UA-50457385-1

Πέμπτη 25 Μαΐου 2017

Mελισσοκομικό Sex


 Τι λέει?

 Γουστάρετε τίτλο ανάρτησης?

 Σας έπιασε αμέσως το βλέμμα ε?

 Χα χα χα.

 Ναι, ναι, ξέρω!

 Και όμως αυτή δεν είναι μια ανάρτηση Clickbite (αναρτήσεις με εντυπωσιακούς τίτλους που δεν έχουν καμία σχέση με την ίδια ανάρτηση μόνο και μόνο για να κερδίσουν Click και επισκεψιμότητα) αλλά πραγματικά είναι μια ανάρτηση που συνδυάζει την μελισσοκομία και το Sex!

 Και όχι αγενέστατα πλάσματα! Δεν είναι μια ακόμα ανάρτηση όπου ο Αρκούδας θα σας λέει πως ξεπατώνεται στην δουλειά μέσα στο μελισσοκομείο "Και σήμερα γαμηθήκαμε στην δουλειά!!!" χα χα χα.

 Σήμερα θα σας παρουσιάζω ένα μικρό ιπτάμενο πλασματάκι (Υμενόπτερο, 6 Πόδια, Μαλλιαρό, ένας άμεσος οδηγός στο να αναγνωρίζετε τις μέλισσες όλων των ειδών - μάλλον! Χα χα χα-) που συχνά πυκνά αποτελεί αντικείμενο της προσοχής μου.

 Και αυτό είναι η Ξυλουργός Μέλισσα (Xylocopa Violacea - Carpenter Bee) ένα μοναχικό είδος μέλισσας (υπάρχουν και μερικά υποείδη - από τα 500 περίπου- αυτής της μέλισσας που είναι ημι-κοινωνικά και σχηματίζουν μικρές αποικίες -μάνες με κόρες, υποείδη που έχουν αυτή την συμπεριφορά είναι τα Xylocopa Sulcatipes και Xylocopa Nasalis-) που φωλιάζει σε τρύπες και στοές από νεκρό ξύλο (από εδώ βγαίνει και η ονομασία τους), ή καλάμια. Μαύρη στο χρώμα (μερικές έχουν και λευκά ή κίτρινα σημάδια  επάνω τους) και υπερμεγέθης σε σχέση με την Μελιτοφόρο Μέλισσα (Apis Mellifera). Δεν είναι επιθετική εκτός και αν προκληθεί (κεντρίζουν τα Θηλυκά). Γεννά τα αυγά της μέσα στις στοές του νεκρού ξύλου όπου και δίνει σε κάθε μία λάρβα από μια ποσότητα γύρης για να αναπτυχθεί. Κατά την διάρκεια του χειμώνα πέφτουν σε χειμερία νάρκη τα ενήλικα μέσα στις στοές των ξύλων, όπου βγαίνουν κατά την μέση της άνοιξης.


ΠΗΓΕΣ

Xylocopa Violacea

Carpenter Bee


 Και εδώ έχουμε ένα εκπρόσωπο του είδους που είχε μπει κρυφά στο μελισσοκομικό μου εργαστήριο (η μυρουδιά του κεριού? Του μελιού? Της πρόπολής? Ποιος ξέρει τι το τράβηξε) όπου κουρασμένο από το να προσπαθεί να ξεφύγει χτυπώντας τα τζάμια έκατσε να ξαποστάσει λίγο δίνοντας μου την ευκαιρία να βγάλω αρκετές κοντινές (και υπερβολικά κοντινές!) φωτογραφίες του πριν το αφήσω να φύγει. 


 Εντυπωσιακά τα φτερά του που ιριδίζουν καθώς αλλάζεις γωνία παρατήρησης.


 Και σκόνη επάνω στο τρίχωμα του εξαντλημένου μαχητή (πρέπει να προσπαθούσε πολλές ώρες να βγει έξω πριν παραδοθεί αποκαμωμένο στην εξάντληση και μου χαρίσει την μοναδική ευκαιρία να το φωτογραφίσω σε τόσο κοντινές λήψεις). 


 Ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια οι δύο μικρές τρύπες που έχει στα μπροστινά φτερά του υποθέτω το βοηθούν στον έλεγχο της πτήσης του (ή μπορεί να είναι κάτι σαν βαλβίδα εκτόνωσης του αέρα που πιέζουν τα φτερά του κατά την πτήση, ή ακόμα και ένα όργανο για να μετρά τον ρυθμό με το οποίο κινεί τα φτερά του, ένας εντομολόγος είναι πολύ πιο κατάλληλος για να απαντήσει σχετικά με τον ρόλο τους).


 Και τώρα που γνωρίσαμε τον πρωταγωνιστή αυτής της μελισσοιστορίας καιρός να πάμε και να δικαιολογήσουμε τον τίτλο της ανάρτησης. 

 Πέρσι στα τέλη του Μάρτη (συγκεκριμένα στις 30/03/2016) και ενώ έκοβα βόλτες στον κήπο του σπιτιού μου, ξαφνικά πέρασαν από μπροστά μου 3-4 ξυλουργοί μέλισσες που πετούσαν υπερβολικά κοντά το ένα με το άλλο (ο ένας με τον άλλον? Είναι δόκιμο να χρησιμοποιηθεί σε αυτή την περίπτωση το αρσενικό γένος στην περιγραφή ενώ στο σύνολο που αναφέρεται υπάρχουν και θηλυκά?). 

 Αμέσως μου ήρθε στο μυαλό μου η γαμήλια πτήση της βασίλισσας μέλισσας στους χώρους σύζευξης με τους κηφήνες, και την γονιμοποίηση της από αυτούς κατά την διάρκεια της πτήσης της. Φυσικά και εδώ είχαμε κάτι παρόμοιο (φυσικά δεν ξέρω αν ο όρος "Κηφήνας" είναι δόκιμος στις μοναχικές μέλισσες! Δεν υπάρχει σε αυτές αντίστοιχη διαφοροποίηση ανάλογά τα καθήκοντα και το φύλο όπως στις κοινωνικές μέλισσες. Επίσης δεν γνωρίζω αν κατά την τελετή γονιμοποίησης και στα αρσενικά αυτού του είδους αποκόπτονται τα γενετικά όργανα και μένουν στο θηλυκό όπως με τις Apis Mellifera -Με αποτέλεσμα οι κηφήνες μετά την σύζευξη να πεθαίνουν!-). 

 Ένα θηλυκό (γιατί σε οποιοδήποτε είδος που δεν είναι θηλαστικό χρησιμοποιούμε την λέξη "Θηλυκό" στα Ελληνικά για να ορίσουμε το ένα φύλο από αυτό το είδος, ενώ δεν διαθέτει θηλές? Τι είπε πάλι ο Άνθρωπας!!!!Μα που αλλού εκτός από του Αρκούδα το μαγαζί θα ακούτε τέτοιες απορίες θα ήθελα να ξέρω? Χα χα χα) του είδους πολιορκιώταν από μερικά αρσενικά του είδους που προσπαθούσαν να την γονιμοποιήσουν, και όλο αυτό γίνονταν μπροστά στα μάτια μου (κάτι τέτοιο δεν το έχω παρατηρήσει ακόμα με τις Apis Mellifera, μια που οι χώροι σύζευξης τους μπορεί να είναι μερικά χιλιόμετρα μακρυά από τα μελισσοκομεία)!

 Τελικά το θηλυκό και ένα από τα αρσενικά ήρθαν σε επαφή (καθώς τα κυνηγούσα εγώ με το κινητό για να τα φωτογραφίσω χα χα χα) και προσγειώθηκαν στην ανθισμένη κερασιά του κήπου, και μου έδωσαν μια τέλεια ευκαιρία για φωτογραφίες αυτής της ιδιαίτερης στιγμής τους.    


 Νιώθοντας ως διαειδικός (πως λέμε διαφυλετικός? Ε το ίδιο πράγμα όσο αφορά τα είδη χα χα χα) ηδονοβλεψίας συνεχίζω να τραβώ αβέρτα φωτογραφίες από αυτό το σπάνιο θέαμα.


 Τι κοινό έχει το Nasional Geografic, το Playboy, και ο Αρκούδας? 

 Και τα τρία θα σας πάνε σε μέρη που δεν θα επισκεφτείτε ποτέ!!!!

 Χα χα χα.


 Και μια τελευταία φωτογραφία από αυτόν τον χορό καθώς αλλάζουν διαρκώς σημεία οι δύο εραστές (αφού έχουν και ένα παπαράτσι πάνω από το κεφάλι τους χα χα χα) μέσα στο κήπο λίγο πριν απομακρυνθούν γοργά μακρυά από μένα.

 Ένα σπάνιο θέαμα που έμελλε σε μένα να το αποτυπώσω φωτογραφικά.


 Αυτό φυσικά νόμιζα μέχρι φέτος στις αρχές Απρίλη (συγκεκριμένα στις 02/04/2017) όπου ξανάπεσα στο ίδιο θέαμα μέσα στο κήπο μας!!! 

 Προφανέστατα είτε αποτελεί χώρο σύζευξης ο κήπος μας για τις μέλισσες ξυλουργούς (ο ένας τρόπος σύζευξης αυτού του είδους είναι παρόμοιος με τις Apis Meliffera σε χώρους σύζευξης και τα αρσενικά να ακολουθούν τις φερομόνες των θηλυκών), είτε υπάρχουν πολλές φωλιές με θηλυκά στον κήπο μας και τις ενεδρεύουν τα αρσενικά εκεί για να τις γονιμοποιήσουν (ο δεύτερος τρόπος αναπαραγωγής που έχουν μερικά υποείδη αυτού του είδους). 

 Οπότε εδώ πέτυχα στην συκιά του κήπου μας ένα θυλικό και δύο αρσενικά να προσπαθούν να την γονιμοποιήσουν ταυτόχρονα!!!

 Και είναι απίστευτο το ότι ενώ οι καιρικές συνθήκες ανάμεσα στις δύο χρονιές διέφεραν τρομερά (πέρσι ο χειμώνας ήταν θερμός και ήπιος, φέτος ο χειμώνας ήταν ψυχρότατος και δριμύς) ωστόσο σχεδόν στις ίδιες ημερομηνίες έχουμε τον γαμήλιο ταξίδι σε αυτό το είδος (Υπόθεση εδώ: Η διάρκεια της ημέρας μήπως είναι που καθορίζει το γαμήλιο ταξίδι αναπαραγωγής και όχι η θερμοκρασία ή οι καιρικές συνθήκες? Τροφή για σκέψη αυτό). 

 Και φυσικά ο καλός ο Παπαράτσι ποτέ δεν χάνει ευκαιρία για φωτογραφίες!!!

 Χα χα χα.


 Και η απάντηση είναι ναι, αν αναρωτιέστε αν έχω υλικό παλιότερων χρονών στο εκτεταμένο αρχείο μου που το χρησιμοποιώ για να δημιουργήσω αναρτήσεις με που θα παρουσιαστεί νέο υλικό που θα το συνοδεύσει! Δεκάδες χιλιάδες φωτογραφίες, και υλικό σε κείμενα, που βρίσκεται διαρκώς σε αναμονή μέχρι να ολοκληρωθεί και να δημιουργηθεί μια πρωτότυπη ανάρτηση.


 Τι έχουμε εδώ Μπαλούρδε παιδί μου?

 Παράξενα πράγματα αυτά κύριε Διοικητά!!! Ανωμαλίες!!! Και του διαόλου πράγματα!!!

 Χα χα χα.

 Πόσο προβλέψιμα είναι τελικά τα αρσενικά όλων των ειδών, και πόσο εύκολα κατευθυνόμενα από τα θηλυκά!!! Και μετά θέλουμε και να λέμε ότι είμαστε και το "ισχυρό" φύλο!!! Λακαμάς και μόνο το κάθε αρσενικό!!! Χα χα χα. Με αυτή την τρομερή επιστημονική ανακάλυψη-βόμβα τελειώνει και αυτή η ανάρτηση παίδες.

 Μέχρι την επόμενη ανάρτηση............


 Adios Amigos Locos





Μότσανος Λάζαρος

Σοχός 25/5/2017


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου