UA-50457385-1

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016

Μελισσοκομικός απολογισμός 2015-2016



 Τέλος ακόμα μιας μελισσοκομικής χρονιάς και ώρα για τον μελισσοκομικό απολογισμό της. Φυσικά αριθμητικά δεδομένα δεν θα υπάρχουν και σε αυτό τον απολογισμό μια που δεν αφορούν αυτά κανένα άλλο εκτός από τον Λογιστή μου και τον Υπουργό οικονομίας χα χα χα. 

 Και αυτός ο απολογισμός θα ενταχθεί στην σχετική σειρά με τους μελισσοκομικούς απολογισμούς της κάθε χρονιάς για να έχετε μια δυναμική εικόνα μιας μελισσοκομικής επιχείρησης καθώς αναπτύσσεται σε πάγιο και ζωικό κεφάλαιο και δραστηριοποιείται σε διαρκώς περισσότερους τομείς δράσης.

 Και ξεκινούμε όπως κάθε χρονιά με την Γενική εκτίμηση της χρονιάς. Μια χρονιά που πολλά κρίθηκαν από την ασταμάτητη κινητικότητα για το κυνήγι της νεκταροέκκρισης σε μια δύσκολη από καιρικές συνθήκες μελισσοκομική χρονιά. Που την έκανε ακόμα δυσκολότερη οι μεγάλες απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο στα πεύκα εξαιτίας της πολύμηνης παραμονής τους μέσα σε αυτά (λόγου αντικειμενικών δυσκολιών του σχήματος Vitara και τρέιλερ). Και ταυτόχρονα είχαμε και σοβαρή αποδυνάμωση των υπολοίπων μελισσιών που είχαν παραμείνει για καιρό στα πεύκα.  

 Ο Χειμώνας ήταν ήπιος σε διακυμάνσεις θερμοκρασιών και ξερός όσο αφορά το επίπεδο των βροχοπτώσεων και χιονοπτώσεων σε βαθμό τέτοιο που υπήρχαν δικαιολογημένες ανησυχίες σχετικά με την πορεία της μελισσοκομικής χρονιάς που ακολουθούσε. Δυστυχώς με 5-6 καλές βροχοπτώσεις και 1-2 ελαφρές χιονοπτώσεις δεν υπάρχει λόγος να θεωρείς ότι οι νεκταροεκκρίσεις που θα ακολουθήσουν την άνοιξη και το καλοκαίρι θα δώσουν ικανοποιητικούς τρύγους. Τραγικό το θέαμα από μελίσσια που περίμενες ότι θα την έβγαζαν οριακά αλλά στο τέλος δεν τα κατάφερναν. Ακόμα τραγικότερο θέαμα μελίσσια που περίμενες να διατηρήσουν ένα αξιοπρεπές μέγεθος στα τέλη του χειμώνα να είναι απλώς μια σκιά του φθινοπωρινού εαυτού τους.

 Τα ίδια χάλια από πλευράς επιπέδου βροχοπτώσεων παρατηρήθηκαν και στο πρώτο μισό της Άνοιξης, ελάχιστες βροχοπτώσεις Μάρτιο και αρχές Απρίλη, και η ανησυχία να μην κοπιάζει καθώς τα αδύναμα μελίσσια δεν παρουσίαζαν την αναμενόμενη ανάπτυξη που χρειάζονταν για να αυξηθεί το ζωικό κεφάλαιο στα επίπεδα της περσινής χρονιάς, καθώς και στην δυναμικότητα που είχαν τα μελίσσια που κατέβηκαν στα πεύκα. Ευτυχώς στο δεύτερο μέρος της άνοιξης άρχισαν μερικές πολυπόθητες βροχοπτώσεις που αύξησαν το επίπεδο της νεκταροέκκρισης χωρίς να κόψουν μερικές από τις κύριες ανθοφορίες που αναμενόταν εκείνη την εποχή (πχ παλιούρι). Ραγδαία αύξηση της δυναμικότητας των μελισσιών αυτή την εποχή που βοήθησε να παρθεί το ρίσκο να κοπούν τα μελίσσια με χρονικό πλαίσιο γονιμοποίησης των βασιλισσών λίγο πριν από την ανθοφορία του παλιουριού. Θυσία για αυτό το ρίσκο? Άλλοι στην ονομαστική τους γιορτή να είναι μαζί με τους ανθρώπους που αγαπούσαν, ενώ εγώ στην ίδια περίσταση να κόβω μελίσσια και να μεταφέρω παραφυάδες μόνος μου. Και αυτή είναι μια τεράστια Θυσία!

 Καλοκαίρι και η απόφαση μου να εμπιστευτώ τις παρατηρήσεις προηγούμενων ετών οδήγησαν να κρατώ τον κύριο όγκο από τα μελίσσια μου μακριά από τοποθετήσεις παρελθόντων ετών. Πολλαπλές μετακινήσεις ανά μερικές εβδομάδες σε πολλά σημεία βοήθησαν να αναπτυχθούν τάχιστα και τα μελίσσια που δεν κοπήκαν (τα πιο αδύναμα), καθώς και οι παραφυάδες (που για ακόμα μια φορά είχα ποσοστά επιτυχίας που ξεπερνούσαν το 90%-95%).  Παρόλο που οι καιρικές συνθήκες δεν ευνοούσαν, το διαρκές κυνήγι της νεκταροέκκρισης οδήγησε και να δυναμώσουν γρήγορα τα μελίσσια και να είναι ισάξια σε αριθμό και δυναμικότητα με τα περσινά. Επίσης κατόρθωσα να πάρω αυτή την εποχή και 3 τρύγους (δύο ανθόμελα και ένα βελανιδόμελο), πράγμα μη αναμενόμενο αν είχες την εικόνα των μελισσιών στα τέλη του χειμώνα στον νου σου.

 Φθινόπωρο Οι τοποθετήσεις στα πεύκα δώσανε τα μέγιστα (παρόλο που δεν ήταν τόσο καλή η νεκταροέκκριση σε αυτά όπως πέρσι) και δύο τρύγοι ακόμα γίνανε μέσα σε αυτά. Επίσης η αγορά μελισσοκομικού φορτηγού έλυσε τα χέρια μου και μπόρεσα να κάνω ένα πιο συμβατικό σχεδιασμό για την εκμετάλλευση των πεύκων, βγάζοντας φέτος τα μελίσσια από τα πεύκα κατά την παύση της μελιτωέκκρισης του εργάτη του πεύκου για να πάρουν ανάσες τα μελίσσια σε περιοχές με άφθονη και καλής ποιότητας γύρη, έτσι ώστε στο δεύτερο χέρι του πεύκου να είναι πάλι δυνατά για να την εκμεταλλευτούν. Επίσης είχα και την πολυτέλεια να μην χρησιμοποιήσω όλο τον όγκο των μελισσιών μου και στα δυο χέρια του πεύκου και να κρατήσω πίσω μελίσσια ως εφεδρείες (και τα οποία θα μου δώσουν την σχεδιαζόμενη μεγάλη αύξηση του ζωικού μου κεφαλαίου για του χρόνου). Έχοντας κατά νου τις λεηλασίες της περσινής χρονιάς η απόφαση να μην μείνουν τα μελίσσια στα πεύκα για να βρίσκουν τροφή τον χειμώνα πάρθηκε φέτος εύκολα. Και ήταν ορθή! Γιατί και λεηλασίες μου ανάφεραν μελισσοκόμοι που ήταν κοντά μου στα πεύκα (και είδα και μόνος μου το σύνηθες λοφάκι από νεκρές μέλισσες εκεί που ήταν οι είσοδοι από τις κυψέλες που λεηλατηθήκαν και μετακινήθηκαν), αλλά ακόμα και σμηνουργίες πάνω στα πεύκα (σοβαρά τώρα! Τι σόι μελισσοκόμοι είσαστε που φτάσατε να έχετε μελίσσια ικανά να σας σμηνουργήσουν τον Οκτώβρη? Και μην μου πείτε έδωσε καλά η σουσούρα και αυτό αρκεί και μόνο!)!!!

 Συμπέρασμα μια χρονιά που δεν την ευνόησαν οι καιρικές συνθήκες και χρειάσθηκε πολύ τρέξιμο για να δώσει (σε μένα, δεν είναι γενικό αυτό!) 5 τρύγους όπως η περσινή χρονιά και να μου αφήσει ένα καλό αριθμό από δυνατά μελίσσια για να ξεχειμωνιάσω. Γενικά θα την βαθμολογούσα την χρονιά ως καλή ( με την κλίμακα να είναι: καταστροφική, κακή, μέτρια, ικανοποιητική, καλή, πολύ καλή, Βρέχει μέλι! ), αλλά με μια πικρία επίσης συνειδητοποιώ ότι με το ρίσκα που πήρα και το τρέξιμο που έριξα εάν δεν μου είχε κάνει ζημία πέρσι ο μελισσοκόμος με τις άκαιρες τοποθετήσεις του και τις λεηλασίες που ακολούθησαν θα μπορούσα να είχα ένα με δυο τόνους μέλι περισσότερο από αυτούς που πήρα.

Για να δούμε και οι κύριες επιμέρους ανθοφορίες τι κάνανε:

Ροδακινιά: Παρόλο που οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν κατάλληλες στις αρχές Απρίλη που άνοιξαν οι ροδακινιές έδωσε καλά για τις λίγες ώρες που πετούσαν τα μελίσσια. Ωστόσο δεν την εκμεταλλευτήκαμε σε όλο το χρονικό διάστημα που ήταν ανθισμένη λόγου του φόβου των ραντισμάτων (βλέπετε προηγούμενη ανάρτηση Το παράπονο) και την επικείμενη ανθοφορία της ελαιοκράμβης.

Ελαιοκράμβη: Και φέτος ήταν η χρονιά της, έδωσε πολύ καλά για όλο σχεδόν το διάστημα της ανθοφορίας της και μεταμόρφωσε μελίσσια 6-7 πλαισίων σε δυνατά δεκαράκια μελίσσια

Κερασιά: Έδωσε σαν τρελή, τα μελίσσια που ήταν σε τοποθετήσεις κοντά της γίνανε γομάρια!

Ακακία: Φέτος σε ορισμένα μέρη έδωσε ενώ σε άλλα όχι, φέτος προτίμησα να μην κάνω τοποθετήσεις σε μια τόσο αναξιόπιστη ανθοφορία, και είχα δίκιο όσο αφορά τις περιοχές που συνήθως κάνω τοποθετήσεις.

Παλιούρι: Φέτος έδωσε πολύ καλά και ζωντάνευσε μελίσσια και παραφυάδες, δυστυχώς λόγου της περσινής γκέλας στα πεύκα και της αποδυνάμωσης των μελισσιών μου δεν έδωσε και τρύγο ενώ η δυναμικότητα της νεκταροέκκρισης του ήταν ικανή για κάτι τέτοιο.

Αγριορίγανη: Φέτος λόγο της έλλειψης των βροχών την περίοδο πριν την άνθιση του δεν έδωσε τίποτα.

Τριφύλλι: Και το τριφύλλι δεν έδωσε φέτος τίποτα λόγου ανομβρίας όπως ακριβώς και η Αγριορίγανη.

Ρίγανη: Φέτος έδωσε καλά στα μέρη που την βρίσκαν τα μελίσσια και αρωμάτισε ελαφρά το μέλι από το βελανίδι.

Βελανίδι: Φέτος έδωσε μόνο για το μισό διάστημα που έδωσε πέρσι (τρείς εβδομάδες μόνο) με αποτέλεσμα να μην μου δώσει τον τρύγο που είχα πάρει και πέρσι (αλλά φυσικά μια που ανάμενα μια τέτοια εξέλιξη φρόντισα τα περισσότερα μου μελίσσια να μην τα έχω στο βελανίδι όπως πέρσι) αλλά και πάλι μας έδωσε ένα ακόμα τρύγο.

Καστανιά: Βοήθησε με την γύρη της να κρατηθούν τα μελίσσια που δούλεψαν λίγο το βελανίδι με αποτέλεσμα να πάνε πολύ δυνατά στο πεύκο αμέσως μετά.

Μηδική: Έδωσε αρκετά ώστε να πάρουμε ένα ακόμα τρύγο σε αυτή την τοποθέτηση συνδυαστικά με μερικές ακόμα ανθοφορίες (και όχι μόνο!).

Βάτος: Έδωσε και φέτος γύρη αλλά η νεκταροέκκριση του δεν ήταν με τίποτα ικανοποιητική.

Λυγαριά: Φέτος έδωσε ελάχιστο νέκταρ και κυρίως βοήθησε με την γύρη του. Αλλά επίσης παρατήρησα φαινόμενα σαν αυτά που είχαν παρατηρηθεί το 1978 λόγου της έντονης ξηρασίας πάνω στην ανθοφορία της. Δηλαδή τσαμπιά από μέλισσες από πολλές κυψέλες χωρίς βασίλισσα μέσα τους που είχαν μαζευτεί χαμένες από εδώ και εκεί, πολλές νεκρές μέλισσες στις εισόδους των κυψελών από μέλισσες που κάνανε λάθος και πήγαιναν σε λάθος κυψέλες. Αυτά τα φαινόμενα είχαν αποδοθεί στην γύρη που έδωσε σε τεράστιες ποσότητες η λυγαριά το 1978 (και την ταυτόχρονη έλλειψη νέκταρος λόγου ξηρασίας) που μπαίνανε στις κεραίες των μελισσών και τις κάνανε να χάνουν τον προσανατολισμό τους. Στα υπόψη αυτό για το μέλλον γιατί με την αλλαγή των καιρικών συνθηκών τέτοια φαινόμενα θα επαναλαμβάνονται όλο και πιο συχνά. 

Ηλιόσπορος: Έδωσε πολύ καλά στα μέρη που ήμουν και πήραμε και τρύγο σε αυτόν πάντα συμπληρωματικά με άλλες ταυτόχρονες ανθοφορίες.  

Βαμβάκι: Φέτος έδωσε πολύ καλά σε μερικά μέρη και σε άλλα δεν έδωσε καθόλου από όσο μου είπανε οι φίλοι μου μελισσοκόμοι. Εγώ τοποθετήσεις στο βαμβάκι δεν κάνω.

Πεύκο: Έδωσε φέτος καλά στο πρώτο χέρι αλλά και στο δεύτερο χέρι με αποτέλεσμα να γίνουν δύο πολύ καλοί τρύγοι.

Σουσούρα: Έδωσε καλά για τρίτη χρονιά, και φέτος είχα τοποθέτηση κοντά σε αυτές με αποτέλεσμα να μπορέσουν τα μελίσσια μου να πάρουν ανάσες πριν ξαναμπούν στα πεύκα, αλλά χωρίς να δώσουν και τρύγο σε αυτή την ανθοφορία στα μέρη που ήμουν.

Πολύκομβος: Φέτος έδωσε σαν τρελός αλλά εγώ δεν έκανα τοποθετήσεις στα μέρη που έδωσε τόσο καλά, στα μέρη που ήμουν δεν παρατήρησα αντίστοιχη νεκταροέκκριση φέτος.



 Και τα πέντε υπέροχα μέλια της χρονιάς όπως τα περιέγραψα στις παρακάτω αναρτήσεις αυτού του blog Η γλυκιά ανταμοιβή των κόπων σουΚαι οι γλυκές απολαύσεις της ζωής συνεχίζονταιΤέσσερα στα τέσσεραΠώληση μελιού 2016Μέλι 5-0, καθώς και την Πώληση μελιού 2016 Vol II

Γενική εικόνα της μελισσοκομικής επιχείρησης. Και φέτος υπήρξαν 5 τρύγοι!!! Αλλά για να επιτευχτεί αυτό το αποτέλεσμα έπεσε πολύ τρέξιμο, τρέξιμο που θα ήταν πολύ πιο αποδοτικό αν δεν υπήρχαν οι περσινές απώλειες, φέτος ευτυχώς προβλέπω να είναι πολύ μικρότερες οι απώλειες μου σε μελίσσια και την δυναμικότητα τους με αποτέλεσμα να αρχίζει η νέα μελισσοκομική χρονιά με πολύ καλύτερες προοπτικές από την περσινή.

Μελλοντικός σχεδιασμός άμεση προτεραιότητα θα είναι να αναπληρωθούν οι οποιοδήποτε απώλειες του ξεχειμωνιάσματος, αλλά κυρίως να αυξηθεί το ζωικό κεφάλαιο σε πολύ μεγάλο ποσοστό σε σχέση με το ήδη υπάρχων για να ξεπεραστούν ορισμένα ορόσημα σε αριθμό μελισσιών και δυναμικότητα τους. Μετά από 2 χρόνια καιρός είναι να γίνει μια γενναία αύξηση του ζωικού κεφαλαίου μου μια που ο κυριότερος περιορισμός της μελισσοκομικής μου επιχείρησης (η έλλειψη μελισσοκομικού φορτηγού) δεν υφίσταται πλέον.

Παρατηρήσεις Πλέον έχει σπάσει και το ορόσημο του ενός τετάρτου του εκατομμυρίου προβολών στο blog μου Μελισσοιστορίες και άλλα χωρίς να έχει γίνει καμία απολύτως παραχώρηση στην υψηλή ποιότητα του, την θεματολογία του, και κυρίως κανένας συμβιβασμός πάνω στις αξίες που από την πρώτη στιγμή το ορίζουν και το καθορίζουν. Ένας μοναχικός δρόμος μακριά από την μιζέρια, την κακοήθεια, και την μνησικακία που ορίζουν την διαδικτυακή μελισσοκομία που ωστόσο έχει τους θιασώτες του, σε αριθμούς που δεν φανταζόμουν ότι θα υπήρχαν στα τρία σχεδόν χρόνια λειτουργίας αυτού του Blog!

 Η ύπαρξη του μελισσοκομικού φορτηγού ορίζει και μια νέα εποχή για την μελισσοκομική μου επιχείρηση, την δυναμική της, και τις προοπτικές της. Μετά από χρόνια θα συνεχιστεί απρόσκοπτα πλέον και η περαιτέρω αύξηση της παραγωγικής μου δυνατότητας και του ζωικού μου κεφαλαίου. Μια νέα εποχή ξημερώνει.

 Αυτά λοιπόν παίδες! Σας έχω παρακάτω τους συνδέσμους για τους μελισσοκομικούς απολογισμούς των προηγούμενων ετών για να τους έχετε και αυτούς στα υπόψη.

  Μέχρι την επόμενη ανάρτηση.......


  Adios Amigos Locos




Σειρά Μελισσοκομικός Απολογισμός 





Μότσανος Λάζαρος

Σοχός 13/12/2016
  

4 σχόλια:

  1. Να πως βγαίνει το ψωμί από τη μελισσοκομία. Αυτό πάει να πει κυνηγός ανθοφοριών. Έχω την εντύπωση πάντως οτι η πλειοψηφία δεν δουλεύει κατά αυτό τον τρόπο. Υπάρχουν πανελλαδικά 3-4 νομές "SOS" (πχ πεύκο, θυμάρι, ελατο) όπου εκεί γίνεται μαζικό ντου σαν τις ακρίδες. Γιαυτο κ τα βαρροα κάνουν πάρτι. Επίσης νομίζω οτι λίγοι πλέον καταφέρνουν κ βγάζουν ανοιξιάτικα ανθομελα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς σχεδόν όλοι δουλεύουμε με νόρμες όχι μόνο στους χειρισμούς μας αλλά και στις τοποθετήσεις μας (άλλοι λίγο και άλλοι πολύ) και αυτό στην περίπτωση των ανθοφοριών όπου δεν είναι άπειρη η μελισσοχωρητικότητα (ούτε και στα πεύκα και έλατα φυσικά είναι)ο τεράστιος αριθμός από μελίσσια που μαζεύονται σε μικρές περιοχές είναι ικανές να "βυθίσουν" μελισσοκομικά την περιοχή και οι αποδόσεις να είναι φτωχές.

      Διαγραφή
  2. Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Βαγγέλη και ανταποδίδω τις ευχές, είθε η επόμενη μελισσοκομική χρονιά (και κάθε επόμενη) να βρέχει μέλι για σένα και για όσους μελισσοκόμους το αξίζουν.

      Διαγραφή