UA-50457385-1

Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015

Θεσσαλονίκης στολίδια: ΧΑΝΘ


 Μία ακόμα αγαπημένη μου γωνιά στην Θεσσαλονίκη είναι το κτήριο της ΧΑΝΘ (Χριστιανική Αδελφότητα Νέων Θεσσαλονίκης). Ένα υπέροχο και επιβλητικό κτήριο που βρίσκεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (Ν. Γερμανού 1), δίπλα στον Λευκό Πύργο και απέναντι από την ΔΕΘ. Ένα πραγματικό κόσμημα στην καρδιά της Θεσσαλονίκης που του αξίζει να παρουσιαστεί μέσα στα πλαίσια αυτής της σειράς αναρτήσεων (Θεσσαλονίκης στολίδια) στους αναγνώστες αυτού του blog. Πριν από όλα μια περιγραφή των δραστηριοτήτων της και μια σύντομη Ιστορική αναδρομή. 



 Η ΧΑΝΘ αποτελεί παράρτημα της ΧΑΝ (Χριστιανική Αδελφότητα Νέων -YMCA- με έδρα το Λονδίνο, έτος ίδρυσης 1844, μια μη κυβερνητική οργάνωση (χριστιανικό κίνημα) με παρουσία σε 110 χώρες του κόσμου). Η επίσημη ίδρυση της ΧΑΝΘ γίνεται το 1921 ως Σωματείο Ιδιωτικού Δικαίου, κοινωφελές, μη κερδοσκοπικό. Διατηρεί αθλητικά τμήματα Στίβου, Μπάσκετ, Βόλεϋ, Ιστιοπλοΐας, και Κολύμβησης.    

 Ο Θεμέλιος λίθος για την κατασκευή του κτηρίου της ΧΑΝΘ τοποθετήθηκε το 1924 (το 1925 άρχισε σιγά σιγά η μετεγκατάσταση των γραφείων στον νέο κτήριο από την αρχική τους τοποθεσία στην οδό Ευζώνων 19) και η κατασκευή του μεγάρου άρχισε το 1926 με σχέδια του Μ. Δελλαδέστημα (αφού τα ενέκρινε το τεχνικό γραφείο της ΧΑΝ στην Νέα Υόρκη) από την τεχνική εταιρία Δ. Καλκάνη & Σια που ανέλαβε την ανέγερση του κτηρίου, και στην συνέχεια η τεχνική εταιρία ΤΕΚΤΩΝ ανέλαβε να υποβάλλει σχέδια και προϋπολογισμό των εσωτερικών εγκαταστάσεων. Το μέγαρο της ΧΑΝΘ αποπερατώθηκε το 1934. 

 Οι εξωτερικές της εγκαταστάσεις άλλαξαν πολλές μορφές με δημιουργία γηπέδων (και των αντίστοιχων κερκίδων), μετεγκατάσταση τους, ή και κατάργηση τους, ανάλογα με τις ανάγκες της εποχής, με την αρχική διαμόρφωση να αποτελείται από γήπεδο του μπάσκετ (όπου και γαλουχήθηκε στο άθλημα η πόλη με τα αποτελέσματα που είδαμε στην ιστορία του αθλήματος), 2 γήπεδα του βόλεϋ και τερέν του τένις. Την δεκαετία του 30 διαμορφώθηκε ο στίβος (με 6 λωρίδες) στην θέση των τερέν του τένις και ταυτόχρονα δημιουργήθηκε κλειστό γήπεδο μπάσκετ (το μοναδικό στην πόλη εκείνη την εποχή). Το 1958 ολοκληρώθηκε η ανακατασκευή του γηπέδου μπάσκετ που είχε θυσιαστεί μέρος του κατά την διάνοιξη της νέας οδού Δαγκλή με ξύλινες κερκίδες (χωρητικότητας 3.000 θέσεων) που φιλοξενούνταν οι αθλητικές δραστηριότητες όλων των ομάδων μέχρι την κατασκευή του Παλέ Ντε Σπορ (1966).

 Το 1983 λειτούργησε το κολυμβητήριο της ΧΑΝΘ (παρόλο που υπήρχε η ιδέα για αυτό από την δεκαετία του 20). Ο στίβος ανακατασκευάστηκε το 1986 και το 1992 επιστρώθηκε με άσφαλτο και κατασκευάστηκαν νέα γήπεδα τένις. 


 Το 2000 ανέλαβαν οι εταιρίες Σαραντόπουλος Α.Ε. και η ΑΡΧΙΤΕΚ Α.Ε. την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων με την δημιουργία ενός τριώροφου υπόγειου πάρκινγκ, ενός πολιτιστικού κέντρου, τριών γηπέδων τένις, ενός γηπέδου 5Χ5, καθώς και ενός κλειστού γηπέδου μπάσκετ 1.300 θέσεων στην θέση του παλιού γηπέδου μπάσκετ.

 Το 2005 μια πυρκαγιά κατέστρεψε ολοσχερώς το θέατρο Αυλαία καθώς και μέρος του τρίτου ορόφου και της στέγης του κτηρίου (στέγη η οποία είχε κεραμίδα από την κεραμοποιία Αλλατίνη, βλέπετε προηγούμενες αναρτήσεις Μια φορά και ένα καιρό στην Αλλατίνη Vol I και Μια φορά και ένα καιρό στην Αλλατίνη Vol II). Το 2006 με την ευκαιρία των 80 ετών από την ανέγερση του το κτήριο κρίθηκε διατηρητέο.

ΠΗΓΕΣ 







 Ένα πανέμορφο κτήριο που στεγάζει δεκάδες αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες και το επισκέπτονται χιλιάδες νέων της πόλης. Ένα πραγματικά "Ζωντανό" Κτήριο. 


 Κτήριο εξαιρετικής ομορφιάς και αισθητικής.


Που δείχνει πανάλαφρο με τις καμπύλες του παρόλο τον τεράστιο όγκο του. 


 Ένα ακόμα δείγμα ότι η αρχιτεκτονική της πόλης την περίοδο του μεσοπολέμου (και ακόμα πιο πίσω) ήταν σε πολύ ανώτερο επίπεδο από αυτό που βρίσκεται τώρα.


 Ένα από τα σημεία συνάντησης φίλων ή ζευγαριών σε αυτή την πόλη (το άλλο είναι η Καμάρα αλλά εκεί περισσότερο το προτιμούν άτομα που δεν προέρχονται από την Θεσσαλονίκη αλλά από τα περίχωρα της χα χα χα). 


 Πραγματικά παλιά οι αρχιτέκτονες αγαπούσαν το αντικείμενο τους σε αντίθεση με σήμερα!!!


 Κάθε διαφορετική λήψη και ένας πλούτος λεπτομερειών στην δομή του κτηρίου.


  Η έννοια του ορθογώνιου παραλληλόγραμμου που κυριαρχεί στην σημερινή αρχιτεκτονική της πόλης κυριολεκτικά δεν υπήρχε τότε, καμπύλες παντού, και όπου υπάρχουν ευθείες τις σπάζουν με αλλαγές κατευθύνσεων. Αν αγαπά ο άλλος την δουλειά του φαίνεται!!!


 Λεπτομέρεια η βεράντα.


 Και η είσοδος μεγαλείο!!!


 Μα την νύχτα με τον νυχτερινό φωτισμό (κάτι που το ζητούσε από το 1995 η ρεπόρτερ της εφημερίδας Μακεδονία χα χα χα) η εικόνα απογειώνεται!


 Στολίδια της Θεσσαλονίκης που σε κάνουν να την ερωτευτείς, και να πονάς κάθε φορά που είναι να την εγκαταλείψεις (η λήψη έγινε από την στάση του 83 -βλέπετε προηγούμενη ανάρτηση 83 να είναι οι ώρες σας-).




 Μέχρι την επόμενη ανάρτηση..................


Adios Amigos Locos



Σειρά Θεσσαλονίκης στολίδια

Περιήγηση στο Γενί Τζαμί

Θεσσαλονίκης στολίδια: Βίλα Πετρίδη

Θεσσαλονίκης στολίδια: Διοικητήριο

Θεσσαλονίκης στολίδια: Μονή Λαζαριστών


Μότσανος Λάζαρος

Θεσσαλονίκη 17/11/2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου