UA-50457385-1

Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2014

Μελισσοκομική βιβλιοθήκη

Σήμερα μετά από αρκετή αποχή στο γράψιμο  λόγου των τρύγων του πεύκου (δεν πιστεύω να σας έλειψα ε? Χα χα χα) θα αναπτύξω ένα θέμα που το λιβανίζω πολύ στις αναρτήσεις μου.

Μελισσοκομικά βιβλία και περιοδικά καθώς και μελισσοκομική βιβλιοθήκη.

Διαρκώς αναφέρω ότι θα πρέπει να διαβάζει ο μελισσοκόμος αβέρτα, αλλά να διαβάζει μελισσοκομικά βιβλία και όχι κάθε παλαβό προφήτη του διαδικτύου που στην πραγματικότητα αυτός το μόνο που κάνει είναι να κάνει τον έξυπνο στους άλλους έχοντας διαβάσει ίσως μερικά βιβλία περισσότερα (αν και μερικοί ούτε αυτό κάνουν χα χα χα).

Η ύπαρξη μελισσοκομικής βιβλιοθήκης είναι μονόδρομος για όποιον θέλει να ασχοληθεί σοβαρά με την μελισσοκομία, και το να επικαλείται το κόστος που μπορεί να έχει η δημιουργία μιας τέτοιας βιβλιοθήκης εγώ δεν το θεωρώ σοβαρό επιχείρημα! Κάποιοι θα ζήσουν την οικογένεια τους με αυτό το επάγγελμά είναι δυνατό να μην δώσουν κάποιο αντίτιμό για την γνώση που θα τους παρέχει αυτή την δυνατότητα?!?!?!?! Πιο πολύ με τεμπελιά για διάβασμα το κόβω το να μην επενδύεις σε βιβλία παρά σε αδυναμία αγοράς τους! Αν θεωρείτε ότι το γνωστικό σας κεφάλαιο θα πρέπει να βασίζεται σε αμφισβητήσιμες γνώσεις του κάθε τυχάρπαστου που λέει πολλά στο διαδίκτυο είναι μια επιλογή σας σωστή εύχομαι τότε να σας λυπηθεί ο Θεός και να μην σας ρίξει σε κοφτερά βράχια γιατί οι τρελοί προφήτες να είσαστε σίγουροι ούτε που θα συγκινηθούν αν σας πάρουν στον λαιμό τους χα χα χα.

Επίσης τα βιβλία τα ξαναδιαβάζουμε κάθε 4-5 χρόνια έχοντας μια συγκεντρωμένη εμπειρία στην μελισσοκομία που δεν την είχαμε πριν από μερικά χρόνια, αυτή θα μας επιτρέψει να κρίνουμε καλύτερα εάν αυτά που γράφουν τα βιβλία είναι σωστά ή όχι , ή αν οι μέθοδοι που μας προτείνουν είναι σωστές για εμάς ενώ οι συνθήκες μας ως παραγωγοί μελισσοκόμοι έχουν αλλάξει.

Επίσης καλό είναι να έχουμε και μια επιφύλαξη για παλιότερες εκδώσεις βιβλίων, τα πράγματα αλλάζουν αλλά τα γραπτά παραμένουν χα χα χα. 

Η παρούσα ανάρτηση έρχεται για να καλύψει ένα ερώτημα που μου κάνουν συχνά νέοι μελισσοκόμοι "Λες να διαβάζουμε βιβλία αλλά τι ακριβώς να διαβάζουμε από βιβλία?", φυσικά και τα βιβλία που θα έχω εδώ δεν είναι τα μόνα αξιόλογα , υπάρχουν αρκετά αξιόλογα βιβλία που δεν θα παρουσιαστούν εδώ (αλλά φυσικά υπάρχουν και μη αξιόλογα βιβλία μελισσοκομίας που δεν θα παρουσιαστούν εδώ! Μην το ξεχνάτε και αυτό χα χα χα).  

Επίσης η σειρά που τα βάζω δεν είναι ούτε με αλφαβητική σειρά ούτε με σειρά μελισσοκομικής αξίας, είναι με την σειρά που τα έπιασε το χέρι μου χα χα χα.

Ούτε και αποτελούν διαφήμιση για αυτά (αυτά από άλλους παιδάκια μου να τα περιμένετε!) βλέπετε σε αρκετά κάνω και μια μικρή κριτική (δεν θα ασχοληθώ ιδιαίτερα με την παρουσίαση τους δεν είμαι πλασιέ βιβλίων! Και άλλωστε τα γούστα είναι υποκειμενικά και οι γνώσεις δεν είναι ίδιες για όλους, κάτι που εμένα μου αρέσει σε άλλο άτομο δεν θα του προκαλεί τα ίδια αισθήματα και κάτι που εμένα δεν με καλύπτει γνωστικά κάποιος άλλος είναι τελείως ικανοποιημένος με αυτό) που μπορεί ακόμα και να θεωρηθεί από τους ίδιους συγγραφείς των βιβλίων ως και αρνητική χα χα χα.

Ξενόγλωσσα βιβλία δεν θα παρουσιάσω εδώ, εδώ είναι δύσκολο να πείσεις τους άλλους να διαβάσουν μελισσοκομικά βιβλία όχι να τους αναφέρεις ότι πρέπει να διαβάσουν και ξενόγλωσσα μελισσοκομικά βιβλία, θα σε κάψουν μαζί με την βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας αν τολμήσεις να ξεστομίσεις κάτι τέτοιο χα χα χα.

Επίσης μια μελισσοκομική βιβλιοθήκη πρέπει να έχει και προσθήκες από βιβλία και άλλων επιστημών (βοτανολογία, διοίκηση επιχειρήσεων, φαρμακολογία, μετεωρολογία κ.α..) αλλά δεν θα παρουσιάσω κάτι τέτοιο εδώ, ακριβώς για τον ίδιο λόγο που αναφέρω στην παραπάνω πρόταση χα χα χα.

Τι γίνεται μωρέ?

Κάθε πρόταση αυτός θα την τελειώνει με το "χα χα χα"? 

Κάγκουρα! 

Οπότε μια που τα πολλά λόγια είναι φτώχεια αρχίζουμε την παρουσίαση μιας μελισσοκομικής βιβλιοθήκης.


ΒΙΒΛΙΑ



ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ 

PROST JEAN-PIERRE

Πολύ καλό βιβλίο, αν και δεν απευθύνεται σε νέους μελισσοκόμους το συναντάς πολλές φορές ως πρώτο τους μελισσοκομικό βιβλίο (λάθος!), μειονέκτημα του ότι περιγράφει τις μελισσοκομικές συνθήκες της Γαλλίας και τα δεδομένα που υπολογίζει αναφέρονται σε άλλη χώρα και εποχή από την δικιά μας πραγματικότητα. Πολύ καλή επιλογή για εμπειρότερους μελισσοκόμους..   


ΜΑΝΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΜΙΑ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΙΚΟΣ

Καλό βιβλίο σχετικά με τις μεθόδους εκμετάλλευσης των μελισσιών (συνενώσεις και τα λοιπά), το κατακλέβουν κατά κόρων οι διάφοροι μελισσοblogers όταν βγάζουν αναρτήσεις σχετικά με το "πως θα βγάζετε περισσότερα μελάκια", η προσωπική μου άποψη για την μελισσοκομία είναι απλούστερη από τις μεθόδους που περιγράφει και πολλές φορές έχω την απορία εάν ο συγγραφέας του παραπάνω βιβλίου έχει δοκιμάσει τις μεθόδους αυτές για μελισσοκομείο με τριψήφιο αριθμό κυψελών (και να έχει την μέση του σώα από αυτό το μαρτύριο!) ή αν έχουν κάνει το ίδιο και όσοι μελισσοblogers προτείνουν αυτές τις μεθόδους (δεν πιστεύω να θέλετε να σχολιάσω σε αυτό ε? Χα χα χα). Επιλογή καλή για να μάθετε μεθόδους περιπλοκότερες από τις μεθόδους που θα χρησιμοποιήστε στο 98% της μελισσοκομικής ζωής σας. 


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΥΡΗ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΙΚΟΣ

Καλό βιβλίο σχετικά με την γύρη, μέρος της σειράς εξειδικευμένων βιβλίων του κυρίου Μπίκου, μειονέκτημα του είναι ότι υπάρχει πολύ φλυαρία μέσα του (και αυτό το λέει κάποιος του οποίου οι αναρτήσεις για να διαβαστούν θέλουν ένα μισάωρο την φορά χα χα χα), και το στιλ του είναι λίγο ελαφρύτερο από αυτό που θα ήθελα, αλλά αυτό είναι λογικό, εκεί που κάποιοι τα χωράνε όλα σε ένα βιβλίο ο κύριος Μπίκος έκανε την προσπάθεια να δημιουργήσει μια σειρά ολόκληρη βιβλίων, παρόλα αυτά καλή επιλογή για εξειδικευμένη γνώση.  


ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΕΛΙΣΣΙΟΥ

ΜΙΧΑΗΛ ΥΦΑΝΤΗΔΗΣ

Καλό βιβλίο με θεματολογία τις παθήσεις και τους εχθρούς των μελισσών από ένα επιστήμονα σχετικό και εξειδικευμένο πάνω στο θέμα (οι μόνοι που έχουν το δικαίωμα σύμφωνα με την γνώμη μου να μιλάνε για τόσο σοβαρά θέματα, και όχι ο κάθε τυχαίος που έτυχε κάποια στιγμή να πιάσει ένα καπνιστήρι στο χέρι του, λυπάμαι είναι αιχμηρός ο σχολιασμός μου αλλά σε λίγο και η κουτσή Μαρία θα λέει τι θεραπείες πρέπει να κάνουμε για ένα θέμα που είναι τεράστιου υγειονομικού ενδιαφέροντος μια που αφορά τρόφιμα, αυτό κάποιοι μέσα στην παντογνωσία τους θέλουν "αφελώς" να το ξεχνάνε!!!!), μειονέκτημα είναι ότι είναι έκδοση του 1995 (το δικό μου τουλάχιστο), δεν πειράζει για αυτό είναι τα σεμινάρια πάνω στις παθήσεις των μελισσιών που θα πρέπει να παρακολουθούμε όλοι μας ανά τακτά χρονικά διαστήματα!   


ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗΣ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ 

Ένα υπέροχο βιβλίο από τον πατριάρχη της Ελληνικής μελισσοκομίας, πλήρες και παρόλο τα χρόνια του (η πρώτη εκδοσή του είναι στα τέλη της δεκαετίας του 40) παραμένει αρκετά σύγχρονο (στο μέτρο του δυνατού φυσικά, πχ η περιγραφή της κυψέλης με εσωτερικό - εξωτερικό καπάκι δεν είναι ακριβώς η κυψέλη που έχουν στο μυαλό τους οι νεότεροι μελισσοκόμοι), σπουδαίο βιβλίο για νέους και εμπειρότερους μελισσοκόμους (κυρίως).  


Η ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΧΩΡΙΣ ΔΑΣΚΑΛΟ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ

Άλλο ένα σπουδαίο βιβλίο από ένα σπουδαίο γνώστη της Ελληνικής μελισσοκομίας το οποίο απευθύνεται κυρίως σε νεότερους μελισσοκόμους, λιγάκι με χαλάει το γεγονός ότι υπάρχουν διαφημίσεις στο εσωτερικό του εξώφυλλου του καθώς και στο τέλος του, ο εκδότης του έχει μια παράξενη άποψη του πως θα έπρεπε να είναι τα βιβλία που ξενίζει αναγνώστες που έχουν διαβάσει πάνω από ένα βιβλίο στην ζωή τους χα χα χα. 


ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ

HENRI CLEMENT

Πάρα πολύ καλό βιβλίο (και ακριβό!) προϊόν συλλογικής εργασίας, πλήρες και με δεδομένα των τελευταίων ετών ενημερωμένο, πλήρες εικονογραφημένο (με έγχρωμες εικόνες!), απαραίτητη προσθήκη σε οποιοδήποτε θα ασκήσει την μελισσοκομία σε επαγγελματικό επίπεδο (με αυτή την τιμή βέβαια μόνο σε επαγγελματίες αναφέρεται).Άριστη αγορά!  


ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ

ΒΑΣΙΛΗ ΛΙΑΚΟΥ

Πολύ καλό βιβλίο (και πανάκριβο!!) απευθύνεται σε επαγγελματίες (με αυτή την τιμή είναι και οι μόνοι που θα το αγοράσουν άλλωστε) πλήρες, σύγχρονο, μια πολύ καλή επιλογή αλλά όχι για νεότερους μελισσοκόμους (ε! Αν έχεις 5-10 μελίσσια δεν θα δώσεις 1 μελίσσι δεκάρι λεφτά για αυτό το βιβλίο!) για επαγγελματίες μονόδρομος. Άριστη αγορά για επαγγελματίες. 


ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥ

LIESELOTTE GETTERT

Πολύ καλό βιβλίο από μια γνώστρια της ( Γαλλικής ) μελισσοκομίας, παρουσιάζει τις μελισσοκομικές εργασίες με μορφή ημερολογίου μήνα με τον μήνα, μειονέκτημα του είναι ότι αναφέρεται σε μια άλλη μελισσοκομική πραγματικότητα από την δική μας, το οποίο δεν είναι και τόσο κακό αν δεν υιοθετήσεις άκριτα το κάθε τι που γράφει, μπορείς να μάθεις πάρα πολλά και μόνο με την σύγκριση μεθόδων από διαφορετικές περιοχές και συνθήκες, κάτι νέο που μπορεί να αποτελέσει τροφή για σκέψη, αστείο το εξώφυλλο που δείχνει τρύγο χωρίς στολή και χωρίς μέλισσες επίσης χα χα χα. Προφανέστατα οι γαλλικές μέλισσες (σε αντίθεση με τους Γάλλους) είναι ευγενικές και δεν σε τσακίζουν αν πας να τους κλέψεις το μέλι χα χα χα. 


ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ

ΑΝΔΡΕΑΣ ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΥ

Η καλύτερη επιλογή για νεότερους και εμπειρότερους μελισσοκόμους από ένα γνώστη της σύγχρονής Ελληνικής μελισσοκομίας, πλήρες οδηγός αντιμετώπισης  ήμερα με την ημέρα προβλημάτων που θα αντιμετωπίσει ένας μελισσοκόμος από ένα άτομο που για μένα αυτή την στιγμή είναι ο καλύτερος θεωρητικός γνώστης της ελληνικής μελισσοκομίας, το συνιστώ ανεπιφύλακτα, άριστη αγορά και πιο συμφέρουσα αγορά ταυτόχρονα!


ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΑ ΦΥΤΑ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΛΑΚΟΥΤΣΗΣ

Ένα καλό βιβλίο σχετικά με το σημαντικότερο παράγοντα ανάπτυξης των μελισσιών (οι νεκταροέκκρισεις φυσικά!) με μεγάλο βαθμό ολοκλήρωσης σχετικά με αυτές αλλά όχι πλήρες (το είχα διαπιστώσει αυτό όταν ετοίμαζα την ανάρτηση μου Μελισσοκομική χλωρίδα Θεσσαλονίκης ) αλλά αρκετά για να βοηθήσει οποιοδήποτε μελισσοκόμο (και όχι μόνο), η ύπαρξη βιβλίων που δεν είναι καθαρά μελισσοκομικά στην βιβλιοθήκη μας είναι μονόδρομος λόγου της περιπλοκότητας του αντικειμένου εργασίας μας. 


ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ



ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ

Το περιοδικό σημείο αναφοράς του μελισσοκομικού χώρου, πολύ καλό και αξίζει η ετήσια συνδρομή σε αυτό, θέματά όπως μελισσοκομικοί χειρισμοί μηνός (άλλο ένα πράγμα που το έχουν κατακλέψει αβέρτα όλοι χα χα χα), ειδικευμένα μελισσοκομικά θέματα από επιστήμονες του χώρου, παρουσίαση ιστοριών από το παρελθόν, όλα καλά αλλά και ένα παράπονο και επισήμανση δικιά μου, λόγου της ύπαρξης διαφημίσεων δεν μπορεί να καταστεί ως πλήρως επιστημονικό περιοδικό του χώρου, αρκετές διαφημίσεις υπόσχονται λαγούς με πετραχήλια και δεν υπάρχει κριτική πάνω σε αυτές από τους αρθρογράφους (δεν δαγκώνεις το χέρι που σε ταΐζει) θα προτιμούσα να πληρώνω ένα αυξημένο κόστος στην συνδρομή του περιοδικού και να μην έβλεπα διαφημίσεις μέσα του, και μάλιστα διαφημίσεις που σε άλλους κλάδους δεν θα περνούσαν από το ΕΣΡ λόγου της παραπληροφόρησης και των ψευδών δηλώσεων που κάνουν. Στα υπόψη αυτό από τους εκδότες τους, για κάτι καλό και αξιόπιστο υπάρχει κόσμος που θα πληρώσει περισσότερο για να το αποκτήσει! Επίσης πολύ καλό θεωρώ ότι μπορείς να πάρεις τεύχη από το περιοδικό από προηγούμενες χρονιές ντυμένα με σκληρόδετο εξώφυλλο (καλά είναι να πάρετε 2-3 τόμους από προηγούμενες χρονιές από την χρονιά που αρχίσατε την ενασχόληση σας με την μελισσοκομία).




Υστερόγραφο

Έχοντας πάει να αγοράσω βάζα και κερόπανα από ένα προμηθευτή μου πέτυχα ένα μελισσοκόμο που δεν με ήξερε από το Blog μου και καθώς ο προμηθευτής μου του είπε "ότι αυτός είναι που τα χώνει σε όλους" θεώρησε το παιδί μια που δεν με ήξερε ότι είμαι ένας από τους ανώνυμους που κράζουν κάποιους ξεσηκωμένους μέσα στα σχόλια τους που έχουν στα Blog τους. Φυσικά και του εξήγησε ο προμηθευτής μου ότι εγώ κράζω επώνυμα και μόνο από το Blog μου (ή το προφίλ μου στο Facebook). Το οποίο φυσικά και είναι η μόνη αλήθεια. Αλλά για να αποδείξω ότι δεν είμαι ελέφαντας ας κάνω την παρακάτω δήλωση " Ποτέ μα ποτέ δεν υπάρχει περίπτωση να σχολιάσω ανώνυμα ή και επώνυμα στα σχόλια αναρτήσεις από Blog που δεν τα έχω σε καμία εκτίμηση. Ο χρόνος μου είναι υπερπολύτιμος για να το σπαταλώ σε ασχολίες και σε άτομα που δεν αξίζουν ούτε καν της προσοχής μου. Σπουδαίοι είναι κάποιοι μόνο μέσα στην φαντασία τους, και στην πραγματικότητα δεν περιστρέφεται ο κόσμος γύρω τους. Ξεσηκωμένα άτομα δεν είναι άτομα που αξίζουν οποιαδήποτε προσοχής από εμένα". Τα λέω αυτά για να μην ακούσει καμία φορά κανένας φουκαράς που τόλμησε να αρθρώσει άποψη που δεν συμφωνεί με τους τρελούς προφήτες τα εξ αμάξης γιατί οι ΑΥΘΕΝΤΙΕΣ θα νομίζουν λανθασμένα ότι τα λένε σε μένα!

Χα χα χα.

Δύσμοιροι ξεσηκωμένοι φουκαράδες!

Α ναι και στις αναρτήσεις μου βάζω διαρκώς ημερομηνία από κάτω για να μην τολμώ να τις παρουσιάζω μετά από λίγο καιρό ως "νέες" αναρτήσεις, μακάρι να είχαν όλοι αυτό το σκεπτικό!


Μότσανος Λάζαρος

Σοχός 07/09/2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου