UA-50457385-1

Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2019

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol LV


 Και φτάσαμε αισίως στο πεντικοστό πέμπτο μέρος της σειράς απαντώ εκεί που δεν με σπέρνουν και πάμε κατευθείαν στις ερωτήσεις που έγιναν από τους νέους μελισσοκόμους και οι αντίστοιχες απαντήσεις που τους δόθηκαν από μένα. 

271. Λάζαρε καλησπέρα. Κάποιες σκέψεις για τη σουσουρα. Έχω 2 επιλογές. 1. παραθαλάσσια που δουλεύει με λίγο πεύκο 2. ημιορεινά σκέτο σουσουρα. Στην 1η περίπτωση ήδη έχει ανοίξει ένα 20-30% και θέλω να μεταφέρω και τα μικρά μου να γονέψουν αλλά δε θέλω να ταλαιπωρηθούν με συλλογή πεύκου έστω για όσο κρατήσει. Στην 2η περίπτωση ακόμα θέλει μέρες. Με έναν υπολογισμό λέω ότι αν ανοίξει 10-12 Οκτ. και αρχίσει να γονέυει οι πρώτες νεαρές μέλισσες θα βγουν περί αρχές Νοέμβριου που το θεωρώ αργά κυρίως λόγο του ευμετάβλητου καιρού και του κρύου φυσικά σε υψόμετρο. Τις χώνω όλες στα παραθαλάσσια και ας ταλαιπωρηθούν λίγο με πεύκο οι παραφυάδες ή ημιορεινά? Κλίνω προς την 1η επιλογή καθαρά λόγο χρόνου και καιρικών συνθηκών για όσο ακόμα κρατήσουν. Οποιαδήποτε σκέψη δεκτή..

Bear's Nest: Ούτε καν να το σκέφτεσαι! Η νεκταροέκκριση είναι θέμα στιγμής! Δίνει τώρα? Πας τώρα! Καμία καθυστέρηση, δεν ξέρεις καν πως θα είναι ο καιρός σε 10-15 μέρες! Μπορεί να βρέχει αβέρτα, να μην πετούν τα μελίσσια, να πάει χαράμι η ανθοφορία! Πάνε εκεί που δίνει, εάν έχει και πεύκο ακόμα καλύτερα, να βρίσκουν και περισσότερο μέλι, συνδυασμός πεύκου και σουσούρας είναι τρομερός! Είναι δώρο! Μην το χαραμίζεις έτσι απλά γιατί δεν θέλεις να πας μικρά μελίσσια στα πεύκα. Γιατί που αλλού βρίσκουν τα μελίσσια τώρα? Πάνε τα εάν δίνει καλά το μέρος (εάν δίνει καλά ε!), δεν είναι σε κακό σημείο και το επίπεδο άνθησης της σουσούρας (20-30%), σε τελική ανάλυση μπορείς και να κάνεις και διπλή μετακίνηση στις σουσούρες για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, βάρα μην μασάς, έχεις την γνώση για μια νεκταροέκκριση? Έχεις την δυνατότητα για μια μετακίνηση? Έχεις την πρόθεση? Έχεις την θέληση? Κάνε το απλώς!

272. Καλημέρα Λάζαρε, 

 Αυτό μου τυχαίνει σε μέρη (βλέπετε ερώτηση 268 της ανάρτησης του blog Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol LIV ) που δεν έχει αρκετό πεύκο (για τρύγους και στα δύο χέρια αλλά για ένα τρύγο στο δεύτερο χέρι) που όμως έχει αρκετά χωράφια τριγύρω, όπως είναι *******, **** ή σε εμβολιασμένα πεύκα σε αλσύλλια (****, ***********). Στη χορτονομή που ανέφερες, πρόσθεσε και τριβόλι - γλιστρίδα - αγκάθια. Ναι μεν έρχεται πεύκο αλλά όχι αρκετό για να μπλοκάρει τη γέννα. Ταυτόχρονα η ύπαρξη αρκετής ποσότητας γύρης κρατάει τη γέννα σε καλό επίπεδο, για την εποχή. Σιγά σιγά γεμίζουν τα ακριανά τελάρα, ή αν μπλοκάρει κάποιο κεντρικό, το μεταφέρω προς την άκρη και δημιουργώ χώρο στο κέντρο της γονοφωλιάς. Όμως στο δεύτερο χέρι πάνε χειρότερα σε σχέση με το πρώτο, αντί για καλύτερα που είναι και φυσιολογικό, λόγω θερμοκρασίας - υγρασίας - μεγαλύτερου εργάτη. Ναι μεν γλιτώνεις φόρτωμα ξεφόρτωμα και πετρέλαια, αλλά παίρνεις σημαντικά μικρότερους τρύγους, ειδικά σε καλή χρονιά για το πεύκο. Επίσης έχω παρατηρήσει περισσότερες απώλειες το χειμώνα σε μελίσσια που έχουν μείνει και στα δύο χέρια, σε σχέση με άλλα που βγήκαν έξω, παρόλο που είχαν παρόμοιο γόνο οι δύο ομάδες στο κενό μεταξύ των χεριών. Αυτή ήταν και η αφορμή που σε ρώτησα αν τα μελιτώματα κουράζουν τη μέλισσα και της μειώνουν τη διάρκεια ζωής.

 Τέλος, να σου πω ότι αξιοποίησα τις πληροφορίες σου σχετικά με το βελανίδι στην πρώτη σου απάντηση και μετέφερα τα μελίσσια στο πεύκο την επόμενη μέρα και πήγαν πράγματι αρκετά καλά, πολύ καλύτερα από μελίσσια που έμειναν πεινασμένα στον κάμπο. Two thumbs up! Πολύ ορεξάτα, πριν κλείσει τον κύκλο του ο εργάτης, έδωσαν ένα ικανοποιητικό τρύγο. Τρέξιμο τώρα για να κρατηθούν οι πληθυσμοί.

Bear's Nest: Χαίρομαι με τα νέα για τον καλό τρύγο που έκανες, πάντα τέτοια μπερεκέτια μαιμούνι. Για να κάνω και μερικές διευκρινήσεις σε όσα μου έχεις αναφέρει μια που έχω λίγη ευκαιρία ανάμεσα στους τρύγους του πρώτου χεριού.

 Πρώτον τα δασύλλια πεύκου σε ********, ****, (και ******, και γενικά εκείνης της περιοχής) μην τα συγκρίνεις με τα δασύλλια πεύκου της Θεσσαλονίκης. Τα πρώτα μπορούν να σου δώσουν καλούς τρύγους στο πεύκο, γιατί ενώ είναι μικρά είναι επίσης και πολλά στην περιοχή που μπορούν να πετάξουν οι μέλισσες, και εάν δώσει και ο τόπος μπορεί να πάρεις περισσότερα μέλια και από τα ορεινά πεύκα (αλλά συνήθως όσο πιο ψιλά τόσο πιο καλά, είναι και τεράστιες οι εκτάσεις πεύκου στα ορεινά).

 Τα δασύλλια στην Θεσσαλονίκη είναι μεμονωμένα και συνήθως δεν αρκούν να δώσουν καλούς τρύγους (αλλά μερικές φορές κάνουν την έκπληξη και σε κάνουν μάγκα). Ναι εάν βγουν τα μελίσσια έξω από τα πεύκα θα γονεύσουν καλύτερα (υπάρχει απλούστατα περισσότερη γύρη) εάν υπάρχει εκεί έξω χορτονομή ή καλλιέργειες που μπορούν να δώσουν γύρη (και νέκταρ φυσικά). Φέτος έτσι όπως πάει το πράγμα με την ανομβρία που συνεχίζει υπάρχει μεγάλη πιθανότητα μελίσσια που θα βγουν έξω από τα πεύκα να μην βρουν και πολλά πράγματα εκεί έξω (στα πεύκα τουλάχιστο θα βρίσκουν και λίγο μέλι). Οπότε προσοχή φέτος, θα είναι δύσκολα τα πράγματα από πλευράς διατήρησης της δυναμικότητας των μελισσιών.

 Αναφέρεις ιδιαίτερα το γόνεμα το μελισσιών αλλά εδώ χάνεις λίγο την στόχευση, ναι είναι βασικό το να γονεύουν τα μελίσσια για να έχουν καλές πιθανότητες να ξεχειμωνιάσουν και να είναι ακμαία την επόμενη χρονιά (ή και για το δεύτερο χέρι του πεύκου) αλλά ο στόχος πάντα είναι τα μέλια! Μην το ξεχνάς αυτό! Σε τελική ανάλυση εάν πάρεις μέλια μπορείς να ξαναδυναμώσεις τα μελίσσια σου (ή να τα ξανακάνεις) εάν πέσουν πολύ. Εάν δεν πάρεις μέλια τότε τα  πράγματα είναι ιδιαίτερα δύσκολα, είτε έχεις δυνατά μελίσσια είτε όχι!



 Το παρακάτω σχόλιο είναι από την ανάρτηση του blog Το τυχαίο και η σημασία του στην μελισσοκομία Vol II και σας το παρουσιάζω και εδώ γιατί το βρήκα αρκετά ενδιαφέρον. 


273. Καλημέρα, σύμφωνοι σε όλα απλά ξέχασες να αναφέρεις ότι για τις πυρκαγιές στην Ελλάδα έχουν ένα σημαντικό ποσοστό και οι μελισσοκόμοι...

 Σχετικά με την ανάρτηση Τρίτη και 13 (βλέπετε προηγούμενη ανάρτηση του blog Τρίτη και 13 ) έπαθα κάτι παρόμοιο πρόσφατα. Το συμπέρασμα μου είναι ποτέ ξανά μόνος σε μεταφορές. θα πρέπει να είναι κάποιος μαζί αν όχι φίλος, γνωστός, συγγενής τότε επί πληρωμή.

 θα πρέπει να είναι ένας κόστος που δεν σηκώνει περικοπή.

 Τέλος να πω ότι το σημαντικότερο σε αυτή την εργασία είναι η ‘’μέση’’ του μελισσοκόμου, ίσως πιο σημαντική και από τα μελίσσια του, δύσκολα ξαναφτιάχνει.

Bear's Nest: Πράγματι ******* με ένα ποσοστό για τις φωτιές ευθύνονται και μελισσοκόμοι (αλλά όχι τόσο μεγάλο όσο θέλουν να παρουσιάζουν τα ΜΜΕ  για λόγους εντυπωσιασμού) όπως  ευθύνονται και βοσκοί που θέλουν να  δημιουργήσουν βοσκότοπους (εδώ ναι είναι σημαντικό το ποσοστό!), αγρότες που καίνε χωράφια ή κλαδιά που κλάδεψαν (και εδώ μεγάλο το ποσοστό),  αδιάφοροι οδηγοί με  τσιγάρα πεταγμένα ή χαζοχαρούμενοι που κάνουν μπάρμπεκιου μέσα σε δάση και δεν σβήνουν φωτιές, βλαμμένοι με τροχούς ή ηλεκτροσυγκολλήσεις στην εξοχή, αλλά κυρίως οικοπεδοφάγοι, και μεγάλα συμφέροντα που προσλαμβάνουν εμπρηστές για να κάνουν τις βρομοδουλειές τους. Σκοπός δεν ήταν να απαριθμήσω τους υπαίτιους για τις φωτιές (γιατί εάν το έκανα και αυτό σε τόσο μεγάλη ανάρτηση θα μου λέγανε πάλι ότι πλατειάζω μερικά μαιμούνια! Ονόματα δεν λέω αλλά……. Χα χα χα) αλλά απλώς να τονίσω  το πόσο εύκολο είναι να πάνε στραβά όλα από τελείως τυχαία, κουλά, και απρόβλεπτα γεγονότα (ποιος μπορεί να φανταστεί αμάξι  να παίρνει φωτιά εν κινήσει? Εγώ δεν το έχω δει πότε αυτό στην ζωή μου!).

 Χμμμμ δεύτερο άτομο στις μεταφορές! Δεν είναι τόσο απλό, και δεν προθυμοποιούνται και τόσοι πολλοί να σε βοηθήσουν, ακόμα και εάν έχεις μαζί τους σχέση εκπαιδευτή με εκπαιδευόμενου (αυτός είναι και ένας από τους λόγους που έχω τόσο καλή σχέση με τον δάσκαλο μου, δεν άκουσε πότε από το στόμα μου «Δεν μπορώ», «Δεν γίνεται», «Δεν έρχομαι» όταν με χρειάστηκε), αλλά και να είναι πρόθυμος ο άλλος μερικές φορές είναι αδύνατο να σε βοηθήσει (πχ  εάν είναι 50-60 χιλιόμετρα μακριά πώς να σε βοηθήσει όταν εσύ θα τον χρειασθείς?). Καλό είναι να είναι και μελισσοκόμος κάποιος που θα έρθει για μεταφορές, αλλά αυτό σημαίνει και μια άλφα εμπιστοσύνη ανάμεσα στους δύο, και υπάρχουν πολλά παραδείγματα πως αυτή η εμπιστοσύνη έχει προδοθεί (θα τα αναφέρω σε κάποια ανάρτηση μου στο μέλλον).

 Όσο για το άτομο επί πληρωμή εδώ και εάν υπάρχουν προβλήματα, πρώτα από όλα που ξέρεις ότι δεν θα έχει πρόβλημα αλλεργίας (εάν  δεν είναι μελισσοκόμος αλλά ένας απλός άνθρωπος που ήρθε για μεροκάματο)? Δεύτερο και κυριότερο, η μελισσοκομία δεν αφήνει τόσα πολλά χρήματα! Μην το ξεχνάς ποτέ αυτό! Από ένα σημείο μελισσοκομικής εκμετάλλευσης και μετά μπορούν να υπολογίσουν κόστη εργατικά ως κάτι το δεδομένο (μιλάμε τώρα για πάνω από 300 κυψέλες εάν ζεις μόνο με την μελισσοκομία). Εάν δεν φτάσεις σε τέτοιο σημείο τότε το εάν θα μπορείς να έχεις τέτοιες «πολυτέλειες» εξαρτάται από το πώς πήγε η  προηγούμενη σου μελισσοκομική χρονιά. Εάν πήγες καλά μπορείς να «κάψεις» και μερικά χρήματα για εργατικά, αλλά εάν η προηγούμενη σου χρονιά ήταν κακή μελισσοκομικά όχι μόνο δεν θα έχεις λεφτά για εργατικά, αλλά μπορεί να μην έχεις λεφτά για τροφές ή και για το πετρέλαιο των  μεταφορών (εάν η προηγούμενη χρονιά είναι κακή και έρχεσαι και από κακή πιο προηγούμενη χρονιά  τότε μπορεί να μην έχεις καν χρήματα για να επιζήσεις! Πρόσεχε  το  αυτό! Όταν λέω ότι «η μελισσοκομία δεν αφήνει τόσα χρήματα» πίσω από αυτή την πρόταση κρύβεται  αυτό!).

 Και ναι η μέση είναι ένας  από τους μεγάλους κινδύνους για τον (νομάδα) μελισσοκόμο (ο μεγαλύτερος με τεράστια διαφορά είναι φυσικά τα τροχαία, όσο και εάν δεν έρχεται αυτονόητα στο μυαλό!), το έχω αναφέρει σε πολλές αναρτήσεις μου ότι βλάβη στην μέση σημαίνει μόνο κόκκινη κάρτα και την άγουσα για τα αποδυτήρια! Έχω στα σκαριά μια ιδέα που ακόμα είναι στον σχεδιασμό πάνω σε αυτό το ζήτημα. Εάν πάνε 1-2 χρονιές καλά μελισσοκομικά και καλύψω άλλες ανάγκες της μελισσοκομικής επιχείρησης μου (πχ άλλο φορτηγό και όχι αυτόν τον Χάρο! Χα χα χα)  θα ασχοληθώ με αυτό όταν θα συγκεντρώσω και τα λεφτά που χρειάζονται (γιατί δυστυχώς η λύση που επεξεργάζομαι δεν θα είναι φθηνή!). Γιατί πράγματι η μέση  είναι το πολυτιμότερο πράγμα στην μελισσοκομία (αυτή, τα γόνατα μετά, και ο αστράγαλος φυσικά, ότι μπορεί να τσακίσει εύκολα δηλαδή το χαμαλίκι!) και δεν γινόμαστε νεότεροι χρόνο με τον χρόνο. Εάν όλα πάνε καλά θα σας ετοιμάσω και τις αντίστοιχες αναρτήσεις  για την λύση μου πάνω στην προστασία της μέσης του μελισσοκόμου. Υπομονή. 

274. Λάζαρε καλημέρα, βοήθησε με άλλη μια φορά σε παρακαλώ... αν αγοράσω ένα διαθλασίμετρο θα μου δείξει την υγρασία του μελιού.. Εγώ μετά μπορώ να επέμβω στο μέλι..;

 Να αγοράσω ένα τέτοιο όργανο μέτρησης θα είναι χρήσιμο; Σε ευχαριστώ

Bear's Nest: Όπα όπα και μπάστα **** γιατί δεν τα λες καλά. Διαθλασόμετρο, καλό όργανο, μπορείς να μετράς την υγρασία στο μέλι, μπορεί να φανεί χρήσιμο στους τρύγους (αντί να  παίρνεις στα ανθόμελα μόνο τα πλαίσια με κάλυμμα από  κερί στα 3/4-2/3 του πλαισίου, μπορείς να ελέγχεις με αυτό το επίπεδο υγρασίας στο πλαίσιο για να αποφασίσεις εάν το πάρεις ή όχι, εάν δεν είναι επαρκώς σφραγισμένο –σε κάθε πλαίσιο? Για λίγα πλαίσια γίνεται, σε τρύγους με εκατοντάδες πλαίσια τι κάνεις? Κοιτάς 2-3 πλαίσια και βγάζεις απόφαση για  εκατοντάδες άλλα?- ) τόσα χρόνια εγώ με τριψήφιο αριθμό κυψελών και πολύ περισσότερα χρόνια, και κυψέλες, ο δάσκαλος μου δεν το χρειασθήκαμε ποτέ! Εσύ μαιμούνι μόλις μπήκες στο άθλημα και θέλεις να το πάρεις? Ως μελισσοκόμος η συμβουλή μου είναι να μην το πάρεις, δεν χρειάζεται, και τα λεφτά για αυτό μπορείς να τα δώσεις αλλού, μια που είσαι ακόμα στην αρχή και οι ανάγκες για επένδυση σε βασικά πράγματα (πχ κυψέλες) είναι τεράστιες στην περίπτωση σου.

 Πάμε παρακάτω στην εμπορία, ναι εδώ χρειάζεται περισσότερο το διαθλασόμετρο γιατί απλούστατα πρέπει να ξέρεις αρκετές από τις ιδιότητες των μελιών που θα έχεις στην κατοχή σου (πχ με αγορές) χωρίς να τα έχεις παράγει εσύ. Και η υγρασία ενός μελιού είναι βασική ιδιότητα στο μέλι που θα έχεις (γιατί ιδίως στα ανθόμελα μπορεί είτε να έχουν τρυγηθεί χωρίς να είναι έτοιμα για τρύγο, είτε να έχει πέσει τρελή τροφοδότηση παράλληλα με την ανθοφορία που έδωσε τον τρύγο).

 Πες ότι γνωρίζεις την υγρασία από το μέλι που έχεις υποψία πως έχει υπερβολική υγρασία (για τους παραπάνω λόγους που σου είπα) τι θα κάνεις με αυτή την γνώση? Να αφαιρέσεις υγρασία από το μέλι? Σου έχω πει ήδη για ένα μηχάνημα με περιστρεφόμενες επιφάνειες που μπαίνουν μέσα στο μέλι και με συνεχή ροή αέρα (θερμού? Κανονικού?) αφαιρούν υγρασία από το μέλι, είναι υπερβολικά ακριβό! Δεν σε συμφέρει να το αγοράσεις ως μελισσοκόμος στο επίπεδο που είσαι τώρα, και πιθανό να μην σε συμφέρει να το αγοράσεις και με την ιδιότητα του εμπόρου πάλι στο επίπεδο που δύνασαι να είσαι αυτή την στιγμή.

 Άλλος τρόπος να αφαιρείς υγρασία από το μέλι είναι να έχεις το μέλι σε μεγάλες «ρηχές» επιφάνειες (πες ένα «σινί» -ορειχάλκινος στρόγγυλος δίσκος μεγαλύτερος από ταψί και πιο ρηχός, το χρησιμοποιούν για να κάνουν γλυκά όπως ο μπακλαβάς οι επαγγελματίες του είδους- ή τα ταψιά που χρησιμοποιούν τα μαγειρεία για να κάνουν φαγητά) και να φροντίζεις να υπάρχει συνεχή ροή αέρα (πχ από ανεμιστήρα ή αερόθερμο) που θα αφαιρει υγρασία από την εκτεταμένη και ρηχή επιφάνεια του μελιού.

 Φυσικά υπάρχουν μειονεκτήματα στην παραπάνω μέθοδο, ένας τενεκές με μέλι πιθανότατα θα χρειάζεται πολλά σινιά για να γίνει σωστά η αφαίρεση υγρασία, ή να το εφαρμόσεις πολλές φορές στο ίδιο σινί (και φυσικά η ίδια η διαδικασία μπορεί να θέλει πολλές μέρες για να γίνει οπότε αντιλαμβάνεσαι και την χρονική καθυστέρηση, αλλά και το κόστος της διαδικασίας- Τα σινιά είναι πλέον δυσεύρετα  και πανάκριβα, το να έχεις αερόθερμο ή και ανεμιστήρα σε συνεχή λειτουργία μπορεί να σου φάει ένα σωρό λεφτά από ηλεκτρικό, δύσκολα βλέπω να βγάζεις κέρδος από όλη αυτή την διαδικασία-).

 Όπως και μειονέκτημα άλλο είναι ότι έτσι το μέλι σου θα είναι εκτεθειμένο σε όλα τα σκουπίδια και έντομα που θα υπάρχουν στους χώρους που θα κάνεις αυτή την διαδικασία, οπότε είτε πρέπει να το προστατεύσεις με το να βάζεις λεπτές σήτες πάνω από τις επιφάνειες με μέλι που θα τους αφαιρείς υγρασία ή θα πρέπει να ξαναφιλτράρεις το μέλι (οπότε θα πρέπει να αγοράσεις φίλτρα αρά και άλλο πρόσθετο κόστος). Βλέπεις τα μειονεκτήματα της δεύτερης μεθόδου και για αυτό δεν στην είχα αναφέρει πιο πριν.

 Τα δοχεία ωρίμανσης (και άλλο κόστος και για αυτά) μπορούν να αφαιρέσουν υγρασία από το μέλι με το να μείνει το μέλι εκεί για 15-20 μέρες, αλλά στα μέτρα του δυνατού, και σε μέλι που θα έχει τρυγηθεί με τους περιορισμούς που αναφέρω επάνω. Σε «ύποπτα» μέλια που μπορεί να έχει γίνει ο κακός  χαμός από τροφοδοσία μπορεί να μην αρκούν με τίποτα πάνω σε αυτό το ζήτημα! Απλώς μια που σε βλέπω να έχεις μια αμφιβολία για τα ανθόμελα που έχεις στην κατοχή σου στο αναφέρω ξανά ότι η ρευστότητα που την βλέπεις αυξημένη μπορεί να οφείλεται και στην ίδια την φύση των ανθόμελων (είναι αραιά μέλια), είτε στην αυξημένη θερμοκρασία της εποχής (καύσωνας στα τέλη του Αυγούστου). Φυσικά εάν δεις αυξημένη υγρασία στο μέλι όταν (εάν) πάρεις  διαθλασόμετρο θα σε συμβούλευα να έχεις υπό επιτήρηση αυτόν που σου προμήθευσε το μέλι (και μην ξεχνάς το ρητό ότι «πολλές φορές το φθηνό είναι ακριβό, και το ακριβό φθηνό», ή και το ρητό  «ότι πληρώνεις, παίρνεις» όλα τα παραπάνω που σου περιέγραψα εξηγούν πλήρως τα σοφά αυτά ρητά στην περίπτωση του μελιού).  

275. Καλησπέρα, λύσε μου μια απορία. Αν έχω ένα ντουλάπι που πιάνει 38 βαθμούς και αποθηκεύσω εκεί τον κουβά με το μέλι θα ανεβάζει το HMF?

Bear's Nest: Ρε μαιμούνι τι απορίες είναι αυτές? Χα χα χα. Πρώτα από όλα το HMF, οι ανεβασμένες τιμές του στο μέλι (και γενικότερα στις τροφές των μελισσών) μπορούν να μειώσουν το προσδόκιμο όριο ηλικίας των μελισσών, στον άνθρωπο όμως δεν κάνουν απολύτως τίποτα!

 Οι υψηλές τιμές HMF είναι σημάδι ότι κατά την διάρκεια της παραγωγικής ανθοφορίας έχει ταϊστεί το μελίσσι με τροφές με υψηλό HMF (Πχ ζαχαροζήμαρο ή βανίλια που έχει υπερθερμανθεί σε κάποιο στάδιο της παραγωγής τους), ή ότι έχει αποκρυσταλλωθεί ένα μέλι πολλές φορές (ή σε πολύ μεγάλη θερμοκρασία) ή ακόμα και ότι ένα μέλι έχει πολλά χρόνια (πολλάαααα, πολλάαααα χρόνια! Χα χα χα) που έχει «παραχθεί» από τις μέλισσες, μάλιστα σε τροπικές χώρες που οι θερμοκρασίες είναι πολύ υψηλότερες επιτρέπονται και στα μέλια τους πολύ υψηλότερες τιμές HMF από αυτά που έχουμε εμείς (και η Ευρωπαϊκή Ένωση).

  Τώρα στην περίπτωση σου έχεις ένα κουβά με μέλι, θέλεις να το πουλήσεις το μέλι, οπότε μιλάμε για 25 -27 μονόκιλα ή 8-9 τρίκιλα. Δεν είναι μεγάλη ποσότητα ώστε να μην φύγει πολύ εύκολα (συγκεκριμένα εγώ έχω μήνες που φεύγει η δεκαπλάσια από αυτή ποσότητα, και μάλιστα στην λιανική! Να μην πω καν τι συμβαίνει στην χονδρική). Στο χρόνο που θα είναι στα χέρια σου ούτε το HMF θα αυξηθεί, ούτε καν θα προλάβει να σε κρυσταλλώσει (εάν δεν είναι ανθόμελο που κρυσταλλώνει πολύ γρήγορα όπως πχ το βαμβάκι), οπότε ιδίως εάν δεν σου έχει κρυσταλλώσει πως θα προλάβει να αυξηθεί το HMF (μια που δεν θα το αποκρυσταλλώσεις)?

 Σε περίπτωση που έχεις μεγάλες ποσότητες (πάνω από ένα τόνο) σου είπα ακόμα και εάν κρυσταλλώσει το μέλι σου θα αποκρυσταλλώνεις μόνο όσες ποσότητες είναι αναγκαίες για την βραχυπρόθεσμη ζήτηση σου, έτσι ώστε να αποκρυσταλλώσεις μόνο μία φορά την κάθε παρτίδα μελιού που θα δίνεις στους πελάτες σου.

 Οπότε το να έχεις τον κουβά με μέλι σου σε ντουλάπι σε θερμοκρασία 38 βαθμών (πως το διασφαλίζεις αυτό, έχεις θερμοστάτη μέσα του?) για να μην αυξηθεί το HMF είναι πλεονασμός. Το να έχεις τον κουβά με το μέλι σου σε ντουλάπι με θερμοκρασία 38 βαθμών για να μην κρυσταλλώσει είναι πάλι πλεονασμός. Είναι τόσο μικρή ποσότητα μελιού που κανονικά θα σου φύγει προτού αρχίσει καν να κρυσταλλώνει (Μα είναι ποσότητα που φεύγει σε μια εβδομάδα στην λιανική! Ή ακόμα και μια οικογένεια μπορεί να παίρνει πολλαπλάσια ποσότητα μελιού από αυτή μέσα σε ένα χρόνο, με ένα τρίκιλο κατανάλωση πες τον μήνα σε ένα χρόνο θα καταναλώσει 36 κιλά μέλι! Και έχω πελάτες που καταναλώνουν πάνω από ένα τρίκιλο τον μήνα!). 




Σειρά Μελισσοκομία και υψηλές προσδοκίες



Σειρά "Απαντώ εκεί που δεν με σπέρνουν".











Γιατί Κυψελογισμός?

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XXXVIII


Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XXXIX


Κλέφτης ονείρων αν δεν είσαι


Γίνε ΠΑΟΚ


Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XL


Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XLI


Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XLII


Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XLIII


Περί τροφοδοσίας


Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XLIV


Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XLV


Μελισσοκομία και Ηθική


Απαντώντας μελισσοκομικές ερωτήσεις ακόμα και άρρωστος! 


Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XLVI


Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XLVII


Κυψέλες στην Ακτίνα πτήσης Μελισσών


Αναζήτηση αναρτήσεων στις Μελισσοιστορίες και άλλα ή αλλιώς Η τρικυμία εν κρανίο του Αρκούδα!


Μελισσοκομία και επιθετικότητα μελισσιών


Τι είναι αυτό που μπορεί να αμφισβητηθεί στην μελισσοκομία και τι όχι Vol I




ΧΑΡΤΗΣ ΑΝΘΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΒΕΛΤΙΣΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΥΓΡΑΣΙΑΣ  ΚΑΙ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ


Χτίζοντας ημέρα με την ημέρα, απάντηση στην απάντηση, την εμπιστοσύνη των άλλων στο πρόσωπο σου


Για να μιλήσουμε λίγο σχετικά με το τι είναι τα "γλυκά" και τα "πικρά" μελίσσια


Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XLVIIl


Βάζοντας το κάρο μπροστά από το άλογο


Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XLIX


Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol L


Οδηγός για την σταθερή μελισσοκομία μέσα από την οπτική ενός νομάδα μελισσοκόμου

Μελισσοκομία και υψηλές προσδοκίες: Ο κανόνας του 50%

Μελισσοκομία και υψηλές προσδοκίες: Ανταγωνισμός ή αλλιώς Βρε καλώς τα παιδιά

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol LI

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol LII

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol LIII

Δεν αποδίδουν πράγματι τα μελίσσια που είχαν τοποθετήσεις στο βελανίδι στο πεύκο? 

Τα όρια της γνώσης μας πάνω στην Μελιτωέκκριση του Βελανιδιού

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol LIV




Μότσανος Λάζαρος

Σοχός 01/10/2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου