UA-50457385-1

Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015

Μελισσοκομικές ομάδες κανόνες διαχείρισης τους και συμπεριφοράς μέσα σε αυτές



 Για να γράψουμε μια ανάρτηση για μελισσοκομικές ομάδες μια που έχουμε καιρό να τις κράξουμε!

 Χα χα χα.

 Σήμερα θα γράψω μερικούς κανόνες που θεωρώ εγώ ότι θα πρέπει να τηρούν οι διαχειριστές των μελισσοκομικών ομάδων (για τα μέλη των μελισσοκομικών ομάδων ήδη έχω γράψει από πέρσι την ανάρτηση Μελισσοκομία και κοινωνικά δίκτυα καλό είναι να την διαβάσετε αν δεν την έχετε διαβάσει ήδη) για να λειτουργούν τις ομάδες όπως θεωρώ εγώ ως τον σωστό τρόπο (και εγώ είμαι από τους πολύ αυστηρούς κριτές!).

 Δυστυχώς οι μελισσοκομικές ομάδες είναι πάρα μα πάρα πολλές και ελάχιστες λειτουργούν σωστά από τους διαχειριστές τους. Με αποτέλεσμα συνήθως η συμμετοχή σε αυτές να προκαλεί απογοήτευση και άσχημες εντυπώσεις (σε άτομα τουλάχιστο που έχουν ένα επίπεδο γνώσεων στην μελισσοκομία και το κυριότερο έχουν μια εκτεταμένη ενασχόληση με Forum -Ομάδες κοινών ενδιαφερόντων πολύ, πολύ, πολύ πριν το Facebook!- στο παρελθόν -πολύ, πολύ, πολύ πίσω! Χα χα χα-).

 Οπότε για να θέσουμε μερικούς κανόνες που θα πρέπει να ακολουθούν οι διαχειριστές τους και μια συμπεριφορά που πρέπει να έχουν μήπως φιλοτιμηθεί κανείς από αυτούς (ή από όσους θα γίνουν στο μέλλον) να τους ακολουθήσει.

 Και αρχίζουμε την απαρίθμηση του κάθε κανόνα με ένα μικρό σχολιασμό για τον κάθε ένα.


 1/ Να είναι κατάλληλος για διαχειριστής. Δυστυχώς παίδες ο σωστός διαχειριστής θα πρέπει να ανταποκρίνεται στο ρητό "Θα πρέπει να είσαι λέρα για να κυβερνάς γαλέρα!" .Καλώς κακώς για να γίνεις διαχειριστής μελισσοκομικής ομάδας θα πρέπει να έχεις ορισμένες ικανότητες, προϋποθέσεις, χαρακτηριστικά.

 Πρώτα από όλα θα πρέπει να είσαι ευγενικός, να φέρεσαι με καλούς τρόπους σε κάθε ένα, να φέρεσαι με σεβασμό σε κάθε μέλος της ομάδας. Έχω πετύχει πολλούς διαχειριστές ομάδων που ήταν είρωνες, κακότροποι, αγενείς, ανάγωγοι. Το χειρότερο που μπορεί να έχει ένας διαχειριστής είναι να μην έχει τρόπους! Έχουν όλοι οι Έλληνες μια έμφυτη αντιπάθεια στην εξουσία (και ο διαχειριστής σε μια ομάδα είναι εξουσία! Μην γελιέστε!) αν κατορθώνεις και χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια να προκαλείς με τον χαρακτήρα σου αντιπάθεια το μείγμα θα γίνει σε ελάχιστο χρόνο εκρηκτικό. Στο τέλος θα μείνουν μόνο δουλοπρεπείς χαρακτήρες μέλη σε μια ομάδα που ο διαχειριστής τους είναι προβληματικός χαρακτήρας (γιατί όλοι οι υπόλοιποι θα εγκαταλείψουν την ομάδα, και πολύ καλά θα κάνουν!).

 Βέβαια το να είσαι ευγενικός και με καλούς τρόπους δεν σημαίνει ότι δεν θα διαχειρίζεσαι την ομάδα με σιδερένιο γάντι! Άλλο η ευγένεια και άλλο η αδυναμία, δυστυχώς στην Ελλάδα μια που δεν έχουμε μεγάλη σχέση με τους καλούς τρόπους ή την ευγένεια πολλές φορές συγχέουμε τα παραπάνω με την αδυναμία χαρακτήρα και προσπαθούν οι πιο "πονηροί" από εμάς (τους Έλληνες) να το εκμεταλλευτούμε αυτό (για να κάνουμε οτιδήποτε γουστάρουμε).

 Θα πρέπει να έχεις τις γνώσεις και τις ικανότητες έπειτα για να μπορείς να είσαι απίκο σε κάθε ερώτηση και απάντηση που θα γίνει μέσα στην μελισσοκομική σου ομάδα, για κάθε θέμα που θα αναπτυχθεί εκεί μέσα (αρκεί να μην παραβιάζει την θεματολογία της μελισσοκομικής σου ομάδας, παρακάτω θα δούμε τι τρέχει και με αυτό). Καλός ο ενθουσιασμός που μπορεί να έχει ένας νέος μελισσοκόμος διαχειριστής μελισσοκομικής ομάδας αλλά για να είσαι παρόν σε οποιοδήποτε ερώτημα που μπορεί να κάνει οποιοδήποτε μέλος μελισσοκομικής ομάδας, για κάθε απορία που δεν μπορεί να την καλύψει μόνος του από μελισσοκομικά βιβλία ή σεμινάρια θα πρέπει να είσαι καλός γνώστης της μελισσοκομίας (της πραγματικής και όχι της θεωρητικής!) και οι απαντήσεις σου να είναι σωστές (άλλο δίνω απαντήσεις άλλο δίνω σωστές απαντήσεις χα χα χα). Σκληρό μεν αυτό που μόλις είπα, αληθές όμως δε!

 Επίσης χρειάζεται να έχεις πολύ χρόνο και διάθεση για να είσαι απίκο σε κάθε ερώτηση, θέμα, συζήτηση. Αν έχεις 250-400 κυψέλες να δουλεύεις (ή μια συμπληρωματική εργασία μαζί με την μελισσοκομία ή δουλεύεις όλα τα προϊόντα της κυψέλης) που θα βρεις τον χρόνο και την διάθεση για να συμμετέχεις αβέρτα? Ναι αλλά εδώ έχουμε μια αντίφαση! Ο επαγγελματίας μελισσοκόμος δεν έχει  διάθεση και χρόνο για να διαχειρίζεται μελισσοκομικές ομάδες, αλλά είναι αυτός που θα πρέπει να διαχειρίζεται μελισσοκομικές ομάδες γιατί έχει τις γνώσεις και την εμπειρία! Ναι υπάρχει μια τεράστια αντίφαση και δεν ξέρω πως μπορεί να λυθεί!

2/ Να ξέρει τι θέλει να πετύχει με αυτή την ομάδα. Αν θέλει στόχος της ομάδας να είναι η διάχυση της γνώσης έχει καλώς, αν αντίθετα θέλει να διαφημιστεί μέσα από αυτή τότε κάνει κάτι μάλλον λάθος. Δυστυχώς για να διαφημιστείς από μια μελισσοκομική ομάδα σημαίνει ότι δεν θα μπορείς να κάνεις σωστά την δουλειά σου ως διαχειριστής της μελισσοκομικής ομάδας (που αν την κάνεις σωστά την δουλειά σου θα είσαι κάτι ανάμεσα σε κέρβερο και επιλοχία του λόχου-Η μάνα του λόχου χα χα χα-) . Δεν μπορείς να είσαι διαχειριστής μελισσοκομικής ομάδας (ή οποιοδήποτε ομάδας ή Forum ή και blog) και να είσαι καλός με όλους! Για να κάνεις ομελέτα θα πρέπει να σπάσεις αυγά ή δεν μπορείς να έχεις και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο (καμία άλλη κλισέ παροιμία μπάρμπα δεν υπάρχει? Χα χα χα). Και δυστυχώς πωλήσεις (προϊόντων ή και υπηρεσιών δικές σου προς τους άλλους) με το να έχεις προστριβές με πολύ κόσμο δεν κάνεις! Βασικός νόμος των πωλήσεων αυτός χα χα χα.

 Επίσης το να δημιουργείς μια ομάδα με όνομα "τρέχα γυρευόπουλος" και μετά από ένα χρονικό διάστημα και μερικές χιλιάδες μέλη μέσα της να το αλλάζεις αυτό το όνομα της ομάδας βάζοντας το δικό σου όνομα μέσα στον τίτλο της για να διαφημίσεις τον εαυτό σου είναι τεράστιο σφάλμα (εγώ το χαρακτηρίζω μάλιστα ως απάτη!). Το έχω δει αυτό να το κάνουν πολλές φορές διαχειριστές (υπερβολικά πολλές φορές!!!).

 Έχω δει ομάδα μελισσοκομική στην οποία ο διαχειριστής της να συμμετέχει αραιά και που όταν έφτασε  ένα κρίσιμο αριθμό μελών να κοτσάρει το όνομα του στον τίτλο της ομάδας χωρίς να ρωτήσει κανένα για αυτό (η απόλυτη αγένεια! Να φέρνεις τον άλλο προ τετελεσμένων γεγονότων! Σαν να λες σας έχω γραμμένους όλους στους όρχεις μου, κάνω ότι γουστάρω!).

 Επίσης έχω δει άτομο που κάνει σεμινάρια (μάλλον συγγενή ατόμου που έκανε σεμινάρια) να έχει την διαχείριση μελισσοκομικής ομάδας αλλά να μην καταδέχεται να απαντήσει σχεδόν τίποτα γιατί απλούστατα δεν γούσταρε να δίνει μελισσοκομική γνώση δωρεάν (εδώ φυσικά δεν είχαμε αλλαγή του τίτλου της μελισσοκομικής ομάδας, απλώς με έχει κάνει τόσο εντύπωση αυτό το γεγονός που θα το αναφέρω μέχρι να παγώσει η κόλαση χα χα χα)!!!! Φυσικά και έχει αρπάξει εδώ και πολύ καιρό διαγραφή και μπλοκάρισμα από μένα χα χα χα.

 Επίσης όμως στον αντίποδα έχω δει ένα νέο μελισσοκόμο  να αλλάζει με τον ίδιο τρόπο την ονομασία της ομάδας που είχε την διαχείριση της, να ρωτά αν είναι σύμφωνοι με αυτή την αλλαγή τα υπόλοιπα μέλη, και όταν κάποιος του είπε κακώς μας έβαλες προ τετελεσμένων γεγονότων πάνω σε αυτό το θέμα προς τιμή του άλλαξε πάλι τον τίτλο της μελισσοκομικής ομάδας στην αρχική του μορφή! Μπράβο!

 Εγώ από την μεριά μου θεωρώ ότι είναι απάτη το να κοτσάρεις εκ τον υστέρων το όνομα σου σε μια μελισσοκομική ομάδα, φίλε μου αν έβλεπα το όνομα σου εξ αρχής στον τίτλο της ομάδας μπορεί να μην έμπαινα (όχι μόνο εγώ αλλά και χιλιάδες ακόμα άτομα!) ή μπορεί να μην συμμετείχα ενεργά στην ομάδα σου (ιδίως αν δεν συμμετείχες εσύ καθόλου!) το να σε διαφημίζω με την παρουσία μου είναι ένα πράγμα που θα το κάνω στους καλούς μου φίλους και όχι στον καθένα (όπως φυσικά το ίδιο ισχύει για τον κάθε ένα, με την παρουσία σας τιμάτε και διαφημίζετε τον καθένα! Το μόνο εύκολο είναι να σε έχουν γραμμένο όλοι, το να αποτελείς μέρος των ενδιαφερόντων τους είναι το δύσκολο, καλό είναι να το εκτιμούμε αυτό).

 Μελισσοκομικές ομάδες που εξ αρχής έχουν το όνομα του δημιουργού τους τις θεωρώ εντιμότατες προσπάθειες, και μάλιστα συμμετέχω σε αρκετές από αυτές στις οποίες εκτιμώ τους διαχειριστές τους. Αλλά θα προτιμούσα να είναι μελισσοκομικές σελίδες και όχι ομάδες, έτσι μπορείς να παρουσιάσεις πολύ πιο σωστά την δουλειά σου παρά μέσα από τις μελισσοκομικές ομάδες. Και ο λόγος είναι ο αμέσως επόμενος κανόνας διαχείρισης.

 3/ Να διαγράφεις, να διαγράφεις, να διαγράφεις, να διαγράφεις! Πρώτα από όλα όταν δημιουργείται μια μελισσοκομική ομάδα καλό είναι να ορίζεται η θεματολογία της, καθώς και ο τρόπος συμπεριφοράς των μελών της ομάδας μεταξύ τους, και φυσικά να υπάρχει η προειδοποίηση ότι δεν θα  υπάρχει καμία μα καμία ανοχή στην παράβαση είτε της θεματολογίας της ομάδας ή στην παραβίαση των κανόνων συμπεριφοράς μεταξύ των μελών.

 Κάθε παράβαση θα έχει επίπτωση ανάλογα με την σοβαρότητα της παράβασης, θα υπάρχει πρώτα μια προειδοποίηση (αλλά μόνο μια!!!) και μετά κατευθείαν διαγραφή ή σε σοβαρότατες παραβάσεις κατευθείαν διαγραφή! Φυσικά σε κάθε διαγραφή θα υπάρχει η αιτιολόγηση γιατί έπεσε ο πέλεκυς, και για να καταλαβαίνει ο παραβάτης τι λάθος έκανε, αλλά κυρίως για να καταλαβαίνουν οι υπόλοιποι ότι ο πέλεκυς πέφτει εύκολα και σε όλους!!!

 Ας το δείξουμε αυτό με παράδειγμά.

 Πες ότι η αρκούδα είχε μελισσοκομική ομάδα (Ναι καλά!!!), οι περιορισμοί που θα έβαζε πρώτα από όλα θα ήταν ότι δεν θα υπήρχε πολιτικό θέμα μέσα στην μελισσοκομική του ομάδα, δεν θα υπήρχαν μελισσοκομικές θεραπείες πάλι μέσα σε αυτή την ομάδα (όποιος θέλει θεραπείες να δει την σελίδα του εργαστηρίου μελισσοκομίας του ΑΠΘ), όπως δεν θα υπήρχαν και διαφημίσεις σε αυτή την ομάδα (όποιος θέλει να διαφημιστεί το κάνει είπαμε στην δική του μελισσοκομική σελίδα!).

 Επίσης όσο αφορά την συμπεριφορά των μελών μεταξύ τους θα απαιτούσε η αρκούδα πλήρη σεβασμό της προσωπικότητας του άλλου, της φυλής του,και του φύλου του, της εθνικότητας του, της θρησκείας του, της οικονομικής του κατάστασης, της ιδεολογίας του (καλά πλάκες ανάμεσα στους οπαδούς των ποδοσφαιρικών ομάδων θα το επέτρεπα χα χα χα) και τέλος του γνωστικού επιπέδου του (όχι μόνο στην μελισσοκομία!).

 Οπότε για να δούμε πως θα λειτουργούσε η αρκούδα σε κάθε περίπτωση την μελισσοκομική της ομάδα. Κάποιος ανεβάζει πολιτική ανάρτηση, η αρκούδα κάνει την πρώτη φορά προειδοποίηση, την δεύτερη φορά κατευθείαν διαγραφή (λεπτομέρεια η αρκούδα κρατά αρχείο στον υπολογιστή με το ποίος έχει αρπάξει προειδοποίηση από αυτήν!!! Ναι !!! Η προειδοποίηση δεν θα δίνεται και μετά ποιος θυμάται ποίος ξέχασε! Είπαμε κέρβερος είναι ο διαχειριστής!).

 Πάμε παρακάτω.

 Κάποιος βγάζει θεραπείες στην ομάδα, Η αρκούδα βγάζει τον σύνδεσμο της σελίδας του εργαστηρίου μελισσοκομίας του ΑΠΘ για της θεραπείες με την ακριβή ερώτηση/ απάντηση στην ερώτηση για θεραπείες και προειδοποιεί ότι όποιος συνεχίσει το θέμα διαγράφεται, όποιος συνεχίζει το θέμα πραγματικά χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση διαγράφεται!!!!

 Επόμενο παράδειγμα.

 Κάποιος βγάζει διαφήμιση μέσα στην μελισσοκομική ομάδα, η αρκούδα τον διαγράφει άμεσα! Τέλος!

 Επόμενα παραδείγματα πάνω στην συμπεριφορά των μελών μεταξύ τους.

 Κάποιος προσβάλει την προσωπικότητα κάποιου άλλου μέλους, διαγραφή άμεσα!

 Κάποιος κάνει ρατσιστικό σχόλιο σε βάρος κάποιου άλλου, διαγραφή άμεσα!

 Κάποιος προσβάλει έναν νεότερο μελισσοκόμο γιατί ρώτησε κάτι απλοϊκό, διαγραφή άμεσα!

 Νομίζω πιάσατε το νόημα ε?

 Πάνω στην προσβολή της προσωπικότητας δεν υπάρχει καμία μα καμία ανοχή!

 Οπότε αυτός είναι ο λόγος που δεν έχει ο Αρκούδας μελισσοκομική ομάδα. Γιατί ο αριθμός των διαγραφών μέσα σε αυτή θα ήταν μόνιμα μεγαλύτερος από τον αριθμό εισροών μέσα σε αυτή! Χα χα χα.

 Αυτός είναι και ο λόγος που μια μελισσοκομική ομάδα που την λειτουργεί σωστά ο διαχειριστής της (σωστά σύμφωνα με μένα!) δεν μπορεί να αποτελέσει μέσο για να διαφημιστεί ο διαχειριστής της (γιατί απλούστατα θα είναι μόνιμα σε προστριβές με όσους πετά έξω από την ομάδα!).

 4/ Να έχει νόημα ακόμα μια μελισσοκομική ομάδα. Άφησα για το τέλος το σημαντικότερο κανόνα. Το χρειάζεται ακόμα μια μελισσοκομική ομάδα? Συνήθως η απάντηση είναι όχι! Υπάρχουν ήδη πάρα μα πάρα πολλές μελισσοκομικές ομάδες και χάνουμε διαρκώς τον μπούσουλα όσοι μετέχουμε μέσα σε αυτές (εγώ ήδη είμαι σε καμιά 30-40 μελισσοκομικές ομάδες! Ούτε καν τον αριθμό τους δεν ξέρω!).

 Και αυτό είναι πολύ κακό γιατί άτομα με γνώσεις και διάθεση να τις μοιρασθούν έχουν μια πολυδιάσπαση του χρόνου τους και των απαντήσεων τους με αποτέλεσμα και να μην έχει η κάθε απάντηση τους το κοινό που της αρμόζει και να αναγκάζονται να απαντούν τα ίδια και τα ίδια σε δεκάδες διαφορετικές ομάδες με αποτέλεσμα η διάθεση να μοιρασθούν τις γνώσεις τους πολύ γρήγορα να μειώνεται ή και να μηδενίζεται (αυτός είναι και ο λόγος που έχω κάνει την σειρά αναρτήσεων μου απαντώ εκεί που δεν με σπέρνουν, γιατί είχα βαρεθεί αυτή την πολυδιάσπαση των απαντήσεων μου σε παρόμοιες ερωτήσεις σε διαφορετικές ομάδες).

 Δυστυχώς η δημιουργία μελισσοκομικών ομάδων δεν γίνεται με ορθολογικά κριτήρια, και συνήθως είτε ισχύει το "Θέλω να γίνω χαλίφης στην θέση του χαλίφη" από τους διαχειριστές των μελισσοκομικών ομάδων (που ονειρεύονται μελισσοκομικές ομάδες χιλιάδων μελών!) είτε ισχύει ότι δεν γούσταρα το πως μου συμπεριφέρθηκε ένας διαχειριστής ομάδας (ή ολόκληρη η ομάδα!) και κάνω μια δική μου μαζί με τους κολλητούς μου (περιπτώσεις ομάδων με μερικές δεκάδες ή και εκατοντάδες μέλη) στην οποία δεν θα έχουμε τα ίδια φαινόμενα και συμπεριφορές με την άλλη και μπλα μπλα μπλα μπλα μια από τα ίδια σε λίγο καιρό και αυτή χα χα χα.

 Ναι αλλά έτσι δεν τσουλά η κατάσταση. Δεν μπορούμε ούτε όλοι μας να έχουμε ομάδες χιλιάδων μελών αλλά ούτε και να σηκώνουμε  "καπετανάτο" κάθε φορά που δεν γουστάρουμε κάτι. Το μόνο που επιτυγχάνει η δημιουργία διαρκώς ομάδων είναι η περαιτέρω υποβάθμιση τους (απλούστατος νόμος της προσφοράς και της ζήτησης, όσο αυξάνουν οι μελισσοκομικές ομάδες μειώνεται η αξία της συμμετοχής μέσα σε κάθε μία από αυτές χα χα χα).

 Τέσσερα κριτήρια και αντίστοιχα κανόνες που θα πρέπει να έχει και να τηρεί ο κάθε διαχειριστής μελισσοκομικής ομάδας αν θέλει να λέει ότι κάνει σωστά την δουλειά του.

 Δυστυχώς είναι και πολύ δύσκολο να τα έχει ο κάθε διαχειριστής και το κυριότερο θα είναι πολύ σκληρό για αυτόν να τα τηρήσει (θα τον μισήσει κάθε πλάσμα που διαθέτει σφυγμό ή και μη! Χα χα χα)

 Αλλά είναι αναγκαίο να τα έχει.

 Δυστυχώς!!!

 Μπορεί να ζητώ και πολλά από τους διαχειριστές ομάδων, ναι μπορεί αυτό να αληθεύει, αλλά και από την άλλη το χάος που επικρατεί μέσα στις μελισσοκομικές ομάδες δεν μπορεί να γίνει ανεκτό εύκολα. Δυστυχώς σε μερικά πράγματα είμαι απόλυτος, αν δεν βρω σε μια μελισσοκομική ομάδα τα παραπάνω η μόνη μου επιλογή και βήμα όπου θα μπορώ να μετέχω θα είναι το blog μου και το προφίλ μου στο Facebook (άντε καλά να κάνω και καμία έκτακτη συμμετοχή σε κάποιο από τα προφίλ των φίλων μου και στις ομάδες τους-ξέρουν αυτοί ποια είναι αυτά, δεν νομίζω να υπάρχουν και πολλά πολικά αρκουδάκια να σχολιάζουν από εδώ και εκεί, ένα μόνο είναι και ακόμα και αν το μπερδέψεις με κάποιον άλλο θα υπάρχει στο τέλος κάθε πρότασης ένα χα χα χα σήμα καταθετέν του Αιρετικού της Ελληνικής Μελισσοκομίας!-).

 Αυτά λοιπόν, μέχρι την επόμενη ανάρτηση..................






 Adios Amigos Locos


 Μότσανος Λάζαρος

 Σοχός 27/9/2015

2 σχόλια:

  1. Αυτοδιαγραφομαιι για να μην φέρω την αρκούδα σε δύσκολη θέση. Χαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν χρειάζεται να αυτοδιαγραφείς γιατί δεν μπορείς να φέρεις την Αρκούδα σε δύσκολη θέση μια που δεν πρόκειται πότε να δημιουργήσει μια μελισσοκομική ομάδα στην οποία θα είναι διαχειριστής της χα χα χα

      Διαγραφή