UA-50457385-1

Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2018

Κομμάτια σπασμένου καθρέπτη


 Για να γνωριστούμε και λίγο καλύτερα μετά από 4 χρόνια που γράφω σε αυτό το blog για να έχετε και εσείς ένα μπουσουλά σχετικά με τον χαρακτήρα μου. Γιατί μπορεί να μην έχετε αντιληφθεί ακόμα τις κυριότερες πτυχές του χαρακτήρα μου μετά από 500 φεύγα αναρτήσεις εδώ μέσα και δέκα χρόνια παρουσίας μου στο facebook (ή και απλούστατα δεν έχετε διαβάσει και τόσες πολλές για να βγάλετε ένα πόρισμα σχετικά με μένα, και το τι καπνό φουμάρω).

 Οπότε για να βοηθήσω κόσμο, μιλώντας λίγο για το τι γουστάρω ή όχι, για να αποσαφηνίσω μερικά πράγματα, τουλάχιστο να ξέρει ο καθένας που βαδίζει όταν μου κάνει ένα αίτημα φιλίας.

 Πρώτα από όλα δεν είμαι ρατσιστής (μάλιστα τους απεχθάνομαι τους ρατσιστές), ούτε φανατικά εθνικιστής, αγαπώ την χώρα μου και θεωρώ ότι είμαι πατριώτης και θέλω να γνωρίσω σε όλους τα ωραία της. Αλλά ταυτόχρονα αναγνωρίζω ότι έχει και πάρα μα πάρα πολλά στραβά. Αγαπώ την Ιστορία των προγόνων μας, αλλά θεωρώ ότι έχουν κάνει τραγικά λάθη και μας οδήγησαν αυτοί στην κατάντια που έχουμε σήμερα με μια διαρκή παρακμή ανά τους αιώνες. Άποψη μου είναι ότι πολύ καλό το παρελθόν, σεβασμός για τους προγόνους μας, μεγάλα τα δώρα που μας κληροδότησαν, αλλά οι νεκροί με τους νεκρούς. Για να πάμε μπροστά σαν χώρα θα πρέπει να πάψουμε να κοιτάμε μόνο πίσω και να λατρεύουμε μια εποχή που στην πραγματικότητα δεν υπήρξε ποτέ, αλλά θα πρέπει να επικεντρωθούμε κυρίως στο παρόν, και ακόμα περισσότερο στο μέλλον. Η ενασχόληση με το παρελθόν είναι μια γεροντική ασθένεια και δεν ταιριάζει στους νέους. Στο σώμα, στο πνεύμα, και στην ψυχή.

 Δεν πιστεύω στην πολιτική και στους πολιτικούς. Μάλιστα όσοι ζητούν την ψήφο μου έχουν κερδίσει άμεσα την καχυποψία μου, είναι δεδομένη η έλλειψη εμπιστοσύνης μου για κάθε ένα που θέλει το «καλό» μου. Χόρτασα από άτομα που ήθελαν το καλό μου και στο τέλος μόνο κακό μου κάνανε. Πολύ δύσκολο να συνδυαστεί η φιλιά μου με την πρόταση «Θέλω την ψήφο σου». Φυσικά και δεν είμαι μηδενιστής και μπορεί και να ψηφίσω και κάποιον για να με αντιπροσωπεύσει, αλλά θα πρέπει να μου αποδείξει ότι είναι καλύτερος από μένα. Σε τι? ΣΕ ΟΛΑ! Και κριτής για αυτή την αξία του θα είμαι φυσικά εγώ! Δύσκολο αυτό. Δεν χρειάζεται να σας πω καν ότι έχω ακόμα χειρότερη άποψη για τους συνδικαλιστές!!

 Δεν είμαι δεξιός, δεν είμαι αριστερός, δεν είμαι κεντρώος, δεν είμαι φασίστας, δεν είμαι κουμουνιστής δεν είμαι αναρχικός (ε καλά ίσως από αυτό να ψιλοείμαι! Χα χα χα). Δεν δέχομαι ετικέτες, δεν γουστάρω όσους βάζουν ετικέτες στους άλλους, δεν έχουν πολλά δευτερόλεπτα παραμονής κοντά μου όσοι σκέπτονται με αυτόν τον τρόπο.

 Δεν πιστεύω στις ομάδες που μπορούν να σχηματίσουν οι Έλληνες! Γνωρίζω πολύ καλά ιστορία για να ξέρω ότι αυτή είναι μια χαμένη υπόθεση. Απλούστατα είμαστε γενετικά τροποποιημένοι από χιλιάδες χρόνια να είμαστε ατομιστές, και να χρησιμοποιούμε τις ομάδες μόνο για το ατομικό μας συμφέρον. Δεν πιστεύω γενικά σε ομάδες? Όχι φυσικά! Πιστεύω πολύ στην ομαδική εργασία, αλλά όχι με άτομα τις δικής μας Φάρας και Γένους.

 Δεν γουστάρω να προσβάλω, δεν γουστάρω να με προσβάλουν. Δεν επιτίθεμαι, δεν γουστάρω να με επιτεθούν. Αν με αφήσεις ήσυχο δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να σε πειράξω ποτέ. Επιθυμώ σαν τρελός την γαλήνη στην ζωή μου, μια που τα προβλήματα της καθημερινής επιβίωσης είναι τεράστια και θέλω να είμαι διαρκώς στοχοπροσηλωμένος σε αυτή και μόνο (την επιβίωση), δεν χρειάζομαι έξτρα προβλήματα. Για αυτό όποιος πάει να μου φορτώσει και άλλα προβλήματα με την συμπεριφορά του θα έχει άμεση και ταχύτατα κλιμακωμένη δυναμική αντίδραση από μένα. Δεν το κρύβω, δεν έχω ανοχές και αντοχές για χαζά.

 Μοιράζομαι αυτά που έχω. Μου προκαλεί τρομερή ευχαρίστηση να τα μοιράζομαι με τους άλλους.  Αυτή την στιγμή αυτό που έχω και μπορώ να μοιρασθώ είναι το γνωστικό μου κεφάλαιο και η οπτική που έχω για τον κόσμο. Χωρίς κανένα αντάλλαγμα. Αυτό είναι το μερτικό μου στην αλυσίδα των γνώσεων και στην διάχυση τους. Ούτε ανταλλάγματα, ούτε ευχαριστώ, ούτε τίποτα. Αλλά αν υποτιμήσεις αυτή την προσφορά μου για να με προσβάλεις το κατάφερες! Και με έχεις κάνει εχθρό για πάντα! Ποτέ μην χτυπήσεις ένα περήφανο άτομο για αυτό που είναι περισσότερο περήφανος από όλα τα άλλα που μπορεί να τον κάνουν να νιώσει περήφανος. Δεν υπάρχει περίπτωση να στο συγχωρέσει ποτέ. Μόλις περιέγραψα ένα από τα 7 θανάσιμα αμαρτήματα της χριστιανικής πίστης. Δυστυχώς αυτό το έχω!

 Δεν εμπιστεύομαι εύκολα πλέον, δεν είμαι ούτε σε ηλικία κατάλληλη για αυτό, ούτε έχω τα κατάλληλα βιώματα για να είμαι τόσο αφελής πλέον. Αν θέλεις να με πλησιάσεις θα με πλησιάσεις ακριβώς όπως θα πλησίαζες ένα άγριο θηρίο. Με άκρα επιφύλαξη, με μικρά βήματα, αργά, πολύ αργά. Για να σε θεωρήσω φίλο μου χρειάζεται μια πολύχρονη διαδικασία, δύσκολη, εύκολη να τιναχθεί στον αέρα σε οποιοδήποτε σημείο. Αν θέλετε να γίνετε φίλοι μου να έχετε πάντα την εικόνα ενός άγριου λύκου στο μυαλό σας (η μιας ωρολογιακής βόμβας! Χα χα χα). Ο λύκος είναι κοινωνικό ζώο, μπορεί να κάνει φιλίες, αλλά είναι και άγριος. Αν παίξεις καλά τα χαρτιά σου μπορεί να του χαδεύσεις λίγο την μουσούδα, αν όχι θα σου ξεριζώσει το χέρι από τον ώμο!

 Γουστάρω να γελάω, είναι μια απόλαυση τζάμπα, ένα από τα λίγα δωρεάν πράγματα σε αυτή την ζωή. Και είμαι καλός στο να κάνω και τους άλλους να γελούν. Είναι μια άμυνα μου και αυτή που μπορεί να χαρίσει πολλά στους άλλους. Και μπορώ να βγάλω γέλιο με τα πάντα, και βγάζω γέλιο με τα πάντα. Δεν έχω φραγμούς στην θεματολογία μου όταν επιδιώκω το γέλιο. Να το ξέρεις αυτό! Εκτός από το να προσπαθήσω να βγάλω γέλιο με κάτι πάνω σου δεν υπάρχει άλλο όριο, και η Πολιτική, και η Κοινωνία, και η Θρησκεία, και το Έθνος, και το Ανθρώπινο Γένος γενικά, αποτελούν θεμιτούς στόχους για μένα. Μην σε παραξενεύσει αυτό! Αν το αντέχεις έλα, αν όχι πέτα μακριά.

 Δεν γουστάρω τους βλάκες, δεν έχω καμία ανοχή στην βλακεία, καλύτερα να σε κόψω για κακό χαρακτήρα παρά για βλάκα! Μπα το ίδιο σκατά και τα δύο είναι! Είτε είσαι βλάκας, είτε είσαι σκατοχαρακτήρας ίδιο το αποτέλεσμα, έχεις χάσει άμεσα την πιθανότητα να γίνεις ποτέ φίλος μου.

 Γουστάρω την ομορφιά, πολύ! Στην τέχνη, στην επιστήμη, στην φύση, στην ζωή, στις γυναίκες (μόνο σε αυτές, δεν υπάρχει όμορφος άντρας για έναν φανατικό άντρα! Χα χα χα), στους χαρακτήρες, στα έργα των ανθρώπων και στις πράξεις τους, και κυρίως στην αγάπη. Μου γεμίζει η ομορφιά την ψυχή. Κάνει τον κόσμο πολυτιμότερο, κάνει πιο εύκολο το να σηκωθείς από το κρεβάτι σου, να πας να δουλέψεις, να συνεχίσεις να υπάρχεις. Για να γνωρίζεις όλο και περισσότερη από την διάχυτη ομορφιά εκεί έξω.

 Θα έλεγα ότι είμαι ορθολογιστής και σκεπτικιστής, αλλά νομίζω ότι αυτό ήδη το ξέρετε, θα έλεγα επίσης ότι είμαι και λίγο τρελός, αλλά υποθέτω ότι και αυτό ήδη το ξέρετε. Αντίφαση? Μόνο εάν είναι αντίφαση να περιφρονείς τους οπαδούς και τον φανατισμό τους και ταυτόχρονα να είσαι Παοκάρα! Χα χα χα.

 Μου αρέσουν οι άνθρωποι των έργων και όχι των λόγων. Και όχι αυτό γιατί δεν είμαι καλός στα λόγια, το αντίθετο θα έλεγα! Απλώς έχω χάσει πολλά χρόνια με αμπελοφιλοσοφίες, με το να γνέθω όνειρα, με το να σχεδιάζω και να μην πράττω, και θεωρώ ότι έχασα πολύτιμο χρόνο. Χρόνος που δεν δύναται να αναπληρωθεί, και πρέπει πλέον να βιαστώ για να πραγματοποιήσω ότι όνειρο έγνεθα χρονιά με την χρονιά, στο τέλμα των όμορφων λόγων. Και για να το κάνω αυτό πρέπει να πιέσω πολύ τον εαυτό μου για να ξεχάσει συνήθειες του παρελθόντος και να επικεντρωθεί μόνο στις πράξεις. Για αυτό είμαι σκληρός και απότομος με τον εαυτό μου κάθε φορά που πάει να χαλαρώσει. Για αυτό και είμαι σκληρός και απότομος και σε κάθε ένα που πάει να με χαλαρώσει από αυτή την προσήλωση μου μόνο στα έργα!

 Αποδέχομαι την κριτική σχετικά εύκολα εάν είναι καλοπροαίρετη. Ακόμα πιο εύκολα την αποδέχομαι και αν προέρχεται και από έναν που έχει ήδη πράξει σημαντικό έργο που μου έχει κινήσει το ενδιαφέρον μου ή και το θαυμασμό μου! Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση δεν αποδέχομαι κριτική!

 Δεν έχω γεννηθεί για ακόλουθος, περιφρονώ τους ακόλουθους, τους σιχαίνομαι, αξίζουν μόνο την περιφρόνηση μου.

 Δεν έχω γεννηθεί για αρχηγός, περιφρονώ τους αρχηγούς, τους σιχαίνομαι, αξίζουν μόνο την περιφρόνηση μου.

 Έχω γεννηθεί μόνο για συνοδοιπόρος, εκτιμώ και σέβομαι τους συνοδοιπόρους μου στην ζωή. Αξίζουν όλη την εκτίμηση μου και τον σεβασμό μου. Θα έχουν πάντα την βοήθεια μου.

 Τα τελευταία χρόνια είμαι αποφασισμένος να μάθω τον κόσμο, να ζήσω την ζωή μου στο έπακρο όσο και αν αντικειμενικά είναι πιο στενά τα όρια κινήσεων μου, θα το κάνω, και θα το μοιρασθώ μαζί σας. Μέσα από ένα χείμαρρο λέξεων, σε ένα σύμπαν προτάσεων που θα αντικατοπτρίζει το τι συνάντω εκεί έξω. Δύο ζωές. Ένας ανιχνευτής εκεί έξω, ένα ξωτικό εδώ μέσα. Ένας κόσμος εμπειριών εκεί έξω, ένας κόσμος λέξεων εδώ μέσα. Ότι προσελκύει το ενδιαφέρον μου εκεί έξω, ότι αγαπώ να κάνω εδώ μέσα. Μια δυαδικότητα, ένα άτομο.

 Ένα μικρό κομμάτι του σπασμένου καθρέπτη μπρος σας και σήμερα. Ένα από τα χιλιάδες που είναι σκορπισμένα από εδώ και εκεί. Υπομονή, ίσως κάποια μέρα……..




 Adios Amigos Locos


Μότσανος Λάζαρος

Σοχός 11/02/2018

5 σχόλια:

  1. Αρκούδα χαίρε.
    Αυτό το ρημάδι το search της σελίδας σου, ΠΟΤΕ δεν μου έδωσε αποτελέσματα που ψάχνω και βέβαια ψάχνω manual, ο χρόνος δε, οπως ξέρεις είναι χρήμα.
    Κάνε μια προσπάθεια να γίνουν τα πράγματα κάπως καλλίτερα. Είναι κρίμα τόσος "πλούτος γνώσης",να πηγαίνει τζάμπα.

    Σου εύχομαι καλή χρονιά και καλά και πολλά μέλια.
    Νικος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νικόλα έχω την απάντηση αυτής της παρατήρησης στην ανάρτηση του blog "Αναζήτηση αναρτήσεων στις Μελισσοιστορίες και άλλα ή αλλιώς Η τρικυμία εν κρανίο του Αρκούδα!" (https://melissoistories-greece.blogspot.gr/2018/02/blog-post_18.html) αν θέλεις την διαβάζεις εκεί.

      Διαγραφή
  2. Άκρως Επικίνδυνος και Παλιοχαρακτήρας. Η ησυχία σου καθίσταται Τρομοκρατική για την Άγρια Ζωή. Με σεβασμό στο Νηστικό Αρκούδι. Καλημέρα Λάζαρε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι τίποτα περισσότερο επικίνδυνο εκεί έξω από μια αθόρυβη αρκούδα χα χα χα.

      Διαγραφή