της κυψέλης αν βγει από αυτή ή να ήταν πριν από καιρό συλλέκτρια και να έχει ξεχάσει την θέση της κυψέλης.

 Είναι δεδομένο ότι θα πρέπει κάπως να ξέρει την θέση της κυψέλης για να γυρίσει πίσω! Και εξίσου δεδομένο είναι ότι κάποια στιγμή στην ζωή της πρέπει να έχει βγει έξω από την κυψέλη για να γνωρίζει την θέση της σε σχέση με το γύρω περιβάλλον! Αν δεν έχει βγει ποτέ έξω από την κυψέλη πως θα γνωρίζει το να γυρίσει πίσω σε αυτή?

 Αυτονόητα ερωτήματα που δεν βλέπω να έχουν ερωτηθεί ιδιαίτερα από όσους ασχολούνται με την μελισσοκομία. Είναι αρκετή και μόνο η οσμή που μπορεί να έχει ένα αρρενοτόκο μελίσσι  για να γυρίσει μια αρρενοτόκα μάνα πίσω?

 Δυστυχώς, ευτυχώς σε ένα αρρενοτόκο μελίσσι δεν υπάρχει μόνο η οσμή μιας βασίλισσας όπως στο κανονικό μελίσσι για να πεις πάει εκεί που την οδηγεί η οσμή, στα αρρενοτόκα μελίσσια έχουμε ανά μερικά πλαίσια και γέννα κηφηνογόνου γιατί υπάρχουν διαφορετικές αρρενοτόκες μάνες οπότε αυτό σημαίνει ότι η οσμή τους μπορεί να καλύψει μόνο για μερικά πλαίσια την τάση των άλλων εργατριών για γέννα!

 Αν δεν μπορούν καν να καλύψουν όλη την κυψέλη με την οσμή τους θα παράγουν και τόση οσμή ώστε να μπορούν μόνο με αυτή να γυρίσουν πίσω? Ερωτήματα αυτά που δυστυχώς δεν τα βλέπω να τα ρωτούν άλλοι και ίσως θα έπρεπε να μελετηθούν περισσότερο από αυτούς που πρέπει (ε ρε Αρκούδα με τα πρωτότυπα ερωτήματα σου!!! Χα χα χα)!

 Δεν γνωρίζουμε τον μηχανισμό με τον οποίο γίνονται οι αρρενοτόκες μάνες –γνωρίζουμε μόνο γιατί γίνονται, όχι το πώς και ποιες γίνονται, βασικό αυτό!- και έτσι έχουμε κενό γνώσεων πάνω σε αυτό. Αν μια εργάτρια ήταν μόλις πριν λίγο συλλέκτρια –γιατί αν ήταν καιρό συλλέκτρια θα ήταν νεκρή χα χα χα- και έγινε μόλις τώρα αρρενοτόκα τότε και πολύ βάρος δεν θα έχει και θα γνωρίζει που είναι η θέση της κυψέλης και ότι τίναγμα να κάνεις θα γυρίσει άνετα πίσω, και αυτή είναι η πρώτη θεωρία μου γιατί υπάρχει αυξημένη πιθανότητα αποτυχίας στους μελισσοκομικούς χειρισμούς διάσωσης των αρρενοτόκων μελισσιών.

 Η δεύτερη μου θεωρία είναι ότι από την στιγμή που μπαίνει στην διαδικασία ένα αρρενοτόκο μελίσσι όλες οι εργάτριες μέλισσες του είναι στα πρόθυρα να αρρενοτοκίσουν και αν με κάποιο τρόπο εσύ ξεφορτωθείς τις ήδη υπάρχουσες αρρενοτόκες μάνες –πχ τίναγμα- θα βρεθούν άμεσα άλλες εργάτριες για να αρρενοτοκίσουν προτού υποταχθούν στην μυρουδιά μιας βασίλισσας που θα εισάγεις εσύ –είτε με συνένωση είτε με εισαγωγή- θέμα που θα πρέπει να το μελετήσουν οι ειδικευμένοι στην μελισσοκομία επιστήμονες αυτό χα χα χα .

 Αυτό είναι το ερώτημα που θα πρέπει να σε απασχολήσει στον παραπάνω μελισσοκομικό χειρισμό που θα κάνεις (που μου αρέσει σαν σκέψη! Αλλά έχω την εμπειρία να ξέρω ότι συνήθως τα αρρενοτόκα είναι καταδικασμένα και από ένα αριθμό κυψελών και άνω δεν αξίζει καν να ασχολείσαι ιδιαίτερα με αυτά-τίναγμα γιατί πολύ ασχολήθηκα με αυτό και πάμε παρακάτω-).

 Δοκίμασε το μόνο ως πείραμα μπας και το σώσεις –δύσκολα- και έχε και την επιλογή να βάλεις απλώς πίσω τα δικά του πλαίσια με μέλι και γύρη –τον κηφηνογόνο θα τον χαράξεις με το ξέστρο για να τον αποβάλουν οι μέλισσες για να μην είναι έτσι και αλλιώς παθητικό για την κυψέλη αν πετύχει ο χειρισμός- αφού τα έχεις καθαρίσει πλήρως από μέλισσες επάνω.   


 Και παρακάτω παρατήρηση που είχα κάνει σε μια μελισσοκομική ομάδα και κολλάει τέλεια και εδώ 


 Παίδες υπάρχει και μια παράμετρος που την ξεχνάτε όλοι σας, το αρρενοτόκο γεννά κηφήνες μόνο, οι κηφήνες δεν εκτελούν εργασίες μέσα στις κυψέλες όπως να φροντίζουν γόνο (οπότε και ακόμα άγαρμπα να ψιλοκαθαρίζουν λίγη βαρρόα από εδώ και εκεί όπως κάνουν οι εργάτριες), δεν εκτελούν εργασίες καθαριότητας, τροφού, φύλακα, και συλλέκτη γύρης ή νέκταρ. Η κατάρρευση της αρρενοτόκας κυψέλης δεν έρχεται μόνο λόγου ότι δεν μπορεί να αναπαραχθεί το μελίσσι αλλά και επειδή δεν είναι πλέον λειτουργικό το μελίσσι! Όσο ακόμα υπάρχει μεγάλο ποσοστό εργατριών από τις γέννες της βασίλισσας η λειτουργικότητα της κυψέλης παραμένει, αλλά καθώς αλλάζει η αναλογία ανάμεσα σε εργάτριες και κηφήνες η λειτουργικότητα του μελισσιού πάει περίπατο, δεδομένου ότι οι πρώτοι κηφήνες θα βγουν σε 28 ημέρες από όταν αρρενοτοκίσει το μελίσσι (και μέχρι να αρρενοτοκίσει θα έχει σχεδόν βγει και το σύνολο του εργατικού γόνου) και θα έχει ήδη πεθάνει μεγάλο μέρος των εργατριών αυτή η κατάρρευση της λειτουργικότητας θα έρθει ταχύτατα.

106Λάζαρε καλημέρα! Χθες τρύγησα και εγώ λίγο μελάκι από βελανιδιά (ο πρώτος τρύγος φέτος ενός νιούφη). Έχω τώρα τον ενδοιασμό να μπω στο πεύκο; ή να μη μπω; Γιατί από παλιούς ακούω ότι από μελίτωμα σε μελίτωμα δεν τραβάει η ομάδα. Ποια είναι η γνώμη σου πάνω σ´αυτο; Bear's Nest Μαλακίες λένε, και εγώ (και ο δάσκαλος μου) διαρκώς μετά τις βελανιδιές πάμε καρφί στο πεύκο απλώς θα κοιτάξεις να μην είναι πολύ ξεγονεμενα τα μελίσσια σου αν τα είχες πάνω στο βουνό χωρίς γύρες και δεν τα είχες ταΐσει με γυρεοπιτα. Αν έχουν καλούς γόνους χώσετε ακόμα και από το πρώτο χέρι του πεύκου.*

*Χμμμμμ!!! Πολύ σύντομη απάντηση για την αρκούδα! Χα χα χα, Αλλά αυτά γίνονται αν απαντάς μέσα από το κινητό σου τηλέφωνο! Για αυτό και είναι ηλιθιότητα το Twitter με τους 120 χαρακτήρες του και για αυτό η αρκούδα δεν θα κάνει ποτέ λογαριασμό σε αυτό χα χα χα. 

 Το παραπάνω θέμα χωράει τρομερής ανάπτυξης σε επίπεδο αναρτήσεων. Και επειδή όταν η ερώτηση αυτή είχε γίνει η ανάρτηση για το πεύκο,  Μελισσοκομία και πεύκο, υπήρχε αλλά δεν υπήρχε η αντίστοιχη για το βελανίδι, Μαύρο Μέλι Το Βελανιδόμελο, (μια που την έγραψα μετά την παραπάνω ερώτηση) τις παραθέτω εδώ για να είναι στα υπόψη σας και για να είναι ολοκληρωμένη η απάντηση που έδωσα.


107. Διαβάζω ένα σχόλιο που έχεις κάνει : Bear's Nest είναι 21 Μαΐου μέχρι πότε νομίζεις θα αναπτύσσονται τα μελίσσια? ΔΗΛΑΔΗ ΤΕΛΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΓΙΑ ΦΕΤΟΣ, ΟΣΟ ΜΕΓΑΛΩΣΑΝ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ?? ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΝΟΙΞΗ ΠΑΛΙ? Bear's Nest Η ανάπτυξη του μελισσιών εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, την νεκταροέκρισση, την διάρκεια της ημέρας, τα οριακή αποδοτικότητα της κάθε γενιάς συλλεκτριών, γενικά μέσα Ιούνη η ανάπτυξη των μελισσιών έχει χτυπήσει ταβάνι και μετά προσπαθείς με νύχια και με δόντια να διατηρήσεις τα μελίσσια σου δυνατά για να μπορέσεις να εκμεταλλευθείς τους κύριους τρύγους που είναι στα πεύκα. Τώρα αν δώσει αβέρτα η ανθοφορία από εδώ και πέρα μπορεί να συνεχίσουν να αναπτύσσονται μέχρι και Αύγουστο (πολύ σπάνια αυτό) δηλαδή να αυξάνονται οι γόνοι τους και ταυτόχρονα και να χτίζουν (σε μελίσσια που δεν έχουν χτυπήσει ταβάνι σε αριθμούς γόνων και πληθυσμού), αλλά ακόμα και με καλή νεκταροέκκριση παραμένει το πρόβλημα της διάρκειας της ημέρας σε λίγο θα σταματήσει να μεγαλώνει και θα αρχίσει να μειώνεται. Αυτό σε περίπτωση που δεν ταΐζεις αβέρτα φυσικά.



108. Λάζαρε είσαι υπέρ του να παίρνεις όλα τα προϊόντα από τα μελίσσια ή μόνο το μελί? Bear's Nest Xμμμμμμ! δύσκολο ερώτημα και η απάντηση του είναι πάντα ανάλογα την επιδίωξη σου στην μελισσοκομία, αν είσαι αποκλειστικά επαγγελματίας μελισσοκόμος δεν νοείται να μην παίρνεις όλα τα προϊόντα της κυψέλης, αν το έχεις ως συμπληρωματική εργασία και δεν μπορείς να είσαι απίκο συνεχώς στα μελίσσια σου εργασίες όπως η εξαγωγή βασιλικού πολτού που βασίζονται στον προγραμματισμό εργασιών και στην συστηματική παρουσία σου στο μελισσοκομείο σχεδόν επί καθημερινής βάσης μπορούν να την κάνουν δυσκολότερη έως αδύνατη.**

 Εγώ πάντως ξέρω μελισσοκόμους που βγάζουν περισσότερα και πιο σταθερά πουλώντας παραφυάδες, βασιλικό πολτό και γύρη από ότι πουλώντας μέλι.

 Και φυσικά είναι οι καλύτεροι μελισσοκόμοι από αυτούς που γνωρίζω προσωπικά!

**Έχω γνωρίσει και μελισσοκόμους που έχουν συμπληρωματική εργασία την μελισσοκομία και ασχολούνται μόνο με την παραγωγή βασιλικού πολτού, βασίλισσες, και παραφυάδες και όχι με το μέλι (όχι γιατί δεν θέλουν αλλά γιατί σε σταθερό μελισσοκομείο δύσκολα μπορείς να κυνηγήσεις την παραγωγή μελιού!), που χρησιμοποιούν το χαρακτηριστικό της σταθερής μελισσοκομίας για να μην κάνουν εκτεταμένες μετακινήσεις (είτε γιατί δεν έχουν όχημά, είτε γιατί δεν έχουν νομές σχετικά κοντά τους που να δικαιολογούν μετακινήσεις (πχ πεύκα), είτε λόγου ηλικίας ή φύλου (θέλει δύναμη και αντοχή η μετακίνηση κυψελών αλλιώς θέλει χρήματα για άτομα που θα κουβαλάνε), είτε γιατί απλούστατα δεν θέλουν να μεταβληθούν σε τσιγγάνους της μελισσοκομίας χα χα χα). 

 Μερικοί από αυτούς το κάνουν με επιτυχία αυτό μερικοί με όχι τόση επιτυχία (δυστυχώς είναι πιο δύσκολο να πουλάς εξειδικευμένα προϊόντα σαν τον βασιλικό πολτό παρά να πουλάς προϊόντα πρώτης ανάγκης όπως είναι το μέλι (το Μέλι είναι προϊών πρώτης ανάγκης? Αν η μάνα που θέλει να ταΐσει κάτι υγιεινό στα παιδιά της έχει γνώση και μυαλό ναι είναι! Και μάλιστα όχι μόνο πρώτης ανάγκης αλλά επίσης και μονόδρομος διατροφικός χα χα χα –Βλέπετε προηγουμένη ανάρτηση  Μέλι για τα πάντα και παντού-)). 



109. Πότε συμφέρει να κόψεις παραφυάδες Λάζαρε την άνοιξη που είναι όλα στον καιρό τους και ας χάσεις λίγο μέλι ή τώρα? Γιατί πρόσφατα έλεγες ότι η παραγωγή που κυνηγάς είναι το πεύκο ως επί το πλείστον? Bear's Nest Παίδες αυτό το ερώτημα είναι πάλι ερώτημα που διαφέρει η απάντηση του ανάλογα ποιόν ρωτάς. Άλλη απάντηση θα πάρεις από βόρειο μελισσοκόμο άλλη από νότιο. Στον βορρά που δεν είναι για πολλές πολλές μαγκιές καλύτερα είναι να κόβεις την άνοιξη (που θα έχεις και βαρβάτες ανθοφορίες σαν την Ελαιοκράμβη και το παλιούρι), στον νότο που δεν ξεγονεύουν τα μελίσσια και να τα κόψεις τώρα πάλι καλά θα είναι  (φυσικά πάντα είναι καλύτερα να κόβεις την άνοιξη αυτό είναι δεδομένο!). Εγώ θέλω να κόβω παραφυάδες πάντως μέχρι τέλη Απρίλη (βαριά βαριά αρχές Μάη), μετά απλώς γεμίζω κυψέλες από τα δέντρα χα χα χα


 Μπορείς να κόψεις και στον βορρά τώρα παραφυάδες (αρχές Αυγούστου) αλλά καθαρά και μόνο με στόχευση την επόμενη χρονιά και με την σκέψη πίσω στο μυαλό σου των συνενώσεων με αδύναμα μελίσσια το φθινόπωρο

Σειρά "Απαντώ εκεί που δεν με σπέρνουν".










Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol IX

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol X

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XI

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XII

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XIII

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XIV

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XV

Μελισσοκομία, αξίζει αυτή η μαλακία τελικά?

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XVΙ

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XVΙI

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XVΙIΙ

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XIX

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XX


Μότσανος Λάζαρος

Σοχός 10/9/2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου