UA-50457385-1

Πέμπτη 7 Ιουνίου 2018

Street Art και Graffiti στην Θέρμη (Street Mode Festival)


 Σήμερα θα έχουμε μια ακόμα ανάρτηση της σειράς Graffiti και Θεσσαλονίκη που αφορμή της στάθηκε το παρακάτω μήνυμα που μου έστειλε στο mail μου ένας αναγνώστης του blog.

 Καλημέρα κ. Λάζαρε ! Ευχαριστούμε για τις αναρτήσεις σας. Συγχαρητήρια για το περιεχόμενο τους. Σας διαβάζω συχνά.  

 Σαν μια μικρή πράξη ανταπόδοσης των πληροφοριών που μας παρέχετε θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι στην πλατεία Παραμάνα Θέρμης υπάρχει υπόγεια διάβαση αυτοκινήτων με αρκετά έργα τέχνης που σας ενδιαφέρουν στους τοίχους της. Παρακαλώ συνεχίστε έτσι...     
                                                   
 Με εκτίμηση ******** ******.

 Μήνυμα που έλαβε φυσικά την παρακάτω απάντηση.

Bear's Nest: Σε ευχαριστώ ******* για την πληροφορία!! Υπόχρεος! Και μάλιστα για το πολύ καλό timing της! Έχω ακόμα ένα μικρό παράθυρο ευκαιρίας για να πάω να επισκεφτώ το σημείο και να το φωτογραφίσω πριν ο ανοιξιάτικος όγκος της εργασίας μου γίνει τέτοιος που παρόμοιες εξορμήσεις θα είναι απαγορευτικές. Μάλιστα μέσα στην εβδομάδα θα πάω στο σημείο! Με συγκινεί το γεγονός ότι οι αναγνώστες μου αλληλεπιδρούν μαζί μου και με αυτό τον τρόπο! Μου δίνει δύναμη να συνεχίσω με τον ίδιο ρυθμό για να μην τους απογοητεύσω την εμπιστοσύνη που μου δείχνουν και μετέχουν στο βίωμα της ζωής μου μέσω της παρουσίαση της από το blog μου. Χρωστώ βάση του υλικού που έχω συλλέξει τουλάχιστο 2-3 ετών αναρτήσεις, Θεού θέλοντος, καιρού επιτρέποντος, κούρασης παραβλέποντος, και εργασίας υπερβάλλοντος, θα τις παρουσιάσω και σε εσάς. Υπόχρεος ******* και πάλι, και ευχαριστώ που αποτελείτε ένα πανίσχυρο κίνητρο κινητοποίησης για μένα και την πέννα μου.

 Οπότε αρχές Μαρτίου (του 2018!!! Χα χα χα) έκανα και αυτή την ανίχνευση, πήρα το φωτογραφικό υλικό που έπρεπε, και το παρουσιάζω και σε εσάς.

 Από έρευνα που έκανα και στο διαδίκτυο βρήκα ότι τα έργα που θα παρουσιαστούν σε αυτή την ανάρτηση έγιναν στα πλαίσια της εκδήλωσης Street Mode Festival ( στον παρακάτω σύνδεσμο περισσότερα για το Street Mode Festival ) κατά τις χρονιές 2011, και 2012 (η εκδήλωση αυτή άρχισε το 2009 και ως σήμερα κάθε χρονιά διοργανώνει events είτε στο χώρο της Θέρμης, είτε στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης (από το 2014 και μετά). Events που συμπεριλαμβάνουν δημιουργία Street Art και Graffiti, Skateboarding, Parkour, καθώς και ζωντανές συναυλίες από συγκροτήματα και διάφορους τραγουδιστές). 

 Μια υπέροχη ιδέα και καλό θα ήταν ακόμα περισσότερες περιοχές της Ελλάδας να "υιοθετήσουν" αντίστοιχες εκδηλώσεις και καλλιτεχνικά γεγονότα που να εκφράζουν τις νεότερες γενιές (καλά τα παραδοσιακά χορευτικά σχήματα, και συγκροτήματα, που μέχρι και σήμερα έχουν πρώτο λόγο στις τσέπες του υπουργείου πολιτισμού, καθώς και στους διάφορους τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους, αλλά ίσως κάποια στιγμή θα πρέπει να στραφεί και η οπτική στο μέλλον και σε ότι εκφράζει πλέον την νέα γενιά (όπως και τον πλειοψηφικό αστικό πληθυσμό της χώρας), και όχι μόνο στο παρελθόν με το οποίο έχει χάσει την επαφή η νέα γενιά (και οι αστικοί πληθυσμοί που προαναφέρθηκαν παραπάνω) και το οποίο δεν τους εκφράζει (ακριβώς όπως πχ τις γερακίνες, τους φουστανελοφόρους, τους λαϊκούς και παραδοσιακούς τραγουδιστές, δεν τους εκφράζουν οι ραψωδίες του Ομήρου ή η λυρική ποίηση της Σαπφούς! Και για αυτό και ενώ και αυτά αποτελούν μέρος του πολιτισμού μας και της παράδοσης μας ωστόσο δεν έχουν το ενδιαφέρον των πολιτών μας! Ο πολιτισμός εξελίσσεται διαρκώς, μην το ξεχνάτε ποτέ αυτό! Στάσιμος πολιτισμός, νεκρός πολιτισμός!). 

 Πολλά είπαμε, ώρα για οπτική απόλαυση και μόνο, λόγο στις εικόνες από εδώ και πέρα. 


 Ούχ ούχ ούχ τι δαλακιασμένη Κοκκινοσκουφίτσα είναι αυτή?!?!?! 

 Και τον καημένο τον κακό τον Λύκο (Παπανάσος! Χα χα χα) δεν τον λυπάται κανένας? Χα χα χα.


 Αλλά ναι! Για ακόμα μια φορά δηλώνω ερωτευμένος!


 Και φυσικά μια που τα έργα τέχνης έχουν γίνει σε ένα υπόγειο τούνελ αυτοκινήτων θα έχουμε και από τις δύο πλευρές του τούνελ διαμαντάκια να δούμε. Ξέρω θα σας ζαλίσει το διαρκές αριστερά δεξιά των φωτογραφιών που τράβηξα, αλλά αναλογιστείτε και μένα. Μια μικρή μελισσούλα (μελισσοκομική παρομοίωση που μόνο ένας μελισσοκόμος μπορεί να την κάνει! Όλοι οι άλλοι αν το προσπαθήσετε αυτό θα ακουστεί πολύ κουλό και λούγκρικο! Χα χα χα) που μαζεύει τέχνη και ξαφνικά από μια έρημο τέχνης βρέθηκα μέσα σε ολάνθιστα λιβάδια γεμάτα με αριστουργήματα!

 Μπουρ, μπουρ, μπουρ διαρκώς!!!!

 Και να φανταστείς ότι δύο προτάσεις παραπάνω γράφω ότι θα αφήσω τις εικόνες να μιλήσουν μόνες τους!!! Χα χα χα.





 Kamikaze Jason!











 Εσοδείας 2011!


 Ούπς! Ποιος Βάνδαλος ζωγράφισε εκείνο το πράγμα εκεί κάτω?!?! Αχχχχ να σε έπιανα να σε κρεμούσα ανάποδα και να σε έγδαρα ζωντανό αλλά Μπόλτον!

 Και όπως βλέπετε ο πολιτισμός καλλιεργεί το ήθος και την ανεκτικότητα! Χα χα χα.


 Βρε! Και εσύ δεν ντρέπεσαι!


 Ελληνική δικαιοσύνη!

 Ναι καλά!

 Χα χα χα.








 Και λίγο Graffiti lettering έτσι για αλλαγή.








 Τι έχουμε εδώ? Οπαδός των Minnesota Timberwolves?


 Και δυστυχώς τα μόνιμα προβλήματα φωτισμού σε κλειστούς χώρους συνδυάζονται εδώ με πρωτόγνωρα προβλήματα να μην μπορείς να πάρεις την κατάλληλη απόσταση από αυτό που θέλεις να φωτογραφίσεις (γιατί είσαι μέσα σε ένα τούνελ!) για να το αποθανατίσεις στην γωνία που θα το αναδείξει πλήρως. Το μόνο καλό είναι ότι η κίνηση από αυτοκίνητα μέσα στο τούνελ δεν ήταν πυκνή και μπορούσες τουλάχιστο να σταθείς μέσα του και να φωτογραφίζεις. 


 Και ο Άργος Πανόπτης*

* Άργος Πανόπτης =  γίγαντας με 100 μάτια, αποστολή του να φυλάει την Ιώ (αφού την είχε μεταμόρφωσα σε γελάδα ο Δίας μετά την μουρμούρα της Ήρας! Αχ αυτή η γυναικεία μουρμούρα! Ούτε οι Θεοί δεν γλυτώνουν από αυτήν!!! Χα χα χα) , τον σκότωσε ο Ερμής μετά την εντολή του Δία (είδατε τι κακό προκαλούν τα γκομενελίκια και τα οι καψούρες! Χα χα χα)
.   






 Υπέροχο!





 Ούπς! Το Alter Ego μου!**

** σημείωση μεταφραστή = Εδώ ο γραφών κάνει ακόμα μια Nerd αναφορά στην εικόνα του προφίλ του στο FB όπου έχει ως avatar τον Deadpool. Και ως γνωστό ο ηθοποιός που παίζει αυτόν τον ρόλο παίζει επίσης και τον ρόλο του Green Latern! Ναι, ναι, ναι! Ξέρω! Είπαμε Nerd! Χα χα χα.  





 Δαιμόνια και τελώνια!





 Και φως στο Τούνελ.


 Και εδώ έχουμε έναν πολιτικό δεινόσαυρο! Δεδομένου ότι είναι και πράσινος μάλλον θα είναι ΠΑΣΟΚοσαυρός! Χα χα χα. 


 Ούπς! Και Εφοριακούς έχει το κατάστημα! Χα χα χα.


 Στην Απέλλου όπως και στην Ολύμπου έχουμε συναντήσει αυτή την τεχνοτροπία (Και ναι! Όχι μόνο θυμάμαι το κάθε ένα Street Art που έχω συναντήσει, φωτογραφίσει και δημοσιοποιήσει, αλλά θυμάμαι και σε ποιον δρόμο το πέτυχα! Θέλετε να σας γράψω και σε ποιες αναρτήσεις θα τα βρείτε για να σας φρικάρω πλήρως?!?! Χα χα χα)!





 Ωραίο!


 Και εδώ ο κισσός διεκδικεί μια θέση στον ήλιο που την αφαιρεί δυστυχώς από το Graffiti.


 Τεράστια αμυγδαλωτά ματάκια! Ανατολίτικη Ομορφούλα!


 Και μια φωτογραφία με πλήρη οπτική όλου του τούνελ.





 Μπράβο! Ταλέντα!





 Και μερικές ακόμα φώτο από την ίδια την πλατεία, όπου βλέπουμε έναν καινοτόμο σχεδιασμό και αρκετά ενδιαφέρουσες γεωμετρίες!


 Μπράβο!


 Και αμφιθέατρο με κερκίδες για εκδηλώσεις.


 Μπράβο στην Θέρμη! Το σκεφτήκανε καλά! Μια πλατεία που μπορεί άνετα να φιλοξενήσει μαζικές εκδηλώσεις, αλλά ταυτόχρονα να φιλοξενεί και μικρές παρέες μέσα στους χώρους της, χωρίς περιορισμούς στην πρόσβαση από το κοινό. 





 Και εδώ τελειώνει η ανίχνευση μας στην Θέρμη, μια ανίχνευση που μας έδωσε πολύ και καλό υλικό που άξιζε να το παρουσιάσουμε και σε εσάς, μια άριστη υπόδειξη από τον αναγνώστη του blog μας, τον οποίο τον ευχαριστώ ξανά για την πρόταση φωτογράφησης που μου έκανε, αυτή η ανάρτηση είναι αφιερωμένη σε αυτόν. Δικιά σου μαιμούνι!

 Παράρτημα. 


 Μετά από μερικούς μήνες από το mail που μου έστειλε ο αναγνώστης του blog και ήταν η αφορμή για αυτή την ανάρτηση μου έστειλε επίσης και ένα γράμμα (τέλη Μάη) όπου μου προτείνει (στέλνοντας μου και το αντίστοιχο φυλλάδιο της εκδήλωσης) αν είναι δυνατό από άποψη χρόνου και όγκου εργασίας να παρακολουθήσω και μια αντίστοιχη εκδήλωση με το Street Mode Festival που θα γίνει το 2018 στην Πάτρα.

 Την  3rd Street Art Festival Patras ( περισσότερα στον παρακάτω σύνδεσμο 3rd Street Art Festival Patras ) μια σειρά εκδηλώσεων που θα γίνουν στην Πάτρα, τον Μάη και τον Ιούνη του 2018, όπου και θα δημιουργηθούν αρκετά έργα από τους καλλιτέχνες του δρόμου.  


  Δυστυχώς όμως για μένα θα είναι αδύνατο αυτή την εποχή να παρευρεθώ σε αυτές τις εκδηλώσεις λόγου φόρτου της μελισσοκομικής εργασίας μου (λίγο πριν τους πρώτους τρύγους της χρονιάς). Οπότε προτείνω στους αναγνώστες του blog που είναι από αυτή την περιοχή να παρακολουθήσουν αυτοί αυτές τις εκδηλώσεις, και εάν είναι δυνατό να μου στείλουν και υλικό (φωτογραφικό ή έντυπο) από αυτές για να το δημοσιοποιήσουμε στα πλαίσια αυτού του blog!

 Άντε για να δω εάν και οι νοτιοελλαδίτες αναγνώστες αυτού του blog θα δραστηριοποιηθούν ώστε να αλληλεπιδράσουν με αυτό, ή η αλληλεπίδραση με τους αναγνώστες μου είναι καθαρά ένα βορειοελλαδίτικο φαινόμενο και μόνο?

 Η πρόσκληση - πρόκληση τέθηκε! Στο δικό σας το χέρι είναι εάν θα με διαψεύσετε στην μόνιμη επωδό μου " Ααααα η λέξη φιλότιμο μόνο στον Ελληνικό Βορρά έχει πραγματικό νόημα και αξία, στον Ελληνικό Νότο έχει μόνο φιλολογική ύπαρξη! " Χα χα χα.

 Άντε, εδώ να σε δω κάβουρα!

 Αποδείξτε με ότι κάνω λάθος.

 Αναμένω........... 


 Για να βοηθήσουμε και τον κόσμο στο να έχει πρόσβαση στο αρχείο που δημιουργούμε θα βάλω και τους συνδέσμους από τις αντίστοιχες αναρτήσεις του Blog  για να μπορούν να είναι στην άμεση διάθεση καθενός που θέλει να περιηγηθεί σε αυτό

Σειρά Graffiti και Θεσσαλονίκη



STREET ART FESTIVAL-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

O δρόμος έχει την δικιά του ιστορία Vol V

O δρόμος έχει την δικιά του ιστορία Vol VI

O δρόμος έχει την δικιά του ιστορία Vol VII

O δρόμος έχει την δικιά του ιστορία Vol VIIΙ

O δρόμος έχει την δικιά του ιστορία Vol IX

Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος Σχολείο

O δρόμος έχει την δικιά του ιστορία Vol X

O δρόμος έχει την δικιά του ιστορία Vol XI

Μια φορά και ένα καιρό στην Αλλατίνη Vol I

Μια φορά και ένα καιρό στην Αλλατίνη Vol II

O δρόμος έχει την δικιά του ιστορία Vol XII

O δρόμος έχει την δικιά του ιστορία Vol XIII

Ανίχνευση στο Στρατόπεδο Παύλου Μελά Vol I

Ανίχνευση στο Στρατόπεδο Παύλου Μελά Vol II

Ανίχνευση στο Στρατόπεδο Παύλου Μελά Vol III
















 Αυτά λοιπόν για σήμερα τσακαλάκια μου μέχρι την επόμενη ανάρτηση.....


Adios Amigos Locos


Μότσανος Λάζαρος


Θεσσαλονίκη 07/06/2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου