UA-50457385-1

Παρασκευή 14 Ιουλίου 2017

Πείτε μας πως κάνετε εσείς τρύγο?


 Πριν από μερικές ημέρες είχα πάει σε ένα προμηθευτή μου για να προμηθευτώ κουβάδες και βάζα για μέλι, μια που ήταν ζήτημα ημερών να γίνει ο τρύγος στο βελανίδι και δυστυχώς τα παραπάνω αναλώσιμα χρειάζονται όταν δημιουργείς αποθήκη για το μέλι σου (Δημιουργώ αποθήκη εννοώ να συσκευάσεις το μέλι σου σε συσκευασίες –κουβάδες, τενεκέδες- που να είναι εύκολο να αποκρυσταλλωθούν. Πχ το δοχείο ωρίμανσης δεν είναι κατάλληλο για μακροχρόνια αποθήκευση μελιού γιατί αν σου κρυσταλλώσουν σε ένα δοχείο 700-1000 κιλά μέλι άντε μετά να το αποκρυσταλλώσεις! Οπότε αποθηκεύεις μακροχρόνια το μέλι σου σε κουβάδες ή τενεκέδες και αποκρυσταλλώνεις μόνο όσο μέλι θα καλύψει την βραχυχρόνια ζήτηση σου. Έτσι διασφαλίζεις ότι δεν θα αποκρυσταλλώσεις περισσότερες από μια φορά το μέλι σου πριν το δώσεις στον τελικό καταναλωτή, οπότε δεν αυξάνει και το HMF).

 Εκεί καθώς μιλούσα με ένα παιδί που δούλευε στον προμηθευτή μου (μελισσοκόμος και ο ίδιος, και μάλιστα καλός, που προέρχεται και από μελισσοκομική οικογένεια) ήρθε ένας άλλος μελισσοκόμος και χωρίς να διευκρινίσει σε ποιον απεύθυνε το ερώτημα είπε «Πείτε μας πως κάνετε εσείς τρύγο». Στην αρχή δεν απάντησα μια που δεν ήξερα αν το ερώτημα ήταν για μένα ή για τον φίλο μου (που και αυτός εκείνο τον καιρό έκανε τρύγο). Αλλά αφού επέμενε μερικές φορές με περιπαικτικό τρόπο ο τρίτος μελισσοκόμος να θέτει το ίδιο ερώτημα απάντησα στο τέλος εγώ «Κάνουμε τρύγους φτύνοντας αίμα» και εκεί έληξα το θέμα (τι κακό αρκούδι αυτό!!! Ουχ ουχ ουχ αν το πιάσωωωωωω!!! Χα χα χα).

 Αλλά καθώς γύριζα από την Θεσσαλονίκη διαρκώς μου ερχόταν το ερώτημα στο νου μου, και πραγματικά έκατσα να βρω τους λόγους για τους οποίους κάποιοι κάνουν τρύγο και κάποιοι άλλοι όχι . Και έχοντας ως παράδειγμα την δική μου μελισσοκομική ζωή και εμπειρία αποφάσισα να κάνω μια λίστα από τους λόγους για τους οποίους κάνω εγώ τρύγους.

 Οπότε μετά από πολύ σκέψη θεωρώ ότι αυτοί είναι οι λόγοι για τους οποίους εγώ κάνω τρύγους.

Γιατί ο Αρκούδας κάνει τρύγους


- Ο Αρκούδας κάνει τρύγους γιατί τους ανοιξιάτικους μήνες (τους μήνες δηλαδή που δεν κάνεις τις μακρινές μετακινήσεις σου στην Χαλκιδική για πεύκα) έκανε κάθε εβδομάδα 850-950 χιλιόμετρα, και δαπανούσε 350-400 ευρώ σε καύσιμα κάθε μήνα.

- Ο Αρκούδας κάνει τρύγους γιατί ενώ δεν είχε ποτέ κάτω από 5 τοποθετήσεις μελισσοκομείων σε διαφορετικές περιοχές ήταν σχεδόν κάθε μέρα σε όλα τα μελισσοκομεία του και έκανε μια πλήρη επιθεώρηση σε κάθε κυψέλη κάθε πέντε μέρες (και έτσι έφτανε τα 850-950 χιλιόμετρα κάθε εβδομάδα).

- Ο Αρκούδας κάνει τρύγους γιατί έχει δείκτες  παντού και μόλις βλέπει ότι ένα μέρος δίνει μέσα σε μια – δύο ημέρες έχει μεταφέρει μελίσσια σε εκείνο το μέρος

- Ο Αρκούδας κάνει τρύγους γιατί ενώ έχει πλέον φτάσει σε ένα πολύ καλό επίπεδο εμπειρίας και γνώσεων φροντίζει να κρατά διαρκώς επαφή με τον δάσκαλο του είτε βοηθώντας τον στις μετακινήσεις, είτε σε οποιοδήποτε άλλη εργασία τον χρειασθεί, και του δίνει πληροφόρηση για κάθε τοποθέτηση του (σε βαθμό μάλιστα πλήρους αναφοράς! Χα χα χα), αλλά επίσης και ο δάσκαλος του, που εκτιμά όλα τα παραπάνω, του δίνει αντίστοιχες πληροφορίες για τοποθετήσεις που και εκείνος έχει κάνει. Και με αυτόν τον τρόπο διπλασιάζεται τουλάχιστο η γεωγραφική έκταση που έχει άριστη γνώση ο Αρκούδας σχετικά με το πώς πάνε μελισσοκομικά. Γιατί πρώτα από όλα εκτός από καλός μαθητής του δασκάλου του ο Αρκούδας φροντίζει να είναι και καλός φίλος.

- Ο Αρκούδας κάνει τρύγους γιατί έχει πάθει επικονδυλίτιδα και στα δύο χέρια του, έχει μόνιμη θλάση στον δεξιό του δελτοειδή όπως και στον αριστερό του τραπεζοειδή, εδώ και ενάμιση χρόνο δεν νιώθει την μισή δεξιά πατούσα του γιατί τραυμάτισε το νεύρο όταν παραπάτησε κουβαλώντας κυψέλες, έχει μόνιμο πόνο στο αριστερό του γόνατο που το χτύπησε πάνω στο πίσω παράπετο του τρέιλερ καθώς κουβαλούσε πάλι κυψέλες, έχει πόνους στους αστραγάλους καθώς αυξάνει η ημερήσια κόπωση, καθώς και διαρκείς υπογλυκαιμίες όταν ξεπερνά η εργασία μέσα στο μελισσοκομείο τις 7-8 ώρες την ημέρα.

- Ο Αρκούδας κάνει τρύγους γιατί από την πίεση της ημερήσιας εργασίας του και το άγχος για την κάθε τοποθέτηση ξυπνά μέσα στην νύχτα τρέχοντας προς το μπάνιο για να κάνει εμετό.

- Ο Αρκούδας κάνει τρύγους γιατί όταν είναι αγχωμένος σχετικά με την πορεία της μελισσοκομικής χρονιάς πάει και ηρεμεί μέσα στα μελισσοκομεία του άσχετα αν είναι μεσάνυχτα.

- Ο Αρκούδας κάνει τρύγους γιατί δεν ασχολείται με μελισσοκομικές θεωρίες και τα χαζά του διαδικτυακού (και όχι μόνο) μελισσοκομικού φολκλόρ αλλά μόνο με ότι βλέπει με τα μάτια του πάνω από μια κυψέλη.

- Ο Αρκούδας κάνει τρύγους γιατί δεν στερεί από τα μελίσσια του αυτά που με μεγάλη άνεση μπορεί να τα στερήσει από τον εαυτό του.

- Ο Αρκούδας κάνει τρύγους γιατί δεν έχει βάλει την μελισσοκομική του σκέψη και τον μελισσοκομικό του κύκλο σε ράγες, και διαρκώς ψάχνει για νέες τοποθετήσεις που η παραδοσιακή μελισσοκομική γνώση και εμπειρία που διδάχτηκε κανονικά θα έπρεπε να τον αποτρέπει να τις κάνει.

- Ο Αρκούδας κάνει τρύγους γιατί όταν τελειώνει κάθε μελισσοκομική χρονιά κοιτάει το τι έχει κάνει λάθος με έντιμη και ειλικρινή ματιά και προσπαθεί να το διορθώσει την επόμενη μελισσοκομική χρονιά.

- Ο Αρκούδας κάνει τρύγους γιατί κάθε ευκαιρία για νέα αλλά αξιόπιστη γνώση, για νέο υλικό, για νέα τοποθέτηση την εκμεταλλεύεται στο έπακρο.

- Ο Αρκούδας κάνει τρύγους γιατί γνωρίζει ότι τις ελλείψεις του σε κεφάλαιο μπορεί να τις υποκαταστήσει με εργασία και το κάνει.

- Ο Αρκούδας κάνει τρύγους γιατί ξέρει ότι το κυνήγι της νεκταροέκκρισης συνήθως είναι αποτυχημένο, και φροντίζει να ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο αποτυχίας, έχοντας πολλαπλές τοποθετήσεις σε διαφορετικές περιοχές και ανθοφορίες.

 - Και για το τέλος ο Αρκούδας κάνει τρύγους γιατί είναι εθισμένος στην μελισσοκομία χειρότερα και από ότι τοξικομανής με τα ναρκωτικά!

 Και φυσικά μια που Αρκούδας μιλά πάντα με αποδείξεις όποιος δεν πιστεύει τα παραπάνω του συνιστώ να διαβάσει τις παρακάτω αναρτήσεις του blog για να πειστεί.

Αναρτήσεις γιατί ο Αρκούδας κάνει τρύγους






 Αυτοί παίδες θεωρώ ότι είναι οι λόγοι για τους οποίους εγώ κάνω τρύγους, την επόμενη φορά που κάποιος από εσάς έχει την αντίστοιχη απορία το μόνο που έχει να κάνει για να πετύχει τους τρύγους που πετυχαίνω εγώ είναι να κάνει όλα τα παραπάνω. Επιτυχία εγγυημένη κατά 100% χα χα χα.

 Μέχρι τον επόμενο τρύγο…….


 Adios Amigos Locos



Σειρά "Απαντώ εκεί που δεν με σπέρνουν".















Μότσανος Λάζαρος

Σοχός 14/7/2017

2 σχόλια:

  1. Παρ'ότι φοβάμαι πως θα αντιδράσει το τρελό αρκούδι στους επαίνους μου (δεν τους σηκώνει) για τις αναρτήσεις του, σήμερα με αφορμή αυτή την ανάρτηση θα τολμήσω και θα πω:
    Να Ένας Έλληνας που απο εσωτερική παρόρμηση διάλεξε τον πολύ δύσκολο δρόμο της ευτυχισμένης ζωής που θέλει κόπο, πόνο, λύπη και βάσανο.
    Θέλει καθημερινό ηρωισμό και γενναιότητα.
    Ξέρω Αρκούδι ότι τα παραπάνω για σένα είναι επικίνδυνες κολακείες νομίζω όμως ότι στη σημερινή ζοφερή Ελλάδα πρέπει να φανερώνουμε τα μυστικά της καλής ζωής.
    Θοδωρής απο Βόλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι έπαινοι είναι επικίνδυνοι γιατί τρέφουν τον εφησυχασμό και αμβλύνουν την εγρήγορση! Για να βαδίζεις συγκεντρωμένος προς τον στόχο σου θα πρέπει να μένεις προσγειωμένος στην πραγματικότητα και πεινασμένος για αποτελέσματα, και οι έπαινοι δεν σε βοηθούν ούτε στο ένα ούτε στο άλλο.

      Δεν ξέρω αν ο δρόμος μου είναι ένας πιο ευτυχισμένος δρόμος αλλά είμαι σίγουρος ότι είναι ένας δύσκολος και επίπονος δρόμος, αλλά επίσης είναι και ο δρόμος με τις λιγότερες εξαρτήσεις και τους πιο ανώδυνους συμβιβασμούς. Συμβιβασμούς που σου αμαυρώνουν την ψυχή και σου βαραίνουν το βλέμμα σου όταν αντικρίζεις τον καθρέπτη.

      Και ναι πρέπει να φανερώνουμε στην Ελλάδα της κρίσης και το πόσο δύσκολος μπορεί να είναι ο δρόμος της σκληρής προσπάθειας, της προσπάθειας χωρίς εξωτερική βοήθεια, της προσπάθειας που ορίζεται από περιορισμένους και μόνο πόρους και δυνατότητες.

      Χρέος σε όσους γνωρίζουν αυτόν τον δρόμο να τον παρουσιάζουμε ακριβώς όπως είναι. Και για να βοηθήσουμε όσους είναι διατιθέμενοι να τον ακολουθήσουν παράλληλα μαζί μας. Αλλά και για να διατηρήσουμε ζωντανή την μνήμη του και για όσους θα τον ακολουθήσουν στο μέλλον, όπως και για αυτούς που θα θελήσουν να τον μελετήσουν για να δουν, αν τελικά κατορθώσει η χώρα μας να βγει από το τέλμα, τι ήταν αυτό που την έβγαλε, καθώς πως ήταν αυτοί οι αφανείς πρωταγωνιστές (εγώ και εκατοντάδες χιλιάδες σαν και μένα), τι υπόμεναν, τι τους φόβιζε, τι τους κινούσε, και τι ονειρεύονταν.

      Εκατοντάδες χιλιάδες όλοι μας που ορίζουμε την μοίρα μας με τις πράξεις μας, και ξεπερνάμε την θυματοποίηση που επιβάλει ως κυρίαρχη ιδεολογία η κοινωνία μας. Η μεγάλη αλλαγή θα γίνει με εκατοντάδες χιλιάδες μικρές πράξεις και όχι με ατελείωτα μεγάλα λόγια.

      Εκατοντάδες χιλιάδες που ατενίζουν το μέλλον με οργή που θα μεταφραστεί σε πράξεις δημιουργίας και μόνο. Ένας μέσα από τις εκατοντάδες χιλιάδες και εγώ. Τίποτε λιγότερο τίποτε περισσότερο.

      Διαγραφή