UA-50457385-1

Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2017

Μία στο καρφί και μια στο πέταλο


 Και ήρθε η ώρα να κάνουμε μια από τις αναρτήσεις που καίνε και δημιουργούν παρεξηγήσεις, μια που δεν χαϊδεύουν και ιδιαίτερα αυτιά πρόθυμα και ανοιχτά μόνο σε γλυκά και ευκολάκουστα λόγια. 

 Όσοι θεωρείτε ότι μόνο το ευκαιριακό συμφέρον σας και η βραχυπρόθεσμη οπτική του πρωτογενή τομέα της χώρας μας έχουν σημασία δεν έχετε κανένα λόγο να διαβάσετε την παρούσα ανάρτηση. Πάτε κάπου αλλού να διαβάσετε τα λιβανίσματα που σας κάνουν χαρούμενους αλλά όχι σοφότερους. Δεν έχετε καμία δουλειά εδώ, δεν θα καταλάβετε τίποτα από όσα γράφονται εδώ, δεν θα μπείτε σε διαδικασίες αναθεώρησης όσων θεωρείτε ως ορθά, χρόνο και μόνο θα χάσετε, οπότε......

 Όσοι δεν έχετε αυτούς τους περιορισμούς στην σκέψη σας καλώς ορίσατε στην παρούσα ανάρτηση, καθίστε αναπαυτικά και αρχίστε να διαβάζετε, υπάρχουν αρκετές αλήθειες εδώ μέσα για ανοιχτά αυτιά και μυαλά.  


 Και αρχίζουμε.

 Τελευταία μέρα του Γενάρη και είχα δουλειά στην περιοχή της Γεωργικής σχολής του ΑΠΘ οπότε και κατέβηκα μέχρι Λαγκαδά με την φορτηγάρα και τσίμπησα το 83 για να φτάσω μέχρι την Καμάρα (έτσι είναι οι σωστοί οι χωριάτες παίδες! Δεν είναι αναγκαίο να τιγκάρουμε τις πόλεις με τα βαβά μας κάθε φορά που θα κατεβαίνουμε σε αυτές, έχουν που έχουν εκατομμύρια βαβά εκεί δεν είναι αναγκαίο να τρώνε στην μάπα και τα δικά μας!), και αμέσως μετά το 8 για να φτάσω στον τερματικό σταθμό ΙΚΕΑ, και από εκεί αναγκαστικά πήρα ταξί για να φτάσω στην περιοχή της Γεωργικής σχολής του ΑΠΘ (Συγκεκριμένα στο ΚΕΠΠΥΕΛ) μια που είχαν κλείσει οι Μπάτσοι, ούπς σόρρυ! Οι κύριοι αστυνομικοί ήθελα να πω!!! Χα χα χα, τον δρόμο προς Περαία από το ύψος του ΙΚΕΑ μια που στα πράσινα φανάρια είχαν μπλοκάρει (για ακόμα μια φορά) οι αγρότες τον δρόμο.

 Οπότε και συνεχίζω με το ταξί κάνοντας μια τεράστια παράκαμψη, παίρνοντας τον δρόμο προς Χαλκιδική όπου και κολλήσαμε από τα σταματημένα οχήματα στην έξοδο προς γεωργική σχολή (και φυσικά το ταξίμετρο να γράφει ε!), όπου και δόθηκε μια ευκαιρία στον ταξιτζή να εκφράσει την άποψη του (πρωτοφανές αυτό! Ταξιτζής να εκφράσει δημόσια άποψη μέσα στο ταξί του!!! Ανήκουστο! Χα χα χα) σχετικά με τις κινητοποιήσεις των αγροτών και το δίκιο των απαιτήσεων τους (Το να σε υποστηρίζει ένας ταρίφας ούπςςς σόρρυ!! Ταξιτζής ήθελα να πω! ποτέ δεν είναι καλό σημάδι! Χα χα χα. Στα υπόψη και αυτό). Στην ερώτηση μου "Δεν θα ήταν και ποιο αποτελεσματικό το αντί οι αγρότες να κλείνουν τους δρόμους και  να φέρνουν όλη την κοινωνία σε σύγκρουση μαζί τους, να έκλειναν εφορίες, δημαρχίες, περιφέρειες, υπουργεία και να είχαν όλη την κοινωνία μαζί τους?" η απάντηση του ταξιτζή ήταν η εξής : "Πλάκα μου κάνεις ρε φίλε? Αν πάνε να το κάνουν αυτό θα πέσει ξύλο! Σιγά μην τους αφήσουν ποτέ να κάνουν κάτι τέτοιο! Δεν είναι αστεία πράγματα αυτά!"

 Παράξενο! Και εγώ που νόμιζα ότι μέσα στους αγώνες και τις κινητοποιήσεις και το ξύλο ήταν μέσα στα αυτονόητα! Προφανέστατα αν είναι να έχουμε επιλογή ανάμεσα στην αποτελεσματικότητα μαζί με ξύλο και την αναποτελεσματικότητα αλλά χωρίς ξύλο μάλλον η επιλογή είναι εύκολη!

 Δέκα λεπτά ταρίφα και 7,5 ευρώ λιγότερα στο πορτοφόλι και αυτό το μάθημα πάνω στο τι σημαίνουν κινητοποιήσεις και αγώνες τελείωσε. 


 Οπότε μόλις τελείωσα την δουλειά που είχα, αποφάσισα να πάω από το Μπλόκο των αγροτών για να δω τι συμβαίνει και εκεί. Έτσι, έτσι, για να μην λέτε ότι εγώ δεν πατώ στα μπλόκα! Και πηγαίνω, και φωτογραφίες από αυτά έχω. Έτσι, έτσι κάποιοι έχουν ντοκουμέντα για κάθε τι που λένε και κάνουν, άλλοι είναι αυτοί που απλώς ανοίγουν τις στοματάρες και μιλάνε στο ντούκου!

 Δυστυχώς αυτή την φορά με συνόδευε και ο Συνήγορος του Διαόλου (σε συντομία από εδώ και πέρα ΣτΔ) και σε κάθε σκέψη μου έθετε τις αμφιβολίες του σχετικά με την ορθότητα της, καθώς και τα επιχειρήματα του σχετικά με το λάθος δρόμο του αγροτικού ζητήματος και των κινητοποιήσεων του.

 Οπότε θα έχει ενδιαφέρον να ακούσουμε και την δική του άποψη σε αντιπαραβολή με την δική μου. 


 Και φυσικά μερικές φωτογραφίες από την Γεωργική (και την κτηνοτροφική) σχολή του ΑΠΘ για να έχετε μια άποψη του που είναι τα πράσινα φανάρια και που είναι το ετήσιο μπλόκο των αγροτών σε αυτή την πλευρά της Θεσσαλονίκης. 


 Φυσικά ο δρόμος τελείως άδειος από αυτοκίνητα, φοιτητές, κατοίκους και εργαζόμενους της περιοχής μια που μερικές δεκάδες μέτρα πιο κάτω είναι κομμένη η κυκλοφορία από το μπλόκο των αγροτών (αντίστοιχα πριν και μετά το μπλόκο των αγροτών έχει κόψει και η αστυνομία για αρκετά χιλιόμετρα την κυκλοφορία, με ότι αυτό συνεπάγεται για την εμπορική κίνηση των μαγαζιών και την μετακίνηση κατοίκων και εργαζομένων της περιοχής).


 Υπέροχα κτήρια! Είπαμε τα παλιότερα χρόνια οι αρχιτέκτονες ήταν εμπνευσμένοι ακόμα και όταν ακολουθούσαν την περπατημένη! Πλέον..... 


 Και μια ματιά στις πινακίδες για να ξέρουμε τι ακριβώς εξυπηρετεί ο συγκεκριμένος δρόμος που έχει κοπεί η κυκλοφορία του. 


 ΣτΔ: Και καλώς τα παιδιά! Από πέρσι είχαμε να σας δούμε στα μέρη μας, ραντεβού είχαμε κλείσει με μερικούς από εσάς που επέμεναν ότι θα δούμε και κινητοποιήσεις και το καλοκαίρι στην τρελή φούρια της παραγωγής στον πρωτογενή τομέα, αλλά μαύρα μάτια κάναμε από το περίμενε μια που και το φετινό καλοκαιρινό ραντεβού έμεινε να υπάρχει μόνο στον φευγαλέο κόσμο των καυτών λόγων και των εύκολων μα και ανεκπλήρωτων υποσχέσεων. 


 Μερικές δεκάδες τρακτέρ (περισσότερο κοντά στην εικοσάδα παρά στην τριαντάδα) έχουν παραταχθεί στον δρόμο και τον οποίο έχουν κλείσει αν και κυρίως την κυκλοφορία την έχει κλείσει η αστυνομία με τα δικά της μπλόκα. Και αυτό γιατί γνωρίζει ότι θα είναι εκρηκτικό το μείγμα ανάμεσα στους οδηγούς που παρεμποδίζονται από τα μπλόκα, και στους αγρότες που εμμένουν διαρκώς σε αυτή την μορφή κινητοποιήσεων (ΣτΔ: Η οποία είναι μόνο μια από αυτές που θα μπορούσαν να διαλέξουν να προβούν αλλά διαρκώς είναι η μόνη ή κύρια επιλογή τους χρονιά με την χρονιά). Οπότε μερικά χιλιόμετρα απόσταση ανάμεσα τους μάλλον είναι η ενδεδειγμένη λύση για αποφυγή επεισοδίων. 


 Εγώ: Ωραίο πρασινάκι! Σαν το φορτηγό μου!Βρε θέλουμε δεν θέλουμε όλα ΠΑΣΟΚ θυμίζουν χα χα χα. 

 ΣτΔ: Ναι εκείνο που δεν κατάλαβα είναι πως στα λόγια τα παχιά ΠΑΣΟΚ δεν έπαψες να θυμίζεις. Ναι ξέρω αποτυχημένη παραλλαγή του τραγουδιού των Πυξ Λαξ αλλά έπρεπε και εγώ μια φορά στην ζωή μου να το χώσω μέσα στα κείμενα σου χα χα χα. 


 Εγώ: Ωραία τρακτέρ! Τριώροφα!

 ΣτΔ: Ναι πράγματι όμορφα! Και ακριβά! Το κάθε ένα από αυτά κοστίζει περισσότερο από όσα θα επενδύσουν στην μελισσοκομία οι περισσότεροι μελισσοκόμοι που γνωρίζεις (ίσως και εσύ). Απλώς έτσι το λέω αυτό, για να θυμάσαι με ποιους είναι λίγο παράταιρο να ταυτίζεσαι! 


 Και με που βλέπω κόσμο πάω και εγώ εκεί να ρωτήσω το απλό "Παίδες πότε αρχίσατε τα μπλόκα? Για πόσο θα είναι κλειστός ο δρόμος?" και φυσικά το απευθύνω στον νεαρό αγρότη που ήταν παρέα με ένα δύο ακόμα αγρότες και 2 αστυνομικούς (ο ένας από αυτούς αξιωματικός της αστυνομίας ένα άστρο στον ώμο, ανθυπολοχαγός υποθέτω ή ο αντίστοιχος βαθμός στην αστυνομία) εκείνος με αγριοκοιτά και απαξιεί να μου απαντήσει! Απαντά ο αστυνομικός μια που έχει διαισθανθεί ότι υπάρχει πρόβλημα επικοινωνίας και συμπεριφοράς, από την μια πλευρά, και λέει "Χθες έκλεισε ο δρόμος, και θα μείνει κλειστός επί αορίστου" απαντώ στον αστυνομικό με χαμόγελο "Ευχαριστώ για τις πληροφορίες" και φεύγω, προφανέστατα δεν υπάρχει κανένας λόγος να μείνω να ρωτήσω τα βαριά πεπόνια οτιδήποτε!

 ΣτΔ: Δυστυχώς αυτές είναι συμπεριφορές που καταστρέφουν την δημόσια εικόνα του αγροτικού κόσμου και των κινητοποιήσεων του. Παρόλο που αυτή την στιγμή οι αγρότες κάνουν κάτι παράνομο (παρακώλυση των συγκοινωνιών) και αποτελούν ενόχληση στην καθημερινή ζωή των κατοίκων, εργαζομένων, καθώς και κάθε ενος που θέλει να μεταβεί από αυτό το σημείο, ωστόσο φέρονται με απαράδεκτο τρόπο σε κάθε ένα που θα συναντήσουν ή θα τους πει κάτι. Λες και είναι δικαίωμα τους να κλείνουν με το έτσι θέλω τους δρόμους! Αντί να κάθονται (και με χαμόγελο!) να εξηγούν τον λόγο για τον οποίο βρίσκονται στους δρόμους, για το αν πράγματι είναι μονόδρομος αυτή η μορφή κινητοποιήσεων, πόσο εικάζουν ότι θα κρατήσει αυτή η εισβολή στην ζωή των άλλων, και η αναστάτωση στην καθημερινότητα τους, και στον προγραμματισμό τους, συμπεριφέρονται ως Πατούχες που μόλις κατέβηκαν από τα βουνά! Ναι αλλά έτσι δεν παίρνεις τον κόσμο με το μέρος σου, αλλά τους φέρνεις αντιμέτωπους σου! 

 ΣτΔ: Μην ξεχνάς και την άλλη ηλιθιότητα που τολμάνε να εκφέρουν από το στόμα τους "Χωρίς εμάς θα πεθάνετε από την πείνα εσείς στις πόλεις!". Μια χοντροειδέστατη χοντράδα που είναι αδύνατο να την εκφέρει άτομο που λειτουργεί στην αγορά, όπως κάνεις εσύ με τα μέλια σου που οτιδήποτε σου πει ένας πελάτης σου το αντιμετωπίζεις πάντα με το χαμόγελο και μόνο με επιχειρήματα. Σκέφτηκες ποτέ να πετάξεις κάτι τέτοιο σε κάποιον? Τι νομίζεις θα γίνει? Θα σου απαντήσει "Τι λες ρε μάγκα? Τίγκα είναι το εμπόριο με εισαγόμενα προϊόντα που είναι και φθηνότερα από τα δικά σας, μου ζητάς να προτιμώ διαρκώς ελληνικά προϊόντα, αλλά μου πετάς κάτι τέτοιο στο πρόσωπο? Κοίτα με πώς θα αγοράζω τα επόμενα 30 χρόνια μόνο εισαγόμενα για να στανιάρεις και να στρώσεις χαρακτήρα!" Δυστυχώς κάτι τέτοιοι ηλίθιοι με τα άσκεφτα λόγια τους δημιουργούν κακή εικόνα για όλους τους επαγγελματίες του πρωτογενούς τομέα, και σας παίρνει η μπάλα όλους! Και άσε εσύ να είσαι διαρκώς με το χαμόγελο και την ευγένεια με τους πελάτες σου, και να γράφεις διαρκώς για την δύσκολη ζωή του πρωτογενούς τομέα, να τους βάζεις στην πραγματικότητα σου και στις δυσκολίες σου, να τους γνωρίζεις τον εαυτό σου και τα ενδιαφέροντα σου, και να προασπίζεσαι τον κλάδο σου και τους ανθρώπους του. Θέλεις δεν θέλεις οι παραπάνω διαμορφώνουν την εικόνα που έχει το σύνολο της κοινωνίας για όλους σας. Θέλεις οι Νεάτερνταλ να αποτελούν την στερεότυπη εικόνα που έχουν οι άλλοι για σας?

 Εγώ: Όχι δεν θα το ήθελα αυτό........ Με τίποτα!


 Εγώ: Τέτοιο Θέλωωωωωωωωωω!!! Να πηγαίνω στην Χαλκιδική μελίσσια και να πηγαίνω μόνο ευθεία!!!! Πάνω από βουνά, διαμέσου ποταμών, μέσα από σπίτια! Ευθεία και μόνο, σαν σε τρένο!

 ΣτΔ: Άσε το Γιουνιμαγ! Δεν είναι για σένα, ακόμα και αυτό είναι ακριβό για σένα, ακόμα και αν το έχεις και σαν επαγγελματικό όχημα αλλά και ως το κύριο (και μόνο) όχημα σου. Αλλά ξέρεις αυτό το όχημα πιθανότατα να είναι το τέταρτο ή πέμπτο όχημα του αγρότη που το έχει φέρει εδώ (πίσω από το κύριο καθημερινό όχημα του, την ντατσουνάρα, το τρακτέρ, και κανένα φορτηγό (απ΄τα μπαμπάτσικά ααααααα!!! Χα χα χα )). Για αυτό και το έχει παρκαρισμένο εδώ, εσύ μπορείς να αφήσεις πουθενά το δικό σου φορτηγό να κάθεται σαν οδόφραγμα για κανένα μήνα? Ε? Μαιμούνιιιιιιιιιιιιι?  


 Εγώ: Δεν θα την έλεγα και θεαματική την προσέλευση των αγροτών στα μπλόκα αν κρίνω από αυτό!

 ΣτΔ: Εγώ αντίθετα βλέπω ότι κάνεις γαργάρες το ότι λέω! Τους εδώ και εκεί αγρότες τους είδες, το βυτίο πάνω στο Γιούνιμαγ δεν το είδες! Τι σου είπα ότι θα είναι τέταρτο ή πέμπτο όχημα αυτό του αγρότη? Το έχει μετατρέψει σε βυτιοφόρο και ως γνωστό χωράφια δεν ποτίζουν τον Γενάρη (ιδίως αυτόν τον Γενάρη που το χιόνι έχει φτάσει μέχρι το γόνατο!). Βλέπεις κακόμοιρε φουκαρά? Βλέπω να λες, και κάνε όνειρα για 4Χ4 φορτηγά με την μελισσοκομία! Καλά θα φας! Τουλάχιστο κάνουν τζίρους σε καφέδες στα Έβερεστ από δίπλα, γιατί οι φουκαράδες θα κάνουν καιρό να δούνε άλλους πελάτες εξαιτίας της ατυχίας τους να έχουν και αυτοί το μαγαζί τους δίπλα στο μπλόκο!


 Εγώ: Ναι αλλά τουλάχιστο αγωνίζονται για τα δίκια τους, και για την επιβίωση τους, τα νέα ασφαλιστικά και φορολογικά νομοθετήματα τους έχουν βάλει με την πλάτη στον τοίχο. Τα αιτήματα τους είναι δίκαια πλέον, και καλό είναι να το εμπεδώσει αυτό και η υπόλοιπη κοινωνία.

 ΣτΔ: Να εμπεδώσει τι η υπόλοιπη κοινωνία? Το ότι θα πρέπει να φορολογηθούν και αυτοί έτσι για αλλαγή? Το ότι θα πρέπει να πληρώσουν αναλογικές εισφορές για τις συντάξεις τους όπως και όλοι οι άλλοι (του ιδιωτικού τομέα!). Η κοινωνία έχει ήδη εμπεδώσει την κακοδιαχείριση των επιδοτήσεων από αυτούς, το ότι πολλές από τις επιδοτήσεις τις πήραν με ψευδή στοιχεία στις δηλώσεις τους. Τι θέλεις να σε θυμίσω?

-Το ότι δηλώναν περισσότερα χωράφια και ζώα για να παίρνουν περισσότερες επιδοτήσεις?

-Το ότι κάποιοι βρήκαν τα περιουσιολόγια που άφησαν οι Τούρκοι (μια που εμείς ακόμα να τα δημιουργήσουμε μετά από ένα αιώνα!) και έχοντας πάλι βάλει χέρι και στα δηματολόγια (ναι αυτό πως το κατάφεραν?) βρίσκαν ποιοι έχουν πεθάνει ή έφυγαν για μετανάστες και δήλωναν με πλαστά ενοικιαστήρια τις ιδιοκτησίες τους για να παίρνουν επιδοτήσεις?

-Το ότι οι δήμαρχοι για να κερδίζουν ψήφους δίνανε ψευδείς βεβαιώσεις ότι υπήρχαν πολλαπλάσιες κοινοτικές γαίες για βόσκηση ώστε να μην χάνονται επιδοτήσεις με αποτέλεσμα από 1-2 δεκάδες χιλιάδες στρέμματα που είχαν ως κοινοτικές γαίες, να φτάνουν να δηλώνονται μερικές εκατοντάδες χιλιάδες και να τραβούν στις κοινοτικές υπηρεσίες στις Βρυξέλλες τα μαλλιά τους (Η Κρήτη μάλιστα με αυτό τον τρόπο έφτασε να έχει τρεις ορόφους! Είτε υπήρχαν 3 Κρήτες σε εκτάσεις, η μια πάνω από την άλλη, είτε η Κρήτη φτάνει στην πραγματικότητα μέχρι το Καστελόριζο χα χα χα). 

-Το ότι Βουρκελικά ζώα που θα έπρεπε να σφαχθούν και το γάλα τους να μην χρησιμοποιείται δεν τα σφάζανε, και το γάλα τους το δίνανε σε άλλα ονόματα (τα οποία είχαν ποσοστώσεις γάλακτος αλλά όχι αντίστοιχη παραγωγή μια που ήταν ζώα κρετοπαραγωγής και όχι γαλακτοπαραγωγής) παρόλο που αυτό δεν ήταν νόμιμο. Και φυσικά όταν τους εντόπιζαν οι κτηνιατρικές υπηρεσίες το παίζανε τρελίτσα "Α εγώ δεν ήξερα!" ή "Μα πως βρέθηκε αυτό το ζώο εδώ? Έλα μωρέ παραχώθηκαν 7-10-16 γελάδες σε καμία γωνία και ξεχάσαμε να τις σφάξουμε!"

-Το ότι βάζανε αντί για 13-14 κιλά σπόρο στα χωράφια για να πάρουν παραγωγή, μόνο 6-7 κιλά για να φαίνεται απλώς το χωράφι σπαρμένο για να πάρουν απλώς την επιδότηση και να γλυτώσουν από το κόστος παραγωγής. Φυσικά δεν βάζαν και λιπάσματα μέσα στο χωράφι, με αυτά και αυτά παρόλα τα τρομερά τρακτέρ φτάσαμε από το να είμαστε αυτάρκεις σε σιτηρά τις αρχές του 80 πλέον να κάνουμε αβέρτα εισαγωγές σε σιτηρά!

-Το ότι παλιότερα περνούσαν τις ίδιες πλατφόρμες με ντομάτες ή με βαμβάκι ή με οτιδήποτε παραδίδαν στις Αγροτικές Ενώσεις από τις γεφυροπλάστιγγες δύο και τρεις φορές? 

-Το ότι δηλώναν δύο και τρεις τα ίδια χωράφια διαφορετικοί αγρότες για να πάρουν επιδοτήσεις και όταν έφτασε πλέον ο έλεγχος από τις αρμόδιες υπηρεσίες σε ικανοποιητικό βαθμό άρχισαν να λένε "Αααααα λάθος έγινε, έλα μωρέ λάθη γίνονται". Ναι Λάθη γίνονται, αλλά συνήθως όταν γίνονται λάθη άλλα είναι προς όφελος σου και άλλα εις βάρος σου, όταν όλα γίνονται προς όφελος σου πλέον δεν είναι απλώς λάθη αλλά "ύποπτα" λάθη!

 Μην ξεχνάς! Δεν είσαι εσύ άτομο από πόλη για να σου λένε και καλά ότι τα παραπάνω δεν έχουν συμβεί ή δεν έχουν συμβεί και σε εκτεταμένο βαθμό! Δυστυχώς αυτοί που τα έχουν κάνει τα παραπάνω (και χίλιες και δύο ακόμα λοβιτούρες) δεν είναι απλώς μια μικρή μειοψηφία (θέλω πάντως να πιστεύω ότι δεν αποτελούν και την πλειοψηφία!). 


 Εγώ: Καλά αυτά έγιναν αλλά πάει πέρασαν, τι να κάνουμε να καταδικάσουμε ολόκληρο τον πρωτογενή τομέα εσαεί για αυτά? Δυστυχώς κάποιοι φτιάχτηκαν με παρανομίες και μάλιστα φτιάχτηκαν γερά! Σημασία έχει πλέον η νέα γενιά να μπορέσει να βάλει σε ράγες το μέλλον της και να βοηθήσει να ανοικοδομηθεί η Ελληνική οικονομία αλλά πρέπει να μπορούν και αυτά τα νέα παιδιά να επιζήσουν από την εργασία τους και να μην τους τσακίσει η φορολογία και οι ασφαλιστικές εισφορές. 

 ΣτΔ: Ναι εδώ υπάρχει μια δόση αληθείας, Πρέπει να θεσπιστούν ορισμένα αφορολόγητα όρια και μειωμένες εισφορές για όσους έχουν κάποια εισοδηματικά κριτήρια και κάτω, όπως και μια μεταβατική περίοδο για όσους είναι νεοεισερχόμενοι στον πρωτογενή τομέα έτσι ώστε να προλάβουν να ορθοποδήσουν επιχειρηματικά σε ένα δύσκολο επιχειρηματικό περιβάλλον. Αλλά μόνο για αυτούς! Δεν είναι δυνατό να έχουν την ίδια φορολογική και ασφαλιστική ασυλία άτομα που τζιράρουν μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ή ακόμα και εκατομμύρια, και έχουν πάγιο εξοπλισμό και ζωικό ή φυτικό κεφάλαιο μερικών εκατομμυρίων! Αυτό είναι άδικο για όλα τα άτομα που εργάζονται για την ελεύθερη αγορά (ελεύθεροι επαγγελματίες, βιοτέχνες, έμποροι, αυτοαπασχολούμενοι κ.α.) που και τζιράρουν λιγότερα και έχουν πολύ μικρότερη επιχειρηματική (και μη) περιουσία! Και φυσικά δεν το συζητούμε καν! Οι επιδοτήσεις φυσικά και φορολογούνται! 

 ΣτΔ: Ο καθένας θα πρέπει να καταλάβει τις δύσκολες στιγμές που περνά το Έθνος μας και δεν υπάρχουν πλέον τα περιθώρια να υπάρχουν άτομα έξω από την φορολογική βάση. Άλλο να προστατευτούν οι πλέον αδύναμοι μέσα σε ένα ολόκληρο τομέα (χαμηλοεισοδηματίες και νεοεισερχόμενοι), και άλλο να μην υπάρχει φορολογική βάση σε ολόκληρο τομέα (τον πρωτογενή) της οικονομίας! Υπάρχουν άτομα εκεί έξω, συμπολίτες μας, που ζούνε με λιγότερα τον χρόνο από όση είναι η ετήσια επιδότηση για μια γελάδα! Το βρίσκεις σωστό αυτό? Υπάρχουν άτομα που ψάχνουν στα σκουπίδια για να ζήσουν, και τα γελάδια μας έχουν σιρέσιο από σιτάρι και κριθάρι! Το θεωρείς δίκαιο αυτό? Να έχουμε μια συναίσθηση της πραγματικότητας που ζούμε και των τραγικών στιγμών που περνούν αρκετοί από τους συνανθρώπους μας!

 ΣτΔ: Ναι η προστασία για ένα χρονικό διάστημα για τους νέους αγρότες είναι δεδομένη ότι θα πρέπει να υπάρχει σε ένα ευνοούμενο κράτος, γιατί υπάρχουν μεγάλες διαστρεβλώσεις στην αγορά του πρωτογενή τομέα. Ας πάρουμε ένα παράδειγμα μια που αναφέραμε πολλές φορές τα αγελάδια. Μια χαρακτηριστική στρέβλωση στην αγορά γάλακτος είναι οι τιμές παραγωγού. Όσο αυξάνει η ποσότητα που μπορεί να παραδώσει ένας παραγωγός τόσο αυξάνει και η τιμή που παίρνει από τις βιομηχανίες γάλακτος! Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ένας παραγωγός που έχει μεγάλη παραγωγική βάση (οπότε έχει και μεγάλες οικονομίες όγκου και μεγέθους στο κοστολόγιο του) να διασφαλίζει και καλύτερες τιμές για τα προϊόντα του (κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τον νόμο της προσφοράς και ζήτησης όπου όσο αυξάνει η παραγωγή σου τόσο πέφτει η τιμή που μπορείς να πάρεις από αυτή!). Οπότε και έχει το πολύ μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους το οποίο αν επενδυθεί σωστά σε αύξηση της παραγωγικής βάσης (και ακόμα μεγαλύτερη αύξηση των αποδόσεων), μπορεί πολύ σύντομα να οδηγήσει σε ολιγοπωλιακά φαινόμενα στην αγορά γάλακτος και από την πλευρά των παραγωγών και να οδηγήσει στην εξάλειψη των μικρότερων σε μέγεθος παραγωγικών μονάδων (κάτι που έχει συμβεί τις προηγούμενες δεκαετίες!). Οπότε εδώ είναι ένα καλό παράδειγμα που θα έπρεπε να υπάρχει προστασία από το κράτος μια που στην πραγματικότητα δεν μπορεί να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός της ελεύθερης αγοράς. 


 Εγώ: Τα χώνεις άγρια και με κάνεις να ντρέπομαι! Ναι είναι δύσκολα μεν τα πράγματα αλλά όχι και τόσο τραγικά.

 ΣτΔ: Ναι φυσικά δεν είναι τόσο τραγικά τα πράγματα αλλά το παραπάνω αυτοκίνητο είναι ο μόνος τρόπος για να δεις μια άσπρη μέρα σε αυτόν τον καταραμένο τόπο χα χα χα. 


 ΣτΔ: Να σου κάνω μια ερώτηση?

 Εγώ: Ναι φυσικά ότι θέλεις.

 ΣτΔ: Το δόγμα σου στην μελισσοκομία είναι αυτό της διαρκής μετακίνησης, πώς θα σου φαινόταν αν ήσουν φορτωμένος με κυψέλες και ξαφνικά έφτανες σε ένα μπλόκο όπου θα σου απαγόρευαν να περάσεις, και ώρα με την ώρα θα ένιωθες έντρομος όλο και πιο κοντά στο σκάσιμο των μελισσιών σου μέσα στις κυψέλες?

 Εγώ: Ε δεν νομίζω να μην με άφηναν να περάσω αν έβλεπαν ότι κουβαλώ κυψέλες, έτσι και αλλιώς και εγώ δικός τους είμαι!

 ΣτΔ: Όπα ρε μεγάλε! Γιατί να σε αφήσουν? Γιατί είσαι δικός τους? Είναι το δικό σου το φορτίο πιο πολύτιμο από κάθε άλλου? Οι άλλοι δηλαδή δεν έχουν πολύτιμο φορτίο? Δυο χιλιόμετρα πιο κάτω από εδώ είναι οι κοινωνικές δομές στον Φοίνικα, ακόμα και το Χαμόγελο του παιδιού στεγάζεται εδώ. Πες ένα φορτηγό που μεταφέρει εφόδια ή φάρμακα για τις κοινωνικές αυτές δομές έχει μπλοκαριστεί λίγο πιο κάτω. Γιατί το δικό σου φορτίο είναι πιο πολύτιμο από αυτά τα φάρμακα και τα εφόδια? Ποιος είναι αυτός που θα το παίζει Θεός και θα αποφασίζει το τι είναι πολύτιμο για την επιβίωση κάποιων και όχι για κάποιων άλλων? Αντιλαμβάνεσαι το βασικό άδικο αυτής της μορφής κινητοποίησης? Και για ποιο λόγο σε φέρνει αντιμέτωπο με την κοινωνία, όπως και το γιατί είναι σε συμφέρον της κάθε κυβέρνησης να επιλέγουν ακριβώς αυτή την μορφή κινητοποίησης οι αγρότες (γιατί όπως μας είπε ο σοφός ταρίφας "σε ότι δεν γουστάρει ως κινητοποίηση η κυβέρνηση πέφτει ξύλο!!!").



  ΣτΔ: Και ας πάμε στο παράδειγμα της ΠΝΟ.

  Εγώ: Όχι πάλι το παράδειγμα της ΠΝΟ!!!

 ΣτΔ: Ναι, ναι, ναι το διαρκές και διαχρονικό παράδειγμα της ΠΝΟ. Δεν μου λες όταν κάνουν απεργία οι ναυτικοί και σταματούν τα δρομολόγια των πλοίων από την Κρήτη δεν είναι οι αγρότες αυτοί που πλακώνουν τους ναυτικούς, και κόβουν τους κάβους για να πάνε τα προϊόντα τους στην Αθήνα? Γιατί δεν σέβονται αυτοί τις κινητοποιήσεις και τους αγώνες των ναυτικών για την επιβίωση τους? Το ίδιο δεν κάνουν οι αγρότες και οι ναυτικοί? Τις ίδιες διατάξεις του νόμου δεν καταπατούν και οι δύο? Γιατί εδώ έχουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά? Μήπως ξέρουν βαθιά μέσα τους οι αγρότες ότι αυτό που κάνουν δεν είναι ορθό, και όταν κάποιος άλλος κάνει το ίδιο (και τα συμφέροντα τους θίγονται) αντιδρούν τόσο ακραία και δυναμικά?


 Εγώ: Ξέρεις αυτές οι απόψεις σου αποτελούν τέλειο παράδειγμα του κοινωνικού αυτοματισμού. Με αυτά και αυτά μας έχουν στρέψει τον ένα ενάντια στον άλλο και στους αγώνες μας.

 ΣτΔ: Ενδιαφέρον που έθιξες το θέμα του κοινωνικού αυτοματισμού!!! Ξεχνάς υποθέτω ποιοι ήταν οι πρώτοι που όταν άρχισαν τα πρώτα μνημόνια να στοχεύουν ελεύθερους επαγγελματίες και δημοσίους και ιδιωτικούς υπαλλήλους και εργάτες  δείχνανε τα πρώτα δείγματα κοινωνικού αυτοματισμού ε? Μόνο όταν τα μνημόνια άρχισαν να χτυπούν και τις δικές τους πόρτες ανακάλυψαν ότι και δεν είναι στο απυρόβλητο, και ότι ο κοινωνικός αυτοματισμός είναι κάτι το πολύ κακό ε? 

 Ας μην πάμε και πολύ μακριά. Θυμάσαι όταν ήταν να χαθεί ο Δήμος από τον Σοχό και προσπαθούσατε να οργανωθείτε με κινητοποιήσεις έτσι ώστε να μην υπαχθεί ο Δήμος Σοχού στον Δήμο Λαγκαδά? Τι λέγανε κάποιοι "Εμένα τα γελαδάκια μου είναι εδώ, ας κάνουν καλά οι δημοτικοί υπάλληλοι και οι έμποροι που θα χάσουν τα αυγά και τα πασχάλια όταν φύγει ο Δήμος". Θυμάσαι πόσοι λίγοι ήσασταν στις κινητοποιήσεις (μια πεντακοσάδα άτομα μπροστά από το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, οι 350 Σοχινοί από την Σαλονίκη, από τους 150 που ξεκίνησαν από τον Σοχό τα 75 ήταν παιδάκια από τα σχολεία του Σοχού, οι υπόλοιποι υπάλληλοι του Δήμου, επαγγελματίες, και νοήμονες δημότες, ελάχιστοι οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι, οι υλοτόμοι. Και δυστυχώς ελάχιστοι από τα άλλα χωριά, 12 από τον Ασκό, 7 από το Κρυονέρι, τόσα χρόνια παραμέλησης από τις Διοικήσεις του Σοχού αυτών των χωριών είχε το κόστος της)? Τι έγινε τελικά? Χάθηκε ο Δήμος, και έφυγε η Δημαρχία, η εφορία, το ειρηνοδικείο, το γραφείο αγροτικής ανάπτυξης, και υποστελεχώθηκε το κέντρο υγείας και το αστυνομικό τμήμα. Τι θα γίνει σε λίγο? Θα φύγει το αστυνομικό τμήμα και αμέσως μετά η τράπεζα και έχει σειρά το κέντρο υγείας μετά. Ναι αλλά τα γελαδάκια εδώ θα εξακολουθούν να είναι. Και τι άλλο θα γίνει? Ο Δήμος Λαγκαδά προέκυψε από την συνένωση 5 πεδινών Δήμων και 2 Ορεινών. Μέχρι πότε θα υπάρχει ο χαρακτηρισμός ορεινή περιοχή για τον Σοχό και οι αντίστοιχες επιδοτήσεις για τα γελαδάκια? Και αυτό είναι ένα πικρό μάθημα κοινωνικού αυτοματισμού και βραχυπρόθεσμης οπτικής που μας έμαθαν κάποιοι!  


 Εγώ: Τελικά είμαστε Έθνος ανάδελφο ε?

 ΣτΔ: Όχι δεν είμαστε Έθνος ανάδελφο! Έθνος ταρατατζούμ και Να μια ωραία πεταλούδα είμαστε! Έθνος 3 λαλούν και 2 χορεύουν είμαστε!!!!


 Εγώ: Στεναχωρήθηκα, πάμε να φύγουμε από εδώ!

 ΣτΔ: Τι τώρα φεύγεις που άρχισα να έχω ρέντα? Δεν είναι δίκαιο αυτό μικρέ μου μελισσοκόμε!!!


 ΣτΔ: Τουλάχιστο μπορείς να βγάλεις φωτογραφίες που κανένας άλλος δεν μπορεί να τις βγάλει εύκολα χα χα χα. Να και ένας που γουστάρει την φάση με τα μπλόκα! Πως θα μπορούσε να κάνει ποδήλατο στην τσίτα σε ένα άδειο τελείως δρόμο αλλιώς? 


  Εγώ: Αχχχχχχχ! Με καλή παρέα και στην κόλαση, με κακή ούτε και στον Παράδεισο!





  Εγώ: Ώρα να αφήσουμε τα παιδιά, κανένα ταξί δεν βλέπω όμως να παίζει πουθενά!


 ΣτΔ: Οπάααααα τι ταξί? Όχι καριολάκι! Να περπατήσεις! Όπως είναι αναγκασμένος να περπατήσει κάθε κάτοικος αυτής της περιοχής, εργαζόμενος, φοιτητής που δεν μπορεί να διαθέσει 7,5 ευρώ κάθε μέρα που θα κρατά το μπλόκο. Μην μασάς, είσαι άντρας γυμνασμένος στην ακμή του, 1,5 χιλιόμετρο περπάτημα δεν θα σου κάνει κακό, δεν είναι το ίδιο με τους ηλικιωμένους κατοίκους της περιοχής με κινητικά προβλήματα που θα πρέπει να έρθουν μέχρι εδώ φορτωμένοι και με διάφορα ψώνια! Εμπρός λοιπόν περπατώντας!


 Εγώ: Τα έχουμε όλα αγαπούμε και την Έφη αφού!!!

 ΣτΔ: Άραγε πόσοι παρατήρησαν ότι και στην δεύτερη φωτογραφία αυτής της ανάρτησης αγαπάμε την Έφη? Χα χα χα.





 ΣτΔ: Άραγε πόσοι από τους εργαζόμενους από αυτά τα μαγαζιά φοβούνται ότι ένα παρατεταμένο κλείσιμο των δρόμων μπορεί να τους στοιχίσει την δουλειά τους αν πέσει υπερβολικά ο τζίρος τους? Πόσοι από τους επιχειρηματίες εδώ ενώ ήταν οριακοί στην εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων τους πλέον αντιλαμβάνονται ότι δεν θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν σε αυτές εξαιτίας της πτώσης των τζίρων από τα Μπλόκα? Πόσοι από αυτούς θα δούνε με κατανόηση αυτές τις κινητοποιήσεις? Το αντιλαμβάνονται αυτό αυτοί στα μπλόκα?


 ΣτΔ: Και το αποτέλεσμα τόσων δεκαετιών κινητοποιήσεων της ίδιας μορφής ποιο ήταν? Από εκεί που δεν πληρώνανε φόρους και είχαν κάποιες συμβολικές ασφαλιστικές εισφορές που με τίποτα δεν ήταν αναλογικές των συντάξεων και της περίθαλψης που είχαν, έφτασαν και να φορολογηθούν και να έχουν πλέον αναλογικές εισφορές για συντάξεις που ίσως έρθουν. Ήταν αποτελεσματικές αυτές οι μορφές κινητοποιήσεων τόσα και τόσα χρόνια? Προφανέστατα και όχι. Ίσως απλώς να καθυστέρησαν αυτές τις εξελίξεις και μόνο. Πόσο? Όσο χρειάσθηκε να μειωθεί η πολιτική δύναμη του πρωτογενή τομέα καθώς μειωνόταν διαρκώς οι εργαζόμενοι σε αυτόν (Η πολιτική δύναμη ορίζεται κυρίως από τον αριθμό των ψήφων, όσο στις αρχές της δεκαετίες του 80 το 40% των Ελλήνων δούλευε στον πρωτογενή τομέα ήταν πολιτικά πανίσχυροι, όταν δεκαετία με την δεκαετία πέσαν σταδιακά στο 11-14% με καθοδική πορεία, έπεσε και η αντίστοιχη πολιτική τους δύναμη ενώ αυξανόταν η οικονομική τους, με αποτέλεσμα πλέον να περνούν νόμοι αρκετά επίπονοι και για αυτούς). Αυτονόητες εξελίξεις που όμως η βραχυπρόθεσμη οπτική και συμφέροντα τις απόκρυβανε από τους μη σκεπτόμενους νούς.


 Εγώ: Ναι αλλά αν είναι τελικά τόσο καλά ο πρωτογενής τομέας τότε γιατί δεν έρχονται όλοι να μπουν σε αυτόν? Να είναι κάτω από το λιοπύρι, μέσα στον χιονιά, να μουσκεύουν τα αρχίδια τους από την βροχή, να φτυαρίζουν σκατά?

 ΣτΔ: Ααααααα και το έσχατο επιχείρημα! Και έλεγα πότε θα καταφύγεις σε αυτό? Πρόσεχε μικρέ μου μελισσοκόμε! Αυτό το επιχείρημα είναι ένα όπλο με δύο κάννες! Η μία κοιτά αυτόν που το στρέφεις αλλά η άλλη κοιτά εσένα! Αν είναι τόσο καλά στους άλλους τομείς εκτός του πρωτογενούς τομέα τότε γιατί δεν πας εσύ σε αυτούς? Να διαβάζεις μέχρι τα 25 σου και τα 27 σου, το πρώτο εισόδημα σου να είναι μετά από αυτή την ηλικία όταν οι άλλοι έχουν ήδη ξεπληρώσει το πρώτο τους (ή και δεύτερο τους) αμάξι, να δουλεύεις για ξένες επιχειρήσεις κάθε μέρα πολλές ώρες, πολλές μέρες όλη την εβδομάδα, σχεδόν όλους τους μήνες του χρόνου για μισθούς της πλάκας. Να έχεις να ανέχεσαι κάθε ιδιοτροπία του αφεντικού σου, του προϊσταμένου σου, του πελάτη σου. Να σε απολύουν γιατί έτσι τους γουστάρει και να βλέπεις όλη την ζωή σου και το μέλλον της οικογενείας σου να καταβαραθρώνεται, και η μόνη σου επιλογή σιγά σιγά να είναι να ξεκινήσεις από το μηδέν σε μια νέα χώρα? Αλλά ξέρεις θα είσαι μέσα στα Αιρ Κοντισιονα!!!! Πρόσεχε μικρέ μελισσοκόμε τα όπλα με τις δύο κάννες!


 Εγώ: Αααααααα! Δύσκολη η επιστροφή των δαρμένων σκυλιών!


 Και το πραγματικό μπλόκο είναι μπροστά μου, ήρθε και η ώρα για τον Συνήγορο του Διαόλου να με αφήσει ήσυχο. Άτιμος ο Πούστης και άπονος! Γαμημένη λογική με τα μπάσταρδα σου! Τα φυτεύεις παντού και δεν αφήνουν τον λογισμό να λιμνάζει και να τελματώσει.


 Τελευταίες εικόνες από το μπλόκο, ένας τρακτερτζίας να σπριντάρει με το πράσινο άλογο του.


 Μια παράνομη αναστροφή μπροστά από τα όργανα της τάξης που απλώς στέκονται ως παρατηρητές μια παράλογης πραγματικότητας.


 Όπως παρατηρητής αυτής της παράλογης πραγματικότητας στέκομαι και εγώ. Τα πρώτα μου μπλόκα πάνε και πέρασαν και αυτά, αν αλλάξουν οι συνθήκες και τα μυαλά σας υπόσχομαι ότι στα επόμενα θα είμαι και εγώ δίπλα σας, και μάλιστα χωρίς τον Συνήγορο του Διαόλου να με αβαντάρει διαρκώς.

 Αλλά μέχρι τα μπάσταρδα της Λογικής να τρυπώσουν και σε άλλα μυαλά................





Adios Amigos Locos




Μότσανος Λάζαρος

Κιλελέρ 5/2/2017

6 σχόλια:

  1. Μωρέ, πόσο δίκιο έχεις?
    Όσο και αν έψαξα στο κείμενο να σου βρω κάτι στραβό, δεν το κατάφερα.
    Δεν ξέρω τελικά, αν αυτά τα διαβάσει κάποιος νέος αγρότης, αν θα προβληματιστεί και αν θα αρχίσει να αλλάζει μυαλά.
    Νάσαι καλά, συνέχισε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μελιφέρα δίκιο έχει ο Συνήγορος του Διαόλου μια που εγώ είμαι της άποψης «Όλα τα κιλά όλα τα λεφτά!» (Το γνωστό σύνθημα των βαμβακοπαραγωγών στην δεκαετία του 90 στα Μπλόκα) Χα χα χα.

      Πάντως αν ο Συνήγορος του Διαόλου ήταν εδώ θα απαντούσε στο ζήτημα που έθεσες ως εξής: «Το αν θα καταλάβει κάτι από αυτά ένας νέος αγρότης δεν είναι συνάρτηση της λογικής του αλλά μόνο της οπτικής του.

      Και εξηγούμαι.

      Αν ο Νέος αγρότης ξεκινά χωρίς υποστήριξη από πίσω (αγροτική οικογένεια, εδραιωμένη αγροτική εκμετάλλευση, τεχνογνωσία που πάει από γενιά σε γενιά) και έχει να αντιμετωπίσει ένα εδραιωμένο ανταγωνισμό από όσους ήδη έχουν αγροτικές εκμεταλλεύσεις (είτε είναι αυτές αγροτικές, είτε κτηνοτροφικές, είτε μελισσοκομικές κ.α.) τότε ναι θα κατανοήσει απόλυτα το τι γράφω και μπορεί και να αποδεχθεί ορισμένες από αυτές τις απόψεις.

      Αντίθετα αν ο νέος αγρότης ξεκινά έχοντας ως βοήθεια τις πλάτες της οικογενειακής επιχείρησης και τεχνογνωσίας που μπορεί αυτή να προσφέρει (και μάλιστα σε μερικές περιπτώσεις η τεχνογνωσία αυτή φτάνει ακόμα και στο πως θα ξεγελαστούν ορισμένες από τις υπηρεσίες που ελέγχουν το κάθε τι στην αγροτική παραγωγή) τότε πιθανότατα δεν θα του λένε τίποτα οι απόψεις μου, και μπορεί μάλιστα να πάρει και εχθρική στάση προς αυτές (ιδίως αν υπάρχει ιστορικό στην οικογένεια του σχετικά με λοβιτούρες όσο αφορά τις επιδοτήσεις!).

      Οπότε βλέπεις ότι είναι καθαρά θέμα οπτικής που διαμορφώνει εκ των υστέρων και την λογική του κάθε ένα ξεχωριστά.

      Εγώ από την πλευρά μου (ο Συνήγορος του Διαόλου δηλαδή! Μην μας πάρουν και εμάς τα σκάγια χα χα χα) το πρόβλημα το έθεσα στις διαστάσεις που θεωρώ ότι έχει, και έκανα περιγραφή του ότι ακριβώς έχω διαπιστώσει. Οπότε αν ποτέ βγει κανένας και το παίξει «αθώα περιστέρα» και αρχίσει τα «Μα εγώ έπεσα από τα σύννεφα!» και τα «Μα για αυτά δεν μίλησε ποτέ κανείς από τον πρωτογενή τομέα!» θα του παρουσιάσω την παρούσα ανάρτηση και θα του πω «Δεν δικαιούσαι να μιλάς! Γιατί κάποιοι, κάποτε, μιλούσαν αλλά εσύ βολικά κώφευες!».»

      Διαγραφή
  2. Συμφωνώ με τα λεγόμενα σου.
    Κάποια νέα παιδιά (που συνήθως είναι αστοί από πάππου προς πάππου και που συνήθως δεν έχουν καμία σχέση με επαρχία) που σπούδασαν άλλοι Διοίκηση Επιχειρήσεων, άλλοι Μηχανικοί και άλλοι Χημικοί, τα τελευταία χρόνια όπου τα πτυχία δεν έχουν αντίκρισμα, πήγαν σε επαρχίες, νοίκιασαν ή αγόρασαν γη και άρχισαν να κερδίζουν τίμια το ψωμί τους στον πρωτογενή τομέα, όταν εκείνη την ίδια στιγμή τα επαρχιοτόπουλα (από πάππου προς πάππου), πλακώνονται στα φραπέδια στο καφενείο, και αναθεματίζουν την "ποτάνα τη Κενωνία" και τους κακούς Γερμανούς γιατί δεν μας χαρίζουν τα δάνεια, αυτά τα παιδιά είναι που αποτελούν την ελπίδα μας ότι θα αλλάξουν τα πράγματα και ο τρόπος σκέψης.
    Βλέπεις το καράβι "η Ελλάς" ταξιδεύει τόσα πολλά χρόνια και έχει μαζέψει στα ύφαλα πολύ σαβούρα.
    Όταν λοιπόν αυτή η σαβούρα εκλείψει, τα πιο πάνω παιδιά που πήγαν με θέρμη στην επαρχία και δεν περιμένουν από κανέναν Θεό να βοηθήσει, τότε θα γίνει και η μεγάλη αλλαγή, Νωρίτερα μη περιμένεις.
    Η σαβούρα στα ύφαλα είναι πολύ και βαριά και βρωμάει απαίσια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ Μελιφέρα μεγάλο θέμα ανοίγεις και δεν είναι εύκολο να αναπτυχθεί μάλιστα θα αποτελέσει το συγκεκριμένο θέμα μια ολόκληρη σειρά που θα αναπτύξω την φετινή χρονιά.

      Μακάρι το θέμα να ήταν τόσο απλό, αλλά όσο και αν υπάρχει η εντύπωση ότι γυρνά κόσμος στην επαρχία αυτός ο κόσμος δεν έχει τα χαρακτηριστικά που περιγράφεις, ούτε είναι τόσο εκτεταμένο το φαινόμενο.

      Παιδιά που κυρίως γυρνάν στην επαρχία συνήθως είναι επαρχιόπαιδα που γυρνούν στα πατρικά τους σπίτια, και δουλεύουν στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις των γονιών τους (μια που πλέον οι ξένοι μετανάστες αποτελούν περιττό βάρος, και παίρνουν τις δουλειές που κάνανε τα άνεργα παιδιά που γυρνούν πίσω) ή παιδιά που αναλαμβάνουν να ξαναρχίσουν τις αγροτικές επιχειρήσεις των γονέων τους που έχουν αποσυρθεί λόγου συνταξιοδότησης (αρκεί φυσικά να μην έχουν πουλήσει τον αγροτικό τους εξοπλισμό). Και αυτό γιατί και η τεχνογνωσία δεν υπάρχει στα παιδιά από αστικές οικογένειες (μην κοιτάς που η μελισσοκομική blogοσφαιρά δίνει αβέρτα πληροφορίες για το αντικείμενο της μελισσοκομίας, οι υπόλοιποι κλάδοι του πρωτογενούς τομέα δεν είναι τόσο δοτικοί πάνω στην διάχυση των πληροφοριών που αφορούν τα αντικείμενα τους), αλλά κυρίως δεν υπάρχουν ούτε οι υποδομές για μια αγροτική επιχείρηση (πάγιος εξοπλισμός και ζωικό ή φυτικό κεφάλαιο) αλλά ούτε και οι υποδομές για να ζήσει κάποιος εκεί (σπίτι).

      Επίσης δεν είναι και πολλοί αυτοί που έχουν ασχοληθεί με τον πρωτογενή τομέα τα τελευταία χρόνια ιδίως αν έχουν επενδύσει στον εαυτό τους μέσα από την εκπαίδευση (ανώτερη και ανώτατη). Υπάρχουν πιο πρόσφορες επιλογές για αυτά τα παιδιά που είναι ορθότερες στο να τις ακολουθήσουν.

      Η κυριότερη από αυτές είναι η μετανάστευση. Και είναι κάτι που το γνωρίζω από προσωπική εμπειρία. Αυτή την στιγμή γνωρίζω 4-5 άτομα που ενώ δεν είχαν τριβή με τον πρωτογενή τομέα έχουν ασχοληθεί με αυτόν, αλλά αντίστοιχα γνωρίζω 30-35 άτομα που δεν προτίμησαν αυτή την επιλογή αλλά έχουν φύγει μετανάστες! Οπότε βλέπεις ότι τα ποσοστά είναι συντριπτικά υπέρ της μετανάστευσης.

      Οπότε η αλλαγή που αναφέρεις είναι ακόμα δυσκολότερη να επιτευχτεί, πιο εύκολα θα επιτευχθεί η αλλαγή μέσου της αλλαγής των συνθηκών παραγωγής του πρωτογενούς τομέα (μείωση και άλλο των επιδοτήσεων, ορθολογικότερη χρήση τους και ελέγχου της χρήσης τους, αύξηση της φορολόγησης, εξαναγκασμός αύξησης της παραγωγικότητας των αγροτικών εκμεταλλεύσεων μέσου του ανταγωνισμού).

      Φυσικά όλα αυτά αν υπάρξει μια ψιλοφυσιολογική και σταδιακή μετάβαση προς ένα άλλο παραγωγικό μοντέλο. Αν επικρατήσει ο ανορθολογισμός και μπούμε σε περιπέτειες οι πιθανότητες να υποβαθμιστεί ακόμα περισσότερο το παραγωγικό μοντέλο μας από αυτές να βελτιωθεί είναι δυστυχώς πολύ μεγαλύτερες.

      Διαγραφή
  3. Σίγουρα το θέμα "επιστροφή στην επαρχία" από "πτυχιούχους νέους" εσύ το γνωρίζεις καλύτερα.
    Εγώ μόνο εξ αποστάσεως το γνωρίζω και από περιγραφές κάποιων εξ αυτών των παιδιών.
    Αλλά και μόνο αυτή καθ' εαυτή την κίνηση, τη βλέπω ελπιδοφόρα γιατί ακόμα και αν έχεις σπουδάσει "Θεολογία", μπορείς να κρίνεις τα πράγματα λίγο καλύτερα από κάποιον που έχει σπουδάσει "καφενολογία".
    Έχει ανοίξει λίγο ο ορίζοντας σκέψης σου.

    Μούρχεται τώρα στον νου μια κοπέλα που δούλευε στις Βρυξέλες στην Ε.Ε. σαν μεταφράστρια.
    Κάποια στιγμή λέει στο εστιατόριο είχε παραγγείλει μανιτάρια, που τις τα είχαν χρεώσει μάλιστα και ακριβούτσικα.
    Της περνάει μια φλασιά, ότι και στο δάσος του χωριού της είχαν μανιτάρια που μάλιστα ούτε καν τους έδιναν σημασία.
    Μετά από λίγο καιρό τα παράτησε και γύρισε εδώ να ασχοληθεί με το θέμα αυτό.

    Τώρα πόσο πραγματική ιστορία είναι, ή πόσο ρομαντικά την πλάσαρε ο δημοσιογράφος ή αν ακόμα αυτή η κοπέλα δουλεύει την ιδέα της δεν το ξέρω.

    Σου είπα, εσύ ζεις αυτήν την ιστορία από κοντά, οπότε η γνώμη σου είναι εγκυρότερη, και εγώ από μακρυά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν έχεις άδικο μελιφέρα στο ότι αλλάζει ο πνευματικός ορίζοντας σου αν έχεις ασχοληθεί και με κάτι άλλο εκτός από το να είσαι χαμένο κορμί στα καφενεία. Μάλιστα η αλλαγή που εικάζεις ότι συμβαίνει (που και συμβαίνει, απλώς σε μικρότερο βαθμό από τι θα ήταν επιθυμητό) δεν είναι τόσο ποσοτική όσο ποιοτική. Νέα άτομα με νέες γνώσεις και οπτικές έρχονται σιγά σιγά στον πρωτογενή τομέα και του δίνουν νέες ιδέες που δεν τις έχουν σκεφτεί όσοι λειτουργούν πάνω σε «ράγες» χρονιά με την χρονιά. Νέες γνώσεις από άλλους τομείς μπορούν να βρουν εφαρμογή στον πρωτογενή τομέα, ενώ πριν ούτε καν ήξεραν ότι υπάρχουν αυτές οι γνώσεις και ότι μπορούσαν να εφαρμοστούν εδώ.

      Παράδειγμα ο τομέας της μελισσοκομίας που τα τελευταία χρόνια έχει κατακλυστεί από νέο κόσμο που φέρνει σε αυτόν τις επαγγελματικές του δεξιότητες και γνώσεις από τα επαγγέλματα που μέχρι πρότινος ασχολούνταν (ή και εξακολουθεί να ασχολείται). Τεχνικοί, ηλεκτρολόγοι, μηχανικοί, χημικοί, κ.α διαρκώς δημιουργούν νέες «πατέντες» και μεθόδους που ούτε τις είχαν σκεφτεί οι παλιότεροι (αλλά επίσης «πατεντιάριδες») μελισσοκόμοι. Οπότε ναι υπάρχει αλλαγή στα ποιοτικά χαρακτηριστικά σιγά σιγά από την εισροή έστω και του λίγου νέου αίματος στον πρωτογενή τομέα.

      Τώρα σχετικά με την ιστορία με τα μανιτάρια είναι κάτι που το είχα σκεφτεί πριν από 10 χρόνια να το ξεκινήσω, αλλά όταν έμαθα το αρχικό κόστος μιας εγκατάστασης παραγωγής μανιταριών (κοντά στο ένα εκατομμύριο ευρώ, για ειδικά διαμορφωμένα θερμοκήπια με σκίαστρα, με συστήματα ύγρανσης, υποστρώματα για τα μανιτάρια, λειτουργικά κόστη) έκοψα αμέσως λάσπη. Και προτίμησα να ασχοληθώ με την μελισσοκομία που ναι μεν ο φόρτος εργασίας της είναι περισσότερο αυξημένος, αλλά το αρχικό κόστος επένδυσης σε αυτή δεν είναι απαγορευτικό.

      Διαγραφή