UA-50457385-1

Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017

Απαντώντας μελισσοκομικές ερωτήσεις ακόμα και άρρωστος!


 Σήμερα δεν είμαι και τόσο καλά σωματικά οπότε θα κάνω μια παρασπονδία και θα αναφερθώ λίγο σε μερικά θέματα που αφορούν θεραπείες (χωρίς φυσικά να αναφερθώ με λεπτομέρειες πάνω σε αυτές!) και πιστεύω ότι μια μικρή παρασπονδία μου επιτρέπεται, ή έστω μπορώ να επικαλεσθώ τον πυρετό ως δικαιολογία πάνω σε αυτή την μικρή εξαίρεση επάνω σε ένα από τα μεγάλα δεν της θεματολογίας αυτού του blog. Χα χα χα.

 Πολλά είπαμε, όσο ακόμα διατηρώ τις αισθήσεις μου προχωρούμε στις ερωτήσεις που μου έχουν γίνει σχετικά με θεραπείες μελισσιών. 

Deadpool* καλημέρα. Ξέρεις ότι ψιλοχαζεύω στις ομάδες. Σήμερα παρατήρησα το εξής. Χτυπάνε θεραπείες η μια μετά την άλλη. Κάνουν γλυκερίνη με οξαλικό και μετά ενστάλαξη. Πόση ανοχή να δείξει ένα μελίσσι σε τόσες απανωτές θεραπείες. Μήπως κοιτάμε λάθος το θέμα βαρρόα? Δηλαδή αδύναμα μελίσσια που δεν αναπτύχτηκαν μια ολόκληρη σεζόν και είναι φορτωμένα από ακάρι μήπως είναι λάθος χειρισμός να τα κρατάμε? food for thought

Επίσης όταν παρουσιάζεται μια μέθοδος είναι λογικό να ζητάς από επαγγελματίες να την εφαρμόσουν και να συγκρίνεις αποτελέσματα μετά? Δηλαδή αν για κάποιο λόγο η θεραπεία δείξει αρνητικό πρόσημο αρχές άνοιξης και καταστραφεί ο άλλος όταν πρέπει να πηγαίνουν σφαίρα τα μελίσσια τι γίνεται τότε?

Ποιος θα πάρει την ευθύνη για τα αποτελέσματα που μπορεί να φανούν αργότερα? πχ κόψιμο βασιλισσών ένα παράδειγμα.

* Προφανέστατα αναφέρεται στην νέα εικόνα προφίλ μου στο facebook χα χα χα.

Bear's Nest: Αμάν τι ερωτήσεις τρομερές πέταξε σε ρυθμό πολυβόλου το μαιμούνιιιιιιιιι!!! Μια ολόκληρη ανάρτηση της σειράς απαντώ εκεί που δεν με σπέρνουν γεμίζει από μόνος του! Τι να πρωτοπιάσω και τι να πρωτοαφήσω από όλα τα παραπάνω ερωτήματα σου?

 Αρχίζουμε και βλέπουμε αν θα τα απαντήσουμε όλα, κάτσε να βάλουμε και στο Youtube την Nancy Ajram να την ακούμε/βλέπουμε  για να στανιάρουμε και χαρακτήρα χα χα χα.

 Πρώτα από όλα λωρίδες με οξαλικό οξύ και γλυκερίνη, νέα έρευνα από το ΑΠΘ που δημοσιεύθηκε πριν από λίγο καιρό (σε αντιστοιχία με αντίστοιχες έρευνες που έγιναν σε άλλες χώρες στο παρελθόν) χωρίς να ξέρουμε μακροπρόθεσμα τι κίνδυνοι μπορούν να υπάρξουν για τα μελίσσια (στο Μελισσολογία Forum έχει αναφερθεί ότι παραμένουν για πολύ καιρό νωπές οι λωρίδες, και τα μελίσσια δεν βγαίνουν εκτός κυψέλης για βασικές ανάγκες τους λόγου του παραπάνω λόγου, και επισημαίνεται το γεγονός ότι θα υπάρχει πρόσθετη υγρασία για πολύ καιρό μέσα στην κυψέλη και δίπλα στην μελισσόσφαιρα)   όπως και την αποτελεσματικότητα της σε μη εργαστηριακές συνθήκες. Νέα μέθοδος και κανονικά όποιος την δοκιμάσει θα πρέπει να την κάνει σε λίγα μελίσσια και να δει την συμπεριφορά του μελισσιού και τις επιπτώσεις αυτής της θεραπείας σε σχέση με άλλες θεραπείες, πιο συμβατικές και δοκιμασμένες (πχ οξαλικό οξύ με ενστάλαξη). Μόνο συγκριτικά ο ίδιος μελισσοκόμος, με ίδιο ζωικό κεφάλαιο, ίδιο πάγιο κεφάλαιο, ίδιες τροφοδοσίες, ίδιες μετακινήσεις, ίδιους τους υπόλοιπους χειρισμούς, μπορεί να βγάλει συμπέρασμα για διαφορετικές θεραπείες.

 Πάμε παρακάτω και λωρίδες και ενστάλαξη με οξαλικό οξύ? Μου ακούγεται για πλεονασμός όταν οι ίδιοι οι ερευνητές θεωρούν αρκετή μόνο την ενστάλαξη με οξαλικό οξύ για ξεγονευμένα μελίσσια. Θα υπάρχει περισσότερη αποτελεσματικότητα? Ποιο πάνω από 98,5% που έχει η ενστάλαξη σε εργαστηριακές συνθήκες? Δύσκολο. Θα πρέπει να ρωτηθούν οι ερευνητές αν είναι δυνατό κάτι τέτοιο και να απαντήσουν με έρευνες (δυστυχώς στους ερευνητές δεν νοείται να απαντούν λέγοντας μόνο τις απόψεις τους, αν θέλαμε απόψεις θα ρωτούσαμε μελισσοκόμους που έχουν 40-50 χρόνια στο κουρμπέτι και μπορούν να μυρίζονται το μέλι με κλειστά τα μάτια! Από τους ερευνητές περιμένεις και δέχεσαι μόνο τα συμπεράσματα που βασίζονται σε έρευνες, έχουν την ικανότητα να εξάγουν με την επιστημονική μέθοδο αποτελέσματα και συμπεράσματα αξιόπιστα, δεν βλέπω για ποιο λόγο θα πρέπει να απεμπολήσουν οικιοθελώς αυτό το χαρακτηριστικό από την εργασία τους!). Επίσης θα υπάρξουν επιπτώσεις στα μελίσσια από την αυξημένη χορήγηση οξαλικού οξέος σε διάφορες μορφές? Πάλι θα πρέπει να το απαντήσουν οι ερευνητές αυτό, με έρευνες και μόνο.

 Θα πρέπει να κάνει ο κάθε μελισσοκόμος του κεφαλιού του και να προσθέτει θεραπείες στην εργαλειοθήκη θεραπειών του χωρίς να υπάρχει από πίσω το επιστημονικό υπόβαθρο για την ορθότητα τους, και μάλιστα σε μείξη θεραπειών έτσι αυθαίρετα? Με τίποτα!!! Του το προτείνουν να το κάνει αυτό οι ερευνητές? Δεν το νομίζω ερευνητής με ελαφρά την καρδιά να του πει να κάνει κάτι τέτοιο, γιατί θα ήταν επιπολαιότητα ψιλοεγκληματική και δεν τους έχω τους ερευνητές μας για τέτοιους (τους έχω μάλιστα πολύ ψιλά στην συνείδηση μου όσο αφορά την επαγγελματική τους ικανότητα και επιστημονική δεοντολογία που δεν τους έχω ικανούς για κάτι τέτοιο). Να το κάνει μόνος του? Αν κάνει κάτι τέτοιο προφανέστατα είναι άκρως εγκληματικός τρόπος αντιμετώπισης του ζωικού του κεφαλαίου, και ίσως αν έχει επιπτώσεις αρνητικές για το ζωικό του κεφάλαιο θα είναι κάτι το καλό! Γιατί ίσως δεν θα πρέπει ο συγκεκριμένος μελισσοκόμος που κάνει ότι του κατέβει στο κεφάλι να παραμείνει μελισσοκόμος! Φυσική επιλογή φίλε μου, όσα ζωάκια κάνουν χαζά καταλήγουν στα στομάχια από ζωάκια που δεν κάνουν χαζά! Χα χα χα.

 Πάμε παρακάτω, μελίσσια που δεν αναπτύχθηκαν όλη την χρονιά και παραμείνανε αδύναμα ίσως πρέπει να τα ξεφορτωνόμαστε?

 Χμμμμμμ. Αντιλαμβάνομαι τα υπέρ αυτής της άποψης εύκολα. Ευγονική του ζωικού κεφαλαίου και βελτίωση του άμεσα με ξεφόρτωμα κάθε χρονιάς των ποιο αδύναμων μελισσιών σου. Ναι σωστό, αλλά πως είσαι σίγουρος ότι φταίει μόνο το μελίσσι που δεν αναπτύχθηκε όσο έπρεπε όλη την χρονιά? Μήπως είναι θέμα νεκταροέκκρισης? Δεν υπήρχε αρκετή? Θα μου πεις το κοιτώ και αυτό συγκριτικά με τα άλλα μελίσσια μου που έχουν αναπτυχθεί, το δέχομαι αυτό. Θέμα τοποθέτησης μέσα σε ένα μελισσοκομείο? Κάποιες κυψέλες βγαίνουν κερδισμένες κάποιες άλλες όχι. Θέμα τοποθετήσεων σε ανθοφορίες? Κάποιες κυψέλες μπορούν να έρθουν ποιο νωρίς σε μια ανθοφορία που δίνει και να δυναμώσουν περισσότερο από άλλες που ήρθαν ποιο αργά (ή δεν ήρθαν καθόλου!). Θέμα εχθρών των μελισσιών σε κάποιες κυψέλες πες υπήρχαν σφήκες ή ποντίκια ή μυρμήγκια που τα ενοχλούσαν και δεν τα άφησαν να αναπτυχθούν τόσο πολύ. Θέμα τροφοδοσίας σε κάποια μελίσσια χορήγησες κατά λάθος περισσότερη ή λιγότερη τροφή ναι δεν αναπτύχθηκαν τόσο πολύ. Θέμα κοψίματος παραφυάδων, κάποια μελίσσια κόπηκαν με περισσότερο πληθυσμό μέσα τους ή περισσότερο γόνο, ή ποιο ώριμο για εκκόλαψη με αποτέλεσμα να έχει ταχύτερη ανάπτυξη. Θέμα βασίλισσας, κάποιες βασίλισσες μπορεί να είχαν τραφεί με περισσότερο βασιλικό πολτό ή να γονιμοποιήθηκαν από καλύτερους κηφήνες (ή επίσης από πιο επιθετικούς κηφήνες με αποτέλεσμα το μελίσσι να έχει τάση λεηλασίας μεγαλύτερη και να αναπτύσσεται σε βάρος των άλλων) με συνέπεια την μεγαλύτερη ανάπτυξη. Θέμα χειρισμών του μελισσοκόμου, ένα λάθος που μπορεί να έκανες και να μην αναπτύχθηκε όσο έπρεπε το μελίσσι (πχ να κατέστρεψες τα καλά βασιλικά κελία και να άφησες υποδεέστερα βασιλικά κελιά σε ένα μελίσσι, να έδωσες λάθος δοσολογία σε μια θεραπεία, να έκανες υπερβολικούς ελέγχους σε συγκεκριμένα μελίσσια και να τα αναστάτωσες περισσότερο από τα άλλα, να μην φρόντισες να έχει σωστές κλίσεις, ανοίγματα πορτών, σωστό σφίξιμο, λάθος τοποθέτηση πλαισίων ή υπερβολή στο χτίσιμο πλαισίων σε ορισμένα μελίσσια κ.α.). Μπορείς να βεβαιώσεις ότι όλοι οι παραπάνω παράμετροι διαφοροποίησης της ανάπτυξης τους ήταν ίδιοι για όλα τα μελίσσια σου ώστε να πεις , αυτό το μελίσσι είναι υποδεέστερο γενετικά και δεν αναπτύχθηκε όσο τα άλλα και για αυτό το φευγατίζω? Δύσκολο αυτό ε? Και αυτό είναι το κατά αυτής της άποψης που έθεσες παραπάνω. Που τελειώνουν οι περιβαλλοντολογικοί παράγοντες ανάπτυξης ενός μελισσιού και που αρχίζουν οι γενετικοί? Βαθιά και σκοτεινά νερά το παραπάνω ερώτημα.

 Πάμε παρακάτω, δεν νομίζω να υπάρχει ερευνητής που θα ζητούσε από επαγγελματίες μελισσοκόμους να δοκιμάσουν μαζικά μια νέα μέθοδο και να συγκρίνει μετά τα αποτελέσματα και τις επιπτώσεις από αυτή την μέθοδο κατόπιν εορτής!!! Αν και φυσικά έχω χάσει πλέον την επαφή με τον διαδικτυακό μελισσοκομικό κόσμο και δεν μπορώ και να ορκισθώ με το χέρι στην φωτιά για τίποτα πλέον σε αυτόν! 

 Ίσως να συμβουλέψουν να κάνουν οι επαγγελματίες μελισσοκόμοι δοκιμή σε λίγα μελίσσια τους και να πουν μετά τα αποτελέσματα που είχανε (αν και εδώ υπάρχει ένα ηθικό δίλλημα σε κάθε μελισσοκόμο που θα κάνει αυτό το πράγμα! Από την στιγμή που χρηματοδοτούν ένα πείραμα με το δικό τους ζωικό κεφάλαιο, με δικό τους ρίσκο, με δική τους ευθύνη, με δικό τους κόστος πραγματικό αλλά και σε τυχών διαφυγόντα κέρδη αν κάτι πάει στραβά, για ποιο λόγο μετά να ανακοινώσουν τα αποτελέσματα τους και σε όσους δεν έχουν κάνει τα παραπάνω? Ένα ενδιαφέρον ερώτημα που δεν είναι εύκολο να απαντηθεί σε μια ανταγωνιστική οικονομία όπου όλοι είμαστε συνάδελφοι, αλλά όχι συνεργάτες, και ούτε και συνέταιροι! Άλλη η οπτική του ερευνητή που πληρώνεται από το κράτος και αυτός και οι έρευνες του, και άλλη η οπτική ενός επαγγελματία μελισσοκόμου που επιμερίζεται μόνος του και από την τσέπη του την κάθε έρευνα του (και μην ξεχνάμε οι επαγγελματίες μελισσοκόμοι δεν είναι και blogger όπως είναι μερικοί από εμάς που μοιραζόμαστε όλο το γνωστικό μας κεφάλαιο με όλους συνήθως χωρίς κανένα αντίτιμο! Οι επαγγελματίες μελισσοκόμοι συνήθως είναι πλήρως ανταγωνιστικοί και συνήθως δεν δίνουν ούτε στον διάολο λιβάνι! Καλό είναι να μην ξεχνάμε ορισμένα πράγματα και να μην υποτιμούμε την προσφορά κάποιων που δεν πάνε σύμφωνα με το ρεύμα!).

 Φυσικά υπάρχουν μελισσοκόμοι που δεν έχουν πρόβλημα να σε ωθήσουν με συμβουλές να κάνεις ακριβώς αυτό που πολύ δύσκολα ένας ερευνητής θα σου πει να κάνεις. Χμμμμμ, ακολουθείς τυφλά τις συμβουλές τους? Φυσική επιλογή, και άντε γεια μικρό μου Ντόντο**

 Τώρα μελισσοκόμος που θα ριχθεί με τα μούτρα σε μια νέα θεραπεία με όλο του το μελισσοκομικό ζωικό κεφάλαιο ως πειραματόζωο δεν χρειάζεται να σου πω για ακόμα μια φορά ότι είναι χρήσιμη και εξυγιαντική η φυσική επιλογή και στην περίπτωση του.

**Dodo = Πουλί που μας το στέρησε η φυσική επιλογή, θρυλικό για την τρομερή έλλειψη επιφυλακτικότητας που έδειχνε προς τους θηρευτές τους, και ο λόγος που τελικά εξαφανίστηκε!

 Θέμα ευθύνης τώρα? Μα αυτό το έχω απαντήσει εδώ και χρόνια! Η ευθύνη για κάθε τι που θα κάνεις, χειρισμό, θεραπεία, αγορά, γνώση, πληροφορία βαραίνει εσένα και μόνο εσένα! Η δικιά σου περιουσία θα ρισκάρει, το δικό σου μέλλον θα κινδυνεύσει, η δικιά σου ζωή θα επιβαρυνθεί, η δικιά σου οικογένεια θα στερηθεί αν πάει κάτι λάθος! Όσο δεν το καταλαβαίνουν αυτό οι μελισσοκόμοι λυπάμαι αλλά είναι άξιοι της μοίρας τους, όσο ζοφερή και αν είναι!

 Και εδώ έχουμε μια ακόμα ερώτηση για θεραπείες και για ακόμα μια φορά κατορθώνω να απαντήσω χωρίς στην πραγματικότητα να απαντήσω! Τελικά έχω μεγάλο ταλέντο για κυβερνητικός εκπρόσωπος! χα χα χα. 

 Αν επιτρέπεται θα ήθελα να αφήσω μια μελισσοκομική απορία. Σου είχα ξαναγράψει για το μερακλή τον πατέρα μου, στα ορεινά της ******* και τα λίγα μελισάκια (πολλά για τις υποχρεώσεις και τα προβλήματά του). Μας έχει αφήσει μια αδυναμία να προμηθευτούμε μέλι από τρίτους (οπότε μερικές χρονιές απλώς δεν καταναλώνουμε σχεδόν καθόλου μέλι, αν δεν μας στείλει).

Το επιχείρημά του: πως είσαι σίγουρος ότι δεν θα ρίξει φάρμακα και θα πάει να τρυγήσει... του έχεις εμπιστοσύνη. Όντως ακόμη και ένας θείος που τα είχε τα δικά του, μαζί με τον πατέρα μου, πέρυσι έκανε κάτι τέτοιο... Θα μπορούσες να μας γράψεις κάτι πάνω σε αυτό το θέμα; 

πχ - τι μπορεί να κάνει ένας επαγγελματίας (αλλά και ένας ερασιτέχνης) για να μην βρεθεί στην ανάγκη να ρίξει φάρμακα σε περίοδο που θα αφήσει κατάλοιπα στο μέλι που θα τρυγήσει (καθώς είναι αναγκασμένος για λόγους επιβίωσης και να τα σώσει τα μελισάκια από την καταστροφή - απώλεια, αλλά και να τρυγήσει - για να επιβιώσει ο ίδιος και η οικογένειά του)

- πως ο καταναλωτής θα εμπιστευθεί (μεγάλο ερώτημα)

Mε συνάδελφο συζητούσα το ίδιο θέμα και ορκιζόταν ότι ο τάδε φίλος του δεν βάζει καθόλου φάρμακα... με τα πολλά τον ξαναρώτησε με περισσότερες λεπτομέρειες και του απάντησε "βάζω τα νόμιμα". ωραία σύμφωνοι, καμία αντίρρηση, το πότε όμως;;; και πώς - σε ποια ποσότητα, συχνότητα; πως χτίζεται αυτή η εμπιστοσύνη;

Να ΄σαι καλά αδελφέ, χαίρε!

Bear's Nest:  Πάμε στο άλλο θέμα που ρωτάς. Θεραπείες! Δύσκολο θέμα, και ήδη έχω ορίσει ως όριο στην θεματολογία μου το να μην αναφέρομαι στις θεραπείες (όπως και στις τροφοδοσίες, όπως και στις τοποθετήσεις) μέσα στο blog μου. Υπάρχουν όρια στο κάθε τι, και πάνω στις θεραπείες θεωρώ ότι λόγο δημόσιο για αυτές έχουν μόνο οι εξουσιοδοτημένοι από το κράτος επιστήμονες και ερευνητές και κανένας άλλος! Ναι υπάρχουν φορές που θα πρέπει να σώσεις τα μελίσσια σου, και ίσως χρειασθεί να κάνεις θεραπείες άκαιρα, κανονικά αν γίνει κάτι τέτοιο μπορεί και να υπάρχουν υπολείμματα στο μέλι, οπότε δεν θα πρέπει να δώσεις αυτό το μέλι στο εμπόριο αλλά να το αφήσεις για τα μελίσσια σου (αν και συνήθως όταν ένα μελίσσι είναι τόσο άσχημα χτυπημένο από ασθένειες που θέλει κατεπείγουσα θεραπεία είναι λίγο δύσκολο να σου δώσει και μέλι για τρύγο!!).

 Το πώς θα ξέρεις εάν θα φερθεί σωστά ο μελισσοκόμος και θα τηρήσει αυτή την αρχή (να μην δώσει μέλι που θα υπάρχουν υπολείμματα από θεραπείες μέσα του)? Δεν το ξέρεις!!! Είναι θέμα καθαρά εμπιστοσύνης! Θέμα πίστης και μόνο, ακριβώς όπως οι θρησκείες! Δεν ξέρεις εάν υπάρχει ζωή μετά θάνατο, δεν ξέρεις αν πράγματι υπήρξε ένας Ναζωραίος που σταυρώθηκε για τις αμαρτίες μας, και αναστήθηκε μετά νικώντας τον Θάνατο. Δεν ξέρεις και αν πράγματι θα γυρίσει ξανά για να κρίνει ζώντες και νεκρούς όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου! Αλλά μπορείς να επιλέξεις είτε να τα πιστέψεις όλα τα παραπάνω είτε όχι, είναι θέμα πίστης και μόνο!

 Το ίδιο ισχύει και για το μελισσοκόμο και για κάθε παραγωγό ή και επαγγελματία που σου προσφέρει προϊόντα ή υπηρεσίες και δηλώνει την αρτιότητα τους και την ποιότητα τους. Θα πρέπει να πιστέψεις ότι δεν ψεύδονται! Θα πρέπει να τους εμπιστευτείς!

 Τι μπορεί να κάνει ο μελισσοκόμος για να τον εμπιστευτείς? Να σου δείξει ποιος είναι στην πραγματικότητα, να σου παρουσιάσει την ζωή του και την εργασία του, τον χαρακτήρα του, τις απόψεις του και τις ιδέες του, τις αρχές του και τα όρια του, την κοσμοθεωρία του και την ιδιοσυγκρασία του. Πως μπορεί να το κάνει αυτό? Είτε άμεσα με το να έχει συναναστροφές και  αλληλεπίδραση προσωπική μαζί σου (αλλά δεν μπορεί να το κάνει με πολλούς αυτό!), είτε  έμμεσα με το να παρουσιάζει τον εαυτό του μέσω κοινωνικών δικτύων (Πχ facebook, blogs)*** ή μέσω πιο παραδοσιακών τρόπων επικοινωνίας (αρθρογραφία σε περιοδικά, συγγραφές βιβλίων). 

 Αυτό είναι το μόνο που μπορεί να κάνει ο μελισσοκόμος και κάθε παραγωγός που παράγει για την αγορά (ακόμα και το να σου έδειχνε πιστοποίηση ότι το μέλι του έχει περάσει από όλους τους ελέγχους από εργαστήρι στο οποίο πήγε το μέλι του να εξεταστεί, πάλι θα  μπορούσες να αμφισβητήσεις  ότι το δείγμα που έδωσε ότι  ήταν και αντιπροσωπευτικό της όλης παραγωγής του. Μόνο όταν σου κάνουν αιφνιδιαστικό εξωτερικό έλεγχο με δείγμα που θα πάρει ένας ανεξάρτητος δημόσιος φορέας (πχ. Ε.Ο.Φ.) που θα λειτουργήσει με καθορισμένα και μη αμφισβητήσιμα  πρωτόκολλα παραλαβής και ελέγχου μπορείς να είσαι σίγουρος, αλλά πάλι το να σου γίνει τέτοιος έλεγχος ακριβώς μόλις βγάλεις παραγωγή είναι κάτι το πολύ δύσκολο (ακόμα πιο δύσκολο είναι να βγουν έγκαιρος τα αποτελέσματα και να δημοσιοποιηθούν), και είναι αδύνατο να γίνεται σε κάθε μελισσοκόμο σε κάθε παραγωγή του!). 

 Αυτό είναι το καθήκον του κάθε μελισσοκόμου, και παραγωγού γενικότερα,  να παρουσιάσει τον εαυτό του και την εργασία του όσο πιο καλά μπορεί. Αλλά από εκεί και πέρα εξακολουθεί να βασίζεται στο απλό γεγονός ότι ο δέκτης αυτών των πληροφοριών θα πρέπει τις εκτιμήσει σωστά και να εμπιστευτεί και τον μελισσοκόμο. Θέμα πίστης και μόνο, ακριβώς όπως και στην θρησκεία! Χα χα χα.

 Χαίρε φίλε μου.

*** Σας θυμίζει τίποτα αυτό? Χα χα χα.

Σειρά "Απαντώ εκεί που δεν με σπέρνουν".











Γιατί Κυψελογισμός?

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XXXVIII


Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XXXIX


Κλέφτης ονείρων αν δεν είσαι


Γίνε ΠΑΟΚ

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XL

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XLI

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XLII

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XLIII

Περί τροφοδοσίας

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XLIV

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XLV

Μελισσοκομία και Ηθική

Μότσανος Λάζαρος


Σοχός 16/12/2017




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου