UA-50457385-1

Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018

Μικρές κλέφτρες πρόπολης



 Και ακόμα μια μικρή ανάρτηση μελισσοκομική σχετικά με την συμπεριφορά των μικρών κιτρινόμαυρων κυρών μας, που έχει παρατηρηθεί από εμένα, και καλό είναι και να την παρουσιάσω και σε εσάς αλλά και να βρίσκεται στο αρχείο αναρτήσεων του blog εάν χρειασθεί στο μέλλον κάποιος να το συμβουλευτεί εάν θέλει να ερευνήσει παρόμοιες συμπεριφορές των μελισσιών μας.

 Το περιστατικό αυτό έχει συμβεί κατά την διάρκεια των τρύγων του πρώτου χεριού του πεύκου φέτος όπως παρουσιάζονται στην ανάρτηση του blog Αχχχ αυτά τα μπερεκέτια! όταν τα μελίσσια σε συνθήκες μειωμένης νεκταροέκκρισης ήταν νευρικά και στα πρόθυρα λεηλασίας.

 Εκεί παρατήρησα στις ντάνες με τους άδειους ορόφους τις μέλισσες όχι μόνο να πάνε να συλλέγουν την πρόπολη από αυτούς (κάτι που το έχω ξαναδεί, και το έχω χρησιμοποιήσει για να καθαρίσουν από πρόπολη οι μέλισσες αερισμούς από παλιού τύπου κυψέλες, τροφοδότες οροφής ή και μελισσοκομικά μπουκάλια, και γενικώς μελισσοκομικός εξοπλισμός που έχει πρόπολη επάνω του και θέλει καθάρισμα. Μέσα σε ελάχιστες μέρες είναι ικανές οι μέλισσες ενός μελισσοκομείου να σε απαλλάξουν από πολύ εργασία καθαρίζοντας τα πάντα) αλλά και να παρουσιάζουν συμπτώματα λεηλασίας μεταξύ τους προσπαθώντας εκτός από το να συλλέξουν την πρόπολη από τους ορόφους να προσπαθούν  να αρπάξουν και  την πρόπολη που ήδη είχαν συλλέξει άλλες μέλισσες από τα πίσω πόδια τους!!!

 Αυτό δεν είναι κάτι που το βλέπεις τόσο συχνά, και σε βάζει σε σκέψη μήπως οι συνθήκες λεηλασίας τις έκανε  τόσο επιθετικές ακόμα και  στον τόπο συλλογής τους (συνήθως οι μέλισσες  στους τόπους συλλογής νέκταρος, γύρης, πρόπολης, δεν είναι επιθετικές -εάν ήταν και εκεί επιθετικές δεν θα μπορούσες ούτε βόλτα να κάνεις στην εξοχή! Χα χα χα- αλλά είναι επιθετικές πολύ κοντά στην φωλιά τους, ιδίως σε συνθήκες λεηλασίας). Και αμέσως μετά έρχονται και δεύτερες σκέψεις, μήπως το ότι οι όροφοι που έμειναν γυμνοί στις ορέξεις των μελισσών ήταν αυτοί που έδωσαν το έναυσμα για την λεηλασία (μια που πλαίσια με μέλι ή και ακόμα άδεια πλαίσια δεν ήταν ακάλυπτα, και φυσικά δεν χρησιμοποιήθηκαν τρυγημένα και απομελισμένα πλαίσια για να μπουν πίσω στις κυψέλες).


 Και φυσικά μια που ήταν πλήρως απασχολημένες οι κυρές μας ήταν η τέλεια ευκαιρία για να βγάλω μερικές δεκάδες υπερβολικά κοντινές και καθαρές φωτογραφίες τους. Και θα τις μοιραστώ φυσικά μαζί σας. 

 Φυσικά θα μου πείτε "Ρε φίλε έκανες εκείνη την στιγμή τρύγο, τα μελίσσια ήταν νευρικά στα όρια της λεηλασίας, και εσύ έβγαζες φωτογραφίες από τις κλέφτρες?". 

 Ναι! Ακριβώς! Πολλές φορές το να λειτουργείς και ως blogger βάζει σε δεύτερο επίπεδο την ίδια την εργασία σου! Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να συνειδητοποιήσετε αρκετοί από εσάς που θα θέλετε να κάνετε επίσης blog για να παρουσιάσετε τον κόσμο σας, την ζωή σας, την εργασία σας, και το πάθος σας. Και έχοντας αυτόν τον στόχο να μην κάνετε συμβιβασμούς με Cut and Paste αναρτήσεις αλλά μόνο με αναρτήσεις με πρωτότυπο και δικό σας υλικό. 


 Αλλά μοντέλα οι δικές σου ε? Χα χα χα.

 Ξανθούλες, ξανθούλες που τόσο αγαπώ, αν και λατρεύω στην πραγματικότητα τις κόκκινες!


 Λατρεύω τις κόκκινες, αλλά αυτές τις κόκκινες! Όχι τις Ιταλίδες τις Λιγκούστικα (Apis mellifera ligustica)! Χα χα χα.

 Ε καλά ψέματα! 

 Μεγάλο μέρος από τις βασίλισσες μου είναι και Μόνικες Μπελούτσι! Χα χα χα. 


 Τέτοια καιροσκοπική συμπεριφορά είχα παρουσιάσει επίσης στις αναρτήσεις του blog Μικροί διάολοι και Μέλισσα ο απόλυτος καιροσκόπος οπότε ακόμα μια συμπεριφορά των μελισσών μας με αυτή την ανάρτηση καταγράφεται και αρχειοθετείται για μελλοντική έρευνα από όποιον ενδιαφέρεται. 


 Και εδώ έχουμε την συμπεριφορά που επισήμανα όπου η μία μέλισσα πάει να αρπάξει με την βία την πρόπολη που έχει συλλέξει η άλλη μέλισσα από το πόδι της, και αν παρατηρήσατε η επιθετική μέλισσα έχει μαζεύσει αρκετή πρόπολη ήδη στα πόδια της, και δεν θα έπρεπε να είναι τόσο απελπισμένη στο να βρει πρόπολη (από την άλλη πλευρά θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί ότι μπορεί να έχει μαζεύσει και τόση πρόπολη γιατί ακριβώς είναι επιθετική, ακριβώς όπως τα επιθετικά μελίσσια μαζεύουν περισσότερο μέλι με το να λεηλατούν άλλα μελίσσια και να μην επιτρέπουν άλλα μελίσσια να τα λεηλατήσουν!). 


 Επίσης σε προηγούμενη ανάρτηση του blog Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XXXI έχει επισημανθεί το ότι για να αποκτήσουν οι μέλισσες πρόπολη είναι ικανές ακόμα και να πάρουν πίσσα από φρεσκοστρωμένους δρόμους ή πισσοστρωμένες οροφές! Οπότε το να έχεις μερικές δεκάδες ορόφους με πρόπολη επάνω τους αποτελεί πρώτης τάξης ευκαιρία για ένα πάρτι για αυτές. 


 Και εδώ έχουμε μια ακόμα μάχη για αρπαγή πρόπολης από τα πόδια της μέλισσας από άλλες δύο μέλισσες.


 Η οποία συνεχίζεται σε  έντονους ρυθμούς, το αστείο είναι ότι έχοντας σχηματίσει ένα τρίγωνο ανάμεσα τους η κάθε μια προσπαθεί να κλέψει την πρόπολη από τα πόδια της άλλης και ταυτόχρονα να αποφύγει το να της κλέψουν την πρόπολη από τα δικά της τα πόδια. Αυτό συμβαίνει όταν προτιμούν την επίθεση από την άμυνα. Προφανέστατα οι μέλισσες ποτέ δεν έχουν ακούσει το μπασκετικό ότι "Η επίθεση σου κερδίζει αγώνες, αλλά η άμυνα σου κερδίζει πρωταθλήματα!" χα χα χα. 


 Ουχ ουχ ουχ Τσόγλαν μπους!

 Μάλλον μια που μιλάμε για μέλισσες, άρα θηλυκά, θα έπρεπε να λέμε Τσόγλαν γκέλς!

 Χα χα χα.


 Αλλά αυτές είναι φρόνιμες και δουλευταρούδες, όχι κλεφτρόνια σαν τους πολιτικούς μας! Χα χα χα. 


 Βλέπετε και κάτι γραμμένο στις κυψέλες ε? 

 Για να σας την λύσω και αυτή την απορία, πάνω στις κυψέλες γράφω τον αριθμό της, καθώς και το πότε την πήρα από τον προμηθευτή μου, για να έχω ένα μπούσουλα πόσο θα αντέξουν και εάν θα χρειασθούν σύντομα αλλαγή (και μαζί με αυτές και αυτός που μου τις προμήθευσε! Χα χα χα). 


 Βρε άπληστες άστε και τίποτα για τον μελισσοκόμο να πάρει, με την πρόπολη άλλωστε τροφές για σας θα πάρει έτσι και αλλιώς για να την βγάλετε ζωή και ζάχαρη τον χειμώνα!


 Δεν είναι πανέμορφες?


 Αρνάκια όταν είναι απασχολημένες (και όχι κοντά ή μια στην άλλη! Χα χα χα).


 Και πως σχηματίζεται από την πρόπολη το που είναι η θέση των πλαισίων ε? Κάθε χρονιά πρέπει να καθαρίζεις αυτή την πρόπολη για να μπορούν και τα πλαίσια να "τσουλάνε" πάνω στην λαμαρίνα όταν δουλεύεις στην κυψέλη, αλλά και για να μπορούν να είναι πιο σφιχτά όταν θα έχει αφαιρεθεί και η πρόπολη από τα πλαίσια (περίπου μισός με ένα πόντο μπορεί να κερδηθεί σε σφίξιμο ακόμα και σε δεκάρι μελίσσι έτσι). 


 Και όχι δεν έχουμε εδώ μια μορφή συνεργασίας, αλλά πάλι προσπάθεια για αρπαγή πρόπολης από την μια μέλισσα σε βάρος της άλλης παρόλο που πνίγονται στην πρόπολη στο συγκεκριμένο σημείο!

 Τι περιμένεις άλλωστε?

 Θηλυκά!

 Άτιμη φάρα!

 Χα χα χα.


 Και τελευταία εικόνα και από αυτό το ανδραγάθημα των μικρών σατανάδων, βρε έχω ένα σωρό ράμματα για την ξανθιά γούνα σας όταν θα βρεθούμε μπροστά από τον Άγιο Πέτρο! Δεν σας σώζει τίποτα! 

 Θα του πω "Όποιο μελισσόπλασμα έχει κεντρί να πάει στην Κόλαση να βασανίζει τους Σατανάδες,  τους αρχόντους, τους ισχυρούς, και τους άπληστους πλούσιους. Στον Παράδεισο να πάνε μόνο οι κακομοίρηδες οι κηφήνες, οι άκακοι, και οι δουλάρες οι βασίλισσες που τις εβασανίζουν οι μούργες και οι κακούργες οι εργάτριες για να γεννούν αβέρτα, και στο τέλος τις δίνουν και το πασαπόρτι εάν δεν μπορούν να το κάνουν και αυτό αποδοτικά". 

 Και εάν με ρωτήσει ο Άγιος "Μα γιατί αυτός ο διαχωρισμός σε αυτά τα πλάσματα του Θεού?" θα του απαντήσω "Άγιε μου ο Παράδεισος ανήκει στους φουκαριάριδες της γης και μόνο, και πιο φουκαργιαδικά πλάσματα σε μια κυψέλη από τους κηφήνες που όλοι τους έχουν του κλότσου και του μπάτσου, καθώς και από την δυσμοιρη την βασίλισσα δεν υπάρχουν. Οπότε μαζί με τον μελισσοκόμο και οι κηφήνες μαζί με την βασίλισσα μόνο στον Παράδεισο. Γιατί αν έρθουν και οι μέλισσες μαζί κανένας από τους παραπάνω δεν πρόκειται να δει ποτέ άσπρη μέρα, ακόμα και στον Παράδεισο!". Χα χα χα. 





 Adios Amigos Locos





Μότσανος Λάζαρος

Παράδεισος 27/11/2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου