UA-50457385-1

Τρίτη 7 Ιουλίου 2020

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol LVI


 Πεντηκοστή έκτη ανάρτηση της σειράς απαντώ εκεί που δεν με σπέρνουν και πάμε στα παρασύνθημα χωρίς πολλές σάλτσες,  μόλις γύρισα από την πρώτη μέρα των μαύρων τρύγων και είμαι πτώμα, δεν υπάρχει όρεξη για πολλά, πολλά, λόγια! Χα χα χα.

276. Λάζαρε καλημέρα και καλά μέλια!

Έχω μερικές ερωτήσεις για νομές που τρέχουν ή έρχονται, αν γνωρίζεις να με ενημερώσεις:

1α) το παλιούρι στην περιοχή που έχω τα μελίσσια (******) άνοιξε νωρίς αλλά δε δούλεψε καλά (άνοιξε ακριβώς πάνω στον καύσωνα που έκανε μέσα Μάιου). Για αυτό φταίνε οι υψηλές θερμοκρασίες; Η μόνιμη συννεφιά που είχε; Η αφρικάνικη σκόνη; Το ότι δεν είχε βρέξει σχεδόν καθόλου πολλές μέρες πριν την ανθοφορία;

1β) Για το παλιούρι πάλι, μετά τον καύσωνα πλάκωσαν οι βροχές και ναι μεν χάλασε τα ανοικτά άνθη, αλλά τα παλιούρια πέταξαν πολλές κορυφές με νέα μπουμπούκια. Στο μεταξύ έχει ψυχράνει ο καιρός και μετά βίας η μέγιστη θερμοκρασία ξεπερνάει τους 20 βαθμούς. Από όσο ξέρω, το παλιούρι για να δώσει πρέπει να έχουμε 25+ βαθμούς, για αυτό δουλεύει από το μεσημέρι και μετά. Όμως έχω παρατηρήσει ότι τις κορυφές με τα νέα ανοικτά άνθη οι μέλισσες τις πετάνε, όχι τρελά αλλά τις τριγυρίζουν και μάλιστα τις βλέπω να "περπατάνε" πάνω στα άνθη με τη προβοσκίδα έξω, άρα κάτι τις μυρίζει και βρίσκουν. Η ερώτηση είναι αν αυτό το 25αρι δεν είναι τόσο απόλυτο και παίζει ίσως ρόλο και η ένταση του ηλίου (αλλιώς "καίει" ο ήλιος τον Μάιο και αλλιώς τον Ιούνιο).

2) Φέτος πρώτη φορά λέω να κάνω τοποθέτηση σε σκούπα και επειδή ο Ιούνιος συνήθως είναι βροχερός και η σκούπα θέλει βροχές, λέω να δοκιμάσω. Στα ζεστά μέρη είναι ανοικτή εδώ και πολλές μέρες, οπότε βρήκα ορεινό μέρος ένα καλό σημείο και πήγα μελίσσι-δείκτη. Χθες που πέρασα και είχε θερμοκρασία 23 βαθμούς, και ενώ έχει τώρα ανοίγει σκούπα στην περιοχή, δεν είδα μέλισσες πάνω στα φυτά. Θέλει μήπως και αυτή ζέστη για να αποδώσει; Μήπως στα ορεινά η σκούπα δε δουλεύει;

Bear's Nest: Γεια σου μαιμούνι και καλούς τρύγους επίσης και για σένα.

 Για να δούμε τι έχουμε εδώ.

 Ουχχχχχ! Ερωτήσεις πάνω στην πρόβλεψη μιας νεκταροέκκρισης και μάλιστα για την πιο απρόβλεπτη από όλες, το παλιούρι! Τα πιάσαμε τα λεφτά μας!

  Για να κάνουμε μια προσπάθεια να δώσουμε μια αξιοπρεπή απάντηση σε ένα πολύ δύσκολο θέμα.

  Ας  αρχίσουμε κάπως αντισυμβατικά δίνοντας πρώτα την απάντηση στο ερώτημα σου, και έπειτα να έρθει η αιτιολόγηση της.

 Το παλιούρι θέλει πολύ καλή βροχή πριν αρχίσει η ανθοφορία του για να δώσει και νεκταροέκκριση, το παλιούρι δεν θέλει ισχυρούς ανέμους όταν δίνει ιδίως εάν είναι ξεροί και θερμοί, το παλιούρι θέλει ζέστη για να δώσει, το παλιούρι δεν θέλει βροχή όταν δίνει, το παλιούρι δεν επηρεάζεται από την αφρικανική σκόνη (το οποίο ως σκέψη δεν είναι κακή, την έχω κάνει και εγώ, και την ίδια απορία την έχω εκφράσει στον δάσκαλο μου, ήταν αρνητική η απάντηση του. Αλλά και λογικά να το δεις η αφρικανική σκόνη δεν είναι ένας παράγοντας νέος στην χώρα μας, κάθε χρονιά υπάρχει αυτή η παράμετρος κοντά στην ανθοφορία του παλιουριού και δεν δείχνει να το επηρεάζει ιδιαίτερα –πχ και πέρσι τέτοιο  καιρό είχε αφρικανική σκόνη, αλλά το παλιούρι έδινε διαρκώς, αλλά και φυσικά είχε αβέρτα βροχή αλλά και πάλι δεν έκοψε, τουλάχιστο στα μέρη που ήμουν-).

 Εάν ήταν μια αξιόπιστη ανθοφορία το παλιούρι ο βασικότερος ρόλος στην νεκταροέκκριση του θα ήταν τα επίπεδα βροχόπτωσης πριν από την ανθοφορία του, και κατά την διάρκεια του, και αμέσως ο επόμενος θα ήταν η ζέστη. Δυστυχώς δεν είναι αξιόπιστη ανθοφορία και η νεκταροέκκριση του οφείλεται σε πολύ περισσότερους παράγοντες από τους παραπάνω σε σημείο που να είναι σε μεγάλο βαθμό η ύπαρξη νεκταροέκκρισης σε αυτή την ανθοφορία  ζήτημα τύχης. Πολλές φορές απλούστατα το παλιούρι δεν δίνει παρόλο που μπορούν όλα όσα θεωρούμε ως παράγοντες νεκταροέκκρισης να είναι ευνοϊκοί!

 Πάμε στο συγκεκριμένη περίπτωση που περιγράφεις τώρα, πέτυχες πρώιμο παλιούρι ανοιχτό αλλά δεν έδινε καλά λίγο πριν τις βροχές (ενώ είχε καιρό να βρέξει και ήμασταν σε συνθήκες καύσωνα) και μετά τις βροχές βλέπεις απλώς να το πετάνε και δεν ξέρεις εάν θα δώσει ή όχι. Βασικό στην ανθοφορία του παλιουριού είναι ότι δεν δίνει καλά με το που ανοίγει, θέλει χρόνο μέχρι να δώσει καλά, εάν υπάρχει μια άλλη ανθοφορία που να  μπορεί να δίνει ταυτόχρονα δεν φαίνεται αυτή η καμπύλη στην απόδοση του (στο άνοιγμα του ταυτόχρονη ανθοφορία μπορεί να είναι το άγριο τριφύλλι, και στα τελειώματα του η αγριορίγανη). Εάν δεν υπάρχουν αυτές οι ανθοφορίες γιατί έχει ξεραθεί ο τόπος τότε μπορεί να είναι ανοιχτό το παλιούρι, οι συνθήκες να είναι κατάλληλες, αλλά να μην δίνει τόσο όσο χρειάζεται για να φαίνεται ξεκάθαρα στην κυψέλη.

  Αυτό το παρατήρησα φέτος όταν πήγα να δω στα μέρη που είχα πέρσι τοποθέτηση για το παλιούρι, όπου λόγου ανομβρίας και καύσωνα είχε «καεί» τελείως το άγριο τριφύλλι εκεί και το παλιούρι ήταν στο ίδιο επίπεδο ανοίγματος με το μέρος που ήδη είχα κάνει τοποθέτηση τα μελίσσια μου. Αλλά στο μέρος που ήδη είχα τα μελίσσια μου ήταν ακόμα ανοιχτή η ελαιοκράμβη (είχε τελειώσει στο άλλο μέρος εδώ και μια εβδομάδα) και το άγριο τριφύλλι ήταν στα ντουζένια του και πλήρως ακμαίο, και φαίνονταν αυτό και στην κυψέλη, μάλιστα σε μερικές μέρες άρχισε να αλλάζει και το χρώμα και η γεύση της λαντούρας (πιο κίτρινή και πιο γλυκιά) καθώς έδινε όλο και περισσότερο το παλιούρι. Το ρίσκο που πήρα να μην μετακινήσω τα μελίσσια μου ήταν σωστό, γιατί παρόλο που είχε ανοίξει το παλιούρι στο μέρος που είχα πέρσι τα μελίσσια δεν έδινε τόσο καλά όσο το μέρος που είχα φέτος τα μελίσσια (γιατί το παλιούρι εκεί δεν είχε μια συμπληρωματική ανθοφορία για να το βοηθήσει σε μέλια).

 Πάμε παρακάτω, εάν το παλιούρι στην περιοχή που έχεις τα μελίσσια σου ήταν να δώσει θα το είχες ήδη δει στην κυψέλη (φυσικά το ότι τα μελίσσια το πετάνε όπως παρατήρησες σημαίνει ότι δίνει κάτι και αυτό, ποτέ οι μέλισσες δεν κάνουν λάθος σε τέτοια θέματα, το ζήτημα είναι απλώς το πόσο πολύ δίνει). Έχουν περάσει αρκετές μέρες από το σερί των βροχοπτώσεων και θα έπρεπε ήδη να είχε ξαναδώσει το παλιούρι εάν ήταν να δώσει (να δώσει καλά!). Πάω πάλι στην δική μου τοποθέτηση όπου εδώ και 4-5 μέρες το παλιούρι έχει ξαναρχίσει να δίνει και μάλιστα είναι στο επίπεδο του 1 κιλού αύξηση την ημέρα, φυσικά δεν μιλάμε για τρύγο μια που χάθηκε μεγάλο μέρος της ανθοφορίας του παλιουριού τις μέρες που έβρεχε αβέρτα, αλλά ταυτόχρονα ξαναβγήκε και άγριο τριφύλλι (είχε αρχίσει να «καίγεται» και στην περιοχή μου αλλά επειδή δεν «κάηκε» τελείως –όπως έγινε στις πεδιάδες με χαμηλότερο υψόμετρο- οι τελευταίες βροχές το ανάστησαν και συμβάλει και αυτό μαζί με το παλιούρι σε μια αξιοπρεπέστατη εικόνα νεκταροέκκρισης).

 Το έχουμε συζητήσει πολλές φορές το θέμα της πρόβλεψης των νεκταροεκκρίσεων, δύσκολο  και αμφιλεγόμενο θέμα, δυστυχώς δεν επαρκεί η γνώση των ιδανικών συνθηκών για αυτήν και η διαρκής παρακολούθηση τους μέσω των στοιχείων των μετεωρολογικών σταθμών. Αλλά θα πρέπει η παρακολούθηση της νεκταροέκκρισης να γίνεται μέρα με την μέρα πάνω στην κυψέλη. Ναι το καταλαβαίνω ότι δεν μπορείς κάθε μέρα να είσαι  στα μελίσσια σου (και ναι, κάπου θα πρέπει να έχουν και ένα πλεονέκτημα οι επαγγελματίες μελισσοκόμοι που ασχολούνται μόνο με την μελισσοκομία, και αυτό ακριβώς είναι το πλεονέκτημα τους), είναι δυστυχώς το τίμημα του να μην βασίζεται μόνο στην μελισσοκομία για την επιβίωση σου (το οποίο μόνο μειονέκτημα δεν είναι, εάν βλέπεις την γενική εικόνα!).

 Πάντως καλά είναι να θυμάσαι ότι στην πραγματικότητα ο τρύγος του παλιουριού είναι ένας από τους τρύγους – φαντάσματα στον βορρά (οι άλλοι τρεις τρύγοι φαντάσματα είναι ο  τρύγος της ακακίας, ο τρύγος της μελούρας στο φύλλο του βελανιδιού, και ο τρύγος της καστανιάς, της πραγματικής (πικρής) καστανιάς και  όχι του βελανιδιού στον καρπό που τον «περνάνε» για καστανόμελο! ) που έρχονται πολύ δύσκολα και μόνο σε ιδεώδεις συνθήκες (δυνατά μελίσσια, γεμάτα με μέλια από προηγούμενες νεκταροέκκρισεις –ελαιοκράμβη, πεύκο, ρείκι-, και το κυριότερο με όλη την τύχη και τις καιρικές συνθήκες με το μέρος σου).

 Πάμε στην σκούπα! Χμμμμ! Και η σκούπα μπορεί να ήταν από τους τρύγους φάντασμα εάν δεν ήταν στην πραγματικότητα βοηθητική ανθοφορία και νεκταροέκκριση. Απλώς η σκούπα σε πολύ ιδεώδεις συνθήκες μπορεί να δώσει μέχρι και τρύγο (πχ η αγριορίγανη και αυτή  είναι βοηθητική ανθοφορία και νεκταροέκκριση, αλλά πολύ δύσκολα ακόμα και με τις πιο ιδανικές συνθήκες να μπορέσει να σου δώσει αυτούσιο τρύγο ακόμα και σε εξαιρετική απόδοση της από πλευράς νεκταροέκκρισης). Αλλά δεν είναι συχνές οι χρονιές που δίνει. Εγώ σε μια δεκαετία που έχω τοποθετήσεις κοντά της έχω παρατηρήσει μόνο 2-3 χρονιές  να έχει δώσει πολύ καλά (αλλά όχι τόσο καλά για τρύγο!), οπότε θα όριζα περίπου ως 25-30% την πιθανότητα να δώσει καλά αυτή η ανθοφορία (και μάλιστα τις δύο τελευταίες χρονιές έδωσε καλά η σκούπα, πιο πριν είχα ακόμα χειρότερη άποψη για αυτή την ανθοφορία). Φυσικά αυτό το ποσοστό με τίποτα δεν θα αποτελούσε στόχευση για τοποθέτηση σε αυτή την ανθοφορία εάν ήταν μόνο αυτή η επιλογή για εκμετάλλευση (συνήθως πάει πακέτο με τον Ηλίανθο αυτή η τοποθέτηση). Δηλαδή ποτέ δεν θα έκανα τοποθέτηση σε ένα μέρος εάν είχε μόνο σκούπα σε εκείνο το μέρος για να βρουν τα μελίσσια.

 Πάμε παρακάτω η σκούπα θέλει πολύ βροχή για να δώσει, ήδη έριξε πολλές βροχές και αυτό είναι θετικό, αλλά θέλει ακόμα περισσότερες βροχές, γιατί η σκούπα είναι πολύ ιδιόρρυθμο φυτό, ναι μεν τα άνθη της μπορούν να ανοίξουν ακόμα και αυτή την εποχή αλλά δεν δίνει ακόμα τίποτα, συνήθως η σκούπα δίνει προς τα τέλη του Ηλίανθου ή μετά από αυτόν (ακόμα και πέρσι και πρόπερσι με τις αβέρτα βροχές έδωσε τόσο αργά). Οπότε μην την περιμένεις ακόμα, και φυσικά και θέλει και άλλες βροχές για να δώσει.

 Τώρα ρωτάς εάν στα ορεινά δεν δίνει η σκούπα, η απάντηση είναι το πώς ορίζεις τα ορεινά. Εάν τα ορίζεις ως 400-650 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας τότε ναι δίνει, και τις 3  φορές (ή 2! Δεν είμαι απολύτως σίγουρος για αυτό) που έδωσε στις τοποθετήσεις που είχα ήταν σε αυτό το υψόμετρο (ενώ από τα 0 – 250 μέτρα δεν έχω πάρει ποτέ σκούπα!). Αλλά σε υψόμετρο άνω από τα 700 μέτρα και δεν είναι συχνή η σκούπα, αλλά και δεν έχω πάρει ποτέ εγώ μέλι από αυτή (ούτε και ο δάσκαλος μου την υπολογίζει ως ανθοφορία σε τοποθετήσεις σε τέτοιο υψόμετρο, και αυτός έχει αρκετές δεκαετίες περισσότερη μελισσοκομική εμπειρία από μένα).

 Οπότε εάν είσαι σε μέρη που το παλιούρι δίνει ή έχεις ανθοφορίες με ηλίανθο που έχει προοπτικές για να δώσει, και από δίπλα σκούπα ναι είναι σε υψόμετρο που μπορεί να δώσει καλά εάν πάρει καλές βροχές, εάν όμως είσαι ψιλά σε βουνά για βελανίδι (κυρίως) ή για καστανιές (αν και οι καστανιές είναι σε χαμηλότερο υψόμετρο από τις βελανιδιές, συνήθως μέχρι τα 700-800 μέτρα) μην την πολύ υπολογίζεις την σκούπα. Φυσικά εάν έχεις μόνο σκούπα σε εκείνη την τοποθέτηση που θέλεις να κάνεις (και ούτε παλιούρι ή ηλίανθο ή βελανίδι) δεν θα σε συμβούλευα να την κάνεις αυτή την τοποθέτηση. Μαζί με κάτι άλλο μπορεί να είναι λίρα εκατό εάν δώσει, μόνη της όχι δεν αξίζει ακόμα και εάν δώσει, και φυσικά εάν δεν δώσει βράσε όριζα!

 Καλησπέρα Λάζαρε,

277. Τσεκάρω σήμερα μελίσσι δείκτη που έχω στον **** ******** και παρατηρώ μυρμήγκια στις βελανιδιές.

 Τα βελανίδια είναι ακόμη μικρά, σα στραγάλια, αλλά τα μυρμήγκια είναι πάνω στους τρυφερούς βλαστούς, στις άκρες των κλαδιών. Μαζί με τα μεγάλα μαύρα μυρμήγκια είναι και κάποια πολύ μικρά, ίσως είναι και αφιδες, δε μπορώ να καταλάβω.

 Είναι κάποιο σημάδι αυτό ότι πλησιάζει μελούρα στο φύλλο ή η ύπαρξη μυρμηγκιών είναι κάτι τυχαίο;

 Bear's Nest: Χμμμ! Πρώτα από όλα καλά κάνεις που έχεις δείκτη στον **** ********, υπάρχουν αρκετές καλλιέργειες με αρωματικά φυτά και μπορούν να δώσουν και νεκταροέκκριση και να αρωματίσουν υπερβολικά και το μέλι που θα βγάλεις! Καλή επιλογή.

 Πάμε παρακάτω, μαιμούνι το ότι παλιά το βελανιδόμελο το έλεγαν μυρμηγόμελο δεν σου χτυπάει κανένα καμπανάκι? Και αυτό γιατί και τα μυρμήγκια σπεύδουν να το εκμεταλλευτούν σαν τις μέλισσες, αλλά με κάποια διαφορά λόγου των διαφορετικών σωματότυπων και τακτικών που έχουν τα δύο έντομα.

 Πρώτα από όλα οι μέλισσες έχουν τεράστια ακτίνα πτήσης σε σχέση με την ακτίνα εξερεύνησης (και εκμετάλλευσης) των μυρμηγκιών, αυτό τις κάνει και να μπορούν να έχουν πολύ περισσότερες επιλογές νεκταροέκκρισης και μελιτωέκκρισης στην διάθεση τους. Αλλά επίσης και η πτήση είναι μια τρομερά ενεργοβόρα μορφή μετακίνησης, οπότε και οι πηγές τροφοδοσίας που θα βρουν θα πρέπει να είναι επίσης πολύ υψηλής ενεργειακής απόδοσης,  για να υπάρχει κάποιο κέρδος ενεργειακό για τις μέλισσες.

 Και για αυτό οι μέλισσες κάνουν πάντα επιλογή της καλύτερης νεκταροέκκρισης / μελιτωέκκρισης, και είναι ικανές να μην πάνε σε μια νεκταροέκκριση/ μελιτωέκκριση που δίνει σχετικά καλά εάν έχουν κάποια καλύτερη ταυτόχρονα! Αριστοκράτισσες οι κυρές μας, πάνε πάντα στο ποιο «πλούσιο» γεύμα για αυτές (αναγκαιότητα φυσικά, αλλά και μια δυνατότητα που μπορούν να έχουν λόγου ακτίνας πτήσης).

 Αντίθετα τα μυρμήγκια είναι πολύ πιο «ρακοσυλλέκτες» από τις μέλισσες, έχουν πολύ μικρότερη ακτίνα εκμετάλλευσης από αυτές, αλλά δεν είναι και η μετακίνηση τους και τόσο ενεργοβόρα όσο η πτήση των μελισσών. Οπότε οποιαδήποτε πηγή τροφοδοσίας δεν υπάρχει περίπτωση να την «περιφρονήσουν», όπως οι μέλισσες, εάν δεν  είναι αρκετά πλούσια σε σχέση με κάτι άλλο που μπορούν να βρουν.

 Και εδώ είναι η διαφορά που βλέπεις πολλές φορές μυρμήγκια να είναι στις βελανιδιές και να φαίνεται ότι κάτι μαζεύουν, αλλά δεν βλέπεις ταυτόχρονα και μέλισσες να ενδιαφέρονται για τις βελανιδιές. Δίνουν μεν οι βελανιδιές αλλά όχι τόσο όσο να έχουν το ενδιαφέρον των μελισσών!

 Επίσης μην ξεχνάς ότι τα μυρμήγκια είναι επίσης και «κτηνοτρόφοι»! Πολλές φορές έχουν στις φωλιές τους αφίδες (μελίγκρες) τις οποίες τις μετακινούν στις βελανιδιές (και όχι μόνο!) για να ρουφάνε τους χυμούς των δέντρων και το πλεόνασμα να το παίρνουν τα μυρμήγκια!

 Οπότε το να δεις μυρμήγκια είναι καλός δείκτης ότι μπορούν να δίνουν «κάτι» οι βελανιδιές, αλλά δεν αποτελεί επίσης και δείκτη ότι αυτό το «κάτι» είναι και αρκετό για τις μέλισσες ώστε να ενδιαφερθούν για να το συλλέξουν.   


278. Καλησπέρα από κέντρο νότια, μην θέλοντας να μακρηγορήσω(το αφήνω σε σένα αυτό....) και ξέροντας την προτίμηση στο βελανιδομελο, ήθελα να μου πεις εάν προλαβαίνεις, πώς την βλέπεις την βελανιδιά φέτος πρώιμη και σύντομη, το λέω αυτό γιατί πρώτη φορά είμαι και τα παιδιά που ξέρουν το μέρος συνήθως τρυγάγανε τέλος Ιουλίου και φέτος λένε πρώτα ο Θεός για την άλλη εβδομάδα γιατί φαίνεται ότι μετά τις βροχές που πέφτουν από χθες θα κόψει, και ότι δεν υπάρχει και τόσο βελανίδι, τα Μελίσσια έχουν βάλει μέλια αλλά διαβάζοντας τις αναρτήσεις σού για τα βελανίδια λέω μπας έχει και φέτος παράταση*

Bear's Nest: Δεύτερος που μου ρωτάει το ίδιο, εγώ αύριο θα αρχίσω τους μαύρους τρύγους, δίνει το βελανίδι εδώ και 20 μέρες, χθες με την βροχή άρχισε να κόβει, δεν είμαι αισιόδοξος ότι θα συνεχίσει να δίνει γιατί είναι πλέον πολύ ώριμο και κάθε βροχή μπορεί να ξεπαστρέψει την μελούρα. Και αυτό σε μελίσσια που τα πήγα πάνω στο βουνό ατρύγηστα και ασήκωτα! Νομίζω ότι μόλις σου απάντησα. Το πόσο θέλει για να πάρεις τρύγο (στο μισόκιλο την ημέρα ήμασταν σχεδόν ως μέσος όρος), το πότε περίπου είναι τελείως επικίνδυνη η κάθε βροχή (συνήθως τέτοια εποχή τελεύει το βελανίδι σε μας, όχι μόνο φέτος). Εάν έχεις ορίσει σωστά το πότε άρχισε το βελανίδι σε εσάς μπορείς έχοντας τα παραπάνω στον νου σου να υπολογίσεις το πόσο μπορεί να πάει και σε εσάς, το πότε οι βροχές μπορούν να γίνουνε επικίνδυνες (στην αρχή του βελανιδιού δεν είναι τόσο επικίνδυνες οι βροχές, μπορεί και να το βοηθήσουν μάλιστα -βοηθάν σίγουρα ωστόσο την γύρω χορτονομή-), αλλά συνήθως το πρώιμο βελανίδι κινδυνεύει κυρίως από τις βροχές που το ξεπλένουν από φύλλα και καρπούς, και το όψιμο από την ξηρασία (χρειάζεται ξηρασία η μελιτωφορία του βελανιδιού, αλλά χρειάζεται επίσης και ένα ελάχιστο επίπεδο υγρασίας - για αυτό συνήθως το πετάνε οι μέλισσες το πρωί και το απόγευμα που υπάρχει μια ισορροπία ανάμεσα σε αυτά τα δύο ευνοϊκή για την μελιτωέκκριση του-) που μπορεί να το κάνει τόσο πηχτό που να μην το παίρνουν οι μέλισσες. Χρονιές όπως η περσινή που πήγαινε τρένο για μήνες δεν είναι ιδιαίτερα συχνές! Θα την ξαναδείς αυτή την ερώτηση μια που είναι επαναλαμβανόμενη ανάμεσα στους μελισσοκόμους και εμένα! Χα χα χα.

Να σε καλά φίλε για την άμεση απάντηση, έχω την αίσθηση ότι περίπου 15 μέρες δίνει και είναι και λίγο καστανιά πού τελείωσε πριν μία εβδομάδα, αλλά αυτό πού λες με τις βροχές και το τελείωμα με βάζει στην διαδικασία να βάλω ορόφους και να πάω προς τα εκεί γιατί έβρεξε καλά χθες και σήμερα και δίνει και αύριο βροχές οπότε.....

Bear's Nest: Εάν έδωσε 15 μέρες ασταμάτητα έστω και μισό κιλό πας για τρύγο μην μασάς. Γιατί το μελί από μελίτωμα είναι πολύ ευκολότερο να συσσωρευτεί από το μέλι από νέκταρ. Ελάχιστη υγρασία αφαιρούν οι μέλισσες από αυτό οπότε και μισό κιλό να δίνει το μελίσσι μισό κιλό μέλι μένει σχεδόν στην κυψέλη (μια που μπλοκάρει και τους γόνους ευκολότερα), ενώ στο άνθος μπορεί να δίνει ένα κιλό και αφαιρώντας την υγρασία οι μέλισσες να σου μένει και λιγότερο από το μισό μέσα στην κυψέλη ως μέλι (και φυσικά γονεύει και περισσότερο το μελίσσι στα άνθομελα όποτε ακόμα λιγότερο μέλι σου μένει ως απόθεμα.

* Ερωτήσεις όπως η παραπάνω σου δημιουργούν κάποια αμηχανία, γιατί είναι ερώτηση πως θα πάει μια νεκταροέκκριση/ μελιτωέκκριση 500 και βάλε χιλιόμετρα μακρυά! Και η απάντηση σε αυτή είναι στα όρια της προφητείας! Καλά είναι να το έχετε στα υπόψη αυτό κάθε φορά που θα κάνετε σε μένα μια τέτοια ερώτηση, μπορεί κάποιοι άλλοι να μην έχουν το πρόβλημα να το παίζουν "προφήτες" αλλά εγώ το έχω! Μην μου κάνετε τέτοιες ερωτήσεις!!!! Χα χα χα. 

 Φυσικά αυτή η ανάρτηση θα μπει ως σύνδεσμος στην κύρια Ανάρτηση για το Μαύρο Μέλι: Το Βελανιδόμελο μια που έχω υποσχεθεί να προσθέτω διαρκώς πληροφορίες σε αυτή, μια που ο όγκος των αναγνωστών για το συγκεκριμένο θέμα αυξάνει χρονιά με την χρονιά (που το ξέρω αυτό? Πάτε καλά ρε μαιμούνια? Βλέπω τα στατιστικά του blog και ποιες αναρτήσεις έχουν κίνηση κάθε ημέρα, εβδομάδα, μήνα, εποχή, και κάθε χρονιά αυξάνουν οι προβολές αυτής της ανάρτησης κάθε Ιούνη - Ιούλη, και δεδομένου ότι την έχουν διαβάσει χιλιάδες φορές ήδη, φαίνεται ολοκάθαρα ότι αυξάνεται χρονιά με την χρονιά το ενδιαφέρον για τοποθετήσεις στο βελανίδι. Και σε αυτό θεωρώ ότι αυτή η ανάρτηση έπαιξε καθοριστικό ρόλο! Ίσως η μεγαλύτερη μου συνεισφορά στην Ελληνική μελισσοκομία να είναι ότι κίνησα με τις έρευνες μου το ενδιαφέρον για το βελανιδόμελο! Τρομερά περήφανος για αυτό!). 

279. Καλησπέρα Λάζαρε, είσαι καλά; Μια ερώτηση για τα πεύκα στο δεύτερο βάρεμα, τον Σεπτέμβριο δηλαδή. Είσοδος με μονά ή διώροφα μελίσσια; Κάποιοι παλαίουρες μελισσοκόμοι ισχυρίζονται ότι τα μονά δουλεύουν καλύτερα ενώ τα διπλά αποθηκεύουν το μελίτωμα ακατάστατα και δεν γεμίζουν τα πλαίσια. Υπάρχει διαφορά ή απλά εξαρτάται από την δυναμικότητα του μελισσιού;

Bear's Nest: Γεια σου **********, ωραία ερώτηση (θα την ξαναδείς! Χα χα χα)! Μονά η διπλά στα πεύκα στο δεύτερο βάρεμα? Και η απάντηση δίνεται με μια ακόμα ερώτηση. Τι εννοείς ως διώροφο εκείνη την εποχή? Διώροφο είναι και ένα πατημένο εικοσάρι, διώροφο είναι και ένα δεκαράκι που απλώς του κότσαρες ένα όροφο με χτισμένα πλαίσια λίγο πριν πας τα μελίσσια σου στο πεύκο. Εάν ως διώροφο εννοείς ένα πατημένο εικοσάρι δεν τίθεται καν ζήτημα! Το κατεβάζεις όπως είναι! Επίσης και εάν ως διώροφο εννοείς ένα δεκάρι που απλώς κότσαρες όροφο με χτισμένα πλαίσια πάλι δεν τίθεται ζήτημα, δεν το κάνεις αυτό, καλύτερα να κατεβάσεις το δεκάρι έτσι ακριβώς όπως είναι. Και ανάμεσα σε αυτές τις δύο περιπτώσεις υπάρχει μια γκρίζα περιοχή όπου το μελίσσι δεν είναι δεκάρι, αλλά ούτε και πατημένο εικοσάρι! Εκεί ανά περίπτωση αλλάζει πλήρως το τι θα κάνεις. Εάν το μελίσσι απλώς πατάει 11-12 ακόμα και 13 πλαίσια, ίσως πρέπει να σκεφτείς να το σφίξεις και να το κατεβάσεις ως δεκάρι, με περισσότερο πληθυσμό περισσότερο σε συμφέρει να αφήσεις τον όροφο έτσι όπως είναι. Φυσικά τα μελίσσια δύσκολα να είναι πατημένα εικοσάρια στο δεύτερο χέρι του πεύκου (αλλά όχι και αδύνατο, εάν είσαι αρκετά νότια, εάν δεν μπήκες στο πρώτο χέρι, εάν έδωσαν καλά οι ανθοφορίες του Αυγούστου Σεπτέμβρη που είχες τοποθετήσεις (πχ Βαμβάκι, Σουσούρα), εάν ανανέωσαν καλά τους πληθυσμούς τους τα μελίσσια, εάν τα βοήθησες με τροφοδοσία ή με πλαίσια κόκκινων γόνων κ.α.) και πολλές φορές δεν τίθεται καν ζήτημα το πως θα τα πας εσύ τα μελίσσια μια που θα είναι τα περισσότερα αποδυναμωμένα. Τώρα σχετικά με το ότι τα πατημένα δεκάρια μελίσσια μπορεί να δώσουν καλύτερα από διώροφα που δεν είναι ακριβώς πατημένα εικοσάρια ισχύει, αλλά αυτό μόνο σε συνθήκες που δεν δίνει τα τρελά του το πεύκο, εάν εκεί έξω πάει καλά η μελιτωέκκριση και βρέχει μέλι μην έχεις καμία αυταπάτη, το εικοσάρι θα δείξει την αξία του σε σχέση με πιο αδύναμα μελίσσια (το ίδιο ισχύει αναλογικά και στις ενδιάμεσες καταστάσεις σε δυναμικότητα ανάμεσα στα δεκάρια και στα εικοσάρια).

280. Πολύ κατατοπιστικός για ακόμα μια φορά. Και μια δεύτερη ερώτηση αν μου επιτρέπεται.. Λέγεται ότι οι μέλισσες αρέσκονται να γεμίζουν πρώτα τις μαύρες παλιές κηρήθρες με πευκόμελο και δεν τους αρέσουν οι φρέσκες ξανθές. Μύθος ή πραγματικότητα και γιατί;

Bear's Nest: Ναι ισχύει, ίσως γιατί είναι πιο ζεστές οι μαύρες κερήθρες λόγου μικρότερης διατομής από τα συσσωρευμένα κουκούλια από τις απανωτές γέννες σε αυτά και να προτιμούν τα μελίσσια να γεννούν σε αυτά (οπότε ήδη θα υπάρχουν και στεφανώματα από τις προηγούμενες τοποθετήσεις) και μόλις πάνε τα μελίσσια σε μέρος που δίνει πολύ καλά αρχίζει το μπλοκάρισμα πρώτα των γόνων με μέλια (ότι γόνος ανοίγει μπαίνει στην θέση του μέλι και δεν προλαβαίνει να το γεννήσει η μάνα) και έπειτα εάν υπάρχει ακόμα μέλι εκεί έξω πάνε και στα άλλα τα πλαίσια. Μην ξεχνάς και κάτι ακόμα βασικό, ναι τα μελίσσια πρώτα θα αποθηκεύσουν μέλια κοντά στον γόνο αυτή την εποχή (το μπλοκάρισμα των γόνων που ήδη έχουμε πρόπει) αλλά και η φύση των μαύρων κερηθρών είναι τέτοια που επιτρέπει να μπουκάρουν ευκολότερα με μέλια μια που είναι όπως είπαμε μικρότερη η διατομή των κελιών σε αυτές οπότε με μικρότερη ποσότητα τιγκάρει σε μέλι. Μικρότερη διατομή μπορεί να σημαίνει και ευκολότερο σφράγισμα των μελιών από τις μέλισσες. Και φυσικά μπορεί να υπάρχουν ακόμα δεκάδες ακόμα λόγοι (πχ τα κουκούλια στα κελιά να τραβούν περισσότερη υγρασία από το μέλι και να ωριμάζει ταχύτερα!** Ποιος ξέρει? Μόνο οι κυρές μας. Αλλά το ότι ισχύει ότι προτιμούν τα μαύρα κεριά ισχύει!)

** Την παροιμία 20.000 μελισσοκόμοι 20.001 θεωρίες την ξέρετε? Να ένα ακόμα παράδειγμα αυτής της παροιμίας!!! Χα χα χα

Σειρά "Απαντώ εκεί που δεν με σπέρνουν".











Γιατί Κυψελογισμός?

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XXXVIII


Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XXXIX


Κλέφτης ονείρων αν δεν είσαι


Γίνε ΠΑΟΚ


Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XL


Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XLI


Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XLII


Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XLIII


Περί τροφοδοσίας


Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XLIV


Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XLV


Μελισσοκομία και Ηθική


Απαντώντας μελισσοκομικές ερωτήσεις ακόμα και άρρωστος! 


Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XLVI


Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XLVII


Κυψέλες στην Ακτίνα πτήσης Μελισσών


Αναζήτηση αναρτήσεων στις Μελισσοιστορίες και άλλα ή αλλιώς Η τρικυμία εν κρανίο του Αρκούδα!


Μελισσοκομία και επιθετικότητα μελισσιών


Τι είναι αυτό που μπορεί να αμφισβητηθεί στην μελισσοκομία και τι όχι Vol I




ΧΑΡΤΗΣ ΑΝΘΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΒΕΛΤΙΣΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΥΓΡΑΣΙΑΣ  ΚΑΙ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ


Χτίζοντας ημέρα με την ημέρα, απάντηση στην απάντηση, την εμπιστοσύνη των άλλων στο πρόσωπο σου


Για να μιλήσουμε λίγο σχετικά με το τι είναι τα "γλυκά" και τα "πικρά" μελίσσια


Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XLVIIl


Βάζοντας το κάρο μπροστά από το άλογο


Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XLIX


Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol L


Οδηγός για την σταθερή μελισσοκομία μέσα από την οπτική ενός νομάδα μελισσοκόμου

Μελισσοκομία και υψηλές προσδοκίες: Ο κανόνας του 50%

Μελισσοκομία και υψηλές προσδοκίες: Ανταγωνισμός ή αλλιώς Βρε καλώς τα παιδιά

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol LI

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol LII

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol LIII

Δεν αποδίδουν πράγματι τα μελίσσια που είχαν τοποθετήσεις στο βελανίδι στο πεύκο? 

Τα όρια της γνώσης μας πάνω στην Μελιτωέκκριση του Βελανιδιού

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol LIV

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol LV




Μότσανος Λάζαρος

Σοχός 07/07/2020

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου