UA-50457385-1

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016

Δημιουργώντας ένα μελισσοκομικό πλάνο


 Ακόμα μια ανάρτηση της σειράς απαντώ εκεί που δεν με σπέρνουν βασισμένη σε ένα ερώτημα που μου έγινε και θα βγει αυτούσια ως κανονική ανάρτηση. Γιατί και η ανάπτυξη της απάντησης θέλει πολύ μεγάλο χώρο, αλλά κυρίως λόγου της πολύ μεγάλης σπουδαιότητας του ίδιου ερωτήματος που μου έγινε. 

 Φυσικά η απάντηση του ερωτήματος στον μελισσοκόμο που μου την έκανε έγινε τηλεφωνικά (είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ μας) γιατί είναι αμεσότερος αυτός ο τρόπος επικοινωνίας, και ο όγκος πληροφοριών είναι πολύ μεγαλύτερος από οποιοδήποτε γραπτό κείμενο (εκτός και αν το κείμενο έχει το μέγεθος ενός βιβλίου χα χα χα). 

 Τις συγκεκριμένες πληροφορίες θα μου επιτρέψετε να μην τις γράψω εδώ μια που οι συμβουλές μου ήταν εξειδικευμένες για την συγκεκριμένη περίπτωση του μελισσοκόμου και στα δεδομένα που μου είχε δώσει. 

 Αντίθετα εδώ θα δώσω ένα γενικό πλαίσιο συμβουλών και οδηγιών που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους μελισσοκόμους - αναγνώστες μου, των περιορισμών επάνω στην απομακρυσμένη βοήθεια που μπορεί να προσφερθεί, την διατύπωση των σωστών ερωτημάτων πάνω σε αυτό το θέμα που μπορούν να απαντηθούν, καθώς και την επιλογή των ορθών δεδομένων που πρέπει να δοθούν για να βοηθηθεί κάποιος με συμβουλές. 

 Για το τέλος σας κρατώ το καλύτερο όπου θα δείξω την μεθοδολογία για να δημιουργηθεί ένα μελισσοκομικό πλάνο καθώς και των παραμέτρων που το ορίζουν.

 Ψέματα δεν θα πω, θα είναι μια δυνατή και απαιτητική ανάρτηση για παρακολούθηση αλλά αυτό είναι δεδομένο, γιατί σε αυτή την ανάρτηση εκτός από γνώσεις μελισσοκομίας θα παρουσιαστούν και πολλά από τα εργαλεία της Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων. Δυστυχώς αυτή είναι μια πραγματικότητα που θα πρέπει να αποδεχθείτε. Εκτός από μελισσοκομική σκέψη θα πρέπει αναγκαστικά να αποκτήσετε και επιχειρηματική σκέψη (και αφήστε τα κουλά "Να μας πει του κράτους που να πουλάμε, τι να παράγουμε, να μας φέρνει τζάμπα φάρμακααααααα κι τρουφές, που είναι ααααααααα οι επιδοτήσειςςςςςςςςςςς!!!!!". Χα χα χα).

 Αρκετά με τους προλόγους πάμε στο κυρίως θέμα. 

 Λάζαρε καλησπέρα. Ελπίζω να είσαι και να περνάς καλά. Ο λόγος που σου στέλνω το e-mail είναι γιατί θέλω την βοήθεια σου.(αν βαρεθείς να απαντήσεις κατανοητό...).

 Όπως σου είχα πει και στο τηλέφωνο  σκέφτομαι να  κάνω μελισσοκομείο στην περιοχή της Λιβαδειάς και να κάνω και νομαδική μελισσοκομία.Έχω βρει τον χώρο και για αρχή θα συνεργαστώ με ένα φίλο παλιό μελισσοκόμο που σκέφτεται να τα παρατήσει σε λίγο καιρό λόγο ηλικίας. Έτσι θα έχω ένα έμπειρο μάτι μαζί μου και θα γλυτώνω πιθανώς και κάποιες μετακινήσεις Αθηνά – Λιβαδειά. Φυσικά εφόσον χρειαστεί θα μπορώ να μένω και Λιβαδειά

Σε αυτή λοιπόν την σκέψη θα ήθελα τα να σε ρωτήσω τα εξής:

1) Την γνώμη σου για την νομαδική μελισσοκομία εξ αποστάσεως είναι εφικτή ? Tι προβλήματα θα αντιμετωπίσω και πως θα λυθούν ?
2) Η αρχή θα γίνει με 30 – 50 μελίσσια (και οι δύο μαζί). Πως νομίζεις ότι πρέπει να γίνει η ανάπτυξη του μελισσοκομείου μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια ώστε και να μην έχουμε προβλήματα διαχείρισης αλλά να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες προϋποθέσεις για επαγγελματική μελισσοκομία. (πχ. Ανάπτυξη ,πόσες κυψέλες κάθε χρόνο ? Σε ποιες νομές για αρχή ? Μελισσοκομικά εργαλεία ? Θέματα που πρέπει να έχουμε υπόψη μου για το ξεκίνημα κλπ.)

 Άρα όπως καταλαβαίνεις σου ζητάω την βοήθεια σου για να φτιάξω κάτι μεταξύ business plan ενός πλάνου εργασιών....(να έχω ένα μπούσουλα , αλλιώς φοβάμαι ότι θα χαθώ...).

 Καταλαβαίνω ότι οι απαντήσεις που σου ζητάω είναι σύνθετες και ίσως να είναι δύσκολο να απαντηθούν σε ένα e-mail. Αν έχεις όρεξη βέβαια μπορώ να σε πάρω τηλέφωνο και να κρατάω σημειώσεις....

Σε ευχαριστώ εκ των προτέρων,

***********


Bear's Nest: Από που να αρχίσω και που να τελειώσω!!! Πράγματι το παραπάνω ερώτημα (ερωτήματα) δεν είναι απλώς σύνθετο είναι η πεμπτουσία των ερωτημάτων αναγούλα όπως θέλω να τα λέω (ερωτήματα αναγούλα είναι τα τόσο περίπλοκα ερωτήματα που σε πιάνει αναγούλα από το ζόρι μέχρι να τα απαντήσεις χα χα χα).

 Για να αρχίσουμε πρώτα από το τι θα πρέπει να σου δώσουν ως δεδομένο για να ξέρεις πως θα απαντήσεις. Πρώτα από όλα για ποιο λόγο κάποιος θέλει να μπει στην μελισσοκομία. Για χόμπι? Για συμπληρωματική εργασία? Για κύρια εργασία? Η απάντηση πάνω σε αυτό θα καθορίσει το κίνητρο και την εσωτερική υποκίνηση (motivasion) που μπορεί να έχει κάποιος για να πετύχει σε αυτή την ενασχόληση του. Καλή υποκίνηση φυσικά είναι το να θέλεις να ξεφύγεις από μια βαρετή, κοινότυπη, και πολλές φορές μίζερη εργασία και ζωή, και μπορείς να βλέπεις την μελισσοκομία σαν μια διέξοδο από αυτό το τέλμα, αλλά πιστέψτε με η καθαρή επιβίωση ως κίνητρο είναι πολύ πολύ πολύ πιο αποτελεσματική από τα παραπάνω!!! Άλλες οι θυσίες που είναι διατεθειμένος να κάνει κάποιος που θα ασκεί την μελισσοκομία σαν χόμπι, και άλλες οι θυσίες κάποιος που θέλει να ζήσει παιδιά, γυναίκα, και τον εαυτό του.

 Δεύτερο βασικό είναι τα χρηματικά διαθέσιμα που έχει κάποιος για να ξεκινήσει ένα τόσο μεγάλο βήμα, πρόσθετα εισοδήματα που μπορεί να έχει (πχ. μια δουλειά, ενοίκια), αν έχει μια ήδη υπάρχουσα υποδομή που μπορεί να την χρησιμοποιήσει για την μελισσοκομική του επιχείρηση (πχ αποθήκες και χώρο για μελισσοκομικό εργαστήρι, αγροτικό αυτοκίνητο ή φορτηγό). Αυτές οι πληροφορίες είναι και οι πιο δύσκολο να σου δοθούν όταν είναι να συμβουλέψεις κάποιον για το μελισσοκομικό του πλάνο (και αυτός είναι ο λόγος που δεν θα δοθεί η εξειδικευμένη συμβουλή που δόθηκε στον συγκεκριμένο μελισσοκόμο, αλλά θα δοθεί το γενικό πλαίσιο και μόνο).

 Επίσης βασικό είναι να δοθούν πληροφορίες σχετικά με τις προσωπικές ικανότητες του εν δυνάμει μελισσοκόμου (ποίο ήταν το προηγούμενο επάγγελμα του, οι ακαδημαϊκές του γνώσεις, ή τεχνικές γνώσεις, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα πλαίσια της νέας ενασχόλησης του), το επίπεδο της σωματικής του ρώμης και κατασκευής (εάν είναι μεγαλόσωμος, καλογυμνασμένος, νέος, και άντρας έχει σαφώς ένα πλεονέκτημα όσο και αν αυτή η πραγματικότητα που διαρκώς την αναφέρω ενοχλεί κάποιους χωρίς να καταλαβαίνω το γιατί?!?!? Δηλαδή δεν είναι αντικειμενικό πρόβλημα να πρέπει να φορτώσεις - ξεφορτώσεις 100 διπλές κυψέλες των 50 κιλών μέσα σε μια νύχτα και να κάνεις 300 χιλιόμετρα πάνε έλα χωρίς να εξαντληθείς τόσο ώστε να σε πάρει ο ύπνος στο τιμόνι? Καλό είναι οι γυναίκες, οι μικρόσωμοι άντρες, και τέλος οι πιο ηλικιωμένοι να μην ενοχλούνται από αυτή την πραγματικότητα (με αυτή ακριβώς την σειρά είναι και η ιεράρχηση της ενόχλησης που παρατηρώ ότι έχουν κάποιοι χα χα χα. Αν κάποιοι τσινάρουν με αυτά που λέω θα τους τσιμπήσω κάποια μέρα να τους δώσω μια 100άρα ευρώ και να τους πω εδώ είναι το φορτηγό, εδώ είναι οι κυψέλες μου, φόρτωσε τες στο φορτηγό μόνος/ μόνη σου , τσίμπα και τα κλειδιά για να πάμε στην Χαλκιδική και ξεφόρτωσε τες, και καθώς γυρνάμε στον Σοχό έχοντας κάνει μόνος/μόνη σου όλα αυτά εγώ θα κάνω το πιο βασικό από όλα, Θα σου λέω αβέρτα μαλακίες για να κρατώ απασχολημένο το μυαλό σου για να μην σε πάρει ο ύπνος καθώς οδηγάς και σκοτωθούμε! Άντε να σας δω τότε μάγκες και μάγκιτισες!!!! Χα χα χα)).

 Άλλη πληροφορία είναι αν θα υπάρξουν άλλα άτομα να τον βοηθήσουν σε αυτή την ενασχόληση (γυναίκα, παιδιά, πατέρας, αδερφός). Όσα περισσότερα τα εργατικά χέρια τόσο ευκολότερη η προσαρμογή στην μελισσοκομική πραγματικότητα.

 Για να κάνω εδώ και ένα τεστ κατά πόσο με διαβάζετε συστηματικά! Τι ακριβώς ξέχασα να αναφέρω ως βασικότατο για να αρχίσει κάποιος την μελισσοκομία παίδες? Δεν ξέρετε? Πλάκα μου κάνετε? Με διαβάζετε τόσα χρόνια και δεν ξέρετε τι θεωρώ βασικό για να γίνει κάποιος μελισσοκόμος? Άμα σας αρχίσω στις σφαλιάρες θα δείτε! Χα χα χα. Πρώτο πράγμα που θα ζητήσω ως πληροφορία για να βοηθήσω κάποιον να γίνει μελισσοκόμος ποντίκια είναι αν έχει κάνει τεστ για την αλλεργία στις μέλισσες (βλέπετε προηγούμενη ανάρτηση Αλλεργικό σοκ και ο Μπλέζ Πασκάλ)! Αν δεν το έχει κάνει θα πέσει μπινελίκι και θα βοηθηθεί μόνο εάν υποσχεθεί ότι θα είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνει όταν κλείσει το τηλέφωνο!

 Φυσικά μια που διαπίστωσα ότι με διαβάζετε ανελλιπώς (χα χα χα) το επόμενο που θεωρώ δεδομένο για να βοηθήσω κάποιον που ζητά την βοήθεια μου είναι να έχει διαβάσει το σύνολο των αναρτήσεων μου με την ετικέτα μελισσοκομία. Αν κάποιος το έχει κάνει αυτό πολύ εύκολα μπορεί να αντιληφθεί το κάθε τι που το λέω, και να κατανοήσει πλήρως την κάθε πληροφορία, γνώση, λεπτομέρεια που θα του πω κατά την διάρκεια της συζήτησης μας. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που δεν ξανανεβάζω τις αναρτήσεις που είχα δημιουργήσει στο παρελθόν, για να έχει κάποιος ένα σύνολο από αναρτήσεις πρωτότυπες και μοναδικές και όχι ένα αχταρμά με τα ίδια και τα ίδια (αχταρμά το οποίο βλέπω ότι άρχισαν να το κάνουν πολλοί συνάδελφοι bloggers, εκτός από τα πολύ μεγάλα σε επισκεψιμότητα blog που το κάνουν αυτό εδώ και χρόνια, με το να βγάζουν ξανά και ξανά τις παλιές αναρτήσεις τους. Δυστυχώς βλέπω συνάδελφοι ότι η λατρεία για τα κλικ όχι μόνο κρατάει γερά αλλά είναι και άκρως μεταδοτική. Συγχαρητήρια, καλά πάτε!!!).

 Για περισσότερη ανάπτυξη σχετικά με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα που μπορεί να έχει κάποιος που θέλει να ξεκινήσει την μελισσοκομία μπορείτε να την βρείτε στην προηγούμενη ανάρτηση αυτού του blog Μελισσοκομικός διάλογος με τον εαυτό μου Vol V . Επίσης περισσότερη ανάπτυξη πάνω σε όλο το πλάνο εργασιών του μελισσοκόμου στην διάρκεια του χρόνου μπορείτε να βρείτε στην προηγούμενη ανάρτηση αυτού του blog Γιατί μελισσοκόμος?. Για να έχετε μια ιδέα το τι κακοτοπιές να αποφύγετε σας προτείνω να διαβάσετε τις προηγούμενες ανάρτησεις αυτού του blog Χαμένος στο λαβύρινθο και Ημερολόγιο λαθών ανάγνωσμα. Και για το τέλος ένας βασικός οδηγός χειρισμών μπορεί να βρεθεί στην ανάρτηση αυτού του blog Οδηγίες προς ναυτιλομένους.

 Είδατε αν γράφετε μελισσοκομικά θέματα εδώ και χρόνια? Για το κάθε τι έχεις ήδη γράψει κάτι, πετάς ένα σύνδεσμο για το συγκεκριμένο θέμα και βουαλά!!! Τετέλεσθαι!!! Χα χα χα.

 Νομαδική μελισσοκομία τώρα από απόσταση. Ναι είναι δυνατό να γίνει αλλά με μια παραχώρηση από τον μελισσοκόμο. Την εποχή των σμηνουργιών θα πρέπει να κάνει τουλάχιστο μια επιθεώρηση στην κάθε κυψέλη ανά 5 ημέρες και κάθε ημέρα θα πρέπει να ελέγχει αν υπάρχουν αφεσμοί στο μελισσοκομείο του (αλλιώς θα γεμίσει το μελισσοκομείο του με πολλές πολλές παγίδες αφεσμών -βλέπετε προηγούμενη ανάρτηση Σμηνουργίες αφεσμοί πατέντες και μέσα αντιμετώπισης- αλλά και πάλι θα γεμίσει το βουνό με πουλιά χα χα χα). Αν υπάρχει κάποιος να μοιράζεστε το καθημερινό πήγαινε έλα και τσεκάρισμα για αφεσμούς (και αν είναι πολλές οι κυψέλες θα πρέπει να μοιράζεται και ο πενταήμερος έλεγχος των κυψελών σε διαφορετικά τμήματα του μελισσοκομείου) θα είναι πιο εύκολη η νομαδική μελισσοκομία από απόσταση.

 Για τις τοποθετήσεις σε ανθοφορίες και πόσο μπορούν να αλλάζουν τον σχεδιασμό τοποθετήσεων και των επιλογών σου είναι ένα τεράστιο θέμα που θα το αναπτύξω σε ανάρτηση στο μέλλον στο υψηλό επίπεδο ανάλυσης που είναι δεδομένη για αυτό το blog (δηλαδή ετοιμαστείτε, θα έχει μαθηματικά και εδώ χα χα χα)

 Τώρα η ύπαρξη ενός παλιού μελισσοκόμου για να σας βοηθά και να τον βοηθάτε (και κυρίως να σας μάθει την τέχνη) είναι το βασικότερο από όλα. Η απόκτηση ενός ολοκληρωμένου γνωστικού κεφαλαίου πάνω στην μελισσοκομία θα πρέπει να είναι το κύριο μέλημα σας και η πρώτη πάντα προτεραιότητα σας. Κάθε ευκαιρία για να τον βοηθήσετε ή για να είσαστε μαζί στο μελισσοκομείο θα πρέπει να την εκμεταλλευτείτε, καλά τα βιβλία, καλά τα σεμινάρια, καλά μερικά μελισσοκομικά blog (καθόλου καλές οι μελισσοκομικές ομάδες χα χα χα), αλλά τίποτα δεν είναι τόσο σπουδαίο όσο το να δουλεύετε με ένα έμπειρο μελισσοκόμο πάνω σε μια κυψέλη (ή σε πολλές χα χα χα). Το παραπάνω θέμα της μελισσοκομικής εκπαίδευσης το έχουμε αναπτύξει εκτεταμένα σε προηγούμενη ανάρτηση του blog Μελισσοκομικός διάλογος με τον εαυτό μου  (τι εύκολα περνάς τα διάφορα θέματα αν τα έχεις συστηματικά αναπτύξει στο παρελθόν και ξέρεις που να τα ψάξεις γιατί δεν βγάζεις διαρκώς τις παλιές αναρτήσεις για νέες ε? Χα χα χα).

 Αρκετά με αυτά πάμε στα καλά τώρα.

 Για να δούμε πως μπορούμε να κάνουμε ένα πλάνο ανάπτυξης (σε αριθμό μελισσιών, παραφυάδων, δυνητικών εσόδων) που μπορεί να βοηθήσει κάποιον στο να σχηματοποιήσει πως θα πρέπει να κινηθεί μελισσοκομικά, καθώς και των παραμέτρων που ορίζουν πολλά από την ανάπτυξη του μελισσοκομείου σας. Αλλά για ακόμα μια φορά θα τονίσω ότι τα πάντα στην μελισσοκομία κρίνονται πάνω στην κυψέλη και με ένα ξέστρο στο χέρι, και όχι πάνω από ένα φύλλο χαρτί και με ένα στυλό στο χέρι (και αυτό το λέει κάποιος που χρησιμοποιεί αβέρτα μαθηματικά στις αναρτήσεις του, αλλά ταυτόχρονα ξέρει ότι τα μαθηματικά δεν αρκούν για να τα εξηγήσουν όλα σε κάτι τόσο περίπλοκο όσο ένα μελίσσι και κυρίως σε ένα σύνολο μελισσιών. Τα λέω αυτά γιατί βλέπω αρκετούς να προσπαθούν να αποδείξουν πολλά για τα μελίσσια μόνο πάνω στο χαρτί και όχι πάνω στην κυψέλη και με πιάνουν τα γέλια χα χα χα).

 Φυσικά δεν θα κάνουμε εδώ ένα πλήρες επιχειρηματικό σχέδιο όπου θα αναλυθούν έσοδα και έξοδα, αυτή είναι δική σας δουλειά και δεν χωράει στα πλαίσια μιας ανάρτησης ή στην ευθύνη ενός μελισσοκόμου που απλώς απαντά σε άλλους (να πάτε σε μια εταιρία συμβούλων επιχειρήσεων να τα στάξετε καλά για να σας το κάνουν, για να μην τα έχετε όλα εύκολα από μένα και να μου βγάζετε μετά και γλώσσα χα χα χα). Θα κάνουμε απλώς ένα πλάνο όπου θα αναλύονται διαφορετικά σενάρια ανάπτυξης και αποδόσεων. Αλλά θα φροντίσουμε να είναι όσο το δυνατό ποιο ολοκληρωμένο με όσο το δυνατό περισσότερες παραμέτρους να καλύπτονται.

 Αρκετά με τις εισαγωγές πάμε να αναλύσουμε τα αρχικά δεδομένα του προβλήματος μας.

 Έστω ότι έχουμε 40 μελίσσια, θέλουμε να έχουμε ένα μέρος από αυτά παραγωγικά (για να μαθαίνουμε να χειριζόμαστε τα παραγωγικά μελίσσια αλλά κυρίως για να μας αφήνει και κάποιο έσοδο η μελισσοκομία για να μπορούμε να συνεχίζουμε με αυτή, καθώς και να επενδύουμε ένα μέρος από τα έσοδα μας και όχι μόνο από το αρχικό μας κεφάλαιο), και ένα μέρος από τα μελίσσια να τα κόβουμε παραφυάδες (έστω ότι κόβουμε από κάθε μελίσσι 2 έξτρα παραφυάδες. Ναι ξέρω υπάρχουν μελίσσοκόμοι που μπορούν να κόβουν πολλές περισσότερες παραφυάδες από ένα μελίσσι αλλά αυτοί δεν έχουν μόνο 40 μελίσσια και κυρίως εμπειρία από 40 μελίσσια χα χα χα), επίσης θεωρούμε ότι θα έχουμε ένα 10% απώλειες ξεχειμωνιάσματος κάθε χρονιά (δεν το περιμένατε αυτό ε? Χα χα χα. Το ότι τα μαθηματικά δεν αρκούν για να ανταποκριθούν επαρκώς στην μελισσοκομική πραγματικότητα δεν σημαίνει ότι τα μοντέλα μας δεν μπορούν να είναι αρκετά κοντά σε αυτή! Αρκεί να έχεις την εμπειρία να τα προσαρμόσεις σε αυτή. Τώρα 10% απώλειες στο ξεχειμώνιασμα μπορεί σε μερικούς να φαίνονται υπερβολικά μεγάλες, αλλά σε μερικούς θα φανούν υπερβολικά μικρές, μπορεί να υπάρχουν χρονιές που να έχετε πολλαπλάσιες απώλειες από αυτές στο ξεχειμώνιασμα, ιδίως στην αρχή της μελισσοκομικής σας καριέρας).




 Στόχος μας είναι να φτάσουμε τις τριακόσιες κυψέλες (μετά το ξεχειμώνιασμα), οπότε δημιουργούμε δύο σενάρια. Στο πρώτο έχουμε αποφασίσει να έχουμε μια ανάπτυξη 66% του ζωικού μας κεφαλαίου κάθε χρονιά, ενώ στο δεύτερο σενάριο έχουμε μια αύξηση 66% την μια χρονιά και 0% αύξηση την δεύτερη (οπότε έχουμε μια αύξηση 36% την κάθε χρονιά).

 Οι παραπάνω δύο πίνακες μας δείχνουν το πως θα πρέπει να διαμορφωθεί το ζωικό μας κεφάλαιο την κάθε χρονιά (πόσα μελίσσια θα πάνε για παραγωγικά, και πόσα για παραφυάδες), πως θα διαμορφώνεται αριθμητικά το ζωικό μας κεφάλαιο χρονιά με την χρονιά, και τέλος σε πόσα χρόνια θα επιτευχθεί ο στόχος μας που είναι τα 300 μελίσσια ( 6 χρονιές για να φτάσουν οριακά τα 300 τα μελίσσια μας στο πρώτο σενάριο, και 14 χρονιές με το δεύτερο σενάριο για να ξεπεράσουν κατά πολύ τα 300 μελίσσια ).

 Για να κάνουμε τώρα μια κριτική στα σενάρια τώρα που τα σχηματοποιήσαμε και οπτικά και αριθμητικά. Το πρώτο σενάριο είναι ένα υπερβολικά φιλόδοξο σενάριο όπου μέσα σε 6 χρόνια φτάνεις στα τριακόσια μελίσσια από 40, και είναι υπερβολικά δύσκολο να συμβεί (και λόγου καιρικών συνθηκών που δεν εγγυούνται ότι θα μπορεί να διατηρηθεί μια τέτοια αύξηση για 5 συνεχόμενες χρονιές. Αλλά κυρίως γιατί αυτή η αύξηση του ζωικού σου κεφαλαίου δεν θα συμβαδίζει με την αύξηση στο γνωστικό σου κεφάλαιο. Δυστυχώς πολύ δύσκολα μέσα σε 6 χρόνια να φτάσεις στο ικανοποιητικό επίπεδο γνώσεων και εμπειρίας που χρειάζονται τα 300 μελίσσια για να μπορείς να ανταπεξέλθεις σε οτιδήποτε πρόβλημα σου ρίξει η εκάστοτε μελισσοκομική χρονιά (ασθένειες, έλλειψη νεκταροεκκρίσεων, προβλήματα μεταφορών κ.α.)).

 Αντίθετα το δεύτερο σενάριο στο οποίο σε κάθε χρονιά ανάπτυξης ακολουθεί μια χρονιά στασιμότητας της ανάπτυξης έτσι ώστε να συμβαδίζει η αύξηση του γνωστικού σου επίπεδου με την αύξηση του ζωικού σου κεφαλαίου είναι πολύ πιο λογικό σαν σενάριο αύξησης (και είναι κάτι που θα στο πουν και παλιοί μελισσοκόμοι αλλά και καθηγητές μελισσοκομίας).


 Συνεχίζουμε το θεωρητικό μας μοντέλο όπου θα υποθέσουμε τώρα ότι έχουμε από τα παραγωγικά μελίσσια μια παραγωγή 20 kg ανά κυψέλη και μια τιμή πώλησης του μελιού μας με 7 ευρώ το κιλό (μια ανταγωνιστική τιμή για λιανική στον Βορρά, για τον Νότο υπερβολικά χαμηλή).

 Με τα παραπάνω βγάζουμε ένα μέσο έσοδο ανά έτος για την περίοδο αναφοράς σε κάθε σενάριο (για το πρώτο σενάριο το μέσο έσοδο ανά έτος είναι  15.120 ευρώ, ενώ στο δεύτερο σενάριο είναι 17.380 ευρώ ανά έτος. Λογικό είναι και γιατί η περίοδος αναφοράς είναι μεγαλύτερη στο δεύτερο σενάριο αλλά και το δεύτερο σενάριο είναι περισσότερο προσανατολισμένο στην παραγωγή από ότι το πρώτο που είναι προσανατολισμένο κυρίως στην ανάπτυξη του ζωικού κεφαλαίου).



 Πάμε τώρα να αρχίζουμε να προσθέτουμε μερικές ακόμα δόσεις ρεαλισμού στα σενάρια μας. Έστω τώρα ότι έχουμε μια διαφοροποίηση της τιμής του μελιού μας για πωλήσεις πάνω των 2 τόννων μελιού στα 5,5 ευρώ το κιλό ( στην χονδρική ) από 7 ευρώ το κιλό (στην λιανική).

 Αμέσως το μέσο έσοδο μας πέφτει και στα δύο σενάρια (στο πρώτο από 15.120 ευρώ πάει στα 13.955 ευρώ, ενώ στο δεύτερο από τα 17.380 ευρώ πέφτουμε στα 16.015 ευρώ).

 Και πάμε στην κριτική των σεναρίων μας πάλι για να δούμε τι έχουμε εδώ. Το ότι θα διαφοροποιείται η τιμή ανάλογα την ποσότητα παραγωγής που έχουμε για διάθεση είναι κάτι το δεδομένο (ο μόνος τρόπος για να μην συμβεί αυτό είναι να αυξήσουμε την προσπάθεια μας να βρούμε νέους πελάτες ή νέες αγορές αλλά αυτό φυσικά έχει επίπτωση στην αύξηση των εξόδων προώθησης των προϊόντων μας, πουθενά δεν μπορείς να κερδίσεις κάπου χωρίς να χάσεις κάπου αλλού). Στα παραπάνω σενάρια μάλιστα η διαφοροποίηση στις τιμές λιανικής (μέλια που τα δίνουμε χέρι με χέρι σε τελικούς καταναλωτές) από τα μέλια που τα δίνουμε σε τιμές χονδρικής (άλλους μελισσοκόμους ή έμπορους) δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη, πολλές φορές η πραγματικότητα δεν είναι τόσο ευνοϊκή όμως.

 Θα μου πείτε από την στιγμή που και στα δύο σενάρια πέφτει το μέσο έσοδο ανά έτος τι μας νοιάζει να βάλουμε και αυτή την (ρεαλιστική) παράμετρο μέσα στους υπολογισμούς μας? Γιατί παίδες ενώ τα έσοδα πέφτουν σχεδόν σε παρόμοιους ρυθμούς τα έξοδα παραμένουν σχετικά σταθερά (έξοδα για κυψέλες, μεταφορές, τροφές, διαβίωση μελισσοκόμου και οικογενείας, ασφαλιστικές και φορολογικές εισφορές κ.α.) οπότε μπορεί ένα σενάριο που με τον πρώτο υπολογισμό αξιών (χωρίς διαφοροποίηση τιμής ανά ποσότητα) οριακά να βγαίνει, με τον υπολογισμό της διαφοροποίησης της τιμής όμως να μην είναι βιώσιμο μετά την αφαίρεση των εξόδων! Οπότε.......

 Επίσης εδώ είναι μια από τις ενστάσεις που έχω όταν βλέπω αναλύσεις νεκρού σημείου σε οικονομικοτεχνικές μελέτες για το μέγεθος ενός μελισσοκομείου που είναι ικανό να συντηρήσει μια οικογένεια (από εδώ βγαίνει ο στόχος για 300 μελίσσια, μια που οι αναλύσεις νεκρού σημείου ορίζουν τις 144 κυψέλες ότι μπορούν να σου δώσουν εισόδημα για να συντηρήσεις μια οικογένεια και ταυτόχρονα με τον υπολογισμό 50% για μια καλή μελισσοκομική χρονιά διπλασιάζουμε αυτόν τον αριθμό κυψελών για να βάλουμε μέσα και τις κακές χρονιές). Η τιμή του μελιού δύσκολα θα παραμείνει σταθερή για κάθε ποσότητα μελιού που θα παράγεις (εκτός και αν αυξήσεις το κόστος προώθησης του οπότε πάλι οι αναλύσεις νεκρού σημείου έχουν κενό εδώ μια που δεν υπολογίζουν το πρόσθετο κόστος για αυτή την προώθηση!!!)




 Και πάμε στα καλά τώρα. Έχοντας μια σταθερή τιμή 7 ευρώ το κιλό στο μέλι μας (δεν υπάρχει εδώ η διαφοροποίηση της τιμής ανά ποσότητα) θα κάνουμε μια Worst - Best Case Scenario Analysis (Ανάλυση Καλύτερου χειρότερου σεναρίου. Λυπάμαι παίδες για τα αγγλικά αλλά δυστυχώς η διοίκηση επιχειρήσεων είναι Αμερικανική υπόθεση! Ναι όταν εμείς χτίζαμε παρθενώνες αυτοί τρώγανε βελανίδια, αλλά δυστυχώς τώρα που αυτοί χτίζουν πολυεθνικές εμείς ούτε βελανίδια για να φάμε δεν έχουμε χα χα χα) για τα δύο σενάρια μας έχοντας όμως τρεις επιλογές για την ποσότητα μελιού που θα παράγουμε. Την άσχημη εκδοχή που θα έχουμε 10 kg μέλι ανά κυψέλη κατά μέσο όρο, την καλή εκδοχή με 20 Kg ανά κυψέλη κατά μέσο όρο ανά χρονιά, και μια ενδιάμεση εκδοχή με 15 Kg ανά κυψέλη.

 Στους παραπάνω πίνακες έχουμε και την διαφοροποίηση στο μέσο έσοδο ανά χρονιά και για τα δύο σενάρια ανάπτυξης και στις τρεις εκδοχές παραγωγής. Και φυσικά μας νοιάζουν τα παραπάνω σενάρια γιατί και σε αυτή την περίπτωση τα έξοδα μας θα είναι σταθερά σε κάθε επίπεδο παραγωγής (μάλιστα μπορεί να αυξηθούν αν η νεκταροέκκριση δεν είναι καλή και αναγκαστούμε είτε να μετακινούμε περισσότερο τα μελίσσια μας, ή να τα δώσουμε περισσότερες τροφές για να αναπληρώσουμε τροφές που πήραμε από μέσα από τις κυψέλες (μέλι) σε συνθήκες μειωμένης νεκταροέκκρισης). Οπότε πάλι οριακά βιώσιμα σενάρια ανάπτυξης με αισιόδοξους υπολογισμούς παραγωγής (πχ 20 Kg ανά κυψέλη) μπορεί σε λιγότερο αισιόδοξα σενάρια να παύουν να είναι πλέον βιώσιμα!



 Και πάμε στην τελική μορφή των σεναρίων μας στα οποία θα έχουμε εκτός την διαφοροποίηση στην παραγωγή που έχουμε στους επάνω πίνακες και την διαφοροποίηση της τιμής ανάλογα την ποσότητα που παράγουμε (για πάνω από 2 τόννους παραγωγής η τιμή πέφτει από τα 7 ευρώ το κιλό στα 5,5 ευρώ το κιλό) για να αποκτήσει ακόμα περισσότερο ρεαλισμό η Worst - Best Case Scenario Analysis που κάνουμε. Και εδώ τα πράγματα γίνονται περισσότερο πιεστικά από την άποψη της οριακότητας της βιωσιμότητας των σεναρίων μας (δεδομένου ότι τα έξοδα παραμένουν σταθερά) μια που το μέσο έσοδο μειώνεται σε κάθε εκδοχή παραγωγής (το παρήγορο είναι ότι μειώνεται λιγότερο στις μικρότερες παραγωγές χα χα χα).

 Για να προχωρήσουμε στην κριτική των σεναρίων μας τώρα. Δεν υπάρχει πρώτα από όλα στα σενάρια μας έσοδα από γύρη, βασιλικό πολτό, παραφυάδες. Ναι δεκτό αυτό αλλά επίσης τα παραπάνω εκτός από πρόσθετο κόστος για να παραχθούν έχουν κόστος και στην ανάπτυξη των μελισσιών μας και τα παραπάνω σενάρια είναι στην πραγματικότητα σενάρια ανάπτυξης και επίτευξης στόχων στο ζωικό κεφάλαιο πρώτα και έπειτα σενάρια εσόδων (μην ξεχνάτε οι βασικές παράμετροι μένουν σταθεροί στα σενάρια μας, ρυθμός ανάπτυξης και στόχος κυψελών). 

 Δεύτερο δεν υπάρχουν έσοδα από μέλι από τις παραφυάδες μας που μπορεί να υπάρξουν και αυτά στις καλές μελισσοκομικές χρονιές. Ναι δεκτό αυτό αλλά επίσης δεν έχουμε μέσα υπολογίσει κακά σερί μελισσοκομικών χρονιών που μπορεί να μην πετύχουμε αυτούς τους ρυθμούς ανάπτυξης, ή σερί χρονιών με μηδενική παραγωγή ακόμα και από τα παραγωγικά μελίσσια μας, ή δεν υπολογίσαμε την πιθανότητα κλοπής των μελισσιών μας, ή την πιθανότητα δηλητηρίασης τους, ή την πιθανότητα να τα χτυπήσει άσχημα μια ασθένεια! Βλέπετε τους περιορισμούς στα θεωρητικά μοντέλα? Δυστυχώς δεν μπορείς να τα υπολογίσεις όλα.

 Ωραία είδαμε το τι δεν μπορούμε να υπολογίσουμε, για να δούμε τι έχουμε υπολογίσει όμως. Έχουμε και λέμε, κάναμε μια Worst - Best Case Scenario Analysis  για δύο σενάρια ανάπτυξης (ένα για 66% ανάπτυξη κάθε χρονιά, και ένα άλλο με 66%  για κάθε δύο χρονιές) μέχρι να φτάσουν τον τελικό στόχο τους των πάνω από 300 μελίσσια μετά το ξεχειμώνιασμα.Επίσης έχουμε υπολογίσει τον καταμερισμό των παραγωγικών μελισσιών με τα μελίσσια που είναι για παραφυάδες που θα κοπούν στα 3 (ένα αρχικό μελίσσι + δύο παραφυάδες) για κάθε χρονιά. Επίσης υπολογίζουμε και μια απώλεια 10% σε κάθε ξεχειμώνιασμα. Υπολογίζουμε επίσης το μέσο έσοδο ανά χρονιά για την περίοδο αναφοράς μας για τρεις διαφορετικές παραγωγές (με 10, 15, 20 Kg ανά κυψέλη) καθώς και με διαφοροποίηση της τιμής που πουλάμε το μέλι ανάλογα την ποσότητα που θα παράγουμε (από 7 ευρώ το κιλό για ποσότητες κάτω των 2 τόννων σε 5,5 ευρώ το κιλό για ποσότητες άνω των δύο τόννων). Όχι και τόσο άσχημα για ένα θεωρητικό μοντέλο ε? Χα χα χα.

 Μια τελευταία κριτική για τα σενάρια μας τώρα είναι ότι το δεύτερο σενάριο είναι πιο ρεαλιστικό (και από την άποψη να συμβαδίζουν οι αυξήσεις στο ζωικό κεφάλαιο με την αύξηση στο γνωστικό κεφάλαιο, αλλά κυρίως γιατί υπάρχει ο χρόνος να αυξηθεί το πελατολόγιο σου ώστε να μπορείς να πουλάς σε καλές τιμές το μέλι σου και να μην αναγκάζεσαι να πουλάς σε τελείως εξευτελιστικές τιμές στην χονδρική. Εκεί να δεις πόσο βιώσιμα είναι τα παραπάνω σενάρια αν πουλάς σε ακόμα μικρότερες τιμές χα χα χα). 

 Δυστυχώς το δεύτερο σενάριο θέλει πολλά χρόνια για να πραγματοποιηθεί και δεν είναι επιλογή που μπορεί να ακολουθήσει κάποιος που θέλει να ζήσει την οικογένεια του στα επόμενα 3-4 χρόνια (αντίθετα είναι ένα σενάριο τελείως κατάλληλο για κάποιον που ήδη έχει δουλειά και θέλει σιγά σιγά να μπει στην μελισσοκομία, έτσι ώστε σε ορίζοντα δεκαετίας να έχει μια δική του μελισσοκομική επιχείρηση ή να έχει μια έτοιμη δουλειά που θα αφήσει στα παιδιά του). Δυστυχώς στην περίπτωση που θέλεις να πετύχεις κάτι τέτοιο (να ζήσεις την οικογένεια σου) σε τόσο λίγο χρόνο (όσο το πρώτο σενάριο) θα πρέπει να κάνεις ένα άλμα πίστης και να ρισκάρεις πολύ (υπερβολικά πολύ! Τόσο πολύ που αν είναι να ρίξεις ότι έχεις και δεν έχεις στην μελισσοκομία εάν έχεις οικογένεια δεν νομίζω ότι αξίζει. Αν έχεις και άλλες καβάντζες (πρόσθετα εισοδήματα, χρηματικά αποθέματα) και δεν κινδυνεύσει η οικογένεια σου να υποφέρει αν πέσεις σε 1-2 κακές μελισσοκομικές χρονιές τότε αλλάζει το πράγμα). 

 Τα παραπάνω σενάρια στόχο έχουν μόνο να δείξουν πως μπορούν να γίνουν κάποια αρχικά μελισσοκομικά πλάνα ανάπτυξης (που για τον καθένα θα έχουν διαφορετικούς τελικούς στόχους και διαφορετικούς ρυθμούς ανάπτυξης). Ένα τρόπο διαφοροποίησης του ζωικού σου κεφαλαίου σε παραγωγικά και μη μελίσσια (παραγωγικά όμως από πλευράς αύξησης του ζωικού σου κεφαλαίου). Μια υπενθύμιση ότι τα μελίσσια μετρούνται τον Μάρτιο (μετά το ξεχειμώνιασμα). Και κυρίως έναν ευέλικτο σχεδιασμό των σεναρίων όπου θα υπολογίζονται πολλές διαφορετικές εκδοχές παραγωγών και τιμών. Τίποτα παραπάνω από όλα τα παραπάνω και τίποτα λιγότερο από όλα αυτά.  

 Ούχχχχχχχχχ πολλά είπαμε και σήμερα! Αρχίσανε να πονάνε τα μυαλά μας!!!!

 Χα χα χα.

 Φτάνει τόσο, θα πάθετε τίποτα!

 Μέχρι την επόμενη ανάρτηση......


Adios Amigos Locos

Σειρά "Απαντώ εκεί που δεν με σπέρνουν".









Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol IX

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol X

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XI

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XII

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XIII

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XIV

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XV

Μελισσοκομία, αξίζει αυτή η μαλακία τελικά?

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XVΙ

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XVΙI

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XVΙIΙ

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XIX

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XX

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XXΙ

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XXΙI

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XXΙII

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XXΙV

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XXV

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XXVI

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XXVII

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XXVIII

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XXIX

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XXX

Διάλογος με ένα Αμερικάνο μελισσοκόμο

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XXXI

Μέθοδοι Αντικατάστασης Βασιλισσών


Μότσανος Λάζαρος

Σοχός  16/03/2016

8 σχόλια:

  1. Απ όσο φαντάζομαι Business plan που στοχεύουν στο κέρδος κ στην αναπτυξη από την πρώτη η κ τρίτη χρονιά δεν εχουν πιθανοτητες να πάνε καλα. Χωρίς να κανεις βασιλοτροφία επίσης, τα ποσοστά αυξησης του κοποαδιου είναι πολύ μικρα. Αυτά με βάση τα λίγα που καταλαβαίνω σαν αρχάριος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σελίδες ιστορίας ενδιαφέρουσα η παρατήρηση σου και θα σταθεί αφορμή για να διευκρινίσω ορισμένα πράγματα για τα οποία υπάρχει παρανόηση στους νεότερους μελισσοκόμους (και όχι μόνο). Επίσης μου δίνεται και μια θαυμάσια ευκαιρία να την εντάξω σε μια ανάρτηση που θα την δημοσιεύσω στο άμεσο μέλλον.

      Μια διευκρίνιση πρώτα, φυσικά το γράφω και στην ανάρτηση Δημιουργώντας ένα μελισσοκομικό πλάνο αυτό. Οι πίνακες ανάπτυξης του ζωικού κεφαλαίου που παραθέτω σε αυτή την ανάρτηση δεν αποτελούν Business Plan!

      Το Business Plan για να δημιουργηθεί απαιτεί και την πλευρά των εξόδων της επένδυσης (πάγια αλλά και τα λειτουργικά της) επίσης, που σε αυτή την ανάρτηση δεν έχουν προβλεφθεί. Επίσης θα πρέπει να υπολογιστεί και το κόστος της προσωπικής εργασίας, καθώς και αποσβέσεις και προβλέψεις πάνω στις επισφάλειες της επιχείρησης (σύμφωνα με τα διεθνή λογιστικά πρότυπα).

      Καθώς και να γίνει και μια χονδρική πρόβλεψη της ζήτησης για τα προϊόντα και τις βραχυχρόνιες και μακροχρόνιες τάσεις στις τιμές τους (πχ βλέπω πάρα πολλούς νέους μελισσοκόμους να επικεντρώνονται στην παραγωγή βασιλικού πολτού μια που και υπάρχει μια κατευθυντήρια τάση για αυτό από τους επιστήμονες που τους κάνουν σεμινάρια-οι οποίοι όμως είναι συνήθως γεωπόνοι και κτηνίατροι και όχι οικονομολόγοι ή απόφοιτοι σχολών διοίκησης επιχειρήσεων!- καθώς και είναι η τελευταία μόδα στις μελισσοκομικές ομάδες. Το ζήτημα είναι ότι το παραπάνω προϊόν έχει μια διαρκώς συρρικνωμένη ζήτηση (λόγου της τρομερής οικονομικής κρίσης), αλλά επίσης η προσφορά του να έχει ανέβει κατακόρυφα (γιατί ενώ από πλευράς εργασίας για να παραχθεί ίσως να είναι στο ίδιο επίπεδο με την παραγωγή μελιού, αλλά η παραγωγή του είναι πολύ πιο σταθερή από την παραγωγή μελιού και μπορούν μελισσοκόμοι όχι και τόσο έμπειροί να πετύχουν αξιοπρεπείς αποδόσεις –το ίδιο δεν ισχύει με το μέλι!!!-) με αποτέλεσμα και η ζήτηση του αλλά και η τιμές του να έχουν κατακρημνιστεί τα τελευταία χρόνια (ο δάσκαλος μου πριν από δέκα χρόνια πουλούσε βασιλικό πολτό στα 2 ευρώ το γραμμάριο, πριν από 5 χρόνια έφτασε να πουλά στα 1,5 ευρώ το γραμμάριο, πλέον έχει φτάσει να πουλά στα 1,1-1,2 ευρώ το γραμμάριο! Μέσα σε μια δεκαετία η τιμή του έχει πέσει 40-50%, ενώ στην τιμή στο μέλι του δεν υπάρχει αυτή η πτώση (μάλλον δεν υπάρχει πτώση, σκέτο!)). Δυστυχώς οι μικρές λιμνούλες στερεύουν πολύ γρηγορότερα από τις μεγάλες σε περιόδους ξηρασίας. Άτομα που έχουν σπουδάξει σε οικονομικές σχολές (και κάθε ένας άνθρωπος της αγοράς επίσης!) αυτό το γνωρίζουν, γεωπόνοι και κτηνίατροι, παρόλο που είναι εξαίρετοι επιστήμονες στους τομείς τους, αυτό δείχνουν να μην το γνωρίζουν!)
      Πάμε παρακάτω, κερδοφορία στην πρώτη ή την τρίτη ή ακόμα και την πέμπτη χρονιά με ταυτόχρονη αύξηση του ζωικού κεφαλαίου δεν νοείται! Μια επιχείρηση που ακόμα αυξάνει το επίπεδο της επένδυσης της σε πολύ μεγάλο βαθμό (πχ το να κάνεις τα 50 μελίσσια 300 σημαίνει μια αύξηση του ζωικού σου κεφαλαίου 600%!) δεν μπορεί να περιμένει μια κερδοφορία αυξημένη (αν και σε μια άλλη ανάγνωση αυτή η ίδια η αύξηση της επένδυσης της είναι η κερδοφορία της σε περίπτωση που την ρευστοποιήσει πουλώντας την –στην ανάρτηση που θα ακολουθήσει θα αναπτύξω αυτή την οπτική σε σχετικό παράρτημα της, θα την διαβάσεις εκεί χα χα χα-).

      Διαγραφή
    2. Πάμε τώρα στην παρανόηση που έχεις σχετικά με την βασιλοτροφία. Τα μελίσσια δεν γίνονται μην παραγωγικά γιατί δεν έχεις εισάγει βασίλισσες δημιουργημένες από βασιλοτροφία (γονιμοποιημένες ή όχι), και τις δημιουργείς τις βασίλισσες με τον κλασικό τρόπο (με βασιλικά κελιά ή και χωρίς), αλλά γιατί είναι αποδυναμωμένη η παραφυάδα (και το αρχικό μελίσσι από το οποίο βγήκαν οι παραφυάδες) γιατί έχεις μειωμένους πληθυσμούς, τροφές και γόνους λόγου της ίδια της διαδικασίας του κοψίματος παραφυάδων!

      Υπάρχουν κάποια σταθερά δεδομένα πάνω στην αριθμητική του μελισσιού (βλέπε προηγούμενες αναρτήσεις αυτού του blog Το μελίσσι ένας υπεροργανισμός, Μελισσοκομικά σκονάκια, καθώς και το Μελισσοκομικά σκονάκια ΙΙ) καθώς και στο κέρδος που θα έχεις σε ημέρες από την εισαγωγή βασίλισσας (το οποίο είναι λίγο μεγαλύτερο από δύο εβδομάδες στην περίπτωση γονιμοποιημένης βασίλισσας, και κάτω από δύο εβδομάδες στην περίπτωση της μη γονιμοποιημένης. Δηλαδή ούτε καν μια γενιά εργατριών κέρδος από αυτή την μέθοδο (οι εργάτριες χρειάζονται 21 ημέρες για να εκκολαφτούν)! Φυσικά το κόστος ανάμεσα στις δύο καταστάσεις της μάνας που θα εισάγεις είναι αβυσσαλέο (για τις γονιμοποιημένες βασίλισσες εκτός από τον βασικό εξοπλισμό βασιλοτροφίας, χρειάζεται και να έχεις μια τράπεζα βασιλισσών με τρικυψελίδια ή κυψελίδια και όχι απλώς να βάζεις βασιλικά κελιά μέσα σε κουτάκια χα χα χα) και το κόστος αυτό δεν το δικαιολογεί).

      Ναι υπάρχει ένα κέρδος από την εισαγωγή βασίλισσας στο μελίσσι χρονικό, αλλά είναι μεν μικρό όπως προείπαμε, αλλά επίσης υπάρχουν και άλλες αριθμητικές που ορίζουν την ανάπτυξη ενός μελισσιού και την παραγωγικότητα του. Αριθμητικές που ορίζουν τους περιορισμούς της ανάπτυξης του μελισσιού (ή της παραφυάδας). Και αυτοί ορίζονται σε εσωτερικούς περιορισμούς καθώς και σε εξωτερικούς. Για να τους δούμε καλύτερα αυτούς.

      Εσωτερική αριθμητική ανάπτυξης του μελισσιού και περιορισμοί της.

      Βασικότατος περιορισμός της ανάπτυξης ενός μελισσιού (και παραφυάδας) είναι το μέγεθος του πληθυσμού της. Και αυτό γιατί η μάνα δεν μπορεί να γεννήσει περισσότερα πλαίσια γόνου από αυτά που μπορεί να καλύψει ο πληθυσμός της. Οπότε αν έχεις μια παραφυάδα με 2-3 πλαίσια γόνου και 5 πλαίσια πληθυσμό είτε εισάγεις βασιλικό κελί (ή αφήσεις να δημιουργηθούν), είτε εισάγεις βασίλισσα (γονιμοποιημένη ή μη) δεν θα έχεις περισσότερη γέννα από τα 2-3 πλαίσια που θα ανοίξει χώρος όταν βγει ο ήδη υπάρχον γόνος μαζί με το πόσα πλαίσια μπορεί να καλύψει ο νέος γόνος (ένα πλαίσιο γόνου θεωρητικά καλύπτει 2 πλαίσια ως πληθυσμός) αφαιρώντας φυσικά τα καλυμμένα πλαίσια από τον πληθυσμό που έχει αφήσει τον μάταιο τούτο κόσμο σε όλο αυτό το διάστημα.

      Δεύτερος εσωτερικός περιορισμός είναι το πόσες μέρες χρειάζεται για να βγει ο γόνος των εργατριών έτσι ώστε να αναλάβει καθήκοντα που θα βοηθήσουν στην περεταίρω ανάπτυξη του μελισσιού (τροφοί).

      Και οι δύο αυτοί εσωτερικοί περιορισμοί είναι ίδιοι και στις παραφυάδες που θα κάνουμε εισαγωγή βασίλισσας και σε αυτές που δεν θα κάνουμε εισαγωγή, και ορίζουν σε μεγάλο βαθμό την ανάπτυξη του μελισσιού.

      Διαγραφή
    3. Πάμε και στην εξωτερική αριθμητική τώρα και τους περιορισμούς της.

      Η βασικότερη εξωτερική αριθμητική και οι περιορισμοί που δημιουργεί στην ανάπτυξη του μελισσιού είναι φυσικά το επίπεδο της νεκταροέκκρισης εκεί έξω. Αν εκεί έξω είναι παράδεισος και βρέχει νέκταρ η ανάπτυξη του μελισσιού (ή της παραφυάδας) θα είναι στο μέγιστο δυνατό που μπορεί να πετύχει η εσωτερική αριθμητική και δυναμική του μελισσιού, αν έξω βρέχει σκατά από νεκταροέκκριση σκατά θα βλέπεις και από ανάπτυξη του μελισσιού (ανεξάρτητα με την εισαγωγή ή όχι μάνας και αυτό).

      Δεύτερο βασικό ή ύπαρξη χτισμένων κεριών ή όχι. Και αυτό δεν εξαρτάται από την μάνα και την ικανότητα της να γεννά πιο νωρίς, αλλά από το αν υπάρχουν κεριά χτισμένα από το παρελθόν.

      Τρίτη εξωτερική παράμετρος και περιορισμός αντίστοιχα στην ανάπτυξη του μελισσιού ο μελισσοκόμος. Ένας έμπειρος μελισσοκόμος ξέρει πότε πρέπει να τροφοδοτήσει ή να μετακινήσει βάση δεικτών τα μελίσσια του ώστε αυτά να μπορούν να αξιοποιήσουν ποιο αποτελεσματικά την δυναμική τους να αναπτυχθούν πολύ πιο αποτελεσματικά από ένα άπειρο μελισσοκόμο. Αλλά επίσης και αυτό δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί να επηρεάσει η μάνα με την γέννα της.

      Βλέπεις ήδη ορισμένες από τις εσωτερικές και εξωτερικές αριθμητικές, παραμέτρους, περιορισμούς που είναι κοινοί και στην περίπτωση κοψίματος παραφυάδων με εισαγωγή βασίλισσας αλλά και χωρίς εισαγωγή και ορίζουν ότι δεν θα είναι ιδιαίτερα μεγάλη η διαφορά στην ανάπτυξη λόγου του κέρδους μερικών ημερών από την εισαγωγή βασίλισσας.

      Διαγραφή
    4. Και για να το θέσουμε αυτό με παράδειγμα για να γίνει περισσότερο κατανοητό.

      Έστω ότι έχουμε ένα αγώνα Φόρμουλας 1 (F1) και έχουμε 2 ισάξιες ομάδες σε οδηγούς και αμάξια. Και έστω ότι θα κάνουν ένα Pit Stop για αλλαγή ελαστικών, και οι δύο ομάδες θα πρέπει να βάλουν ένα αμάξι μέσα στα Pit να αναγκαστεί να κατεβάσει στα 80 χιλιόμετρα όσο θα πηγαίνει για την αλλαγή, να σταματήσει μέσα στο Pit της ομάδας του, να περάσουν μερικά δεύτερα αλλάζοντας του τα λάστιχα, να ξεκινήσει και μέχρι να φτάσει στην πίστα να πηγαίνει πάλι με 80 χιλιόμετρα. Όλη αυτή η χρονική καθυστέρηση αν η αλλαγή των ελαστικών γίνει σε 2-3 δευτερόλεπτα θα πάρει 24-25 δευτερόλεπτα.

      Πες ότι το να εισάγεις γονιμοποιημένη βασίλισσα είναι ακριβώς μια καθυστέρηση 2-3 δευτερολέπτων (2-3 ημέρες μέχρι να την αποδεχθούν οι εργάτριες και να αρχίσει να γεννά η βασίλισσα στην πραγματικότητα), ενώ το να περιμένεις χωρίς βασιλικά κελία να κόψεις παραφυάδα να είναι ένα σόου μέσα στα Pit Stop της ομάδας όπου οι μηχανικοί δεν θα έχουν τα λάστιχα να βάλουν στο αμάξι, ή δεν θα μπορούν να βιδώσουν τα μπουλόνια, ή θα πατάει ο Αλόνσο τους μηχανικούς (ακριβώς ότι γίνεται πάντα στα Pit Stop της Ferrari! Χα χα χα) που θα στοιχήσει 16-18 δευτερόλεπτα στην ομάδα (16-18 ημέρες μέχρι να γεννά αυτή η μάνα στην πραγματικότητα) ποια θα είναι η καθυστέρηση από αυτό το Pit Stop?

      Στην περίπτωση της γονιμοποιημένης μάνας ενώ η αλλαγή ελαστικών γίνεται στα 2-3 δευτερόλεπτα το όλο Pit Stop θα κρατήσει 24-25 δευτερόλεπτα, ενώ στο τσίρκο της Ferrari ενώ το χάος δημιουργεί μια καθυστέρηση 16-18 δευτερολέπτων (δηλαδή μια διαφορά 600%-800% ανάμεσα στις αλλαγές ελαστικών στις δύο ομάδες) το τελικό Pit Stop θα είναι της τάξης των 38-40 δευτερολέπτων (δηλαδή μια διαφορά 160% ανάμεσα στις δύο ομάδες!). Ναι αλλά ένας αγώνας F1 κρατά 1,5-2 ώρες οπότε μια διαφορά 14-15 δευτερολέπτων είναι ποσοστιαία ακόμα πιο αμελητέα χα χα χα.

      Τελείωσε το παράδειγμα μας εδώ?

      Όχι!

      Φαντάσου τώρα δύο διαφορετικές ομάδες, μια πολύ καλή μηχανολογικά και σε οδηγούς (πες μια Ferrari που θα έχει για καύσιμα υπερβολικές νεκταροεκκρίσεις, φοβερά μηχανικά μέρη που θα αποτελούνται από χτισμένα κεριά, και τρομερούς οδηγούς, Σουμάχερ της μελισσοκομίας πραγματικούς), και από την άλλη πλευρά μια μέτρια ομάδα (που τα καύσιμα της θα είναι μερικώς αξιοπρεπείς νεκταροεκκρίσεις, μηχανικά μέρη από άχτιστα κεριά, και οδηγούς σαν τον Γκροζιάν που στουκάρει σε κάθε αμάξι που βρίσκει μπροστά του χα χα χα) με μόνο της πλεονέκτημα την πολύ καλή και γρήγορη αλλαγή ελαστικών (εισαγωγή γονιμοποιημένης βασίλισσας) και το κέρδος των 14-15 δευτερολέπτων μέσα στα Pit Stop.

      Τι νομίζεις θα γίνει?

      Σε κάθε γύρο η πρώτη ομάδα θα κερδίζει από 7-8 δευτερόλεπτά, και μόνο στον γύρο που θα γίνει το Pit Stop η δεύτερη ομάδα θα κερδίσει 14-15 δευτερόλεπτα! Αποτέλεσμα? Στο τέλος του αγώνα η Ferrari (αν δεν την τρακάρει ο Γκροζιάν! Χα χα χα) θα είναι 5-6 γύρους μπροστά από την δεύτερη ομάδα του παραδείγματος μας!

      Μία από τα ίδια και στην παραγωγή μελιού (παραπάνω για το τι θεωρώ Top Ten για την παραγωγή μελιού δες στην ανάρτηση Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XXXIII την ερώτηση 165a).

      Αυτά τα λίγα σε απάντηση του σχολίου σου τα υπόλοιπα θα τα διαβάσεις στην μελισσοκομική ανάρτηση που θα ακολουθήσει προσεχώς χα χα χα.

      Διαγραφή
  2. Ουαου! Αυτό παει να πεί μεγάλη απάντηση...
    Είναι λογικά αυτά που λές κ δεν μπορώ να πω οτι διαφωνώ κάπου. Εγώ θέλω να πω οτι πολλοί καινούργιοι έχουμε την τάση, είτε από αγνοια είτε από βιασύνη, είτε από ανάγκη, να στοχεύουμε σε πολλά πράγματα ταυτόχρονα, μεταξύ τους αντικρουόμενα. Δηλαδή ψάχνουμε πως θα πάρουμε πολλά μέλια, να διπλασιάσουμε τα μελισσια, και να μάθουμε μελισσοκομία την ίδια στιγμή. Α! και όλα αυτά χωρίς να πολυκουραστούμε ή να αφήσουμε τις δουλειές μας, με τη χρήση του τελευταίου μελισσοκομικού γκάτζετ που μόλις προμηθευτήκαμε το οποίο κάνει παπάδες και διάκους (χαχαχα). Εξ ού και τα μεγαλεπήβολα σχέδια, που άν δεν τροποποιηθούν ριζικά (για πολύ ριζικά όμως...)πάνε άπατα.

    Όσον αφορά τη βασιλοτροφία να σου πω την αλήθεια δεν είχα κάν στο μυαλό μου αυτό που περιγράφεις πιο πάνω(εισαγωγή νέων στις παραφυάδες κτλ που όμως έχει κέρδος απλά λίγων ημερών κτλ). Σκέφτόμουν κάτι άλλο. Οτι αν κάποιος (ήδη μελισσοκομος, όχι "μαθητευόμενος μάγος") ήθελε να αυξήσει αρκετά το κοπάδι του, να εφτιαχνε βασίλισσες, να γονιμοποιούνταν, μετά να έφτιαχνε παραφυάδες, να τις άφηνε να μεγαλώσουν να γίνουν μελισσια μονά, και μετά την επόμενη άνοιξη να ξεκίναγε κανονικά με όσες ξεχειμώνιασουν. Έτσι θεωρητικά μπορεί να βγάλει σε ένα χρόνο τόσα, όσα μπορεί να του καλύψει η αποθήκη του (κυψελίδια και μονές κυψέλες)και όσα του επιτρέψει ο χειμώνας. Αυτό δηλαδή δεν μπορεί πιάσει;
    Εν πάση περίπτωση περιμένουμε το νέο ποστ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα πάντα μπορούν να γίνουν μην μασάς, και αυτό που περιγράφεις και πολλά ακόμα (πχ ο δάσκαλος μου μπορεί να κάνει το 1 μελίσσι 16 σε μια χρονιά, και το έχει κάνει όταν είχε μεγάλες μειώσεις του ζωικού του κεφαλαίου, φυσικά τα μελίσσια αυτά δεν ήταν παραγωγικά!), το μεγάλο πρόβλημα πάντα είναι το γνωστικό επίπεδο του μελισσοκόμου.

      Πχ εγώ αν είχα τα χρηματικά διαθέσιμα να την βγάλω μια χρονιά χωρίς παραγωγή, και να αγοράσω 400 κυψέλες και αντίστοιχες τροφές και κεριά θα μπορούσα να πάω μέσα σε μια χρονιά στις 600-650 κυψέλες και να τις έχω για του χρόνου να πάω για παραγωγή.

      Το ζήτημα είναι ότι δεν θα μπορούσα να χειρισθώ ένα τέτοιο αριθμό κυψελών μόνος μου (ούτε θα είχα τον χρόνο, αλλά ούτε το γνωστικό υπόβαθρο για να ανταπεξέλθω σε αυτό το τεράστιο έργο).

      Ο παραπάνω σχεδιασμός που παρουσιάζεται στην ανάρτηση είναι δομημένος έτσι ώστε να σου δίνει ένα εισόδημα από την μελισσοκομία, να σου μάθει να δουλεύεις παραγωγικά μελίσσια, αλλά και να αυξάνεις το ζωικό σου κεφάλαιο ταυτόχρονα.

      Κάποιος που έχει ένα δεύτερο εισόδημα δεν είναι αναγκαίο να ακολουθήσει τον παραπάνω σχεδιασμό.

      Ή ένας έμπειρος μελισσοκόμος που δεν θα έχει πρόβλημα με μια τεράστια αύξηση του ζωικού του κεφάλαιου σχετικά με το πως θα την διαχειριστεί.

      Ο κάθε ένας θα δημιουργήσει το μελισσοκομικό πλάνο που του ταιριάζει καλύτερα, και απλώς θα χρησιμοποιήσει την παραπάνω ανάρτηση ως μεθοδολογία δημιουργίας του δικού του μελισσοκομικού πλάνου, ως εργαλείο δηλαδή και όχι ως ένα απόλυτο και δογματικό κανόνα ανάπτυξης.

      Όσο για το νέο ποστ μόλις βγήκε από τον φούρνο ζεστό ζεστό χα χα χα.

      Διαγραφή