UA-50457385-1

Τρίτη 7 Μαρτίου 2017

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XL


 Και φτάνουμε στις 40 αναρτήσεις της σειράς απαντώ εκεί που δεν με σπέρνουν και στις 200 ερωτήσεις / απαντήσεις σε αυτή την σειρά (υπάρχουν και έξτρα αναρτήσεις και απαντήσεις αυτής της σειράς που δεν υπολογίζονται σε αυτούς τους αριθμούς)! 40 αναρτήσεις και 200 δημοσιοποιημένες ερωτήσεις / απαντήσεις μέσα από εκατοντάδες ερωτοαπαντήσεις που μου έχουν γίνει (σχεδόν πλέον έχει φτάσει 1 ερωτοαπάντηση στις 6 να δημοσιεύεται!). Μια σχέση αλληλεπίδρασης, διάχυσης των γνώσεων, και εμπιστοσύνης, ανάμεσα στους αναγνώστες μου και σε μένα.

 Και αυτό σε λιγότερο από δυόμιση χρόνια (πρώτη ανάρτηση αυτής της σειράς στις 9/11/2014)! Σας ευχαριστώ για αυτή την εμπιστοσύνη και την αλληλεπίδραση που με βοήθησε να καταλάβω καλύτερα το πλάσμα που ονομάζεται Έλληνας μελισσοκόμος, αλλά και να βάλω τις γνώσεις μου, τις εμπειρίες μου, και τις απόψεις μου σε μια σειρά μέσου αυτής της σχέσης. Μια σχέση αλληλεπίδρασης που και βοήθησε στην βελτίωση όλων των μερών αυτής της σχέσης, αλλά και στην μόνιμη δημιουργία ενός αρχείου γνώσεων που θα βοηθήσει και όσους δεν συμμετέχουν ενεργά σε αυτή την σχέση. 

 Και για ακόμα μια φορά θα δώσω την διαρκή υπόσχεση μου να απαντώ κάθε ερώτηση που θα μου γίνει (δυστυχώς όμως λόγου όγκου εργασίας όλο και με μεγαλύτερη καθυστέρηση καθώς περνά ο χρόνος!!) και όσες από αυτές θεωρώ ότι αξίζουν της προσοχής των άλλων μελισσοκόμων θα τις εκθέτω δημόσια για να είναι στα υπόψη σας.

 Και φυσικά θα κάνω για ακόμα μια φορά την παράκληση του να διαβάζετε πρώτα τις προηγούμενες αναρτήσεις αυτής της σειράς πριν κάνετε κάποια ερώτηση, γιατί υπάρχει η πιθανότητα να την έχω ήδη απαντήσει σε προηγούμενο χρόνο και ευκαιρία και να γλυτώσετε έτσι χρόνο (για αυτό και διαρκώς μειώνεται η αναλογία δημοσιοποιημένων ερωτήσεων προς ερωτήσεις που μου έχουν γίνει, μια που αρκετά από τα ερωτήματα που μου γίνονται ήδη έχουν δημοσιοποιηθεί). Περιμένω να δω πότε θα φτάσουμε και στην ολοκλήρωση της τρίτης εκατοντάδας ερωτοαπαντήσεων, βλέποντας πάντως την εμπιστοσύνη που μου δίνετε υποθέτω ότι και αυτό το ορόσημο θα έρθει πολύ σύντομα.

 Πολύ μπλα μπλα και σήμερα, πάμε τώρα στο ψαχνό.   


196. Γεια σου Λάζαρε είμαι ο ******* σου έχω ξαναγράψει σε mail. Αυτόν τον καιρό στα πρήζω με τα φιλοσοφικά με το ψευδώνυμο ******* κάτω από την ανάρτηση σου για τον Πασκάλ. Ήθελα να σου κάνω κάποιες μελισσοκομικές ερωτήσεις και μου φάνηκε άσχετο να στο κάνω κάτω από τα ποστ, που παίζουμε παιχνίδια ιντελιγκέντσιας.

1η ερώτηση. Διάβασα σε μια ανάρτηση σου ότι το 16 έκανες 4 τρύγους. Καταρχάς μπράβο σου, το 16 ήταν σκατοχρονια και εσύ το έσκισες. Εκτός από πεύκο το φθινόπωρο, τι ανθοφορίες κυνηγάτε στην βόρεια Ελλάδα; Bears NestΥπέροχες ερωτήσεις ****** (όταν βλέπεις τέτοια εισαγωγή να είσαι σίγουρος ότι θα δεις ξανά δημοσιοποιημένες τις ερωτήσεις σου χα χα χα). Μου αρέσουν οι άνθρωποι που κάνουν έξυπνες ερωτήσεις γιατί απλά είναι έξυπνοι και αυτοί. Και η συναναστροφή και αλλιλεπίδραση με έξυπνους ανθρώπους μόνο καλό μπορεί να σου προσφέρει. Πάμε τώρα στις ερωτήσεις σου και στις απαντήσεις μου με την σειρά που μου τις έθεσες.

Πρώτη ερώτηση και αρχίζουμε με την διόρθωση ότι δεν έκανα 4 τρύγους το 2016 αλλά έκανα 5 τρύγους το 2016. Και ναι ήταν μια σκατοχρονιά το 2016 (στον Νότο ακόμα περισσότερο) και για να επιτευχτεί αυτός ο αριθμός τρύγων κυριολεκτικά έφτυσα αίμα, δεδομένου ότι είχα και ένα πολύ μεγάλο αριθμό απωλειών να αναπληρώσω, εάν δεν είχα και αυτό το βουνό μπροστά μου πιθανότατα να είχα βγάλει μέλι για δύο χρονιές (δηλαδή να εξασφαλίζω τις πωλήσεις της φετινής χρονιάς και ταυτόχρονα να δημιουργήσω και ένα απόθεμα ασφαλείας που κυριολεκτικά θα μου έλυνε τα χέρια μελισσοκομικά από πολλές απόψεις, δεν πειράζει, το καταπίνουμε και αυτό και πάμε παρακάτω).

 Ανθοφορίες και μελιτοφορίες του βορρά. Μεγάλο θέμα μια που ο βορράς διαφέρει από τον Νότο στις πολύ περισσότερες επιλογές νεκταροεκκρίσεων και μελιτοεκκρίσεων που έχει (κράτα το αυτό, μια που είναι βασικό σε πολλά από αυτά που θα αναφέρω σχετικά με την στρατηγική μου και την οπτική μου στην Μελισσοκομία). Οπότε σε αντίθεση με τις περιορισμένες ανθοφορίες του Νότου (συνήθως φασκόμηλο, πορτοκαλιά, έλατο, βελανίδι αλλά όχι εκτεταμένα σε όλο τον Νότο, θυμάρι, σε ορισμένα μέρη πεύκο, και σουσούρα ) ο Βορράς έχει ως βασικές  τις ανθοφορίες της ελαιοκράμβης, ακακίας, παλιουριού, βελανιδιού, καστανιάς, ρίγανης, αγριορίγανης, Ηλιόσπορου, τριφυλλιού (μηδικής), πεύκου, βαμβακιού, πολύκομπου, σουσούρας, και μετκάλφα. Φυσικά υπάρχουν και δευτερεύουσες όπως της λυγαριάς (υπάρχει και στον Νότο), του Κρόκου (μέλι που πρασινίζει και υπάρχει μόνο στην Κοζάνη), λεβάντας (δυστυχώς μικρές οι εκτάσεις της ακόμα), του τριφυλλιού (άγριο), των οπωροφόρων (Πολύ καλές οι μηλιές και κερασιές, αχλαδιές, όπως επίσης και οι ροδακινιές και βερικοκιές και δαμασκηνιές, όπως και μερικά ακόμα όπως κυδωνιές αλλά δεν υπάρχουν και τόσα πολλά δέντρα από αυτά), και φυσικά οι αμυγδαλιές (δεν θα σου δώσουν τρύγο αλλά θα βοηθήσουν τα μελίσσια να πάρουν επάνω τους όταν εκεί έξω δεν θα υπάρχει τίποτα), όπως και οι άγριες εκδοχές από αρκετά δέντρα (γκορτσιές= αγριαχλαδιές, αγριοδαμασκηνιές κ.α.).

 Τώρα οι κύριες ανθοφορίες είναι ικανές να σου δώσουν αυτούσιες τρύγους αν όλα πάνε καλά και έχεις μελίσσια κατάλληλα για να πάρεις τρύγους (πχ μελισσοκόμος που έχει μελίσσια που τα ξεχειμώνιασε στον Νότο και είναι δυνατά αρχές Μάρτη μπορεί να πάρει ακόμα και τρύγους στο ανοιξιάτικο Πεύκο ή στην ακακία –αν δεν βρέχει, που συνήθως βρέχει- στην ανθοφορία της, και κυρίως στο Παλιούρι όταν άλλοι βόρειοι μελισσοκόμοι χρησιμοποιούν αυτές τις ανθοφορίες για να αναπτύξουν τα μελίσσια τους και όχι για τρύγους). 

 Οπότε βλέπεις ο βορράς έχει πολλές επιλογές για τοποθετήσεις (οι οποίες είναι ταυτόχρονες τις περισσότερες φορές δηλαδή είτε πάς εκεί είτε πας στην άλλη, για να πας και στις δύο θα πρέπει να σπάσεις τα μελίσσια σου σε περισσότερες τοποθετήσεις, κράτα το αυτό, είναι βασικότατο!!!) και αυτό αποτελεί βασική διαφορά ανάμεσα στην στρατηγική που συνήθως είναι βέλτιστη στον Νότο με αυτή που είναι βέλτιστη στον Βορρά, και μπορεί να διαφοροποιήσει πλήρως τον τρόπο αντιμετώπισης της μελισσοκομίας αντίστοιχα (Γιατί έχουμε ιεραρχικά την εξής οπτική: Στρατηγική, τακτικές, μεθόδους, χειρισμούς. Ανάλογα σε ποιο σημείο διαφέρουν δύο μελισσοκόμοι τόσο διαφέρει και η οπτική τους στην μελισσοκομία, όσο πιο ψιλά είναι η διαφοροποίηση τους τόσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά στην μελισσοκομική τους πραγματικότητα). 

197. 2η ερώτηση. Ο Μπικος ήταν τιτάνας, αλλά γενικά όπου ακούω εύκολες λύσεις, φοβάμαι για μουφες. Εσύ δουλεύεις με συνενώσεις; Μπαμπιλη, βεντάλια και επανένωση, μελίσσι με 2 βασίλισσες, χρησιμοποιείς κάποια μέθοδο; Bears NestΠάμε παρακάτω το δεύτερο σου ερώτημα σχεδόν έχει καλυφθεί από την απάντηση του πρώτου ερωτήματος. Εγώ είμαι στον βορρά οπότε έχω πολλές πολλαπλές επιλογές τοποθετήσεων σε διαφορετικές ανθοφορίες/μελιτοφορίες. Οπότε είναι ευκολότερο για μένα να λειτουργώ με στρατηγικές πολλαπλών τοποθετήσεων και ελαχιστοποιήσεων των κινδύνων να μην αποδόσουν (όπως είναι φυσικό) κάποιες από τις τοποθετήσεις μου. Οπότε αυτό που με ενδιαφέρει είναι να έχω ένα μεγάλο αριθμό μελισσιών ώστε να κάνω πολλαπλές τοποθετήσεις και στην ίδια ανθοφορία (αλλά σε διαφορετικά μέρη), αλλά και σε διαφορετικές ανθοφορίες (και μελιτοφωρίες). Επίσης χρειάζεται και ένας ευέλικτος σχεδιασμός για να το πετύχω αυτό, δηλαδή είμαι σε δύο (ή και τρείς) διαφορετικές ανθοφορίες (ή μέρη) και βλέπω ότι μία από αυτές τραβάει σαν τρελή ενώ οι άλλες δεν αποδίδουν, το έξυπνο από μέρος μου είναι να πάρω άμεσα μελίσσια από τις περιοχές που δεν τραβάνε και να τα πάω εκεί που δίνει, ναι αλλά για να το κάνω αυτό τα μελίσσια δεν θα πρέπει να είναι τεράστια και βαριά σαν κουρσούμια! Διώροφο και πολύ του είναι του μελισσιού για να μπορείς να έχεις την κινητικότητα που χρειάζεσαι για να κυνηγάς αβέρτα την νεκταροέκκριση.

 Οπότε βλέπεις ότι επειδή ήδη από το επίπεδο της στρατηγικής διαφέρει η επιδίωξη μου στην μελισσοκομία η οπτική μου σε αυτή μπορεί να διαφέρει παρασάγγας πχ από αυτή του Μπάμπιλη.

 Καλή η μέθοδος του συγκεκριμένου μελισσοκόμου αλλά αποσκοπεί στην μεγιστοποίηση της απόδοσης μιας νεκταροέκκρισης και πιθανότατα μπορεί και να το πετύχει (φυσικά όταν την μελετήσεις θα δεις ότι πχ τα ποσά τροφοδότησης που απαιτεί είναι πολύ πολύ πιο πάνω από αυτά που ορίζει νόμιμα το κράτος και μπορεί πολύ εύκολα μεγάλο μέρος αυτής της τροφοδότησης να αποθηκευτεί ως μια μορφή «μελιού» από το μελίσσι!) αλλά υπάρχει μια κρυφή παράμετρος που συχνά αποσιωπάται από τους μελισσοκόμους που την χρησιμοποιούν ή απλούστατα την θεωρούν δεδομένη (αλλά η πραγματικότητα διαρκώς τους δείχνει ότι αυτή την παράμετρο δεν πρέπει ποτέ να την πάρουν ως δεδομένη!!!). Και αυτό είναι η ύπαρξη της νεκταροέκκρισης εκεί που θα κάνεις την τοποθέτηση! Ναι αν δώσει η περιοχή που θα έχεις κάνει τοποθέτηση με αυτή την μέθοδο θα πάρεις αναλογικά περισσότερα μέλια από ότι αν είχες διπλά διώροφα μελίσσια, ναι, αλλά αν δεν δώσει η περιοχή τι γίνεται? Αν αντίθετα είχες τα διπλά μελίσσια (αλλά διώροφα) και είχες πάει σε δύο διαφορετικά μέρη τα μελίσσια σου (ή σε διαφορετικές ανθοφορίες) και ενώ δεν έδινε τίποτα το ένα μέρος (ή η μια ανθοφορία) αλλά έδινε το άλλο δεν θα είχες παραπάνω μέλι?

 Επίσης αν αντί να κάθεσαι σαν παθητικός παρατηρητής στις δύο ανθοφορίες και να λες «ότι βρέξει ας κατεβάσει» μετακινούσες τα μελίσσια από εκεί που δεν δίνει το μέρος στο άλλο μέρος πάλι δεν θα αύξανες τις αποδόσεις σου? Δύο διαφορετικές στρατηγικές αυτές, η μια αποσκοπεί στην μεγιστοποίηση των κερδών σου (αλλά αν πάει κάτι στραβά,- που συνήθως πάει, πχ το έλατο δίνει καλά μια στις τέσσερεις φορές δηλαδή 25% να έχεις καλή μελιτοέκκριση σε αυτό, λυπάμαι αλλά το να τα παίζεις όλα για όλα με τέτοιες πιθανότητες δεν είναι και ότι πιο λογικό, τουλάχιστο το κόκκινο, μαύρο, στην ρουλέτα έχει πιθανότητα 50% χα χα χα- τα έχεις χάσει όλα!), ενώ η άλλη στρατηγική αποσκοπεί στην ελαχιστοποίηση των κινδύνων (με μικρότερες αποδόσεις μεν αν πάει καλά η συγκεκριμένη νεκταροέκκριση, αλλά μακροπρόθεσμα χρονιά στην χρονιά η αναλογία μελιού ανά κυψέλη στο τέλος της χρονιάς είναι πολύ πιο υψηλή). Επίσης εκτός από μελισσοκόμοι είμαστε και πωλητές (επιχειρηματίες) των προϊόντων μας. Οπότε μερικές «μικρολεπτομέρειες» για τους μελισσοκόμους όπως το να έχεις μεγάλη ποικιλία από μέλια και κυρίως να έχεις κάθε χρονιά μέλι να δώσεις στους πελάτες σου (για να μην τους χάσεις και πάνε να πάρουν μέλι από αλλού αν εσύ δεν έχεις) στον τομέα των πωλήσεων μόνο ασήμαντα δεν είναι!!!

 Όσο σημαντικό για ένα μελισσοκόμο είναι το να έχει τον χάρτη ανθοφοριών που θα εφαρμόσει στον μελισσοκομικό του κύκλο, τόσο σημαντικό είναι για τις πωλήσεις ένα εδραιωμένο πελατολόγιο που για κανένα λόγο δεν θα πρέπει να χαθεί! Το να βγάλεις μέλι την μία χρονιά, να φτύσεις αίμα να το πουλήσεις χωρίς να το σκοτώσεις στην λιανική (ή και στην χονδρική), βρίσκοντας διαρκώς νέους πελάτες, και να έχεις διαρκώς ικανοποιημένους τους παλιούς σου πελάτες, μόνο και μόνο για να φτάσει μια και μόνο χρονιά η ανύπαρκτη σου παραγωγή να καταστρέψει όλο το δίκτυο πωλήσεων σου και το πελατολόγιο σου είναι μια αυτοκτονική επιλογή!

 Σχετικά με το ερώτημα σου ναι έχω χρησιμοποιήσει και εγώ μεθόδους με δύο βασίλισσες και με συνενώσεις χωρίς ιδιαίτερα αποτελέσματα (παρόλο που οι συμβουλές του δασκάλου μου ήταν να μην ασχοληθώ με αυτές!). Και κατάντησα να έχω τριώροφα μελίσσια τα οποία σε μέτριες νεκταροεκκρίσεις δώσανε μπορώ να πω και λιγότερο από μελίσσια διώροφα, αλλά και είχα μελίσσια στα 75-80 κιλά να μεταφέρω από εδώ και εκεί (και ξέρεις ένα και μόνο μελίσσι σε τέτοιο βάρος που δεν θα το πιάσεις καλά καθώς πάς να το σηκώσεις είναι ικανό να σου προκαλέσει μόνιμη βλάβη στην μέση και να σε οδηγήσει είτε σε μειωμένη απόδοση πλέον ως μελισσοκόμο, είτε σε πλήρη έξοδο από το επάγγελμα –καθώς από σχεδόν από όλα τα χειρωνακτικά επαγγέλματα και αρκετά από τα μη χειρωνακτικά-, και σε μια ζωή τρομερά πιο δύσκολη και επίπονη). Αποφάσισα (νωρίς ευτυχώς μπορώ να πω!) να μην ακολουθήσω αυτές τις στρατηγικές μεγιστοποίησης των αποδόσεων (υπάρχουν και άλλες στρατηγικές μεγιστοποίησης αποδόσεων μην ξεχνάς!) και να επικεντρωθώ στο να μειώσω τον κίνδυνο των κακών αποδόσεων (και του να μην έρχεται φαγητό στο τραπέζι αν όλα πάνε λάθος!).

 Τώρα σχετικά με τον Μπίκο διατηρώ τις έντονες επιφυλάξεις μου σχετικά με το μέγεθος του έργου του, μια που αποδεδειγμένα δεν φιλτράριζε όσα του παρουσίαζαν οι άλλοι μελισσοκόμοι ως «μεθόδους». Το να παρουσιάζεις ότι σου λένε χωρίς καμία προσωπική άποψη για αυτά στα κείμενα σου είναι τελείως ορθό για ένα δημοσιογράφο, αλλά το να μην εξετάζεις αν πραγματικά αυτά που σου λένε είναι ορθά και να μην διατυπώνεις κριτική σε αυτά δεν είναι με τίποτα ορθό όμως για ένα ερευνητή, στα υπόψη και αυτό. 

198. 3η ερώτηση. Κάπου διάβασα, ότι όταν άρχισες είχες 3 σερί κακές χρονιές. Εκ των υστέρων μετά από τις εμπειρίες σου και αφού πλέον έχεις φτάσει στο σημείο να παίρνεις μέλια ακόμη και σε κακές χρονιές, ποια πιστεύεις, ότι ήταν τα λάθη σου τότε; Αρρώστησαν; Δεν προλάβαινες να τα φτιάξεις για να πας δυνατός στις νομές; Δεν είχες βρει ακόμη τα κατάλληλα μέρη και τους σωστούς χρόνους; Ξέρω ότι είχες διαβάσει, ξέρω ότι ο δάσκαλος σου ήταν ένας από τους καλύτερους μελισσοκόμους  της Ελλάδας. Τι έγινε ρε φιλέ; Ευχαριστώ. Bears NestΠάμε και στο τρίτο ερώτημα σου τι πήγε στραβά και είχα τρεις κακές σερί χρονιές. Πρώτα από όλα πρέπει να ορίσουμε το τι θεωρώ εγώ ως κακιά χρονιά. Κακιά χρονιά για μένα είναι να βγάζω λιγότερο μέλι από αυτή την ποσότητα που θα ήταν δεδομένη για τον αριθμό των κυψελών που κατείχα εκείνη την χρονιά. Πχ αυτές τις χρονιές έβγαλα λιγότερο από ένα τόνο μέλι την κάθε χρονιά και αυτό αποτελεί για μένα αποτυχία από άποψη παραγωγής.

 Αλλά επίσης σε κάθε μια χρονιά από αυτές μεγάλωνα υπερβολικά πολύ το ζωικό μου κεφάλαιο (σχεδόν υπήρχε ένας υπερδιπλασιασμός κάθε χρονιά του ζωικού μου κεφαλαίου), επίσης δημιούργησα και ένα μεγάλο απόθεμα από χτισμένα κεριά (πίστεψε με αυτή είναι διαφοροποίηση τεραστίων διαστάσεων ανάμεσα στην απόδοση ενός μελισσοκόμου που δεν το έχει αυτό το απόθεμα, με ένα μελισσοκόμο που το διαθέτει), και φυσικά υπήρξε μια τεράστια αύξηση του γνωστικού μου κεφαλαίου αυτή την περίοδο, η οποία όμως ήταν προσανατολισμένη στην πραγματική μελισσοκομία και όχι στην μελισσοκομία της Θεωρίας και του μελισσοκομικού φολκλόρ! Η ύπαρξη του blog μου με την προσγειωμένη, ρεαλιστική και στοχευόμενη στην αποτελεσματικότητα οπτική του που παρουσίασε από την πρώτη και όλας στιγμή (και δεν πέρασε «παιδικές» ασθένειες όπως «πώς να παίρνετε πολλά μελάκια» ή «η τάδε θαυματουργή μέθοδος» ή «πρέπει πρώτα από όλα να γίνεις βασιλοτρόφος και δεν έχει σημασία το να μην βγάζεις μέλι στο να είσαι μελισσοκόμος») είναι αποτέλεσμα αυτής της (αγωνιώδης και πολύ σκληρής πολλές φορές) διαδικασίας ωρίμανσης μου και εμπέδωσης της πραγματικής μελισσοκομίας από μέρος μου (και επίσης αυτός ήταν ο σκοπός και αυτού του blog, να μην περάσουν και οι άλλοι όσα πέρασα και εγώ μέχρι να καταλάβω ότι άλλο η θεωρία και άλλο η πράξη).

 Φυσικά δεν θα πω ότι δεν έκανα πολλά λάθη αυτή την περίοδο και θα ρίξω όλο το βάρος στις κακές μελισσοκομικές χρονιές (που ναι ήταν για τον βορρά πολύ κακές οι συγκεκριμένες αυτές χρονιές και με παράπονο θυμάμαι ότι τότε ένας από τους πολύ «Μεγάλους» blogger και επαγγελματίες του χώρου (από τον Νότο και όταν λέμε νότο εννοούμε την καρδιά του Νότου χα χα χα) με περίσσια χαρά και άφθονη ειρωνεία έλεγε «Τι γίνεται παιδιά, αυτοί οι πολύ μεγάλοι και σπουδαίοι  Χαλκιδικιώτες μελισσοκόμοι γιατί δεν βγάζουν μέλι παρόλο που υποτίθεται είναι τόσο καλοί?» , δυστυχώς τον έχω μπλοκάρει εδώ και χρόνια, αλλά είμαι σίγουρος ότι τις τελευταίες δύο χρονιές που είναι πολύ άσχημες για τον Νότο δεν θα έχουν βρεθεί βόρειοι μελισσοκόμοι να του ανταποδώσουν την ειρωνεία! Να σε κάτι που πάλι διαφέρει ο Βορράς και ο Νότος χα χα χα).

 Κακές μεν οι χρονιές αλλά έκανα και εγώ αβέρτα λάθη (πχ η ανάρτηση αυτού του blog Ημερολόγιο λαθών ανάγνωσμα είναι μια συλλογή με μερικά από αυτά). Αλλά το κυριότερο λάθος μου ήταν ότι δεν είχα την απαραίτητη πίστη στα λεγόμενα του δασκάλου μου, και έδινα περισσότερη βάση σε όσα είχα διαβάσει τα προηγούμενα χρόνια (δυστυχώς αυτό είναι το μειονέκτημα των ατόμων που έχουν βγάλει πολλές βαθμίδες εκπαίδευσης και έχουν περάσει χρόνια μπροστά από ανοιχτά βιβλία. Έχουν την τάση να δίνουν πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα στην θεωρία και τον γραπτό λόγο από ότι στην πράξη και στον προφορικό λόγο!!! Θα εμπιστευτούν πολύ περισσότερο ένα καθηγητή πανεπιστημίου, παρά ένα μελισσοκόμο που για δεκαετίες ζει τον εαυτό του και την οικογένεια του ακριβώς με αυτό το επάγγελμα. Μου πήρε χρόνια για να αποβάλω αυτόν τον περιορισμό στην δική μου σκέψη!!!). Οπότε ένα από τα βασικά που μου έλεγε διαρκώς ο δάσκαλος μου (και επαναλαμβάνω πλέον μονότονα και εγώ) είναι ότι «η νεκταροέκκριση και μόνο έχει σημασία» (κάτι που αναφέρεται μεν σε μερικά από τα βιβλία αλλά όχι στον απόλυτο ρόλο που έχει για την μελισσοκομία, αυτό είναι κάτι που το προσάπτω σε όλους (μα όλους) τους συγγραφείς μελισσοκομικών βιβλίων, το ότι δεν σπάζουν τα νεύρα (άλλη λέξη ήθελα να γράψω εδώ χα χα χα) των αναγνωστών τους με το να επαναλαμβάνουν διαρκώς την φράση «Το Α και το Ω της μελισσοκομίας είναι η νεκταροέκκριση».

 Οπότε αν δεν έχεις εμπεδώσει αυτό το βασικό δόγμα, δεν θα είσαι απίκο διαρκώς πάνω από δείκτες (ούτε θα χρησιμοποιείς καν δείκτες!) για να ψάχνεις την νεκταροέκκριση (φυσικά για να είμαι και δίκαιος με τον εαυτό μου και όχι τόσο αυστηρός, δεν είχα μάθει να διαβάζω πλήρως το μελίσσι τα πρώτα χρόνια, και ούτε ακόμα είμαι τόσο ικανός στο να τα διαβάζω όπως κάποιοι μελισσοκόμοι με 40-60 χρόνια μελισσοκομίας στην πλάτη τους που σε ένα μελισσοκομείο με 150-300 μελίσσια θα πάνε αμέσως στα 2-3 που έχουν πρόβλημα για να κάνουν επιθεώρηση (σε μένα έχει τύχε αυτό με υπερπαλιό μελισσοκόμο να πάει αμέσως να βρει μέσα σε εκατοντάδες μελίσσια το μελίσσι που είχε σμηνουργήσει πριν από μερικές μέρες, σε φίλο μου μελισσοκόμο έχει γίνει το ίδιο από άλλο υπερπαλιό μελισσοκόμο που με το πρώτο βρήκε το μελίσσι που λόγου ότι είχε ξεχάσει ο φίλος μου να βάλει πλαίσια (σε διπλό μελίσσι) αυτό έχτισε δικά του κεριά και λούφαξε μετά. Υπερπαλιοί μελισσοκόμοι τι να πεις!!!).

 Δεν είχα αντιληφθεί την σημασία της καθυστέρησης των μετακινήσεων σε ανθοφορίες 2-3 εβδομάδων (μια εβδομάδα καθυστέρηση σε μια τόσο μικρή σε διάρκεια ανθοφορία και από εκεί που λες «πάω για τρύγο» απλώς θα πεις «ε τουλάχιστο τα μελίσσια ταϊστήκαν και δεν πέσανε»)  αλλά επίσης δεν είχα χωροθετήσει και γεωγραφικά και χρονικά την κάθε ανθοφορία. Θεωρούσα ότι «είχα» νεκταροεκκρίσεις οπότε «είχα» και ανθοφορίες αλλά στην πραγματικότητα αυτό δεν ίσχυε τις περισσότερες φορές. Δεν είχα μάθει να «διαβάζω» τις χρονιές ανάλογα με το επίπεδο των βροχοπτώσεων την κάθε εποχή και να κάνω ριψοκίνδυνες τοποθετήσεις, που πλέον με την γνώση που έχω δεν θα τις σκεφτώ πια. Ήμουν αποφασισμένος να εφαρμόσω (και εφάρμοζα) αμφισβητούμενες μεθόδους που είχα διαβάσει εδώ και εκεί παρόλο που ο δάσκαλος μου  έλεγε «αυτό δεν θα πιάσει εδώ». Δεν δούλευα με την λογική της ελαχιστοποιήσεως του κινδύνου να μην δώσει μια ανθοφορία, αλλά αντίθετα έβαζα όλα τα αυγά μου και τα στοιχήματα μου σε μια ή δυο τοποθετήσεις (και μάλιστα διαδοχικές όχι ταυτόχρονες). Δεν είχα εμπεδώσει (παρόλο που πάλι μου το έλεγε ο δάσκαλος μου, αλλά δεν το λέγανε αυτό τόσο εμφατικά οι θεωρητικοί μας δάσκαλοι) ότι είναι τόσο κατακερματισμένο το Ελλαδικό γεωγραφικό ανάγλυφο και τόσο διαφορετικά τα μικροκλίματα που αναπτύσσονται μέσα σε αυτό που μόλις 5-10 χιλιόμετρα απόσταση ενός μέρος από το άλλο και η διαφορά στην νεκταροέκκριση να είναι τεράστια. Έβλεπα το κόστος για ανιχνεύσεις, επιθεωρήσεις σε δείκτες, την διαρκή κίνηση, ως ένα πρόσθετο κόστος «πολυτελείας» που δεν άξιζε να το δαπανήσεις και όχι ως μια μόνιμη και απαραίτητη αναγκαιότητα για την αποτελεσματικότητα σου ως μελισσοκόμος.

 Και κυρίως έχανα τον χρόνο μου σε μελισσοκομικές ομάδες ενώ θα έπρεπε να τον δαπανώ σε ότι αξίζει (στην μελισσοκομική μου δραστηριότητα. Την πραγματική στα μελισσοκομεία μου και την διαδικτυακή στο blog μου). Οι περισσότεροι νέοι μελισσοκόμοι δεν γνωρίζουν ότι πριν από 4-5 χρόνια αποτελούσα και εγώ ένα από τα «αστέρια» στις μελισσοκομικές ομάδες με συνεχή παρουσία και απαντήσεις που συνήθως αποτελούσαν την ταφόπλακα σε μια μελισσοκομική συζήτηση (απαντήσεις ταφόπλακα = οι απαντήσεις που είναι τόσο ολοκληρωμένες και τεκμηριωμένες που αναγκάζουν τους άλλους να μην σχολιάζουν κάτω από αυτές μια που δεν υπάρχει τίποτα άλλο να ειπωθεί για το θέμα που έγινε η συζήτηση). Ήμουν ο μελισσοκόμος ταφόπλακα δηλαδή χα χα χα.

 Ωστόσο έφτασε μια στιγμή που είπα «Και που δίνω έξυπνες απαντήσεις τι? Σε μια εβδομάδα θα βγει πάλι το ίδιο θέμα για συζήτηση και κανένας δεν θα θυμάται ότι ήδη εσύ έδωσες την απάντηση ταφόπλακα πριν από λίγο, γράφουμε διαρκώς και κανένας δεν ασχολείται να ψάξει μερικές μέρες πίσω να δει την απάντηση στο ερώτημα του πριν καν το ρωτήσει! Πως λύνεται αυτό?» και η απάντηση ήταν «Γάμα τους όλους τους μαλάκες» ξεκόλλα από τις ομάδες και δημιούργησε το δικό σου βήμα και έτσι γεννήθηκαν οι μελισσοιστορίες και άλλα.

 Αλλά εκτός που έχανα αναποτελεσματικά τον χρόνο μου ήμουν και επιρρεπής στα μελισσοκομικά φολκλόρ. Υπήρχε βλέπεις και η νοοτροπία ότι αν δεν είσαι σε ομάδες θα μείνεις «στάσιμος» ως μελισσοκόμος, θα αποκλειστείς από τις γνώσεις και θα σε ξεπεράσουν οι εξελίξεις!

 Μπούρδες, κουραφέξαλα, και ιστορίες για αγρίους!!! Στάσιμος θα μείνεις αν χάνεις χρόνο με χαζά και δεν αναπτύσσεις τον ζωικό σου κεφάλαιο, αν δεν επενδύεις σε πάγιο και κεφαλαιουχικό εξοπλισμό, αν δεν αναπτύσσεις το δίκτυο πωλήσεων σου, αν δεν υιοθετείς νέες τεχνολογίες (που θα τις γνωρίσεις με την επαφή σου με τους προμηθευτές σου και όχι με την επαφή σου με κάθε ένα που δεν ξέρει από ποια πλευρά πιάνουμε το ξέστρο!), αν δεν ψάχνεις εκεί έξω για νέα μέρη και τοποθετήσεις, αν δεν διδάσκεις κάθε μέρα τον εαυτό σου με τον μεγαλύτερο δάσκαλο της μελισσοκομίας (όχι τον δικό μου δάσκαλο! Χα χα χα) το ίδιο το μελίσσι, αν δεν κάνεις κάθε μέρα 50-100 επιθεωρήσεις πάνω από ζωντανές κυψέλες!

 Όταν αποφάσισα να πω «Γάμα τους όλους, είναι μαλάκες» (ναι! Κυριολεκτικά αυτό είπα δυνατά και όχι μέσα μου «Γάμα τους όλους, είναι μαλάκες» χα χα χα) και να ασχοληθώ με την πραγματική μελισσοκομία (και να την παρουσιάζω έτσι όπως είναι μέσα από το blog μου) τότε πραγματικά απογειώθηκα ως μελισσοκόμος και μπορώ με αξιώσεις να αντιμετωπίζω την κάθε χρονιά.

 Φυσικά το παραπάνω που είπα δεν σημαίνει ότι κάθε χρονιά θα παίρνω ικανοποιητικές ποσότητες μέλι, και κακιές χρονιές υπάρχουν και τραγικές καιρικές συνθήκες και ποτέ δεν είσαι σίγουρος στην αρχή της μελισσοκομικής χρονιάς ότι θα καταφέρεις τις ίδιες αποδόσεις με την προηγούμενη. Αλλά απλώς η επιτυχία ή αποτυχία της κάθε χρονιάς θα είναι πλέον θέμα έλλειψης ή όχι της νεκταροέκκρισης και όχι ότι δεν την έψαξα ή δεν την κυνήγησα εγώ!  Άλλο να πεθάνεις σε μια μάχη γιατί σου φύτευσε ο εχθρός μια σφαίρα ανάμεσα στα μάτια και άλλο να πεθάνεις στην ίδια μάχη γιατί λόγου ατζαμοσύνης σου φύτευσες εσύ με το όπλο σου μια σφαίρα ανάμεσα στα μάτια σου χα χα χα.

199. Στα μελισσοκομικά τώρα θέλω να σε ρωτήσω τώρα, που το χω φρέσκο.

Άνοιξαν όλα στην περιοχή μου. Είχα ξεκινήσει και διεργετική ακριβώς την προηγούμενη εβδομάδα, που είχε καλό καιρό και πέταξαν μέλισσες, οπότε  πάνε σφαίρα.

Τα 8αρια έχουν 5 γόνους, τα 5αρια 3 και όλα φέρνουν γύρη από παντού.

Αυτό που με απασχολεί είναι ότι είδα σε 2 μελίσσια από ένα κελί, με τρύπα στην μέση.
Δεν είχε βαθουλώσει και γύρω γύρω ο γόνος ήταν φρεσκοκλεισμένος. Άνοιξα το ένα κελί με ξυλαράκι και ήταν λάβρα κανονικότατη και μου φάνηκε, ότι ψιλοκουνήθηκε κιόλας. Έχεις καμιά ιδέα;

Το άλλο είναι ότι σε αρκετά πλαίσια με εργατικό είδα και μπόλικο κηφηνογόνο. Σημαίνει. κάτι για την εξέλιξη του μελισσιού αυτό; Κάπου είχα ακούσει, ότι όπου έχει πολλούς κηφήνες ετοιμάζονται για σμηνουργία. Καταλαβαίνω ότι εννοούσαν βαρβάτους κηφήνες και όχι κηφηνοκελιά, απλώς ρωτώ αν έτσι ξεκίνα. 
Bears NestΠάμε στα μελισσοκομικά, μην μασάς για τα τρύπια καπάκια του γόνου, κάθε τόσο οι μέλισσες κάνουν έλεγχο για να δούνε αν είναι καλά ο γόνος (ή κοιτάν συγκεκριμένα κελία αν κάτι τους φανεί ύποπτο) τρυπώντας τα καπάκια, δεν είναι αναγκαίο σημάδι ασθενείας αν υπάρχουν, απλώς όταν ασθενεί μαζικά ο γόνος τότε υπάρχουν πολλά τέτοια σημάδια στα καπάκια δηλαδή έχουμε την εξής σχέση:

 Άρρωστός γόνος => Τρύπες στα καπάκια

 δυστυχώς όμως το αντίστροφο

 Τρύπες στα καπάκια => Άρρωστός γόνος

 δεν ισχύει απαραίτητα.

 (η Φράση Άρρωστός γόνος <=> Τρύπες στα καπάκια δηλαδή δεν είναι αληθής)

 Πάμε παρακάτω οι κηφήνες είναι ο δεύτερος τρόπος να αναπαράγει το γενετικό του υλικό το μελίσσι (ο πρώτος είναι μέσου της βασίλισσας) οπότε μόνο η ύπαρξη κηφηνοκελιών υποδηλώνει το ότι το μελίσσι αντιλαμβάνεται την ανάγκη για αναπαραγωγή , οπότε ζήτημα χρόνου είναι να ετοιμαστεί να αναπαραχθεί και με τον πρώτο τρόπο δημιουργώντας βασίλισσες, και φυσικά πρώτα θα προηγηθεί η «κατασκευή» κηφήνων και γιατί θέλει περισσότερο χρόνο η «κατασκευή» τους αλλά χρειάζεται και πολύ μεγαλύτερος αριθμός από ικανούς για δράση κηφήνες μια που μπορεί σε ποιο αναπτυγμένες κυψέλες να αναπτυχτούν πιο νωρίς από αυτό το μελίσσι βασίλισσες. Μην ξεχνάς ότι μια βασίλισσα αν εκκολαφθεί αν δεν υπάρχουν κηφήνες έτοιμοι είναι πλήρως άχρηστη! Ωραία ερώτηση θα την ξαναδείς χα χα χα.   

200. Γεια σου Λάζαρε είδα στο blog σου στην ανακοίνωση ότι πουλάς μέλι ότι χρησιμοποιείς κουβάδες και όχι τενεκέδες για μέλι, γιατί το κάνεις αυτό; Υπάρχει κάποιο πλεονέκτημα; Bears NestΝαι **** οι κουβάδες έχουν αρκετά πλεονεκτήματα που υπερισχύουν σύμφωνα με μένα των μειονεκτημάτων τους. Πλεονεκτήματα που έχω παρατηρήσει είναι ότι καθαρίζονται πολύ πιο εύκολα από το μέλι που έχει μέσα τους (και στραγγίζουν καλύτερα μια που δεν έχουν στενότερο στόμιο στο πάνω μέρος τους και μπορείς μάλιστα να χρησιμοποιήσεις και σπάτουλα ζαχαροπλαστικής για να βγάλεις και το μέλι από τα τοιχώματα τους) με την χρήση ζεστού νερού ή ατμού.

 Επίσης μετά από την χρήση τους όταν είναι άδειοι μπορείς να τους αποθηκεύσεις τον ένα μέσα στον άλλο και έτσι γλυτώνεις πολύ χώρο στην αποθήκη σου (φαντάσου να έχεις στην αποθήκη σου 150-200 γεμάτους τενεκέδες με μέλι, και αντίστοιχα ακόμα 150-200 τενεκέδες άδειους από μέλι! Θα χρειάζεσαι τον ίδιο χώρο και για τους άδειους και για τους γεμάτους, αντίθετα με τους κουβάδες χρειάζεσαι σχεδόν μόνο το 50% του χώρου που απαιτούν οι τενεκέδες (γεμάτοι + άδειοι)).

 Και δεν έχουν διαρροές μελιού από τις ραφές (όπως κάνουν οι τενεκέδες και όπως σε διαβεβαιώνουν πάντα αυτοί που στους πουλάνε ότι δεν θα γίνεται χα χα χα) αλλά ούτε και σκουριάζουν.

 Επίσης κλείνουν και πολύ καλύτερα ακόμα και αν τιγκάρεις τον κουβά με μέλι (στην αντίστοιχη περίπτωση ο τενεκές αν τον αφήσεις απότομα ή τον χτυπήσεις μπορεί και να πετάξει το καπάκι του). Αυτοί είναι και οι λόγοι που μπορείς και να εξάγεις μέλι στο εξωτερικό στους κουβάδες (οι οποίοι είναι κατάλληλοι για αποθήκευση για μέλι και όχι οτιδήποτε κουβάδες που θα βρεις χα χα) και όχι σε τενεκέδες.

 Μειονεκτήματα που έχω παρατηρήσει είναι ότι θέλουν λίγο περισσότερο χρόνο για να αποκρυσταλλωθεί το μέλι από μέσα τους (το μέταλλο στους τενεκέδες είναι καλύτερος αγωγός της θερμότητας) καθώς και στα εργοστασιακά Μπεν Μαρί μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα στο πόσοι κουβάδες μπορούν να χωρέσουν σε αυτά μια που έχουν σχεδιαστεί για χρήση τενεκέδων (που είναι ψιλότεροι και λεπτότεροι) και όχι για χρήση κουβάδων. 

Σειρά "Απαντώ εκεί που δεν με σπέρνουν".












Μότσανος Λάζαρος


Σοχός 07/03/2017





2 σχόλια:

  1. ΣυνΑδελφική "συμβουλή" με πολύ αγάπη προς τους συναδέλφους που υποβάλουν ερωτήσεις.......

    "γύρισα"όλη την Ελλάδα ,ερεύνησα,μελέτησα και αγάπησα κάθε ταπεινό "μεγάλο" μελισσοκόμο.Αδυναμία έχω σε τέτοια φοβερά παιδιά....ένα από αυτά τα παιδιά είναι και ο κάτοχος αυτού του πανέμορφου blog....είμαστε πολύ τυχεροί που είναι φίλος μας!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπερβάλεις φίλε μου Βαγγέλη, απλούστατα ακολουθώ τα πατήματα των παλιότερων μελισσοblogger που δεν πούλησαν «φθηνά» την αξιοπρέπεια τους και την αξιοπιστία τους απλώς για να κερδίσουν μερικά ακόμα κλικ στα blog τους. Ένας από αυτούς τους υπέροχους μελισσοbloggers είσαι και εσύ. Εμείς οι νεώτεροι μελισσοbloggers απλώς ακολουθούμε τα βήματα σας και συνεχίζουμε το έργο σας. Νάνοι απλώς είμαστε στους ώμους άξιων γιγάντων.

      Διαγραφή