UA-50457385-1

Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XXΙI


 Και να το και το εικοστό δεύτερο μέρος τη σειράς απαντώ εκεί που δεν με σπέρνουν! Σήμερα δεν έχει γκρίνια, κανένας δεν τόλμησε να κάνει το λάθος να μου τραβήξει την ουρά οπότε πάμε χωρίς πολλά πολλά γρυλίσματα στο ψαχνό χα χα χα. 

110.Οι τροφοδοσίες που κάνεις είναι ζυμάρια η σιρόπια ? Και πόσο περίπου κοστολογείς το κάθε μελίσσι ότι χρειάζεται κατά μέσο όρο την χρονιά? Bear's Nest Αυτό και αν είναι ερώτημα που διαφέρει από μελισσοκόμο σε μελισσοκόμο και από χρονιά σε χρονιά. Πρώτα από όλα ένα βασικό σημείο στο οποίο διαφέρει η θεωρία των καθηγητών της μελισσοκομίας και τα βιβλία από την πραγματική μελισσοκομία. Από ένα αριθμό κυψελών και άνω, και από ένα μέγεθος μελισσοκομικής δραστηριότητας και άνω (πχ λιανικές πωλήσεις, παραγωγή βασιλικού πολτού) οι επιλογές σου στους χειρισμούς μειώνονται δραματικά, μην περιμένετε αν έχετε 300 κυψέλες να τροφοδοτείτε με σιρόπι όσο και αν είναι ο καλύτερος τρόπος, απλούστατα δεν θα προλαβαίνετε να δίνετε σιρόπι σε 150 μελίσσια κάθε μέρα τις ώρες που πρέπει ώστε να μην κάνετε καμία λεηλασία, βάζουμε βανίλια ή ζαχαροζύμαρο και πάμε για άλλα, δεν το κυνηγάμε και τόσο (βλέπετε προηγούμενη ανάρτηση Τα μελίσσια τρέφονται με πετρέλαιο )!

 Η κοστολόγηση τώρα, αν είναι καλή η χρονιά μαλακός ο χειμώνας ελαφρύ το χεράκι σου όταν τρυγάς τα μελίσσια σου 4 κιλά με 5 κιλά βανίλια αρκούν, και αυτά στον χειμώνα και ελάχιστα στην άνοιξη, αν η χρονιά είναι χέσε μέσα και κινδυνεύουν τα μελίσσια σου (και φυσικά δεν θα πάρεις τρύγους ούτε για πλάκα!!!) τότε ξεφεύγει επί 2 ή επί 3 το κόστος και τα έσοδα σου μηδενίζονται μην την ψάχνετε τότε.

 Το ζήτημα είναι να βρίσκεις νεκταροεκκρίσεις διαρκώς και να μην τροφοδοτείς, αλλά αν τροφοδοτήσεις τότε αυτό που γράφουν ο Πρόστ και ο Νικολαίδης εδώ και 50 χρόνια ισχύει, την άνοιξη χτίζεις μελίσσια (πληθυσμούς γράφει ο Πρόστ) και το καλοκαίρι φθινόπωρο παίρνεις μέλια, οπότε η τροφοδοσία είναι δεδομένη το που θα γίνεται. 

 Το πρόβλημα είναι απλώς ότι ο Πρόστ στην Γαλλία όπως και ο Νικολαίδης στην Ελλάδα του 50 δεν είχαν στα υπόψη τους ότι σε ένα τόσο περιορισμένο μέρος όπως η Ελλάδα με τα ξηροθερμικά χαρακτηριστικά του κλίματος της θα χωρούσαν 1,500,000 κυψέλες (χωρούν? Δεν είμαι σίγουρος!).

111. Επίσης είπες πως δεν κάνεις συνενώσεις για παραγωγές και βάζεις όση δυναμικότητα έχει το μελίσσι στις νομές ως επί το πλείστων, είναι συμφέρων να κουβαλάς μελίσσια πχ στα πεύκα δεκάρια εφτάρια κλπ από το να φτιάχνεις 50 διώροφα γλυτώνεις μεταφορές έξοδα κλπ? Bear's Nest Τα μελίσσια τώρα δεν θα τα κατεβάσεις 7αρια για παραγωγή αλλά μόνο για να πάρουν μέλι για αυτά, συνήθως θα τα κατεβάσεις διπλά και δεκάρια (οι φετινές παραφυάδες) και αν είσαι παλιός με πολλά κεριά απόθεμα είναι ευκολότερο να κατεβάσεις πολλά διπλά (στον βορρά αυτά), απλώς δεν κάνεις συνενώσεις συνήθως για να κατεβάσεις τριπλά ή τετραπλά. ΠΧ κατέβασα μελίσσια την Παρασκευή στα πεύκα, δεν δίνει το πεύκο ακόμα και μπορεί να μην δώσει εκεί που τα έχω, μπορεί να δώσει 30 χιλιόμετρα μακριά σε μια άλλη θέση που έχω, αν είναι τα μελίσσια μεγάλα σαν βελανιδιές (τετραπλά) πως μπορώ να τα πάω από το μέρος που τα έχω και δεν δίνει σε αυτό που δίνει? Τα παίζω όλα μια ζαριά? Αν δώσει το μέρος που τα έχω έδωσε, αν δεν δώσει μένω με το πουλί στο χέρι? Καλύτερα ευέλικτος σχεδιασμός και περιορισμός των ρίσκων παρά είτε του ύψους είτε του βάθους.

 Στο προφίλ μου κάποια στιγμή είχα αναρτήσει το παρακάτω κείμενο και φυσικά υπήρξε άμεσα και μια ερώτηση και ακολούθησε μια απάντηση θα τα παραθέσω όλα στην διάθεση σας (εδώ να θυμηθώ στο μέλλον να κάνω μια σχετική ανάρτηση σχετικά με αυτό). 


 "Και ο τρίτος τρύγος της χρονιάς (λυγαριά) τελείωσε με ικανοποιητικά αποτελέσματα επίσης, και φυσικά ποιος είναι αρκετά τρελός για να βάζει πίσω τα τρυγημένα πλαίσια σε συνθήκες καταιγίδας με τους κεραυνούς να πέφτουν από δίπλα? Ναι φυσικά! Η παλαβή η αρκούδα!!! Αν δεν έχεις μια τεράστια δόση τρέλας δεν μπορείς να γίνεις μελισσοκόμος χα χα χα. 

 Γενικά φέτος η χρονιά είναι καλύτερη από την περσινή και μέλια έχουμε πάρει ήδη (ενώ πέρσι τέτοια εποχή μέλια τσουκ!!!) και τα μελίσσια είναι πολύ δυνατότερα από τα περσινά, αν δώσει το πεύκο πάμε δυνατά για τον τέταρτο και τον πέμπτο τρύγο της χρονιάς. Για να δούμε φέτος θα είναι η χρονιά μας?"

112. Με την πρώτη ευκαιρία Λάζαρε διαφώτισε μας πως γίνετε ένα μελίσσι να το τρυγάμε πέντε φορές? Bear's Nest Δεν τρυγάς ένα μελίσσι ****** πέντε φορές χα χα χα σπάζεις τα μελίσσια σου σε διαφορετικές τοποθετήσεις και κάνεις διαφορετικούς τρύγους από κάθε διαφορετική ανθοφορία έτσι μπορείς να μην πας για παράγωγες τόνων από ένα τρύγο αλλά εκατοντάδες κιλά σε κάθε ένα τρύγο έχοντας διασφαλίσει ότι θα έχεις αυξημένες πιθανότητες ότι θα πάρεις τουλάχιστο από κάπου μέλια. Στα πεύκα αντίθετα πας με ότι έχεις και δεν έχεις και εκεί σκοπεύεις σε τρύγους πολλών τόνων. Αυτό ακριβώς εννοώ όταν λέω ότι η στόχευση μου είναι για τα πεύκα.

Ο δικός μου τρόπος ****** είναι απλός, δεν κάνω συνενώσεις, ούτε θηρία τριώροφα, ή τετραώροφα , ή δίμανα, ούτε περιορίζω μάνες, όπως θέλει να είναι το μελίσσι το αφήνω, θέλει να είναι δεκάρι στα πεύκα; Δεκάρι θα πάει. Θέλει να έχει όροφο; Θα πάει με όροφο, εγώ το μόνο που φροντίζω είναι να ξέρω πάντα ανάμεσα σε 5-6 μέρη που έχω δείκτες ποιο μέρος δίνει καλύτερα και ποιο έχει προοπτικές να δώσει καλύτερα στο άμεσο μέλλον και φυσικά μετακινώ αβέρτα ανάμεσα στις πιθανές μου τοποθετήσεις. Το μελισσοκομικό μου δόγμα είναι απλό αλλά συνάμα και απόλυτο, το μόνο που έχει σημασία είναι η νεκταροεκκριση και μόνο, οπότε με νοιάζει και κυνηγάω μόνο αυτό.

113. Καλημέρα Λάζαρε. Φέτος έκανα τον μεγάλο πολλαπλασιασμό και έτσι έχω τώρα 10 μελίσσια από 5 μέχρι 7 πλαίσια πατημένα. Στην τελευταία επιθεώρηση είχα από 2 1/2 μέχρι 4 πλαίσια γόνο αντίστοιχα και φουλ μέλια γύρες. Χώρος για γέννα ούτε για δείγμα. Θα μπορέσουν να ανεβάσουν πληθυσμό 8 πλαισίων όλα ώστε να μπορέσουν να ξεχειμωνιάσουν? Bear's Nest Πολύ δύσκολα να ανεβάσουν τώρα τόσο πληθυσμό (ακόμα και αν τον ανεβάσουν δεν θα τον κρατήσουν στους επόμενους μήνες θα ξεχειμωνιάσουν με 5 έως 7 -πολύ δύσκολα- πλαίσια πληθυσμού) αλλά αυτό μην σε ανησυχεί, δεν είναι προϋπόθεση να έχουν 8 πλαίσια πληθυσμού για να ξεχειμωνιάσουν και μόνο. 

 Μπορούν να ξεχειμωνιάσουν και με 5 πλαίσια πληθυσμού απλώς θα αυξηθεί περισσότερο η κατανάλωση τροφών από αυτά. Οι παλιοί μελισσοκόμοι έκαναν συνενώσεις τέλη Σεπτέμβρη τα μελίσσια με 3 πλαίσια πληθυσμού και κάτω, τα άλλα τα αφήνανε να ξεχειμωνιάσουν. Ο δάσκαλος μου αντίθετα λέει μην κάνεις συνενώσεις ούτε στα μελίσσια με 3 πλαίσια πληθυσμού και κάτω γιατί έτσι το χάνεις το μελίσσι 100% ενώ αν το αφήσεις και το ταΐζεις περισσότερο μπορεί και να την βγάλει σε ένα μαλακό χειμώνα! 

 Σε τελική ανάλυση είναι ζήτημα τροφών και ψυχολογίας (του μελισσοκόμου χα χα χα) αν θα κάνεις συνενώσεις ή όχι. Στην περίπτωση σου κατά πάσα πιθανότητα δεν θα φτάσουν τόσο χαμηλά τα μελίσσια οπότε μην ανησυχείς. 

 Αν δεν κάνεις τρύγους κάνε μια τροφοδότηση ξεχειμωνιάσματος με σιρόπι 2 ζάχαρη -1 νερό για να έχουν λίγα περισσότερα αποθέματα αν δεν τα πας σε ανθοφορίες σαν την σουσούρα (αν πας εκεί μην τολμήσεις να τροφοδοτήσεις με σιρόπι!!!!!!!!!!), καλύτερα μια τέτοια τροφοδοσία τώρα που θα την μετατρέψουν σε ένα είδος μελιού (είδος μελιού όχι μέλι χα χα χα) παρά να ταΐζεις λίγο περισσότερο με βανίλια ή ζαχαροζύμαρο τον χειμώνα (που θα ταΐσεις και από αυτό αν δεν έχουν αποθέματα).


114. Καταρχήν ευχαριστώ για την άμεση απάντηση. Τρύγο δεν θα κάνω λογικά. Τροφοδοσία ξεχειμωνιάσματος πότε πρέπει να γίνει; Τα σφραγισμένα κελιά με μέλι "στεφάνι" είναι καλό να τα ανοίγω ή τα αφήνω ως έχουν; Bear's Nest Καλά είναι να αρχίσεις από μέσα Σεπτέμβρη αν αρχίσει να ξεγονεύει το μελίσσι και υπάρχει χώρος για μέλια (ή αν έχουν αρχίσει να τρώνε τα αποθέματα με μέλι αν δεν βρίσκουν έξω, ή αν μειωθούν οι γύρες και υπάρχει πάλι χώρος για αποθέματα), αν βρίσκουν καλά από έξω μην τροφοδοτήσεις! 

 Από Οκτώβρη και μετά θα αρχίσει να χαλάει ο καιρός (βροχές ή και χιόνια στα ορεινά) με αποτέλεσμα και να αυξάνει η υγρασία και να μειώνεται η θερμοκρασία οπότε δεν είναι για τάισμα με σιρόπι. 

 Τα σφραγισμένα κελιά με μέλι στα στεφανώματα τα αφήνεις έτσι όπως είναι, όταν θα τα χρειασθούν να τα καταναλώσουν θα τα ανοίξουν οι ίδιες! Το άνοιγμα των σφραγισμένων στεφανωμάτων το κάνουν μερικοί μελισσοκόμοι την άνοιξη όταν θέλουν να ωθήσουν τις μέλισσες να γεννήσουν περισσότερο και με αυτό τις "γελάνε" κάνοντας τες να νομίζουν ότι η νεκταροέκκριση είναι υψηλή εκεί έξω. Δεν θα κάνεις τώρα κάτι τέτοιο εσύ! Τα αφήνεις να γεννούν όσο μπορούν και όσο δικαιολογεί η νεκταροέκκριση η εξωτερική (ή όσο δικαιολογεί και η τροφοδοσία μου μπορείς να τα δώσεις χα χα χα) και να δημιουργούν αν υπάρχει η δυνατότητα και κάποια αποθέματα (αυτό σε νοιάζει περισσότερο τώρα, ανανεωμένοι πληθυσμοί και αποθέματα αλλά ταυτόχρονα και τα δύο όχι μόνο ένα από τα δύο).


Σειρά "Απαντώ εκεί που δεν με σπέρνουν".










Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol IX

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol X

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XI

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XII

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XIII

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XIV

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XV

Μελισσοκομία, αξίζει αυτή η μαλακία τελικά?

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XVΙ

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XVΙI

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XVΙIΙ

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XIX

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XX

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XXΙ


Μότσανος Λάζαρος

Σοχός 15/9/2015

2 σχόλια:

  1. Στην 113 γραφεις οτι δεν πρεπει να ταισεις με σιροπι εαν θα πας στα ρυκια.Γιατι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η τοποθέτηση στις σουσούρες Τάκη είναι πάντα πολύ επικίνδυνη για λεηλασίες, και η τροφοδότηση με σιρόπι πάνω σε αυτή την ανθοφορία μπορεί πολύ εύκολα να δημιουργήσει λεηλασία (ιδίως αν υπάρξει ξαφνική παύση της νεκταροέκκρισης της σουσούρας -από εδώ έχει πάρει και το όνομα της η σουσούρα, είναι το φυτό σαν το πτηνό σουσούρα που μπορεί εύκολα να σε ξεγελάσει, να το δεις ανθησμένο και να νομίζεις ότι δίνει ενώ στην πραγματικότητα δεν δίνει τίποτα! Χα χα χα-).

    Επίσης τα μελίσσια δείχνουν μια πολύ πιο άγρια συμπεριφορά στις σουσούρες (αντίστοιχη με της καστανιάς) ίσως γιατί είναι από τις τελευταίες σοβαρές ανθοφορίες πριν το χειμώνα και καταλαβαίνουν τα μελίσσια ότι τα πράγματα πλέον σοβαρεύουν και οι πόροι εκεί έξω διαρκώς βαίνουν μειωμένοι.

    Είτε πράγματι η γύρη από τις σουσούρες τις δυναμώνει τόσο που τσαμπουκαλεύονται (όπως και στην καστανιά χα χα χα), θεωρία των παλιών μελισσοκόμων αυτή χα χα χα.

    Όπως και να έχει η τοποθέτηση στις σουσούρες είναι δύσκολη και με κινδύνους και αν πάει στραβά η χρονιά το παραμικρό λάθος (του μελισσοκόμου) μπορεί να οδηγήσει σε εκτεταμένες λεηλασίες εκεί μέσα.

    Σε περίπτωση που δεν δώσει η σουσούρα η τροφοδότηση που θα γίνει θα είναι μόνο με ζαχαροζύμαρο ή βανίλια και όχι με σιρόπι ( και όχι μόνο έτσι θα πρέπει να γίνει η τροφοδότηση αλλά είναι και επιβεβλημένη για να μην έχεις και λεηλασίες!).

    ΑπάντησηΔιαγραφή