UA-50457385-1

Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2019

Ανιχνεύσεις Σωληνουργία Χίτζου Vol I


 Και ήρθε η ώρα για μια ακόμα ανίχνευση στα Δυτικά όπου θα εξετάσουμε μια προβληματική κατάσταση για την δημόσια υγεία στα πλαίσια της σειράς Ελληνικός Καπιταλισμός: Όνειρα στα συντρίμμια που απασχόλησε για πολλά χρόνια την τοπική κοινωνία της Πολίχνης και της Ευκαρπίας.

 Πριν από αυτό μια μικρή ανίχνευση της περιοχής πριν πάμε στο αντικείμενο και αυτής της ανίχνευσης μας.


 Ποίηση στους τοίχους.





 Και φτάνουμε στο αντικείμενο της ανίχνευσης μας το εργοστάσιο Χίτζου (Σωληνουργία) που έχει προκαλέσει μεγάλο υγειονομικό πρόβλημα στην περιοχή και αποτέλεσε αντικείμενο αγώνων και ενεργειών για την επίλυση του προβλήματος για πάνω από μια δεκαετία.

 Μια ανίχνευση που έγινε στις 24-1-2018 (και υπήρξε και Follow Up της ανίχνευσης στις 12-12-2018) από μένα και  θα σας παρουσιαστεί σε 3 μέρη, μια που και εδώ ο φωτογραφικός όγκος της ανίχνευσης μας είναι τεράστιος και δεν μπορεί να παρουσιαστεί σε ένα και μόνο μέρος.

 Σωληνουργία Χίτζου (το σωστό ορθογραφικά είναι Σωληνουργεία αλλά για κάποιο παράξενο λόγο η επιγραφή  στο εργοστάσιο την αναφέρει ως Σωληνουργία Χίντζου. γιατί? Δεν ξέρω! Ρωτήστε τους μελισσοκόμους που τα μελισσοκομεία τους (ο χώρος που είναι τα μελίσσια τους) τα αναφέρουν ως μελισσοκομία (η ίδια η διαδικασία της μελισσοκομίας)! Χα χα χα) που εκτός από περιβαλλοντική και υγειονομική βόμβα αποτελούσε και ένα τρομερό θησαυρό από  Street Art και  Graffiti και θα παρουσιαστούν και αυτά σε σας ταυτόχρονα (και θα μπουν οι αναρτήσεις αυτές και στην σειρά Graffiti και Θεσσαλονίκη ). Επίσης θα παρουσιαστούν και άλλες ανιχνεύσεις σε αυτή την περιοχή το άμεσο διάστημα, μια που είναι χρυσωρυχείο από άποψη Street Art.

 Αλλά πριν από όλα τα άλλα μια καθιερωμένη Ιστορική Αναδρομή. 


 Σωληνουργία Χίντζου

 Ιστορική Αναδρομή


Το εργοστάσιο κάποια στιγμή έκλεισε και το 2008  κατασχέθηκε και  πέρασε στα χέρια της ALPHA BANK, την ίδια χρονιά δημιουργήθηκε πρόβλημα γιατί λεηλατήθηκε η στέγη του εργοστασίου από τα σίδερα (πιθανότατα από τον ιδιοκτήτη της σύμφωνα με την προανάκριση για να κερδίσει χρήματα από την πώληση τους τον Μάη του 2007) που την αποτελούσαν, με αποτέλεσμα να καταρρεύσει η στέγη (στέγη ενός εργοστασίου άνω των 3,000 τμ ) και οι πλάκες αμιάντου (άκρως καρκινογόνος!) που την αποτελούσαν.

 Πρόβλημα τεράστιο μια που το εργοστάσιο έχει γύρω του 5 σχολεία (4ο και 13ο Νηπιαγωγείο, 4ο Δημοτικό, 2ο   Γυμνάσιο, 2ο Λύκειο)   με 700 μαθητές σε σύνολο (στην πραγματικότητα μόνο ένας στενός δρόμος χωρίζει τις εκτάσεις του εργοστασίου από τα σχολεία, θα το δούμε στην συνέχεια αυτό). Ανέλαβε δράση η Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης με  αγώνες της για να δοθεί λύση σε αυτό το πρόβλημα – Οικολογική και υγειονομική βόμβα στην περιοχή καθώς και από κατοίκους της περιοχής και τον δήμο. Παρόμοιες δράσεις είχαν οδηγήσει στην  απομάκρυνση πλακών αμιάντου από το δίπλα στρατόπεδο Καρατάσιου (και εδώ μόνο ένας δρόμος χωρίζει στρατόπεδο και σχολεία η Λεωφόρος Στρατού) αλλά το ιδιοκτησιακό καθεστώς του εργοστασίου δημιούργησε πολύ περισσότερα προβλήματα και κωλύματα στην επίλυση του αντίστοιχου προβλήματος.

 Αφού υπήρξαν πολλές καταγγελίες κατοίκων και φορέων για αυτή την απαράδεκτη κατάσταση ανέλαβαν οι αρμόδιες υπηρεσίες της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Παύλου (το 2014) και κάνανε ενέργειες για να βρουν τους ιδιοκτήτες της επιχείρησης, το νομικό καθεστώς αντιμετώπισης παρόμοιων καταστάσεων, τον τρόπο αντιμετώπισης της αποκατάστασης και εξυγίανσης του χώρου. Έχοντας έγγραφα σχετικά με την κατάσχεση του Εργοστασίου η Περιφέρεια και ο Δήμος στράφηκαν προς την ALPHA BANK για να μεριμνήσει με ενέργειες της για την λύση του προβλήματος (03-02-2015), η οποία τράπεζα στοιχειοθέτησε ότι δεν έχει την κατοχή, την νομή, και την κυριότητα του ακινήτου.

 Έχοντας κάνει 3 κοινοβουλευτικά ερωτήματα ο Δήμος προέβη σε λήψη μέτρων ασφαλείας (14-10-2015) έπειτα από επιθεώρηση του Σώματος επιθεώρησης δόμησης ενεργείας και περιβάλλοντος. Και προέβη έπειτα από απόφαση του Δ.Σ. στην παροχή εντολής σε δικηγόρο για να βρεθεί ο νομικός υπεύθυνος της όλης κατάστασης και να του αποδοθούν ποινικές ευθύνες (ο οποίος  ιδιοκτήτης του εργοστασίου το 2017 καταδικάστηκε σε 2 χρόνια φυλακή για την ρύπανση από αμίαντο που προκάλεσε).

 Στο τέλος κατέθεσε και πρόταση έπειτα από μελέτη αποκατάστασης που έκανε να ενταχθεί το όλο έργο στο Πράσινο ταμείο και να χρηματοδοτηθεί από εκεί, κάτι που και έγινε με ποσό 53,000 ευρώ. Και εξειδικευμένη εταιρία (Polyeco) ξεκίνησε στις 20 Σεπτεμβρίου 2017 την όλη διαδικασία και την ολοκλήρωσε στις 25 όπου μαζεύτηκαν οι πλάκες αμιάντου και όλα τα υλικά που περιέχουν αμίαντο σε σάκους  (εν μέρει γιατί στις ανιχνεύσεις μου στις 24-1-2018 και στις  12-12-2018 υπήρχαν ακόμα πάρα πολλοί σάκοι με υλικά αμιάντου μέσα στους χώρους του εργοστασίου!) και μεταφέρθηκαν σε χώρους στην Γερμανία (80 τόνοι) που μπορεί να γίνει ασφαλής υγειονομική ταφή τους (στην Ελλάδα δεν έχουμε τέτοιες δυνατότητες). Η Ολοκλήρωση της μεταφοράς έγινε τελικά στις 18-12-2018 (μεταφέρθηκαν οι  τελευταίοι 41 τόνοι υλικών).


 ΠΗΓΕΣ








 Και αρχίζει η ανίχνευση μας χωρίς πολύ, πολύ, σχολιασμό (στο μέτρο του δυνατού! Γιατί ως γνωστό ο γραφών είναι και λίγο φλύαρος! Πόσο λίγο δηλαδή? Για να δώσουμε ένα μέτρο αυτό του μεγέθους για τους αναγνώστες μας. Τον Πρώτο Ανιχνευτή της Νυχτερινή Φρουράς τον John Snow τον ξέρετε ε? Δεν είναι και ιδιαίτερα ομιλητικός αυτός ε? Ναι! Ε! Ακριβώς το αντίθετο με τον δικό μας τον Ανιχνευτή! Χα χα χα).


 Και έβαλαν ένα σιδερόπλεγμα και μπάζα για οδόφραγμα ε? Ούαου! Πως να περάσεις τώρα μέσα?!?!?! Χα χα χα.


 Φυσικά με τηλεμεταφορά από το USS Enterprice! Χα χα χα.


 Και ξανά ΚΑΣΜ! Φυσικά! Δυτικά είμαστε, στην έδρα του παίζουμε.


 Εκεί θέλω να μπω.


 Και πάντα η σωστή προσέγγιση του στόχου σου είναι η πλαγιοκόπηση και όχι η κατά μέτωπο επίθεση. 





 Συμπαθητικό.


 Την τεχνοτροπία χεριού - εκτυπωτή την έχουμε δει αρκετές φορές στα Δυτικά.


 Καλό.





 Πολύ καλό και δαιμονικό επίσης!











 Και μπαίνουμε στους χώρους του πρώην εργοστασίου.





 Ουπς! Τι είναι άραγε αυτό? Χα χα χα.


 Και κάποιος "έγραφε" σε χριστουγεννιάτικες περιόδους.


 Και επιβεβαιώνεται ξανά αυτό.


 Για να ρίξουμε και μια ματιά στο τι έχουμε περιμετρικά μας.





 Δεν είναι και μικρό ε?


 Χμμμμ!











 Καλό!


 Και ξαφνικά νταμπλάς!

 Τι αριστούργημα είναι αυτό?

 Απίστευτο!


 Και Replay!!!

 Είμαι ερωτευμένος!


 Ναι αυτό σας μάρανε! Σκορπίσατε καρκίνο σε όλη την περιοχή, και σε χιλιάδες παιδιά εδώ και μια δεκαετία, υποβαθμίσατε ακόμα περισσότερο τις δυτικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης, αλλά ντεμέκ κρατούσαμε και μέτρα ασφαλείας για το προσωπικό!





 Τι άραγε ήθελες να μας πεις μικρό μου Ελφ?


 Που κολλάει αυτό?

 Κάτι μου λέει ότι υπάρχει κάτι πιο βαθύ πίσω από αυτό.





 Και ξανά επόπτευση του χώρου από την άλλη πλευρά του εργοστασίου.








 Και ο ανιχνευτής πάντα βρίσκει αυτό που ψάχνει! Χα χα χα.











 Μου αρέσει! Έχει μια Xenomorpf από τις ταινίες Alien αισθητική!


 Θα ήθελα να ήξερα τι εγκαταστάσεις και μηχανήματα υπήρχαν στο συγκεκριμένο σημείο.


 Για να δούμε και λίγο Graffiti Lettering έτσι για να στανιάρουμε! Χα χα χα.











 Και έχουμε και δεύτερο γύρο!


 Το δεύτερο μισό του κυρίου χώρου του Εργοστασίου, και κάπου εκεί πίσω στην γωνίτσα κρύβονται και λίγες δεκάδες τόνοι αμιάντου όπως θα έλεγε και ο Bob Ross! Χα χα χα


 Αλλά πριν πάμε σε αυτή την πλευρά του εργοστασίου θα τελεύσουμε εδώ την ανάρτηση μας, ήδη έχει φτάσει σε ένα πολύ μεγάλο μέγεθος, και δεν λέει να την συνεχίσουμε γιατί οι ανιχνεύσεις είναι σαν το φάρμακο, σε μικρές ποσότητες είναι φάρμακο, σε μεγάλες ποσότητες είναι φαρμάκι!

 Χα χα χα.

 Αυτά για σήμερα παίδες μας, τις επόμενες μέρες θα συνεχίσουμε την ανίχνευση μας για να μην μου πάθετε και τίποτα. Μετά από τόση γαλοπούλα και μελομακάρονα κατά την διάρκεια των εορτών είμαι σίγουρος ότι ένα επιδόρπιο με ίνες αμίαντου δεν θα σας κάνει και τόσο καλό!

 Χα χα χα.




Adios Amigos Locos


Σειρά  Ελληνικός Καπιταλισμός: Όνειρα στα συντρίμμια






 Για να βοηθήσουμε και τον κόσμο στο να έχει πρόσβαση στο αρχείο που δημιουργούμε θα βάλω και τους συνδέσμους από τις αντίστοιχες αναρτήσεις του Blog  για να μπορούν να είναι στην άμεση διάθεση καθενός που θέλει να περιηγηθεί σε αυτό

Σειρά Graffiti και Θεσσαλονίκη

























































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου