UA-50457385-1

Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017

Μέλισσα ο απόλυτος καιροσκόπος


 Μια σπάνια ευκαιρία μετά από μια σύντομη εξωτερική επιθεώρηση στα μελισσοκομεία μου να επισημάνουμε μερικά πραγματάκια που θα βοηθήσουν τους νεώτερους μελισσοκόμους να κατανοήσουν ορισμένα πράγματα ευκολότερα, καθώς και να εμπεδώσουν ακόμα μερικές λεπτομέρειες που θα τους είναι χρήσιμες για την μελισσοκομική τους πορεία.

 Μετά από το διάστημα κακοκαιρίας που μας πέρασε (το οποίο κράτησε πάνω από ένα μήνα, με πολλά χιόνια και με ολικό παγετό -ολικό παγετό έχουμε όταν κατά την διάρκεια του εικοσιτετραώρου η θερμοκρασία δεν ξεπερνά τους 0 βαθμούς Κελσίου-για πολλές ημέρες) επιτέλους άνοιξε ο καιρός και βρήκαν ευκαιρία τα μελίσσια να πετάξουν, και ο μελισσοκόμος να κάνει μερικές επιθεωρήσεις στα μελισσοκομεία του. 

 Κυρίως εξωτερικές, μια που ακόμα δεν είναι οι συνθήκες τέτοιες που με ελαφρά την καρδιά να ανοίγεις κυψέλη. Μαζί με τις εξωτερικές επιθεωρήσεις υπήρξαν και ανιχνεύσεις για να διαπιστωθεί εάν έχουν ανθήσει ορισμένες ανθοφορίες που ήταν αναμενόμενες για αυτή την περίοδο, μια και δεν διαπιστώθηκε ύπαρξη γύρης στις μέλισσες που γύριζαν πίσω στις κυψέλες. 

 Δυστυχώς όσο και αν έψαξα δεν βρήκα την χαμηλή βλάστηση που περίμενα να έχει αρχίσει να ανθίζει τώρα (πχ το κρινάκι). Λογικό και αναμενόμενο, μια που οι κακές καιρικές συνθήκες και κυρίως ο ολικός παγετός έκαψαν το κάθε τι που υπήρχε πιθανότητα να ανθίσει, και θα ρίξει πίσω χρονικά τις αναμενόμενες για την εποχή ανθοφορίες. Οπότε στις επαναλαμβανόμενες μου ανιχνεύσεις και επιθεωρήσεις διαρκώς επιβεβαιώνονταν το παρακάτω γεγονός, μέχρι την τελευταία μου επιθεώρηση στις 6/2/2017 από όπου πάρθηκαν οι παρακάτω φωτογραφίες.


 Και τι βλέπουμε σε αυτές τις φωτογραφίες?


 Πρώτον ότι ο μελισσοκόμος είναι παλιός και έχει τις αντίστοιχες φωτογραφίες για να το αποδείξει! Χα χα χα.  Η φθορά στα χρώματα πλέον δεν μπορεί εύκολα να κρυφτεί.


 Δεύτερον είναι και Έλληνας ο Μελισσοκόμος μια που υπάρχει πυροσφραγισμένο το EL μπροστά στις κυψέλες (Καλά τα λέει ο Σώρρας, όλοι Ελ είμαστε χα χα χα). Επίσης τα μελίσσια άρχισαν να καθαρίζουν τις κυψέλες από τα τρίμματα της στερεάς τροφής (και από πτώματα μελισσών) μια που πλέον βοηθούν οι συνθήκες για αυτό. 

 Επίσης ο μελισσοκόμος έχει υπερβολικά πολύ περιορισμένες τις πόρτες μια που δεν υπάρχει τίποτα εκεί έξω, και οι μόνη τροφή που θα μπορούσαν να βρουν οι μέλισσες είναι μέσα στις κυψέλες (λεηλασία). Ακριβώς και αυτόν τον κίνδυνο υποδηλώνει η αυξημένη παρουσία φρουρών στην είσοδο της κυψέλης.

 Άλλο τίποτα δεν βλέπουμε? 

 Ναι! Υπάρχουν και μέλισσες με άσπρη γύρη στα πίσω πόδια τους. 

 Οπότε? 

 Οπότε θα αρχίσουν (ή έχουν ήδη αρχίσει) τα μελίσσια να γονεύουν. 

 Τίποτα άλλο? 

 Α ναι! 

 Οι μέλισσες που φέρνουν την γύρη είναι αλευρωμένες σαν φουρνάρηδες!!!!

 Όπως όταν βρίσκονται σε ανθοφορίες της Ελαιοκράμβης (που θα περάσουν από χιλιάδες μικρά λουλούδια κάθε μέρα οι μέλισσες) ή στον Ηλιόσπορο (που έχει το κάθε λουλούδι τεράστιες ποσότητες γύρης) όπου γυρνάνε κατακίτρινες από τις πτήσεις τους. 

 Καλά υπάρχει λουλούδι σε τέτοια πυκνότητα και αφθονία που να προκαλεί κάτι αντίστοιχο στις μέλισσες αυτή την εποχή?

 Τσούκ! 

 Δεν υπάρχει!!!

 Οπότε τι ακριβώς συμβαίνει εδώ?

 Απλούστατα στις συγκεκριμένες φωτογραφίες οι μέλισσες δεν κουβαλάνε γύρες αλλά σογιάλευρο που το βρίσκουν μέσα σε στάβλους και για αυτό είναι αλευρομένες παντού! Είπε το βρίσκουν μέσα σε ταίστρες ζώων είτε έχει πουθενά κανένα ανοιχτό τσουβάλι με σογιάλευρο και το κλέβουν από εκεί τα μικρά κλεφτρόνια, μια που είναι επιτακτική η ανάγκη να αρχίσει να ξαναγεννά η βασίλισσα για να αντικατασταθούν σταδιακά οι υπάρχοντες γερασμένοι πληθυσμοί των μελισσών από νέες γενιές. 

 Και το παραπάνω το επιβεβαίωσε η πολύωρη ανίχνευση στις γύρω από το μελισσοκομείο περιοχές που για ακόμα μια φορά δεν διαπιστώθηκε η ύπαρξη ανθοφοριών με το μάτι (Και είναι απαραίτητο το να κάνεις διαρκώς ανιχνεύσεις στις περιοχές που έχεις τοποθετήσεις παρόλο που θα κάνεις και επιθεωρήσεις!).

 Οπότε έχετε το και αυτό στα υπόψη, οι μέλισσες όταν έχουν ανάγκες και δεν μπορούν να βρουν τους πόρους για να τις καλύψουν θα αναζητήσουν πάντα εναλλακτικές!

 Οπότε όταν δεν βρίσκουν γύρη θα ψάξουν για σογιάλευρα μέσα από τους στάβλους ή και από άλλα μέρη (μου έχει αναφερθεί από κτηνοτρόφους το να βρίσκουν το σογιάλευρο τους γεμάτο με μέλισσες αρκετές φορές. Επίσης μου έχει αναφερθεί και από παιδιά που δουλεύουν στο λιμάνι ότι όταν ξεφορτώνουν τα πλοία σογιάλευρο -ή και ζάχαρη λευκή ή καστανή, ή σταφίδες- να πλακώνουν πάνω στο φορτίο εκατοντάδες μέλισσες). Ή και μέσα στην κυψέλη όταν σε συνθήκες ακραίας πείνας είναι ικανές να καταναλώσουν τον γόνο!

 Όταν δεν βρίσκουν νέκταρ θα ψάξουν σε άλλες τοποθεσίες πχ όπως έχω ήδη αναφέρει στην ανάρτηση μου μικροί διάολοι στα πατημένα τσαμπιά σταφυλιών στα τσιπουράδικα, είτε στα αμπέλια -οι σφήκες ανοίγουν με τα σαγόνια τους τις ρόγες των σταφυλιών, και οι μέλισσες πάνε και παίρνουν από τους χυμούς τους-, είτε από μελίγκρες πάνω στα φυτά, όπως ο εργάτης του πεύκου, το μετκάλφα, ή και οι μελίγκρες στις κερασιές όπως έχω ήδη αναφέρει και έχω γράψει και στην ανάρτηση μου μελιτωγόνα έντομα και μελιτωφορίες, είτε ακόμα και από εργοστάσια που κατασκευάζουν καραμέλες όπως το περιστατικό που έγινε πριν από λίγα χρόνια με τις μέλισσες που έκαναν γαλάζιο μέλι από τις χρωστικές που είχαν οι καραμέλες στο δίπλα από το μελισσοκομείο εργοστάσιο. Ή θα το βρούνε σε άλλες κυψέλες προκαλώντας λεηλασίες (και μεταφέροντας ταυτόχρονα και οτιδήποτε ασθένεια υπάρχει στο άλλο μελισσοκομείο).

 Όταν δεν βρίσκουν ουσίες κατάλληλες για πρόπολη πχ ρετσίνι θα ψάξουν ακόμα και σε φρεσκοασφαλτομένους δρόμους και θα φέρουν πίσσα για να κάνουν πρόπολη όπως έχω πάλι αναφέρει σε προηγούμενη μου ανάρτηση. 

 Οι μέλισσες είναι παίδες καιροσκόποι, αν δεν μπορούν να εξασφαλίζουν αυτά που θέλουν και χρειάζονται θα βρουν το αμέσως καλύτερο (για αυτές, όχι για μας) υποκατάστατο για αυτές (που μερικές φορές δεν είναι και το καλύτερο για αυτές, πχ σε ακραία πείνα μπορεί να δοκιμάσουν να φέρουν μέλι από τα άνθη του καπνού -τοξικό το μέλι του και για τις μέλισσες και για τον άνθρωπο- αλλά η γλώσσα τους δεν μπορεί να φτάσει μέχρι βαθιά στο άνθος του καπνού και έτσι δεν μπορούν να το πάρουν. Εάν τώρα υπάρξουν νέες ποικιλίες καπνού με πιο ρηχά άνθη ή μέλισσες με μεγαλύτερη γλώσσα (Ούππςςςςς!!!! Μήπως υπάρχουν ήδη εισαγόμενες ράτσες μελισσών με μεγαλύτερη γλώσσα στην Ελλάδα από μέρη που δεν καλλιεργούν καπνό? Χα χα χα) τότε ναι μπορεί και να υπάρξει σοβαρό πρόβλημα εδώ!). Οι μέλισσες δεν ζούνε ούτε σε μαντριά ούτε σε δοκιμαστικούς σωλήνες (την βλέπω αυτή την νοοτροπία στα λεγόμενα αρκετών σε μελισσοκομικούς διαλόγους που είναι απόλυτοι "Εγώ τις μέλισσες τις δίνω αυτό και αυτό και δεν υπάρχει επιμόλυνση από τίποτα άλλο", για ρώτα και τις μέλισσες σου μεγάλε αν συμφωνούν με αυτό! Χα χα χα). 

 Ότι βρίσκεται στην ακτίνα πτήσης τους είναι νόμιμος στόχος για αυτές. Είτε θα είναι κύριος στόχος είτε στόχος ευκαιρίας. 

 Και για το εάν οι φρουροί της κυψέλης θα εμποδίσουν κάτι παράταιρο να μπει σε αυτή, μην είσαστε σίγουροι ότι θεωρείτε εσείς ως παράταιρο το θεωρούν και αυτοί, ή όταν τα πράγματα είναι δύσκολα και δεν υπάρχει οτιδήποτε άλλο έξω δεν θα κάνουν τα στραβά μάτια στο τι μπαίνει στην κυψέλη (λεηλάτρια να μην μπει, και ότι άλλο θέλει ας μπει). 

 Έχετε το και αυτό στα υπόψη όσοι μαθαίνετε τις μέλισσες μέσα από τα πληκτρολόγια και τις οθόνες και όχι πάνω από την κυψέλη και γύρω από αυτή χα χα χα.

 Είδατε σήμερα τσάκ μπαμ η ανάρτηση όπως και οι επιθεωρήσεις αυτής της εποχής χα χα χα.

 Μέχρι την επόμενη ανάρτηση.........



Adios Amigos Locos



Μότσανος Λάζαρος

Σοχός 7/2/2017 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου