UA-50457385-1

Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2017

Ξεπροβοδίζοντας το 2017 και ατενίζοντας το 2018


  

 Τελευταίες ώρες του 2017 τσακαλάκια μου, μιας ακόμα δύσκολης χρονιάς που θα ακολουθηθεί από ακόμα μια δυσκολότερη χρονιά.

 Δεν μπορώ να πω ότι είναι μια χρονιά που θα την αφήσω να φύγει με βαριά την καρδιά. Ναι ήταν μια ακόμα δύσκολη χρονιά στην οποία δύσκολες επιλογές γίνανε αναγκαστικά και σε αυτή την χρονιά. Δύσκολες επιλογές, δύσκολες αποφάσεις, δύσκολες και οι συνέπειες τους. Μάλλον θα εξακολουθήσουν οι καταστάσεις να είναι πιεστικές μέχρι να αρχίσει να βελτιώνεται η κατάσταση. Και προσωπικά μιλώντας αλλά και γενικά. Είμαι αισιόδοξη φύση μάλλον και θέλω να βλέπω ένα φως στο τούνελ, όταν όλοι οι άλλοι ατενίζουν μόνο μαύρα σκοτάδια στο μέλλον μας. Μπορεί να κάνω και λάθος και εγώ, μπορεί να κάνουν λάθος όμως και οι άλλοι.

 Εδώ θα είμαστε να δούμε ποιος θα δικαιωθεί, αλλά θα παραμείνουμε εδώ πολεμώντας πάνω σε επάλξεις, και όχι μεμψιμοιρώντας την ζοφερή πραγματικότητα που μας περιτριγυρίζει, γιατί ως επιλογή το να παραδοθούμε στην ηττοπάθεια και στην μοιρολατρία δεν υπάρχει. Αν είναι να ηττηθείς θα ηττηθείς πολεμώντας με το σπαθί στο χέρι και μόνο. Αλλά πολεμώντας μπορείς μόνο να αντικρίσεις και την νίκη, και το κυριότερο και να την αξίζεις και όλας! Οπότε η δεύτερη μας η φύση η μάχη, και προσδοκία μας η νίκη και μόνο. Όσες θυσίες και αν απαιτηθούν για αυτή.

 Αλλά παρόλο που η μάχη είναι η πρώτη και η τελευταία μας σκέψη το να παραμείνουμε άνθρωποι κατά την διάρκεια της και το μεγαλύτερο μας διακύβευμα. Σκοπός δεν είναι να σκληρύνεις και να αγριέψεις απλώς κατά την διαδικασία που ονομάζεται επιβίωση. Αλλά να παραμείνεις και κάποιος που θα τον διακρίνει η κατανόηση, η συμπόνια, το φιλότιμο, η ενσυναίσθηση, η καλοσύνη.

 Ναι η επιβίωση θα οξύνει την μαχητικότητα μας, αλλά δεν θα πρέπει με τίποτα να αμβλύνει την ουσία μας ως Άνθρωποι (με Α κεφαλαίο). Δύσκολος στόχος, εύκολος να χαθεί, αλλά στα δύσκολα ξεχωρίζει η ήρα από το σιτάρι, το αξίζειν από το μη αξίζειν. Προσπαθήστε να παραμείνετε πάνω από όλα Άνθρωποι. Ακόμα και στις δυσκολότερες των ωρών, στις απελπιστικότερες των ωρών, στις σκοτεινότερες των ωρών.

 Γιατί το χρωστάτε στον εαυτό σας, το χρωστάτε σε όσους σας δώσανε τα πρώτα βήματα σας και την πνοή σας σε αυτή την ζωή, σε όσους σας μάθανε να βαδίζετε με αβέβαια και ανασφαλή στην αρχή βήματα, αλλά με όλο με περισσότερη σιγουριά και αυτοπεποίθηση βήμα στο βήμα στην πορεία σας στην ζωή, και κυρίως το χρωστάτε σε όσους σας ακολουθούν και θα βαδίσουν πάνω στα ίχνη των δικών σας βημάτων.

 Το χρωστάτε και σε όλους τους συμπολίτες μας που ζούνε την ίδια δύσκολη πραγματικότητα με εσάς ή μπορεί και να ζούνε ακόμα ποιο δύσκολες πραγματικότητες από εσάς μέσα στην μάνα πατρίδα μας.

 Το χρωστάτε και σε όσους όμως ήδη ζούνε δύσκολες πραγματικότητες έξω από την πατρίδα μας. Σε αυτούς που ήδη έχουν φύγει ξανά στο εξωτερικό και δεν θα ζήσουν την πρωτοχρονιά στην πατρίδα ή μπορεί να την ζήσουν σε ένα αεροδρόμιο ή ετοιμάζονται να φύγουν αμέσως μετά από αυτήν. Όσοι τουλάχιστον από αυτούς που έχουν φύγει και έκαναν ένα μικρό διάλειμμα κοντά στους δικούς τους! Γιατί υπάρχουν και άλλοι τόσοι που δεν είχαν αυτή την δυνατότητα να γευτούν λίγο την πατρίδα τους από κοντά.

 Το χρωστάτε σε όλους αυτούς να παραμείνετε Άνθρωποι μέσα στην μάχη και την φωτιά. Το χρωστάτε σε όλους αυτούς να χτίσετε ξανά την πατρίδα χωρίς να αρπάξετε ο ένας τον λαιμό του άλλου για να τον ξεσκίσετε. Το χρωστάτε σε όλους αυτούς να χτίσετε ένα λαμπερό μέλλον ώστε να υπάρχει μια νέα πραγματικότητα που να αξίζει να την ζήσουν όσοι υποφέρουν εντός της χώρας μας. Μια νέα πραγματικότητα που να αξίζει να την ζήσουν όσοι επιλέξουν να γυρίσουν κάποια μέρα πίσω στην μάνα πατρίδα.

 Σε αυτούς και μόνο χρωστάτε και σε κανένα άλλο κερατά! Αλλά από αυτό το χρέος σας δεν μπορείτε να κρυφτείτε, αλλά ούτε και να το αρνηθείτε! Είναι εκεί και περιμένει την αποπληρωμή του μόνο από εσάς!

 Μην έχετε αυταπάτες, το μέλλον μας θα είναι όμορφο μόνο εάν το χτίσουμε όμορφο εμείς, δεν θα χαρισθεί η ομορφιά του σε κανένα μας. Μόνο αν είμαστε άξιοι και ικανοί θα το αξίζουμε.

 Γιατί το μέλλον είναι μια όμορφη γυναίκα, πολλοί την πολιορκούν, αλλά θα δοθεί μόνο σε όσους θεωρήσει ότι αξίζουν να πορευθούν μαζί της.

 Και θα πορευτούν μαζί της, έχοντας στο δεξί χέρι το ξίφος, αλλά στην αριστερή πλευρά τους να χτυπά δυνατά και ζεστά μια καυτή καρδιά.



In memorandum



Μότσανος Λάζαρος

Σοχός 31/12/2017

Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2017

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XLVI


 Τεσσαρακοστό έκτο μέρος της σειράς απαντώ εκεί που δεν με σπέρνουν παίδες, και κάνω μια σταχυολόγηση από ερωτήματα που μου έγιναν τους τελευταίους μήνες (και θεώρησα ότι άξιζαν παρουσίασης!) αλλά δεν είχα προλάβει να τα δημοσιοποιήσω στα πλαίσια αυτής της σειράς. Μια εκκρεμότητα που έπρεπε να επιλυθεί πριν το πέρας αυτού του χρόνου, για να έχουμε καθαρό πεδίο ερωταπαντήσεων την επόμενη χρονιά χωρίς εκκρεμότητες από την χρονιά που μας φεύγει. 

226.  Καλημέρα Λάζαρε, λύσε μου μια απορία όταν θα έχεις λίγο ελεύθερο χρόνο.

 Μιλάω για τη διαχείμαση των Μελισσιών.

 Υπάρχει η θεωρία που λέει, ότι τον χειμώνα που έχουμε Μελισσόσφαιρα οι μέλισσες πρέπει με την λιγότερη κατανάλωση ενέργειας να βρίσκονται δίπλα στις τροφές τους.

 Ωραία και καλά και κατανοητά.

 Αυτό για έναν Μελισσοκόμο σημαίνει ότι αν έχει 1 πλαίσιο γόνου (με πολύ ή λίγο γόνο δεν έχει σημασία) να το βάλει στην μέση και αριστερά-δεξιά να βάλει από ένα πλαίσιο με μέλι.

 Έτσι οι μέλισσες με ένα τσακ θα μπορούν να τραφούν και να γυρίσουν γρήγορα-γρήγορα στην σφαίρα τους.

 Άλλη θεωρία λέει ότι το Μέλι τον χειμώνα θεωρείται μια κρύα επιφάνεια.

 Μια κρύα επιφάνεια δεν είναι και ότι καλύτερο, να εφάπτεται στην μελισσόσφαιρα.

 Άρα ένας άλλος Μελισσοκόμος θα σκεφτεί να βάλει στο κέντρο το πλαίσιο του γόνου, αριστερά-δεξιά αυτού από ένα άδειο πλαίσιο και αριστερά-δεξιά των άδειων πλαισίων δύο πλαίσια μελιού.

 Εδώ βέβαια η μέλισσα θα αναγκαστεί να φύγει από τη σφαίρα της, να καβαλήσει το άδειο πλαίσιο για να μπορέσει να φτάσει το πλαίσιο με το μέλι και δεν ξέρω αν αυτή η μετακίνηση (που σαφώς είναι μεγαλύτερη από την προηγούμενη λύση) είναι τόσο αρεστή στην μέλισσα σε συνθήκες κρύου.

 Εσύ ποια τακτική ακολουθείς;

 Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Bear's Nest: Ουχ, ουχ, ουχ θα σε πνίξωωωωωωω! Μελισσοκόμος από την ***** ρωτάει μελισσοκόμο από τον Βορρά για ξεχειμώνιασμα!!!! Λες και ο χειμώνας στην ***** έχει καμία σχέση με του Σοχού!!! Χα χα χα.

 Πάμε πρώτα στα βασικά, ποτέ δεν πρέπει ένα μελίσσι να έχει περισσότερο χώρο από ότι πρέπει, όσα πλαίσια πατάει ο πληθυσμός τόσα θα πρέπει να μένουν και στην γονοφωλιά (φυσικά εδώ υπάρχει και ένα αλλά, μερικές  φορές –ιδίως όταν ο μελισσοκόμος είναι νέος και δεν έχει αβέρτα υλικό σε πατώματα στην αποθήκη- φυλάσσουμε μέσα στις κυψέλες άδεια πλαίσια παραπάνω από όσα καλύπτει ο πληθυσμός για να τα προστατεύσουμε από τον κηρόσκορο, φυσικά αυτό είναι μια συγκεκριμένη αναγκαιότητα και αν δεν υπάρχει τέτοια ανάγκη καλό είναι να μην γίνεται). Πέντε πλαίσια πληθυσμού πέντε πλαίσια μέσα. Άδεια πλαίσια χμμμμμμ δύσκολο! Εδώ διαφέρουν οι οπτικές μας (βορράς, νότος) στο ξεχειμώνιασμα, σε εσάς ξεγονεύουν τα μελίσσια για ελάχιστο χρονικό διάστημα  οπότε μπορείτε άνετα να έχετε άδεια πλαίσια για να γονεύσει σε αυτά το μελίσσι, σε εμάς μπορεί να μείνει και 2 μήνες ξεγονεμένο το μελίσσι, τι να τα κάνεις τόσο καιρό τα άδεια πλαίσια? Όσο πιο σφιχτό το μελίσσι τόσο πιο καλά.

 Πάμε παρακάτω, τροφές για ξεγόνιασμα, στις τροφές υπάρχουν μόνο τα πλαίσια με μέλι βρε μαιμούνννν?!?!? Τα ζαχαροζήμαρα (ή βανίλιες) δεν είναι τροφές? Συνήθως εμείς στον βορρά τον χειμώνα δεν αφήνουμε το μελίσσι χωρίς τροφή πάνω από τα πλαίσια, και συνήθως αυτήν την τροφή κούτσα, κούτσα, καταναλώνουν τα μελίσσια όταν δεν έχουν γόνο και οι ανάγκες τους δεν είναι τόσο μεγάλες για τροφή. Αντίθετα όταν αρχίζουν να γονεύουν σχετικά καλά και έξω δεν υπάρχει τίποτα από νέκταρ τότε αρχίζουν να καταναλώνουν και τα αποθέματα με μέλι.

 Συνεχίζουμε, το μέλι δεν είναι παγωμένη επιφάνεια (ακόμα και με κερί από πάνω του). Το μέλι γίνεται παγωμένη επιφάνεια μόνο όταν δεν το πατάνε οι μέλισσες και δεν το θερμαίνουν (πχ αυτή την στιγμή εγώ κάνω τρύγο στο δεύτερο χέρι του πεύκου, εάν μόλις τρυγήσω πάω την ίδια μέρα να ξεμελιάσω στον Σοχό τα μέλια από τα πλαίσια θα είναι ακόμα θερμά, και θα βγαίνουν εύκολα στον μελιτωεξαγωγέα, εάν τα αφήσω όμως μια μέρα στα πατώματα πριν τα τρυγήσω το κρύο του Σοχού θα κάνει το θαύμα του και θα είναι πολύ δύσκολο να βγει το μέλι εάν δεν θερμάνω τα πλαίσια με κάποιον τρόπο –θα ακολουθήσει ανάρτηση πάνω σε αυτό-). Εάν το πατάνε το πλαίσιο θα κρατήσει την θερμοκρασία του το μέλι (που έχει μεγάλη θερμοχωρητικότητα) αλλά όπως είπαμε κυρίως θα το χρειασθούν το μέλι όταν γονεύσει καλά το μελίσσι που αυτό στον βορρά συμβαίνει αρχές Μάρτη –μέσα Μάρτη. Βλέπεις μια διαφορά ακόμα στον μελισσοκομικό νότο με τον βορρά? Αν δεν είναι μεγάλο το διάστημα του ξεγονεύματος δεν μπορείς να το παρατηρήσεις αυτό.

 Πάμε παρακάτω περιγράφεις μελίσσι με ένα πλαίσιο γόνου και επιλέγεις να έχεις 1-2 πλαίσια μελιού (1 πλαίσιο μέλι?!?!?! Για ξεχειμώνιασμα? Θα σε πνίξωωωωω!!! Χα χα χα) στην μια διαμόρφωση και 1-2 πλαίσια με μέλι μαζί με 1-2 άδεια πλαίσια ανάμεσα στον γόνο και στο μέλι. Ένα πλαίσιο γόνου θα έχει ένα πλαίσιο πληθυσμού και μόνο? Γιατί δεν το κάνεις άμεσα συνένωση με ένα άλλο μελίσσι αν έχει τόσο μικρό μέγεθός? Γιατί δεν το περιορίζεις μέσα σε ένα τρικυψελίδιο με άλλα 2 παρόμοια μελισσάκια για να έχει μέγεθος δεκαριού για να βγάλει πολύ πιο άνετα τον χειμώνα? Λογικά θα έχει πάνω από ένα πλαίσιο πληθυσμού (το πιθανότερο 3 πλαίσια πληθυσμού!) οπότε πατά στα τρία πλαίσια τουλάχιστο, οπότε και θα κρατά και τα μέλια του ζεστά (εάν έχεις αφήσει 2 πλαίσια μελιού) οπότε δεν είναι αναγκαίο να έχεις άδεια πλαίσια στο μελίσσι (εκτός εάν άρχισε να γονεύει καλά πλέον οπότε και θα πρέπει να έχει και χώρο η μάνα για να γεννήσει).

 Πάντως πληροφοριακά να ξέρεις ότι η σημασία της σωστής θεραπείας κατά το ξεχειμώνιασμα έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία από ότι η διάταξη των πλαισίων (αλλά κοντινή αξία έχει η τροφοδοσία και το τι απόθεμα τροφών έχεις αφήσει μέσα).

 Και μια που είμαστε στο ξεχειμώνιασμα μερικές ακόμα πληροφορίες, εγώ έχω τροφοδότες οροφής και τους χρησιμοποιώ ως εσωτερικά καπάκια στις κυψέλες νέου τύπου που τα μελίσσια τους είναι πιο αδύναμα από τα άλλα. Επίσης έχω και κυψέλες παλιού τύπου με εσωτερικά και εξωτερικά καπάκια (εκεί το πρόβλημα είναι η υγρασία), παντού κερόπανα, περιορισμένα και σφικτά τα μελίσσια, και τροφή διαρκώς κάτω από το κερόπανο (ή τον τροφοδότη οροφής ή το εσωτερικό καπάκι) και συνήθως στα μεγάλα κρύα εκεί κάτω βρίσκεται και το μελίσσι σε σφαίρα (κράτα και τα νάιλον από τις τροφές πάνω από τα πλαίσια ακόμα και αν έχει τελειώσει η τροφή, βοηθάει ακόμα και αυτό). 

227. Γεια σου και πάλι Λάζαρε,

 Κοίτα τώρα ο γαμημένος γραπτός λόγος που δεν μπορεί να συγκριθεί σε τίποτα με τον δια ζώσης.

 Λάθος διατυπώσεις από πλευράς μου, οπότε πρέπει να εξαγνιστώ!!!

 Σίγουρα το μελίσσι πρέπει να έχει τόσα πλαίσια όσα και ο πληθυσμός (εγώ το πάω πιο κει και αφαιρώ ένα ακόμη πλαίσιο για να τα κάνω ακόμα πιο σφικτά).

 {Πάμε παρακάτω, τροφές για ξεγόνιασμα, στις τροφές υπάρχουν μόνο τα πλαίσια με μέλι βρε μαιμούνννν?!?!? Τα ζαχαροζήμαρα (ή βανίλιες) δεν είναι τροφές? Συνήθως εμείς στον βορρά τον χειμώνα δεν αφήνουμε το μελίσσι χωρίς τροφή πάνω από τα πλαίσια τον χειμώνα, και συνήθως αυτήν την τροφή κούτσα, κούτσα, καταναλώνουν τα μελίσσια όταν δεν έχουν γόνο και οι ανάγκες τους δεν είναι τόσο μεγάλες για τροφή. Αντίθετα όταν αρχίζουν να γονεύουν σχετικά καλά και έξω δεν υπάρχει τίποτα από νέκταρ τότε αρχίζουν να καταναλώνουν και τα αποθέματα με μέλι. } 

 Πάντα βάζω και μέλι και τροφές. Δε λυπάμαι ούτε το μέλι ούτε τις τροφές.

 Εδώ όμως μου δημιούργησες μια απορία.

 Είχα την εντύπωση ότι αν τους βάλεις μέλι και τροφή παράλληλα, τότε πρώτα θα φάνε το μέλι (σαν καλύτερη) και μετά την τροφή (σαν παρακατιανή).

 Δηλαδή είχα την αίσθηση στο μυαλό μου και την τροφή την έβαζα για ασφάλεια μη τυχόν και τελειώσει το μέλι και δεν το πάρω είδηση.

 {Συνεχίζουμε, το μέλι δεν είναι παγωμένη επιφάνεια (ακόμα και με κερί από πάνω του). Το μέλι γίνεται παγωμένη επιφάνεια μόνο όταν δεν το πατάνε οι μέλισσες και δεν το θερμαίνουν (πχ αυτή την στιγμή εγώ κάνω τρύγο στο δεύτερο χέρι του πεύκου, εάν μόλις τρυγήσω πάω την ίδια μέρα να ξεμελιάσω στον Σοχό τα μέλια από τα πλαίσια θα είναι ακόμα θερμά, και θα βγαίνουν εύκολα στον μελιτοεξαγωγέα, εάν τα αφήσω όμως μια μέρα στα πατώματα πριν τα τρυγήσω το κρύο του Σοχού θα κάνει το θαύμα του και θα είναι πολύ δύσκολο να βγει το μέλι εάν δεν θερμάνω τα πλαίσια με κάποιον τρόπο –θα ακολουθήσει ανάρτηση πάνω σε αυτό-). Εάν το πατάνε το πλαίσιο θα κρατήσει την θερμοκρασία του το μέλι (που έχει μεγάλη θερμοχωρητικότητα) αλλά όπως είπαμε κυρίως θα το χρειασθούν το μέλι όταν γονεύσει καλά το μελίσσι που αυτό στον βορρά συμβαίνει αρχές Μάρτη –μέσα Μάρτη. Βλέπεις μια διαφορά ακόμα στον μελισσοκομικό νότο με τον βορρά? Αν δεν είναι μεγάλο το διάστημα του ξεγονεύματος δεν μπορείς να το παρατηρήσεις αυτό.}

 Εδώ μου έλυσες μια ακόμα απορία, ειδικά με την φράση σου ότι όταν το σμήνος πατάει το μέλι, τότε αυτό δεν θεωρείται παγωμένη επιφάνεια. Πολύ ωραίο και σωστό.

 {Πάμε παρακάτω περιγράφεις μελίσσι με ένα πλαίσιο γόνου και επιλέγεις να έχεις 1-2 πλαίσια μελιού (1 πλαίσιο μέλι?!?!?! Για ξεχειμώνιασμα? Θα σε πνίξωωωωω!!! Χα χα χα) στην μια διαμόρφωση και 1-2 πλαίσια με μέλι μαζί με 1-2 άδεια πλαίσια ανάμεσα στον γόνο και στο μέλι. Ένα πλαίσιο γόνου θα έχει ένα πλαίσιο πληθυσμού και μόνο? Γιατί δεν το κάνεις άμεσα συνένωση με ένα άλλο μελίσσι αν έχει τόσο μικρό μέγεθός? Γιατί δεν το περιορίζεις μέσα σε ένα τρικυψελίδιο με άλλα 2 παρόμοια μελισσάκια για να έχει μέγεθος δεκαριού για να βγάλει πολύ πιο άνετα τον χειμώνα? Λογικά θα έχει πάνω από ένα πλαίσιο πληθυσμού (το πιθανότερο 3 πλαίσια πληθυσμού!) οπότε πατά στα τρία πλαίσια τουλάχιστο, οπότε και θα κρατά και τα μέλια του ζεστά (εάν έχεις αφήσει 2 πλαίσια μελιού) οπότε δεν είναι αναγκαίο να έχεις άδεια πλαίσια στο μελίσσι (εκτός εάν άρχισε να γονεύει καλά πλέον οπότε και θα πρέπει να έχει και χώρο η μάνα για να γεννήσει).}

 Όχι δεν μιλάω για μελίσσια με 1 πλαίσιο πληθυσμό. Αυτά σαφώς και τα κάνουμε συνένωση. Προσωπικά βαστάω μελίσσια μέχρι 3 πλαίσια πληθυσμό. Από κει και κάτω κάνω συνένωση.

 Στην αρχική ερώτηση μου δεν έχω κάτι συγκεκριμένο να αντιμετωπίσω, αλλά μιλάω γενικά για ένα μελίσσι που έχει ας πούμε 2 πλαίσια γόνου και που έχει ας πούμε 4 πλαίσια πληθυσμού.

 Αφού έχεις 4 πλαίσια πληθυσμού τότε η σφαίρα θα καλύπτει σίγουρα τα 2 πλαίσια γόνου και τα άλλα 2 πλαίσια πληθυσμού θα πάνε να κάτσουν και στο μέλι που ακολουθεί. Έτσι όπως το θέτεις δεν το είχα σκεφτεί, έχεις απόλυτο δίκιο, οπότε καλά μου λες (είδες που κάτι έβγαλα από την απάντηση σου?!) τι να τα κάνω τα κενά πλαίσια.

 Πολύ παλιά σε κάποιο σεμινάριο ο εκπαιδευτής μας είχε πει για την παγωμένη επιφάνεια του μελιού και το είδα τότε σαν σωστή άποψη.

 Σε ένα άλλο σεμινάριο ο εκπαιδευτής αντίθετα μας είπε όχι κενά πλαίσια αλλά μέλι.

 Και αυτό το είδα σαν σωστή άποψη, αλλά πάντα με τριγύριζε το ερώτημα. Ρε γαμώτο δε μπορεί και οι δύο να έχουν δίκιο. Γι' αυτό και είπα να ρίξω μια νύξη στην Lazarus Wikipedia.

 Και όντως αυτό που λες ότι ο πληθυσμός που θα κάνει την σφαίρα θα πιάσει και τον γόνο και την επιφάνεια του μελιού. Και για την θερμοχωρητικότητα που είπες ήταν πολύ εύστοχο.
  
 {Πάντως πληροφοριακά να ξέρεις ότι η σημασία της σωστής θεραπείας κατά το ξεχειμώνιασμα έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία από ότι η διάταξη των πλαισίων (αλλά κοντινή αξία έχει η τροφοδοσία και το τι απόθεμα τροφών έχεις αφήσει μέσα).}

 Απόλυτο δίκιο. Το ακολουθώ πιστά.

 Λάζαρε συγνώμη που στα ζάλισα, αλλά έστω και με κακή διατύπωση της απορίας εκ μέρους μου έμαθα κάτι, που αν και είναι απλό σαν σκέψη, δεν το ενστερνίζεσαι και περιμένεις να σου κάνει κάποιο κλικ μια κουβέντα που θα κάνεις με κάποιον άλλον.

 Σε ευχαριστώ και πάλι

 Kαι νάσαι πάντα καλά

Bear's Nest: ***** μην μασάς κατάλαβα ακριβώς το παράδειγμα, ήσουν σαφής ότι ήταν θεωρητικό το ερώτημα, απλώς μου άρεσε το ερώτημα και θα ενταχθεί στην σειρά απαντώ εκεί που δεν με σπέρνουν και ήμουν τελείως επεξηγηματικός για να καλύψω την κάθε περίπτωση (εσύ δεν θα κάνεις όσα επισημάνω, αλλά το ίδιο δεν ισχύει για τους πολύ νέους μελισσοκόμους).

 Πάμε παρακάτω, στην πραγματικότητα υπάρχουν και άλλες ακόμα παράμετροι στην διάταξη πλαισίων και στην μελισσόσφαιρα αλλά δεν μπορούμε να τα αναφέρουμε όλα στα πλαίσια μιας ερώτησης, όπως το ότι το μέγεθος της μελισσόσφαιρας αλλάζει ανάλογα την θερμοκρασία (όσο μειώνεται η θερμοκρασία τόσο μειώνεται και το μέγεθος της μελισσόσφαιρας).

 Πάμε παρακάτω το ότι δεν τρώνε άμεσα το μέλι μπορείς να το δεις στο τέλος του ξεχειμωνιάσματος όταν σου μένουν πλαίσια με μέλι σφραγισμένο (αν έχεις ταΐσει γενναιόδωρα όλο τον χειμώνα-εγώ πχ βρίσκω πλαίσια με πευκόμελο στην ανθοφορία της ελαιοκράμβης οπότε λέω οκ ταΐσαμε όσο έπρεπε χα χα χα-).

 Και συνεχίζουμε, σκέψου λίγο την διαδικασία ξεχειμωνιάσματος, κρύο το μελίσσι συνήθως δεν πετά, υπολειτουργεί, μένει μέσα στην κυψέλη, δεν έχει στην πραγματικότητα έργο να κάνει, βρίσκεται ζαχαροζήμαρο ακριβώς από πάνω του, θα αρχίσει να το τρώει για να παράξει κάποιο έργο (γιατί αυτή είναι η φύση της μέλισσας) λιώνει σιγά σιγά το ζαχαροζήμαρο με τις γλώσσες τους και το έχουν στα στομάχια τους, τι θα κάνουν? Θα αρχίσουν την τροφάλλαξη για να το μετατρέψουν σε μέλι και ταυτόχρονα θα αρχίσουν να ανοίγουν το πραγματικό μέλι στα πλαίσια για να το καταναλώσουν (που ίσως πρέπει και να προσθέσουν υγρασία για να το φάνε)? Η θα καταναλώσουν αυτό που ήδη έχουν στα στομάχια τους?

 Πάμε παρακάτω, Νόμος του Cresham «Το κακό χρήμα διώχνει το καλό» δηλαδή το χρήμα που το νιώθει ο άλλος πιο ασφαλές πχ χρυσός το κρατάει για απόθεμα, και το χρήμα που δεν το εμπιστεύεται ότι θα κρατήσει την αξία του πχ Ευρώ στο μέλλον το χρησιμοποιεί για τις καθημερινές συναλλαγές του. Το ίδιο και οι μέλισσες το κακό νόμισμα δηλαδή το ζαχαροζήμαρο το χρησιμοποιεί για τις καθημερινές του ανάγκες και το καλό νόμισμα το αποθηκεύει για το μέλλον. Που στο μέλλον θα χρειασθεί ότι καλύτερο έχει από τροφές για να το δώσει εκεί που υπάρχει η μεγαλύτερη βαρύτητα για το μελίσσι. Και ποια ανάγκη έχει την μεγαλύτερη βαρύτητα? Η συνέχεια της ύπαρξης του, και αυτό θα γίνει με τον νέο γόνο. Σκέψου το λίγο, έχεις μια καλή τροφή και μια «σκουπίδι», πεινάς εσύ, πεινά και το παιδί σου, ποίος θα φάει τι? Χα χα χα. 

228 a. Καλησπέρα Λάζαρε διαβάζω το blog σου και είναι πολύ ενδιαφέρον, έχει πολύ πληροφορία μέσα. Είμαι ερασιτέχνης μελισσοκόμος από Θεσσαλονίκη. Είδα την καταγραφή και τον πίνακα ανθοφορίας της* του νομού Θεσσαλονίκης (άψογη δουλειά + οι φωτογραφίες),θα ήθελα να σε ρωτήσω αν υπάρχει κάποιος χάρτης για τα μέρη που μπορούμε να συναντήσουμε τα συγκεκριμένα φυτά. Δλδ πιο συγκεκριμένες τοποθεσίες. πχ πήγα προχθές μετά την μεταμόρφωση Χαλκιδικής πάνω στο βουνό. και είχε μια μεγάλη δασική έκταση φουλ σουσουρα. θέλω να μάθω έναν σωστό κύκλο κυνηγιού της ανθοφορίας ώστε να γονευουν (για αρχή) τα μελίσσια μου καλά και όσο επιτρέπει ο καιρός νωρίτερα, σε ευχαριστώ εκ το προτέρων.

* Ανάρτηση αυτού του blog Μελισσοκομική χλωρίδα Θεσσαλονίκης

Bear's Nest: Καλημέρα ****** και καλώς ήρθες, για να απαντήσω στο ερώτημα σου, χάρτης μελισσοκομικός τοποθεσιών για τον νομό Θεσσαλονίκης δεν υπάρχει (υπάρχει ένας γενικός χάρτης μελισσοκομικών φυτών Ελλάδας από το Blog MelissokomiaNet όπου έχω δώσει και εγώ τις πληροφορίες για τις περιοχές που έχω συλλέξει εδώ και χρόνια). 

 Στην αρχή είχα σκεφτεί και εγώ να δημιουργήσω κάτι αντίστοιχο για τον νομό Θεσσαλονίκης, αλλά με σταμάτησε το γεγονός ότι αυτή ήταν μια γνώση που κάποιοι την απόκτησαν δύσκολα, μου την δώσανε (και την ανακάλυψα σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό μόνος μου) ακόμα πιο δύσκολα και με βαρύ αντίτιμο, και θα ήταν προδοσία στην εμπιστοσύνη τους το να την έδινα έτσι απλά σε χιλιάδες αναγνώστες μου. 

 Με τα χρόνια φυσικά ανακάλυψα ότι ακόμα και η γνώση των τοποθεσιών δεν είναι και τόσο βασική όσο η χρήση δεικτών για να δεις αν πράγματι δίνει ένα μέρος που μπορεί να έχει μια ανθοφορία σε μεγάλο βαθμό, αλλά οι συνθήκες εκείνης της χρονιάς να μην ευνοούν για μια καλή νεκταροέκκριση επίσης από αυτή την ανθοφορία. 

 Οπότε και ένας μελισσοκομικός χάρτης με γεωγραφικές υποδείξεις μπορεί μάλιστα να κάνει μεγαλύτερο κακό παρά καλό αν κάποιος τον ακολουθήσει τυφλά χωρίς την χρήση δεικτών. Και οι μελισσοπροφήτες ήδη έχουν κάνει τεράστια ζημία στον κλάδο οπότε δεν χρειαζόμαστε ακόμα έναν χα χα χα. 

 Πάντως για να έχεις και μια απάντηση στο ερώτημα σου, ένας σωστός μελισσοκομικός κύκλος θα άρχιζε με την Αμυγδαλιά, αμέσως μετά με Ανοιξιάτικο Ρείκι ή Ελαιοκράμβη, Ακακία, Παλιούρι, Καστανιά ή Βελανίδι ή Ηλιόσπορο, Τριφύλλι, Πεύκο ή Βαμβάκι, Σουσούρα, και Πεύκο, και για το τέλος με επιφύλαξη Κουμαριά. Τώρα τα αντίστοιχα μέρη με τις ανθοφορίες που σου είπα θα τα βρεις με ανιχνεύσεις (ψάχνοντας για τις ίδιες τις ανθοφορίες, την ύπαρξη κυψελών σε αυτές, την έναρξη και λήξη των τοποθετήσεων σε αυτές κ.α.) και κυρίως με δείκτες για να δεις αν η ανθοφορία συνοδεύεται από την αναμενόμενη νεκταροέκκριση.

228 b. Έχεις δίκιο το τελευταίο πράμα που θέλει ένας παλιός μελισσοκόμος είναι να βρίσκει τουρίστες με Κυψέλες στα χέρια του στα μέρη που χρησιμοποιεί χρόνια. Δείκτες υποθέτω είναι ένα τεχνολογικό μέσο το οποίο σου παρέχει πληροφορίες για το Νέκταρ και την γύρη. Εφαρμόζεται στην Κυψέλη; Και κάτι ακόμη που με ενδιαφέρει πολύ και αν γνωρίζεις; είναι πιθανή η μελισσοκομία στο Σειχ Σου; Βλέπω ότι έχει πεύκα αλλά δίνει κάτι γύρη εκεί; Επίσης για πιθανό ξεχειμώνιασμα είναι ασφαλές;

Bear's Nest: Αχχχχ θα σε πνίξωωωωωω!!!! Θα διαβάσεις για τους δείκτες σε αυτή την ανάρτηση του blog Οδηγός για την χρήση των δεικτών και των τοποθετήσεων που θα κάνουμε βάση αυτών.

 Πάμε παρακάτω, υπάρχει μια σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα σε μένα και πολλούς μελισσοκόμους, μου ανοίγουν την μελισσοκομική τους ζωή και εργασία γιατί ξέρουν ότι βασικές πληροφορίες δεν θα τις μοιρασθώ με τους άλλους, και όταν λέμε για άλλους στην δική μου περίπτωση εννοώ μερικές χιλιάδες άτομα χα χα χα. 

 Ναι και δεν θέλουν να βρουν και άλλους κοντά στις τοποθετήσεις τους (για λόγους μελισσοχωριτικότητας, λεηλασιών, ασθενειών ) αλλά κυρίως για να έχουν και τον αριθμό κυψελών που πάνε σε μια τοποθέτηση αμετάβλητο ( είπαμε το αναγνωστικό μου κοινό είναι εκτεταμένο και δεν μπορείς ποτέ να ξέρεις ποιος διαβάζει τι, και με τι προθέσεις).

 Ναι στο Σειχ Σου δίνει το πεύκο (όχι όσο σε άλλα μέρη, αλλά μπορείς να κάνεις ακόμα και τρύγους) αλλά το μόνιμο πρόβλημα στις περιαστικές τοποθετήσεις είναι οι κλοπές (συν την μόλυνση του μελιού από βαρέα μέταλλα από τα αυτοκίνητα και τα εργοστάσια). Αν κάνεις μια βόλτα από την περιφεριακή θα δεις αυτή την εποχή πολλά μελίσσια μέσα στο πευκοδάσος, και ναι μπορούν και εκεί να ξεχειμωνιάσουν αλλά καλύτερα θα ήταν ένα μέρος περισσότερο θερμό, πεδινό, με περισσότερες δυνητικές ανθοφορίες στις αρχές τις άνοιξης.

228 c. Και πάλι έχεις δίκιο για το ποιος διαβάζει και τι ψάχνει να βρει και που αποσκοπεί. μπορείς να μου προτείνεις μερικά μέρη για ξεχειμώνιασμα που να έχει και ανθοφορίες μετά; γιατί εκεί που ξεχειμωνιάζω λόγο χωραφιών έχει πολύ υγρασία κοντά στην Χαλκηδόνα. Χίλια ευχαριστώ ήδη. Εγώ φέτος ξεκίνησα και πήγα τα μελίσσια στην Βέροια πάνω στο βουνό είχε κάστανο αλλά δεν έδωσε και πολύ.

 Θα διαβάσω και το κείμενο τώρα,

Bear's Nest: θα διαβάσεις για το ξεχειμώνιασμα μελισσιών την ανάρτηση του blog Ξεχειμώνιασμα μελισσιών  όπου θα βρεις όλες τις βασικές γνώσεις (και όχι μόνο) για το ξεχειμώνιασμα.

 Tώρα μέρη κατάλληλα για ξεχειμώνιασμα στις περιοχές μας υπάρχουν πολλά Θέρμη, Άσσυρος, Ξυλούπολη, Ωραιόκαστρο (Δυτικά του Νομού Θεσσαλονίκης δεν έχω ασχοληθεί ιδιαίτερα σε τοποθετήσεις), γενικά προσήλια μέρη, χωρίς πολύ υγρασία, με φυσικά εμπόδια από τους βόρειους ανέμους, αν εξαιρέσεις πρώην βάλτους τα περισσότερα πεδινά μέρη είναι κατάλληλα μέρη για ξεχειμώνιασμα (πχ ο Σοχός είναι το πλέον ακατάλληλο μέρος για ξεχειμώνιασμα χα χα χα) θα διαβάσεις την ανάρτηση που σου προτείνω για να βρεις τα κατάλληλα χαρακτηριστικά σε κοντινά μέρη σε σένα που θα κάνουν την ζωή των μελισσιών σου ευκολότερη και ασφαλέστερη.

229. Τρελό πρόβλημα με σφήκες. Παρόλα τα τεχνάσματα και τις παγίδες με κόλλα. Η Φώτο είναι από μια κυψέλη. Τις σκότωσα λιώνοντας τις με το πορτάκι καθώς έβγαιναν. 


Bear's Nest: Οπότε το πρώτο σου στάδιο (παγίδες με κόλλες) από ότι βλέπω δεν επαρκεί! Πας στο δεύτερο στάδιο με κλουβάκι για πουλιά (για να μην σκοτώσεις ότι υπάρχει στην περιοχή), και βάζεις μέσα δόλωμα (κιμάς ή σαρδέλα ή και τα δύο ) με lannate**

 Αλλά θα το κάνεις με τον ανθρώπινο τρόπο (τον πούστικο δηλαδή! Χα χα χα), την πρώτη φορά θα βάλεις κιμά ή σαρδέλα χωρίς δηλητήριο να το φάνε χωρίς επιπτώσεις για να έρχονται διαρκώς, την επόμενη φορά βάζεις και δηλητήριο, την τρίτη φορά δεν βάζεις δηλητήριο, την τέταρτη βάζεις δηλητήριο. 

 Οι σφήκες είναι πονηρά πλάσματα αλλά δεν είναι ικανά να σκεφτούν 2 επίπεδα επάνω, ο άνθρωπος ως καθαρόαιμος πούσταρος μπορεί! Χα χα χα. Επόμενο στάδιο αν αποτύχει και αυτό η μετακίνηση των μελισσιών σου, φυσικά και εννοείται ότι έχεις περιορίσει τις εισόδους να έχουν από την πλευρά που είναι τα πλαίσια, άνοιγμα 2 μόνο δαχτύλων, και να έχεις περιορίσει τα πλαίσια σου μέσα στην κυψέλη μόνο όσο τα πατούν οι μέλισσες (ίσως και λίγο λιγότερο). Δραστικό το δεύτερο και το τρίτο στάδιο αλλά τραγική και η Φώτο που μου έστειλες (εκτός και αν έχει εγκαταλείψει την κυψέλη το μελίσσι και κάνουν πάρτι εκεί οι σφήκες).

 Με προσοχή ε? Γάντια όταν το κάνεις, ίσως και μάσκα, είναι πολύ ισχυρό, το χρησιμοποιούν ακόμα και για αυτοκτονίες, ζήτα από ένα αγρότη να σου πει πως θα το χειριστείς (είναι αγροτικό εντομοκτόνο).

 **Ναι ξέρω! Είσαι ρε φίλε μελισσοκόμος και δηλωμένος ως οικολόγος, και συνιστάς να χρησιμοποιήσει κάποιος ισχυρό εντομοκτόνο για τις σφήκες?!?!? Μήπως φάσκεις και αντιφάσκεις? 

 Ναι παίδες καλή η οικολογική συνείδηση αλλά όταν κάποιος παραγωγός χάνει το ζωικό του κεφάλαιο (ένας μελισσοκόμος) ή το φυτικό του κεφάλαιο (ένας αγρότης) είναι λίγο εξωπραγματικό και ανώφελο όταν απελπισμένος σου ζητάει μια λύση σε ένα πρόβλημα που του στερεί πόρους από το να ζήσει την οικογένεια του εσύ να του πουλάς τρελίτσα με μη ρεαλιστικές μεθόδους λόγου ιδεολογίας και μόνο! Λυπάμαι αλλά μερικές μέθοδοι όσο και αν δεν μας αρέσουν ως προς τις αρχές τους ή την εκτέλεση τους είναι όμως και αποτελεσματικές! Και όταν μιλάμε για την επιβίωση κάποιου και της οικογενείας του η αποτελεσματικότητα είναι πρώτη στην ιεράρχηση των αξιών μου!



 Το παρακάνω ήταν σχολιασμός στο προφίλ μου στο facebook στην ανάρτηση του blog Περί πολιτικής, όπου ορίζω τα όρια ανοχής μου πάνω στην πολιτική και τους πολιτικούς στους διαδικτυακούς χώρους που διαχειρίζομαι. Το αφήνω και αυτό εδώ για να υπάρχει. Προς γνώση και σημμόρφωση! Χα χα χα. 

230 a. Ο Έλληνας δύο δίκαια ασκεί πανελευθερως. ουρεισθαι και συνερχεσται σε όποιο θέλει μέρος***. Ασφαλώς και στο προφίλ σου. Αυτά.

*** Όταν είδα το παραπάνω εντυπωσιάστηκα! Είπα "Για κοίτα έμπνευση που είχε ο Σατανάς!". Αλλά με μια δεύτερη ματιά μου φάνηκε λίγο γνωστό το παραπάνω! Δυσκολεύτηκα να το προσδιορίσω ακριβώς που ήταν θαμμένο στην μνήμη μου, αλλά τελικά το θυμήθηκα. Είναι από ένα ποίημα του Γεωργίου Σουρή, και συγκεκριμένα από μια παραλλαγή του ποιήματος "Ποίος είδε κράτος λιγοστό" και συγκεκριμένα οι στίχοι πάνε "Ὁ Ἕλληνας δυὸ δίκαια ἀσκεῖ πανελευθέρως, συνέρχεσθαί τε καὶ οὐρεῖν εἰς ὅποιο θέλει μέρος.". 

 Αχχχχ!!! Αυτός ο Σουρής που τα τελευταία 10 χρόνια τον έχει ξεσηκώσει ο κάθε ένας, και τον έχει κάνει επίκαιρο όσο ποτέ! Καλό και αυτό, το να εμπνέεται τόσος κόσμος από ένα ποίημα 120 ετών. Φυσικά καλύτερα θα ήταν να είχαν και στην καρδιά τους ένα άλλο ποίημα, πιο παλιό, που έλεγε "Κάλλιο είναι μιάς ώρας ελεύθερη ζωή, παρά σαράντα χρόνια, σκλαβιά και φυλακή." αλλά ως γνωστόν "Αι Έλληνες μήδε διακατέχουσι  επαναστατικές ιδέες, μήδε διακατέχουν ανατρεπτικήν και ριζοσπαστικήν φύσην!" Χα χα χα. 
  

Bear's Nest: Όχι! Σε οποιοδήποτε δημόσιο μέρος μπορεί ο Έλλην να κάνει ότι θέλει, εδώ όμως είναι ιδιωτικός χώρος κάτω από την επίβλεψη μου, και μου έχει δοθεί αυτή η εξουσία και η αρμοδιότητα από την ιδιωτική εταιρία που ενέκρινε το αίτημα μου να θέσω εδώ την διαδικτυακή μου παρουσία! Το ίδιο ισχύει και στον Blogger! Μάθετε τα όρια της προσωπικής σας διαδικτυακής παρουσίας για να μην τα ξεπερνάτε εσείς αλλά ούτε και κανένας άλλος!!

230 b. Εγώ σε ότι ορίζω βάζω παλούκι. εδώ που να το βάλω. ...

Bear's Nest: Στην διαγραφή και μπλοκάρισμα οποιουδήποτε δεν σέβεται τους όρους τις αρχές και τους κανόνες της διαδικτυακής σου παρουσίας και του διαδικτυακού σου προσωπικού χώρου! Από την στιγμή που η εταιρία που έχει αυτό το κοινωνικό μέσο σου δίνει τόση εξουσία είναι παράλογο να νομίζεις ότι δεν έχεις και το καρπούζι και το μαχαίρι. Σε πιάνω αδιάβαστο ****** ******  και εκπλήσσομαι που ένας blogger σαν και σένα έχει τέτοια προφανή άγνοια πάνω στα όρια της παρέμβασης σε ιδιωτικούς διαδικτυακούς χώρους!!!

Σειρά "Απαντώ εκεί που δεν με σπέρνουν".











Γιατί Κυψελογισμός?

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XXXVIII


Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XXXIX


Κλέφτης ονείρων αν δεν είσαι


Γίνε ΠΑΟΚ


Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XL

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XLI

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XLII

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XLIII

Περί τροφοδοσίας

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XLIV

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XLV

Μελισσοκομία και Ηθική

Απαντώντας μελισσοκομικές ερωτήσεις ακόμα και άρρωστος! 

Μότσανος Λάζαρος


Σοχός 29/12/2017

Κυριακή 24 Δεκεμβρίου 2017

Μελένια Χριστούγεννα


 Μελένια Χριστούγεννα τσακαλάκια μου για σας και για τα πλασματάκια που φωλιάζουν στις καρδιές σας. Χαρά, ευτυχία, αγάπη μόνο να σας συνοδεύουν διαρκώς στις ρότες του μέλλοντος σας. Όνειρα, προσδοκίες, επιθυμίες πραγματοποιημένες εύκολα, αβίαστα, απροβλημάτιστα για όλους σας. Είθε και λειψές να είναι οι μοίρες σας από σκοτούρες, βάσανα, στενοχώριες. 

 Μακάριοι όσοι ανοιχτές καρδιές έχουν για αγάπη, μακάριοι όσοι καθαρές ψυχές έχουν για συμπόνια, μακάριοι όσοι ακονισμένα μυαλά έχουν για κατανόηση, γιατί αυτοί μόνο αληθώς μπορούν να ονομάζονται Άνθρωποι. 

 Μακάριοι όσοι περιδιαβαίνουν τον Κόσμο κάνοντας τον ομορφότερο για όσους φωλιάζουν στην καρδιά τους, αλλά και για τον κάθε ένα που γνωρίζει το πόσο πολύτιμος είναι ο χρόνος, πόσο σημαντικοί είμαστε ο ένας για τον άλλο, και πόσο θαυμάσιος και ευαίσθητος είναι ο Κόσμος μας.

 Και για το τέλος, μακάριοι οι ευγνωμονούντες γιατί αυτοί ήδη έχουν μέσα τους την βασιλεία των ουρανών. 

 Χρόνια πολλά, καλά, και ευτυχισμένα τσακαλάκια μου.


 Μότσανος Λάζαρος

 Σοχός 24/12/2017

Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2017

Politically Correct


 Λοιπόν το αποφάσισα θα γίνω διάσημος, πλούσιος και ισχυρός!

 Τόσο διάσημος που θα με παίρνουν συνεντεύξεις η Αννούλα η Μπουσδούκου, η Σια η Κοσιόνη, και η Εύα η Αντωνόπουλου (εξυπακούεται ότι θα συχνάζω μόνο στα μνημονικά και καθεστωτικά ΜΜΕ ως πραγματικό μέλος της Ελίτ και των Εστέτ αυτού του τόπου!!!).

 Φυσικά για να το πετύχω αυτό θα πρέπει να περιορίσω το στοματάκι μου, και να θέσω όρια σε αυτά που θεωρώ ελευθερία του λόγου (γραπτού και προφορικού), και να αρχίζω να γίνομαι πολύ περισσότερο Politically Correct ή για όσους ομιλούν την Νεότερη Ελληνικήν να γίνω πολιτικά ορθός!

 Θα πρέπει δηλαδή να στρογγυλεύω τον λόγο μου ώστε να μην είναι προσβλητικός για κανένα ή να τίθεται καν στην σκέψη κανενός ότι μπορούν τα λεγόμενα μου (γραφόμενα μου) να κάνουν διακρίσεις σε κάποια από τις πολυάριθμες μειοψηφικές ομάδες που βρίσκονται εκεί έξω.

 Οπότε από εδώ και πέρα δεν θα αναφέρω ποτέ ξανά: 

 Τα όμορφα θηλυκά ως πιπίνια, καινάρια, μωρά, σούπερ ντούπερ μέγκα ούαου ούλτρα μπείμπς.

 Τους πολιτικούς ως λαμόγια, σπέρματα του Σατανά, καρεκλοκένταυρους, σφουγκοκωλάριους, άτομα ικανά να ρουφούν τον ιδρώτα από τα αρχίδια των νεκρών.

 Τους διακυρίσσωντες δημοσίως και αυτόκλητος την γνώμη τους στα κοινωνικά δίκτυα ως βλαμμένους, τρελούς προφήτες, τζαζεμένους, αλαφροΐσκιωτους, Αλλού Φαν Παρκ.

 Τα αγόρια με φράντζα και κοντομάνικο μπλουζάκι με V άνοιγμα στο λαιμό για να φαίνονται τα έργα τέχνης δερματοστιξίας που διαθέτουν ως κλαρινογαμπρούς, κάγκουρες, λακαμάδες, βουτηροχλεχλέδες, φλώρους κλαρινάτους.

 Τους διαρκώς αυτοφωτογραφίζοντες και αυτοπροβαλόμενους πάλι στα κοινωνικά δίκτυα ως νάρκισσους πουθενάδες και τιποτάδες, οι κοίτα κόσμε υπάρχω, το απέραντο χαζομουρητό μέσα στην απέραντη μπουγάδα ενός κενού μυαλού (το έπιασες το υπονοούμενο μεγάλε μεγάλε? Χα χα χα).

 Τους εκάστοτε συμπεγματικούς χαρακτήρες που εκδηλώνουν δημόσια τον προβληματικό τους χαρακτήρα ως κομπλεξάρες του Κερατά, αντάμ γιοκ μπελά τσοκ, μικροτσούτσουνους, ταριφάδες. 

 Επίσης δεν θα ξαναγράψω ή θα ξαναπώ ποτέ τις λέξεις: μαλάκας, μαλακία, πούστης, πούστρα, καβαντζόπουστρα, πουστιά, κώλος, κωλομπαράς, νταβάς, νταβατζής, αρχίδια, πούτσος, γαμήσι, γαμημένος, κερατούκλης, μπαγλαμάς, κωλοσφυρίχτρας,  κωλοπαίδι, μπαστάρδι, πουταναριό, καραπουτανάρα, κοντοπούτανος, ψωλή, ψωλοαρπάχτρα, μουνί, μουνάρα, πλακομούνα, κωλοτρυπίδι, βρωμόπουστρας, ξεκωλιάρης, παπάρι, παπάρας, μουνόχυσμα, κατουροπότης, κουνελοπνίχτης, κουραδοκόφτης, σκατοσπρώχτης, αγαθομούνης, κλαφτομούνης, κάργια, αλλαξοκωλιά, ανωμαλιάρης, καυλιάρης,  καυλάκι, σεξοπορνοδιαστροφικός, χαντούμης, τσιμπούκι, τσιμπουκόχειλα, πίπα, βυζιά, βυζόμπαλα, ρουφιάνος, σπιούνος, πουτανόγρια, πορνόγερας, καριόλα, σκατόφατσα, πουτανόφατσα, ξεπετάχτρα, και πολλές, πολλές πολλές, ακόμα κακές λέξεις. Τουλάχιστο όχι όλες μαζί σε μια και μόνο πρόταση που θα την απευθύνω σε κάποιον με τον οποίο θα έχουμε έναν "έντονο διάλογο"!!! Χα χα χα. 

 Φυσικά και θα περιορίσω στο ελάχιστο το σαρκαστικό και καυστικό μου χιούμορ που μας δίνει αξέχαστες ατάκες όπως "Τι κοινό έχει το σύμπαν και οι βλάκες στο facebook? Είναι και τα δύο άπειρα!!" ή "Δεν υπάρχουν άσχημες γυναίκες, απλώς όχι αρκετά απελπισμένα αγάμητοι άντρες!" ή το κλασικό " Δεν είναι με τίποτα το ανθρώπινο είδος ηλίθιο, απλώς δεν ανήκεις εσύ σε αυτό!"  και αυτό για το οποίο με αγάπησε αμέτρητος κόσμος " Αν ήθελα να μιλήσω με ένα έξυπνο άτομο στο facebook θα έκανα και ένα δεύτερο προφίλ, και αμέσως μετά αίτημα φιλίας σε αυτό!".

 Οπότε από εδώ και πέρα θα έχετε μια πολύ πιο πολιτικά ορθή έκδοση μου να την βλέπετε και να την χαίρεστε, όταν θα μιλάει με την Άννούλα την Μπουσδούκα και θα της λέει τελείως σοβαρά "Και φυσικά έτσι μόνο θα αποτελέσει μέρος της λύσης, και όχι του προβλήματος, ο στρεβλός δημόσιος τομέας και θα αποτελέσει επίσης ένα εν δυνάμει πολλαπλασιαστή ισχύος της Ελληνικής Οικονομίας, και δικλίδα προστασίας του κοινωνικού κράτους, ως οφείλει!!!! Αχχχχχ τι ποδάρες είναι αυτές βρε φρεγάτα μου, και τι ματάρες πλάνες έχεις λαφίνα μου, και τι να πρωτοπω για τα καπούλια σουυυυυυυυυυυυυυ  στρογγυλοκωλαρού ζαργάνα μου !!!!!"

 Βρε δεν γαμιέστε λέω εγώ!!!

 Χα χα χα. 


Μότσανος Λάζαρος

Σκαι 20/12/2017

Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017

Απαντώντας μελισσοκομικές ερωτήσεις ακόμα και άρρωστος!


 Σήμερα δεν είμαι και τόσο καλά σωματικά οπότε θα κάνω μια παρασπονδία και θα αναφερθώ λίγο σε μερικά θέματα που αφορούν θεραπείες (χωρίς φυσικά να αναφερθώ με λεπτομέρειες πάνω σε αυτές!) και πιστεύω ότι μια μικρή παρασπονδία μου επιτρέπεται, ή έστω μπορώ να επικαλεσθώ τον πυρετό ως δικαιολογία πάνω σε αυτή την μικρή εξαίρεση επάνω σε ένα από τα μεγάλα δεν της θεματολογίας αυτού του blog. Χα χα χα.

 Πολλά είπαμε, όσο ακόμα διατηρώ τις αισθήσεις μου προχωρούμε στις ερωτήσεις που μου έχουν γίνει σχετικά με θεραπείες μελισσιών. 

Deadpool* καλημέρα. Ξέρεις ότι ψιλοχαζεύω στις ομάδες. Σήμερα παρατήρησα το εξής. Χτυπάνε θεραπείες η μια μετά την άλλη. Κάνουν γλυκερίνη με οξαλικό και μετά ενστάλαξη. Πόση ανοχή να δείξει ένα μελίσσι σε τόσες απανωτές θεραπείες. Μήπως κοιτάμε λάθος το θέμα βαρρόα? Δηλαδή αδύναμα μελίσσια που δεν αναπτύχτηκαν μια ολόκληρη σεζόν και είναι φορτωμένα από ακάρι μήπως είναι λάθος χειρισμός να τα κρατάμε? food for thought

Επίσης όταν παρουσιάζεται μια μέθοδος είναι λογικό να ζητάς από επαγγελματίες να την εφαρμόσουν και να συγκρίνεις αποτελέσματα μετά? Δηλαδή αν για κάποιο λόγο η θεραπεία δείξει αρνητικό πρόσημο αρχές άνοιξης και καταστραφεί ο άλλος όταν πρέπει να πηγαίνουν σφαίρα τα μελίσσια τι γίνεται τότε?

Ποιος θα πάρει την ευθύνη για τα αποτελέσματα που μπορεί να φανούν αργότερα? πχ κόψιμο βασιλισσών ένα παράδειγμα.

* Προφανέστατα αναφέρεται στην νέα εικόνα προφίλ μου στο facebook χα χα χα.

Bear's Nest: Αμάν τι ερωτήσεις τρομερές πέταξε σε ρυθμό πολυβόλου το μαιμούνιιιιιιιιι!!! Μια ολόκληρη ανάρτηση της σειράς απαντώ εκεί που δεν με σπέρνουν γεμίζει από μόνος του! Τι να πρωτοπιάσω και τι να πρωτοαφήσω από όλα τα παραπάνω ερωτήματα σου?

 Αρχίζουμε και βλέπουμε αν θα τα απαντήσουμε όλα, κάτσε να βάλουμε και στο Youtube την Nancy Ajram να την ακούμε/βλέπουμε  για να στανιάρουμε και χαρακτήρα χα χα χα.

 Πρώτα από όλα λωρίδες με οξαλικό οξύ και γλυκερίνη, νέα έρευνα από το ΑΠΘ που δημοσιεύθηκε πριν από λίγο καιρό (σε αντιστοιχία με αντίστοιχες έρευνες που έγιναν σε άλλες χώρες στο παρελθόν) χωρίς να ξέρουμε μακροπρόθεσμα τι κίνδυνοι μπορούν να υπάρξουν για τα μελίσσια (στο Μελισσολογία Forum έχει αναφερθεί ότι παραμένουν για πολύ καιρό νωπές οι λωρίδες, και τα μελίσσια δεν βγαίνουν εκτός κυψέλης για βασικές ανάγκες τους λόγου του παραπάνω λόγου, και επισημαίνεται το γεγονός ότι θα υπάρχει πρόσθετη υγρασία για πολύ καιρό μέσα στην κυψέλη και δίπλα στην μελισσόσφαιρα)   όπως και την αποτελεσματικότητα της σε μη εργαστηριακές συνθήκες. Νέα μέθοδος και κανονικά όποιος την δοκιμάσει θα πρέπει να την κάνει σε λίγα μελίσσια και να δει την συμπεριφορά του μελισσιού και τις επιπτώσεις αυτής της θεραπείας σε σχέση με άλλες θεραπείες, πιο συμβατικές και δοκιμασμένες (πχ οξαλικό οξύ με ενστάλαξη). Μόνο συγκριτικά ο ίδιος μελισσοκόμος, με ίδιο ζωικό κεφάλαιο, ίδιο πάγιο κεφάλαιο, ίδιες τροφοδοσίες, ίδιες μετακινήσεις, ίδιους τους υπόλοιπους χειρισμούς, μπορεί να βγάλει συμπέρασμα για διαφορετικές θεραπείες.

 Πάμε παρακάτω και λωρίδες και ενστάλαξη με οξαλικό οξύ? Μου ακούγεται για πλεονασμός όταν οι ίδιοι οι ερευνητές θεωρούν αρκετή μόνο την ενστάλαξη με οξαλικό οξύ για ξεγονευμένα μελίσσια. Θα υπάρχει περισσότερη αποτελεσματικότητα? Ποιο πάνω από 98,5% που έχει η ενστάλαξη σε εργαστηριακές συνθήκες? Δύσκολο. Θα πρέπει να ρωτηθούν οι ερευνητές αν είναι δυνατό κάτι τέτοιο και να απαντήσουν με έρευνες (δυστυχώς στους ερευνητές δεν νοείται να απαντούν λέγοντας μόνο τις απόψεις τους, αν θέλαμε απόψεις θα ρωτούσαμε μελισσοκόμους που έχουν 40-50 χρόνια στο κουρμπέτι και μπορούν να μυρίζονται το μέλι με κλειστά τα μάτια! Από τους ερευνητές περιμένεις και δέχεσαι μόνο τα συμπεράσματα που βασίζονται σε έρευνες, έχουν την ικανότητα να εξάγουν με την επιστημονική μέθοδο αποτελέσματα και συμπεράσματα αξιόπιστα, δεν βλέπω για ποιο λόγο θα πρέπει να απεμπολήσουν οικιοθελώς αυτό το χαρακτηριστικό από την εργασία τους!). Επίσης θα υπάρξουν επιπτώσεις στα μελίσσια από την αυξημένη χορήγηση οξαλικού οξέος σε διάφορες μορφές? Πάλι θα πρέπει να το απαντήσουν οι ερευνητές αυτό, με έρευνες και μόνο.

 Θα πρέπει να κάνει ο κάθε μελισσοκόμος του κεφαλιού του και να προσθέτει θεραπείες στην εργαλειοθήκη θεραπειών του χωρίς να υπάρχει από πίσω το επιστημονικό υπόβαθρο για την ορθότητα τους, και μάλιστα σε μείξη θεραπειών έτσι αυθαίρετα? Με τίποτα!!! Του το προτείνουν να το κάνει αυτό οι ερευνητές? Δεν το νομίζω ερευνητής με ελαφρά την καρδιά να του πει να κάνει κάτι τέτοιο, γιατί θα ήταν επιπολαιότητα ψιλοεγκληματική και δεν τους έχω τους ερευνητές μας για τέτοιους (τους έχω μάλιστα πολύ ψιλά στην συνείδηση μου όσο αφορά την επαγγελματική τους ικανότητα και επιστημονική δεοντολογία που δεν τους έχω ικανούς για κάτι τέτοιο). Να το κάνει μόνος του? Αν κάνει κάτι τέτοιο προφανέστατα είναι άκρως εγκληματικός τρόπος αντιμετώπισης του ζωικού του κεφαλαίου, και ίσως αν έχει επιπτώσεις αρνητικές για το ζωικό του κεφάλαιο θα είναι κάτι το καλό! Γιατί ίσως δεν θα πρέπει ο συγκεκριμένος μελισσοκόμος που κάνει ότι του κατέβει στο κεφάλι να παραμείνει μελισσοκόμος! Φυσική επιλογή φίλε μου, όσα ζωάκια κάνουν χαζά καταλήγουν στα στομάχια από ζωάκια που δεν κάνουν χαζά! Χα χα χα.

 Πάμε παρακάτω, μελίσσια που δεν αναπτύχθηκαν όλη την χρονιά και παραμείνανε αδύναμα ίσως πρέπει να τα ξεφορτωνόμαστε?

 Χμμμμμμ. Αντιλαμβάνομαι τα υπέρ αυτής της άποψης εύκολα. Ευγονική του ζωικού κεφαλαίου και βελτίωση του άμεσα με ξεφόρτωμα κάθε χρονιάς των ποιο αδύναμων μελισσιών σου. Ναι σωστό, αλλά πως είσαι σίγουρος ότι φταίει μόνο το μελίσσι που δεν αναπτύχθηκε όσο έπρεπε όλη την χρονιά? Μήπως είναι θέμα νεκταροέκκρισης? Δεν υπήρχε αρκετή? Θα μου πεις το κοιτώ και αυτό συγκριτικά με τα άλλα μελίσσια μου που έχουν αναπτυχθεί, το δέχομαι αυτό. Θέμα τοποθέτησης μέσα σε ένα μελισσοκομείο? Κάποιες κυψέλες βγαίνουν κερδισμένες κάποιες άλλες όχι. Θέμα τοποθετήσεων σε ανθοφορίες? Κάποιες κυψέλες μπορούν να έρθουν ποιο νωρίς σε μια ανθοφορία που δίνει και να δυναμώσουν περισσότερο από άλλες που ήρθαν ποιο αργά (ή δεν ήρθαν καθόλου!). Θέμα εχθρών των μελισσιών σε κάποιες κυψέλες πες υπήρχαν σφήκες ή ποντίκια ή μυρμήγκια που τα ενοχλούσαν και δεν τα άφησαν να αναπτυχθούν τόσο πολύ. Θέμα τροφοδοσίας σε κάποια μελίσσια χορήγησες κατά λάθος περισσότερη ή λιγότερη τροφή ναι δεν αναπτύχθηκαν τόσο πολύ. Θέμα κοψίματος παραφυάδων, κάποια μελίσσια κόπηκαν με περισσότερο πληθυσμό μέσα τους ή περισσότερο γόνο, ή ποιο ώριμο για εκκόλαψη με αποτέλεσμα να έχει ταχύτερη ανάπτυξη. Θέμα βασίλισσας, κάποιες βασίλισσες μπορεί να είχαν τραφεί με περισσότερο βασιλικό πολτό ή να γονιμοποιήθηκαν από καλύτερους κηφήνες (ή επίσης από πιο επιθετικούς κηφήνες με αποτέλεσμα το μελίσσι να έχει τάση λεηλασίας μεγαλύτερη και να αναπτύσσεται σε βάρος των άλλων) με συνέπεια την μεγαλύτερη ανάπτυξη. Θέμα χειρισμών του μελισσοκόμου, ένα λάθος που μπορεί να έκανες και να μην αναπτύχθηκε όσο έπρεπε το μελίσσι (πχ να κατέστρεψες τα καλά βασιλικά κελία και να άφησες υποδεέστερα βασιλικά κελιά σε ένα μελίσσι, να έδωσες λάθος δοσολογία σε μια θεραπεία, να έκανες υπερβολικούς ελέγχους σε συγκεκριμένα μελίσσια και να τα αναστάτωσες περισσότερο από τα άλλα, να μην φρόντισες να έχει σωστές κλίσεις, ανοίγματα πορτών, σωστό σφίξιμο, λάθος τοποθέτηση πλαισίων ή υπερβολή στο χτίσιμο πλαισίων σε ορισμένα μελίσσια κ.α.). Μπορείς να βεβαιώσεις ότι όλοι οι παραπάνω παράμετροι διαφοροποίησης της ανάπτυξης τους ήταν ίδιοι για όλα τα μελίσσια σου ώστε να πεις , αυτό το μελίσσι είναι υποδεέστερο γενετικά και δεν αναπτύχθηκε όσο τα άλλα και για αυτό το φευγατίζω? Δύσκολο αυτό ε? Και αυτό είναι το κατά αυτής της άποψης που έθεσες παραπάνω. Που τελειώνουν οι περιβαλλοντολογικοί παράγοντες ανάπτυξης ενός μελισσιού και που αρχίζουν οι γενετικοί? Βαθιά και σκοτεινά νερά το παραπάνω ερώτημα.

 Πάμε παρακάτω, δεν νομίζω να υπάρχει ερευνητής που θα ζητούσε από επαγγελματίες μελισσοκόμους να δοκιμάσουν μαζικά μια νέα μέθοδο και να συγκρίνει μετά τα αποτελέσματα και τις επιπτώσεις από αυτή την μέθοδο κατόπιν εορτής!!! Αν και φυσικά έχω χάσει πλέον την επαφή με τον διαδικτυακό μελισσοκομικό κόσμο και δεν μπορώ και να ορκισθώ με το χέρι στην φωτιά για τίποτα πλέον σε αυτόν! 

 Ίσως να συμβουλέψουν να κάνουν οι επαγγελματίες μελισσοκόμοι δοκιμή σε λίγα μελίσσια τους και να πουν μετά τα αποτελέσματα που είχανε (αν και εδώ υπάρχει ένα ηθικό δίλλημα σε κάθε μελισσοκόμο που θα κάνει αυτό το πράγμα! Από την στιγμή που χρηματοδοτούν ένα πείραμα με το δικό τους ζωικό κεφάλαιο, με δικό τους ρίσκο, με δική τους ευθύνη, με δικό τους κόστος πραγματικό αλλά και σε τυχών διαφυγόντα κέρδη αν κάτι πάει στραβά, για ποιο λόγο μετά να ανακοινώσουν τα αποτελέσματα τους και σε όσους δεν έχουν κάνει τα παραπάνω? Ένα ενδιαφέρον ερώτημα που δεν είναι εύκολο να απαντηθεί σε μια ανταγωνιστική οικονομία όπου όλοι είμαστε συνάδελφοι, αλλά όχι συνεργάτες, και ούτε και συνέταιροι! Άλλη η οπτική του ερευνητή που πληρώνεται από το κράτος και αυτός και οι έρευνες του, και άλλη η οπτική ενός επαγγελματία μελισσοκόμου που επιμερίζεται μόνος του και από την τσέπη του την κάθε έρευνα του (και μην ξεχνάμε οι επαγγελματίες μελισσοκόμοι δεν είναι και blogger όπως είναι μερικοί από εμάς που μοιραζόμαστε όλο το γνωστικό μας κεφάλαιο με όλους συνήθως χωρίς κανένα αντίτιμο! Οι επαγγελματίες μελισσοκόμοι συνήθως είναι πλήρως ανταγωνιστικοί και συνήθως δεν δίνουν ούτε στον διάολο λιβάνι! Καλό είναι να μην ξεχνάμε ορισμένα πράγματα και να μην υποτιμούμε την προσφορά κάποιων που δεν πάνε σύμφωνα με το ρεύμα!).

 Φυσικά υπάρχουν μελισσοκόμοι που δεν έχουν πρόβλημα να σε ωθήσουν με συμβουλές να κάνεις ακριβώς αυτό που πολύ δύσκολα ένας ερευνητής θα σου πει να κάνεις. Χμμμμμ, ακολουθείς τυφλά τις συμβουλές τους? Φυσική επιλογή, και άντε γεια μικρό μου Ντόντο**

 Τώρα μελισσοκόμος που θα ριχθεί με τα μούτρα σε μια νέα θεραπεία με όλο του το μελισσοκομικό ζωικό κεφάλαιο ως πειραματόζωο δεν χρειάζεται να σου πω για ακόμα μια φορά ότι είναι χρήσιμη και εξυγιαντική η φυσική επιλογή και στην περίπτωση του.

**Dodo = Πουλί που μας το στέρησε η φυσική επιλογή, θρυλικό για την τρομερή έλλειψη επιφυλακτικότητας που έδειχνε προς τους θηρευτές τους, και ο λόγος που τελικά εξαφανίστηκε!

 Θέμα ευθύνης τώρα? Μα αυτό το έχω απαντήσει εδώ και χρόνια! Η ευθύνη για κάθε τι που θα κάνεις, χειρισμό, θεραπεία, αγορά, γνώση, πληροφορία βαραίνει εσένα και μόνο εσένα! Η δικιά σου περιουσία θα ρισκάρει, το δικό σου μέλλον θα κινδυνεύσει, η δικιά σου ζωή θα επιβαρυνθεί, η δικιά σου οικογένεια θα στερηθεί αν πάει κάτι λάθος! Όσο δεν το καταλαβαίνουν αυτό οι μελισσοκόμοι λυπάμαι αλλά είναι άξιοι της μοίρας τους, όσο ζοφερή και αν είναι!

 Και εδώ έχουμε μια ακόμα ερώτηση για θεραπείες και για ακόμα μια φορά κατορθώνω να απαντήσω χωρίς στην πραγματικότητα να απαντήσω! Τελικά έχω μεγάλο ταλέντο για κυβερνητικός εκπρόσωπος! χα χα χα. 

 Αν επιτρέπεται θα ήθελα να αφήσω μια μελισσοκομική απορία. Σου είχα ξαναγράψει για το μερακλή τον πατέρα μου, στα ορεινά της ******* και τα λίγα μελισάκια (πολλά για τις υποχρεώσεις και τα προβλήματά του). Μας έχει αφήσει μια αδυναμία να προμηθευτούμε μέλι από τρίτους (οπότε μερικές χρονιές απλώς δεν καταναλώνουμε σχεδόν καθόλου μέλι, αν δεν μας στείλει).

Το επιχείρημά του: πως είσαι σίγουρος ότι δεν θα ρίξει φάρμακα και θα πάει να τρυγήσει... του έχεις εμπιστοσύνη. Όντως ακόμη και ένας θείος που τα είχε τα δικά του, μαζί με τον πατέρα μου, πέρυσι έκανε κάτι τέτοιο... Θα μπορούσες να μας γράψεις κάτι πάνω σε αυτό το θέμα; 

πχ - τι μπορεί να κάνει ένας επαγγελματίας (αλλά και ένας ερασιτέχνης) για να μην βρεθεί στην ανάγκη να ρίξει φάρμακα σε περίοδο που θα αφήσει κατάλοιπα στο μέλι που θα τρυγήσει (καθώς είναι αναγκασμένος για λόγους επιβίωσης και να τα σώσει τα μελισάκια από την καταστροφή - απώλεια, αλλά και να τρυγήσει - για να επιβιώσει ο ίδιος και η οικογένειά του)

- πως ο καταναλωτής θα εμπιστευθεί (μεγάλο ερώτημα)

Mε συνάδελφο συζητούσα το ίδιο θέμα και ορκιζόταν ότι ο τάδε φίλος του δεν βάζει καθόλου φάρμακα... με τα πολλά τον ξαναρώτησε με περισσότερες λεπτομέρειες και του απάντησε "βάζω τα νόμιμα". ωραία σύμφωνοι, καμία αντίρρηση, το πότε όμως;;; και πώς - σε ποια ποσότητα, συχνότητα; πως χτίζεται αυτή η εμπιστοσύνη;

Να ΄σαι καλά αδελφέ, χαίρε!

Bear's Nest:  Πάμε στο άλλο θέμα που ρωτάς. Θεραπείες! Δύσκολο θέμα, και ήδη έχω ορίσει ως όριο στην θεματολογία μου το να μην αναφέρομαι στις θεραπείες (όπως και στις τροφοδοσίες, όπως και στις τοποθετήσεις) μέσα στο blog μου. Υπάρχουν όρια στο κάθε τι, και πάνω στις θεραπείες θεωρώ ότι λόγο δημόσιο για αυτές έχουν μόνο οι εξουσιοδοτημένοι από το κράτος επιστήμονες και ερευνητές και κανένας άλλος! Ναι υπάρχουν φορές που θα πρέπει να σώσεις τα μελίσσια σου, και ίσως χρειασθεί να κάνεις θεραπείες άκαιρα, κανονικά αν γίνει κάτι τέτοιο μπορεί και να υπάρχουν υπολείμματα στο μέλι, οπότε δεν θα πρέπει να δώσεις αυτό το μέλι στο εμπόριο αλλά να το αφήσεις για τα μελίσσια σου (αν και συνήθως όταν ένα μελίσσι είναι τόσο άσχημα χτυπημένο από ασθένειες που θέλει κατεπείγουσα θεραπεία είναι λίγο δύσκολο να σου δώσει και μέλι για τρύγο!!).

 Το πώς θα ξέρεις εάν θα φερθεί σωστά ο μελισσοκόμος και θα τηρήσει αυτή την αρχή (να μην δώσει μέλι που θα υπάρχουν υπολείμματα από θεραπείες μέσα του)? Δεν το ξέρεις!!! Είναι θέμα καθαρά εμπιστοσύνης! Θέμα πίστης και μόνο, ακριβώς όπως οι θρησκείες! Δεν ξέρεις εάν υπάρχει ζωή μετά θάνατο, δεν ξέρεις αν πράγματι υπήρξε ένας Ναζωραίος που σταυρώθηκε για τις αμαρτίες μας, και αναστήθηκε μετά νικώντας τον Θάνατο. Δεν ξέρεις και αν πράγματι θα γυρίσει ξανά για να κρίνει ζώντες και νεκρούς όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου! Αλλά μπορείς να επιλέξεις είτε να τα πιστέψεις όλα τα παραπάνω είτε όχι, είναι θέμα πίστης και μόνο!

 Το ίδιο ισχύει και για το μελισσοκόμο και για κάθε παραγωγό ή και επαγγελματία που σου προσφέρει προϊόντα ή υπηρεσίες και δηλώνει την αρτιότητα τους και την ποιότητα τους. Θα πρέπει να πιστέψεις ότι δεν ψεύδονται! Θα πρέπει να τους εμπιστευτείς!

 Τι μπορεί να κάνει ο μελισσοκόμος για να τον εμπιστευτείς? Να σου δείξει ποιος είναι στην πραγματικότητα, να σου παρουσιάσει την ζωή του και την εργασία του, τον χαρακτήρα του, τις απόψεις του και τις ιδέες του, τις αρχές του και τα όρια του, την κοσμοθεωρία του και την ιδιοσυγκρασία του. Πως μπορεί να το κάνει αυτό? Είτε άμεσα με το να έχει συναναστροφές και  αλληλεπίδραση προσωπική μαζί σου (αλλά δεν μπορεί να το κάνει με πολλούς αυτό!), είτε  έμμεσα με το να παρουσιάζει τον εαυτό του μέσω κοινωνικών δικτύων (Πχ facebook, blogs)*** ή μέσω πιο παραδοσιακών τρόπων επικοινωνίας (αρθρογραφία σε περιοδικά, συγγραφές βιβλίων). 

 Αυτό είναι το μόνο που μπορεί να κάνει ο μελισσοκόμος και κάθε παραγωγός που παράγει για την αγορά (ακόμα και το να σου έδειχνε πιστοποίηση ότι το μέλι του έχει περάσει από όλους τους ελέγχους από εργαστήρι στο οποίο πήγε το μέλι του να εξεταστεί, πάλι θα  μπορούσες να αμφισβητήσεις  ότι το δείγμα που έδωσε ότι  ήταν και αντιπροσωπευτικό της όλης παραγωγής του. Μόνο όταν σου κάνουν αιφνιδιαστικό εξωτερικό έλεγχο με δείγμα που θα πάρει ένας ανεξάρτητος δημόσιος φορέας (πχ. Ε.Ο.Φ.) που θα λειτουργήσει με καθορισμένα και μη αμφισβητήσιμα  πρωτόκολλα παραλαβής και ελέγχου μπορείς να είσαι σίγουρος, αλλά πάλι το να σου γίνει τέτοιος έλεγχος ακριβώς μόλις βγάλεις παραγωγή είναι κάτι το πολύ δύσκολο (ακόμα πιο δύσκολο είναι να βγουν έγκαιρος τα αποτελέσματα και να δημοσιοποιηθούν), και είναι αδύνατο να γίνεται σε κάθε μελισσοκόμο σε κάθε παραγωγή του!). 

 Αυτό είναι το καθήκον του κάθε μελισσοκόμου, και παραγωγού γενικότερα,  να παρουσιάσει τον εαυτό του και την εργασία του όσο πιο καλά μπορεί. Αλλά από εκεί και πέρα εξακολουθεί να βασίζεται στο απλό γεγονός ότι ο δέκτης αυτών των πληροφοριών θα πρέπει τις εκτιμήσει σωστά και να εμπιστευτεί και τον μελισσοκόμο. Θέμα πίστης και μόνο, ακριβώς όπως και στην θρησκεία! Χα χα χα.

 Χαίρε φίλε μου.

*** Σας θυμίζει τίποτα αυτό? Χα χα χα.

Σειρά "Απαντώ εκεί που δεν με σπέρνουν".











Γιατί Κυψελογισμός?

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XXXVIII


Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XXXIX


Κλέφτης ονείρων αν δεν είσαι


Γίνε ΠΑΟΚ

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XL

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XLI

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XLII

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XLIII

Περί τροφοδοσίας

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XLIV

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XLV

Μελισσοκομία και Ηθική

Μότσανος Λάζαρος


Σοχός 16/12/2017