UA-50457385-1

Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2019

12η Γιορτή Μελιού Θεσσαλονίκης


 Και έχοντας λίγο ελεύθερο χρόνο ανάμεσα στους τρύγους των δύο χεριών του πεύκου (και γιατί άλλαξα το σύστημα τρύγων - απομελίσματος, και γιατί σφίχτηκα περισσότερο φέτος στο απομέλισμα και έγινε ταχύτερα, και επειδή δεν είχα το μέγιστο αριθμό των κυψελών μου στα πεύκα, αλλά κυρίως γιατί δεν δίνει και τόσο καλά το πεύκο στο δεύτερο χέρι του οπότε θα καθυστερήσει και ο τρύγος του δευτέρου χεριού) αποφάσισα μια που θα κατέβαινα στην Θεσσαλονίκη για να βγάλω φωτογραφίες κάποια Street Art σε ένα σχολείο στην Ανατολική Θεσσαλονίκη (στα σύνορα Θεσσαλονίκης με την Καλαμαριά) να περάσω και από τους χώρους που γίνεται η 12η Γιορτή Μελιού Θεσσαλονίκης (φέτος στο πάρκο Ξαρχάκου, και όχι στο πεδίο του Άρεως - Ανθοκομική - όπως τις προηγούμενες χρονιές) για να αποτυπώσω φωτογραφικά το γεγονός και να χαιρετίσω ορισμένους φίλους μου εκθέτες στην γιορτή.

 Γιορτή μελιού που διοργανώνεται από τον Μελισσοκομικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την Ε΄Δημοτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, και το Εργαστήριο Μελισσοκομίας του Α.Π.Θ. 

 Μια υπέροχη προσπάθεια που γίνεται εδώ και χρόνια από αξιολογότατους συναδέλφους μελισσοκόμους, και της αξίζει προβολής και μέσα από τα πλαίσια αυτού του blog ( μια που φέτος υπάρχει αυτή η ευκαιρία από την πλευρά μου, ίσως τις επόμενες χρονιές ο όγκος της εργασίας μου να μου απαγορεύει τέτοιες "πολυτέλειες" την συγκεκριμένη χρονική περίοδο). 

 Στο τέλος θα μου επιτραπεί να πω και ορισμένες σκέψεις μου βασισμένες σε μια κριτική ματιά ενός επαγγελματία μελισσοκόμου. Αλλά πριν από αυτό καιρός να σας παρουσιάσω μια γωνιά του θαυμάσιου μελισσοκομικού κόσμου, και των ανθρώπων του που τόσο αγαπώ (να κράζω, θα πρόσθεταν αρκετοί εδώ! Χα χα χα).

 Πολλά λόγια, ώρα να μιλήσουν κυρίως οι εικόνες που συλλέξαμε. 

   


 Είπαμε προσέγγιση Touch and Go πρωί, πρωί, της Παρασκευής 11/10/2019, όταν δεν έχει έρθει πολύς ακόμα κόσμος (κυρίως Σάββατο και Κυριακή θα είναι η μεγαλύτερη προσέλευση κόσμου στο τριήμερο της γιορτής μελιού) και οι μελισσοκόμοι ακόμα οργανώνουν τους χώρους τους και το υλικό τους.


 Έχω πάει και στις 3 πρώτες γιορτές μελιού πριν από χρόνια, όταν ο όγκος εργασίας μου αυτή την εποχή δεν ήταν απαγορευτικός για τέτοιες εξορμήσεις. Νομίζω ότι μάλλον έχει αυξηθεί ο αριθμός που συμμετέχουν στην γιορτή μελιού, αλλά όχι θεαματικά. 





 Είπαμε ακόμα οργανώνονται οι μελισσοκόμοι στους χώρους που εκθέτουν τα προϊόντα τους.


 Αλλά οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές φέτος (Γιατί αρχές Οκτώβρη στην Θεσσαλονίκη αυτό δεν είναι δεδομένο!). 


Εππππ! Γνωστές αυτές οι γελαστές φάτσες.


 Και ιδιαίτερα μερακλίδικα τα καλούδια τους.





 Και εδώ τα βασανάκια μας.








 Νωρίς ακόμα, και η προσέλευση του κόσμου αναιμική. 





 Ιδιαίτερα περιποιημένοι και φροντισμένοι οι χώροι των εκθετών μελισσοκόμων, και αρκετά ομοιογενείς (σκηνές, πάγκοι), οι διαφοροποιήσεις βρίσκονται κυρίως στην γκάμα και την εμφάνιση των προϊόντων τους, όπως και μερικές ιδιαίτερες πινελιές σε εξοπλισμό που προσθέτουν οι μελισσοκόμοι.

 Θυμάμαι σε μια από τις γιορτές μελιού που είχα πάει υπήρχε μια τεράστια σκηνή (σκηνή υπερπαραγωγή! Χα χα χα) από μελισσοκόμους από ένα μοναστήρι, όπου υπήρχε άφθονος μελισσοκομικός εξοπλισμός (μέχρι και ζωντανη διάφανη κυψέλη επίδειξης!), που μονοπωλούσε πλήρως το ενδιαφέρων των αγοραστών, πουλώντας τα προϊόντα τους σχεδόν κάτω από τον χαρακτηρισμό των "ιερών" προϊόντων, σε πολύ (πολύ, πολύ, πολύ!) υψηλές τιμές, και είχε προκαλέσει την δυσαρέσκεια των άλλων μελισσοκόμων εκθετών. Φέτος ευτυχώς δεν είδα τέτοιες "παραφωνίες". 


 Μερακλαντάν καταστάσεις!


 Φέτος η διοργάνωση έγινε στο πάρκο Ξαρχάκου (πολύ παρακινδυνευμένη επιλογή εάν σκεφτείς το τι ακριβώς γίνεται τις μεταμεσονύχτιες ώρες εκεί!) και όχι στο πεδίο του Άρεως (Ανθοκομική) μπροστά από την ΕΡΤ3, έπειτα από απόφαση του Δημάρχου Θεσσαλονίκης. Αυτό αναμένεται να δημιουργήσει προβλήματα γιατί όπως είπε και εκθέτης μελισσοκόμος "Δεν μας ξέρουν εδώ, μας είχαν συνηθίσει τόσα χρόνια στον παλιό χώρο". 

 Ωραία ιδέα Δήμαρχε! Κάνε την περιφερόμενη την γιορτή μελιού, και τις επόμενες χρονιές στείλε την πάνω από την Ροτόντα στην Μελενίκου, ή στην οδό Γιαννιτσών κοντά στο σταθμό των τραίνων να μην πατά ψυχή μετά τις 11 το βράδυ!





 Φυσικά η έλλειψη κόσμου αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για "καθαρές" φωτογραφίες των χώρων των εκθετών. 


 Και εδώ είναι το σταντ του Εργαστηρίου Μελισσοκομίας του Α.Π.Θ.


 Με διάφορες  πληροφορίες σχετικά με τον ρόλο των μελισσών ως των κύριων επικονιαστών της φύσης. 





 Και εδώ η πλήρη χρωματική παλέτα των ελληνικών μελιών (ή έστω των μελιών που έχουν ταυτοποιηθεί επιστημονικά τα χαρακτηριστικά τους στην Ελλάδα). 


 Και κάτσε καλά κυψέλη!


 Για ακόμα μια ματιά σε αυτή. 


 Για να ρίξουμε και μερικές ματιές στην γκάμα των προϊόντων των συναδέλφων μελισσοκόμων. 








 Πολύ ωραία σταντ προϊόντων! Εύγε! Ωραίο χαμόγελο επίσης!








 Θέλω και εγώ ένα τέτοιο ψυγείοοοοοο! Χα χα χα. 





 Μπράβο, μερακλίδικη δουλειά!





Χαμογελαστοί άνθρωποι οι μελισσοκόμοι!





 Και εδώ για ακόμα μια φορά ο κύριος Αντώνης λείπει! Όλο στο σορολόπ είναι, και η Βούλα βγάζει όλη την δουλειά! Χα χα χα. 


 Εκτός από χαμογελαστή φάρα οι μελισσοκόμοι είναι και τρομερά όμορφη φάρα! Στα υπόψη και αυτό!





  Μπράβο καλή γκάμα προϊόντων!





 Αμάν τι κάτσε καλά κυψέλες είναι αυτές!!! Μπράβο!



 Και για το τέλος για να αναρτήσουμε και το πρόγραμμα του τριημέρου της γιορτής μελιού 

Πρόγραμμα Γιορτής Μελιού Θεσσαλονίκης 2019

Παρασκευή 11-10-2019

09.30 - 12.00 Ενημέρωση μαθητών δημοτικών σχολείων για τις μέλισσες, από το προσωπικό του τμήματος Μελισσοκομίας του Α.Π.Θ.

19.00 - 19.30 Τελετή έναρξης. Χαιρετισμοί.

19.30 - 20.30  « Μέλισσα και Περιβάλλον – Επιπτώσεις από την αλόγιστη ανθρώπινη δραστηριότητα» Ομιλία από τον Ομότιμο Καθηγητή  του Εργαστηρίου Μελισσοκομίας του Α.Π.Θ.  κ. Θρασυβούλου Ανδρέα

20.00  Κερνάμε γιαούρτι και λουκουμάδες με μέλι

  
Σάββατο  12-10-2019

11.00 - 12.00  Beetopia Μοναδικές κατασκευές με κυψέλες. Ένα εικαστικό παιδικό εργαστήρι Από kids fun factory

12.00 - 13.00  What all the buzz about ? Γλυκά Κινητικά παιχνίδια. Ένα εργαστήρι γεμάτο χορό και κίνηση από το Kid’s Fun Factory.

17.00 - 19.00  όλα τα χρώματα της φύσης σε ένα βάζο "μελισσ-art"  Παιδικό εικαστικό εργαστήρι από τον Γραμματοχυμό.

19.00-20.00  Θέατρο Σκιών

20.00  Κερνάμε γιαούρτι και λουκουμάδες με μέλι

20.30 Μουσικό γλέντι με την Βάσω Βασιλειάδου.


Κυριακή 13-10-2019

11.00 - 12.00  Beetopia Μοναδικές κατασκευές με κυψέλες. Ένα εικαστικό παιδικό εργαστήρι Από kids fun factory

12.00 - 13.00  What all the buzz about? Γλυκά Κινητικά παιχνίδια. Ένα εργαστήρι γεμάτο χορό και κίνηση από το Kid’s Fun Factory.

17.00 - 19.00 Κατασκευάζουμε pop art κάρτες "Ανθίζω"

Παιδικό εικαστικό εργαστήρι από τον Γραμματοχυμό.

19.00-20.00  Θέατρο Σκιών

20.00  Κερνάμε γιαούρτι και λουκουμάδες με μέλι

20.30 Μουσική βραδιά με το καλλιτεχνικό σχήμα “Made in China”

 Για το τέλος μερικές σκέψεις - ιδέες από μένα πάνω στην διοργάνωση.

 Ίσως η διοργάνωση να γίνεται σε τελείως λάθος ημερομηνία. Αρχές Οκτώβρη ανάμεσα στα 2 χέρια του πεύκου είναι προφανέστατα λανθασμένη χρονική επιλογή! Πολλοί επαγγελματίες μελισσοκόμοι δεν μπορούν να συμμετέχουν σε αυτή λόγου του λαθεμένου χρόνου που γίνεται (γιατί ας μην ξεχνάμε το 65-70% της Ελληνικής παραγωγής μελιού γίνεται ακριβώς αυτή την εποχή! Τρύγοι, μετακινήσεις, συσκευασία, προώθηση πωλήσεων, γίνεται τώρα. Πχ εγώ το προηγούμενο πενθήμερο έκανα 2 μετακινήσεις στην Θεσσαλονίκη για να δώσω μέλια σε πελάτες ή μεταφορικές και 1 μέρα την έχασα σε συσκευασία μελιού (σε τρίκιλα ή σε 27κιλούς κουβάδες). Το ίδιο ακριβώς με περιμένει την επόμενη εβδομάδα, συν το ότι θα πρέπει να περάσω από θειάφι τα τρυγημένα πλαίσια για την καταπολέμηση του κηρόσκορού, τακτοποίηση τους στην αποθήκη, και προετοιμασία του υλικού για τους τρύγους του δεύτερου χεριού του πεύκου). 

 Εκδηλώσεις όπως σεμινάρια, συνέδρια, γιορτές μελιού, εκπαιδεύσεις μελισσοκόμων, ορισμένες εποχές του χρόνου είναι λάθος να γίνονται (πχ αρχές άνοιξης, ή στους τρύγους του καλοκαιριού, αλλά κυρίως στους τρύγους του πεύκου όπου βγαίνει ο κύριος όγκος της παραγωγής μελιού! Μήνες όπως ο Μάρτιος - Απρίλιος την Άνοιξη. Ιούνιος - Ιούλιος το Καλοκαίρι. Σεπτέμβριος - Οκτώβριος - Νοέμβριος το Φθινόπωρο είναι απαγορευτικοί για τέτοιες εκδηλώσεις, τουλάχιστο για τους επαγγελματίες μελισσοκόμους!). 

 Εάν η γιορτή μελιού γίνονταν τον Δεκέμβρη (ο μήνας του Μελιού) κυριολεκτικά οι συνάδελφοι μελισσοκόμοι που θα συμμετείχαν σε αυτή θα ξεπουλούσαν όλο το απόθεμα τους! Ακριβώς όπως γίνεται στην αντίστοιχη γιορτή μελιού στην Αθήνα (1000 χρόνια μπροστά στο μάρκετινγκ οι Νότιοι μελισσοκόμοι! Τους παραδέχομαι απόλυτα πάνω σε αυτόν τον τομέα!). Αλλά γιορτή μελιού σε ανοιχτό χώρο τον Δεκέμβρη στην Θεσσαλονίκη δεν είναι εύκολο να γίνει! Θα πεθάνουν από το κρύο και οι τρελοί μελισσοκόμοι εκθέτες που θα συμμετέχουν, αλλά και οι τελείως τολμηροί πελάτες που θα έρθουν σε αυτή, και από τις 8-9 το βράδυ πραγματικά δεν θα πατάει εκεί κανένας!

 Οπότε θα πρέπει να γίνεται σε κλειστό χώρο όπως είναι η ΔΕΘ (που φέτος η γιορτή μελιού έγινε ακριβώς απέναντι από την είσοδο της ΔΕΘ!). Φυσικά αυτό σημαίνει και πολύ πιο αυξημένο κόστος για την διοργάνωση, που θα πρέπει να επιμερισθεί στους συμμετέχοντες με την σειρά τους. Οπότε για να μην γίνει δυσβάσταχτο το κόστος ανά εκθέτη θα πρέπει να αυξηθεί κατά πολύ ο αριθμός των εκθετών μελισσοκόμων. 

 Σε περίπτωση φυσικά που αλλάξει η ημερομηνία που γίνεται η γιορτή μελιού και φύγει από τον Οκτώβριο και πάει στον Δεκέμβριο πιστεύω ότι θα αυξηθεί και το ενδιαφέρον των μελισσοκόμων για να συμμετέχουν (και επειδή δεν θα είναι σε ακατάλληλη εποχή λόγου όγκου εργασίας, αλλά και γιατί η ζήτηση για μέλι εκείνη την εποχή θα είναι εκθετικά μεγαλύτερη!). 

 Επίσης θα μπορούσαν να συμμετέχουν και μελισσοκόμοι εκτός Θεσσαλονίκης (πχ από την Χαλκιδική. Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική είναι από τους Νομούς της Ελλάδας με τους μεγαλύτερους αριθμούς μελισσοκόμων!), ακριβώς όπως γίνεται με την αντίστοιχη γιορτή μελιού της Αθήνας (Είπαμε στο μάρκετινγκ οι Νότιοι Έλληνες είναι έτη φωτός μπροστά! Αποτελούν το υπόδειγμα για όλους τους υπόλοιπους, τουλάχιστο όσους έχουν ανοιχτά τα μυαλά τους! Χα χα χα) και έτσι έχουν την κρίσιμη μάζα εκθετών - μελισσοκόμων (και πωλητών μελισσοκομικού εξοπλισμού!) για να κλείνουν κλειστούς (και θερμαινόμενους) εκθεσιακούς χώρους,  όπου ξεπουλούν αρκετούς τόνους  μελιού μέσα στο αντίστοιχο τριήμερο της δικής τους γιορτής μελιού. 

 Και φυσικά δεν θα κινδυνεύει έτσι η εκδήλωση να βρεθεί του χρόνου στην Οδό Γιαννιτσών, ή στην Μελενίκου (μέλι με πρέζα! Κάτσε καλά κατάσταση! Χα χα χα), ή ακόμα και στον Δενδροπόταμο, εάν έτσι του κόψει η κούτρα του εκάστοτε Δήμαρχου Θεσσαλονίκης! Χα χα χα.

 Επίσης το ότι δεν υπήρχε τυπωμένο το πρόγραμμα της γιορτής μελιού (και να είναι αναγκασμένος κάποιος να το βρει στο διαδίκτυο) για όποιον ενδιαφέρεται για αυτό στους χώρους της γιορτής μελιού είναι λίγο "χτυπητή" παράβλεψη! Ιδίως για μια  εκδήλωση που φτάνει τον 12ο χρόνο της! Ελπίζω αυτό να αλλάξει τις επόμενες μέρες της γιορτής μελιού.   

 Αυτά σαν παρατηρήσεις ιδέες, φτάνει τόσο! 

 Η διοργάνωση κατά τα άλλα βρίσκεται σε πολύ καλό επίπεδο, με μοναδικό της ψεγάδι ότι δεν έχει "αγκαλιαστεί" ιδιαίτερα από τους μελισσοκόμους (έστω τους μελισσοκόμους του Νομού Θεσσαλονίκης), με αποτέλεσμα μετά από μια δωδεκαετία διοργάνωσης της ο αριθμός συμμετεχόντων να είναι ακόμα μικρός (μα το 10% του πληθυσμού της Ελλάδας βρίσκεται σε αυτό τον Νομό! Ακόμα και αναλογικά να το πάρουμε στους 2000 επαγγελματίες μελισσοκόμους το 10% είναι 200 επαγγελματίες μελισσοκόμοι στον Νομό Θεσσαλονίκης! Αυτό δεν το βλέπουμε όμως στην συμμετοχή μελισσοκόμων στην γιορτή μελιού!). 

 Ίσως οι λόγοι για αυτό να είναι ακριβώς ότι έχει αναπτυχθεί παραπάνω. Ίσως θα πρέπει να λάβουν τα παραπάνω στα υπόψη τους οι υπεύθυνοι για να κάνουν κάτι το καλό, καλύτερο, ίσως  και τέλειο!

  Αυτά για σήμερα, η γιορτή μελιού δεν τελείωσε ακόμα σας περιμένει και εσάς  να γνωρίσετε από κοντά τον μαγικό κόσμο της μέλισσας, και τους υπέροχους ανθρώπους της. Τι περιμένετε λοιπόν για να τον μάθετε και από κοντά?




 Αφιερωμένο στους συναδέλφους μου μελισσοκόμους, καλές δουλειές παιδιά και ευκολοπούλητα τα προϊόντα σας. 


 Adios Amigos Locos















Λάζαρος Μότσανος

Θεσσαλονίκη 12/10/2019








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου