UA-50457385-1

Κυριακή, 15 Νοεμβρίου 2015

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XXV


 Και φτάσαμε στο εικοστό πέμπτο μέρος της σειράς απαντώ εκεί που δεν με σπέρνουν και στις 129 ερωτήσεις/απαντήσεις σε ένα χρόνο (πρώτη ανάρτηση της σειράς ήταν στις 9/11/2014)! Δεν μπορώ να το πιστέψω! Όταν είχα αρχίσει αυτή την σειρά περίμενα να φτάσει τις 10-12 αναρτήσεις βαριά βαριά μετά από πολλά χρόνια και κάπου εκεί να λήξει και αυτή η παλαβομάρα μου. 

 Ευτυχώς διαψεύσθηκα! 


 Προφανέστατα και υπάρχει ενδιαφέρον από μελισσοκόμους για τις απόψεις μου και τις γνώσεις μου πάνω στην μελισσοκομία καθώς και μια αντίστοιχη εμπιστοσύνη των άλλων προς αυτές! Σας ευχαριστώ για αυτό! Με τιμά και μου προκαλεί ένα συναίσθημα ότι κάνω κάτι σωστό και χρήσιμο όλα αυτά τα χρόνια που ασχολούμαι με το blogging και μου δίνει δυνάμεις για να συνεχίσω ακόμα περισσότερο! 

 Αρκετά με τα σιρόπια και με τις σάλτσες, πάμε στο παρασύνθημα τώρα χα χα χα.  125. Καλησπερα. 15αρι μελίσσι επιθετικό. Το κόβω σε 2 τριαρακια και ένα εννιάρι. Και στα 3 βάζω καινούργιες βασίλισσες .Ερ.1 Πρέπει σε 45 ημέρες να έχουν πεθάνει όλες οι προηγούμενες εργάτριες και να έχουν βγει οι καινούργιες (ήρεμες)?Ερ.2 Στο εννιάρι δεν βρήκα την παλιά επιθετική βασίλισσα κι έτσι έριξα την καινούργια στο μελίσσι με σκοπό να μονομαχήσουν και να νικήσει η new. Τι πιθανότητες υπάρχουν ? Bear's Nest Ωραίες ερωτήσεις, οι χειρισμοί είναι λίγο για μπάτσες χα χα χα

 Σαράντα πέντε ημέρες ζούνε οι μέλισσες σε περιόδους εντατικότατης νεκταροέκκρισης όπου δουλεύουν σαν τρελές, σε περιόδους στις οποίες είναι πιο χαλαρές (πχ χειμώνας) μπορούν να ζήσουν πολύ περισσότερο (στον βορρά φτάνουν και τις 180 ημέρες, στον βορρά βορρά αυτά όχι στην βόρεια Ελλάδα χα χα χα). Αλλά δεν πάει το κόλπο έτσι, επιθετική η μάνα επιθετικές και οι εργάτριες! Μπορεί να οφείλεται και στα γονίδια των κηφήνων που την γονιμοποιήσαν (και δεν γονιμοποιεί μόνο ένας κηφήνας μια βασίλισσα, αλλά 5-6 και κρατά το σπέρμα τους ξεχωριστά για τον καθένα, και γεννά χρησιμοποιώντας το σε περιοδικά ή μη διαστήματα, αλλά χρησιμοποιεί ανά παρτίδες γέννας το σπέρμα τους). 

 Οπότε δεν είναι μόνο θέμα επιθετικής βασίλισσας αλλά μπορεί απλώς να έπεσες στην σειρά χρησιμοποίησης του σπέρματος του επιθετικού κηφήνα.

 Επίσης ένα μελίσσι μπορεί να γίνει επιθετικό αν υπάρχουν εχθροί της κυψέλης να το ενοχλούν (θα διαβάσεις την ανάρτηση μου Απρόσκλητοι επισκέπτες της κυψέλης ), αν το λεηλατούν δυνατότερα μελίσσια (είναι δεκαπεντάρι δεν ισχύει αυτή η περίπτωση σε αυτό), να λεηλατεί αυτό πιο αδύναμα (πιο πιθανό αυτό), να υπάρχει απότομη παύση της νεκταροέκκρισης, να υπάρχουν έντονα ηλεκτρομαγνητικά πεδία κοντά του (κολόνες υψηλής τάσης, κεραίες κινητής τηλεφωνίας), ή έντονες οσμές (γίδια). 

 Φυσικά και να το έχεις στα υπόψη ότι όσο πιο δυνατό ένα μελίσσι τόσο πιο επιθετικό είναι. 

 Τώρα σχετικά με το ποια βασίλισσα θα νικήσει σε μια μάχη, εδώ είσαι για μπάτσες, σε φυσιολογικές συνθήκες ανάμεσα σε παλιές βασίλισσες και νέες που θα πολεμίσουν συνήθως νικά η νεώτερη (όχι πάντα). 

 Αλλά εσύ δεν έκανες αυτό! *

 Εσύ έριξες μια νέα βασίλισσα σε ένα μελίσσι εννέα πλαισίων με την βασίλισσα μέσα. Το πιθανότερο είναι να την σκοτώσουν οι εργάτριες της κυψέλης προτού καν πλησιάσει την παλιά βασίλισσα! 

 Τέτοια δεν κάνουμε! 

 Ακόμα και στις αδύναμες παραφυάδες χωρίς την μάνα δεν εισάγουμε έτσι τις νέες βασίλισσες. Τις βάζουμε σε κλουβάκι με βανίλια στην είσοδο για να την φάνε μέσα σε 1-1,5 ημέρα οι μέλισσες και να ελευθερώσουν την βασίλισσα έχοντας σε αυτό το διάστημα αποδεχτεί την νέα βασίλισσα ως βασίλισσα τους (έχουν επικρατήσει οι οσμές τους). 

 Τέτοια τσακαλίκια ξανά δεν θα τα κάνεις γιατί θα σε μαλώνω χα χα χα. 

* Φυσικά και το παιδί έβαλε τις βασίλισσες σε κλουβάκι με βανίλια! Αλλά το αρκούδι είναι κακό και βιαστικό άτομο και κατακεραυνώνει ένοχους και αθώους στο τάκα τάκα χα χα χα. Οπότε θα κράξει και τον εαυτό του εδώ! Ού ρε μπαγλαμά Αρκούδα με την δηλητηριώδη την γλώσσα, ψόφος στις πολικές αρκούδες!!! Χα χα χα. 

126. Καλή σου μέρα Λάζαρε, θα ήθελα να σου κάνω μία ερώτηση και θέλεις και μπορείς μου απαντάς. Να ξεκινήσω με τα δεδομένα: είμαι ερασιτέχνης μελισσοκόμος 3 χρόνια, έχω στην διάθεσή μου 2 μελίσσια, έχω παρακολουθήσει ένα εκτενές σεμινάριο μελισσοκομίας και προφανώς για τα παρακάτω έχω την ευθύνη του λάθος μελισσοκομικού χειρισμού! Α, και βρίσκομαι στην περιοχή της Αλμωπίας, Αριδαία. Πριν από 3 ημέρες, πήγα να επιθεωρήσω τα μελίσσια μου, να τα ετοιμάσω για το ξεχειμώνιασμα. Δυστυχώς λόγω κάποιων προσωπικών θεμάτων δεν ήμουν σε θέση να τα επιθεωρήσω για 3 περίπου εβδομάδες. Κατά την επιθεώρηση διαπίστωσα και στα δύο μελίσσια πως υπήρχε βασίλισσα, δεν υπήρχε όμως καθόλου μέλι-γύρη-γόνος, είχαν ξεγονέψει τελείως. Αυτό αυτομάτως σημαίνει πως δεν μπορούν σε αυτή την κατάσταση να βγάλουν τον χειμώνα, ούτε μέχρι τον Δεκέμβρη δεν θα φτάσουν. Ο πληθυσμός τους τώρα είναι: 5 πλαίσια και 8 πλαίσια, οι βασίλισσες είναι και οι δύο φετινές. Οι θερμοκρασίες μας εδώ τις τελευταίες 10 ημέρες τουλάχιστον είναι από 6 έως 19 βαθμούς. Υπάρχει τρόπος να αρχίσουν και πάλι την γέννα οι βασίλισσες ? Επίσης, τα μελίσσια βρίσκονται δίπλα από χωριό, θα μπορούσαν να βρίσκουν γύρες από τα λουλούδια των κήπων (πχ χρυσάνθεμα) Bear's Nest Αχχχχχχχ μπάτσες!!!! Πρώτα από όλα αρχίζουμε από το λάθος συμπέρασμα ότι δεν θα μπορέσουν να βγάλουν το χειμώνα (ούτε καν το Δεκέμβρη) μελίσσια που έχουν 5 πλαίσια πληθυσμό το ένα και 8 το άλλο. 

 Επειδή λες δεν έχουν γόνο (που αυτή την εποχή 7/7/2015 στον Βορρά και κυρίως στον Βορρά Βορρά που είσαι εσύ χα χα χα είναι δεδομένο ότι είτε θα έχουν ξεγονεύσει είτε θα είναι στα πρόθυρα να ξεγονεύσουν). 

 Επειδή δεν έχουν γύρη (μα δεν την χρειάζονται ιδιαίτερα την γύρη αν έχουν ξεγονεύσει, υπάρχουν ανάγκες για πρωτεΐνες και στον πληθυσμό των μελισσών και όχι μόνο στον γόνο αλλά δεν είναι μεγάλες, μικρές ανθοφορίες (όπως αυτές στους κήπους) αρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες γύρης για τον πληθυσμό (μερικές φορές αρκούν ακόμα και για τον γόνο, μελίσσια στις πόλεις κυρίως από κήπους βρίσκουν ότι χρειάζονται -μεγάλες πόλεις σαν την Νέα Υόρκη που για δεκάδες χιλιόμετρα περιμετρικά δεν υπάρχει απολύτως τίποτα άλλο-). 

 Και κυρίως επειδή δεν έχουν αποθέματα σε μέλι, το οποίο είναι πραγματικά το μόνο που μπορεί να αποτελεί πραγματικό πρόβλημα και το οποίο λύνεται και πιο εύκολα από όλα (αρχίζεις αμέσως με το να βάλεις μια δίκιλη βανίλια σε κάθε μελίσσι. Δεν σου λέω να βάλεις σιρόπι 500ml ανά δύο ημέρες  2 Ζάχαρη - 1 Νερό για να τους δημιουργήσεις αποθέματα άμεσα** όπως θα σου έλεγα να κάνεις αν ήταν Σεπτέμβριος ή αρχές αρχές Οκτώβρη, γιατί ο Νοέμβριος είναι πολύ κρύος μήνας στον Βορρά (άσχετα αν μας κάνει τώρα καλές ημέρες) και δεν είναι εύκολο να πάρεις το ρίσκο να τροφοδοτήσεις τώρα με σιρόπι (και αυξάνεται η υγρασία με κίνδυνο νοζεμίασης και μπορεί να παγώσει το σιρόπι στον τροφοδότη αν χτυπήσει θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν).

 Οπότε αυτό που εσύ βλέπεις ως δεδομένο (ότι δεν θα βγάλουν έτσι όπως είναι τα μελίσσια τον χειμώνα) στην πραγματικότητα είναι απλώς μια υπόθεση δική σου η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί υπό συνθήκες. 

 Το να γεννήσουν ξανά οι βασίλισσες τώρα και δύσκολο είναι (θέλει καλές ανθοφορίες, που αυτή την εποχή είναι πολύ δύσκολο στον βορρά να βρεθούν, μόνο η κουμαριά πλέον υπάρχει, αλλά μην περιμένεις πολλά πολλά από αυτή ακόμα και αν έχεις κοντά σου τέτοια ανθοφορία, είμαστε βαθιά στο φθινόπωρο και επίσης είμαστε τον βορρά!)  και δεν θα αποτελεί και τόσο μεγάλο πλεονέκτημα γιατί το μελίσσι θα πρέπει να θρέψει και τον γόνο και τον έξτρα πληθυσμό που θα βγει (θα ανανεωθεί μεν ο πληθυσμός αλλά φαγητό και αυτός επίσης θα θέλει χα χα χα).  

 Έχεις 2 μελίσσια είναι εύκολο να τα τροφοδοτήσεις με αρκετή βανίλια για να βγάλουν τον χειμώνα (θα διαβάσεις και την ανάρτηση μου Ξεχειμώνιασμα μελισσιών για περισσότερα) χωρίς να γίνει το κόστος απαγορευτικό (αν είχαν λίγα αποθέματα μια δίκιλη βανίλια τον μήνα στον βορρά τους μήνες του χειμώνα και τον Μάρτη θα ήταν υπεραρκετή σε φυσιολογικές καιρικές συνθήκες, τώρα ίσως θα βάλεις λίγο παραπάνω για να είσαι σίγουρος).

 Μόνο ως τελευταία λύση θα σου πρότεινα την συνένωση των μελισσιών (οι παλιοί κάνανε συνενώσεις μελισσιών όταν είχαν από 3 πλαίσια πληθυσμού και κάτω για να γλυτώσουν λίγες τροφές, όχι πεντάρια και οκτάρια!), με την κατάλληλη τροφοδότηση (και θεραπείες όταν είναι ξεγονεμένα) και δεδομένου ότι και οι δύο οι μάνες είναι φετινές μπορούν είτε να γίνουν του χρόνου δύο παραγωγικά μελίσσια (διώροφα) είτε να σου δώσουν την δυνατότητα να κόψεις πολλές παραφυάδες από αυτά και να μεγαλώσεις το ζωικό κεφάλαιο σου.    


 Ωραία ερώτηση θα την δεις στην σειρά απαντώ εκεί που δεν με σπέρνουν χα χα χα. 

**Εδώ υπάρχει ένας τρόπος να γίνει πολύ πιο άμεσα η τροφοδότηση με σιρόπι και τον κάνανε παλιά (οι αρχαίοι μελισσοκόμοι χα χα χα) Μπορείς να πάρεις μια χτισμένη κερήθρα (άδεια χωρίς γύρες, μέλια, γόνο) και με ένα ποτιστήρι του κήπου (από αυτά που έχουν στόμιο σαν την ντουζιέρα του μπάνιου) να χύσεις σιγά σιγά το σιρόπι μέσα στα κελιά της κερήθρας και να προσθέσεις την κερήθρα μέσα στην κυψέλη, με αυτό τον τρόπο βοηθάς τις μέλισσες να αποθηκεύουν άμεσα το σιρόπι αλλά εξακολουθεί να υπάρχει ο κίνδυνος της αυξημένης υγρασίας μέσα στην κυψέλη (μέχρι να αφαιρέσουν την υγρασία οι μέλισσες και να το μετατρέψουν σε ένα είδος "μελιού" το σιρόπι).127. Να ρωτήσω κάτι παρακαλώ ???Δηλαδή για να καταλάβω βάζα δεν ξεπαγώνουν μέσα σε τέτοια κατασκευή (ο Κηροτήκτης που παρουσιάζω στην ανάρτηση Μελισσοκομική Πατέντα:  θερμοθάλαμος - κηροτήκτης) ή είναι επικίνδυνο? Bear's Nest Φυσικά και μπορείς να αποκρυσταλλώσεις μέλι που βρίσκεται σε γυάλινα βάζα ή σε πλαστικά, απλώς συνήθως οι επαγγελματίες μελισσοκόμοι έχουν το μέλι σε τενεκέδες και αποκρυσταλλώνουν ανά παρτίδες το μέλι τους μια που δεν συσκευάζουν όλο το μέλι τους σε βάζα με την μία (έχουν δηλαδή ένα μέρος από τα αποθέματα μελιού τους σε τενεκέδες και ένα μικρό μόνο σε βάζα). 


 Με αυτό το τρόπο έχοντας αποκρυσταλλώσει μόνο μια φορά το μέλι τους για να καλύψουν την βραχυπρόθεσμη ζήτηση του δεν υποβαθμίζουν την ποιότητα του (το μέλι που θα υποστεί πάνω από 4-5 αποκρυσταλλώσεις αρχίζει σιγά σιγά να χάνει τα θρεπτικά του χαρακτηριστικά). 

 Φυσικά αν τώρα δεν κινηθεί όλη η ποσότητα μελιού που είχε προβλέψει ο μελισσοκόμος ότι θα πουλούσε στο άμεσο μελλοντικό διάστημα και κρυσταλλώσουν κάποια βάζα όσο αυτός τα έχει στην κατοχή του μπορεί να τα αποκρυσταλλώσει όπως τους τενεκέδες. 


 Καλό είναι όμως να μην ξεφεύγει πολύ συχνά η πρόβλεψη του μελισσοκόμου σχετικά με την ζήτηση του μελιού του από την πραγματική ζήτηση.*** 

*** Εδώ παίδες απλώς εξηγώ την τακτική διαχείρισης αποθεμάτων των μελισσοκόμων σε σχέση με την ιδιαιτερότητα που έχει το προϊόν που παράγουν, δηλαδή την κρυστάλλωση του μελιού. Σε αντίθεση με άλλα αγροτικά προϊόντα που με την παραγωγή τους αν συσκευάστουν στην τελική τους μορφή (συσκευασίες για την λιανική κατανάλωση πχ βάζα) είναι κάτι που πρέπει να γίνει για να διατηρηθεί το προϊόν στην καλύτερη του κατάσταση ποιοτικά, το μέλι χάρη στην ιδιότητα του που έχει να κρυσταλλώνει και να χρειάζεται αποκρυστάλλωση για να πουληθεί στην Ελληνική αγορά (Στην Ελληνική αγορά υπάρχει αυτή η ανάγκη, στην Γαλλική αντίθετα προτιμούν το μέλι τους να είναι κρυσταλλωμένο ή λεπτοκρυσταλλωμένο -η κάθε εθνική αγορά έχει διαφορετικές καταναλωτικές συνήθειες και ανάγκες-) είναι αναγκαίο να έχει πιο περίπλοκη διαχείριση των αποθεμάτων του με περισσότερα στάδια και μορφές αποθήκευσης του. 


 Πρώτα σε τενεκέδες που μπορούν να κρυσταλλώνουν τα μέλια μέσα τους, και έπειτα σε βάζα που θα έχουμε αποκρυσταλλωμένο μέλι μέσα τους και τα οποία θα πάνε άμεσα στην κατανάλωση. Έτσι μπορεί κάποιος μελισσοκόμος να έχει 5-10 τόνους μέλι σε τενεκέδες και 200-300 κιλά μόνο μέλι σε βάζα για να καλύψει την ζήτηση  βραχυχρόνια, με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζει ότι δεν θα του κρυσταλλώσει ξανά το μέλι που θα είναι μέσα στα βάζα οπότε δεν θα υπάρχουν περιττές αποκρυσταλλώσεις (που από ένα αριθμό και πάνω υποβιβάζουν τελικά την ποιότητα του προϊόντος).  


128. Κλειστοί σταθεροί πάτοι οι ανοιχτοί αποσπώμενοι? Γενικά ποια η άποψη σου για τον πάτο??? Χιχιχιχιχιχιχι Δούλεψα ανοιχτό πάτο ανελ με ναύλων η καπάκι παλιού τύπου από πάνω και είμαι ικανοποιημένος αλλά το κόστος του ανοιχτού και η φασαρία του αποσπωμένου με κρατάνε λίγο........... Bear's Nest Καλή ερώτηση (ξέρεις που θα την ξαναδείς χα χα χα), δύσκολη απάντηση, θα την δώσω με λίγα λόγια (καλά λέμε τώρα χα χα χα). 

 Ο σταθερός πάτος είναι πιο ασφαλής, όσο περισσότερα κινητά μέρη μια κυψέλη τόσο περισσότερες και οι πιθανότητες να πάει κάτι στραβά και να ανοίξει από εκεί η κυψέλη στις μεταφορές και να ξεσπάσει κόλαση (μου έχει τύχει να φορτώσω κυψέλες με μελισσοκομικό καρότσι και να μου ανοίξει ο κινητός πάτος με δυσάρεστα αποτελέσματα -τέτοια ατυχήματα μόνο με κινητό πάτο μου έχουν γίνει-) όπως και να μου ανοίξουν πάτοι καθώς τους έβαζα στο φορτηγό και έβαζα την μία δίπλα στην άλλη και με το σπρώξιμο της μιας στην άλλη μετακινούταν ελαφρά το ξύλινο μέρος της κυψέλης σε σχέση με τον κινητό πάτο και δημιουργούταν ένα μικρό άνοιγμα στις πόρτες του κινητού πάτου.
 Οπότε από άποψη ασφάλειας ο κινητός πάτος υποφέρει.
 Αντίθετα από άποψη ευελιξίας υλικού έχουν πλεονέκτημα. Μπορείς άνετα να μετατρέπεις ορόφους σε κυψέλες και αντίστροφα (τεράστιο πλεονέκτημα αν έχεις λίγες κυψέλες άδειες από μελίσσια και σου τυχαίνουν πολλές σμηνουργίες, ή θέλεις άδειες κυψέλες για τους τρύγους για να βάζεις πλαίσια). Πλεονέκτημα τεράστιο.
 Επίσης είναι ευκολότερο να επεξεργάζεσαι ορόφους για να τους μετατρέψεις σε κυψέλες όταν κάνεις βαφές (στιβάζεις όροφο πάνω σε όροφο και βάφεις σερί, η δουλειά γίνεται ευκολότερα έτσι, δες τις σχετικές μου αναρτήσεις Trust Me, I m an EngineerΤέσσερα χρώματα κίτρινο πράσινο, και Τέσσερα χρώματα Λευκό Γαλάζιο  σχετικά με την ετοιμασία των κυψελών). Και αυτό είναι μεγάλο πλεονέκτημα.
 Επίσης μπορείς να κάνεις σε διπλή κυψέλη αντιστροφή της γονοφωλιάς με τον μελιτοροφο τάκα τούκα. Απλώς βγάζεις τον κινητό πάτο από την γονοφωλιά τον βάζεις στον επάνω όροφο αν είναι εκεί η βασίλισσα (ή έβαλες βασιλικό διάφραγμα χωρίς να σε νοιάζει που είναι η βασίλισσα και πας μετά από μερικές μέρες για να δεις που υπάρχει ακάλυπτος γόνος) και τον κάτω όροφο (πρώην γονοφωλιά) την βάζεις επάνω. Σύνθετες μέθοδοι μελισσοκομίας (για πολλά μελάκια χα χα χα) μπορούν να γίνουν ευκολότερα με κινητούς πάτους.
 Απολυμάνσεις κυψελών μπορούν να γίνουν ευκολότερα με τους κινητούς πάτους.
 Το πλεονέκτημα που λέει ο Κύρ Ανδρέας Θρασυμβούλου το ότι μπορείς να δεις άμεσα τα βασιλικά κελιά στον κινητό πάτο απλώς ανασηκώνοντας το πάτωμα της γονοφωλιάς από τον κινητό πάτο δεν το θεωρώ και τόσο ρεαλιστικό και δεν το εφαρμόζω ποτέ.
 Οπότε από την μία πλευρά έχεις μειωμένη ασφάλεια (και αυξημένο λίγο κόστος αγοράς) και από την άλλη ευελιξία και ευκολία μελισσοκομικών χειρισμών. Σταθμίζεις το τι θεωρείς πιο σημαντικό και βαδίζεις αναλόγως.
Τώρα σχετικά με το αν θα είναι ο πάτος ανοιχτός (δηλαδή με σήτα ή χωρίς), η άποψη μου είναι ότι καλά είναι να έχει σήτα η κυψέλη, βοηθά στην καταπολέμηση της Βαρρόα και αυτό είναι μεγάλο πλεονέκτημα. Φυσικά θα έχεις περισσότερη κατανάλωση τροφών τον χειμώνα αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό που να είναι απαγορευτική. Θεωρώ ότι η σήτα μπορεί να αποτελεί μεγαλύτερο κέρδος από την ζημία για το αυξημένο κόστος για τροφές. 

129. Σε κάτι κουβέντες στο παρελθόν ήσουν φαν του πεύκου για ξεχειμώνιασμα τι άλλαξε (και έβγαλες φέτος τα μελίσσια από τα πεύκα πριν τα μέσα Νοέμβρη); Είχες πει ότι και μέσα στα πεύκα να μείνουν  τα μελίσσια ξεχειμωνιάζουν κανονικά. Bear's Nest Πάντα είμαι Fun του ξεχειμωνιάσματος στο πεύκο αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είμαι ακόμα μεγαλύτερος Fun της ευέλικτης στρατηγικής και των προσαρμοσμένων τακτικών. 


 Όταν η χρονιά δείχνει ότι τα μελίσσια έχουν αποδυναμωθεί περισσότερο από ότι πρέπει ή όταν σου φέρνει ο άλλος τα σουσουρίσια του μελίσσια ακριβώς όταν τελειώνει το πεύκο στα 5 μέτρα από τα δικά σου (που είναι από τον Αύγουστο μέσα) και φυσικά τα τρελαίνουν τα δικά σου στην λεηλασία, εσύ δεν θα μείνεις σε δογματισμούς του στιλ "Εγώ πάντα κάνω αυτό οπότε και τώρα θα εμμένω στο δόγμα που έχω στο κεφάλι μου".
**** 


 Τα φέρνω εδώ, πληρώνω το τίμημα να τα ταΐσω πολύ περισσότερο αλλά τα σώζω από τον τεράστιο κίνδυνο να τα τσακίζουν τα σουσουρίσια μελίσσια που πεινάνε λόγου άκαιρης τοποθέτησης στα πεύκα.***** 

**** Υπάρχει ένα δόγμα στην μελισσοκομία στο οποίο θεωρεί ότι το μέλι από το πεύκο (και γενικότερα τα μέλια από μελιτώματα έλατο, βελανίδι) δεν είναι κατάλληλο για ξεχειμώνιασμα των μελισσιών γιατί υπάρχουν άπεπτα συστατικά (δεξτρίνες) οι τα οποία συσσωρεύονται στο απύθμενο των μελισσών και τους προκαλούν προβλήματα στις μακρές περιόδους του χειμώνα που είναι μέσα στις κυψέλες και δεν μπορούν να αδειάσουν το απύθμενο τους. Αυτή είναι μια άποψη που έχει υποστηριχθεί από πολλούς (Ακόμα και ο Νικολαΐδης το υποστήριζε) και έχει δημιουργήσει την δογματική άποψη (κυρίως στον Νότο) ότι δεν μπορεί να γίνει ξεχειμώνιασμα στα πεύκα. 


 Αντίθετα στον Βορρά υπάρχουν πολλοί μελισσοκόμοι που ξεχειμωνιάζουν τα μελίσσια τους στα πεύκα ή έχοντας μέσα στα πλαίσια μέλι από πεύκο (γιατί αυτές οι μακριές περίοδοι που δεν μπορούν να πετάξουν οι μέλισσες τον χειμώνα απλούστατα δεν υπάρχουν σε εμάς!!! Περίοδοι 2-3 μηνών χωρίς πτήσεις μελισσών που δεν θα αδειάσουν το απύθμενο τους έξω από την κυψέλη είναι τρομερά σπάνιες τόσο νότια. Άλλο τα παγωμένα μέρη του Πραγματικού Βορρά (βόρεια Γαλλία, Γερμανία, Βόρειες Πολιτείες των ΗΠΑ, Ρωσία κτλ) και άλλο η Ελλάδα)) χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Αυτό δημιουργεί την τακτική (και το αντίστοιχο δόγμα!) να ξεχειμωνιάζουν πολλά μελίσσια μέσα στα πεύκα (ή με μέλι πεύκου μέσα τους). Οπότε έχουμε δύο δόγματα μελισσοκομικής σκέψης σχετικά με αυτό το θέμα (το παράξενο είναι ότι υπάρχει και γεωγραφική διαφοροποίηση πάνω σε αυτά τα δόγματα, αλλά είναι και λογικό. Οι νότιοι μελισσοκόμοι προσπαθώντας να ανεβάσουν την αξία του Θυμαρίσιου μελιού τους έχουν σχεδόν δαιμονοποιήσει τα μέλια από μελιτώματα δίνοντας τους πολύ άσχημη εικόνα, και φυσικά είναι ψυχολογικά έτοιμοι να αποδεχθούν κάθε δόγμα που ενισχύει αυτή την άσχημη εικόνα περισσότερο) και καλείται ο κάθε μελισσοκόμος να διαλέξει ανάμεσα σε αυτά τα δύο.


 Αυτό όμως είναι λάθος!


 Ο μελισσοκόμος δεν είναι ένα ρομποτάκι που ακολουθεί δόγματα! Ο ρόλος του είναι ενεργός! Είναι διαρκώς πάνω από την κυψέλη του και εξετάζει την κατάσταση του μελισσιού και κάνει προβολή στο μέλλον την υποθετική του κατάσταση σε κάθε πιθανό μελισσοκομικό χειρισμό που θα του κάνει. 


 Δεν ακολουθεί δόγματα μόνο και μόνο γιατί είναι ευκολότερες έτσι οι επιλογές του (και ευκολότερα μπορούν να έρθουν και δυσάρεστες καταστάσεις έτσι!). Βλέπει πως είναι το μελίσσι και αποφασίζει εκείνη την στιγμή τι θα κάνει. Φέτος τα μελίσσια είναι πιο αποδυναμωμένα από πέρσι στα πεύκα (παρόλο που πήγαν πιο δυνατά μέσα σε αυτά), υπάρχει μεγαλύτερη προσβολή από Βαρρόα, δώσανε πολύ περισσότερους τρύγους από πέρσι (πέντε τρύγοι φέτος, δύο πέρσι), δεν βγήκαν φέτος από τα πεύκα ανάμεσα στα δύο χέρια (ενώ πέρσι κάνανε και ένα ταξιδάκι έξω ανάμεσα στα δύο χέρια), το πεύκο φέτος δεν έδωσε τόσο καλά όσο πέρσι (ιδίως το δεύτερο χέρι έδωσε πολύ λίγο φέτος), Τα γειτονικά μελίσσια είναι σουσουρίσια ενώ τα δικά μου δεν είναι (πέρσι και τα δικά μου ήταν σουσουρίσια) και για αυτό είναι πιο αδύναμα και κινδυνεύουν διαρκώς με λεηλασίες. Βλέπετε οι δύο χρονιές πόσο διαφέρουν ανάμεσα τους, γιατί θα πρέπει να έχεις την ίδια ακριβώς αντιμετώπιση στο τι θα κάνεις στο ξεχειμώνιασμα? Γιατί είναι πιο εύκολο να μην κουράζουμε το μυαλό μας σχετικά με το τι θα κάνουμε?


 Η επιλογή μου (και ο δάσκαλος μου το ίδιο έκανε) ήταν να πάρουμε τα μελίσσια από τα πεύκα και αν χρειασθεί να ταΐστουν περισσότερο με τροφή. Αντίθετα ένας παππούς μελισσοκόμος στην ίδια περιοχή (καλός μελισσοκόμος που με έχει δείξει και αυτός πολλά πράγματα) αποφάσισε να τα κρατήσει μέσα. Λέει ότι τουλάχιστο θα ταΐζονται τα μελίσσια στα πεύκα αν κάνει καλό καιρό και δεν θα πέσουν πολύ τα μελίσσια επειδή θα πετάνε για να τραφούν (αυτό ήταν το δικό μου σκεπτικό για να τα πάρω, τα μελίσσια δεν πετούν μια που δεν είναι στα πεύκα οπότε κάνουν  κατενάτσιο και αυξάνει η διάρκεια ζωής τους μέχρι να βγουν οι νέες γέννες τον Φλεβάρη). 


 Μπορεί να έχει δίκιο ο παππούς μελισσοκόμος μπορεί να έχω δίκιο εγώ (και ο δάσκαλος μου), μπορεί να έχουμε δίκιο και οι δύο, μπορεί να έχουμε άδικο και οι δύο. Μόνο ο Μάρτης (που μετράνε τα μελίσσια χα χα χα) θα δείξει το σωστό! Αλλά μια επιλογή έπρεπε να παρθεί με ορθολογική σκέψη και όχι με δόγματα, ο μελισσοκόμος δεν είναι ένα άβουλο πλάσμα που  απλώς ακολουθεί προγραμματισμένες εντολές (σαν το ένστικτό στα ζώα ένα πράγμα δηλαδή! Χα χα χα). Αυτό να σας γίνει βίωμα αν θέλετε ποτέ να γίνετε καλοί μελισσοκόμοι!   ***** Εδώ να πούμε μερικά πράγματα παίδες. Το να κυνηγάς ανθοφορίες δεν είναι κακό, έτσι πρέπει να κάνετε, αλλά θα πρέπει ορισμένα πράγματα να τα εφαρμόζετε για να μην έχετε πρόβλημα εσείς αλλά ούτε και οι άλλοι μελισσοκόμοι που θα έχουν την ατυχία να είναι δίπλα σας. 

 Για να αναφέρουμε μερικά από αυτά. 


 Βασικότερο από όλα, δείκτες (ζωντανά μελίσσια) όπου είναι να πάτε για τοποθέτηση για να ξέρετε και το τι κάνει το μέρος που θα πάτε, αλλά και για να "καβαντζώσετε" μέρος (και όχι με σάπιες κυψέλες που θα τις αφήνετε εκεί χωρίς πολλές χρονιές να πατάτε καν στο μέρος που "Καβαντζώσατε"). Στο πεύκο μάλιστα που υπάρχει μια περιοδικότητα στο πότε αρχίζει και πότε τελειώνει η άκαιρη τοποθέτηση μπορεί να έχει πολύ δυσάρεστα αποτελέσματα για σας και για όσους είναι κοντά σας. 


 Δεύτερο, επιλογή ανθοφοριών, ναι ξέρω αν δίνει μια ανθοφορία δύσκολα να την αφήσεις για να πας σε μια άλλη, και θέλεις να την εκμεταλλευθείς στο έπακρο, ναι αλλά αν συμπίπτουν χρονικά οι δύο ανθοφορίες/μελιτοφορίες θα πρέπει να κάνεις μια επιλογή, είτε την μία είτε την άλλη, σπάνια μπορείς σε αυτή την περίπτωση να εκμεταλλευθείς πλήρως και τα δύο (πχ δεύτερο χέρι του πεύκου και όψιμη σουσούρα στον Βορρά). Είτε θα μεγιστοποιήσεις τα κέρδη σου σε μια από αυτές (κρατώντας τα όσο περισσότερο μπορείς εκεί που δίνει) είτε θα πάρεις λίγο από την μία και λίγο από την άλλη (μοιράζεις τον χρόνο). Δυστυχώς η μεγιστοποίηση και των δύο δεν είναι δυνατή και μάλιστα μπορεί να κάνει τεράστια ζημία. 


 Τρίτο, προσοχή στα σουσουρίσια τα μελίσσια (όπως και προσοχή στους χειρισμούς μέσα στις σουσούρες! Αν είναι δυνατό να ταΐζετε σιρόπι μέσα σε αυτές, ποιος σας τα μαθαίνει αυτά?!?!?!), η σουσούρα και τα δυναμώνει και τα κάνει επιθετικά απέναντι στα άλλα μελίσσια, οπότε αν κάνεις άκαιρη τοποθέτηση τέτοιων μελισσιών στα πεύκα θα υπάρχουν στάνταρ λεηλασίες! Οπότε το δικό σας λάθος (και απληστία) θα το πληρώσουν ακριβά οι άλλοι μελισσοκόμοι αλλά και εσείς (μην νομίζετε, μπορεί τα αδύναμα μελίσσια που θα λεηλατηθούν να καταστραφούν τελείως αλλά κάποια καλή ζημία θα προλάβουν να κάνουν και αυτά στις λεηλάτριες μέλισσες που θα τους επιτεθούν!). 


 Και τέταρτο, η Χαλκιδική είναι τεράστια, χώροι για μελίσσια υπάρχουν παντού, θα πας και θα βάλεις τα μελίσσια σου στα 5 μέτρα από τα μελίσσια του άλλου? Τόσο τεμπελιά πια? 


 Παραπάνω δεν λέω, φτάνουν τόσα. 

Adios Amigos Locos
Σειρά "Απαντώ εκεί που δεν με σπέρνουν".Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol III


Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol IX

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol X

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XI

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XII

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XIII

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XIV

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XV

Μελισσοκομία, αξίζει αυτή η μαλακία τελικά?

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XVΙ

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XVΙI

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XVΙIΙ

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XIX

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XX

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XXΙ

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XXΙI

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XXΙII

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XXΙV
Μότσανος Λάζαρος

Σοχός 15/11/2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου