Για μια ακόμα ανάρτηση να βγάλουμε γιατί ως γνωστό τώρα κάνω διακοπές από το Blog και υποτίθεται δεν γράφω απολύτως τίποτα σε αυτό (πρώτα σου βγαίνει η ψυχή και μετά το χούι χα χα χα).
Και με αυτή την ανάρτηση που υποτίθεται δεν την έχω γράψει φτάνουμε στο πέμπτο μέρος της σειράς αναρτήσεων απαντώ εκεί που δεν με σπέρνουν. Τουλάχιστο η σειρά είναι απαντώ εκεί που δεν με σπέρνουν και όχι απαντώ για πράγματα που δεν τα έχω δοκιμάσει ο ίδιος (τώρα τελευταία είδα ανάρτηση για ένα εξεζητημένο μελισσοκομικό χειρισμό και τακτική και όταν στα σχόλια ρωτήθηκε ο Blogger τα πως και τα γιατί της τεχνικής απάντησε "Ααααααααααα εγώ δεν τον έχω κάνει απλώς σας γράφω την τεχνική από το τάδε βιβλίο"!!!!!. ΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ καλά! Παπαριές στο τετράγωνο! χα χα χα). Παίδες την επόμενη φορά που θα σας πει κάποιος για το πόσο μέλι βγάζουν οι κυψέλες σε συνθήκες πχ έλλειψής βαρύτητας (και φυσικά δεν είναι αστροναύτης για να το ξέρει χα χα χα) κάντε δύο τουλάχιστο πράγματα αν σέβεστε την νοημοσύνη σας Α/ Κράξτε τον Β/ Αγνοήστε τον.
Δεν νομίζετε ότι είναι προσβλητικό να σας περνούν για ηλίθιους?
Πάμε παρακάτω, κοιτάζω τα προσωπικά μου μηνύματα και βλέπω ενδιαφέροντες ερωτήσεις από πολύ κόσμο, αλλά συνήθως σπάνια να δίνω απαντήσεις με την μορφή των αναρτήσεων μου (τεράστια σεντόνια χα χα χα) που και να είναι και εύκολο να τις βάλω σε μια ανάρτηση αυτούσιες χωρίς πολύ πολύ επεξεργασία, και να είναι επίσης τόσο γενικευμένες ώστε να ανταποκρίνονται σε μεγάλους αριθμούς μελισσοκόμων (λογικό ο άλλως σου εκθέτει το συγκεκριμένο προβλήματα του για να τον βοηθήσεις τον συγκεκριμένο μελισσοκόμο στην συγκεκριμένη περίσταση όχι για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα γενικώς από όλους τους μελισσοκόμους της Ελλάδος χα χα χα). Επίσης φυσικά και αφαιρώ από μέσα οποιαδήποτε προσωπική πληροφορία για αυτόν που κάνει την ερώτηση (χρειάζεται να αναφέρω καν το γιατί?). Οπότε αρκετές από τις ερωτήσεις (και απαντήσεις που έχω δώσει) που μου έχουν κάνει να μην είναι δυνατό να μεταφερθούν εδώ. Δεν πειράζει ήδη είπα ότι αποτελεί μια μορφή επικοινωνίας και μόνο αυτή η σειρά και θα λειτουργεί συμπληρωματικά και με τις αναρτήσεις που ήδη έχω ανεβάσει. Μια μεγάλη πηγή γνώσεων αποτελούν αυτά, ιδίως από κάποιων που δεν θέλει να το παίξει μελισσοδιδάσκαλος (ήδη σιγά σιγά το Blog θα απομακρύνεται από αυτό τον ρόλο που δεν τον επιδίωξε ποτέ και θα προσαρμόζεται σταδιακά όλο και περισσότερο στα ενδιαφέροντα μου και τον κόσμο έτσι όπως τον βλέπω εγώ, ένας κόσμος στον οποίο η μελισσοκομία είναι ένα κομμάτι του και μόνο, και μάλιστα όχι το μεγαλύτερο κομμάτι του! Κάτι που το θεωρώ μάλιστα και επιβεβλημένο να το δείξω, γιατί ακόμα και το ποίος είσαι επηρεάζει το αν ο άλλος θεωρεί ότι αυτά που λες αξίζει να τα προσέξει και ακόμα περισσότερο να τα υιοθετήσει).
Φυσικά και δεν θα λείψουν ποτέ τα μελισσοκομικά θέματα από αυτό το Blog αλλά πάντα σε ορισμένα όρια. Όρια στην θεματολογία (πχ όχι θεραπείες, το έχω δηλώσει αυτό) και όχι σε ότι δεν έχω προσωπική άποψη και εμπειρία πάνω σε αυτό. Οπότε αν ξέρετε τους περιορισμούς που έχω θέσει ο ίδιος στον εαυτό μου σχετικά με το τι μπορώ να γράψω αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορώ να αποδεχθώ και τον ρόλου του "Δασκάλου" και ακόμα περισσότερο του "Εκπροσώπου" του κλάδου. Ψωνάρα τόσο πολύ δεν είμαι, αφήνω αυτό τον ρόλο σε άλλα ξεσηκωμένα άτομα (μην με ξαναρωτήσετε! Ξέρετε ακριβώς ποιοι είναι αυτοί! Με πάνω από 6 εκατομμύρια προβολές αποκλείεται να μην τους έχετε δει έστω και μια φορά χα χα χα).
Πάντως αν συνεχίσω να ακούω γκρίνιες γενικευμένες του στιλ γεμίσαμε "δασκάλους" και τέτοια αδερφίστικα χωρίς να αναφέρονται ποιοι είναι αυτοί οι "δάσκαλοι" που τόσο ενοχλούν, ξέρετε τι ακολουθεί! Να μάθετε είτε να μιλάτε αντρίκια με ονόματα είτε να κάνετε γαργάρες χα χα χα.
Άντε πολύ σας ζάλισα τον έρωτα και εγώ πάμε παρακάτω.
Α και ναι!
Ετοιμαστείτε για ένα καλό διάστημα χωρίς αναρτήσεις από εδώ και πέρα!
Χα χα χα.
21. Πώς κάνουμε συνενώσεις μελισσιών? Bear's Nest εγώ τις συνενώσεις μου
τις κάνω με εφημερίδα και τσίπουρο βάζοντας το πιο αδύναμο μελίσσι επάνω και
κάνοντας πολλές πολλές τρύπες στην εφημερίδα (όχι τεράστιες αλλά όχι και όσο
κάνει μια καρφίτσα, πες στο 1/3-1/2 της διαμέτρου μιας μέλισσας) συνήθως αυτό αρκεί
(η εφημερίδα ένα φύλλο ε! ‘Όχι βάζουμε αβέρτα εφημερίδες και περιμένουμε να τις
τρυπήσουν!) ίσως χρειασθεί να βάλεις και ένα πετραδάκι ανάμεσα στους ορόφους
για να έχουν μια είσοδο να μπαινοβγαίνουν οι μέλισσες και να μην υπάρχουν
φαινόμενα σαν αυτό που έπαθε ο άλλος μελισσοκόμος και του πέθανε το μελίσσι (αν
και κάτι τέτοια περιστατικά είναι πολύ σπάνια και συνήθως έχει κάνει χοντράδα ο
μελισσοκόμος).
Και μερικές διευκρινήσεις ακόμα: βάζεις το δυνατό
κάτω ρίχνεις λίγο τσίπουρο εδώ και εκεί, βάζεις τάκα τούκα την εφημερίδα και
κάνεις τρύπες παντού (ανάμεσα στα πλαίσια δηλαδή στην πραγματικότητα αλλά κάνε
από 2-3 ανάμεσα σε κάθε γραμμή ανάμεσα στα πλαίσια, ρίξε λίγο τσίπουρο και πάνω
στην εφημερίδα (όχι πολύ, όχι σε ένα μέρος, όπως ρίχνει αγιασμό ο παπάς με τον
βασιλικό), τοποθέτησε τον πάνω όροφο με τα πλαίσια της παραφυάδας πάνω από τα
πλαίσια με τον μεγαλύτερο πληθυσμό από το κάτω μελίσσι, λίγο αγιασμό με τσίπουρο
ακόμα) και κλείσε, μπορείς όταν τοποθετείς τον όροφο να βάλεις και πετραδάκι
ανάμεσα στους ορόφους. Πάνε σε 2-3 ημέρες και δες το αποτέλεσμα, αν δεν μπήκαν
ακόμα βοήθα λίγο μεγαλώνοντας τις τρύπες.
Έχω δει σε παλιό μελισσοκόμο να πίνει μια γενναία ποσότητα τσίπουρο και να το φτύνει μέσα στην κυψέλη όπως κάνουν αυτοί που φτύνουν φωτιά στο τσίρκο αλλά αυτό προϋποθέτει ότι δεν φοράς μάσκα χα χα χα.
22. Βρίσκω αρκετές νεκρές μέλισσες έξω από την κυψέλη είναι φυσιολογικό? Bear's Nest Λογικό είναι να βρίσκεις 20-30 την ημέρα, 100-200 όχι δεν είναι, πρώτα από όλα καθάρισε από τις νεκρές μέλισσες τα μπροστά μέρη των κυψελών έτσι ώστε όταν πας την επόμενη ημέρα να συλλέξεις τις μέλισσες για να τις μετρήσεις (για να είσαι σίγουρος για τους αριθμούς), δες τα χαρακτηριστικά των κυψελών που βρίσκεις τις νεκρές μέλισσες (εάν είναι οι αδύναμες και δεν δίνει το μέρος μπορεί να τις βάζουν χέρι τα δυνατά και να τα λεηλατούν, και αυτό που βλέπεις έξω από τις κυψέλες είναι τα αποτελέσματα των μαχών από τους φρουρούς και τις λεηλάτριες, σε αυτή την περίπτωση είτε μείωσε τις εισόδους στις κυψέλες με τα αδύναμα -πρώτο βήμα-είτε πάρε μακριά τα αδύναμα -δεύτερο βήμα-).
Σε περίπτωση που οι νεκρές μέλισσες είναι σε όλα τα μελίσσια (και δυνατά και αδύναμα) τότε υπάρχει μεγάλο πρόβλημα, υποψιάζομαι ραντίσματα (ιδίως εάν τα έχεις κοντά σε οπωροφόρα - μηλιές, ροδακινιές, κερασιές, πχ εγώ τα έχω κοντά σε πολλές ροδακινιές και το %@*#$ ο αγρόταρος ψεκάζει κάθε μέρα τις τελευταίες 5 ημέρες μέρα μεσημέρι ωστόσο είμαι τυχερός γιατί μόλις άνοιξε η ελαιοκράμβη και τα μελίσσια πάνε μόνο εκεί σαν τρελά, αλλιώς θα του έχωνα την ραντιστήρα στον Κώλο τον #$%^&*!), κάνε ανιχνεύσεις διαρκώς αυτή την εποχή γιατί από μαλάκες καλά πάμε σαν χώρα, και τα μελίσσια τα αλλάζεις μέρος εάν βλέπεις ότι συνεχίζουν να ραντίζουν, εάν δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για τα ραντίσματα εκτιμάς εάν είναι και τόσο καλό το μέρος αυτή την εποχή από άποψη ανθοφορίας σε σχέση με άλλα μέρη τόσο ώστε να δικαιολογεί τις αυξημένες απώλειες σε μέλισσες πχ εγώ αν ράντιζαν τις ροδακινιές και υπήρχαν μόνο αυτές θα έφευγα δεν είναι τόσο σοβαρή η ανθοφορία τους εάν κάπου αλλού άνοιγε η ελαιοκράμβη, αντίθετα εάν η ελαιοκράμβη είχε ανοίξει και την ράντιζαν τότε θα ήταν πολύ δύσκολη η επιλογή!
Αλλά πέρα από αυτά μην ξεχνάς δεν είναι μόνο θέμα ανθοφορίας, αν στα ξεκληρίσουν τελείως τα μελίσσια στα αρχίδια σου η ανθοφορία, δεν θα σε νοιάζει γιατί δεν θα είχεις πλέον μελίσσια! Σόρρυ που άργησα να απαντήσω αλλά ήμουν στα μελίσσια και θα ξαναπάω εκεί, είμαστε πλέον στο καλό τρέξιμο, εσύ στο μεταξύ μην αργείς στις κινήσεις σου, σήμερα καθάρισε το μέρος από νεκρές μέλισσες, κλείσε εισόδους στα αδύναμα (βάλε την πόρτα στο στενό άνοιγμα χειμωνιάτικη) κάνε ανίχνευση στο γύρω μέρος για ραντίσματα, αύριο πάνε μάζεψε τις νεκρές μέλισσες, μέτρα τες, δες αν υπάρχουν και σε δυνατά μελίσσια ή μόνο σε αδύναμα και αν είναι μόνο στα αδύναμα (που έχεις κλείσει τις πόρτες σε χειμερινές) τα μετακινείς, εάν είναι και στα δυνατά ίσως θα πρέπει να τα μετακινήσεις όλα. Σήμερα για καλό και κακό κάνε και ανίχνευση και για να βρεις μέρος για άλλη τοποθέτηση (είτε για τα αδύναμα είτε για όλο το μελισσοκομείο).
Και μία ακόμα λεπτομέρεια εάν οι μέλισσες είναι νεκρές με τα φτερά τεντωμένα και την γλώσσα έξω (κυρίως αυτό) αυτό είναι σημάδι δηλητηρίασης πρόσεξε το.
23. Έχω λίγα πλαίσια με μέλια από διαφορετικές ανθοφορίες κλειστά που τα έχω τρυγίσει σε διαφορετικές περιόδους μπορώ να τα αναμείξω όλα μαζί για να έχω μια αξιοπρεπή ποσότητα μελιού? Bear's Nest Κανονικά δεν μπορείς να αναμίξεις μέλια διαφορετικά!Χρειάζεται θερμαινόμενο δοχείο με αναδευτήρα (για δύο τουλάχιστο μέρες εισάγεις τα διαφορετικά μέλια και τα θερμαίνεις και τα αναδεύεις διαρκώς για να γίνει η μείξη με αποτέλεσμα να ανεβαίνει το HMF, αυτός είναι και ο λόγος που κυνηγούν το συγκεκριμένο δείκτη από την αγρονομία, είναι σημάδι ελληνοποιήσεων μελιών, αυτό κάνουν οι έμποροι με τα μέλια τους, παίρνουν διαφορετικά μέλια (αλβανικά, κινέζικα, βουλγάρικα, και ελάχιστο ελληνικό) και κάνουν την μείξη τους).Θεωρητικά χωρίς το παραπάνω δεν γίνεται, καλά θα είναι να τα κρατάς μέσα στην κυψέλη (και για απόθεμα αν όλα πάνε σκατά όπως φέτος που γαμιέται στις βροχές) αλλά και για να το ομοιογενοποιούν οι μέλισσες μόνες τους με την τροφάλλαξη, δυστυχώς έχεις λίγες κυψέλες και οι τρύγοι σου θα είναι μικροί σχετικά με τον όγκο εργασίας της όλης διαδικασίας ξέρω, αλλά καλύτερα είναι αν το αποφασίσεις να τρυγήσεις να το κάνεις έτσι (μικροί τρύγοι διαφορετικών μελιών), θα μπορείς να πετύχεις και διαφοροποίηση των προϊόντων σου έτσι (ποικιλία μελιών, καλό είναι να έχεις πολλές γεύσεις, αρκεί να τους το παρουσιάζεις αυτό πλήρες, κάνοντας έρευνα για κάθε είδος μελιού και αναφέροντας τους τα διαφορετικά χαρακτηριστικά και πλεονεκτήματα τους).Σε εμάς προσπαθούσαν στον μελισσοκομικό συνεταιρισμό μας τα αρχαία χρόνια να λύσουν το πρόβλημα της χαμηλής τιμής του βελανιδόμελου (μαύρο μέλι) με την μείξη σε τέτοια δοχεία με άλλα ανθόμελα, το μόνο που πέτυχαν ήταν η διαπίστωση ότι με ότι και να κάνεις ανάμειξη το βελανιδόμελο και σε όποια αναλογία και να το κάνεις το μέλι που θα βγάλεις θα είναι πάντα μαύρο χα χα χα.
Και έτσι κόψαν πειράματα και μαλακίες και έχουμε το βελανιδόμελο μας (το αγαπημένο μου!) πλήρες και καθαρό χα χα χα.
24. Τι σημαίνει αποδυναμώνουμε ένα μελίσσι? Πότε και γιατί το κάνουμε αυτό? Bear's Nest Από την στιγμή που παίρνεις πλαίσια από ένα μελίσσι με γόνο και τροφές και φυσικά πληθυσμό (για να κάνεις παραφυάδα) το αρχικό μελίσσι θα αποδυναμωθεί, φαντάσου σε εσένα από τα 5 λίτρα αίμα να σου πάρει κάποιος το 1 θα σέρνεσαι τελείως χα χα χα.Τώρα θα αναγκαστείς να αποδυναμώσεις το μελίσσι για να κάνεις παραφυάδα όταν θέλεις να αυξήσεις τα μελίσσια σου (δεν μπορείς να έχεις μόνο κέρδος παντού, κάπου κερδίζεις κάπου χάνεις).Τώρα παραφυάδες μπορείς να κάνεις όταν βγάλουν βασιλικά κελιά είτε αν κάνεις την τακτική του ακάλυπτου γόνου.Για περισσότερα δες προηγούμενη ανάρτηση μου Μελισσοκομικά Σκονάκια.
25. Τι σημαίνει αρρενοτόκος βασίλισσα (αρρενοτόκο μελίσσι), πότε παρατηρείται αυτό το φαινόμενο και τι πληροφορίες ξέρεις? Bear's Nest όταν ορφανεύει ένα μελίσσι και δεν κατορθώσουν οι μέλισσες να δημιουργήσουν μια νέα βασίλισσα, παίρνοντας από ακάλυπτο γόνο λάρβα για να την τοποθετήσουν σε βασιλικό κελί έτσι ώστε να δημιουργηθεί νέα βασίλισσα (γονιμοποιημένη)- βλέπε προηγούμενη ανάρτηση μου Μελισσοκομικά Σκονάκια σχετικά με τις ημέρες που θέλει το κάθε τι στην κυψέλη- τότε μετά από 1 μήνα χωρίς βασίλισσα αρχίζει το μελίσσι να γίνεται αρενοτόκο (χωρίς τις φερομόνες της βασίλισσας αρχίζουν κάποιες εργάτριες να γεννάνε αυγά). Δυστυχώς όμως επειδή οι εργάτριες μάνες δεν είναι γονιμοποιημένες κάθε αυγό που γεννάνε είναι κηφήνας, οπότε αν δεν επέμβει ο μελισσοκόμος (για να βάλει είτε βασιλικό κελί, είτε ακάλυπτο γόνο για να χτίσουν νέο βασιλικό κελί, είτε έτοιμη γονιμοποιημένη βασίλισσα από βασιλοτροφία) τότε θα χαθεί το μελίσσι. Υπόψη εάν μείνει ορφανό το μελίσσι το παράθυρο για να πάρουν ακάλυπτο γόνο είναι 10-11 ημέρες μετά ακάλυπτο γόνο μπορούν να βρουν μόνο από τον μελισσοκόμο, εάν για οποιοδήποτε λόγο δεν βγει βασίλισσα ή δεν γονιμοποιηθεί (ελαττωματική βασίλισσα ή κελί, αποτυχία να γονιμοποιηθεί, θάνατος στο ταξίδι γονιμοποίησης) τότε χωρίς βοήθεια το μελίσσι μετατρέπεται σε αρρενοτόκο.
26. Είμαι από την Κρήτη και τα μελίσσια μου (δεκαράκια) λίγο πριν τα πεύκα έχουν 7-8 πλαίσια γόνου (περισσότερα από ότι την άνοιξη!) και ενώ θα έπρεπε να τρυγίσω θα πρέπει να περιμένω είναι φυσιολογικό αυτό? Bear's Nest Σπάνια είναι κακό να έχουν γόνους τα μελίσσια, και φυσιολογικό δεν το λες να έχουν τόσους γόνους τέτοια εποχή αλλά για την συγκεκριμένη χρονιά με τις αβέρτα βροχές είναι κάτι που μπορεί να συμβεί, τώρα για τρύγους ναι μπορεί να υπάρχει χάσιμο και να πάρεις τώρα λιγότερα μέλια αλλά αν πας στα δύο βαρέματα του πεύκου με τόσο γόνο μπορεί να τα πας πολύ καλά (φυσικά ανάμεσα στα 2 βαρέματα θα τα βγάλεις από τα πεύκα για να ξαναγονεύσουν και λίγο και αν μπορείς τάισε τα και γυρεόπιτα -δικιά σου και όχι του εμπορίου-) επίσης σαν επιλογή αν δεν στοχεύεις το πεύκο θα μπορούσε να είναι και ένα σπάσιμο παραφυάδων με τόσους γόνους, και δεδομένου ότι είσαι στην Κρήτη και οι ανάγκες στο ξεχειμώνιασμα δεν είναι τόσο αυξημένες, υπάρχει ακόμα πολύ χρόνος (και προφανέστατα δίνει και το μέρος που τα έχεις για να έχεις τόσους γόνους) και με λίγο τάισμα με σιρόπι και μια τοποθέτηση σε σουσούρες - φθινοπωρινό ρείκι (εκεί δεν ταΐζεις σιρόπι αλλά μόνο ζαχαροζήμαρο αν δεν βρίσκουν πολύ γιατί είναι επικίνδυνη ανθοφορία και θέλει προσοχή) μπορείς να βγάλεις μελίσσια για του χρόνου που θα πετάνε κυριολεκτικά. Με τόσους γόνους μπορείς να έχεις την δυνατότητα για μια πολύ ευέλικτη τακτική που θα την προσαρμόσεις ανάλογα στον σχεδιασμό σου και πάντα φυσικά με τις συνθήκες ανθοφορίας που θα συναντήσεις από εδώ και πέρα.
Σειρά "Απαντώ εκεί που δεν με σπέρνουν".
Μότσανος Λάζαρος
Σοχός 27/11/2014