UA-50457385-1

Τρίτη, 25 Απριλίου 2017

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XLIII


 Τεσσαρακοστό τρίτο μέρος της ανάρτησης απαντώ εκεί που δεν με σπέρνουν και πάμε αμέσως στο ψαχνό χωρίς πολλά, πολλά, γιατί έχει και Survivor!!

 Α και κάτι σχετικό με το παραπάνω. Τα λαϊκά παιδιά να νικούν και ο Ντάνος, και όλοι οι άλλοι (Διάσημοι) να πάνε να γαμηθούν!!!

 Χα χα χα

211. Σενσεϊ* το ξέρω τρέχεις με τα δικά σου, αν προλαβαίνεις απαντάς. Έχω τις κυψέλες στην πορτοκαλιά. Τα περισσότερα 20άρια με 11-12 γόνους και λίγες παραφυάδες να μεγαλώσουν. Κάτι ψιλοδινει, δηλαδή υπάρχουν ξασπρίσματα και στάζουν μέλια, στο τίναγμα κάποια πλαίσια, αλλά όχι πολλά πράγματα. Στεγνά μου φαίνονται. Στην περιοχή, που τα πήγα έχει ανοίξει η πορτοκαλιά εδώ και μια βδομάδα. Τα μελίσσια χτίζουν αβέρτα άχτιστα, που τους βάζω για τον χώρο και τον περιορισμό της σμηνουργίας. Σήμερα ας πούμε πήγα και σήκωσα τρίτο όροφο στα 20αρια, ανέβασα 2 γόνους πάνω στον τρίτο, τους έβαλα στην μέση και γέμισα τον υπόλοιπο όροφο με άχτιστα, για να έχουν να απασχολούνται αλλά και γιατί πλέον η αποθήκη δεν έχει χτισμένα ούτε για δείγμα. (Το ίδιο. έκανα και σε όσες παραφυάδες βρήκα με πάνω από 7 πλαίσια πληθυσμών ανεξάρτητα των γόνων, πλέον με 20+ βαθμούς, σκέφτηκα να το τολμήσω).

 Ξέρω πως εκεί στον βορρά εσείς οι βάρβαροι δεν έχετε πορτοκάλια, αλλά είμαι σίγουρος, ότι όλο και κάποια ανοιξιάτικη  ανθοφορία έχετε, που να τα τρελαίνει και να υπάρχει αυξημένος κίνδυνος σμηνουργίας.

 Σου παραθέτω τους προβληματισμούς και τις σκέψεις μου:

 1) Η πορτοκαλιά και σμηνουργία πάνε χέρι χέρι.

 2) Εγώ δεν μπορώ ν αφήνω τα μαγαζιά μου και τα παιδιά μου για να πάω ***** από ******* (κάπου 400 χιλιόμετρα πάνε-έλα) συνέχεια. Αν μπορούσα θα κρατούσα λίγο πιο σφικτά μελίσσια, να μπλοκάρουν την μάνα με μέλια και θα χαλούσα συνέχεια βασιλοκελια. Και θα έβαζα πολύ λιγότερα άχτιστα.

 3) Όσο χτίζουν αποφεύγω την σμηνουργία μεν, αλλά αν το μέλι, που μπαίνει γίνεται μόνο κερί, στο τέλος δεν θα πάρω μέλι, ούτε για να αλείψω στο ψωμί μου.
Σκέφτηκα λοιπόν με το υπέροχο μυαλό μου.

 Καταρχάς μπράβο μου, που σε μια δυνατή άνοιξη, όπου ακούω για σμηνουργίες δεξιά και αριστερά ακόμη και σε 8άρια, εγώ δεν έχω δει βασιλοκελι ούτε ζωγραφιστό και τα έχω 20άρια με 12 γόνους.

 Από μέλι όμως όπως πάει τουλάχιστον στην πορτοκαλιά θα πάρω τα αρχίδια μου, αν συνεχίσω έτσι.

 Σκέφτηκα λοιπόν κάτι, το οποίο σαν χειρισμός μου φαίνεται το λιγότερο επισφαλής και θέλω την γνώμη σου.

 Τα ανοίγω όλα τα μεγάλα και μαζεύω, ότι χτισμένο άδειο έχουν. Ανάλογα τα πλαίσια, που θα μαζέψω πάω στα πιο δυνατά ξανακατεβάζω τους γόνους, που ανέβασα σήμερα. Τα σφίγγω δηλαδή λίγο, τους βάζω και λίγα άχτιστα στην γονοφωλια και στον όροφο να ασχολούνται. Και πάνω από τον δεύτερο όροφο βάζω βασιλικό διάφραγμα και από πάνω τρίτο όροφο γεμάτο με χτισμένα άδεια πλαίσια να αποθηκεύουν. Με απασχολεί, που λένε όχι διάφραγμα στην πορτοκαλιά, γιατί σμηνουργεί πάντα, αλλά εγώ δίνω στην βασίλισσα 2 ορόφους γονοφωλια να γεννάει, δεν θα της φτάσει;

 Τι λέει και η αφεντιά σου;

Bears NestΟυάουυυυυ!!! Και τι δεν έχεις να πεις εδώ!!! Πρώτα από όλα τοποθετήσεις 200 χιλιόμετρα μακριά από σένα (τα 400 δηλαδή πάνε έλα) δεν νοείται ότι δεν θα πας για μέλι!!! Τι χαζά είναι αυτά με το αβέρτα χτίσιμο? Για να μην αντιμετωπίσεις σμηνουργία? Σου έχω νέα. Ο μόνος τρόπος καταστολής της σμηνουργίας είναι ο μελισσοκόμος! Όλα τα άλλα είναι ημίμετρα! Δυστυχώς το να έχεις δυνατά μελίσσια σε μια πολύ καλή νεκταροέκκριση σχεδόν συνεπάγεται και σμηνουργία (έχω δει σμηνουργίες σε μελίσσια ακόμα και στο δεύτερο χέρι στο πεύκο στην Χαλκιδική!!! Τέλη Οκτώβρη αρχές Νοέμβρη!!! Όταν το δεις αυτό μετά ακούς όλες τις θεωρίες στα κουτουρού!!!).

 Δυστυχώς το να είσαι απίκο στα μελίσσια σου μέρα με την μέρα και πλήρες έλεγχος στα μελίσσια κάθε 5 μέρες είναι ο καλύτερος (ίσως και ο μόνος) τρόπος καταστολής της σμηνουργίας. Από εκεί και πέρα όλα τα άλλα ημίμετρα και συμβιβασμοί. Οκ μην είσαι κάθε μέρα στα μελίσσια, αλλά βάλε παγίδες αφεσμού, οκ όχι έλεγχοι κάθε 5 μέρες κάνε κάθε 7 άντε 8 αλλά περισσότερο μην το ζορίζεις.

 Καλή η μέθοδος σου αλλά απάντηση δεν είναι εύκολο να δοθεί αν δεν έχεις το μελίσσι μέρα με την μέρα μπροστά σου (το να σου δώσω συγκεκριμένη απάντηση θα είναι τόσο ηλίθιο όσο και αυτό που σου λένε βασιλικό διάφραγμα συν πορτοκαλιά ίσον σμηνουργία! Παπαρολογίες!) ναι αφήνεις χώρους αλλά έχεις σκεφτεί την δυναμική του μελισσιού σου? 11-12 γόνοι, σε ποιο σημείο? Πόσοι από αυτοί είναι έτοιμοι να εκκολαφθούν (κόκκινος γόνος)? Αν κάθε πλαίσιο με γόνο καλύπτει 2 πλαίσια σε πληθυσμό σε πόσες μέρες θα υπάρχει μια τεράστια αύξηση πληθυσμού (πες έχεις 11-12 πλαίσια γόνο σε εικοσάρι μελίσσι έχεις 5 πλαίσια με γόνο έτοιμο να ανοίξει, και ανοίγει μέσα σε μια εβδομάδα το αντιλαμβάνεσαι ότι το μελίσσι σου έχει μόλις αποκτήσει ένα ολόκληρο όροφο πληθυσμού?)? Πόσα πλαίσια άχτιστα θα έχεις μέσα? Πόσα πλαίσια με μέλι? Πόσα πλαίσια με ήδη γόνο που είναι τοποθετημένος μέσα στα πλαίσια (που για το μελίσσι αυτός ο χώρος είναι νεκρός πλέον)? Με τι ρυθμό δίνει έξω η νεκταροέκκριση? Σε ποίο σημείο της καμπύλης ανάπτυξης είναι το μελίσσι (για την καμπύλη ανάπτυξης βλέπεις την ανάρτηση το Πλήρωμα του χρόνου και τις σχετικές εικόνες ανάπτυξης και διάρκειας ημέρας)? Το βασιλικό διάφραγμα πραγματικά σου δίνει την δυνατότητα να πάρεις τον τρίτο όροφο με μέλι ή δεν αρκεί η νεκταροέκκριση για να αποθηκεύσουν τα μελίσσια (το βασιλικό διάφραγμα δεν δίνει το μέλι, η νεκταροέκκριση είναι που σου δίνει το μέλι καθώς και οι πληθυσμοί των μελισσών)? Πιέζεις πολύ το μελίσσι σου βάζοντας να χτίζει και να αποθηκεύει μέλι? Ερωτήματα που μπορεί να στα απαντήσει μόνο κάποιος που έχει εικόνα από τα μελίσσια σου με επιτόπιο έλεγχο και όχι ένας «Σοφός» μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά. 

 Γενικές επισημάνσεις απλώς στην μέθοδο σου, μην ζορίζεις πολύ το μελίσσι με άχτιστα, βάλε χτισμένα παντού, γονοφολιά, όροφο, δεύτερο όροφο, γόνους ψημένους πάρε βάλε τους στις παραφυάδες (πιο αποτελεσματικός τρόπος να καθυστερήσεις την σμηνουργία, αποτροπή όμως όχι! Μόνο ο μελισσοκόμος είναι ο μόνος τρόπος αποτροπής ή φυσικά το να μην υπάρχει νεκταροέκκριση).  Πας για μέλι και όχι για κερί μόνο αυτή θα είναι η στόχευση σου. 

* Όποιος με πει ξανά Σενσέι να ξέρει θα τον αποκεφαλίσω με το κατάνα μου!!!

212.Το πιάσα Λάζαρε. Έχω διαβάσει την ανάρτηση το Πλήρωμα του χρόνου, πάω να την ξαναφρεσκαρω.

 Ακριβώς αυτοί οι 12 γόνοι σε συνδυασμό με τα 200 χιλιόμετρα είναι που με αγχώνουν. Είναι πολλοί, ή πορτοκάλια δίνει και εγώ είμαι μακριά. Η αλήθεια είναι πως είχα ξεχάσει την δυνατότητα της αφαίμαξης γόνου. Όταν έχεις λίγα αντιμετωπίζεις το καθένα σαν αυτόνομη οντότητα. Μαλακια μου δεν θα ξανασυμβεί.

  Ακριβώς επειδή πάω για μέλι και όχι για κερί σου έγραψα. Όπως πάντα ήσουν σαφής.

  Ευχαριστώ για την απάντηση. Χρόνια Πολλά.

  Κόβεις παραφυάδες αβέρτα φαντάζομαι ε;

 Ξέρω ότι προτιμάς να κόβεις, όταν βρεις βασιλοκελια. Αλλά εσύ κόβεις δεκάδες παραφυάδες την φορά. Αποκλείεται να είναι τυχαίο να βρίσκεις τόσο βασιλοκελια σμηνουργίας κάθε φορά. 

 Τι κάνεις; Τα κρατάς σφικτά επίτηδες για να τα ωθήσεις να κατεβάσουν κελιά σμηνουργίας;

Bears NestΣυγνώμη που άργησα να απαντήσω αλλά πράγματι τις τελευταίες ημέρες κόβω διαρκώς παραφυάδες. Σκοπός μου φέτος ήταν να χρησιμοποιήσω κόψιμο δύο σταδίων. Πρώτα να βρω τις βασίλισσες στα μελίσσια που ήθελα να κόψω να τις απομακρύνω μαζί με γόνους και τροφές, να δώσω τροφή στο εναπομένον μελίσσι (το κάνεις στα δυνατά αυτό) για να βγάλουν άφθονα βασιλικά κελιά και μεγάλα (γιατί το μελίσσι είναι δυνατό, φυσικά χώνεις και μια δίκιλη τροφή), και μετά από μερικές μέρες να το έκοβα χωρίς να με νοιάζει για την βασίλισσα (μια που ήδη θα την έχω απομακρύνει). Καλό σχέδιο, η πραγματικότητα όμως έχει την τάση να διαλύει και τα καλύτερα των σχεδίων. Βαρύς ο χειμώνας, αργά ήρθαν οι νέες κυψέλες, και τα σχέδια άλλαξαν. Πλέον έκοψα την πρώτη παρτίδα με όσα βασιλικά κελιά βρήκα (το Μεγάλο Σαββάτο), και την δεύτερη και τρίτη παρτίδα την Τρίτη μετά το Πάσχα και την Τετάρτη χωρίς βασιλικά κελιά.

 Γιατί βιάστηκα να κόψω χωρίς βασιλικά κελιά θα μου πεις? Γιατί απλούστατα θα σου απαντήσω επειδή έχουμε και στον Βορρά βαρβάτες ανθοφορίες και θέλω να τις εκμεταλλευτώ στο έπακρο και για αυτό χρειάζεται προσεκτικός χρονικός προγραμματισμός. Μέχρι τώρα είχαμε εδώ την ανθοφορία της ελαιοκράμβης, σε ένα μήνα από τώρα έχουμε την ανθοφορία του παλιουριού. Και οι δύο είναι πολύ δυνατές ανθοφορίες αλλά ανάμεσα τους μεσολαβεί ένα κενό από δυνατές ανθοφορίες (υπάρχει και η ακακία που όμως είναι αναξιόπιστη, όπως και η μελούρα του βελανιδιού (στο φύλλο του) που όμως είναι ευαίσθητη στην βροχή, φυσικά υπάρχουν και δευτερεύουσες ανθοφορίες αλλά δύσκολα να σηκώσουν τα μελίσσια μόνο αυτές). Οπότε προσπαθώ να εκμεταλλευτώ αυτό ακριβώς το κενό ώστε μέσα σε αυτό να είναι και ο νεκρός χρόνος που χρειάζεται μια βασίλισσα να εκκολαφτεί να γονιμοποιηθεί και να αρχίσει να γεννάει (βλέπε Μελισσοκομικά σκονάκια καθώς και Μελισσοκομικά σκονάκια Vol II όπως επίσης και το Οι μεγαλύτερες μέρες του πολέμου που περιγράφω ακριβώς αυτό το σκεπτικό μου στο κόψιμο παραφυάδων πέρσι).

 Οπότε και έκοψα μέσα στο παράθυρο ημερών που θα με κάνει να εκμεταλλευτώ ακριβώς αυτό το κενό (και τα μεν μελίσσια που κόπηκαν πρώτα με βασιλικά κελιά θα αρχίσουν να γεννούν αρχές Μάη οπότε όταν (λάθος ΕΑΝ αρχίσει!) αρχίσει το παλιούρι θα έχει ήδη ανοίξει ο πρώτος τους γόνος (οπότε θα μπορούν να καλύψουν πολλά πλαίσια γόνου με τον πληθυσμό τους οπότε θα εκμεταλλευτούν πλήρως αυτή την ανθοφορία για να αναπτυχθούν) ενώ στα άλλα μελίσσια που θα κοπούν χωρίς βασιλικά κελιά θα υπάρχει μεν γόνος γεννημένος αλλά δεν θα έχει ακόμα εκκολαφτεί. Με την προσθήκη όμως ψημένου γόνου θα έχει την δυνατότητα η βασίλισσα να γεννήσει σε ακόμα περισσότερα πλαίσια. Με αυτό διασφαλίζω την μέγιστη ανάπτυξη τέλη Μάη αρχές Ιούνη για να εκμεταλλευτώ τις αμέσως επόμενες ανθοφορίες/μελιτωφορίες αν και εφόσον παρουσιαστούν. Τα πάντα είναι στρατηγική και τακτικές νέοουςςςςςς!   

  Από την προηγούμενη ανάρτηση της σειράς συνεχίζει ο διάλογος μου με τον νέο μελισσοκόμο στην επόμενη ερωτησαπάντηση.

213. Σε διαβάζω ρε, γιατί έβγαλες συμπέρασμα ότι δε σε διαβάζω; Εννοείται ότι μετακινώ βάσει δεικτών. Δε σου είπα ότι μας κλέψανε δείκτες πριν ένα μήνα; Τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται. Ούτε μπερδεύω την ανθοφορία με τη νεκταροέκκριση, έχω ανεβεί level, χαχα!

 Και εγώ το ένα κοπάδι που έχω ψηλά στην ****** στην ελαιοκράμβη, έχει και λίγες ακακίες, αλλά έλεγα να πάω σε αλσύλλια ακακίας για το ντου!

 Σε ευχαριστώ πάντως που μπήκες στον κόπο να τα εξηγήσεις όλα λεπτομερώς. Οι διαφορές που αναφέρεις, αν και προφανείς, δεν τις έλαβα υπόψη. Κρατάω τη γενική οδηγία περί καθολικής μετακίνησης σε καλή νεκταροέκκριση.

 Και για να μη χανόμαστε, μια ερώτηση ακόμα χαχα! Σε παλαιότερη απάντησή σου, με προέτρεψες τα παραπανίσια μελίσσια να τα πουλήσω. Σαν έσοδο μελισσοκομικής εκμετάλλευσης δε ξέρω καθόλου τους κανόνες. Μπορείς να μου τους γράψεις;

 - Έστω ότι βάζω αγγελία και παρουσιάζεται υποψήφιος αγοραστής. Τον καλώ στο μελισσοκομείο μου; Δεν εκτίθεμαι όμως έτσι σε αγνώστους; Έρχεται ένας, αγοράζει 2-3 μελίσσια και την επόμενη μέρα, αφού έχει μάθει την τοποθεσία, τα μέτρα ασφαλείας μου, φέρνει φορτηγό και μου σηκώνει όλο το μελισσοκομείο! Έχω τις παραφυάδες σε ξεχωριστό μέρος; Πάλι μπορεί να μου τις κλέψει, με μικρότερο το κόστος για μένα, θα γλιτώσω τα μεγάλα μελίσσια μου. 

 - Οι τιμές βλέπω παίζουν 10-12 ευρώ το τελάρο. Με βασίλισσα υποθέτω πωλούνται, έτσι; Και στην τιμή συμπεριλαμβάνεται και το τελάρο; Αν έχει και μέλια;

 - Βασιλοτροφία με εμβολιασμούς και τα ρέστα δε με βλέπω να ασχολούμαι (λόγω χρόνου), τουλάχιστον τώρα στα κοντά. Ενδιαφέρον για αγορά μελισσιών με βασίλισσα  που δημιούργησαν μόνα τους υπάρχει; Γιατί αν ο ανταγωνισμός δίνει μελίσσια με βασίλισσες διπλού εμβολιασμού, με αεροτομή, τούρμπο και διπλή μπούκα εξάτμιση, γιατί να αγοράσει τα δικά μου; Οκ, εσύ μπορεί να ξέρεις ότι πχ μια βασίλισσα σμηνουργίας σε ανθοφορία παλιουριού μπορεί να κεντάει, να γεννάει αβέρτα και να σου δώσει δύο τενεκέδες μέλι, αν  οι συνθήκες είναι ευνοϊκές. Αλλά οι νέοι (οι πιο νέοι από μένα, χαχα!) που τους έχουν κάνει πλύση εγκεφάλου στο "ιντερνέ" και στα μπλογκς με τις βασίλισσες βασιλοτροφίας, δε ξέρω αν τελικά ενδιαφέρονται.

Bears NestΟυχ  ουχ ουχ το μαιμούνι που ρωτά τον ουρανό και τα άστρα χα χα χα. Πρώτα από όλα οφείλω μια συγνώμη που καθυστέρησα να απαντήσω, τρέχουμε νέους και που καιρό για ίντερνετια και τα σχετικά.

 Πάμε και στα ερωτήματα σου. Πως θα καθοριστεί ο χώρος συνάντησης? Καλά είναι να πας εσύ τις παραφυάδες σε μέρος που θα σου πει ο αγοραστής (ποτέ μόνος σου φυσικά ε χα χα χα) θα γλυτώσεις πολλά έτσι. Φυσικά μπορεί να θέλει να διαλέξει παραφυάδες ο αγοραστής οπότε μπερδεύεται το πράγμα (γιατί θα πρέπει να τα πας μέρα, να τα δει, να διαλέξει, να περιμένεις ώρες να βραδιάσει, να πάρεις πίσω τα υπόλοιπα). Αν δε βολεύει αυτό τότε πάνε τις παραφυάδες σε ένα μέρος και πες του να έρθει εκεί (μακριά από τα μελίσσια σου), διαλέγει εκεί ποια θέλει, και το βράδυ απομακρύνεις τις παραφυάδες που δεν πήρε σε άλλο μέρος. Πιο οργανωμένο κόσεπτ είναι να έχεις περιφραγμένο (και με κάμερες) μέρος ως σημείο αγοροπωλησίας (κοντά στο σπίτι σου ακόμα καλύτερα), και να έρχεται από εκεί να πάρει τις παραφυάδες που θέλει ο αγοραστής.

 Απλώς μια επισήμανση εδώ, μην είσαι υπερβολικός στα μέτρα ασφαλείας, γιατί είναι σαν να υποπτεύεσαι κάθε ένα πελάτη που μπορεί να μπει σε ένα μαγαζί ως ύποπτο να «σηκώσει» μετά το μαγαζί (βλέπεις όταν βάζεις την ίδια ιδέα σε ένα παραπλήσιο πλαίσιο αναφοράς πως μπορεί να δείχνει υπερβολική?), υπάρχει πάνω από όλα η έννοια της πίστης στο εμπόριο ανάμεσα στον αγοραστή και τον πωλητή, μην το ξεχνάς αυτό.

 Πάμε παρακάτω, τιμές 10-12 ευρώ το πλαίσιο είναι πολύ καλές (με την βασίλισσα φυσικά!!!) και φυσικά κυμαίνονται ανάλογα με το πότε θα παραδώσεις τις παραφυάδες (άλλη τιμή αρχές Απρίλη, άλλες αρχές Μάη). Φυσικά υπάρχουν και πωλητές που ανεβάζουν τις τιμές και στα 14-15 ευρώ (μερικοί πουλάνε ξεχωριστά και την βασίλισσα!!!) ακόμα και για παραφυάδες μέσα στον Μάη! Αν βρίσκουν κοροιδ…… ουπςςςς λάθος! Πελάτες ήθελα να γράψω χα χα χα, καλά κάνουν (άκουσα ακόμα και για ένα τσακαλοπνίχτη στον βορρά με τέτοιες τιμές!!!) απλώς εγώ αν ποτέ τους δώσω το χέρι μου για χειραψία θα κοιτάξω αμέσως μετά αν λείπει τίποτα (ξέρεις κανένα ρολόι, κανένα δαχτυλίδι, ή ακόμα και κανένα δάχτυλο!!! Χα χα χα).

 Αυτό με το πλαίσιο με το μέλι δεν το κατάλαβα! Η Παραφυάδα έχει πλαίσια με γόνο, πλαίσια με τροφές, και φυσικά βασίλισσα. Τι σκοπεύεις να χρεώσεις το μέλι στο πλαίσιο? Δεν πάει έτσι! Θα μου πεις «Δεν συμφέρει με τέτοιες τιμές μίστερ το να πουλώ παραφυάδες αν κάνω μια πραγματική κοστολόγηση στο κάθε τι!». Και θα συμφωνήσω μαζί σου 100%! Αλλά εδώ θα έχεις ξεχάσει κάτι βασικό, την χρειάζεσαι αυτή την πώληση γιατί δεν έχεις πολλές επιλογές (και δεν θέλεις να είσαι κάθε μέρα στα μελίσσια, και δεν θέλεις να αυξήσεις αριθμούς από μελίσσια, και δεν θέλεις να παίζεις τον ταρζάν πάνω στα δέντρα). Στην πραγματικότητα προσπαθείς με αυτή την τακτική να βγάλεις κέρδος από την ζημία (την δυνητική, αν σου σμηνουργήσουν αβέρτα).

 Όσο για το τι χαζά και φολκλόρ έχει στο μυαλό του ο καθένας εδώ δεν υπάρχουν και πολλά που μπορείς να κάνεις, παλιά θεωρούσαν οι Έλληνες ότι κάθε εισαγόμενο ήταν και ποιοτικά ανώτερο, τώρα θεωρούν ακριβώς το αντίθετο! Τι άλλαξε? Ένας Θεός ξέρει (μπορεί να έπιασε και η καμπάνια του 80 με τον Λαλάκη τον Εισαγόμενο!!! Ποιος ξέρει χα χα χα). Εσύ ως πωλητής πρέπει να τον πείσεις με τα επιχειρήματα σου για τις πλάνες του, ακριβώς όπως πείθεις και κάθε αγοραστή μελιού για τις δικές του πλάνες. Στην αγορά και εσύ είσαι ξέρεις τις δυσκολίες για κάθε τι, ιδίως με ένα καχύποπτο λαό σαν τον Ελληνικό (καχύποπτός, καχύποπτος, με οτιδήποτε είναι στο κοντινό του περιβάλλον μεν, αλλά αν βρεθεί ένας άγνωστος και του υποσχεθεί ότι δεν θα χρωστά τίποτα, δεν θα δουλεύει πολύ, θα αρπάζει αβέρτα χρήματα, θα έχει ένα σωρό προνόμια, χωρίς να πληρώνει τους αντίστοιχους φόρους, αμέσως θα πάει να τον ψηφίσει και με τα τέσσερα ποδάρια του δε!!!).  Σε τελική ανάλυση να τους λες «Μην πιστεύεις τον κάθε τυχαίο παπάρα που γράφει σε ομάδες και σε blogs, να διαβάζεις μόνο τον Αρκούδα και τις μελισσοιστορίες του, μπορεί και αυτός να είναι παπάρας αλλά μόνο τυχαίος δεν είναι!!!» Χα χα χα. 

214. Καλησπέρα Λάζαρε, 

 Το ξέρω ότι δεν έχεις πολύ ελεύθερο χρόνο αυτή την εποχή, αλλά και το ερώτημα το δικό μου επείγει... :) 

 Να στα πω από την αρχή. Ξεχειμώνιασα 5 μελισσάκια, 2 που αγόρασα και τα άλλα 3 από παραφυάδες που έκοψα τον Αύγουστο. Μία από τις παραφυάδες ξεχώριζε από τα υπόλοιπα 4 μελίσσια. Έφτασε στην περίοδο λίγο πριν τα χιόνια και ήταν ασφυκτικό δεκάρι.
Μάλιστα προόριζα αυτή τη βασίλισσα και για δότη για τη βασιλοτροφία που φέτος σκοπεύω να ξεκινήσω. Ουδέν καλόν αμιγές κακού όμως και δεν μπέρδεψα τη ρήση. Προφανώς το μελισσάκι αυτό είχε ακόμη γόνο στα τέλη Δεκέμβρη που έκανα οξαλικό σε όλα και την πάτησα. Έτσι κι αλλιώς όμως λίγο μετά ήρθε ο χιονιάς οπότε δεν είχα και άλλη επιλογή για εφαρμογή οξαλικού λίγο αργότερα π.χ. Το αποτέλεσμα ήταν το μελίσσι αυτό να μην καταφέρει ποτέ να απαλλαγεί από τη βαρρόα, να ξεχειμωνιάσει παρέα με τη βαρρόα και αρχές Φεβρουαρίου (οπότε και άρχισα να επιθεωρώ) να έχει μείνει ορφανό. Τα υπόλοιπα μελισσάκια απαλλαγμένα από τη βαρρόα να πηγαίνουν σφαίρα και αυτό καθηλωμένο χωρίς βασίλισσα και με αρκετή βαρρόα. Καταδικασμένο μελισσάκι, για συνένωση φυσικά ούτε λόγος, δεν υπήρχε καμιά λογική επιλογή διάσωσής του. Το μελισσάκι έκανε βασιλοκελί, βγήκε η νέα βασίλισσα, όλα καλά μέχρι εδώ. Περίπου 15 ημέρες από την εκκόλαψη της βασίλισσας ούτε ίχνος αυγού ή φρέσκου γόνου (παρά τον καλό καιρό) και μια βαρρόα κολλημένη στην πλάτη της. Η μόνη μου επιλογή εκείνη τη στιγμή ήταν να ευχηθώ να αργήσει να γονιμοποιηθεί η βασίλισσα (ώστε να μην αποκτήσει νέο γόνο, άρα και νέα βαρρόα το μελίσσι) και στο μεταξύ να περιμένω να αδειάσει το μελίσσι εντελώς από γόνο ώστε να κάνω μια δεύτερη εφαρμογή με οξαλικό οξύ. Η βιβλιογραφία φωνάζει ότι απαγορεύεται άνω της μίας εφαρμογής οξαλικού οξέος. Όμως δεν είχα άλλη επιλογή (δεν ήθελα να βάλω άλλα χημικά, ας το έχανα) έτσι κι αλλιώς ο τότε πληθυσμός ήταν γερασμένος οπότε δεν ποντάριζα σε αυτόν, εγώ ποντάριζα πως όταν με το καλό αρχίσει να γεννά η νέα βασίλισσα (αν αρχίσει) ο νέος λαός να είναι καθαρός από βαρρόα. Έτσι κι έγινε, έγινε η εφαρμογή με επιτυχία μάλιστα, καμία νεκρή μέλισσα στην είσοδο και μετά από μια εβδομάδα η βαρρόα εξαφανίστηκε από το χάρτη. Μετά από περίπου 10 ημέρες είδα και τον πρώτο γόνο (ένα μήνα και παραπάνω από την εκκόλαψή της!). Περίμενα να σφραγίσει για να είμαι σίγουρος ότι είναι γονιμοποιημένη και μάλιστα ο γόνος ήταν εργατικός! Η βασίλισσα γονιμοποιήθηκε μετά από περισσότερο του ενός μήνα σε πείσμα των διαβεβαιώσεων των προφητοδιδάσκαλων περί του αντιθέτου! Αυτή τη στιγμή το μελισσάκι είναι ένα δυνατό και ασφυκτικό 10ράκι. Τα υπόλοιπα δυνατά μου μελίσσια έχουν πάρει ήδη τρίτο όροφο αναμένοντας σε λίγες μέρες την πορτοκαλιά. Ένα όμως μελίσσι (από εκείνα που είχα αγοράσει και με προφανώς γριά βασίλισσα) δεν τραβάει είναι ακόμη δεκάρι και δε λέει να προχωρήσει στον όροφο που του έχω βάλει. 

 Η ερώτησή μου αφορά το δίλημμα που έχω. Να αφήσω τα 2 δεκαράκια να αναπτυχθούν και σε 2 μήνες από τώρα να τα πάω στον έλατο ή στην καστανιά οπότε και λογικά θα έχουν γίνει δυνατά διώροφα; Ή να τους κάνω συνένωση ώστε αντί για 3 δυνατά μελίσσια που θα εκμεταλλευτούν την πορτοκαλιά/λεμονιά να έχω 4; Αυτό είναι καθαρά θέμα επιλογής δικής μου θα μου πεις, αλλά αυτό που με αγχώνει είναι το εάν θα είναι επιτυχημένη η συνένωση δεδομένου ότι τα μελίσσια είναι γερά δεκάρια και τα δύο. Εάν τα αφήσω ως έχουν δε θα εκμεταλλευτώ από αυτά την πορτοκαλιά, όμως θα αναπτυχθούν κάργα από αυτή ώστε να είναι έτοιμα τον Ιούνιο. Αν όμως τα ενώσω τώρα θα εκμεταλλευτώ την πορτοκαλιά/λεμονιά και αμέσως μετά μπορώ να τα ξαναχωρίσω ώστε να τα ετοιμάσω και για τον έλατο τον Ιούνιο. Τί λες; Εσύ τί θα έκανες;

Mε εκτίμηση, 
******** ********
*****

Bears NestΠρώτα από όλα εγώ με πέντε μελίσσια δεν θα πήγαινα να κάνω συνενώσεις σε τόσο δυνατά μελίσσια χα χα χα. Καλά μην μασάς, είναι δυσκολότερη η συνένωση σε δυνατότερα μελίσσια αλλά δεν είναι και αδύνατη (πχ σαν να πάρει πες ο ΠΑΟΚ το πρωτάθλημα χα χα χα), μπορείς άνετα να κάνεις τις συνενώσεις αν θέλεις για να εκμεταλλευτείς την ανθοφορία της πορτοκαλιάς /Λεμονιάς αλλά να ξέρεις αυτή η ανθοφορία αν δώσει προκαλεί τρομερές σμηνουργίες** (με όσα αναφέρουν εδώ και χρόνια οι νότιοι μελισσοκόμοι) οπότε αυτό να το έχεις στα υπόψη. Φυσικά αν δεν δώσει η ανθοφορία θα έχεις και το αντίστοιχο κόστος (είτε να χάσεις σε ανάπτυξη, είτε να πάει λάθος μια συνένωση και να προκαλέσεις και ζημία μάλιστα). Μια πιο συμβατική τακτική θα ήταν να τα αφήσεις να εικοσαρίσουν για να πάς στα έλατα (η καστανιά δίνει σπάνια και σε λίγα μόνο μέρη, συνήθως το μέλι της βελανιδιάς πολλοί το περνάνε ως καστανιάς), μια ακόμα πιο συμβατική τακτική φυσικά για το επίπεδο εμπειρίας σου θα ήταν να πας κυρίως για αύξηση του ζωικού σου κεφαλαίου και του γνωστικού σου επιπέδου και όχι για τρύγους (ιδίως στα έλατα που είναι απαιτητική τοποθέτηση με πολλά ρίσκα και μικρές πιθανότητες μελιτωέκκρισης), φυσικά όμως και ο τρύγος είναι μέρος αυτού του που λέμε γνωστικό κεφάλαιο στην μελισσοκομία και πρέπει να το μάθεις και αυτό αργά η γρήγορα.

 Πάμε παρακάτω σε μερικές επισημάνσεις, στην βιβλιογραφία δεν απαγορεύεται η δεύτερη χρήση οξαλικού οξέως, απλώς υπάρχει πιθανότητα να κάνει τις μέλισσες νωχελικές και να μην μπορούν να πάρουν τις τροφές, ή έχει παρατηρηθεί να «κόψει» για ένα διάστημα η βασίλισσα την γέννα της (με επιφυλάξεις αυτό, μπορούν να είναι και άλλοι οι λόγοι που κόβει γέννα η βασίλισσα –με κυριότερη την παύση της νεκταροέκκρισης-).

 Επίσης ποτέ ένα μελίσσι δεν θα απαλλαγεί πλήρως από την βαρρόα, ακόμα και στις ιδανικότερες εργαστηριακές συνθήκες εφαρμογής του οξαλικού οξέως η αποτελεσματικότητα του έχει φτάσει μεν στο 98,5% αλλά όχι στο 100%.

 Άλλο σημείο που θα πρέπει να προσέξεις και είναι μια παρανόηση που την βλέπω κυρίως σε νότιους μελισσοκόμους που δεν μπορείτε να φανταστείτε τι απώλειες μπορεί να έχει ένας βόρειος μελισσοκόμος τον χειμώνα επειδή ξεγονεύουν τα μελίσσια του. Οι απώλειες από το ξεγόνεμα των μελισσιών τον χειμώνα είναι μεγαλύτερες από τις απώλειες μόνο από την βαρρόα! Οπότε μην βλέπεις το ότι δεν ξεγονεύουν τα μελίσσια σου ως πρόβλημα (γιατί σε γονεμένα μελίσσια το οξαλικό οξύ έχει αποτελεσματικότητα μόνο 70% και όχι 98,5%- που έχει παρατηρηθεί σε εργαστηριακές μετρήσεις και όχι σε κανονικές συνθήκες-) αλλά ως πλεονέκτημα. Αν ήσουν φέτος στον Βορρά θα άκουγες δεκάδες ιστορίες για μελισσοκομεία που από 70-80 μελίσσια πήγαν τον Μάρτιο στα 20-25 μελίσσια ή μελισσοκομεία των 25-30 μελισσιών να έχουν μείνει μόνο με 4-7 μελίσσια!

 Επίσης θεωρείς δεδομένες κάποιες νεκταροεκκρίσεις (πχ αυτή που σου έρχεται σε λίγες μέρες της πορτοκαλιάς/λεμονιάς) ναι αλλά αυτό δεν είναι δεδομένο. Πες σε λίγες μέρες ότι αρχίζει να βρέχει αβέρτα και να κάνει κρύο καλό, τι νομίζεις θα γίνει με την νεκταροέκκριση που περιμένεις? Θα δώσει? Ή θα δεις στην πράξη το αξίωμα που λέει ότι «τα δυνατά και όμορφα μελίσσια δυνατά και όμορφα καταρρέουν»? Καλά για τα έλατα δεν το αναφέρω καν! Εκεί και αν το ρίσκο είναι αυξημένο!

 Και για το τέλος κράξιμο! Ρε μαιμούνι τι σου έλεγα μόλις μου είχες κάνει τις πρώτες ερωτήσεις? Να αποφύγεις τις ομάδες και τους «φωστήρες» σε αυτές ε? Τι πήγες και έκανες? Έγινες μόνιμος θαμώνας σε αυτές και εσύ!!! Αχ μόνος μου τα λέω μόνος μου τα ακούω! Τελικά πρέπει να αφήσω μου φαίνεται τον Κίμ να πατήσει το πυρηνικό κουμπί!!! Χα χα χα.      

** Μην κάνετε λάθος εδώ, κάθε πολύ καλή νεκταροέκκριση μπορεί να προκαλέσει τρομερές σμηνουργίες!!! Δεν υπάρχουν "μαγικές" σμηνουργικές νεκταροεκκρίσεις, μόνο υπερβολικές νεκταροεκκρίσεις που οδηγούν σε σμηνουργίες υπό προϋποθέσεις (να μην υπάρχει χώρος στο μελίσσι, στο να μην είναι στα φόρτε της η βασίλισσα, να πετά χαρταετό ο Μελισσοκόμος χα χα χα)  

215. Καλημέρα Λαζαρε.

 Καταρχήν ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Μη ζητάς συγνώμη για αργοπορημένες απαντήσεις, το ξέρω ότι γίνεται πανικός αυτές τις μέρες (και τις επόμενες χαχα!).

 Αφορμή για αυτό το email είναι η ανοιξιάτικη ανομβρία. Γυρνώντας την προηγούμενη εβδομάδα από επιθεώρηση, είδα να ποτίζεται ο κάμπος με πυραυλάκια. Απρίλιος μήνας και αρχίσαμε τα ποτίσματα;

 Μπαίνω και κοιτάζω στατιστικά σταθμών σε 5 διαφορετικές περιοχές (********, ***********, ******, *******, *******) και τα συγκρίνω με τα περυσινά (που και πέρυσι θεωρείται "στεγνή" χρονιά). Βλέπω παντού μεγάλη μείωση στο επίπεδο βροχόπτωσης (πχ ******** πτώση 50%!)

 Μέχρι στιγμής από ανθοφορίες πάμε καλά, αλλά νομίζω εξαργυρώνουμε τις χιονοπτώσεις του χειμώνα.

 Μάρτιος - Απρίλιος ήταν πλούσιος. Με μηδενικό τάισμα τα μελίσσια έγιναν διώροφα αρκούδια. Αν δε βρέξει άνοιξη όμως, πώς θα κατεβούμε παλιούρι και λοιπές καλοκαιρινές νομές;

 Ο κάμπος είναι μια λύση με τα ποτιστικά χωράφια, αλλά ήθελα να τον αποφύγω. Δε το βλέπω όμως.

 Ίσως πάρω τα βουνά, που λόγω υψομέτρου, ο καιρός είναι πιο άστατος, οι βροχές πιο συχνές και η άνοιξη είναι πίσω, (αλλά η πρόσβαση μανίκι!).

 Από την άλλη, κοιτάζω τα στατιστικά σταθμών σε πιο μακρινούς νομούς, δυτικά, που το επίπεδο βροχοπτώσεων είναι γενικώς υψηλότερο, αλλά η απόσταση, οι ανιχνεύσεις σε μέρη άγνωστα είναι αποτρεπτικοί παράγοντες (δεν είμαι μελισσοκόμος - νομάδας... ακόμα χαχα!).

 Και μερικές ερωτήσεις (έτσι για να μη χανόμαστε μουχαχα!)

 1) Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, παρατήρησα μέλισσες να έχουν ένα πράσινο-κίτρινο-λαχανί χρώμα. Από ράντισμα είναι αυτό; Από γύρη μήπως; Γιατί εκείνες τις μέρες έδωσε γύρη το πουρνάρι και κάποια δέντρα (πχ μεσές).

 2) Έχω αρκετά μισοπατώματα. Ποιά είναι η χρήση τους γενικώς; Εγώ σκοπεύω να τα βάλω στις παραφυάδες που κόβω τώρα, αν προλάβουν να δεκαρίσουν μέχρι μέσα Ιούνη. Αλλά θέλω να χτίσω και αρκετά φύλλα σε μισοτέλαρα, γιατί τα πατωματάκια έχουν πολλές μαύρες κηρήθρες. Πώς προτείνεις να χτιστούν; Να τα βάλω τώρα σε κάποια διώροφα, σε μια καλή νεκταροέκκριση, πάνω από τον όροφο, σαν τρίτο πάτωμα; Ενδιάμεσα γόνοφωλίας και ορόφου; Ή να τα αφήσω να τα χτίσουν οι παραφυάδες στην καστανιά;

 3) Το κόψιμο παραφυάδων επηρεάζεται από τον καιρό; Δηλαδή αν τις επόμενες μέρες η πρόγνωση λέει βροχές-κρύο-αέρα, καλύτερα να γίνει το κόψιμο αφού βελτιωθεί ο καιρός ή δεν έχει σημασία; Θεωρητικά δεν έχει σημασία, αφού το μελίσσι είναι ορφανό, έχει έτοιμο βασιλικό κελί, το ζυμάρι και το κερόπανο του. Ο καιρός θα καθυστερήσει μόνο την πτήση της βασίλισσας για γονιμοποίηση. Ξεχνάω κάτι; 

Bears NestΑχχχχ εσύ θα με τρελάνεις!!! Πριν από μια εβδομάδα φοβόσουν για την πρόγνωση βροχής που θα έκοβε την ακακία (ενώ πριν από μερικές εβδομάδες ήσουν φορτσάτος για να κάνεις τοποθέτηση σε αυτές και σε έλεγα «κάλμα μαιμούνι») και σε συμβούλευα ψυχραιμία και να μην δίνεις και τόση βάση στα δελτία καιρού αλλά μόνο ότι βλέπεις πάνω στην κυψέλη, και τώρα πάλι χάνεις την ψυχραιμία σου τζάμπα και βερεσέ!!!! Είπαμε! Η βασική μελισσοκομική αρετή είναι η ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ (Δεν είναι η καρτερικότητα ρε μπάρμπα η βασική μελισσοκομική αρετή? Χα χα χα). Νωρίς είναι ακόμα για προβλέψεις, καμία ανθοφορία στον βορρά ακόμα δεν μας κρέμασε, τα μελίσσια πάνε τρένο. Ναι έχει καιρό να βρέξει, σε ικανοποιητικό βαθμό (σε μερικές περιοχές, σε άλλες έριξε καντάρια βροχής τον τελευταίο καιρό!) Αν πάει έτσι μάλλον στα πεδινά το άγριο τριφύλλι θα μας πει μπάι μπάι μαϊ ντάρλιγικ όπως και η αγριορίγανη, οκ δεν μπορούν να σου βγουν όλα! Ναι βαδίζουμε ακόμα με τις βροχές και τα χιόνια κυρίως του χειμώνα, πρέπει και να βρέξει και λίγο πριν από τα παλιούρια αν θέλουμε να συνεχίσουμε έτσι, πιθανότατα και θα βρέξει. Τέλη Απρίλη - αρχές Μάη είμαστε και όχι τέλη Ιούλη - αρχές Αύγουστου. Οπότε Ψυχραιμία! Καλά και τα στατιστικά από τους μετεωρολογικούς σταθμούς, αλλά το επιστημονικό όργανο που μετρά νεκταροέκκριση ονομάζεται μελίσσι! Χα χα χα.

  Πάμε στις απαντήσεις τώρα.

 1/ Γύρη Ελαιοκράμβης!!! Περπατά σαν πάπια, κοάζει σαν  πάπια, μοιάζει σαν πάπια, τι είναι? Θα σε πνίξω!!! Είσαι μέσα σε χιλιάδες στρέμματα ελαιοκράμβης σε πλήρη άνθηση εδώ και εβδομάδες, σου έρχονται πασπαλισμένες μέλισσες με κίτρινο-λαχανί ουσία πάνω τους, και ρωτάς τι είναι? Θα σε σκίσωωωωωω!!!! Χα χα χα.

 2/Τα μισοπατώματα τα κοτσάρεις σε μελίσσια δεκάρια (όταν είναι χτισμένα!) που δεν προλαβαίνουν να σηκώσουν ορόφους για να εκμεταλλευτούν παραγωγικά ανθοφορίες για να πάρεις μέλι από αυτά. Δεν είναι για να τα κοτσάρεις ως τρίτο όροφο σε εικοσάρια. Και εδώ θα σε πνίξω! Μου λες ότι δεν είσαι για τζάμπα έξοδα σε κυψέλες και μου αγοράζεις μισόροφους? Τζάμπανταν λεφτά δίνεις!!! Αλλά αφού τους πήρες θα τους χρησιμοποιήσεις. Κράτα και τις σκούρες τις κερήθρες θα σου χρειασθούν και αυτές (άλλωστε δεν είναι οι μισοόροφοι για γόνους αλλά κυρίως –ή και μόνο- για μέλια), κόβεις τα φύλλα κερήθρας τα κανονικά στην μέση για να τα κοτσάρεις στα μισοπλαίσια. Θα τα δώσεις σε δεκαράκια για να τα χτίσουν. Ούτε σε παραφυάδες, ούτε σε εικοσάρια. Το καθήκον μιας παραφυάδας είναι να αναπτυχθεί και μόνο, όχι να χτίζει, το καθήκον ενός εικοσαριού είναι να φέρει μέλι!!! Δεν θα σκίσεις ούτε το ένα ούτε το άλλο με καθήκοντα που δεν τους αρμόζουν. Τα δεκάρια χτίζουν.

 3/ Το κόψιμο των παραφυάδων δεν επηρεάζεται από τον καιρό, μάλιστα πρέπει να χρησιμοποιείς τον καιρό υπέρ σου όταν κόβεις παραφυάδες, προβλέπεις ένα κενό στις ανθοφορίες στο άμεσο μέλλον? Τότε και θα κόψεις, το κενό στις ανθοφορίες (και στην νεκταροέκκριση κυρίως) είναι νεκρός χρόνος, η αναμονή σε μια παραφυάδα μέχρι να εκκολαφθεί μια βασίλισσα, να πετάξει για γονιμοποίηση, και να αρχίσει να γεννά είναι και αυτός νεκρός χρόνος. Φρόντισε να ταυτίζονται αυτά τα δύο και θα γίνεις μάγκας, αν χάσεις το τάιμινγκ και παρατείνεις αυτούς τους νεκρούς χρόνους υπερβολικά ( Αθροιστικά καλύτερα )  ετοιμάσου να πας αντί για ταμείο στον κουβά! Χα χα χα.    


Σειρά "Απαντώ εκεί που δεν με σπέρνουν".
Μότσανος Λάζαρος


Σοχός 25/04/2017
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου