UA-50457385-1

Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XXXIX



191.Καλησπέρα κ. Μοτσιανε. Ονομάζομαι *********** και είμαι από τον *******. Άνεργος εδώ και τέσσερα χρόνια. Αποφάσισα να ασχοληθώ με τα μελίσσια. Διαβάζω διάφορα στο ίντερνετ που πιο πολύ μπερδεύουν  πάρα διαφωτιζουν. Θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση για τις κυψέλες dadant. Είναι καλό να αρχίσω με αυτές? Ποια είναι η άποψη σου? Μόνο πλεονκτήματα διαβάζω και καθόλου μειονεκτήματα. Πιστεύω ότι από εσένα θα μάθω τι πραγματικά ισχύει. Σ' ευχαριστώ εκ των προτέρων ***********. Bears NestΚαλησπέρα *********** και καλώς όρισες σιγά σιγά και εσύ στον κόσμο της μελισσοκομίας.

 Σχετικά με το ερώτημα σου έχω ήδη απαντήσει σε δύο αναρτήσεις μου ( Μελισσοκομία, παρανοήσεις, μύθοι, μυστικά, και «Μαγικές σφαίρες» και κυρίως στο Τα θέλω των πωλητών) όπου αναφέρω ότι ενώ δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα σχετικά με τις αποδόσεις των Dadant στις Ελληνικές συνθήκες ωστόσο μερικά αντικειμενικά δεδομένα σχετικά με αυτές όπως η τιμή τους (που είναι υπερδιπλάσια από τις κανονικές κυψέλες) είναι γνωστά. Και ένα απλό ερώτημα που θα έπρεπε να απαντούν οι υποστηρικτές των Dadant στην Ελλάδα είναι το εάν οι Dadant κοστίζουν 2 φορές όσο οι κανονικές κυψέλες βγάζουν και 2 φορές περισσότερο μέλι? Απλό ερώτημα χωρίς πολύ πολύ σκέψη (υπάρχουν και άλλα ερωτήματα στις αναρτήσεις μου και σου συνιστώ να τις διαβάσεις). 

 Επίσης δεν υπάρχει εξοπλισμός στην Ελλάδα για αυτές τις κυψέλες και μπορεί να έρθει με ειδική παραγγελία από το εξωτερικό (πχ ένας μελιτοεξαγωγέας) οπότε μπορείς να καταλάβεις ότι και το κόστος αυτού του εξοπλισμού θα είναι επίσης ακριβότερο από τον αντίστοιχο εξοπλισμό στις κανονικές κυψέλες.

 Συνήθως χομπίστες χρησιμοποιούν τις Dadant και ελάχιστοι επαγγελματίες μελισσοκόμοι (και εξαιτίας αυτού του γεγονότος ότι δεν υπάρχει μεγάλη βάση χρηστών αυτής της κυψέλης και ζήτησης της τα κόστη σε κάθε τι που αφορά αυτές τις κυψέλες είναι αυξημένο, απλούστατη συνέπεια του νόμου της προσφοράς και ζήτησης, όταν η προσφορά είναι χαμηλή -γιατί και η ζήτηση είναι επίσης χαμηλή και δεν επενδύουν οι επιχειρηματίες πάνω σε αυτό το προϊόν- τότε ανεβαίνουν οι τιμές για αυτό το προϊόν -παρόλο που είναι χαμηλή και η ζήτηση, αν υπάρχει μόνο ένας που παράγει ένα προϊόν σε μια χώρα απλούστατα έχουμε περίπτωση μονοπωλίου οπότε μπορεί να πάει την τιμή όσο ψιλά θέλει) και διαχρονικά δεν έχει επικρατήσει η χρήση τους στον Ελλαδικό χώρο (και τα παραδείγματα που χρησιμοποιούν οι υποστηρικτές τους για την απόδοση τους (πχ Γαλλία, Ρωσία) διαφέρουν τρομερά από την Ελληνική πραγματικότητα και σε ότι αφορά τις γεωγραφικές και κλιματολογικές συνθήκες (ξηροθερικό κλίμα και μικρές πεδιάδες και ανάγλυφο ορεινό κατακερματισμό της ακτίνας πτήσης στην Ελλάδα αυξημένη βροχόπτωση και απέραντες πεδιάδες και ανεμπόδιστη ακτίνα πτήσης σε Γαλλία και Ρωσία) αλλά και σε μελισσοχωρητικότητα (η Ελλάδα έχει ίσως την υψηλότερη συγκέντρωση μελισσοκόμων και κυψελών ανά κάτοικο και τετραγωνικό χιλιόμετρο αντίστοιχα σε όλο τον κόσμο-οπότε έχουμε και δυστυχώς μικρότερες αποδόσεις ανά κυψέλη από τις Χώρες που αναφέρουν ως παραδείγματα οι υποστηρικτές των Dadant)).

 Πάμε τώρα στην δική σου την περίπτωση, είσαι άνεργος εδώ και πολλά χρόνια οπότε είναι δεδομένο ότι δεν έχεις περιθώρια για μεγάλα ανοίγματα (γιατί απλούστατα θα έχεις πιο μειωμένα χρηματικά διαθέσιμα) οπότε καλό είναι κριτήρια αγορών όπως η τιμή του εξοπλισμού σου (κυψέλες, μελιτοεξαγωγείς κ.α.) να έχουν πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα για σένα (που η τιμή είναι ο κυριότερος προσδιοριστικός παράγοντας αγοράς κάθε προϊόντος σε κάθε ένα). Όταν οι Dadant έχουν υπερδιπλάσιο κόστος από τις κανονικές (χωρίς να έχει απαντηθεί το βασικό ερώτημα, δίνουν και υπερδιπλάσιο μέλι?) αμέσως αυτό θα πρέπει να λειτουργεί κατευθείαν αποτρεπτικά σε σένα για την αγορά τους, επίσης και κάθε άλλο αναλώσιμο που έχει σχέση με την ίδια την κυψέλη (πχ το μέγεθος των κεριών και το κόστος τους έχουν απευθείας σχέση με την Κυψέλη, αντίθετα οι τροφές έχουν απευθείας σχέση με το μελίσσι και όχι τόσο με την ίδια την κυψέλη) έχει πιο αυξημένο κόστος, και φυσικά να μην ξεχνούμε το πόσο πιο ακριβός θα είναι και ο μηχανολογικός εξοπλισμός για αυτές! 

 Καλό είναι να μην δώσεις πολύτιμο χρήμα για σένα (και για κάθε ένα) για ένα προϊόν που δεν έχει δοκιμαστεί ακόμα στην Ελληνική πραγματικότητα σχετικά με τα οφέλη του και την απόδοση του από επαγγελματίες μελισσοκόμους πάντα σε σύγκριση με τις κανονικές κυψέλες. Συνήθως οι πρωτοπόροι ανοίγουν τον δρόμο για τους άλλους (ή πεθαίνουν προσπαθώντας!!! Χα χα χα) αλλά με μεγάλο κόστος για αυτούς ακόμα και σε περίπτωση επιτυχίας τους (και φαντάζεσαι το κόστος τους σε περίπτωση αποτυχίας τους), μεγάλο κόστος που δεν το έχουν όσοι θα ακολουθήσουν μετά τα βήματα τους (εάν, εάν, εάν είναι επιτυχημένα!). Φυσικά εσύ έχεις μόνο το κόστος να βλέπεις ως μόνο κριτήριο μια που δεν έχεις ήδη επενδύσει σε κανονικές κυψέλες και τον εξοπλισμό τους. Εγώ παραδείγματος χάρη που έχω ήδη δαπανήσει ένα σημαντικό κεφάλαιο σε κανονικές κυψέλες (και όχι μόνο) και τον εξοπλισμό τους που τις υποστηρίζει, το να έβαζα μέσα στον σχεδιασμό μου την χρήση των Dadant και να δημιουργούσα ανομοιογένεια στον εξοπλισμό μου θα ήταν ένα τεράστιο στρατηγικό λάθος από μέρος μου, λάθος το οποίο δεν είμαι ικανός το κάνω χα χα χα. 

 Οπότε καλή η φιλολογία σχετικά με τις Dadant αλλά χωρίς σκληρά στοιχεία (τόσο περισσότερο μέλι έβγαλαν οι Dadant σε ίδιες συνθήκες και τοποθετήσεις με τις κανονικές όποτε η σχέση κόστους /απόδοσης σε αυτές είναι καλύτερες από τις κανονικές) δεν σου συνιστώ να ξοδεύεις υπερδιπλάσιο κόστος ανά κυψέλη για τις Dadant.

 Αν ποτέ υπάρξουν αυτά τα στοιχεία για την Ελληνική πραγματικότητα και είναι θετικά για τις Dadant τότε και μόνο θα σου συνιστούσα την αγορά τους. Μέχρι τότε όμως η όλη συζήτηση για αυτές είναι σε ακαδημαϊκά πλαίσια και μόνο ή ακόμα χειρότερα σε επίπεδο αμπελοφιλοσοφιών για να καίνε τον χρόνο τους όσοι είναι μόνιμοι θαμώνες στις μελισσοκομικές ομάδες (ούχ ούχ ούχ τι κακό αρκούδι είναι αυτόοοοο χα χα χα).

 Μην μασάς ακολούθα απλώς οικονομικά κριτήρια όπου υπάρχουν (όπως πχ η τιμή κάθε κυψέλης) και όχι υποθετικά κριτήρια όπου δεν υπάρχουν οικονομικά κριτήρια (πχ οι αποδόσεις τους) και οι αποφάσεις σου θα είναι και απλές και ορθές. 

192.Καλησπέρα Λάζαρε. Έχουμε ξαναμιλήσει στο παρελθόν, ξεκίνησα φέτος τη μελισσοκομία με 2 παραφυάδες και τώρα ξεχειμωνιάζω 5 κυψέλες δυνατές με αρκετό γόνο μέσα. Από την τελευταία επιθεώρηση που είχα κάνει πριν πέσουν οι θερμοκρασίες (πριν 10 μέρες περίπου) οι γόνοι ήταν από 5 έως 7 πλαίσια!! Περιοχή ******. Πολύ ευχάριστη εικόνα εκείνη τη δεδομένη στιγμή που ο καιρός ήταν ακόμη καλός, τώρα όμως που οι θερμοκρασίες έπεσαν αρχίζουν και με ζώνουν τα φίδια! Από πληθυσμό τα μελίσσια πάνε πολύ καλά και νομίζω ότι θα καταφέρουν κάνοντας μελισσόσφαιρα να κρατήσουν το γόνο σε σωστή θερμοκρασία. Δεν έχω κάνει κάποια θεραπεία, η προσβολή ήταν ελάχιστη όλη αυτή την περίοδο και φυσικά περιμένω να ξεγονιάσουν για να κάνω εφαρμογή οξαλικού. Ελπίζω στα μέσα προς τέλη του Δεκέμβρη οι τελευταίοι γόνοι να έχουν εκκολαφθεί -και η βασίλισσα φυσικά να πάρει την απόφαση επιτέλους να σταματήσει να γεννάει- ώστε να μπορέσω να κάνω θεραπεία. Ορμώμενος από αυτή την πρώτη "εμπειρία" όπου η χαρά της παρουσίας γόνου αντικαθίσταται από το άγχος για την ικανότητα από τα μελίσσια της διατήρησης της θερμοκρασίας στη μελισσόσφαιρα, μου γεννήθηκε μια απορία και σκέφτηκα να σου τη στείλω. Ακούμε πολλές φορές μελισσοκόμους της βόρειας Ελλάδος που λένε ότι κατεβάζουν τα μελίσσια τους το χειμώνα στο Νότο για να ξεχειμωνιάσουν. Πολύ λογικό ακούγεται σαν σκέψη. Υψηλότερες θερμοκρασίες σημαίνει περισσότερες πιθανότητες να ξεχειμωνιάσουν ακόμη και σχετικά αδύναμα μελίσσια τα οποία στα κρύα του Βορρά ίσως και να ήταν δύσκολο να τη βγάλουν καθαρή. Οικονομοτεχνικά όμως στέκει; Συμφέρει δηλαδή ένας "βόρειος" να κατεβάσει τα μελίσσια του στο Νότο όπου εκεί θα διατηρούν γόνους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, άρα θα ζητάνε και περισσότερες τροφές αφενός για να ταΐσουν τον έστω λίγο γόνο που θα διατηρούν και αφετέρου για να συντηρούν υψηλότερες θερμοκρασίες εντός της κυψέλης; Και στο κάτω-κάτω σε ποιά περίπτωση έχουμε μεγαλύτερο κίνδυνο για ανικανότητα ξεχειμωνιάσματος; Σε ένα μελίσσι που έχει αρκετούς γόνους μέσα στο καταχείμωνο και πιθανόν να μην μπορέσει να διατηρήσει σωστές θερμοκρασίες ή σε ένα μελίσσι μικρό, με σφιχτή μελισσόσφαιρα χωρίς γόνους; Κάτι ανάλογο είχε υποστηρίξει και ο Θανάσης Μπίκος (και το αναφέρει στο βιβλίο του "Τί πρέπει να κάνω στα μελίσσια μου") απευθυνόμενος στην τότε Ε.Ο.Κ. προσπαθώντας να τους δώσει να καταλάβουν ότι ο χειμώνας στις νότιες χώρες είναι πολύ ακριβότερος από τις βόρειες και άρα η Ελλάδα θα εδικαιούτο υψηλότερα ποσά επιδότησης. Με εκτίμηση, ******** ******** ***** Υ.Γ. Έχεις κανά μυστικό για πολλά μελάκια και τρελούς (sic!) γόνους; Bears NestΑχ ****** θα σε δείρωωωωω!!! Μην θεωρείς ότι διαβάζεις στα βιβλία και ως ορθό!! Κάποιοι συγγραφείς μελισσοκομικών βιβλίων γράφουν ότι τους κατεβεί για να γεμίζουν σελίδες! Χα χα χα.


 Πρώτα από όλα τα μελίσσια σου είναι μια χαρά σε γόνους και πληθυσμούς για την περιοχή που τα έχεις, αν έχουν τις κατάλληλες τροφές για το μέγεθος τους δεν έχεις να φοβηθείς πολλά, υπερβάλεις σχετικά με τους φόβους σου σχετικά με το ξεχειμώνιασμα στον Νότο (λογικό λόγου έλλειψης εμπειρίας).

 Πάμε παρακάτω, το ζήτημα σχετικά με το ξεχειμώνιασμα που κάνουν οι βόρειοι μελισσοκόμοι στον Νότο το βλέπεις τελείως λάθος!

 Δεν ξεχειμωνιάζουν τα μελίσσια τους στον Νότο για να τα σώσουν από τον βορρά και τις δυσκολίες του στο ξεχειμώνιασμα, αλλά τα ξεχειμωνιάζουν στον Νότο για να μην ξεγονεύσουν κατά την διάρκεια του χειμώνα (ή να ξεγονεύσουν για πολύ λίγο καιρό) έτσι ώστε να παραμείνουν σε ένα αξιοπρεπή μέγεθος στις αρχές του χειμώνα και να αρχίσουν να αναπτύσσονται πολύ νωρίς μέσα στον χειμώνα (Νότιοι μελισσοκόμοι αναφέρουν ότι τέλη Γενάρη - αρχές Φλεβάρη σηκώνουν όροφο, όταν στον βορρά αυτό θα γίνει 2 μήνες τουλάχιστον αργότερα).

 Σκοπός αυτής της μελισσοκομικής στρατηγικής των Βόρειων μελισσοκόμων είναι να αναπτυχθούν τα μελίσσια τους πολύ νωρίς έτσι ώστε να είναι παραγωγικά από τις αρχές της άνοιξης και όχι στα τέλη της. Έτσι ώστε να μπορέσουν να έχουν τρύγους σε τοποθετήσεις όπως Ανοιξιάτικο πεύκο, ή Ακακία, ή Παλιούρι, ή μπορεί να πάρουν ακόμα και τρύγους στον Νότο όπως το πορτοκάλι.

 Οπότε παρόλο το αυξημένο κόστος ξεχειμωνιάσματος για τροφές στον Νότο (γιατί απλούστατα υπάρχουν γόνοι μέσα στο μελίσσι οπότε είναι αυξημένη και η κατανάλωση τροφών σε αυτό), και το αυξημένο κόστος μετάβασης για εργασίες και επιθεωρήσεις τόσο μακριά (εδώ είναι το κυριότερο κόστος που δεν το αντιλήφτηκες!!! Και για αυτό πρέπει να έχεις μερικές εκατοντάδες μελίσσια για να κάνεις αυτή την στρατηγική. Άλλο να τρως 100 ευρώ πες την ημέρα για κάθε μέρα που θα είσαι στην άλλη άκρη της Ελλάδας για να δουλεύεις στα μελίσσια σου, και να έχεις πες 400 μελίσσια, οπότε θα σου βγαίνει 0,25 ευρώ το μελίσσι σε κάθε μέρα μακρινής εργασίας και άλλο να έχεις τα ίδια έξοδα –μετάβαση 1000 χιλιόμετρα νότια, κόστος διαμονής σε ξενοδοχείο, κόστος εστίασης- για πες 50 κυψέλες, οπότε το κόστος σου θα είναι 2 ευρώ το μελίσσι σε κάθε μέρα μακρινής εργασίας!).

 Δεν είναι η οπτική των μελισσοκόμων που κάνουν αυτή την στρατηγική καρφωμένη στο ξεχειμώνιασμα και τα κόστη του, αλλά στο μέγιστο που μπορούν να φέρουν σε παραγωγή τα μελίσσια τους (παράδειγμα σχετικό. Ναι τα Λάντα καίνε λιγότερα καύσιμα (κατανάλωση σε τροφές) από τις Φερράρι, αλλά τελικές 300 χιλιομέτρων (παραγωγή μελιού) μπορείς να τις βγάλεις μόνο με τις Φερράρι!). Αν μπορέσουν να πάρουν πρόωρους τρύγους,  καθώς και πιο παραγωγικούς τρύγους σε τοποθετήσεις που θα κάνουν, και πες αντί να βγάλουν 20 κιλά μέλι στην κυψέλη βγάλουν 30, τότε για 400 κυψέλες θα έχουν αμέσως 4 τόνους μέλι περισσότερο. Αν δώσουν αυτό το πλεονάζων μέλι σε καλές τιμές τότε κάθε κόστος που θα έχουν δώσει για το ξεχειμώνιασμα στον Νότο θα το έχουν βγάλει στο πολλαπλάσιο.

 Φυσικά αυτή η στρατηγική έχει και ρίσκα, προκαταβάλεις μεγάλα κόστη και προσμένεις σε καλές αποδόσεις στο μέλλον, αν όμως πες βρέχει διαρκώς στις ανθοφορίες που θέλεις τότε όχι μόνο δεν θα βγάλεις περισσότερο μέλι, αλλά θα καταρρεύσουν τα μελίσσια σου πολύ γρήγορα αν δεν αντιληφθείς εγκαίρως ότι τα μελίσσια σου κινδυνεύουν (τα μεγάλα μελίσσια καταρρέουν γρηγορότερα από τα μικρά σε ακραίες καταστάσεις παύσης νεκταροέκκρισης).

 Επίσης αν δεν είσαι απίκο διαρκώς στις απότομές αλλαγές καιρικών συνθηκών μπορείς να έχεις πάλι ζημίες (πχ απότομες αλλαγές του καιρού τον Φλεβάρη, όταν θα έχεις ανεβάσει όροφο  μπορεί να χαλάσει τελείως ο καιρός. Νότος, Ξενότος, ο Φλεβάρης είναι Φλεβάρης σε όλη την Ελλάδα. Απλωμένος γόνος που δεν καλύπτεται μπορεί να θανατωθεί αν μείνει εκτός μελισσόσφαιρας (οι φόβοι σου δηλαδή χα χα χα) και να προκαλέσουν ασθένειες αν δεν μετακινηθεί εκτός κυψέλης γρήγορα (που όμως ένα δυνατό μελίσσι μπορεί να το κάνει αυτό γρήγορα οπότε βλέπεις ότι δεν είναι όλα τόσο τραγικά όσο νομίζεις χα χα χα).

 Για αυτό και πολλές φορές βόρειοι μελισσοκόμοι αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα από ασθένειες στο ξεχειμώνιασμα τους στον Νότο (Νοζεμίαση συνήθως) που μπορεί να οφείλεται στην κόπωση των μελισσιών από τις πολλαπλές παραγωγικές τοποθετήσεις που πετυχαίνουν με αυτή την τακτική, και στην παραμέληση τροφοδοσίας των μελισσιών λόγου απόστασης (και απληστίας!!!!), το οποίο σε πληθυσμούς με έντονη προσβολή από Νοζεμίαση (Κεράνα) οι οποίοι και δεν έχουν ανανεωθεί επαρκώς, και κυρίως δεν έχουν την σωστή τροφοδοσία σε γύρη (για να έχουν και τον κατάλληλο λιπώδη ιστό για να ξεχειμωνιάσουν)  οδηγεί σε κατάρρευση (ακριβώς ο κίνδυνος που εμπεριέχουν οι τοποθετήσεις στα πεύκα δηλαδή).

 Όσο για το επιχείρημα του Μπίκου στην Ε.Ο.Κ. σχετικά με το κόστος του ξεχειμωνιάσματος στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό μου προκαλεί απορία πως μπόρεσαν οι Ευρωπαίοι να ακούσουν ένα τέτοιο επιχείρημα και να μην μας πετάξουν από τότε εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης!!! Εγώ μάλιστα αν μου έλεγε κάτι τέτοιο ο Μπίκος όχι μόνο θα πετούσα την Ελλάδα εκτός Ευρωπαϊκής  Ένωσης αλλά και όλο το Ελληνικό Έθνος θα το πετούσα εκτός του Ανθρωπίνου Είδους!!!!

Χα χα χα.

 Τώρα για μυστικά για πολλά μελάκια και τρελούς γόνους σε συνιστώ να διαβάζεις άλλα blog και όχι το δικό μου, και να συμμετέχεις σε μελισσοκομικές ομάδες. Τίγκα από προφήτες και διδασκάλους είναι όλα τα παραπάνω χα χα χα.  

 
 Στα παρακάτω ένα mail, τρεις ερωτήσεις άξιες για αυτή την σειρά!!! Να χαίρεσαι να απαντάς σε συγκεκριμένα mail και άτομα. 

193. Λάζαρε καλημερούδια. Λέω να πάω σε ένα μάστορα εδώ κοντά (στη *** *****) που δουλεύει με ανοξείδωτο ατσάλι και συνήθως κάνει βιτρίνες-ψυγεία για ζαχαροπλαστεία-φούρνους και να του πάω ένα σχέδιο για την κατασκευή ενός πολυχρηστικού εργαλείου. Σκοπός είναι να γλιτώσω χώρο αλλά και χρήμα (ενός αντί τριών εργαλείων) . Στον τρύγο θα χρησιμεύει ως πάγκος απολεπισμου, θα χει σήτα κάτω και θα στραγγίζουν τα μέλια, μετά να μπορώ να βάλω χλιαρό νερό να ξεπλένω τα απολεπισματα και να φτιάχνω μελονερο, να λιώνω τα καθαρά απολεπισματα και τις παλιές κηρήθρες και όταν χρειάζεται να ξεπαγώνω κανένα τενεκέ. Αυτό που με προβληματίζει είναι τι πηγή θέρμανσης να χρησιμοποιήσω για το λιώσιμο κεριών και το ξεπάγωμα του μελιού: 1) με αντιστάσεις στο καπάκι, όπως έχουν οι οικιακοί φούρνοι, με θερμοστάτη 45 βαθμούς για το ξεπάγωμα και 80-90 για το κερί (για τις μαύρες κερήθρες άραγε αυτή η θερμοκρασία φτάνει; ). Σκέφτομαι να ξηλώσω από καμιά παλιά κουζίνα αντιστάσεις και ανεμιστηράκι. 2) με λάμπες υπέρυθρης ακτινοβολίας, όπως μια κατασκευή που έχεις ανεβάσει. Αυτή λιώνει κεριά; Δοκίμασες; Ή μόνο για μπεν μαρί το είχες χρησιμοποιήσει; Μήπως μαυρίζει το κερί; 3) με ατμό από το μπόιλερ του μαχαιριού (μόνο για το λιώσιμο κεριού). Για μπεν μαρι θα πρέπει να βάλω είτε αντίσταση είτε λάμπα. Τι θα πρότεινες εσύ; Bears NestΠρώτα από όλα καλά είναι κάθε εργαλείο σου να είναι συνήθως για μια δουλειά (δες το παράδειγμα με τα πολυμηχανήματα που είναι φαξ, φωτοτυπικά, εκτυπωτές, σκάνερ, ναι γλυτώνεις πολύ χώρο και χρήμα από το να έχεις όλα αυτά στο γραφείο σου αλλά αν χαλάσει είναι σαν να έχει χαλάσει η κάθε μια από τις παραπάνω συσκευές με την μία!)  εξειδικευμένα, μόνο στην περίπτωση που μπορείς συμπληρωματικά να κάνεις μια άλλη εργασία από αυτή που έχει σχεδιαστεί σαν κάτι το συν θα το χρησιμοποιείς, το να κάνεις ένα σχεδιασμό που να έχει πολλές εργασίες μαζί συνήθως θα έχει πολλά μειονεκτήματα που θα σου βγουν στην πορεία.

 Εδώ το μειονέκτημα σου είναι προφανές. Θέλεις πάγκο απολεπισμού (που θα τον πλένεις με νερό) και ταυτόχρονα σκέφτεσαι να βάλεις ηλεκτρικές αντιστάσεις θερμοστάτες ή υπέρυθρες λάμπες που όλα αυτά με το νερό έχουν μια σχέση μίσους - μίσους χα χα χα. Πιο λογικό θα ήταν μια πατέντα με το μαχαίρι του ατμού, αλλά θεωρείς ότι αρκεί μόνο αυτή η πηγή ατμού για να λιώσεις κερήθρες? Και τα απολεπίσματα που έχουν μέλι και το θέλεις για τροφές? Αν τα λιώνεις με ατμό το μέλι που θα βγάλεις θα έχει νερό μέσα και σε μερικές μέρες θα ξινίσει και πάει, δεν μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για τροφές μελισσών (γυρεόπιτες που θα τις κάνεις το καλοκαίρι), αλλά μόνο για να το δώσεις άμεσα στα μελίσσια (ναι αλλά αν τα λιώσεις τα απολεπίσματα χειμώνα τότε τι?).

 Επίσης τον πάγκο απολεπισμού με την σήτα τον θέλεις για να βάζεις ανάποδα τους τενεκέδες που θα αδειάζεις σε βάζα για να πάρεις όσο μπορείς περισσότερο από το μέλι που μένει στα τοιχώματα του και δεν μπορεί εύκολα να το πάρεις όταν συσκευάζεις (χωρίς να φας ώρες για να βγει και να κάνεις και μ@υνί τα πάντα με μέλι χα χα χα). Οπότε ναι μεν θα λιώνεις τενεκέδες μέσα στον πάγκο απολεπισμού, αλλά πού θα τους στραγγίζεις από το υπόλοιπο μέλι αν θέλεις να ξαναλιώσεις τενεκέ με μέλι ταυτόχρονα? Οπότε ξανασκέψου το.

 Στο μεταξύ εγώ λιώνω άνετα κερί (απολεπίσματα) με τον θερμοθάλαμο μου μέσα στους τενεκέδες και παίρνω το μέλι από τα απολεπίσματα μου, και μετά θα ξαναλιώσω το κερί με νερό βραστό αυτή την φορά (μια που θα έχω πάρει τον κύριο όγκο από μέλι μέσα τους και το υπόλοιπο ας χαλάσει δεν με νοιάζει) για να πάρω πολύ καθαρότερο κερί. Λύση καλή για τα απολεπίσματα (όχι για παλιές κερήθρες) είναι ο ηλιακός κεροτήκτης, στην Ελλάδα είμαστε, 9 μήνες Ήλιο έχει, τζαμπαντάν λύση και φθηνή στην κατασκευή της είναι (την έχω προγραμματίσει για φέτος να την κάνω την πατέντα).  

194. Σχεδιάζοντας την επόμενη χρονιά, σκέφτομαι να σπάσω το μελισσοκομείο στα δύο και ένα κομμάτι να το πάω στην αμυγδαλιά. Την εμπιστεύεσαι; Θα βοηθήσει; Αξίζει τον κόπο και τα καύσιμα (+150χλμ πάνε έλα) ή καλύτερα να μείνουν στον κρόκο και τα υπόλοιπα χορταράκια; Παίζουν ραντίσματα και αν ναι, πότε; Κατά την ανθοφορία ή μετά το πέρας αυτής; Bears NestΣτην δεύτερη ερώτηση ναι αξίζει να πας στην αμυγδαλιά όχι τόσο για το τι θα δώσει, αλλά για το ότι δεν υπάρχει και τίποτα άλλο αυτή την εποχή για να βρουν τα μελίσσια οπότε και η αμυγδαλιά είναι χρυσός από αυτή την άποψη. Απλώς πρέπει να τα πας σε μέρος που θα έχει αμυγδαλιές αλλά θα πετάνε επίσης και τα μελίσσια. Πχ και στον Σοχό έχει αμυγδαλιές αλλά έχει και σκατόκαιρο συνήθως τέλη Φλεβάρη - Αρχές Μάρτη και τα μελίσσια πολλές φορές πετάνε για 1-2 ώρες το μεσημέρι, οπότε και που υπάρχουν αμυγδαλιές είναι δώρο άδωρον.


 Εσύ να κοιτάξεις να βρεις αμυγδαλιές στον κάμπο που τα μελίσσια θα πετάνε από αργά στο πρωί έως σχετικά αργά μέχρι το απόγευμα έτσι ώστε να μπορέσουν να εκμεταλλευτούν το λίγο που θα τους δώσει η αμυγδαλιά σε νέκταρ και το πολύ σε γύρη. Λίγο μεν, αλλά από το καθόλου είναι καλύτερα, καλή η γύρη που δίνει το κρινάκι αλλά καλά είναι να βρίσκουν και λίγο νέκταρ από έξω επίσης.

 Το να με ρωτάς εμένα συγκεκριμένα αν αξίζει μια μετακίνηση για να βρεις νεκταροέκκριση είναι λίγο άτοπο χα χα χα. Είναι δεδομένο ότι θα σου πω να μετακινήσεις, απλώς πάνε πρώτα μερικούς δείκτες στο μέρος που θα πας για να δεις αν πράγματι υπάρχει η νεκταροέκκριση για να πας μετά και όλα τα άλλα τα μελίσσια σου. Καλά είναι ακόμα και σήμερα ή αύριο (η απάντηση δόθηκε σήμερα 15/2/2017) να πας τους δείκτες γιατί σε λίγο (σε κανένα δεκαήμερο) θα ανοίξουν οι τρελές οι αμυγδαλιές και στον βορρά (και όποιον πάρει ο χάρος χα χα χα).

 Από ραντίσματα δεν έχω ακούσει για απώλειες στην αμυγδαλιά γιατί είναι συνήθως Fire and Forget ( τις σπέρνουν και τις ξεχνάν χα χα χα) καλλιέργεια η αμυγδαλιά στα μέρη μας οπότε ιδιαίτερα δεν έχουμε τέτοια προβλήματα εδώ (ίσως και γιατί συνήθως πάνε και χαράμι οι ανθοφορίες τις αμυγδαλιάς από το κρύο, οπότε ακόμα και να ραντίσουν οι αγρότες λόγου κρύου δεν πετυχαίνουν τις μέλισσες, τώρα παραγωγικές αμυγδαλιές στους κάμπους από σοβαρούς αγρότες –σοβαρούς για την πάρτη τους και όχι για τους μελισσοκόμους που μπορούν να τους κλείσουν το σπίτι με τους άκαιρους ραντισμούς!- δύσκολο να μην ραντίζονται όπως και όλα τα οπωροφόρα).   

195. Και φλασιά της στιγμής: Στον Ταξιάρχη έχει έλατα. Μέλι βγάζουν ή είναι τύπος που δεν βγάζει; Γενικά, εδώ στα βόρεια, ελατόμελο βγαίνει ή πρέπει να ξενιτευτούμε; Bears NestΓια τα έλατα στον Tαξιάρχη (Χαλκιδικής) δεν έχω ακούσει αν δίνουν (και πίστεψε με αν έδιναν θα το ξέραμε όλοι μας χα χα χα) οπότε άλλη λύση για Ελατόμελο είναι να πας στον Νότο. Και για ακόμη μια φορά αν είναι να κυνηγήσεις μια νεκταροέκκριση η απάντηση μου είναι κυνήγα την αλλά με μερικούς αστερίσκους.

 Δεν υπάρχει την ίδια περίοδο αντίστοιχες νεκταροεκρίσεις εδώ στον Βορρά (ειλικρινά τώρα!!! Θα αφήσεις την άνοιξη και αρχές καλοκαιριού τον Βορρά που τα πάντα ακόμα είναι καταπράσινα για να κυνηγήσεις νεκταροεκκρίσεις στον Νότο που πλέον θυμίζει νταμάρι από την ξεραΐλα?!?!?!?!  Χα χα χα)? 

 Η νεκταροέκκριση που θα κυνηγήσεις είναι σταθερή αρκετά για να το ρισκάρεις (με το έλατο να δίνει 1 στις 4 καλά, όσο και το βελανίδι, νομίζεις αξίζει να το ρισκάρεις? Δεν είναι το Έλατο σαν το πεύκο που είναι σχετικά αξιόπιστο για να βασιστείς να κάνεις τοποθέτηση εκεί)? 

 Τα μελίσσια που θα τα πας εκεί αν δεν βρουν επαρκή νεκταροέκκριση/μελιτωέκκριση θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα μετά στις επόμενες ανθοφορίες μελιτωφορίες από αυτό το γεγονός (στα 800 - 1000 μέτρα που είναι τα Έλατα συνήθως αν οι συνθήκες μελιτωέκκρισης δεν είναι καλές μέσα στο κέντρο ενός Ελατοδάσους δεν υπάρχουν και πολλά άλλα να βρουν τα μελίσσια, επίσης τόσο ψιλά υπάρχει σχετικό κρύο ακόμα και βαθιά στην άνοιξη οπότε και οι ανάγκες των μελισσιών μεγαλύτερες, τα δύο μαζί συν το γεγονός ότι ξεγονεύουν τα μελίσσια (ή μειώνεται απλώς ο γόνος τους) όταν δεν βρίσκουν και γύρες (και αν δεν βρουν και μελίτωμα να δεις τι θα γίνει στον τομέα γόνος!!!) η αποδυνάμωση των μελισσιών είναι γεγονός που μπορεί να σου τσακίσει τις μελλοντικές τοποθετήσεις σου)? 

 Μπορείς όλα τα παραπάνω να τα αναπληρώσεις δίνοντας στους τακτικούς σου πελάτες το ακριβότερο Ελατόμελο σε σχέση με τα άλλα τα μέλια σου (ή μπορεί να τους χάσεις και όλας αν τους πεις «Α κοίτα αυτό το μέλι είναι ακριβότερο γιατί, γιατί, γιατί, γιατί……….»)? 

 Και για το τέλος τι θα συμβεί αν πράγματι βγάλεις μέλι αλλά αυτό σου παγώσει μέσα στις κερήθρες γιατί δεν πρόλαβες να το τρυγήσεις εγκαίρως όπως το παθαίνουν αρκετοί μελισσοκόμοι (και μάλιστα το πάθανε και μερικοί από τους πολύ καλούς του βορρά και το φυσάνε και δεν κρυώνει χα χα χα)?

 Σκέψου όλα τα παραπάνω και πάρε την απόφαση σου, αυτά σκέφτομαι εγώ και εδώ και χρόνια έχω αποφασίσει να μην κυνηγήσω αυτή την μελιτωέκκριση μια που εκείνη την εποχή στον βορρά έχουμε 3-4 από τις κύριες ανθοφορίες μας και μελιτωφορίες μας, οπότε δεν έχει για μένα κανένα νόημα να κυνηγήσω μια μελιτωφορία που στις 3 χρονιές θα κλαίω, και στην μια θα έχω ένα χαμόγελο από το ένα αυτί έως το άλλο χα χα χα.   



Σειρά "Απαντώ εκεί που δεν με σπέρνουν".













Μότσανος Λάζαρος
Σοχός 15/02/2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου