UA-50457385-1

Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018

Ιδιώτης σημαίνει Ηλίθιος



 Σήμερα παίδες θα σας δώσουμε ένα οδηγό (μπούσουλα) επιχειρημάτων απέναντι σε κάθε ένα που αποστασιοποιείται από τα κοινά θεωρώντας και ότι δεν είναι ικανή η κοινωνία των Ελλήνων να δράσει συλλογικά και αποτελεσματικά απέναντι στα κοινά μας προβλήματα. Όπως και θεωρεί ότι η αλλαγή μιας κοινωνίας θα έρθει αποτελεσματικότερα από τις προσωπικές αλλαγές που θα κάνει ο καθένας στην δική του την ζωή. Και μόνο εάν έχει ταυτόχρονα συμβεί επίσης σε πολλούς ακόμα συμπολίτες μας το ίδιο, και οι οποίοι θα αποτελέσουν μια κρίσιμη μάζα που θα έχει το ειδικό βάρος, δύναμη (ή και αδράνεια!) και μαζικότητα, θα επιφέρουν τις αλλαγές που είναι χρήσιμες και σωστές για την δεδομένη στιγμή και ανάγκες της κοινωνίας.

 Προφανέστατα αυτές είναι αναρχικές και Νιτσεϊκές απόψεις που επ ουδενί λόγο δεν θα πρέπει να εδραιωθούν στο θεωρητικοστοχαζόμενο και δημοκρατικό Ελληνικό Γένος και Έθνος, και θα πρέπει να καταπολεμηθούν εν  την γέννηση τους με μια ενδεδειγμένη επιχειρηματολογία που θα πηγάζει από την πλούσια και δημοκρατική παράδοση της χώρας μας.

 Οπότε ας αρχίσουμε την πνευματική καθοδήγηση που θα οδηγήσει στον εξοστρακισμό κάθε ενός που αποσκοπεί να σταματήσει μια διαδικασία διαλόγου και ατέρμονης ανταλλαγής συλλογισμών και επιχειρημάτων που θα τελειώσει λίγο μετά από τον θερμοδυναμικό θάνατο του γνωστού μας σύμπαντος!

 Και αρχίζουμε την επιχειρηματολογία μας με μια λέξη (αντιδάνειο) από μια ξένη γλώσσα, τα αγγλικά συγκεκριμένα, και αυτή η λέξη είναι η λέξη idiot. 

 Η λέξη idiot στα αγγλικά  σημαίνει ηλίθιος ή πνευματικά ανίκανος και βγαίνει από την ελληνική λέξη ιδιώτης. Και υπάρχει μια ιστορία σχετικά με το πώς έγινε αυτή η σύνδεση ανάμεσα στις δύο λέξεις, και αρχίζει αυτή η σύνδεση στην Αρχαία Αθήνα, την γενέτειρα της δημοκρατίας (της άμεσης δημοκρατίας μάλιστα! Της δημοκρατίας που οι αποφάσεις του Δήμου (πόλης – κράτους) έβγαιναν με καθολική ψηφοφορία όλων των πολιτών της πόλης, και όχι μέσω ψηφοφοριών των εκλεγμένων αντιπροσώπων τους (έμμεση ή αντιπροσωπευτική δημοκρατία που έχουμε σήμερα)), όπου και επιβαλλόταν όλοι οι πολίτες να ασχολούνται ενεργά με τα κοινά του Δήμου (πόλης-κράτους) δηλαδή να συμμετέχουν στις συνελεύσεις του Δήμου και να αναλάμβανουν αξιώματα, και ορίζονταν ως πολίτες. 

 Σε αντιδιαστολή με όσους δεν ασχολούνταν με τα κοινά, και αποσκοπούσαν περισσότερο στο να επικεντρωθούν στον εαυτό τους και στις υποθέσεις τους, και αυτούς τους αποκαλούσαν ιδιώτες.

 Μάλιστα με τα χρόνια αυτή η λέξη απέκτησε ιδιαίτερα προσβλητική σημασία, όποτε και σε αρκετές γλώσσες μεταφράστηκε αυτή η λέξη ως idiot δηλαδή ηλίθιος! Δηλαδή σύμφωνα με τους Αρχαίους Αθηναίους ο άνθρωπος γεννιέται αδαής, ανίδεος, μια που δεν έχει κοινωνική συνείδηση, και λειτουργεί ως ιδιώτης. Και με την παιδεία και την μόρφωση αποκτά την κοινωνική και πολιτική συνείδηση, οπότε εξελισσόταν σε κάτι το ανώτερο, δηλαδή σε πολίτη!    

 Οπότε Ιδιώτης σημαίνει Ηλίθιος! Και το είπανε αυτοί που δημιούργησαν την Δημοκρατία! Και μάλιστα την Άμεση Δημοκρατία!

 Και όταν λέμε Άμεση Δημοκρατία σημαίνει όλοι ήταν στην Αθήνα πολίτες και αποφάσιζαν με καθολική ψηφοφορία για κάθε θέμα που τους αφορούσε ε?  

 Ε όχι ακριβώς! 

 Το δικαίωμα του πολίτη και την συμμετοχή τους στην συνέλευση του Δήμου το είχαν μόνο όσοι άρρενες είχαν εκπληρώσει την διετή στρατιωτική υποχρέωση τους προς την πόλη (18ο -20ο έτος της ηλικίας τους). 

 Δηλαδή οι γυναίκες δεν ήταν πολίτες ε? 

 Τσούκ!

 Ούτε και όσοι ήταν ανήλικοι ε?

 Ναι, ούτε και αυτοί.

 Όσοι ήταν μέτοικοι (αυτοί που κατοικούσαν στην Αθήνα αλλά δεν ήταν Αθηναίοι στην καταγωγή, ή σε ορισμένες εποχές δεν είχαν και τους δύο γονείς από την Αθήνα) ήταν πολίτες?

 Τσούκ δεν ήταν και αυτοί!

 Όσοι ήταν δούλοι ήταν πολίτες?

 Τσούκ ούτε και αυτοί ήταν!

 Και δεν μου λες ρε Μπάρμπα τότε, πόσοι ήταν οι πολίτες στο σύνολο όσων κατοικούσαν στην Αθήνα?

 Έχει υπολογισθεί ότι σε πληθυσμό 300,000-330,000 περίπου 10,000 ήταν οι μέτοικοι, 80,000 οι δούλοι, 50,000 οι ελεύθεροι πολίτες. 

 Δηλαδή από τους 300,000 κατοίκους μόνο οι 50,000 αποφασίσανε στις συνελεύσεις τους και εκλέγονταν στα δημόσια αξιώματα?

 Τσούκ! 

 Στην Εκκλησία του Δήμου όπου γίνονταν οι συνελεύσεις του Λαού το κατώτερο όριο απαρτίας ήταν τα 6,000 άτομα, το οποίο έγινε και το ανώτερο όριο συμμετοχής όταν άρχισαν να αμείβονται όσοι συμμετείχαν στις συγκεντρώσεις της εκκλησίας του Δήμου και υπήρχε πληθώρα προσφοράς συμμετοχής σε αυτές (αλλά και όχι και τα απαραίτητα χρήματα για να πληρωθούν όλοι οι ελεύθεροι πολίτες).

 Δηλαδή στην Αμεσοδημοκρατία αποφασίσανε για 300,000 κατοίκους μόνο 6,000 πολίτες? Δηλαδή μπορούσε μια ισχνή πλειοψηφία 3,500 ελεύθερων πολιτών από τους 300,000 κατοίκους να αποφασίσει για θέματα όπως ένας πόλεμος? Ένας στους εκατό δηλαδή?

 Ναι! Δεν είναι θαυμάσιο και άκρως δημοκρατικό αυτό?

 Δημοκρατικότατος Λαός οι Αρχαίοι Αθηναίοι!

 Οπότε Ιδιώτης σημαίνει Ηλίθιος σύμφωνα με ένα τόσο δημοκρατικό λαό! 

 Έστω! Τουλάχιστο με την αμεσοδημοκρατία τους προφανέστατα οι Αρχαίοι Αθηναίοι θα δημιούργησαν μια ευνοούμενη κοινωνία που θα μακροημέρευσε και θα κυριάρχησε σε όλο τον Ελλαδικό χώρο, χάρη σε μια σειρά ορθών και σοφών αποφάσεων που τις έπαιρναν οι σοφοί ελεύθεροι πολίτες ε?


 Ε όχι ακριβώς!


 Υπήρξαν και μερικές όχι και τόσο ορθές και σοφές αποφάσεις με κάποιες βαρυσήμαντες αρνητικές συνέπειες για την Αθηναϊκή δημοκρατία!


 Δηλαδή? Σαν τι?


 Χμμμμ! Κάτσε να θυμηθώ μερικά τέτοια παραδείγματα λανθασμένων αποφάσεων της Αθηναϊκής δημοκρατίας μέσω της Εκκλησίας του Δήμου από ψηφοφορίες των σοφών ελεύθερων πολιτών.


 Α ναι!


 Ας αρχίσουμε!



 Η Σικελική εκστρατεία όπου παρόλες τις αρχικές επιτυχίες των Αθηναίων χάσανε τελικά τεράστιο πλήθος στρατιωτών και δύο στόλους, και δώσανε την πρωτοβουλία των κινήσεων πλέον στην Σπάρτη, οι οποίοι με την βοήθεια των Περσών ναυπήγησαν στόλο και απειλούσαν τις αθηναϊκές αποικίες.

 Η καταδίκη των 8 στρατηγών που φέρανε την νίκη στην ναυμαχία των Αργινουσών, και ότι δεν δέχτηκαν την ειρήνη αμέσως μετά που πρότειναν οι ηττημένοι Σπαρτιάτες με αποτέλεσμα σε 1,5 μόλις χρόνο κάτω από την καθοδήγηση του Λύσανδρου οι Σπαρτιάτες με τα λεφτά των Περσών να πετύχουν την αποφασιστική νίκη στην θέση Άργος ποταμοί στον Ελλήσποντο όπου υπήρξε η ολική απώλεια του στόλου των Αθηναίων, την εγκατάλειψη της Αθήνας από τους περισσότερους συμμάχους της, και το οριστικό γκρέμισμα των τειχών των Αθηνών ως όρος της παράδοσης τους. 

 Ε καλά! Αυτά έγιναν στην διάρκεια των πελοποννησιακών πολέμων και όσο ήταν ακόμα ανώριμη η Αθηναϊκή δημοκρατία, μετά δεν νομίζω να εξακολούθησαν να κάνουν τόσο χοντρά λάθη ένας τόσο σοφός λαός ελεύθερων πολιτών ε?

 Ε όχι ακριβώς, υπήρξε και συνέχεια στα λάθη!

 Ο πόλεμος ενάντια στους Μακεδόνες του Φιλίππου, όπου καθαρά η τρομερή ρητορική ικανότητα του Δημοσθένη έπεισε τους Αθηναίους να πολεμήσουν τον Φίλιππο, που οδήγησε στην ήττα τους (μαζί με τους συμμάχους τους Θηβαίους και Σία) στην Χαιρώνεια και την εδραίωση της Μακεδονίας ως κυρίαρχη δύναμη στον Ελλαδικό χώρο (αφού μετά από τρία χρόνια εξεγέρθηκαν Αθηναίοι και Θηβαίοι ενάντια στον Αλέξανδρο με αποτέλεσμα την πλήρη καταστροφή της Θήβας και την άμεση συνθηκολόγηση της παλαιά κραταιής Αθήνας)!

 Είδες ορθές και σοφές επιλογές η εκκλησία του Δήμου στην Αθήνα?

 Σοφός λαός οι Αρχαίοι Αθηναίοι!

 Οπότε Ιδιώτης σημαίνει Ηλίθιος σύμφωνα με ένα τόσο σοφό λαό!

 Τουλάχιστο η παιδεία που είχαν ως πολίτες τους δημιούργησε ένα ηθικό πλαίσιο αξιών που τους ανύψωσε ως ανθρώπους με ευρύτατη συναίσθηση του κοινωνικού τους χρέους ως Έλληνες και την προάσπιση του Ελληνικού Γένους ως σύνολο ε?

 Εεεεεεεεε!!! Όχι ακριβώς!

 Δηλαδή?

 Ε να! Υπάρχει και ο Διάλογος Ανάμεσα στους Αθηναίους και των Μιλιών (πατήστε τον σύνδεσμο και θαυμάστε πνεύμα αθάνατο που δίδαξαν σε αυτή την περίπτωση οι Αθηναίοι!) που αναφέρει ο Θουκυδίδης, και αποτελεί ένα ιστορικό παράδειγμα κυνισμού της εξουσίας του δυνατού προς τον αδύναμο, και της απροκάλυπτης επιδίωξης του συμφέροντος της Αθήνας έναντι κάθε συλλογικού συμφέροντος του Ελληνικού Γένους. Προτάσεις όπως η παρακάτω "αφού ξέρετε και ξέρουμε ότι κατά την κρίση των ανθρώπων το δίκαιο λογαριάζεται  όταν υπάρχει ίση δύναμη για την επιβολή του κι ότι,  όταν αυτό δε συμβαίνει, οι δυνατοί κάνουν ό,τι τους επιτρέπει  η δύναμή τους κι οι αδύναμοι υποχωρούν κι αποδέχονται" αποτελούν ακόμα μια αθάνατη κληρονομιά που άφησε η Δημοκρατική Αθήνα και θα ήθελαν να την ξεστομίσουν πρώτοι πολλοί ηγέτες στην Ιστορία όπως ο Χίτλερ, ο Τζέκινς Χαν, ο Αττίλας κ.α. 

 Ηθικός Λάος όμως κατά τα άλλα οι Αρχαίοι Αθηναίοι!

 Οπότε Ιδιώτης σημαίνει Ηλίθιος σύμφωνα με ένα τόσο ηθικό λαό!

 Τουλάχιστο μέσα στην Αθηναϊκή Δημοκρατία άνθησαν οι επιστήμες και οι τέχνες! Ένα σωρό μεγάλοι άντρες ανδρώθηκαν και καλλιτεχνήματα δημιουργήθηκαν μέσα σε αυτό το περιβάλλον ελεύθερων πολιτών που μετείχαν της πολιτικής παιδείας και δεν ήταν Ιδιώτες!

 Ναι αυτό ήταν Αληθές!!!

 Για πες μου ως παράδειγμα ποιον θεωρείς τον μεγαλύτερο άνδρα του πνεύματος στην Αθήνα?

 Χμμμμ, υπήρχαν πολλοί αλλά αν ήταν να καταλήξω σε έναν θα έλεγα τον Σωκράτη, δάσκαλο του Πλάτωνα, που ήταν δάσκαλος του Αριστοτέλη. Χωρίς αυτόν δεν θα είχαν αναδειχθεί και όλες αυτές οι εμβληματικές μορφές του Ελληνικού Πνεύματος!!!

 Ααααα να μπράβο! Ο Σωκράτης!!! Υποθέτω ένα τόσο λαμπρό πνεύμα θα ήταν άξιο θαυμασμού και εκτίμησης στην Αρχαία Αθήνα ε?

 Εεεεεεεεεε!!! Όχι ακριβώς!

 Γιατί? Τι έγινε με τον Σωκράτη στην Αθήνα?

 Εεεεε όχι και τίποτα σοβαρό! Μην νομίζεις! Ψιλοπράματα! Απλώς κάποια στιγμή η εκκλησία του Δήμου αποφάσισε να θανατωθεί ο Σωκράτης γιατί διέφθειρε τους νέους με ιδέες που δεν αποδέχονταν η πλειοψηφία των ελεύθερων πολιτών, και τον ανάγκασαν να πεθάνει πίνοντας κώνειο! 

 Οκ! Ας το καταπιούμε και αυτό! Τουλάχιστο οι οικονομικές δομές που δημιούργησε η Αθηναϊκή δημοκρατία ήταν ικανές να χρηματοδοτήσουν παγκόσμια αριστουργήματα όπως η Ακρόπολη των Αθηνών ε?

 Εεεεεε ούτε και αυτό είναι τόσο σωστό!

 Δηλαδή?

 Ε! Ναααααααα! Τα λεφτά που χρηματοδότησαν την κατασκευή της Ακρόπολης ήταν τα τεράστια χρηματικά ποσά που κατάσχεσαν οι Αθηναίοι από το κοινό της Δήλου (Το ταμείο της Δηλαϊκής Συμμαχίας), που ήταν πόροι που πρόσφεραν οι σύμμαχοι των Αθηναίων μετά το τέλος των Περσικών πολέμων, και σκοπό είχαν την κοινή άμυνα τους απέναντι σε μια μελλοντική εκστρατεία των Περσών ενάντια τους!

 Κατά τα άλλα όμως οι Αρχαίοι Αθηναίοι εκτιμούσαν το Ανεξάρτητο και Ερευνητικό πνεύμα, την Επιστήμη, και τον Πολιτισμό!

 Οπότε Ιδιώτης σημαίνει Ηλίθιος σύμφωνα με ένα τόσο καλλιεργημένο λαό!

 Αχχχχ με άγχωσες με αυτά και αυτά! Τουλάχιστο υποθέτω η Αθήνα παρέμεινε μια τεράστια μεγαλούπολη που έκανε αισθητή την παρουσία της για χιλιετίες στον Ελλαδικό χώρο ε?

 Ε! Ούτε και αυτό είναι αληθές! Στην πραγματικότητα η Αθήνα παράκμασε γοργά, και σταδιακά έχασε τόσο το μέγεθος της, τον πληθυσμό της, και την σημασία της, έτσι ώστε κατά την Απελευθέρωση της από τους Τούρκους και την ονομασία της ως πρωτεύουσα του Νέου Ελληνικού Κράτους να αποτελεί ένα χωριουδάκι μερικών χιλιάδων κατοίκων, κυρίως αρβανίτικης καταγωγής, που δεν ξέρανε καν την σημασία των αρχαίων της Ακρόπολης που δέσποζε πάνω από το χωριό τους.

 Ναι αλλά ήταν σπουδαίοι διαχρονικά οι Αθηναίοι!

 Οπότε Ιδιώτης σημαίνει Ηλίθιος σύμφωνα με τόσο σπουδαίο διαχρονικά λαό!

 Τουλάχιστο όμως από την απελευθέρωση και μετά υποθέτω θα έμαθαν πολλά οι σύγχρονοι Αθηναίοι από τα λάθη της Αρχαίας Αθήνας και η δημοκρατία που χτίσανε σε γερά πλέον θεμέλια θα οδήγησε το Ελληνικό κράτος σε ευημερία και καλοδαιμονία ε?

 Ε ούτε και αυτό είναι τόσο σωστό! Το Ελληνικό Έθνος μαστίζεται τις τελευταίες εκατονταετίες από διαδοχικές χρεοκοπίες, εμφυλίους και μη πολέμους, καθώς και περιόδους δικτατοριών! Ωστόσο τα τελευταία χρόνια υπάρχει ειρήνη και δημοκρατική διακυβέρνηση με ομαλές εναλλαγές κυβερνήσεων στην εξουσία με δημοκρατικές διαδικασίες!


 Οπότε θα πρέπει να έχει μεγαλουργήσει ένα τέτοιο δημοκρατικό κράτος με ενεργούς στα πολιτικά πολίτες ε?


 Χμμμμμ! Και εδώ λιγάκι δεν μας τα είπε καλά η δημοκρατία, βλέπεις τα τελευταία τριάντα - τριάντα πέντε χρόνια εναλλασσόταν κυβερνήσεις που συγκέντρωναν υψηλότατα ποσοστά ψήφων (και μάλιστα τα δύο κυβερνώντα κόμματα είχαν σχεδόν το 90% των ψήφων) με υψηλή συμμετοχή ενεργών πολιτών. 


 Αλλά πορόλη την δημοκρατική και σοφή διακυβέρνηση σε μια κοινωνία ενεργών πολιτών αυτό οδήγησε στην μεγαλύτερη οικονομική κατάρρευση του Ελληνικού κράτους στην Ιστορία! Με αποτέλεσμα να υποφέρει ο λαός, να έχει υποβαθμιστεί ραγδαία και δριμύτατα το βιοτικό του επίπεδο, να έχει αναγκαστεί να μεταναστεύσει ένα τεράστιο μέρος του πληθυσμού για μια νέα και καλύτερη ζωή σε άλλα κράτη, και να ζούνε οι υπόλοιποι ένα διαρκή εφιάλτη χωρίς προφανές φως στην άκρη του τούνελ που βρίσκονται!


 Αλλά κατά τα άλλα έχουμε μάθει τόσα από τα λάθη των Αρχαίων Αθηναίων!


 Τόσα πολλά που μπορούμε με αλαζονεία σε βαθμό ύβρις και θράσος υπέρμετρο να λέμε όπως και αυτοί.


 Ιδιώτης σημαίνει Ηλίθιος!!! 



 Άντε γεια σας και χαρά σας, Πολίτες!!!


 Χα χα χα.




Μότσανος Λάζαρος

Ιδιωτιστάν 27/1/2018



2 σχόλια:

  1. Όλη η τέχνη είναι στο μαγείρεμα. Κι όλα τα ζωντανά νοστιμίζουν. Μόνο να υπάρχει πληθώρα, για να μην πεινάμε. Και το μέλι πάντα από πάνω και ωμό. Πότε θα 'ρθει κι η δική μου η ώρα να χορτάσω κάποιον συνάθρωπο...Μπράβο Λάζαρε γενικότερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μην μασάς θα έρθει και η ώρα για αυτό, μην ξεχνάς "Η Ρώμη δεν χτίστηκε σε μία μέρα", υπομονή και επιμονή απλώς.

      Διαγραφή