UA-50457385-1

Κυριακή, 26 Ιουνίου 2016

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XXXV


 Σήμερα χωρίς πολλά, πολλά, το τριακοστό πέμπτο μέρος της σειράς απάντώ εκεί που δεν με σπέρνουν, ήδη οι απαντήσεις είναι μακροσκελέστατες, μην σας τσακίσω και στον πρόλογο. Έχουμε και τρύγους σύντομα και δεν είμαστε για πολύ μπίρι μπίρι. Οπότε κατευθείαν στο ψαχνό! 

171. Καλησπέρα κύριε Λάζαρε. Ονομάζομαι ***** ******** είμαι σχετικά νέος Μελισσοκόμος ασχολούμαι εδώ και 1  χρόνο περίπου με την μελισσοκομία σας δίνω τα εύσημα για το blog συνεχίστε την καλή ενημέρωση που μας δίνετε. Έχω να σας κάνω μια ερώτηση. Σχετικά με της μεταφορές με τρέιλερ. Έχω κάνει 3 μεταφορές και έχω πρόβλημα με της βασίλισσες. Παίζει ρόλο ότι το τρέιλερ δεν έχει σούστες στον άξονα αν ναι τη μπορούμε να κάνουμε για αυτό. Ευχαριστώ για το χρόνο σας Bears Nest: Καλησπέρα ******, Σπάνια να αντιμετωπίσεις πρόβλημα με τις βασίλισσες λόγου κραδασμών στην μεταφορά εάν τα πλαίσια είναι καλά σφηνωμένα στην θέση τους (είτε με άχτιστα πλαίσια, είτε με καρφιά, είτε με σφήνες, είτε με κλαδιά, είτε ακόμα και με κερί-ιδιαίτερη προσοχή στο τελευταίο!-). 

 Αν δεν είναι καλά σφηνωμένα τότε μπορεί να θανατωθεί η βασίλισσα (μαζί με εκατοντάδες ακόμα μέλισσες) από την μετακίνηση των πλαισίων. Το ζήτημα είναι άλλο όμως, οι κραδασμοί μπορούν να σχίσουν τα πλαίσια αν είναι φρεσκοχτισμένα και γεμάτα με μέλι (είναι βαρύ το πλαίσιο και το νέο κερί δεν έχει την αντοχή του παλιού), όπως επίσης μπορούν να μετακινηθούν οι είσοδοι αν δεν είναι καλά κλεισμένες ή κινητοί πάτοι να μετακινηθούν ελαφρά (αλλά αρκετά έτσι ώστε να μπορούν να βγαίνουν οι μέλισσες από τα μικρά ανοίγματα που θα δημιουργηθούν και όταν θα σταματήσεις για να ξεφορτώσεις τις κυψέλες θα αντιμετωπίσεις μια κόλαση χα χα χα).
  
 Τώρα λύση που μπορείς να κάνεις είναι να βάλεις αμορτισέρ στο τρέιλερ σου για να κάνεις απόσβεση των κραδασμών σε μεγάλο βαθμό (μπορείς να δεις την ανάρτηση μου Trust Me, I m an Engineer  όπου έχω βάλει στο τρέιλερ μου αμορτισέρ -Αλλά είχε ήδη σούστες αυτό- για να είναι πιο ομαλή η κίνηση του και η απόσβεση των κραδασμών στους χωματόδρομους) αλλά θα χρειασθείς την βοήθεια μηχανικών (λαμαρινάδων) πάνω σε αυτό για να είσαι σίγουρος ότι δεν θα καταρρεύσει η βάση του αμορτισέρ (Εάν μπορεί να μπει και αμορτισέρ φυσικά ε?) από το βάρος και τους κραδασμούς. 

172. Λάζαρε καλημέρα. Έχω δύο μικρές ερωτήσεις: α) Αν βάλεις ένα μελίσσι στους πρόποδες ενός βουνού (πχ Μπέλλες, γιατί είπες ότι όσο πιο λεπτομερής η ερώτηση, τόσο πιο συγκεκριμένη η απάντηση) οι μέλισσες μέχρι ποιό υψόμετρο θα πετάξουν; Ή δε θα ανεβούν καθόλου την πλαγιά και θα μείνουν στον κάμπο; β) Μεταξύ του μαχαιριού με ατμό και του πανάκριβου αυτόματου απολεπιστικού μηχανήματος, υπάρχει κάποια ενδιάμεση λύση; Κάποιο εργαλείο, ακριβότερο από το βαρύ και δύσχρηστο μαχαίρι ατμού αλλά πιο ξεκούραστο και αποδοτικότερο; Πχ είδα σε μια μελισσοκομική μαχαίρι ατμού συρόμενο, που προσαρμόζεται πάνω σε πάγκο απολεπισμού (αλλά ούτε ο ίδιος ο πωλητής δε το συστήνει γιατί πρέπει να είναι πολύ φουσκωμένα τα πλαίσια για να τα κόψει). Επίσης υπάρχουν κάποια άλλα εργαλεία όπως το μαχαίρι ηλεκτρικό Αμερικής και το παλλόμενο ηλεκτρικό ατμού. Έχεις άποψη για αυτά; ******* Bears Nest: Ναι αν υπάρχει καλή νεκταροέκκριση μπορούν σε ορισμένες περιπτώσεις μέλισσες από τους πρόποδες ενός βουνού να ανέβουν μέχρι ψιλά στο βουνό. Αλλά με μερικές προϋποθέσεις.

 Πρώτα από όλα να μην είναι πολύ μεγάλη η απόσταση που θα έχουν να διανύσουν (στα 500-1500 μέτρα). Δεύτερο να μην είναι πολύ απότομο το βουνό (αν είσαι μέσα σε ένα φαράγγι με σχεδόν κάθετες πλευρές μην περιμένεις να τις ανέβουν τα μελίσσια, μέχρι κλίσεις 30-45% θα πετάξουν, παραπάνω πολύ δύσκολα να πετάξουν). Τρίτο και κυριότερο θα πρέπει να υπάρχει πολύ καλή νεκταροέκκριση πάνω στο βουνό (και αντίστοιχα να μην υπάρχει στους πρόποδες).

 Ναι είναι πρόβλημα το υλικό για τον απολεπισμό, λύσεις το μαχαίρι ατμού, και το ηλεκτρικό (καλύτερο το ατμού με διαφορά), καθώς και ένα ηλεκτρικό μαχαίρι (μάλλον αυτό που λες παλλόμενο) που δεν έχω άποψη για αυτό.

 Η μελισσοκομική πιρούνα (που χρησιμοποιώ και εγώ αν και έχω μαχαίρι ατμού επίσης) και το μελισσοκομικό ρολό (τελείως αποτυχημένο! Το δοκίμασα και δεν λέει τίποτα) είναι άλλες επιλογές, πιο αργές (και ποιο ασφαλείς όμως!) φυσικά από τα παραπάνω.

 Μετά πάμε στο παλλόμενο μαχαίρι που μπαίνει στον πάγκο απολεπισμού που μεν είναι ταχύτερο από το μαχαίρι ατμού αλλά θέλει ένα άτομο να το τροφοδοτεί και να κρατά τα πλαίσια διαρκώς, και επίσης θέλει φουσκωμένα πλαίσια (βαθουλωμένα πλαίσια θέλουν έτσι και αλλιώς πιρούνα ή μαχαίρι ατμού-πιρούνα καλύτερα-).

 Και τέλος είναι τα αυτόματα απολεπιστήρια (και τα ημιαυτόματα) που θέλουν τροφοδοσία με πλαίσια αλλά δεν είναι απαραίτητο να κρατά τα πλαίσια κάποιος (οπότε μπορεί να βάζει πλαίσια στον μελιτοεξαγωγέα, να τα βγάζει από εκεί, να βάζει το μέλι στο δοχείο ωρίμανσης, γενικώς του απελευθερώνει τα χέρια) αλλά επίσης και αυτά θέλουν φουσκωμένα πλαίσια (και εδώ χρειάζεται για τα βαθουλωμένα πλαίσια πιρούνα).

 Σε κόστος όμως πάνε σε μερικές χιλιάδες ευρώ, σε αντίθεση με τα 700-800 ευρώ για το παλλόμενο μαχαίρι στον πάγκο απολεπισμού (μαζί με τον πάγκο απολεπισμού),  τα 120-120 στα μαχαίρια ατμού και τα ηλεκτρικά, και τα 20-30 ευρώ στις πιρούνες.

 Φυσικά αν δεν έχεις δεύτερο άτομο στον απολεπισμό οι ακριβές λύσεις είναι μονόδρομος αν έχεις πολλές κυψέλες (ναι αλλά τώρα μιλάμε για πάνω από 200 κυψέλες όταν λέμε για πολλές ε! Δεν θα πάρεις αυτόματο απολεπιστήριο για 100-150 κυψέλες!).

 Αν μπορείς να κάνεις την δουλειά σου με τις πιο φθηνές λύσεις μην βιαστείς να πάς στις ακριβές λύσεις (αν έχεις άτομα να σε βοηθούν στον απολεπισμό μην πάς καν στις πολύ ακριβές λύσεις!!!) αλλιώς περίμενε να φτάσεις σε ένα ικανοποιητικό αριθμό κυψελών ώστε να είναι μονόδρομος το να δώσεις 4000-5000 ευρώ για αυτόματο απολεπιστήριο και δεύτερο μελιτοεξαγωγέα (γιατί αν έχεις πες ένα εξάρι μελιτοεξαγωγέα είναι τελείως ηλίθιο να πάρεις αυτόματο απολεπιστήριο! Δεν θα προλαβαίνει ο μελιτοεξαγωγέας να απομελώνει τα πλαίσια που θα βγάζει το αυτόματο απολεπιστήριο - 6 με 8 πλαίσια το λεπτό! - οπότε θα θέλεις τουλάχιστο 2 εξάριδες για να προλαβαίνεις το απολεπιστήριο, οπότε θα πρέπει εκτός από τα 1700-3000 ευρώ για το απολεπιστήριο  να υπολογίζεις τουλάχιστο άλλα 2000 ευρώ για ακόμα ένα εξάρι μελιτοεξαγωγέα με προγραμματισμό).

173 a. Βασιλικό διάφραγμα.... Εκτός από το Πεύκο και το Έλατο λογικά είναι σχεδόν απαραίτητο σε όλα τα υπόλοιπα μελίσσια,.... Ή είναι θέμα μελισσιού και αν το έχει ανάγκη? Το ένα γεννάει μόνο πάνω, το άλλο πάνω κάτω και μόνο στην μέση έχοντας στην σειρά που ξέρουμε γύρες μέλι γόνους και μάλιστα πολύ ξεκάθαρα... Τύχη ή καλή μάνα? Γενικά είναι ένα θέμα που βρήκα λίγο στο ιντερνέτ οπότε σε προκαλώ να το αναλύσεις...  Bears Nest: Το μόνο απαραίτητο σε ένα μελίσσι είναι η νεκταροέκκριση, όλα τα άλλα είναι μπαρμπούτσαλα χα χα χα.

 Περισσότερο θέμα του μελισσοκόμου είναι το βασιλικό διάφραγμα παρά του μελισσιού, αν θέλει ευκολία στους τρύγους το βασιλικό διάφραγμα βοηθά σε αυτό (δεν έχεις γόνους επάνω να τους μετακινείς κάτω), αν θέλει το μέλι του να είναι πιο ομοιογενές όσο αφορά το είδος του πάλι λύση είναι το βασιλικό διάφραγμα, αν θέλει να κάνει συνενώσεις και για ακόμα μια φορά μπορεί το διάφραγμα να βοηθήσει (αλλά δεν είναι μονόδρομος), όταν θέλει να κάνει παραγωγή βασιλικού πολτού το διάφραγμα πάλι είναι βασικό.

 Αλλά αν θέλει να βγάλει περισσότερο μέλι δεν θα τον βοηθήσει το βασιλικό διάφραγμα αλλά μόνο η εξωτερική νεκταροέκκριση!!!!

 Τώρα καλή μάνα είναι αυτή που γεννά.

 Τώρα το που θα γεννήσει ή πως θα γεννήσει δεν έχει καμία μα καμία σημασία! Εκείνο που έχει σημασία είναι το πόσο θα γεννήσει και όχι που!!!

 Τώρα αν κάποιοι στο Ιντερνέτ έχουν πανηγύρι με τα αρχίδια τους (καλά μιλάμε την καραγουστάρω αυτή την έκφραση χα χα χα) και κάθονται με τις ώρες να συζητούν πόσοι άγγελοι χωράνε σε μια κεφαλή καρφίτσας γιατί δεν έχουν μερικές εκατοντάδες μελίσσια για να κατουράνε αίμα από την πολύ δουλειά αυτή την εποχή είναι κάτι που δεν θα έπρεπε να σε απασχολεί. 

 Όπως βλέπεις οι περισσότεροι που έχουν ένα αριθμό μελισσιών και επάνω έχουν κάποια κενά διαστήματα στην συμμετοχή τους στο Ιντερνέτ (ακριβώς όπως και εγώ τώρα) λόγου του όγκου εργασίας τους, που τους τον πρόσφερε ακριβώς το να μην κάθονται και να υπεραναλύουν το κάθε τι, αλλά αντίθετα να πράττουν μέρα με την μέρα μέσα στο μελισσοκομείο τους!

 Μην χαραμίζεις τις ικανότητες σου (που είναι εμφανέστατες σε όποιον είναι διατεθειμένος να τις δει) και κυρίως τον υπεροπολύτιμο σου χρόνο (που φεύγει και δεν ξαναγυρνά) με τους χαηλιάσιδες του Ιντερνέτ (τα χαμένα κορμιά χα χα χα στα Σοχινά) που είναι σχεδόν το ίδιο με τους Χαηλιάσιδες των καφενείων που ήδη γνωρίζουμε καλά όσοι είμαστε από χωριά.

 Υπάρχει ένα ρητό που λέει "20.000 μελισσοκόμοι 20.001 θεωρίες!!!".

 Γράψε τους όλους στα αρχίδια σου, χρησιμοποίησε κάθε θεωρία μελισσοκομική για να σκουπίζεσαι στην τουαλέτα, και απλώς δράσε!

 Χαΐρι με το μπίρι μπίρι στο διαδίκτυο δεν θα δεις, μόνο με το ξέστρο στο χέρι θα δεις. Και στα λέει αυτά κάποιος που έχει δημόσιο βήμα στο διαδίκτυο.

 Αλλά που ξέρει επίσης ότι δεν θα του δώσει να φάει το ντεμέκ "δασκαλίκη" μέσα από αυτό ή το αβέρτα μπλά μπλά με όσους έχουν χρόνο να χάνουν με χαζά.

 Είσαι ικανότατος νέος, πανέξυπνος, με άριστο χαρακτήρα, και διάθεση να δημιουργήσεις το μέλλον σου. Μην αφήσεις το διαδικτυακό μελισσομικρόκοσμο να σου στερήσει όλα τα παραπάνω μέσα από το χάσιμο χρόνου που προκαλεί!!!!

 Είδες τι κακιά που είναι η αρκούδα?

Χα χα χα.

173 b. Αυτό με την γέννα τις βασίλισσας μου το χε πει πριν το δω σε μελίσσι μελισσοκόμος.... Τώρα χωρίς διαφορετικούς χειρισμούς το ένα έχει μπερδευτεί και μπλεχτεί παντού το άλλο έχει μια όμορφη ομοιογένεια.... Δεν έδωσα και εγώ σημασία αλλά μιας και είναι διαφορετικής προέλευσης οι μάνες και οι δυο μια χαρά αλλά πιο οργανωμένη η δεύτερη θέλησα να το ρωτήσω..... Μετά αν και αυτά που λες μιας και όπως είπες είσαι και του χώρου του διαδικτύου μετράμε πολύ και σε τιμάνε... Ωστόσο δεν μου δίνεις κάτι παραπάνω.. Πχ κρατώ την μάνα κάτω καιρό γιατί όντως όπως λες με βολεύει το διάφραγμα δεν είμαι επαγγελματίας και ο χρόνος περιορίζεται πολύ κάποιες στιγμές για να μετακινώ γόνους κτλ αλλά σκαφτόμουν μήπως πάω για μαλλί και .... Σμηνουργία, αντικατάσταση μπλοκάρισμα του μελισσιού και μείωση του αριθμού του ακόμα και αν τα δυο πιο πάνω δεν συμβούν, και φυσικά περίμενα το σχόλιο αυτό με το τι δίνει έξω μου το έχεις ξαναπεί και έχεις δίκιο να επιμένεις εκεί γιατί ακόμη και να σμηνουργησει το μελίσσι αν έχεις ανθοφορίες θα γίνει κτλ αλλά αν δεν σου κάτσουν μερικές επιλογές τότε ίσως βρεθείς και σε χειρότερη θέση (λεηλασία ίσως...) αλλά δεν μου λες πότε πρέπει να μπει να βγει κάποια κίνηση άλλη που πρέπει να κάνω και τι αρνητικό ίσως σου έχει συμβεί.... Την μελισσοκομική σου εμπειρία στο θέμα αυτό... Ζητώ πράγματα που αποκτήθηκαν ακριβά αλλά ξέρω ότι τα μοιράζεσαι με τους άλλους ... Και που είναι δύσκολο να γραφτούν γιατί η εμπειρία δρα σαν ένστικτο δεν είναι κάτι που θα το γράψεις εύκολα σε ένα μήνυμα στο φεισμπουκ ακόμη και σε ένα βιβλίο.... Αν δεν είμαι εκεί να μου δείξεις να το ζήσω.... Ζητώ πολλά και σε ξαναφέρνω στην αρχική ερώτηση ίσως και με παραπάνω ερωτήσεις τώρα γιατί έχεις.... Ουκ λάβεις παρά του μη έχοντος......                                                            

Αλλιώς βάζεις πάνω ψημένους γόνους (και φυσικά βρίσκεις την μάνα και την έχεις κάτω). Τώρα για αρνητικά φυσικά και υπάρχουν όπως και σε κάθε άλλο χειρισμό, από το να μην πατήσει ούτε μια μέλισσα επάνω (αν χώσεις χτισμένο όροφο κατευθείαν ή εκκολαφτεί ο ψημένος γόνος) αν δεν δίνει έξω καθόλου, μέχρι να νιώσει πιεσμένο το μελίσσι κάτω αν τιγκάρει σε γόνους και γύρες (και μετά bye bye χα χα χα). Το βγάζεις όταν η δυνατότητα της μάνας σε γέννες μειώνεται (πχ πεύκα).

Αλλά το κάθε τι το κρίνεις βάση της περίπτωσης που έχεις μπροστά σου και μόνο, και δεν υπάρχει ένα θεωρητικό μοντέλο στο τι θα κάνεις (και όποιος το ισχυρίζεται αυτό δεν πολυσκαμπάζει μάλλον από μελισσοκομία).

Δυστυχώς παρόλο που έχεις πολλά καλά χαρακτηριστικά ως νέος μελισσοκόμος, δυστυχώς έχεις και το μόνιμο χαρακτηριστικό τους, δηλαδή ότι θέλουν να έχουν για το κάθε τι μια νόρμα και να λειτουργούν βάση αυτών των νορμών σε κάθε περίπτωση. Έναν τυφλοσούρτη δηλαδή που θα λέει ακακία αυτό, παλιούρι αυτό και αυτό, βελανίδι αυτό ή αυτό και πάει λέγοντας!!

Έλα όμως που αυτό δεν γίνεται! Η κάθε χρονιά είναι διαφορετική, το κάθε μελίσσι είναι διαφορετικό, η κάθε τοποθέτηση είναι διαφορετική!

Δεν υπάρχουν νόρμες δεν υπάρχουν τυφλοσούρτες!

Θα πρέπει πάνω σε κάθε μελίσσι να ρίχνεις σκέψη το τι θα κάνεις, θα πρέπει σε κάθε τοποθέτηση να υπολογίζεις από την αρχή το ρίσκο της και τα κέρδη της, θα πρέπει κάθε χρονιά να παίρνεις τα μέτρα σου ανάλογα με το πως την βλέπεις να πάει.

Όσο ποιο έμπειρος είσαι τόσο πιο σωστοί θα είναι οι υπολογισμοί σου καθώς και η αιτιολόγηση της κάθε σκέψης σου, με συνέπεια να αυξάνει και η αποτελεσματικότητα σου, αλλά αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να σου μεταδοθεί με τίποτα (και δίπλα μου να δούλευες πάλι δεν θα μπορούσα να στο μεταδώσω!). Δυστυχώς το κεφάλαιο εμπειρία είναι κάτι που αποκτιέται δύσκολα και κυρίως χρονοβόρα. Το μόνο που μπορώ να σου μεταδώσω (εάν είσαι δεκτικός σε αυτό) είναι το ότι θα πρέπει να δρας κατά περίπτωση και μόνο, βλέπεις μέλια να έρχονται όλα καλά, ότι και να κάνεις ΠΙΘΑΝΑ ΘΑ ΠΕΤΥΧΕΙ, δεν βλέπεις μέλια να έρχονται ότι και να κάνεις ΣΤΑΝΤΑΡ ΘΑ ΑΠΟΤΥΧΕΙ!!! ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΤΟ ΝΑ ΒΛΕΠΕΙΣ ΜΕΛΙΑ ΝΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΕΙΝΑΙ ΣΠΑΝΙΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΒΛΕΠΕΙΣ ΜΕΛΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΡΧΟΝΤΑΙ!!!

Σου επαναλαμβάνω ξανά, το βασιλικό διάφραγμα δεν ωφελεί ούτε την παραγωγή μελιού ούτε το μελίσσι, αλλά μόνο τον μελισσοκόμο!!! Στην πραγματικότητα και το βασιλικό διάφραγμα είναι μια προσπάθεια για να βάλουμε μια νόρμα στο μελίσσι, να δημιουργήσουμε ένα τυφλοσούρτη στην συμπεριφορά του. Αν και αυτό είναι από μέρους μας, αλλά ούτε εμείς είμαστε αφεντικό στο μελίσσι, αλλά ούτε το μελίσσι είναι αφεντικό στο μελίσσι.

 Το μόνο αφεντικό στο μελίσσι είναι η νεκταροέκκριση και μόνο!

 Θέλεις μέρισμα στην Εμπειρία μου?

 Εμπέδωσε πλήρως την κατηγορηματικότητα πάνω στην Βαρύτητα που δίνω στην νεκταροέκκριση! Όταν θα καταλάβεις τον τρομερό και τεράστιο ρόλο της τότε η μελισσοκομία θα γίνει τελείως απλή για σένα. Κυνήγι, κυνήγι, κυνήγι!!! Και το βασικότερο και ίσως το μόνο εργαλείο που θα χρειασθείς είναι οι δείκτες!!!
  
Για αυτό τον λόγο το μόνο άτομο που του δείχνω από κοντά την μελισσοκομία έτσι όπως την νιώθω και αντιλαμβάνομαι εγώ είναι αυτός που μου ζήτησε να γράψω μια ανάρτηση για τους δείκτες!

Γιατί αυτός μόνο κατάλαβε το πόσο σημασία δίνω σε αυτούς (και πόσο ελάχιστη σημασία δίνω για κάθε τι που ο κάθε νέος θεωρεί ως "σημαντικό") και θέλησε να του δημιουργήσω μια νόρμα σε ότι πραγματικά αξίζει σύμφωνα με μένα (και μια σειρά χιλιάδων μελισσοκόμων πριν από εμένα, παράλληλα με μένα, και σίγουρα μετά και από μένα!) στην μελισσοκομία.

Δυστυχώς το αγροτικό σου στην μελισσοκομία θα το κάνεις για αρκετά χρονάκια μέχρι να αποκτήσεις την εμπειρία σε αυτή (άλλο οι γνώσεις, άλλο ή εμπειρία) και δυστυχώς δεν υπάρχει κανένας σύντομος δρόμος για αυτή (ακόμα και σε μελισσοκομική οικογένεια να είχες γεννηθεί πάλι θα τα ήθελες τα χρονάκια σου πάνω στην κυψέλη).

174. Καλημέρα Λάζαρε, πως πήγαν τα μέλια από το παλιούρι? Ελπίζω καλά! Μία γρήγορη ερώτηση για δυνατούς παίχτες... Έχω το μελίσσι Νο1 στην θέση Α, κόβω μία παραφυάδα, την ονομάζω Νο2 και την μετακινώ στη θέση Β (>5χλμ). Πόσο καιρό μετά μπορώ να μεταφέρω και το Νο1 στη θέση Β ? Και ένα δεύτερο σκέλος στην ερώτηση είναι: έστω τώρα έχουμε την παραφυάδα Νο3 στην θέση Γ και θέλουμε να την πάμε στην θέση Β (>5χλμ), η παραφυάδα κόπηκε στις 27/5, οπότε είναι 24 ημερών, η βασίλισσα λογικά έχει αρχίσει να γεννάει, πότε μπορούμε να μεταφέρουμε την παραφυάδα χωρίς να δημιουργήσουμε πρόβλημα στο μελίσσι? Bears Nest: Καλημέρα ***** ας είναι καλά το παλιούρι που έδωσε τα ρέστα του και έφτιαξε τα μελίσσια μας μια χαρά.

Πάμε τις ερωτήσεις σου τώρα, και αρχίζουμε με την γρήγορη ερώτηση για δυνατούς παίχτες, που έχει μια εξίσου γρήγορη απάντηση εάν είσαι δυνατός παίχτης.
  
Και αυτή είναι ότι μπορείς να μετακινήσεις το μελίσσι Νο 1 (αρχικό) ακόμα και την ίδια στιγμή! Και αυτό θα κάνεις αν είχες τα μελίσσια σου σε πυκνή παράταξη και σε σειρά μέσα στο μελισσοκομείο σου, ήθελες να κόψεις παραφυάδες από τα μελίσσια σου, δεν ήθελες να κάνεις μέθοδο βεντάλιας, και ταυτόχρονα ήθελες να σκοτώσεις και τις μάνες από τα αρχικά μελίσσια για να βγάλουν και σε αυτά νέες μάνες (οπότε θα έπρεπε να μετακινήσεις και τις αρχικές κυψέλες για να μην υπάρχει αυξημένη πιθανότητα όταν επιστρέψουν οι νέες μάνες στις αρχικές κυψέλες από το ταξίδι γονιμοποίησης να μπερδευτούν και να μπουν σε άλλες κυψέλες -και να θανατωθούν άμεσα-).

Το ερώτημα σου τώρα βασίζεται στο ότι υπάρχει πιθανότητα (πολύ, μα πολύ μικρή όμως) να πάνε οι μέλισσες από την παραφυάδα στο αρχικό μελίσσι μια που εκεί είναι οι γνώριμες μυρουδιές τους (οσμές βασίλισσας) και θα αναγνωρίσουν το αρχικό μελίσσι τους ως το σπίτι τους.

Θεωρητικά αυτό θα έπρεπε να γίνεται, αλλά στην πράξη δεν γίνεται (εύκολα), γιατί η ταραχή των μελισσών από το κάπνισμα (όταν ανοίγεις το αρχικό μελίσσι, και όταν κάποια στιγμή ανοίγεις και την παραφυάδα στο νέο μέρος που θα πάς), από την ίδια την διαδικασία να κόψεις την παραφυάδα (διαλέγεις πλαίσια με γόνους, γύρες και μέλια), το χρονικό διάστημα που θα τα έχεις πλήρως κλεισμένα μέσα στην παραφυάδα, το ταρακούνημα από την μετακίνηση τους (φόρτωμα στο αμάξι και ξεφόρτωμα, κραδασμοί από την κίνηση, οσμές που θα περνούν μέσα στην κυψέλη σε όλη την διαδρομή –φυτά, ζώα, μελισσοκόμος, εξάτμιση αυτοκινήτου-), και τέλος το χάσιμο του προσανατολισμού τους με που θα βγουν από την κυψέλη θα οδηγήσει σε τέτοια ταραχή που δεν είναι εύκολο άμεσα να αντιληφθούν το αρχικό τους μελίσσι ακόμα και αν είναι αρκετά κοντά (αυτός είναι και ο λόγος που δεν κάνουμε συνήθως επιθεωρήσεις στα μελίσσια μας για 1-2 ημέρες αφού τα έχουμε μετακινήσει, η ταραχή τους είναι τέτοια που και δεν λειτουργούν σωστά σαν δείκτες της νεκταροέκκρισης της περιοχής αλλά και η επιθετικότητα τους είναι ιδιαίτερα αυξημένη).

Επίσης αυτός είναι και ο λόγος που μπορούμε να κόψουμε πολλές παραφυάδες από ένα μελίσσι και να τις μεταφέρουμε όλες μαζί στο ίδιο μέρος (αν δεν ήταν μόνο θεωρητικός ο κίνδυνος να αναγνωρίσουν οσμές κοντινές σε αυτές που ξέρουν σαν το σπίτι τους τότε θα υπήρχαν βάσιμες πιθανότητες να έφευγαν οι παραφυάδες από την κυψέλη τους και να πήγαιναν σε μια από τις «αδερφές» παραφυάδες τους).

Τώρα ο κίνδυνος να πάει η παραφυάδα στο αρχικό μελίσσι (μόνο στην περίπτωση που θα κάνεις ταυτόχρονα την μετακίνηση και του αρχικού μελισσιού –χωρίς να σκοτώσεις την μάνα-) παρόλο που είναι ελάχιστος μπορεί απλούστατα να αντιμετωπισθεί με το να βάλεις αρκετά πιο μακριά το αρχικό μελίσσι από την παραφυάδα του!

Και αυτό είναι κάτι που δεν καταλαβαίνω σε όσους νέους μελισσοκόμους σχολιάζουν ατέρμονα αυτό το ζήτημα! Σε ελάχιστο κλάσμα του χρόνου που θέλουν για να αναλύσουν το ζήτημα σε όλες του τις πτυχές γιατί πρέπει ή δεν πρέπει να είναι το αρχικό μελίσσι κοντά στις παραφυάδες, θα μπορούσαν απλούστατα να πάρουν το αρχικό μελίσσι όσο είναι κλειστό όταν το ξεφορτώνουν και να το πάνε 25-30 μετρά πιο μακριά από τις παραφυάδες του χα χα χα.

Επίσης εκείνο που δεν καταλαβαίνω σε όσους επιχειρηματολογούν γιατί δεν πρέπει να μεταφέρεται το μελίσσι μαζί με την παραφυάδα του είναι το πώς εξηγούν ότι λειτουργεί η μέθοδος της βεντάλιας!!!!! Δηλαδή στην Βεντάλια που κόβουμε τις παραφυάδες και τις βάζουμε απλά μπροστά από το αρχικό μελίσσι γιατί δεν φεύγει η παραφυάδα να πάει στο αρχικό μελίσσι που απλώς είναι μερικά μέτρα πίσω του και δεν έχει υποστεί το σοκ του εγκλεισμού στην κυψέλη για ώρες, το σοκ της μετακίνησης, καθώς και το σοκ του χασίματος του προσανατολισμού του?

Απλές σκέψεις που μπορούν να τις κάνουν όσοι δεν έχουν αβέρτα χρόνο για ατέρμονες συζητήσεις στο Facebook αλλά για κάποιο παράξενο λόγο δεν μπορούν να τις κάνουν όσοι είναι οι συνήθεις πρωταγωνιστές αυτών των συζητήσεων!!!

Χα χα χα.

Πάμε και στο δεύτερο ερώτημα σου τώρα. Καλά είναι να μην μετακινηθεί η παραφυάδα αν δεν διαπιστωθεί ότι έχει γεννήσει η μάνα! Και για όσο καιρό είναι μέσα στο βασιλικό κελί η βασίλισσα (οπότε μπορεί σε ένα ξαφνικό κραδασμό στην μετακίνηση να καταστραφεί το βασιλικό κελί –ιδίως αν το έχεις στερεωμένο ανάμεσα στα πλαίσια-), αλλά κυρίως στο διάστημα που θα έχει βγει η βασίλισσα και θα είναι αγονιμοποίητη (οπότε θα είναι νευρική και μέσα στην ταραχή της μετακίνησης μπορούν να την σκοτώσουν οι ίδιες οι εργάτριες της –εδώ μπορούν να την σκοτώσουν αυτό το διάστημα για τον ίδιο λόγο ακόμα και αν κάνεις επιθεώρηση μέσα στο μελίσσι-για αυτό και δεν ανοίγουμε την παραφυάδα πριν περάσουν τουλάχιστο 25 ημέρες-), αλλά ακόμα και κατά το διάστημα που αναμένουμε τις πρώτες γέννες της (καλά είναι όταν ρυθμίζει το πολυβόλο στο maximum να μην υπάρχει μια ενόχληση που θα μπορούσε να οδηγήσει στην καθυστέρηση της γέννας της).

Γενικά ο κανόνας να μην ενοχλούμε τις παραφυάδες αν δεν έχουν περάσει τουλάχιστο 25 ημέρες από το κόψιμο τους θα πρέπει να τηρείται με ευλάβεια, για αυτό τον λόγο και βάζουμε 1 κιλό τροφή όταν την κόβουμε (η μισή περίπου θα πάει για να γίνουν τα βασιλικά κελιά και η άλλη μισή για τις ανάγκες του μελισσιού όσο θα υπολειτουργεί) καθώς και πλαίσια με τροφή. Με που θα βρεις γέννες μπορείς να τα φερθείς ως κανονικά μελίσσια, με την επιφύλαξη φυσικά να μην τα βάζεις πολύ κοντά σε πολύ δυνατά μελίσσια οπότε σε περίπτωση ξαφνικής διακοπής της νεκταροέκκρισης θα αποτελέσουν τον πρώτο στόχο για λεηλασίες από τα δυνατότερα μελίσσια.

175. Λάζαρε να σε ενοχλήσω και πάλι για μελιτοεξαγωγέα που να ψάξω να βρω για ηλεκτρικό ; Bears Nest: Σόρρυ για την καθυστέρηση στην απάντηση ******* αλλά αυτόν τον καιρό λόγου φόρτου εργασίας σπάνια μπαίνω στο Facebook (ή ακόμα και στο blog μου). Καλά είναι να κάνεις μια έρευνα αγοράς στα μελισσοκομικά μαγαζιά της Θεσσαλονίκης για να πάρεις μια άποψη σχετικά με τις τιμές των καινούριων μελιτοεξαγωγέων καθώς και να επικοινωνήσεις και με τους ίδιους τους κατασκευαστές μελιτοεξαγωγέων (των ελλήνων κατασκευαστών) για τιμές και για αν πουλάνε λιανική και μπορούν να στον στείλουν (με το αντίστοιχο κόστος φυσικά). Επίσης μπορείς να διαβάσεις στην μελισσοκομική επιθεώρηση αγγελίες για πωλήσεις μεταχειρισμένων μελιτοεξαγωγέων (συνήθως αχρησιμοποίητοι!) όπου μπορείς να συναντήσεις πολύ καλές ευκαιρίες πάνω στο θέμα. Και για τέλος κοίτα και στα διαδικτυακά μελισσοκομικά καταστήματα για προσφορές και εκεί μπορεί να βρεις καλές τιμές. Απλώς αποφάσισε τι ακριβώς θέλεις από μελιτοεξαγωγέα (να σου καλύπτει τις τωρινές ανάγκες σου αλλά και τις μελλοντικές, γιατί είναι λάθος να πουλάς μηχανήματα σαν τους μελιτοεξαγωγείς) γιατί η λάθος επιλογή πάνω σε αυτό το θέμα είναι φαινόμενο ιδιαίτερα συχνό στους μελισσοκόμους (ιδίως στους νεώτερους μελισσοκόμους). Οπότε πέρνα πρώτα από την ************* ************ *, την ****, την ************* ******* *******, για να έχεις άποψη για τις τιμές. Πάρε κανένα τηλέφωνο σε ********, ******, και τους άλλους κατασκευαστές, δες και τα διαδικτυακά μελισσοκομικά μαγαζιά με μια ταχύτατη αναζήτηση και προχώρησε στην επιλογή που θα καλύπτει καλύτερα τις ανάγκες σου με το μικρότερο δυνατό κόστος.

* Ονόματα από προμηθευτές μην περιμένετε ποτέ να δείτε μέσα από το blog μου, εγώ διαφήμιση σε κανένα (πούστη! χα χα χα) δεν κάνω (και ναι! Κάθε φορά που αναφέρεις ένα προμηθευτή του κάνεις διαφήμιση! Όποιος δεν το παραδέχεται αυτό είναι ψεύτης, όποιος δεν το καταλαβαίνει αυτό είναι βλάκας! Απλά πράγματα και πρέπει να τα λέμε έξω από τα δόντια!). Όποιος γουστάρει να δει την πλήρη απάντηση θα πρέπει να δει στον τοίχο μου στο Facebook την αντίστοιχη ερώτηση, το έχω πει επανειλημμένα, οι φίλοι μου στο Facebook θα έχουν ένα μεγαλύτερο πλεονέκτημα στην διάχυση των γνώσεων μου, η παραπάνω ερώτηση είναι ένα παράδειγμα αυτού του γεγονότος.Σειρά "Απαντώ εκεί που δεν με σπέρνουν".

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol IX

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol X

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XI

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XII

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XIII

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XIV

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XV

Μελισσοκομία, αξίζει αυτή η μαλακία τελικά?

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XVΙ

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XVΙI

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XVΙIΙ

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XIX

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XX

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XXΙ

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XXΙI

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XXΙII

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XXΙV

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XXV

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XXVI

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XXVII

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XXVIII

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XXIX

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XXX

Διάλογος με ένα Αμερικάνο μελισσοκόμο

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XXXI

Μέθοδοι Αντικατάστασης Βασιλισσών

Δημιουργώντας ένα μελισσοκομικό πλάνο

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XXXII

Οδηγός για την χρήση των δεικτών και των τοποθετήσεων που θα κάνουμε βάση αυτών

Κόψιμο Παραφυάδων κάτω από το πρίσμα του μελισσοκομικού ενθουσιασμού των νέων μελισσοκόμων και της έλλειψης εμπειρίας τους

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XXXIII

Μελισσοκομία, παρανοήσεις, μύθοι, μυστικά, και «Μαγικές σφαίρες»

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XXXIV


Μότσανος Λάζαρος

Σοχός  26/6/2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου