UA-50457385-1

Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014

Αλλεργικό σοκ και ο Μπλέζ Πασκάλ


Για να αναφερθούμε σε ένα από τα σημαντικότερα θέματα της μελισσοκομίας (για μένα το σημαντικότερο) το οποίο είναι κυριολεκτικά ζήτημα ζωής και θανάτου.

Και φυσικά αυτό είναι το ζήτημα του αλλεργικού σοκ που μπορούν να προκαλέσουν οι μικρές μας κιτρινόμαυρες τσαούσες.

Μα εσύ δεν ήσουν αυτός που έλεγες ότι δεν θα μιλάς για θεραπείες για τα μελίσσια?

Θα μιλήσεις για θεραπείες και για ιατρικά θέματα για ανθρώπους?

Τσούκ!

Δεν θα αναφερθώ καν στις αλλεργίες, δεν θα περιγράψω απολύτως τίποτα από τα συμπτώματα, δεν θα μιλήσω καν για τα φάρμακα που είναι αναγκαία για αυτή την περίπτωση (πάντως για την δικιά σας ενημέρωση βγάζω ένα σύνδεσμο από το Blog ενός αλλεργιολόγου το Αλλεργία στα υμενόπτερα (μέλισσα σφήκα)  του κυρίου Γεωργίου Σταυρουλάκη ο οποίος είναι ειδικός πάνω στο θέμα και η δικιά του γνώμη και γνώσεις έχουν σημασία και όχι ενός ή και πολλών μελισσοκόμων).Εγώ σήμερα θα αναλύσω αυτό το θέμα από μια άλλη πλευρά που θαρρώ θα την βρείτε τελείως ενδιαφέρουσα.

Πρώτα από όλα μερικές διευκρινήσεις, τεστ για την ύπαρξη αλλεργίας πρέπει να κάνει κάθε μελισσοκόμος όταν είναι να αρχίσει την δραστηριότητα του στην μελισσοκομία, και μάλιστα θα πρέπει να το επαναλαμβάνει κάθε 3-4 χρόνια γιατί οι αλλεργιολόγοι λένε ότι τα τσιμπήματα των μελισσών έχουν αθροιστικό αποτέλεσμα (κάτι φυσικά που η πιο πολύξερη φάρα του κόσμου οι Έλληνες μελισσοκόμοι το αμφισβητούν, χωρίς φυσικά να έχουν πάει καμία δεκαετία στην ιατρική μέχρι να αποκτήσουν την ειδικότητα του αλλεργιολόγου και χωρίς να έχουν επιστημονικό υπόβαθρο και έρευνές σε αντίστοιχους τομείς που να αποδεικνύουν το αντίθετο, δεν πειράζει Έλληνες είμαστε και ακόμα περισσότερο μελισσοκόμοι είμαστε, εξ ορισμού τα γνωρίζουμε όλα! Χα χα χα).

Οπότε όταν έχουμε την ερώτηση σε μελισσοκομικές ομάδες "Να κάνω τεστ για αλλεργίες?"* βλέπουμε μια τεράστια γκάμα απαντήσεων που ξεκινάνε από το "Φυσικά και πρέπει να κάνεις αυτό είναι το ορθό πρώτο βήμα σου στην μελισσοκομία" μέχρι το εκπληκτικής νοημοσύνης "Εγώ δεν έχω κάνει ποτέ και δε έχω πάθει τίποτα!!!!" , ανάλογα με την νοημοσύνη του συνομιλητή σου και οι απαντήσεις (καυστικό και αυστηρό αυτό το σχόλιο? Ναι στις τελείως εγκληματικές συμβουλές δεν έχω καμία απολύτως ανοχή και ευγένεια, δώστε και καμία συμβουλή του στιλ την επόμενη φορά " Μην φοράς κανένα ρούχο στις 3 το βράδυ αν είσαι γυναίκα και κάνε μια βόλτα από Βαρδάρη προς Μοναστηριού και Γιαννιτσών μεριά!!! Είμαι σίγουρος ότι δεν θα πάθεις τίποτα!!!" χα χα χα). Και φυσικά ανάλογα την σύνθεση των μελισσοκόμων και των απόψεων τους την συγκεκριμένη στιγμή ο νέος μελισσοκόμος αποφασίζει για ένα σημαντικότατο θέμα που θα του καθορίσει όλη την ζωή με ελαφριά την καρδιά.

Και αν πάει κάτι λάθος?

Αν πάει κάτι λάθος θα λέει "Μα αφού μου είπανε να μην κάνω και δεν κάνει κανένας!!!".

Χα χα χα.

Επίσης κάποιοι δεν τηρούν κανένα μέτρο ασφαλείας όταν πηγαίνουν στα μελίσσια τους (μελισσοκομική φόρμα, ή μπουφάν ή προσωπίδα, ή γάντια) και αρκούνται μόνο στο καπνιστήρι τους (πάλι καλά! Εμείς εδώ είχαμε ένα μελισσοκόμο που άνοιγε τα μελίσσια μόνο με τον καπνό του τσιγάρου του!!! Συνήθως κυκλοφορούσε φυσικά με πρησμένα χείλη ή φουσκωμένα μάτια χα χα χα). Άλλο τεράστιο λάθος και αυτό! και τελείως διαδεδομένο στους μελισσοκόμους ιδίως από ένα σημείο εμπειρίας και χρόνων οι περισσότεροι (Έλληνες) μελισσοκόμοι θεωρούν ότι το να έχεις στολή μελισσοκομική είναι ταυτόσημο με το να έχεις σεξουαλικές σχέσεις με άτομα του ίδιου φύλου με σένα!

Χα χα χα.

Έλα μωρέ αυτός είναι μελισσοκόμος?

Ακόμα την στολίτσα φοράει!

Ναι ρε την λούγκρα!!!

Χα χα χα.

Έτσι, έτσι, για να είσαι μελισσοκόμος θα πρέπει να είσαι macho και να έχεις cojones τεράστια σαν ταύρος!!! Υποθέτω θα πρέπει να έχεις φυσικά και μυαλό σαν φιστικί αλλά ας μην το αναλύσουμε περαιτέρω αυτό χα χα χα. Και αυτό γιατί οι αλλεργιολόγοι λένε ότι το δηλητήριο της μέλισσας έχει αθροιστικό αποτέλεσμα (δηλαδή αυτό σημαίνει ότι ενώ και αν δεν είσαι αλλεργικός μπορείς να γίνεις σιγά σιγά καθώς προστίθεται αθροιστικά η δράση του δηλητηρίου μέσα στον οργανισμό σου). Πάνω σε αυτό βασίζουν και τις ξαφνικές αλλεργίες που αποκτούν στο δηλητήριο της μέλισσας παλιοί μελισσοκόμοι που δεν είχαν δείξει στο παρελθόν σημάδια αλλεργίας ή ότι στις οικογένειες των μελισσοκόμων υπάρχουν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανισθεί αλλεργία στο δηλητήριο της μέλισσας από ότι στο σύνολο του γενικού πληθυσμού (κάτι που το έχω παρατηρήσει και εγώ στις οικογένειες των μελισσοκόμων του χωριού μου, δεν είναι καθόλου σπάνιο να έχουν μέσα στην οικογένεια τους κάποιον που να είναι αλλεργικός στις μέλισσες, οι επιστήμονες το αποδίδουν αυτό στην ύπαρξη κεντριών στα ρούχα τα οποία όταν τα φέρνουν μέσα στο σπίτι με την εξάτμιση του δηλητηρίου τους το απορροφούν μέσω αναπνοής, στα υπόψη αυτό, ποτέ τα ρούχα που φοράτε στο μελισσοκομείο δεν τα φέρνετε μέσα στο σπίτι, τα αποθηκεύετε και τα πλένετε εκτός σπιτιού).

Φυσικά αυτό το αμφισβητούν οι μελισσοκόμοι παντογνώστες με τα cojones τα νααααααααααααααα!!!

Χα χα χα.

*Μια επισήμανση εδώ το να ρωτάς ένα τέτοιο ερώτημα σε μια μελισσοκομική ομάδα είναι ανόητο! Δηλαδή το τι θα πει η πλειοψηφία σε ένα θέμα αυτό μας δείχνει και ότι αυτή η άποψη είναι σωστή? Η Ελλάδα έφτασε στα χάλια που είναι τώρα παίρνοντας αποφάσεις με δημοκρατικές διαδικασίες μην το ξεχνάτε!!! Δηλαδή αν σε ένα τέτοιο ερώτημα 100 μελισσοκόμοι σου πούνε "μην κάνεις το τεστ" και βρεθεί 1 αλλεργιολόγος που θα σου πει "κάνε το" ποιους θα ακούσεις? Το ίδιο ζήτημα ισχύει και για την ένεση αδρεναλίνης που συνιστούν πολλοί μελισσοκόμοι. Όχι υπάρχουν ζητήματα που τα λύνουν μόνο ειδικοί και όχι η πλειοψηφία, για αλλεργίες ρωτάς γιατρούς αλλεργιολόγους για ενέσεις αδρεναλίνης ρωτάς γιατρούς καρδιολόγους, όλα τα υπόλοιπα είναι συζητήσεις επιπέδου καφενείου! 




Δεν πειράζει εδώ είμαστε για να τα εξετάσουμε όλα.

Αλλά πριν από αυτό θέλω να σας μιλήσω για ένα από τα ποιο εκπληκτικά πλάσματα που περάσανε ποτέ από την επιφάνεια αυτού του πλανήτη. Συγκεκριμένα για ένα Γάλλο Μαθηματικό τον Μπλέζ Πασκάλ (Blaise Pascal) ένα τρομερό μυαλό που πέθανε νωρίς και λόγου των θρησκευτικών πεποιθήσεων του ποτέ δεν έφτασε στο έπακρο των δυνατοτήτων του (που πολύ πιθανό να ήταν στις ή και να ξεπερνούσαν τις δυνατότητες των λαμπρότερων μυαλών που περάσανε ποτέ από τον πλανήτη, Γκάους, Νεύτωνα, Αϊνστάιν,και φυσικά ο ατελείωτος Μητσιμπόνας με το "Θέλω ένα καφέ με αυτό πουρφάει Ααααααααααααααααααααααααααα!!!"** ).

Χα χα χα 

Μεγαλούργησε για λίγο προτού μόνος τους επιβάλει φραγμούς, στεγανά, και στο τέλος σκοτάδι στην σκέψη του ακολουθώντας δρόμους διαφορετικούς από την  επιστήμη αλλά μέσα στα ελάχιστα χρόνια που λαμπύριζε το πνεύμα του μας πρόσφερε τεράστια διαμάντια γνώσης και σκέψης.

'Ενα από αυτά ήταν και οι αρχές της επιστήμης των πιθανοτήτων.

Όχι ρε Πούστη μου πάλι για μαθηματικά θα μιλήσει ο φυτούλιακας!!!

Ούτε ο Sheldon Cooper να ήταν!

Σταματήστε τον κόσμο να κατέβω!!!.

Και όχι ρε ανάγωγοι δεν θα μιλήσουμε για μαθηματικά πάλι!!!

Όχι  τουλάχιστο πολύ!

Χα χα χα.

Μια και ο πατέρας των πιθανοτήτων πίστευε απόλυτα στον Θεό και πριν τον πνίξουν οι ενοχές του για τις τρομερές ικανότητες του στην επιστήμη οι οποίες έρχονταν σε σύγκρουση με τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις (οι οποίες τελικά νικήσαν μέσα σε αυτό το λαμπρό μυαλό με αποτέλεσμα να σωπάσει για πάντα το τρομερό του πνεύμα) προσπάθησε να αποδείξει την αναγκαιότητα της πίστης στον Θεό μέσα από την θεωρία των πιθανοτήτων.

** Καλαμάκι, αλλά όχι το αθηναϊκό που τρώγεται αλλά από το άλλο πουρφάει Ααααααααααααααα!!!



Οπότε όρισε το πρόβλημα ως εξής:

α/ Μπορεί να υπάρχει ο Θεός μπορεί να μην υπάρχει (πιθανότητα για κάθε ενδεχόμενο 50% έκαστο).

β/ Μπορώ να πιστεύω στην ύπαρξη του ή όχι (πιθανότητα για κάθε ενδεχόμενο 50% έκαστο).

Οπότε στον παραπάνω πίνακα στον οποίο σχηματίζεται υπάρχει μια πιθανότητα 50% ανεξάρτητα από την ύπαρξη ή όχι του Θεού, την πίστη μου ή όχι σε αυτόν, το παίγνιο των πιθανοτήτων να μην δίνει κανένα αποτέλεσμα θετικό ή αρνητικό (δεν υπάρχει ο Θεός και είναι αδιάφορο αν πιστεύω ή όχι).

Υπάρχει μια πιθανότητα 25% να βγεις κερδισμένος από αυτό το παιχνίδι (υπάρχει ο Θεός και πιστεύω σε Αυτόν).

Και μια πιθανότητα 25% να βγεις χαμένος (υπάρχοντας ο Θεός να μην πιστεύω στην ύπαρξή του).

Οπότε το λογικό συμπέρασμα (σύμφωνα με την σκέψη του Μπλέζ Πασκάλ που μπορεί να ήταν μεν μισότρελος αλλά ήταν και εξυπνότερος από όλους τους Έλληνες μελισσοκόμους μαζί και ξέρετε αυτό είναι πολύ δύσκολο! Γιατί ήδη έχουμε πει ότι εξ ορισμού οι Έλληνες μελισσοκόμοι είναι παντογνώστες χα χα χα) για να βγεις κερδισμένος από αυτό το παιχνίδι (η μόνη πιθανότητα που οδηγεί σε νίκη) είναι να πιστεύεις στον Θεό, έτσι αυτή η τακτική οδηγεί μόνο σε νίκη ή ισοπαλία.Το αντίθετο οδηγεί μόνο σε ισοπαλία ή ήττα!

Γουστάρετε ε?

6 Χρόνια στο κατηχητικό και μια τόσο ραφιναρισμένη θεολογική θέση που θα ταίριαζε σε Ιησουίτη μοναχό την έμαθα μέσα από βιβλία μαθηματικών στην εφηβεία μου από μόνος μου!

Χα χα χα.




Καλή όλη αυτή η θεολογική αναζήτηση αλλά πως εφαρμόζεται στο θέμα μας που είναι το αλλεργικό σοκ? 

Για να κάνουμε μια προσπάθεια να αναδιατυπώσουμε το παραπάνω πρόβλημα έτσι ώστε να λύσουμε το ζήτημα της αθροιστικής δράσης του δηλητηρίου της μέλισσας. 

Και θα έχουμε:

α/ Μπορεί να υπάρχει αθροιστικό αποτέλεσμα στο δηλητήριο της μέλισσας μπορεί και όχι (πιθανότητα για κάθε ενδεχόμενο 50% έκαστο).


β/ Μπορώ να παίρνω μέτρα προστασίας ή και όχι (πιθανότητα για κάθε ενδεχόμενο 50% έκαστο).

Οπότε σχηματίζουμε τον παραπάνω πίνακα στον οποίο έχουμε μια πιθανότητα 50% ανεξάρτητα από την ύπαρξη αθροιστικού αποτελέσματος στο δηλητήριο της μέλισσας  ή το αν παίρνουμε  μέτρα προστασίας αυτό το παίγνιο να μην έχει ούτε θετικό ούτε αρνητικό αποτέλεσμα (δεν υπάρχει αθροιστικό αποτέλεσμα και είναι αδιάφορο αν παίρνουμε μέτρα προστασίας). 

Υπάρχει επίσης μια πιθανότητα 25% να βγεις κερδισμένος (υπάρχει αθροιστικό αποτέλεσμα στο δηλητήριο αλλά παίρνεις μέτρα προστασίας). 

Καθώς και μια πιθανότητα 25% να βγεις χαμένος (υπάρχει αθροιστικό αποτέλεσμά και εσύ δεν παίρνεις μέτρα προστασίας).

Και από εδώ και πέρα κομμένη η πλάκα!

Δύο αποτελέσματα που φέρνουν ισοπαλία, ένα που φέρνει νίκη, και ένα που φέρνει ήττα. Και τι σημαίνει ήττα σε αυτή την περίπτωση?

Ήττα σε αυτή την περίπτωση σημαίνει θάνατος!

Ο δικός σου θάνατος ή ο θάνατος κάποιου από τους δικούς σου που σε βοηθάνε στο μελισσοκομείο!

Για κάτσε να το σκεφτείς λίγο αυτό.

Πως σου φαίνεται αυτό σαν εικόνα με εσένα σε ένα φέρετρο, και την γυναίκα σου μαυροφορεμένη να κλαίει μαζί με τα παιδιά σου? 

Καλή ε?

Πάμε παρακάτω, πως σου φαίνεται σαν εικόνα να μην μπορεί η γυναίκα σου να επιζήσει την οικογένεια που έχει στερηθεί εσένα και τα παιδιά σου να είναι μέσα στην πείνα, στην μιζέρια, στην δυστυχία, και στην φτώχεια? 

Υπέροχο ε?

Για να πάμε και λίγο παραπέρα, πως σου φαίνεται η εικόνα με εσένα να έχεις ένα από τα μέλη της οικογένειας σου μέσα στο αμάξι και να πηγαίνεις σαν τρελός να βρεις ένα κέντρο υγείας για να μπορέσουν να το ξανακάνουν να πάρει ανάσες? 

Όσο πάει και καλύτερο ε? 

Για να πάμε και στα καλά τώρα, πως σου φαίνεται η εικόνα να θάβεις εσύ ένα από τα παιδιά σου γιατί ήσουν μάγκας και δεν καταλαβαίνεις από τσιμπήματα και προστασίες και μαλακίες? 

Τι λέει? 

Αυτό πως σου φαίνεται? 

Πονάει και μόνο η εικόνα ε? 

Παιδιά την μελισσοκομία την κάνουμε για να επιζήσουμε τους εαυτούς μας και τους δικούς μας, δεν την κάνουμε για να αυτοκτονήσουμε , έχουμε υποχρέωση να ελαχιστοποιήσουμε τις πιθανότητες να πάθουμε εμείς κάτι κακό (το οποίο θα έχει συνέπειες και στο μέλλον των δικών μας και θα τους προκαλέσει αφάνταστο πόνο και δυστυχία) και κυρίως να μην πάθει κανένα κακό κανένας δικός μας από τις αμέλειες μας. 

Όπως ένας πυροσβέστης πάει στην δουλειά του με την πυρίμαχη στολή του, ένας δύτης με την στολή καταδύσεων, ένα οδηγός αγώνων με την στολή του, το κράνος του, και τις ζώνες ασφαλείας έτσι και εμείς πρέπει να πηγαίνουμε με τα μέτρα προστασίας μας.Όλοι οι προηγούμενοι αν δεν έχουν τα μέτρα προστασίας τους δεν θα  πούμε "κοίτα τι μάγκες είναι!", θα πούμε "κοίτα τον μαλάκα πως πάει να κάνει αυτή την τρέλα!". 

Ναι ξέρω η στολή είναι ζεστή ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες (και όχι μόνο), μπορεί να σου προκαλέσει θερμοπληξία (την έχω πάθει πολλές φορές), εμποδίζει και στις κινήσεις σου (συμφωνώ! Και εγώ στολή φορώ λες να μην ξέρω τα μειονεκτήματα της?). 

Αλλά ποια είναι η εναλλακτική? 

Τα παραπάνω? 

Ναι και αυτά στο παιχνίδι είναι, επειδή δε θέλεις να τα σκέφτεσαι δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν σαν πιθανότητα. 

Ζεστή η στολή? 

Χάσε κιλά, καλό θα κάνεις και στον εαυτό σου. 

Περνάνε τα χρονάκια? 

Ξανάκανε ένα τεστ να δεις που βαδίζεις.

Τα δάχτυλα σου τα κάνουν σφουγγαράκι για καρφίτσες οι μέλισσες? 

Φόρα διπλά γάντια μιας χρήσης για να μην γουστάρουν ούτε λεπτό να είναι πάνω στα δάχτυλα σου (το κεντρί περνά όμως, στα υπόψη αυτό). 

Ο εαυτός σου και οι δικοί σου δεν αξίζουν αυτές τις θυσίες? 

Τόσο της πλάκας είναι η ζωή σου και η ζωή και το μέλλον των δικών σου?

Σκέψου το.






Μότσανος Λάζαρος 
Σοχός 22/08/2014

12 σχόλια:

  1. Εξαίρεση στον κανόνα αυτό αποτελεί η περίπτωση ανθρώπων που δέχονται περισσότερα από 200 τσιμπήματα το χρόνο και οι οποίοι προστατεύονται από την ανάπτυξη αλλεργίας. Έτσι λέει το άρθρο του αλλεργιολόγου σε κάποιο του σημείο και υποθέτω ότι εννοεί μελισσοκόμους γιατί μόνο αυτοί μπορούν να δεχθούν τόσα τσιμπήματα . Επίσης θα ήθελα να πω ότι κάπου διάβασα ότι ο μελισσοκόμος θα πρέπει να επιδιώκει μερικές φορές να τσιμπηθεί για να μην μένει ο οργανισμός του πολύ καιρό χωρίς δηλητήριο , δηλαδή με λίγα λόγια όταν συνηθίζεις τον οργανισμό σου σε κάτι μάλλον είναι επικυνδινο να τον ξεκόψεις τελείως η για μεγάλο χρονικό διάστημα από αυτήν τη ρουτίνα. Θα ήθελα να πω ότι όταν ξεκίνησα την μελισσοκομία πήγα σε αλλεργιολόγο και της ζήτησα να κάνω τεστ αλλεργίας σαν αυτά που έκαναν σε Νοσοκομεία αν δεν κάνω λάθος . Μόλις της το είπα μόνο που δεν με έδειρε και μου είπε ότι κάτι τέτοιο είναι ανεπίτρεπτο να συστήνεται από γιατρούς γιατί μπορεί το άτομο να είναι αλλεργικό και να παρουσιάσει αναφυλακτικό σοκ κάτι πολύ επικίνδυνο για την υγεία του . Φυσικά και μου αρκούσε η εξήγηση της αφού ήταν επιστήμονας η γυναίκα . Μου έγραψε όμως κάποια φάρμακα τα οποία μου συνέστησε να έχω πάντα επάνω μου και να τα πίνω αμμέσως μετά το τσίμπημα επίσης μου είπε να το λέω και σε όλους τους μελισσοκόμους και να μην κάνουν τους πονηρούς . Στολή φοράω πάντα ακόμα και με καύσωνα αφού δεν έχω ιδιαίτερο πρόβλημα με την ζέστη . Τα γάντια συνήθως τα φοράω την Άνοιξη που αυξάνουν οι πληθυσμοί . Αυτά .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άγγελε ξεκινώ από το τελευταίο γιατί μου φαίνεται παράξενο αυτό που λες, γιατί η εμπειρία μου δεν δείχνει να έχει κανένα κίνδυνο από το τεστ, και συγκεκριμένα εγώ είχα πάει σε γιατρό αλλεργιολόγο (γυναίκα και αυτή) στο αφροδίσιων στην Ανάληψη στην Θεσσαλονίκη όπου της εξήγησα το τι θέλω και αυτή μου έδωσε παραπεμπτικό για να δώσω αίμα στο Ιπποκράτειο στην Θεσσαλονίκη (μετά από 2 εβδομάδες), πράγματι πήγα και έδωσα μια μικρή ποσότητα από αίμα, και μου είπανε έλα την επόμενη εβδομάδα να σου δώσουμε τα αποτελέσματα των εξετάσεων να τα πας πίσω στην αλλεργιολόγο στο αφροδίσιων για να βγάλει πόρισμα (δεν βγάζουν το πόρισμα αυτοί), και πήγα στο αφροδίσιων έδωσα τα αποτελέσματα στην γιατρό αλλεργιολόγο (στο μεταξύ στην Θεσσαλονίκη τότε σε κρατικά νοσοκομεία ήταν 2 μόνο με αυτή την ειδικότητα η δικιά μου και ένας στο Ιπποκράτειο) όπου μελέτησε τις εξετάσεις μου και μου έδωσε το οκ (ήμουν στην χαμηλότερη κλίμακα στο τεστ Ραστ) εγώ το μόνο που έκανα ήταν να δώσω αίμα δεν μου βάλανε απολύτως τίποτα μέσα μου (σαν το μαντου πχ που σου αφήνει σημάδι) δεν μπορώ να καταλάβω από που θα κινδύνευα, εκτός αν υπάρχει και άλλο τεστ στο οποίο σου βάζουν δηλητήριο και βλέπεις πως πας (και νομίζω ότι υπάρχει αλλά το κάνουν για να επιβεβαιώσουν αν κάποιος είναι πράγματι αλλεργικός) θα ξαναπάς στην γιατρό σου (αν και δεν την κόβω και πολύ ταμάμ για να μην ξέρει την διαδικασία που σε περιέγραψα και θα κάνεις το τεστ, δίνεις αίμα μόνο!). Τώρα σχετικά με τα 200 τσιμπήματα είναι λίγο φλού, στα μελισσοκομεία μας πάμε περίπου 8 μήνες τον χρόνο άρα κοντά στις 240 ημέρες έχουμε παράθυρο να πάμε (και φυσικά δεν πάμε και τις 240!!!) πάμε πες τις 160-180 αυτό μας κάνει 1 - 1,5 τσιμπήματα την ημέρα δεν ξέρω αν αυτός είναι ένας μέσος όρος τσιμπημάτων που θα υποσθεί ένας μελισσοκόμος κάθε χρονιά (υπάρχουν μέρες που με τσιμπούν 4-5 υπάρχουν βδομάδες που δεν με τσιμπά καμία!), επίσης αυτός ο μέσος όρος δεν λέει τίποτα για της περιπτώσεις που θα σε τσιμπήσουν 30 μέλισσες σε μια ημέρα, και τι γίνεται αν σε ένα μήνα σε τσιμπάνε 3-4 μέλισσες κάθε μέρα (σύνολο 120 σε ένα μήνα) αλλά εσύ την βγάλεις όλη την χρονιά με πες 300 τσιμπήματα? Ή και το βασικότερο εγώ έχω και μερικές εκατοντάδες κυψέλες και φτάνω αυτά τα τσιμπήματα, ναι αλλά μέχρι να φτάσω αυτόν τον αριθμό τα τσιμπήματα και οι κυψέλες ήταν πολύ λιγότερες, πως θα καλυφθεί αυτό το κενό τσιμπημάτων? χα χα χα.

      Διαγραφή
  2. Για τα χέρια (μόνο) μια εναλλακτική είναι να βάζετε ξύδι. Δεν τρώτε καμμιά τσιμπιά εκτός και αν ζουλήξετε καμμία κατά λάθος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι MrVaskon δεν είναι η μόνη εναλλακτική το να βάζεις ζύδι στα χέρια σου, την ίδια ακριβώς δουλειά κάνουν και τα διπλά πλαστικά γάντια μιας χρήσης,και εκεί θα αρπάξεις καμιά τσιμπία αν τις ζουλήξεις κατά λάθος αλλά επίσης με αυτό τον τρόπο δεν αποπροσανατολίζεις με έξτρα οσμές το μελίσσι.

      Ήδη με το να το καπνίζεις για να το ανοίξεις προκαλείς μεγάλη αναστάτωση για αρκετή ώρα στο μελίσσι και υπολειτουργεί όλη αυτή την ώρα από την αναστατωση, αν βάλεις ακόμα μια όσμη μέσα στην κυψέλη (το ξύδι) προκαλείς ακόμα μεγαλύτερη αναστάτωση στο μελίσσι οπότε θα υπολειτουργεί για ακόμα περισσότερο (μην ξεχνάμε ότι οι μέλισσες λειτουργούν σε ένα κόσμο οσμών και κάθε οσμή μπορεί να τις αποπροσανατολίζει).

      Η μέθοδος του ξυδιού είναι ακόμα μια από τις φιλολογίες μέσα στις ομάδες που τις αναπτύσουν και συντηρούν ερασιτέχνες μελισσοκόμοι με ελάχιστα μελίσσια χα χα χα.

      Διαγραφή
  3. Λαζαρε καλημερα και καλη εβδομαδα, μολις διαβασα το αρθρο σου και επειδη εχω μεγαλη ορεξη για κουβεντα, λεω να πω και εγω την παπαρια μου.
    Οσον αφορα το θεολογικο σου κομματι ο συλλογισμος του Μπλεζ με βρισκει παντελως αντιθετο. Εμενα και ολους οσους ειχαν την ατυχια ν ασχοληθουν με την φιλοσοφια. Το ξερω, οτι εσεις των μαθηματικων εχετε αλλη συλλογιστικη, αλλα τα ζητηματα ηθικης, θεολογικης και φιλοσοφικης φυσης δεν λυνονται με τον δικο σας τροπο.
    Ο συλλογισμος του Πασκαλ ακυρωνει την ιδια την πιστη στο Θειο. Λειτουργει εγωιστικα και ωφελιμιστικά. Ειναι εξευτελισμος του Θεου. "Πιστευω, γιατι αν υπαρχει Θεος κερδιζω, ενω αν δεν υπαρχει δεν χανω." Αυτο δεν ειναι πιστη, αυτο ειναι κουτοπονηρια. Εσυ νομιζεις, οτι ο χριστιανικος θεος, που εβαλε τον Αβρααμ να σφαξει τον πρωτοτοκο του, για ν αποδειξει την πιστη του, το τελειο ον, που εφτιαξε το συμπαν σε 7 μερες, θα πεσει σε μια τετοια νοητικη παγιδα. Αυτα παρεπιμπτοντως τα λεω ως φανατικος αθεος. Μην νομιζεις, οτι καιγομαι με ποιο τροπο πιστευουν στον θεο οι θειστες. Καθολου δεν μ ενδιαφερει. Απλα λεω, οτι φιλοσοφικα η σκεψη του ειναι σχεδον παιδιαστικη.

    Οσο για τα τσιμπιματα, επειδη στην αρχη (χοχοχο λες και τωρα παλιωσα, τεσπα εννοω, οταν ημουν ακομη πιο νεωπας μελισσοκομος) χιεζομουν, και το να μην ξερεις ειναι πηγη άγχους. Πηγα στο νοσοκομειο Σωτηρια και εκανα ενα σεμιναριο για τις αλλεργιες με τον γιατρο κυριο Σινανιωτη. Το συμπερασμα ειναι: οι μελισσοκομοι, οσοι κανετε πανω απο 200 τσιμπιματα τον χρονο και μετα απο 2-3 χρονια μειωνετε δραματικα τις πιθανοτητες για αλλεργικο σοκ. Στην ουσια κανετε μονοι σας ανοσοθεραπεια. Αν ησασταν αλλεργικοι και παρολαυτα θελατε, να συνεχισετε με την μελισσοκομια, στα νοσοκομεια παρομοια θεραπεια θα σας εκαναν.
    Παντα θα υπαρχει η πιθανοτητα και ειδικα την ενεση καλο ειναι να την εχουν ολοι μαζι τους αλλα οι πιθανοτητες με τα χρονια μειωνονται. Αφηστε λοιπον τις μελισσουλες να σας τσιμπανε σε καθε επιθεωρηση, οχι παντα γαντια.
    Και προσεξτε τα φαρμακα, που παιρνετε πριν πατε για επιθεωρησεις. Ιδιαιτερα τα αντιφλεγμονώδη.
    Σορρυ για το μεγαλο ποστ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για σου Καρλίτο και ας αρχίσουμε να απαντάμε σε κάθε θέμα που έθεσες στο τραπέζι μια που είναι και πολλά.

      Και ναι ο συλλογισμός του Πασκάλ είναι αρκετά απλοϊκός, και ολόκληρο το ζήτημα της ύπαρξης ενός Θεϊκού πλάσματος είναι δύσκολο να απαντηθεί από ένα πινακάκι πιθανοτήτων 2Χ2 (αν και ο Πασκάλ εδώ έδειξε απλώς τα οφέλη του να πιστεύεις σε ένα Θεό, θα πάμε σε λίγο σε αυτό το ζήτημα εξετάζοντας την ιδιάζουσα περίπτωση του Πασκάλ).

      Δυστυχώς ο Ορισμός του Θεού στην χριστιανική (και κάθε μονοθεϊστική θρησκεία) είναι απολύτως, και δυστυχώς περιλαμβάνει μέσα την έννοια του απείρου, μια έννοια στην οποία ο Ανθρώπινος νους έχει τρομερή δυσκολία να την αντιληφθεί στην ολότητα της. Έτσι ένα πλάσμα, Δημιουργός, Παντοδύναμος, και Παντογνώστης, εξ ορισμού έρχεται σε απευθείας σύγκρουση με την ελεύθερη βούληση που υποτίθεται έχει δώσει στον Άνθρωπο (για αυτόν τον λόγο και υπάρχει η εξορία από τον Παράδεισο σύμφωνα με την βίβλο , υπήρξε η ελεύθερη βούληση του ανθρώπου να παρακούσει τον Θεό (ο οποίος ως παντογνώστης δεν ήταν ήδη γνώστης ότι θα έπραττε κάτι τέτοιο ο άνθρωπος? Για ποιο λόγο η τιμωρία? Απλώς ένα Παιχνίδι ισχύος με προκαθορισμένο το δυσάρεστο-για τον Άνθρωπο- αποτέλεσμα?) σε μια σαφή απαγόρευση Του). Η αναγωγή σε άπειρες μικροεπιλογές από πλευράς Ανθρώπου που δημιουργεί άπειρα διαφορετικά σύμπαντα όπου θα συμβεί κάθε δυνατό γεγονός από την ελεύθερη βούληση του συνόλου της Ανθρωπότητας, και η γνώση του κάθε πιθανού σύμπαντος και κάθε πληροφορίας σε αυτό (η άλλη εκδοχή συμβιβασμού της Ελεύθερης Βούλησης του Ανθρώπου και ταυτόχρονος να ισχύει ο ορισμός του Παντογνώστη Θεού) προσκρούει τάχιστα στην έννοια του απείρου που ανάφερα λίγο παραπάνω.

      Διαγραφή
    2. Πάμε παρακάτω, η ιδιάζουσα περίπτωση του Μπλέιζ Πασκάλ. Ο Μπλείζ Πασκάλ θεωρείται από τους ιστορικούς των μαθηματικών ως ίσως το λαμπρότερο μαθηματικό ταλέντο που πέρασε από τον πλανήτη (Ισάξιος και πιθανότατα ανώτερος του Νεύτωνα, του Γκάους, και του Ανσταίν και κάθε τρομερού παιδιού των θετικών επιστημών) δυστυχώς όμως ο Πασκάλ ήταν και παιδί της εποχής του.

      Μιας εποχής λίγο μετά τον Μεσαίωνα, και λίγο μετά τις κύριες φάσεις των θρησκευτικών πολέμων στην Ευρώπη (ανάμεσα σε καθολικούς και προτεστάντες), στην οποία η επιστήμη μόλις είχε κάνει την δειλή επανεμφάνιση της και ερχόταν σε απευθείας σύγκρουση με την εδραιωμένη (και πανίσχυρη ακόμα) θρησκεία, με αποτέλεσμα ο Πασκάλ να είναι και άκρως Θρησκόληπτος! Και να έρχεται σε διαρκή σύγκρουση η θετική πλευρά του μυαλού του (εννοώ το ταλέντο του στην Φυσική και τα Μαθηματικά), με την συναισθηματική πλευρά του μυαλού του (θρησκεία). Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να έχει τρομερές κρίσεις συνειδήσεως (που έφταναν μέχρι και σε επιληπτικές κρίσεις) και διαρκώς να αποτραβιέται μακριά από το ταλέντο του για χάρη της θρησκείας.

      Τις ελάχιστες φορές που προσπάθησε να συμβιβάσει τα δύο παραπάνω (και αυτός ακριβώς είναι το παραπάνω πινακάκι, η προσπάθεια του να συμβιβάσει αυτά τα δύο και να εξορθολογήσει δυστυχώς τα τότε ασυμβίβαστα-και τώρα χα χα χα-) μπόρεσε και μεγαλούργησε βγάζοντας λαγούς μέσα από καπέλα, όπως την υδροστατική πίεση στην φυσική ή την θεωρία των πιθανοτήτων στα μαθηματικά. Δυστυχώς από τα ελάχιστα χρόνια που του έμελε να ζήσει μόνο δύο χρονιές μπόρεσε να πείσει τον εαυτό του ότι οι τρομερές ικανότητες του μυαλού του δεν είναι δώρο του διαόλου!

      Αν αυτό το λαμπρό πνεύμα δεν επιζητούσε την σιγουριά του σκοταδιού και δούλευε σύμφωνα με τις δυνατότητες του για 1-2 ακόμα δεκαετίες μπορεί η τεχνολογική επανάσταση να είχε συμβεί 100 με 150 χρόνια νωρίτερα!

      Για περισσότερες πληροφορίες σε συμβουλεύω αν ενδιαφέρεσαι να διαβάσεις (και αν φυσικά το βρεις) το «Οι μεγάλες στιγμές των μαθηματικών πριν το 1650» (ο δεύτερος τόμος αναφέρεται στις μεγάλες στιγμές των μαθηματικών μετά το 1650).

      Διαγραφή
    3. Τώρα σχετικά με τις αλλεργίες, δυστυχώς ο γιατρός σου δεν στα είπε σωστά (οι παραπάνω πληροφορίες προέρχονται από εξειδικευμένη αλλεργιολόγο)! Η ανοσοθεραπεία είναι 8 θεραπείες τον χρόνο με συνολικό δηλητήριο όλες μαζί όσο 2 τσιμπήματα από μέλισσες οπότε αυτό που θα υποστεί κάθε χρονιά ο μελισσοκόμος από τις κυρές του δεν έχει καμία σχέση με την ανοσοθεραπεία. Επίσης η ανοσοθεραπεία δεν είναι δρόμος με καθορισμένο τέρμα. Μπορεί να πιάσει να αποκτήσεις ανοσία, αλλά μπορεί και να μην πιάσει και να μην αποκτήσεις ανοσία! Συνήθως κανένας αλλεργιολόγος δεν θα σου συνειστούσε να ξαναρχίσεις να δουλεύεις ως μελισσοκόμος μετά από ανοσοθεραπεία (αυτό είναι το λεπτό σημείο που δεν πιάνουν οι περισσότεροι, η ανοσοθεραπεία γίνεται για να μην βρεθεί μια μέλισσα στην διάρκεια της ζωής σου σε τσιμπήσει και πάς αδιάβαστος, δεν γίνεται για να ξαναγυρίσεις μέσα στα μελίσσια που θα αρπάζεις κατά την διάρκεια μια χρονιάς 250-500 τσιμπήματα!).

      Δυστυχώς το δηλητήριο της μέλισσας πιθανότατα έχει αθροιστικό αποτέλεσμα όπως πχ οι δηλητηριάσεις από βαρέα μέταλλα, (πχ το αρσενικό, μια μικρή δόση δεν θα σε σκοτώσει αλλά θα συσσωρευτεί στους μαλακούς σου ιστούς, αν συνεχίσεις να παίρνεις αρσενικό αυτή η συσσώρευση θα συνεχιστεί μέχρι να ξεπεραστεί μια κρίσιμη μάζα και να πεθάνεις. Αυτός ακριβώς ήταν ο τρόπος που δηλητηριάστηκε και ο Ναπολέοντας. Και αυτός είναι ο τρόπος που δηλητηριαζόμαστε όλοι μας από τον Υδράργυρο στις τροφές).

      Επίσης από προσωπική εμπειρία ξέρω άτομα που είναι σε οικογένειες μελισσοκόμων που έχουν ξαφνικά αναπτύξει αλλεργία στα τσιμπήματα μελισσών (σε 3 οικογένειες υπάρχουν 4 περιστατικά, πολύ, πολύ, πολύ, πιο πάνω από τον μέσο όρο του Γενικού πληθυσμού. Φυσικά μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να είναι υπεκφυγή για να μην συνεχίσει το επάγγελμα κάποιος μελισσοκόμος αλλά και πάλι γνωρίζοντας προσωπικά τις παραπάνω περιπτώσεις δεν θα πόνταρα πάνω σε αυτό το ενδεχόμενο). Οπότε αν και το πινακάκι του Πασκάλ είναι απλοϊκό για την ύπαρξη ή μη του Θεού, το αντίστοιχο δικό μου μάλλον καλύπτει ορθώς τις πιθανότητες για την ύπαρξη ή μη του μελισσοκόμου χα χα χα.

      Χάρηκα που τα λέμε Καρλίτο, με ευχαριστεί ιδιαίτερα και μου δίνει το περισσότερο κουράγιο το να γνωρίζω ότι οι αναγνώστες μου είναι έξυπνα άτομα με πλούσιο πνευματικό υπόβαθρό και ποικίλα ενδιαφέροντα. Σε ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου για αυτό!!!

      Διαγραφή
  4. Ρε συ Λαζαρε εγω δεν ειπα, οτι ο Πασκαλ εκανε τον συλλογισμο του, για ν αποδειξει την υπαρξη του Θεου. Το εκανε, για ν αποδειξει μπακαλιστικα, οτι ειναι προς το συμφερον του καθενος, να πιστευει. Για την υπαρξη προσπαθησαν αλλοι μαλακες οπως ο Καρτεσιος, ή ο Αγιος Αυγουστίνος (πιστευω στον Θεο, γιατι ενω εγω ειμαι μικρος και τιποτενιος, το μυαλο μου μπορει να σκεφτει κατι Τελειο, επομενως αυτο υπαρχει.......ο,τι να ναι). Ηταν ολοι αυτοι ηλιθιοι, οπως ο Πλατωνας με τις "ιδεες" κτλ (και τον αναφερω για να μην μας περασουν για τιποτα ρατσιστες);
    Οχι βεβαια. Απλως οπως πολυ σωστα εξηγησες και ειλικρινα ειναι σοφη κουβεντα αυτη, ηταν παιδια της εποχης τους. Αναγκαστικα οσο super μυαλο και να χει κανεις απο το Zeitgeist δεν ξεφευγεις.
    Κριμα για τον Πασκαλ, τιποτα αλλο.
    Στην παραγραφο με τον Θεο μ εχασες λιγο. Εννοω καταλαβαινω τον συλλογισμο και συμφωνώ αλλα που θες να καταληξεις σε σχεση με την κουβεντα;
    Εκτος αν ηθελες να ποζεριασεις φιλοσοφικα αδελφε, οποτε γουσταρω με τρελα.
    Θα σου πω λοιπον, οτι γνωμη μου ειναι, οτι δεν μπορω ν ασχοληθω με τον ορισμο του Θεου, που δινει μια θρησκεια. Δεν θα ηταν επιστημονικα λογικο να ξεκινησω εναν συλλογισμο για την υπαρξη ή ακομη και για τις ιδιοτητες του κατα αυτον τον τροπο. Ειναι σαν να σου λεω, οτι εγω Λαζαρε ειμαι καταπληκτικος μελισσοκομος, επειδη το λεω εγω ο ιδιος. Οποτε ας το θεωρησουμε αυτο δεδομενο και ας αναλυσουμε, το γιατι ενω ειμαι καταπληκτικός τα μελισσια μου σμηνουργησαν, λιποτακτησαν απο την πολλη βαρροα και χαθηκαν απο σηψιγονια (το παραδειγμα ειναι το αντιστοιχο του Παναγαθου θεου, που απο την αλλη στελνει καρκινο στα κοκκαλα σε μικρα παιδια γιατι...ετσι).
    Οποτε δεν παιρνω τιποτα ως δεδομενο ιδιαίτερα, οτι η καθε θρησκεια θεωρει ως δεδομενο (ελευθερη βουληση, παντοδυναμος, παντογνωστης, παναγαθος, παρθενες κτλ) και ξεκιναω με την λογικη. Αν μπλεξεις με τους δικους τους κανονες, χανεται η μπαλα. "Παραδεισος, προπατορικο αμαρτημα, ναι αλλα γιατι ελευθερη βουληση, ενω ηξερε οτι θα παρακουσουν", ειναι λογικα λαθος να ξεκινας απο εκει. Γιατι απλα ολα αυτα δεν μπορεις να αποδειξεις λογικα και επιστημονικα, οτι υπαρχουν, για να τα θεσεις ως βαση. Ειμαι πραγματιστης. Θελω δεδομενα. Μ αυτα λειτουργω. Πρωτα βρισκουμε λοιπον τα δεδομένα και πανω σ αυτα φιλοσοφουμε.

    Για το αλλεργικο δεν το πιεζω. Ο καθε γιατρος λεει τα δικα του. Απλα παλι μου φανηκε λογικο. Καταλαβαινω το παραδειγμα του Ναπολεοντα αλλα θα μπορουσα και εγω να σου παραθεσω αυτο του Ρασπουτιν, που επαιρνε λιγο λιγο απο το δηλητηριο και τελικα δεν τον επιανε. Το καθε δηλητηριο δουλευει αλλιως. Το παραδειγμα με την ανοσοθεραπεια που αναφερεις ειναι για αυτους, που ειναι ΗΔΗ αλλεργικοι στην μελισσα. Αυτοι θα παρουν το δηλητηριο 2 τσιμπιματων σε 2 χρονια και πολυ τους ειναι. Για σενα ομως, που δεν εισαι αλλεργικος τα 200 τσιμπιματα σε κανουν.......Ρασπουτιν. Συνηθιζεις. Μου φανηκε λογικο για αυτο και το πιστεψα. Οσο για τις οικογενειες, που λες, θα ηθελα να σε ρωτησω αν ανεπτυξαν οι ιδιοι οι παλιοι μελισσοκομοι ή οι οικογενειες τους; Μπορει τα κεντρια, που φερνουμε σπιτι, να πειραζουν τα παιδια μας, δεν ξερω.
    Εγω παντως και εννοειται δεν ξερω τοσους οσους εσυ, οσους παλιους ξερω, δεν ειχαν ποτε προβλημα. Το ειδα και σ εμενα. Στην αρχη πρηζομουν παντου, τωρα τιποτα.
    Αν δε δρα το δηλητηριο της μελισσας συγκεντρωτικά σαν το αρσενικο, ολοι οι παλιοι θα επρεπε να χουν παθει αλλεργικο σοκ. Στο κανονικο αλλεργικο σοκ πεθαινεις σε 5 λεπτα. Κοιταζοντας γυρω μου και στο ιντερνετ βλεπω πολλους παλιοτερους και καλυτερους μελισσοκομους απο εμενα, οποτε κατι τετοιο δεν υφισταται.
    Ανταπιδιδω την φιλοφροσυνηση στην τελευταια παραγραφο. Ουτε και γω δεν θα εγραφα αυτα που σου εγραψα εδω στον οποιονδηποτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μην μασάς από τον συλλογισμό σχετικά με την ύπαρξη του Θεού, απλώς ήθελα να δείξω ότι 6 χρόνια κατηχητικό και άπειρες ερωτήσεις στον Ιερέα δεν πήγαν χαράμι χα χα χα.

      Δυστυχώς είναι εκπληκτικά δύσκολη η απόδειξη ή όχι ενός Θεού με την απλή λογική (αντίθετα μια Θεϊκή παρουσία στο στιλ «Γεια σας παιδιά ήμουν κοντά στην γειτονιά σας και είπα να περάσω, μια που έχω καιρό να σας δω, και συγνώμη που πυρπόλησα τον Κρόνο με τα νίτρο από τις εξατμίσεις του Ουράνιου GTO μου» θα ήταν πολύ πιο αποτελεσματική απόδειξη από οποιοδήποτε έξυπνο επιχείρημα θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε εμείς χα χα χα). Οπότε άσε την ανάλυση για τέτοια θέματα δεν βγάζουν πουθενά.

      Σχετικά με τον Ρασπούτιν μην είσαι και τόσο σίγουρος ότι η επίσημη εκδοχή του θανάτου του είναι και η ορθή. Εύκολο να δαιμονοποιήσεις ένα εχθρό όταν τον έχεις ήδη νικήσει (ακόμα πιο εύκολο αν τον έχεις στείλει και στον άλλο κόσμο ήδη χα χα χα).

      Τώρα σχετικά με τα περιστατικά που αναφέρω, στην μια οικογένεια έπαθε αλλεργία η γυναίκα του μελισσοκόμου (τον βοηθούσε για χρόνια στην παραγωγή βασιλικού πολτού και πλέον δεν μπορεί καν να πλησιάσει μέλισσα), καθώς εμφάνισε ξαφνικά και αλλεργική αντίδραση η κόρη του σε τυχαίο τσίμπημα σε κατασκήνωση (ενώ και το κορίτσι βοηθούσε για χρόνια σε μελισσουργικές εργασίες και είχε δεχθεί το φορτίο από τσιμπιές της), στην άλλη περίπτωση έπαθε αλλεργία ο γιός του Μελισσοκόμου μετά από χρόνια (εδώ ίσως παίζει το σκηνικό της ηρωικής αποχώρησης), ενώ στην Τρίτη περίπτωση ξανά η γυναίκα του Μελισσοκόμου ανέπτυξε αλλεργία μετά από χρόνια να βοηθά τον μελισσοκόμο σε μελισσουργικές εργασίες- λύση που δώσανε την αγόρασαν μια μελισσοκομική φόρμα!!! Και μετά σου ρωτάνε τι έχουν τα έρμα και ψωφάν!!! Χα χα χα-). Επίσης στην ίδια οικογένεια και ο γιός έχει αλλεργία στις μέλισσες (αλλά και εδώ ίσως παίζει το σενάριο της ηρωικής αποχώρησης). Αυτές οι περιπτώσεις είναι σε μελισσοκόμους του χωριού μου (που συνολικά έχει 37 μελισσοκομικές οικογένειες και φυσικά δεν γνωρίζω το ιατρικό ιστορικό για κάθε ένα από αυτούς, οπότε αντιλαμβάνεσαι πόσο συχνή είναι η εμφάνιση αλλεργίας στους μελισσοκόμους σύμφωνα με αυτά τα δεδομένα). Επίσης την τελευταία δεκαετία έχουμε και 3 θανάτους πανελλαδικά από παλιούς μελισσοκόμους ύστερα από τσιμπήματα μέλισσας (και μάλιστα από ελάχιστα τσιμπήματα μέλισσας) οπότε θα πρέπει να το έχεις και αυτό κατά νου.

      Όσο για την ευαισθησία στο δηλητήριο της μέλισσας υπάρχουν τρείς κατηγορίες ευαισθησίας: οι ελάχιστοι που είναι πλήρως αλλεργικοί, αυτοί που έχουν ροπή εύκολα να καθιστούν αλλεργικοί, και οι υπόλοιποι (εγώ ανιχνεύτηκα στην τρίτη κατηγορία με το Ραστ Τεστ για Αλλεργία στα Υμενόπτερα). Ωστόσο όμως κάθε 4-5 χρόνια πρέπει να κάνεις το Ραστ Τεστ για να δεις αν έχεις αλλάξει κατηγορία αν είσαι μελισσοκόμος (αυτή ήταν η συμβουλή της ειδικευμένης αλλεργιολόγου που πήγα εγώ. Σημείωση πριν από 6 χρόνια στην Θεσσαλονίκη υπήρχαν μόνο δύο ειδικευμένοι αλλεργιολόγοι σε όλη την πόλη και δούλευαν για το κράτος, ένας δούλευε στο Ιπποκράτειο (όπου έδωσα και εγώ αίμα για το Ραστ τεστ), και η άλλη (αυτή συγκεκριμένα είχε ακριβώς την ειδίκευση της στις αλλεργίες από τα Υμενόπτερα!) στο ΙΚΑ ανάληψης από όπου πήρα το παραπεμπτικό για το Ιπποκράτειο και έκανε ανάλυση στα αποτελέσματα που πήρε από αυτό, οπότε βλέπεις δεν είναι και τόσο συχνές οι σχετικές ειδικότητες στην Ελλάδα). Οπότε και αυτός είναι ο λόγος που βλέπεις πολλούς υπερπαλιούς μελισσοκόμους στο διαδίκτυο, αλλά επίσης και γιατί υπάρχουν και ξαφνικοί θάνατοι σε παλιούς μελισσοκόμους από ελάχιστα τσιμπήματα.

      Διαγραφή

  5. Με την λογικη ειναι εκπληκτικα ευκολο ν αποδειξουμε την μη υπαρξη του Θεου. Τουλαχιστον οπως τον αντιλαμβανονται ολες οι θρησκειες απο καταβολής κοσμου. Αν υπαρχει κατι αλλο, θα ειναι κατι που εμεις δεν θα μπορουμε ουτε καν να το σκεφτουμε. Στα υπολοιπα αν βγαλεις τον φοβο του θανατου και το σκεφτεις ορθολογικα δεν ειναι καθολου δυσκολο.

    Οσο για τον Ρασπουτιν, αυτον τον σκοτωσαν, γιατι την ειχε μεγαλη και τους ειχε πηδηξει ολες τις γυναικες.
    Εχω παθος με την ιστορια Λαζαρε και ακομη περισσοτερο με τους περιεργους ανθρωπους, που διαφερουν. Η ιστορια του Ρασπουτιν με τσιγκλουσε απο μικρο παιδι. Και εγω βλεπω παντα με σκεπτικισμο την "επισημη" εκδοχη καθε ιστοριας. Αλλα οτι και να γινε, πρεπει να ηταν μεγαλη πουτανα ο λεγαμενος. Αυτοι μ αρεσαν παντα. Ο Ρασπουτιν, ο Αλκιβιαδης, οι τυχοδιώκτες, οι καιροσκόποι.
    Αχ η ζωη ειναι μια περιπετεια και εγω εχω τρεις μικρες κορες και μια γυναικα και την πεθερα και την μανα μου πανω απο το κεφαλι μου. Και τωρα τι; Παω και βαζω και αλλα θηλυκά, να με τυρρανανε. Τις μελισσες. Εχω μαζοχιστικη σχεση με το θηλυκό ειδος εγω. Και θα το φαω το κεφαλι μου στο τελος. Αλλα οπως και να χει με τοσες γυναικες γυρω μου ειμαι πια ενας ξεπουπουλιασμενος κόκορας. Το μονο vivere pericolosamente, που κανω ειναι, οτι παω χαλαρος στα μελισσια μου.
    Εσυ την anapen την παιρνεις παντα μαζι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χα χα χα πραγματικά μαζόχας!

      Το ότι σκότωσαν τον Ρασπούτιν είναι αναμφισβήτητο, απλώς ίσως να πρόσθεσαν και πολύ σάλτσα σχετικά με το τι χρειάστηκε να του κάνουν για να πεθάνει τελικά ο «Σατανάς» (που παρεμπίπτοντος τον ξεφορτώθηκαν όταν μάλλον πήγε να κάνει ρύθμιση κινητήρα και στην Τσαρίνα χα χα χα),

      Anapen δεν κουβαλώ ποτέ μαζί μου. Ενέσεις αδρεναλίνης (επινεφρίνης) είναι τρομερά φάρμακα και δεν είμαι υπέρ της άποψης να τα χορηγεί οποιοσδήποτε άλλος εκτός από Γιατρός. Καμπανάκια μου είχε χτυπήσει και το γεγονός που όταν σαν νέουρας και εγώ είχα ζητήσει από την αλλεργειολόγο να μου συνταγογραφίσει συνταγή για ένα τέτοιο φάρμακο («μια που είμαι και μελισσοκόμος» όπως σαν φωστήρας της είπα χα χα χα) μου είπε αυτολεξεί «Τρελός είσαι που θα σου συνταγογραφήσω κάτι τέτοιο? Να πας σε καρδιολόγο να σου συνταγογραφίσει αυτό που ζητάς, εγώ ευθύνη δεν παίρνω για κάτι τέτοιο, που ξέρω το ιστορικό σου? Μπορεί να έχεις κανένα καρδιακό νόσημα και προτού κάνει κάτι πάνω σου το αλλεργικό σοκ να σε ξαποστείλει ή ίδια η ένεση αδρεναλίνης!». Μετά από αυτό έψαξα και είδα τις αντενδίξεις και τις παρενέργειες για τα συγκεκριμένα φάρμακα (δες τον παρακάτω σύνδεσμο http://www.allertec.gr/gr/pdfs/Anapen_300_SPC.pdf) και δεδομένου ότι το να έχεις καρδιακό πρόβλημα είναι πολύ, πολύ, πιο πιθανή πιθανότητα (και όσο μεγαλώνουμε οι πιθανότητες για αυτό αυξάνονται όχι γραμμικά αλλά εκθετικά!) από το να πάθεις αλλεργικό σοκ αποφάσησα να μην το ρισκάρω και να χρησιμοποιήσω κάτι τόσο δραστικό με ελαφρά την καρδιά.

      Ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις πότε θα αρχίζει να ρετάρει η καρδιά σου, και να την υπερφορτώσεις με το αντίστοιχο του νιτρικού αζώτου που βάζουν στα υπερπουσαρισμένα αμάξια χωρίς να ξέρεις αν θα αντέξει δεν είναι και το πιο φρόνιμο από μέρος σου. Για το κάθε τι υπάρχει ο άνθρωπος που είναι ειδικός σε αυτό. Όπως δεν θα έβαζα έναν ιατρό άσχετο από την μελισσοκομία να μου κάνει τον τρύγο ή τις μεταφορές, έτσι δεν θα χορηγήσω και εγώ στον εαυτό μου ένα από τα δραστικότερα όπλα-φάρμακα της ιατρικής και της φαρμακολογίας. Στην δική μου κλίμακα η ηρωίνη και η αδρεναλίνες-επινεφρίνες είναι εξίσου δραστικές και επικίνδυνες. Μόνο κάτω από παρακολούθηση γιατρού μπορούν να χορηγηθούν.

      Αυτό που κάνω αντίθετα είναι σε κάθε μέρος που πάω να σημειώνω που είναι το κοντινότερο κέντρο υγείας και ποιος είναι ο συντομότερος δρόμος για να βρεθώ εκεί στα πρώτα σημάδια ότι κάτι δεν πάει καλά (και φυσικά υπάρχουν κοντά μου και ενεργειακά ποτά για να καταναλωθούν ώστε να επιταχύνω την κυκλοφορία του αίματος ώστε να καθυστερήσω τα συμπτώματα του αλλεργικού σοκ όταν θα συμβεί μέχρι να φτάσω στο κοντινότερο κέντρο υγείας. Δυστυχώς το Ελληνικό κράτος δεν επιτρέπει να υπάρχουν χαπάκια καφεΐνης στο εμπόριο (υπάρχουν φυσικά παράνομα) για να υπάρχει μια σοβαρή εναλλακτική στις ενέσεις αδρεναλίνης (από όσο ξέρω είναι τρομερά αποτελεσματικά στην επιτάχυνση του μεταβολισμού, με 3-4 την ημέρα και δεν υπάρχει περίπτωση να κοιμηθείς με τίποτα για 24 ώρες)).

      Διαγραφή